Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

MirelaLucia

QUOTE (CristiALF @ Nov 29 2007, 16:36) *
OK, am vorbit si cu prietenul arhitect, ceea ce mi-a spus va spun si voua poate ajuta si pe altii: se poate construi ok pe 10-11m latime, dar..e de evitat. Si asta pentru ca:
- nu ai prea multe libertati de decizie privind arhitectura...
- s-ar putea ca ce economisesti la teren sa cheltui la casa in plus, pentru ca ai spatiu pe care il vei pierde aiurea prin tot felul de holuri de ex, pt ca sus este f probabil sa trebuiasca sa insiri niste dormitoare, asta insemnand holuri catre ele.
- sa faci casa la limita proprietatii - de evitat, unul din motivele cele mai importante ar fi riscul cand vecinul isi face si el casa lipita de tine de ex, tu mergand cu fundatia pana langa a lui si invers, pot aparea probleme in timp daca nu sunt facute bine.
Cam acestea in mare. Drept urmare am decis sa renunt la ideea achizitionarii unui teren cu deschidere sub 12.5-13m de ex...Peste totate astea, in cazul meu, proprietarul nu are nici toate actele gata, acestea ar mai dura inca 2 luni cred, si nu vreau sa astept atata. Mai bine renunt de tot la casa pt parinti si ma concentrez exclusiv de viitoarea mea de la tata socru (proiect/autorizatii/etc..), decat sa stau luni de zile dupa actele unuia si altuia (fie vorba intre noi nici nu iti garanteaza cineva ca dureaza doar 45-60 zile..poate dura si 40 zile, poate dura si 90..., iar conditiile de creditare se tot schimba...)

Eu zic ca ai luat o decizie buna. In astfel de cazuri nu trebuie sa te grabesti pentru ca e vorba de imprumut, de girare, de vanzare de locuinta in cazul tau, sunt decizii care luate gresit pot afecta mai multe persoane.

Eu zic sa nu disperi, ma cauta pe net anunturi, s-ar putea sa gasesti ceva cand te astepti mai putin.
anca_maria
QUOTE (MirelaLucia @ Nov 29 2007, 12:17) *
Depinde cum este: daca este extraviral agricol, va trebui sa faci PUZ si sa scoti apoi din circuit agricol si apoi vine CU etc..
daca este intraviran dar agricol, trebuie sa scoti din circuit agricol si apoi CU.

Si intr-un caz si altul scoaterea din circuit agricol precede CU.

Total gresit, Mirela.
Scoaterea din circuitul agricol NU SE POATE FACE FARA CU, deci nu are cum sa-l preceada.
Pe de alta parte, certificat de urbanism pentru informare poate solicita orice persoana, chiar daca nu este proprietarul terenului. Asa scrie la lege.

Inca ceva: circuitul civil nu inseamna ca ai scos un teren din circuitul agricol. Toate terenurile sunt in circuitul civil, fie ele agricole sau construibile. Circuit civil inseamna ca ele pot circula prin vanzare, donatie, mostenire, etc. Nu este in circuitul civil, de exemplu, un teren aflat in proprietatea publica a statului.

gugutata
Scoaterea din circuitul agricol poate fi specificata in CU ca si conditie pt. obtinerea autorizatiei de construire alaturi de multe alte conditii.

Sunt terenuri intravilane dar in circuitul agricol. Ele sunt luate in evidenta primariilor ca posibile suprafete pt dezvoltari viitoare, dar se afla inca in evidenta min. agriculturii ca si terenuri agricole.
mihilc
Intrebare: Daca proprietarul terenului solicita certificatul de urbanism, acesta (CU) se poate transmite viitorului cumparator al terenului? Multumesc.
anca_maria
QUOTE (mihilc @ Nov 30 2007, 16:50) *
Intrebare: Daca proprietarul terenului solicita certificatul de urbanism, acesta (CU) se poate transmite viitorului cumparator al terenului? Multumesc.

Se poate transmite, insa nu stiu la ce iti folosese, fiind pe numele lui.
Ca sa construiesti iti trebuie AC care se obtine pe baza certificatului de urbanism emis pe numele titularului dreptului de proprietate asupra terenului.
ugly's
Eu am solicitat si obtinut AC pe numele meu in baza CU emis pentru cel de la care am cumparat terenul (2007, Bucuresti).
CristiALF
O noua nelamurire: este vorba de un teren in Bucuresti, cu toate actele + C.U. Ideea este ca terenul cica se incadreaza in categoria "Zona M3". Din ce m-am documentat, asta inseamna zona mixta cu regim de construire continuu si discontinuu. Sincer nu prea inteleg ce inseamna asta. Terenul are deschidere foarte mare, 28m, dar are adancimea mica, de doar 10.5m. Cel care vindea spunea ca fiind zona M3 poti face casa pe limita proprietatii chiar, chestie care parca nu imi vine s-o cred...Aveti ideea, la o astfel de parcela M3, cat ar fi retragerile fata/spate? Chiar pot construi pe spate de exemplu, la limita proprietatii?

gugutata
QUOTE (mihilc @ Nov 30 2007, 16:50) *

NU, doar informatiile sunt aceleasi.
hanako
mihilc, se poate, insa numai daca se consimte astfel prin actul notarial de vanzare-cumparare. iti spun din proprie experienta - la vremea aceea am primit aceleasi raspunsuri si dupa am aflat ca se putea.
cristi.v

Vreau sa cumpar un teren in afara bucurestiului undeva la vreo 30km,necazul este ca pe acest teren primul proprietar a construit o casa-este la "rosu"dar fara acoperis,acesta a vindut actualului proprietar si acesta urmeaza sa-mi vinda mie,exista proiect si anumite dosare pe care scria "mediu,electrica...si alte chestii,(eu nu ma pricep)si proprietarul actual zice ca are tot ce trebuie pentru a fi depuse la primarie deoarece -aici e problema-totul s-a construit fara autorizatie,intrebarea este:daca este construita casa corect pe baza proiectului si s-a respectat si certificatul de urbanism,pot eu sa intru in legalitate cu constructia si sa continui mai departe?mentionez ca eu cumpar oficial numai terenul,multumesc.
gugutata
QUOTE (cristi.v @ Dec 2 2007, 16:56) *
intrebarea este:daca este construita casa corect pe baza proiectului si s-a respectat si certificatul de urbanism,pot eu sa intru in legalitate cu constructia si sa continui mai departe?mentionez ca eu cumpar oficial numai terenul,multumesc.

DA

ai nevoie de:

certificat de urbanism
avize
un proiect pe numele tau
reli
dar daca te prinde cineva cu constructie pe teren, esti constient ca tu vei plati amenda, nu ai cum sa demonstrezi ca era acolo cand ai cumparat terenul si nici nu cred ca ii intereseaza.
gugutata
QUOTE (reli @ Dec 3 2007, 13:04) *
dar daca te prinde cineva cu constructie pe teren, esti constient ca tu vei plati amenda, nu ai cum sa demonstrezi ca era acolo cand ai cumparat terenul si nici nu cred ca ii intereseaza.

se poate. Cind se semneaza actele ii specifici notarului sa puna in evidenta printr'un paragraf existenta unei constructii nefinalizate.
CristiALF
Pentru intrebarea mea cu casa pe limita din spate, nimic? sad.gif
Ma intereseaza raspunsul si pentru viitoarea mea casa de la tata socru, ne-ar avantaja si acolo sa facem casuta pe limita din spate..
gugutata
QUOTE (CristiALF @ Dec 3 2007, 14:16) *
Pentru intrebarea mea cu casa pe limita din spate, nimic? sad.gif
Ma intereseaza raspunsul si pentru viitoarea mea casa de la tata socru, ne-ar avantaja si acolo sa facem casuta pe limita din spate..

zonificarile functionale tip M1, M2, M3, L1, L2, etc,nu'ti impun mare lucru. Sunt doar trasaturi generale ale diferitelor arii din oras, cu'n anumit specific.

Practic, cind se redacteaza un CU, tanti functionareasa consulta PUG'u' sa vada in ce zona se incadreaza (M3 in cazu' tau) si vede care'i specificu' zonei. Dar mai putin conteaza reglementarile din PUG. Edificator in acest sens stau realitatile strazii + calcanele vecinilor. Se cauta astuparea cacanelor (mai ales daca's la limita de propr.), respectarea unui aliniament stradal cit mai uniform ( daca 5 case pe strada sunt retrase 3 m de la aceasta, cu siguranta si casa ta respecta aceeasi retragere). Blah blah blah, o tin asa pina miine.
Deci, regulementu' este cel putin interpretabil si intotdeauna se pot face PUD'uri (ocolesti regulamentu').

Ca sa pot sa'ti dau un raspuns, scaneaza sau fotografiaza ridicarile topo, in special desenu' sc 1/500. Descrierile nu sunt suficiente.
CristiALF
Pentru terenul cu adancime de 10.5m nu am nici o schita nimic, ca nici nu l-am vizionat inca...dar pe langa nu e nimic, va zic sigur...deci implicit nu e nici un calcan, deci cred ca pica varianta...(oricum nu era ieftin ,era 200 EUR/mp..nu dau atati bani sa stau cu emotii ssi sa mai fac si PUD, etc..).
In seara asta merg la tata socru sa discutam biggrin.gif, o sa obtin mai multe informatii si va zic... (casa lui este la calcan pe o parte, deci acolo sigur pot sa ma lipesc, dar sa vad cum e cu spatele, ca din cate am vazut eu vecinul din spate are la limita proprietatii o magazie ceva, ma indoiesc eu ca e trecuta in acte biggrin.gif ).
cretu22
QUOTE (cristi.v @ Dec 2 2007, 16:56) *
Vreau sa cumpar un teren in afara bucurestiului undeva la vreo 30km,necazul este ca pe acest teren primul proprietar a construit o casa-este la "rosu"dar fara acoperis,acesta a vindut actualului proprietar si acesta urmeaza sa-mi vinda mie,exista proiect si anumite dosare pe care scria "mediu,electrica...si alte chestii,(eu nu ma pricep)si proprietarul actual zice ca are tot ce trebuie pentru a fi depuse la primarie deoarece -aici e problema-totul s-a construit fara autorizatie,intrebarea este:daca este construita casa corect pe baza proiectului si s-a respectat si certificatul de urbanism,pot eu sa intru in legalitate cu constructia si sa continui mai departe?mentionez ca eu cumpar oficial numai terenul,multumesc.

Sincer sfatul meu este sa fugi de astfel de combinatii.Acolo mai mult ca sigur ca este o buba ascunsa, pe care nu o vei descoperi decat atunci cand este prea tarziu pentru tine.Multa bafta si cap limpede...
CristiALF
Ok, am fost, am discutat in seara asta smile.gif.
O sa va atasez 2 schite, una este generala cu zona, in care se vad dimensiunile parcelei lu' tata socru, iar dreptunghirule hasurate sunt case. Am figurat casa prietenei mele si o casa din stanga spate ca sa vedeti ca mai exista acolo constructii pe limita din spate a terenului (deci nu ar trebui sa fie probleme cu aprobarile). In plus, pe parcela cu pricina (nr 1), in acte, pe limita din spate figureza deja o constructie, in acte fiind trecut acel patratel gol din schema cu titlul de W.C. smile.gif. Ma gandesc ca existand si aceasta constructie in acte pe limita din spate, nu voi avea chiar nici o problema sa fac si eu o cerere pentru o A.C in vederea "extinderii casei" deja existente. Am figurat si un cerculet care este un copac, un cires care imi cam da batai de cap pentru ca tata socru ar dori sa nu il taie. Aici am o intrebare f importanta: se poate muta un copac cu tot cu ceva radacini in alta parte (in cazul de fata vreo metri mai in dreapta..)? Ciresul are cam 15 ani parca, este inalt cam de 7-8m, nu f gros, dar nici subtirel (trunchiul are un diametru de aprox 13-15cm). Daca l-am muta, se mai prinde sau moare?
In schita nr 2 (detaliu.jpg) am incercat sa arat un pic cam unde as dori sa amplasez viitoarea casuta. Ciresul (bulina neagra) ma cam incurca al naibii, ca e chiar la jumate acolo, dar deocamdata vreau sa vad daca pot face ceva pe langa el si/sau daca il pot muta. Dupa cum vedeti, as dori sa ma lipesc de limita din stanga (nu e problema dat fiind ca la fel este si casa actuala a prietenei) si de limita din spate. Cam acelea sunt dimensiunile masurate, cu mentiunea ca dimensiunea de "2" o pot mari, sa zicem ca acolo as putea cobora si 3m rezultand latura din drepata de 7.2 in loc de 6.2.
Acum, ce doresc eu de la casa: P+1 sau P+1+M. Parter: living de 30mp utili, bucatarie 10-12mp utili, camera micuta pt centrala (cat este nevoie), scara si wc de serviciu. La etaj doresc 2 dormitoare (unul de 18-20mp, altul de 12-14mp utili) si baie de 6-7mp, in plus vreau si un dressing cred...In total, P+1, 90-100mp utili. Credeti ca ma pot descurca in configuratia actuala sa aranjez camere a.i sa imi iasa ce doresc? Eu m-am tot gandit cum sa impart la parter, e cam tricky...cu ferestrele doar pe dreapta si fata....la etaj cred ca se poate rezolva fara probleme, dar niste iedei pareri pentru parter mai ales, mi-ar fi bine venite..
Thx smile.gif
MirelaLucia
ai putea face o casa cu curte interioara unde sa mentii ciresul laugh.gif
CristiALF
Da, da, si al naibii cires m-ar costa la final vreo 20.000 EUR probabil. Nu merci biggrin.gif
Daca ar fi dupa mine....era deja pe foc! :| , se interpune fericirii mele smile.gif
MirelaLucia
QUOTE (CristiALF @ Dec 4 2007, 09:01) *
Da, da, si al naibii cires m-ar costa la final vreo 20.000 EUR probabil. Nu merci biggrin.gif
Daca ar fi dupa mine....era deja pe foc! :| , se interpune fericirii mele smile.gif

Hahahaha, ai grija ca fericirea ta tine de nevasta si mai nou de socru care iti pune la dispozitie terenul. Cred ca ar trebui sa incepi sa iubesti si ciresul biggrin.gif
CristiALF
Mai, nu am nimic cu ciresul, sunt chiar fan cirese, si stiu cand eram mic la tara ca mereu il dojeneam pe bunicul ca nu a pus si el in curte un cires ceva, aveam doar visin...Asa ca e bun un cires, dar ma incurca cu casa al naibii.. sad.gif
Oricum..astept raspunsuri/opinii la intrebarile mele smile.gif
reli
QUOTE (CristiALF @ Dec 4 2007, 09:23) *
Mai, nu am nimic cu ciresul, sunt chiar fan cirese, si stiu cand eram mic la tara ca mereu il dojeneam pe bunicul ca nu a pus si el in curte un cires ceva, aveam doar visin...Asa ca e bun un cires, dar ma incurca cu casa al naibii.. sad.gif
Oricum..astept raspunsuri/opinii la intrebarile mele smile.gif

Muta ciresul!
MirelaLucia
E cam inghesuita casa si cu laturi si mici si fara ferestre ( ma refer la latura lipita de casa si latura din stanga de 4,2 m ). daca tot aveti aceeasi curte , de ce nu extindeti casa socrilor astfel incat sa incapeti si voi si sa stati impreuna.
Oricum ciresul ala e pus foarte prost, intradevar ar trebui mutat. Incearca sa vezi si varianta cu ciresul mutat si poate daca expui ambele variante poate obtii aprobarea socrilor sa muti si ciresul.

Eu una decat asa cum ai pus tu in schite mai bine mut ciresul.
gugutata
QUOTE (CristiALF @ Dec 3 2007, 23:49) *
Ok, am fost, am discutat in seara asta smile.gif .

din ce vad io, tu vrei sa generezi cel putin 2 calcane. Cred ca am mai spus asta, eforturile autoritatilor cauta sa limiteze pe cit posibil acest fenoment (mai ales in buc, unde politica asta'i religie).
Toata situatia e cel putin timpita si vad rezolvarea ei cu un PUD (slabe sanse sa scapi de aceasta formalitate, mai ales daca terenu' e in Buc). Solutia aleasa de tine pare a fi cam singura posibila, ma rog, cu mici rafistolari.

Io zic sa incepi demersurile de pe acum ca o sa dureze cam 6 luni numa' PUD'u' + autorizarea inca 3-4 luni, ai de lucru nu gluma. Cel putin un an numa' hirtogareli.

Pas1: Certif. de Urb
Pas2: PUD
Pas3: Avize de amplasament PUD (electrica, apanova, radet si altii)
Pas4: Sustinere PUD in consiliu local (se emite un aviz de urbanism)
Pas5: Expertiza tehnica la imobilu' existent
Pas6: Proiect de arh + rezistenta + calcul G + studiu geotehnic => aviz ISC (uneori si cei de la monumente) blah blah blah.
Pas 7: Se depune de AC.

Daca terenu' nu'i in Buc cred ca scapi de PUD.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.