noua asigurare RCA+carte verde -- atentie la tzepe
Pagini: 1, 2

batman

Sa presupunem ca ai dreptate, desi in afara de punctul 1 nu sunt de acord cu nimic din ce spui.
Totusi, unde e ilegalitatea sau teapa pe care o iau romanasii cand cumpara carti verzi barate, atata timp cat CSA permite bararea?
maxone
De acord cu ce a scris Vizante mai sus, mai putin faptul ca te costa 100$ ca sa mergi la vara la Turci. Ca sa extinzi actuala Carte Verde si la tarile care au fost barate la emiterea politei, tariful este de 10 Euro pe luna. Deci la vara mergi 2-3 saptamani la Turci, dai 10 Euro si ti se va mai da o carte verde pe 1 luna care e valabila si in tarile care acum sunt barate. Cel putin asa este la Allianz, daca stiti cum este la alte firme, s-auzim.

Vizantea
QUOTE(maxone @ Jan 4 2007, 19:17) *
De acord cu ce a scris Vizante mai sus, mai putin faptul ca te costa 100$ ca sa mergi la vara la Turci. Ca sa extinzi actuala Carte Verde si la tarile care au fost barate la emiterea politei, tariful este de 10 Euro pe luna. Deci la vara mergi 2-3 saptamani la Turci, dai 10 Euro si ti se va mai da o carte verde pe 1 luna care e valabila si in tarile care acum sunt barate. Cel putin asa este la Allianz, daca stiti cum este la alte firme, s-auzim.

Ups... Maxone, de unde ai informatia cu extinderea cartii cu 10 euro? Ceva lege? site? Nu ca nu te-as crede, dar sunt curios cine si cum a "legiuit" o situatie care e oricum aiurea... Pentru ca, din cate am citit pe topicul asta, la ora actuala exista indivizi "barati" care vor plati cei 10 euro/luna si indivizi "nebarati" (la aceleasi societati de asigurare) care nu vor plati nimic desi asigurarea i-a costat tot la fel. Pe de alta parte, pana acum tarifele pentru carte verde erau fixe: 60$ pentru 15 zile si 100$ pentru 1 luna, indiferent de societatea de asigurare. Tariful era reglementat de BAAR. Pe site-ul BAAR eu n-am vazut nici un anunt inca... sa trag concluzia ca Allianz s-a simtit jenata de protestul meu si s-a hotarat sa-si spele partial pacatele? naughty.gif
Vizantea
QUOTE(batman @ Jan 4 2007, 19:16) *
Sa presupunem ca ai dreptate, desi in afara de punctul 1 nu sunt de acord cu nimic din ce spui.
Totusi, unde e ilegalitatea sau teapa pe care o iau romanasii cand cumpara carti verzi barate, atata timp cat CSA permite bararea?

Batman, ma bucur ca esti de acord macar cu punctul 1 pentru ca scanul este evident. (Desi, chiar si asa, ai fi putut sa ma acuzi ca am sters partea respectiva de fraza in Photoshop, nu?)

Cu punctele 4, 5 si 6 nu e nevoie sa fii de acord -- sunt punctele mele de vedere si se bazeaza fie pe opinii personale (punctele 4 si 5), fie pe cunoasterea situatiei din UE (punctul 6).

Punctul 2 nu este decat un exercitiu de logica, chiar daca am apelat in final la o reducere la absurd. Pentru detalii, putem discuta pe PM.

Punctul 3, ca de altfel toata povestea cu sistemul Carte Verde se bazeaza pe o indelungata experienta personala (am o colectie de vreo 30-40 de carti verzi). NU cred ca le stiu pe toate si nu incerc sa impun nimanui adevarurile mele. Mi se pare ca, in ciuda "experientei personale de xx carti verzi", de data asta am luat o tzeapa si m-am gandit sa-i avertizez si pe ceilalti. Sau, daca vrei sa o iei altfel, dupa ce am platit mii de dolari pentru niste carti verzi de care nu am beneficiat (pentru ca m-a ferit al de sus de accidente), acum, cand ziceam si eu ca am liber in spatiul carte verde la pret de RCA ma trezesc ca nu-i chiar asa... Inteleg ca cineva care nu conduce decat de la Bucuresti la Fundulea si inapoi n-are nimic de obiectat, dar intelegeti-ma si voi pe mine...

Scuze, am incercat sa evit invocarea "indelungatei experiente" ca sa nu enervez pe nimeni cu aere de batran intelept... Dar asta e adevarul -- stiu cum functioneaza si sistemul Carte Verde si sistemul Carte Orange (Carnet de Passage), dar deocamdata esentialul mi s-a parut sa avertizez co-forumistii in legatura cu noile abuzuri ale asiguratorilor din Romania...

Ca sa raspund la intrebarea ta, NU e nici o ilegalitate ca "romanasii" sa cumpere carti verzi barate... si eu am dreptul meu suveran de a cumpara muste storcite cu pliciul la pret de diamante! Este o inselatorie sa folosesti formularea "precum si statele cuprinse in sistemul Carte Verde" si sa barezi unele state dupa bunul plac FARA a atentiona in prealabil clientul si FARA a explica de ce (sau, mai grav, invocand motive false gen "asa a zis UE"!)

Ca sa fie clar pentru toata lumea -- asigurarea de raspundere civila in trafic international este: (1) fie de tip Carte Verde (tarile din Europa, unele din Africa si Asia care au aderat la conventia de la Geneva), (2) fie la latitudinea tarii respective, cazul celorlalte state in afara celor 44 mentionate pe Cartea Verde. Cand spui ca RCA cuprinde si Cartea Verde, te referi la toate cele 44 state semnatare ale acordului. Trebuie sa ai un motiv foarte serios, gen razboi (?), ca sa excluzi un stat cu care ai incheiat un acord -- si asta doar temporar!

In fine, faptul ca oamenii scriu ca la aceeasi companie de asigurare pot fi incheiat si polite "barate" si "nebarate" demonstreaza ca de fapt nu exista nici o logica si ca avem de-a face cu o autentica bulibaseala romaneasca. Asa ca singurul sfat ar fi... daca brokerul nu vrea sa va "dea" toate tarile din cartea verde, schimbati-l sau schimbati compania de asigurare!
ccezar2004
ce inseamana asta?... e de pe site-ul allianz...

Atentie!
Incepand cu luna ianuarie 2007, polita de asigurare de raspundere civila auto obligatorie in Romania (RCA) va include nu doar acoperirea riscurilor specifice pe teritoriul tarii noastre, ci isi va extinde aria de valabilitate pentru toate tarile din Uniunea Europeana. Pentru soferii romani, acest lucru nu va elimina necesitatea de a dovedi, atunci cand calatoresc cu masina in strainatate, ca detin o asigurare „Carte Verde”. Pentru asiguratii RCA Allianz-Tiriac, incepand cu 1 ianuarie 2007, acest document „Carte Verde” va fi emis gratuit, la cerere.
maxone
QUOTE(Vizantea @ Jan 4 2007, 20:07) *
Ups... Maxone, de unde ai informatia cu extinderea cartii cu 10 euro? Ceva lege? site? Nu ca nu te-as crede, dar sunt curios cine si cum a "legiuit" o situatie care e oricum aiurea... Pentru ca, din cate am citit pe topicul asta, la ora actuala exista indivizi "barati" care vor plati cei 10 euro/luna si indivizi "nebarati" (la aceleasi societati de asigurare) care nu vor plati nimic desi asigurarea i-a costat tot la fel. Pe de alta parte, pana acum tarifele pentru carte verde erau fixe: 60$ pentru 15 zile si 100$ pentru 1 luna, indiferent de societatea de asigurare. Tariful era reglementat de BAAR. Pe site-ul BAAR eu n-am vazut nici un anunt inca... sa trag concluzia ca Allianz s-a simtit jenata de protestul meu si s-a hotarat sa-si spele partial pacatele? naughty.gif

Asta este la Allianz, nu se aplica la celelalte societati. Cand au fost autorizate de catre CSA sa vanda RCA si implicit carte verde societatile de asigurari si-au asumat obligatia ca in pretul pe care ele il vor stabili pentru RCA (inca odata subliniez faptul ca pretul RCA-ului s-a liberalizat) , cartea verde sa acopere obligatoriu anumite tari, cele care raman netaiate la toate firmele, iar ptr. celelalte fiecare societate sa practice politica sa, ori sa le ofere gratis, ori sa ceara suplimentar o taxa pentru acestea. La Allianz se plateste 10 Euro pe luna ca sa extinzi cartea Verde si in tarile care sunt barate (Albania, Moldova, Ucraina, Turcia, etc.).

Eu sper ca fiecare firma de asigurari si-a facut calculele foarte bine atunci cand au facut preturile la RCA, astfel incat sa fie in stare sa acopere daunele care or sa inceapa sa vina de la extern. Stiti bine ca erau unele firme care pana acum traiau numai din RCA-iada ca sa zic asa, adica venea iarna, incepeau sa se agite cu RCA-urile, scoteau bani frumosi, si dupa aia in cursul anului se dateau de ceasul mortii ca nu au lichiditati si se apucau sa amane oamenii la nesfarsit cand era vorba sa-i despagubeasca, astfel incat unii din ei preferau sa-si repare masina pe polita CASCO (care aveau asa ceva) decat sa astepte dupa RCA-ul vinovatului. Cate cazuri stiti in care cel implicat intr-un accident, si care nu era vinovat de producerea lui sa-l dea in judecata pe vinovat ca sa-si recupereze diferentele de bani pe care societatea de asigurari refuza sa i le plateasca, etc?

Acum lucrurile se schimba. Ai iesit cu masina din tara, ai dat peste un neamt cu nu stiu ce Mertan ultimul racnet, si societatea de asigurari la care ai facut tu RCA-ul il pune pe acesta pe drumuri si-l duce cu vorba, pai te judeci cu neamtul pana in panzele albe, pana-si recupereaza si ultimul euro de la tine.
maxone
Cezar ce anume vrei sa spui? Faptul ca se elibereaza la cerere sau ce?

JJOne
E foarte simplu: De la 1 ianuarie 2007, RCA-ul include si cartea verde pe UE. Pt. alte tari, asiguratorul nu e obligat sa dea CV gratuit, dar poate sa o faca. Nu inteleg de ce asiguratorii care s-au decis sa dea CV pt. toate tarile nu fac public acest lucru. Mi-am luat un RCA de la BCR - ca dadeau si vesta - si mi-au dat si buzunar de plastic. Probabil ca la inceput nu aveau buzunarele respective.

Referitor la Turcia: eu am platit tariful redus de 30 USD pt. 15 zile, in timp ce un prieten a platit tariful intreg de 60 USD la alt broker, pt. aceeasi perioada. Presupun ca unul din cei doi brokeri era pe dinafara.

Ceva ciudat: i-am zis asiguratorului unei masini noi ca vreau sa mai dau niste bani sa-mi iau si carte verde pt. cele 4-5 luni din 2007 cat mai am RCA de tip vechi. Cica nu se poate, si nici anularea vechii polite si incheierea uneia de tip nou, cu compensarea valorii celei vechi pt. perioada ramasa nu e posibila.
adris1919
si eu am la asirom, n-am barata nici o tarisoara de asta exotica sau erotica, mi-au dat si pliculetul minunat de plastic, intr-un cuvant, ma doare la basca! Si nu va inteleg de ce va plangeti atata, cand piata e asa de plina de asiguratori, voi va duceti chiar la aia care ofera cel mai prost raport calitate/pret. Cine e vinovat? Clientul neatent sau grabit (ca sa nu zic altfel, ca va suparati) sau brokerul "nesimtit" care nu va citeste inainte toata legislatia in vigoare si incearca sa faca si el un ban?
Departe de mine intentia de a lua apararea asiguratorilor (eu chiar vreau sa infiintez o "Asociatie a clientilor" care sa se ocupe de protectia clientilor impotriva ticalosilor care le iau banii prin inselaciune sau minciuna), dar am impresia ca tindem tot mai mult sa invinovatim pe altii pentru lipsurile noastre.
Ce-ar fi sa ne asumam deciziile pe care le luam, daca suntem suficient de lucizi si documentati cand le luam?
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.