Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94

cristianm

QUOTE (CristiALF @ Oct 26 2007, 14:25) *
Pai asa va fi in cazul meu, voi lua teren + cota indiviza din drum se servitute, aferenta mie, drum pe care il voi plati deh..la aceeasi valoare ca si terenul efectiv.... dry.gif

Este cel mai bine asa. Daca vreti il cedati primariei si poate sa va traga utilitatile + nu mai platiti impozit, sau daca nu si nu are iesire in ambele capete puteti sa il inchideti si il faceti drum privat.
cimpuducu
Salut.
Am facut proiectul unui duplex in Archicad si acum caut ceva soft sau plug in-uri pentru Archicad, care sa transforme proiectul intr-un singur fisier executabil care sa ruleze sub windows, in forma 3DExplore de la Archicad, (mai exact un walk through gen game-urile shooters 3d first person). Astfel, pe langa imagini randate, pe un site sau pe cd pot prezenta si casa virtuala oricarui utilizator fara a mai fi necesar instalarea si utilizarea archicad-ului pe pc-ul acestuia.
Am gasit pe net ceva de la Zermatt dar nu mai au site de download. Dintre voi probabil sunteti mai avansati in domeniu si ati folosit deja soft-uri de genul (eu sunt la primul proiect), va rog sa ma indrumati, v-as fi foarte foarte recunoscator.
Va multumesc anticipat si scuzati daca sunt oarecum off topic.

CristiALF
Pana trage Primaria utilitati..mor in casa de frig si foame biggrin.gif. Crezi ca eu stau dupa ei? No way, eu in primavara vreau sa incep constructia. Plus ca nu toate loturile sunt luate de catre cei care vor sa contruiasca, eu mai stiu ce vor aia sa faca cu terenul? nu stau dupa ei ...
Terminus75
Salutare!

saptamana asta am inceput si eu lucrarile!! Pana marti voi avea fundatia sapata si voi putea turna talpa casei.

Am de rezolvat o problema delicata: am "angajat" un diriginte de santier care este tatal unui bun prieten. A fost deja cu mine la locul faptei, s-a intalnit cu constructorul, si-a intrat in paine ce mai...
De cand am inceput discutiile cu el pe marginea acestui proiect, m-a tot amanat in ceea ce priveste capitolul bani. Iar acum, cand am incercat sa pun piciorul in prag a zis ca ne intelegem noi, ca dau io o sticla de whiskey etc.. Numai ca mie nu imi place sa raman dator. Vreau sa ii fac o oferta si nu stiu de unde sa o apuc.

Nu e tipul de diriginte care doar semneaza, nici nu va sta pe santier zi lumina, dar va veni de cate ori este necesar (faze determinante in principal).

Cam pe unde variaza preturile si ce se practica - salariu lunar/ tarif pe lucrare?

Multumesc pentru ajutor!
Techno
Eu vreau sa elimin posibilitatea sa mai platesc ceva pe drumul de servitute, partea cu utilitatile e si ea importanta intr-adevar, dar in primul rand nu vreau sa mai dau ceva pe servitute, orice ar fi...
grp
Intrebare: Pot sa-mi fac proiectul si documentaia de autorizare pe PFA? Am inteles ca daca imi fac o intrare separata si baie separata pt. public as putea face toate actele pe PFA si atunci nu mai sunt constrins de acei 30% din teren, maxim construibili. Problema a doua se refera la impozitare. Daca stie cineva sa-mi raspunda: impozitul la casa il platesc pe PFA sau pe persoana fizica in cazul acesta? Ca activitatea din PFA se desfasoara in acel birou, cu intrare separata. Un fel de sediu de firma, doar ca nu sunt SRL.

Multumesc in avans.
angelinne
QUOTE (Clovis @ Oct 7 2007, 20:29) *
Cam 20 milioane. Am avut de daramat un perete la bucatarie si de zidit o usa pe care am desfiintat-o. Cu certificatul de urbanism am terminat relativ repede ( cam 1 luna). Am gasit o firma care se ocupa cu chestii de acest gen (de fapt sotia s-a ocupat de toate laugh.gif )am dat banul, ei au venit , au masurat , ciocanit , ma rog ei stiu ce au facut. Eu le-am dat schita cu ce vreau si ei au facut proiectul (nu l-am citit nici pana acum laugh.gif ) l-au depus la primarie si m-au anuntat cand trebuie sa ma duc sa-l ridic (la sectorul 6 autorizatia de constructie si proiectul se ridica personal). Am fost la primarie ,am deschis frontul de lucru (scrii pe o hirtie cind ai de gind sa incepi lucrarea), si gata.
Treaba cu gunoiul e mai delicata. Trebuie sa faci contract cu ei (La mine a fost REBU parca) ca sa iti dea autorizatia dar nu cu ei rezolvi treaba cu deseurile ca daca stai dupa ei te apuca revelionul plus ca iti mai cer niste bani. Eu am rezolvat foarte elegant cu niste tigani. Le-am dat 1.3 mil si le-am umplut un papuc cu moloz laugh.gif ( ei l-au umplut de fapt). Aia de la REBU imi cereau 1.5 mil ca sa-mi aduca un container dar chipurile nu aveau atunci ci peste 1 luna. Iti dai seama ca nu mai stateam cu molozul o luna in fata blocului mai ales ca era posibil sa vina ploaia si ..... nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat.
Deci cel mai elegant rezolvi cu tiganii care cauta fier vechi dar daca scoti molozul in fata blocului te cauta ei asa ca nu trebuie sa-ti faci griji. E o rezolvare mai rapida si fara bataie de cap pentru ca la container trebuie sa ai grija ca sa nu-ti arunce cineva ulei de masina in el ca gunoierii nu ti-l mai ridica.

Bun am priceput....rezolv eu cumva.Deci contract oricum trebuie sa am de la careva autorizat sa se ocupe de aceasta problema si apoi rezolv eu cu tiganii.
Sunt curioasa la citi bani ma va duce si pe mine autorizatia asta....

nick_florin
salut
sunt din cluj si la nu as vrea sa incep constructia unei case.
ma poate ajuta cineva si sa imi recomande un arhitect,
proiectant sa imi realizeze proiectul case..stiu modelul casei
ce vreau sa o construiesc si dimensiuni dar imi trebuie o persoana
competenta pt a realiza proiectul.
astept ajutor.....mersi mult
Trombon
Stau la 10.
Am spart acum 3 ani vreo 5 pereti din casa, toti din bca, nu m-am atins de cei din beton.Molozul l-am dus in saci la groapa de gunoi, in loc special amenajat. Treaba a durat 2 saptamani mari si late..plus ca am mai facut un perete si am inchis tot balconul cu termopan + izolatie la greu.
In fine, ideea e ca nu am dat nici un ban pe autorizatii biggrin.gif si nu am avut nici o durere de cap.
Am inteles ca oricum genul asta de renovari, daca nu esti prins sau reclamat de vecini.. dupa 2-3 ani nu mai au ce sa iti faca. Asa cred.nu stiu exact. Acum la asigurarea obligatorie a locuintei am sa vad daca sunt sau nu probleme.. voi ce stiti ?
a citi rac

As dorii sa lansez in 'dezbatere publica' naughty.gif urmatorul proiect. Astept barfe, critici si sugestii.
gugutata
QUOTE (a citi rac @ Nov 6 2007, 15:37) *
As dorii sa lansez in 'dezbatere publica' naughty.gif urmatorul proiect. Astept barfe, critici si sugestii.

e mistocuta solutia, totusi pare cam turtita mansarda aia. Nu ramine "carne" intre ferestre si sarpanta unde in mod firesc ar trebui sa existe o centura de minim 30 cm.
E ceva ciudat pe la fatade in sensu' ca ferestrele duc pina in placa. Nu prea's centuri sau grinzi. dry.gif
Nu cred ca un arhitect a facut desenele, planu' poate da' fatadele au minusuri.
a citi rac
Oamenii din biroul lui, Geamurile sunt pana in placa din cate am inteles ( e in lucru in acest moment), iesim putin in consola in dreptul acelor geamuri tocmai ptr a avea continuitate, pe orizontala si verticala. Daca o sa primesc planurile pe nivel o sa le arat.
Cat despre mansarda turtutita nu stiu ce sa zic. Sigur sunt centuri, daca te referi la panta acoperisului sa-mi spui daca ti se pare unghiul prea mic. Sau mai bine zi exact la ce te referi cand zici turtit. Merci
a citi rac
Am si planurile de nivel, inca neterminate, si cu mici erori, dar astept sugestii
gugutata
asa mai merge. Fatadele din prima prezentare nu prea se pupau cu planu' pus de tine. E putina munca in plus la partea de betoane, dar personal cred ca iese ceva frumos. Totusi, facind abstractie de solutia volumetrica, ma refer aici la geometria jucata si spatiile vitrate mari, trebuie sa gasesti si o solutie de compromis in ceea ce priveste ergonomia. Spatiile vitrate mari costa multi bani notangel.gif .

Ma rog, pina una alta, baietii astia lucreaza in arhicad (cred) si tot ce fac in plan are si un corespondent direct in 3D. Cere si 3D'ul casei. Orice discutie care o porti cu dinsii sa o faci si cu planuri si cu 3D'urile casei. Din fatade nu se citeste "atmosfera" casei.

mansarda aia parca'i un garaj cocotat pe casa. Parteru'+etaju' au o linie arhitecturala comuna, da' mansarda e "rupta" de linia casei. Undeva tre' sa existe un numitor comun. sleep.gif
MirelaLucia
eu as mai adauga ca dormitoarele sunt foarte mari iar solutiile de incalzire vor fi mai scumpe. Sunt greu de incalzit la dimensiunile astea.
la ETAJ: 2 dormitoare super mari beneficieaza impreuna de o baie super mica. Nu stiu cm e cu confortul psihic, dar eu daca m-as lafai intr-un dormitor asa mare, as incerca un sentiment de claustrofobie in baia aia de 4 mp.
la mansarda: 2 incaperi fara nici un grup sanitar.

Dupa cu arata varianta asta, pare casa unei singure familii ( avand in vedere ca e doar n living, la parter). Mi se pare ca celui care va avea camera la mansarda i se vor cere lucruri relativ imposibile, cum ar fi sa aduca ceva de mancare in camera din bucatarie, sau un ceai cand e bolnav, basca sa se mai duca la toaleta ( hai ca acolo coboara doar un nivel).

In concluzie, pentru o singura familie mi se parte FOARTE MULT!!!!!!
a citi rac
Merci,
- imi plac zonele vitrate, stiu ca costa si incerc sa gasesc media, insa principala problema a caselor din zona Pipera stiti care e , sunt una langa alta si trbuie sa captezi orice raza de Soare.
-despre mansarda nu stiu, si nu-mi dau seama de ce zici ca e rupta, poate revi cu detalii, si chiar solutii.

- Baia e intradevar fff mica, sa zic o sa ajung la 5 mp, dar tot cat una de bloc e. Exista inca o posibilitate de a mai face una in al doilea dormitor, de peste living
- Camerele de la etaj sunt prea mari, insa nu prea am de ales din cauza parterului, garaj 2 auto 36 mp, livind 30 mp. In ideea de a mai micsora suprafata construita a aparut ''geometria jucata''
- Este ptr o singura familie, la mansarda nu exista dormitor, e o eroare; in acel loc este o biblioteca (poate un birou), insa cred ca voi face si un wc de servici.

- Foarte Mare, da asa e, si nu am vrut asta. doream o amprenta de 110-115 mp, si suprafata total construita sub 300 mp, dar dupa cum va spuneam pb cu garajul de 36 mp utili, livingul de 30 mp utili sunt 66 mp, casa scarii holuri, bai, bucatarie toate acestea ma conduc la 130 mp construiti.

Din pacate si forma terenului imi creaza pb, si suprafata de 440 mp, si de aceea as aprecia la fel de mult ca observatiile, daca ati zice si ce solutii ati vedea voi. Merci
flyproject
SAlut,

Problema este simpla: am un teren pe care vreau sa-l vand ( suprafata totala 5000 mp si deschidere de 14 m. + adancime 357 m.). Ce acte trebuie sa am ca sa pot sa-l vand si cam cat costa. (titlul de proprietatea il am).

Daca un teren este in extravilan cum poate fi trecut in intravilan?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre.

LE: Am atasat si o schita pentru care voi da cateva explicatii:
- la ambele "capete" terenul se invecineaza cu drum. (asa este si in titlu).
- portiunea punctata este intravilan cu adancime 80 m.
- A = extravilan.
- A + portinea punctata = 2500 mp. (parcela asta vreau sa o pastrez).
- B = extravilan si are 2500 mp. -parcela asta as vrea sa o vand.

Pentru explicatii suplimentare va stau la dispozitie.
thalia
Bine v-am gasit!

Va citesc de cateva zile bune si am capu' calendar de cate informatii am gasit p'aici.
Hai ca nu ma mai lungesc si sa trec la subiect.
Am un teren langa Bucuresti si gata, ne-am hotarat sa nu-l mai vindem si sa ne apucam de casa wink.gif !
Doamne ajuta si pazeste-ne!!!
Io-s sefa de proiect caci sotu e ocupat in perioada asta pana peste cap si m-am apucat sa adun informatii...multe!
Si parca din cate citesc mai mult din aia ma tampesc m-ai tare!
Deci sa revin, terenu are supr de 800mp si deschidere de numa 12,8, ceea ce ma dezavantajeaza.
Ne-am gandit la o casa de max 160mp formata din parter si mansarda si muuuuulte locuri de depozitare.
Parteru va avea living si un birou minuscul, baie de serviciu (fara dush) si bucatarie care sa dea intr-o terasa).
Apoi etaju (care va zisai ca e mansardat) va avea 3 dormitoare si o baie.
Atat.
Casa tre musai sa arate in genul ala traditional nemtesc cu obloane cu tot, va arat poze imediat.
Ador genu asta de casa cu geamuri micute si cu un singur balcon!

Si acum turul de intrebari:
-unde gasesc un arhitect care sa imi faca casuta in genul acestora?
-cat mai e pretul de construit la rosu? 220 euro/mp vi se pare mult , asta incluzand materiale si manopera?
-la ce sa fiu atenta cand semnez contractul cu firma pentru constructie?
-exista firma care sa se ocupe de obtinerea de autorizatii , practic proiectul complet si cam pe la ce preturi?
Ma mai gandesc si mai vin cu intrebari!
Va multumesc frumos
a citi rac
Pai te costa vreo 10000, si il cumpar eu, adica imi dai banu si pamantul si eu devin proprietar. Accept asta asa din prietenie. biggrin.gif
Ce sa te coste? Unde e pamantul? Agricol? Ai cadastru, Este dezmembrat? De cand il ai? Cu cat vrei sa-l vinzi?
Raspunde la aceste intrebari si te putem ajuta. Pana una alta ce e sigur, cota unica de impozitare, 16%
thalia
QUOTE (a citi rac @ Nov 8 2007, 13:30) *
Pai te costa vreo 10000, si il cumpar eu, adica imi dai banu si pamantul si eu devin proprietar. Accept asta asa din prietenie. biggrin.gif
Ce sa te coste? Unde e pamantul? Agricol? Ai cadastru, Este dezmembrat? De cand il ai? Cu cat vrei sa-l vinzi?
Raspunde la aceste intrebari si te putem ajuta. Pana una alta ce e sigur, cota unica de impozitare, 16%

Ma zapacisi de tot!!! rolleyes.gif

MirelaLucia
QUOTE (thalia @ Nov 8 2007, 13:51) *
Ma zapacisi de tot!!! rolleyes.gif

nu se referea la tine. a citi rac se referea la postul aneterior al celui care are teren si vrea sa-l vanda.

legat de tine, arhitecti se gasesc o gramada, numai sa te uiti pe strada la sigle sau in Pagini aurii sau pe net , chiar si aici pe forumuri sunt arhitecti.
Pretul unui proiect complet difera, cel utilizat cela mai des si recomandat de useri este intre 8-10euro/mp, dar poate creste in functie de arhitect sau de solutia ceruta de tine.

In ceea ce priveste autorizatiile, daca spui unede ai exact terenul, poate se gasesc pe aici vecini , intr-o stare mai avansata si te pot ajuta ei cu ele. In afara Bucurestiului, nu prea se baga firme sa iti obtina asa ceva.
Pretul la rosu 220 euro pentru o casuta asa simpla cum vrei tu este destul de mult. In medie e 200 euro/mp dar am vazut pe aici unii care au obtinut si cu 140-150euro/mp. daca vrei sa faci cu firma si iti cere 220euro/mp pare destul de ok, avand in vedere ca firmele au tendinta de a-si pune super profituri.

ca sa iti spunem la ce sa fi atenta cand semnezi contractul cu firma de costrucii, cred ca mai bine scanezi ( fara numele si datele firmei) draftul de contract, ne uitam si noi si iti spunem punctual, ca asa in general sunt prea multe de spus.
thalia
Mirela Lucia, multumesc frumos de raspuns!
Terenul se afla in Balotesti, la 400m de DN1, e bine amplasat, langa un cartier rezidential, ma rog asa zic ei, sunt cateva case construite si utilitatile imi sunt foarte aproape.
Legat de simplicitatea casei, in primul rand sunt constransa de latimea terenului care e de numai 12.8m liniari si ma gandesc si la cheltuielile ulterioare ale casei (incalzirea) in primul rand, curatenia samd.
Imi plac casutele mai micute si functionabile si usor de intretinut si cand voi avea 70 de ani (daca apuc).
Am gasit o firma care sa-mi ridice casa la rosu in pretul asta si d'asta v-am intrebat daca 220euro/mp e un pret ok, dar repet numai pana la rosu.
Tipul de la firma a zis ca are si proiectant care sa se ocupe de proiect cap-coada, dar ma gandesc in felul asta ca eu n-am nici-un control asupra constructiei ca nu ne pricepem nici eu , nici sotzu:((
Nu ma considerati paranoica, dar am auzit de multe tzepe si cum e vorba de o groaza de bani...
Ma puteti totusi ajuta cu un arhitect care sa se ocupe de tot proiectul (inclusiv autorizatii) la un pret corect?
DDuras
Nu te lasa pe mana primului cu care ai vorbit !!!!!!!!!! Chiar daca iti convine pretul. Incearca sa gasesti constructor prin prieteni,rude,cunostinte care si-au facut casa si sunt multumiti . Asa poti fi mult mai aproape de adevar si in privinta modului in care se lucreaza, si a seriozitatii.

Oricum,inarmeaza-te cu muuuuuuuuuuulta rabdare, si oteleste-ti nervii smile.gif Vei avea mare nevoie. Rezerva-ti un buget mai mare decat cel estimat la inceputul lucrarii si asteapta-te la multe lucruri neprevazute; nimeni nu scapa de ele.

E bine ca ai o iarna inainte in care sa te tot gandesti.

Bafta !

cristef75
QUOTE (punkt @ Nov 6 2007, 17:23) *
e mistocuta solutia, totusi pare cam turtita mansarda aia. Nu ramine "carne" intre ferestre si sarpanta unde in mod firesc ar trebui sa existe o centura de minim 30 cm.
E ceva ciudat pe la fatade in sensu' ca ferestrele duc pina in placa. Nu prea's centuri sau grinzi. dry.gif
Nu cred ca un arhitect a facut desenele, planu' poate da' fatadele au minusuri.

am intalnit si eu un proiect de genul asta. legatura intre stalpi se facea cu o centura montata in partea de jos a geamurilor
angelinne
QUOTE (Trombon @ Nov 5 2007, 13:46) *
Stau la 10.
Am spart acum 3 ani vreo 5 pereti din casa, toti din bca, nu m-am atins de cei din beton.Molozul l-am dus in saci la groapa de gunoi, in loc special amenajat. Treaba a durat 2 saptamani mari si late..plus ca am mai facut un perete si am inchis tot balconul cu termopan + izolatie la greu.
In fine, ideea e ca nu am dat nici un ban pe autorizatii biggrin.gif si nu am avut nici o durere de cap.
Am inteles ca oricum genul asta de renovari, daca nu esti prins sau reclamat de vecini.. dupa 2-3 ani nu mai au ce sa iti faca. Asa cred.nu stiu exact. Acum la asigurarea obligatorie a locuintei am sa vad daca sunt sau nu probleme.. voi ce stiti ?

Ei si asta cu asigurarea locuintei a fost un motiv in plus pentru care am optat sa iau autorizatie.Am inteles ca fac figuri,acum nu stiu exact.....poate reusesti sa te intelegi cu ei....eu vreau sa fac totul legal,sa modific cadastrul sa am totul in regula sa nu se gaseasca vreun vecin sau cine stie ce binevoitor sa ma reclame si sa am necazuri.Eu am vecini de treaba dar nu se stie cui i se pune pata la un moment dat si ma reclama.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.