Imi trebuie un timer cu LM 555

comand3r

I-mi trebuie sa imi fac un timer cu lm 55 sau echivalnet problema este ca nu stiu ce valori sa aleg la rezsistente si condesatori care sunt in componenta unui timer cu LM 555 am, atasat un grafic cum as dori sa mearga ...tensiune de alimentare as dori sa fie intre 10....30 de volti iar iesire sa fie pe un releu adica atunci cand alimentez releul sa stea inchis o perioade de timp (cum as dori eu sa o setez sa spunem 1 sec.....pana la 30 secunde off dupa 30 de scunde sa se deschida circuitul spre releu si sa ramana releul alimentat la infinit ...adica releul sa se se decupleze atunci cand scot alimentarea de pe montajul timerului ...la iar la repunerea in circuit a montajului circuitul sa execute acciasi operatie de off timp de 1...30 secunde dupa care el dechide releul din nou la infinit ....timerul ma-ar interesa sa aibe si un reglaj 1...30 secunde un potentiometru

rog idei si scheme multumesc anticipat

Click pentru a vizualiza atașamentul
mister_rf
O pagina care descrie multiple aplicatii pentru circuitele de tip 555 gasesti aici:
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LM555.html#2
Schema care se potriveste cu aplicatia data este:

Pentru a obtine temporizari de ordinul a 1-30 sec este necesar sa alegem valorile lui C1 si R1a si R1b
constanta de timp pentru 1 secunda
C1=100uF
R1a=10K
si pentru 30 secunde
C1=100uF
R1a+R1b=273K
deci pastram o rezistenta fixa de 10K si un potentiometru de 270K-330K in serie cu aceasta.

comand3r
Merci mult . Maine ma duc in vitan poate imi gasesc niste piese mai vrau sa imi iau si o bormasina mica pt cablaje , solutie ferica si niste oja ca daca o iau pe a nevestimi iar ma cert cu ea .... ma apuc de electronica w00t.gif ...Merci mult pt montaj
adynis
QUOTE(mister_rf @ Dec 23 2006, 18:22) *
O pagina care descrie multiple aplicatii pentru circuitele de tip 555 gasesti aici:
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LM555.html#2
Schema care se potriveste cu aplicatia data este:

Pentru a obtine temporizari de ordinul a 1-30 sec este necesar sa alegem valorile lui C1 si R1a si R1b
constanta de timp pentru 1 secunda
C1=100uF
R1a=10K
si pentru 30 secunde
C1=100uF
R1a+R1b=273K
deci pastram o rezistenta fixa de 10K si un potentiometru de 270K-330K in serie cu aceasta.

Am incercat sa folosesc un 555 sa fac un fe lde temporizator pentru stergatoare; Ii reglasem valorile pt. R si C astfel incat dintr-un potentiometru sa reglez pana pe la 20sec cuplarea; In casa mergea perfect; Cum cuplam releul la bornele stergatorului, totul o lua razna, in sensul ca cupla cand il apuca, dupa 5 secunde, de 3 ori la rand dupa jumate de secunda, dupa 10 .. aiurea ! Daca decuplam releul (mai exact una din borne) de la stergator, dar lasam alimentarea, circuitul mergea ok .... Atunci m-am enervat si am lasat-o balta ca nu am inteles ce se intampla;
aaa, si eu nu am dioda aia de sus, de deasupra releului :-? Aia sa fie problema ?
mesersmith
QUOTE(adynis @ Dec 24 2006, 18:16) *
Am incercat sa folosesc un 555 sa fac un fe lde temporizator pentru stergatoare; Ii reglasem valorile pt. R si C astfel incat dintr-un potentiometru sa reglez pana pe la 20sec cuplarea; In casa mergea perfect; Cum cuplam releul la bornele stergatorului, totul o lua razna, in sensul ca cupla cand il apuca, dupa 5 secunde, de 3 ori la rand dupa jumate de secunda, dupa 10 .. aiurea ! Daca decuplam releul (mai exact una din borne) de la stergator, dar lasam alimentarea, circuitul mergea ok .... Atunci m-am enervat si am lasat-o balta ca nu am inteles ce se intampla;
aaa, si eu nu am dioda aia de sus, de deasupra releului :-? Aia sa fie problema ?

motorul stergatorului introduce in montaj prin alimentare o puternica componenta inductiva, iar lipsa acelei diode antiparalel pe releu poate sa-ti arda si o va face sigur, tranzistorul intern care comanda acel releu. in mod normal, tu trebuia sa alimentezi montajul de la 12v de pe masina dar numai dupa ce il filtrai suplimentar kiar pe placa de cablaj imprimat. deci, pune dioda pe bobina releului si mai pune una antiparalel pe alimentare(antiprost smile.gif) si care mai taie si din inductivul generat de motor, si mai pune si un c de cel putin 100uf si daca nu te deranjeaza si unul de vreo 100 nf asta ca sa taie si eventualele varfuri mai scurte care ar putea aparea pe bara de plus. succes.
adynis
QUOTE(mesersmith @ Dec 24 2006, 19:01) *
motorul stergatorului introduce in montaj prin alimentare o puternica componenta inductiva, iar lipsa acelei diode antiparalel pe releu poate sa-ti arda si o va face sigur, tranzistorul intern care comanda acel releu. in mod normal, tu trebuia sa alimentezi montajul de la 12v de pe masina dar numai dupa ce il filtrai suplimentar kiar pe placa de cablaj imprimat. deci, pune dioda pe bobina releului si mai pune una antiparalel pe alimentare(antiprost smile.gif) si care mai taie si din inductivul generat de motor, si mai pune si un c de cel putin 100uf si daca nu te deranjeaza si unul de vreo 100 nf asta ca sa taie si eventualele varfuri mai scurte care ar putea aparea pe bara de plus. succes.

Ahaaam smile.gif deci iezista totusi o explicatie smile.gif Mersi mersi
Am sa incerc cu dioda; Cele 2 condensatoare pentru filtraj, unde le pun ? la alimentarea placutei ? sau langa releu ?
[stiu ca fara conectarea mufei la sttergator, releul cupla corect, ca timp]
mesersmith
QUOTE(adynis @ Dec 24 2006, 23:09) *
Ahaaam smile.gif deci iezista totusi o explicatie smile.gif Mersi mersi
Am sa incerc cu dioda; Cele 2 condensatoare pentru filtraj, unde le pun ? la alimentarea placutei ? sau langa releu ?
[stiu ca fara conectarea mufei la sttergator, releul cupla corect, ca timp]

langa firele care alimenteaza placuta, iar traseele de alimentare sa nu fie f subtiri

comand3r
cica ar merge si almentat la 220 Ac daca s-ar lega un condesator si vro 2 rezistenta ....oare merge fara transformator , punte de diode ,etc ?
mister_rf
QUOTE(comand3r @ Dec 25 2006, 00:13) *
cica ar merge si almentat la 220 Ac daca s-ar lega un condesator si vro 2 rezistenta ....oare merge fara transformator , punte de diode ,etc ?

Nu, nu este chiar asa.
Are nevoie de redresare. Alimentarea se poate face prin inserierea unei capacitati.
Vezi discutia de aici:

http://forum.softpedia.com/index.php?s=&am...t&p=1046990

mesersmith

QUOTE(comand3r @ Dec 25 2006, 00:13) *

bineinteles ca ar merge, cu conditia ca sa calculezi redrsorul care este in fuctie de curentul pe care il consuma jucaria. daca nu ai cum sa-l determini, il poti estima.
redresorul este alcatuit dintr-o rezistenta de wataj, un condensator, o dioda pt redresare si un electrolitic pt filtrare. ar fi buna si o dioda zener pt a stabiliza tensiunea la o valoare fixa.
comand3r
interesanta schema am sa incerc dar mai intai sa deschida astia magazinele Mersi de schema
comand3r
MERCI la toti MESERIASI care m-au aujuta MEERGE peacefingers.gif
pelikanu
am si eu nevoie de o schema pentru un temporizator (mai am niste 555 prin casa) pentru un ventilator. Practic, ventilatorul ar trebui sa stea alimentat tot timpul si sa functioneze de 2 ori pe ora timp de 10-15 minute ... cum s-ar putea modifica schema de la temporizatorul pentru stergatoare (de mai sus) pentru a creste valorile de la 10-30s la 600-1000s ?
mister_rf
In acest caz trebuie folosit 555 in montaj de circuit astabil, montaj care oscileaza intre doua perioade de timp: ON si apoi OFF cu repetarea starilor in bucla.
Valorile de timp obtinute se pot calcula coform relatiilor din desen sau gasim ajutor aici:
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LM555.html#3

Singura problema este ca la valori mari de timp capacitatile electrolitice trebuie sa aiba pierderi minime, de preferat varianta cu tantal pentru capacitatea
respectiva.
Se ajunge la 220-470uF si rezistente de 2.2 -4.7 M
Cuplarea releului poate fi facuta si pe durata de ON si cea de OFF iar contactele selectate pot sa fie atat normal deschis cat si normal inchis:

powershot
As dori si eu, daca se poate, o schema simpla cu un "555" care sa il pot folosi ca temporizator, la masina (14v). Acesta vreau sa imi alimenteze un mic buzzer, care sa ma atentioneze sa nu uit sa decuplez un circuit, buton.
Timpul de alarma, ar trebui sa fie cam 9-10 min , de la actionare. Sper sa fiu inteles, daca nu, mai scriu, odata, mai pe inteles. Scuze e o ora tirzie si sint obosit.
mister_rf
Pai exista deja schema de la postul #2
http://forum.softpedia.com/index.php?s=&am...t&p=2250765
La aplicarea alimentarii, releul ramane necuplat o perioada data de durata de temporizare.
Trebuie refacut calculul pentru o durata mai mare.
Exista pe site-ul mentionat un calculator automat, in cazul de fata la schema de tip 'MONOSTABIL'
Cu R=1M si C=470 uF se ajunge la 500 de secunde. Daca se face R-variabil (semireglabil sau potentiometru) se ajunge la plaja dorita.

Am notat cu R valoarea sumata pentru R1A si R1B iar capacitatea este de fapt in schema C1.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.