C.F.S.
20th October 2007, 13:58
Dreptul de trecere este reglementat de art. 616-619 Cod civil si nu este gratuit.
Daca nu te intelegi cu proprietarul ajungi la avocat-tribunal.
CristiALF
20th October 2007, 14:04
Stai asa...adica tu vrei sa spui ca desi aia x proprietari care au parcelele au convenit sa faca drum de servitute, pe care l-au inregistrat la primarie (si altfel nici nu ar fi putut vinde terenul..) ca si DRUM, eu luand parcela 2,3 de ex, platind SI drumul ala, ma pot trezi ca cel din fata nu ma lasa sa trec pe drum respectiv pe la el prin dreptul casei??? Pai la ce se mai face drum atunci, daca tot tre sa cer acordul alora din fata?? De ce il mai si platesc in plus?? Vrei sa imi spui ca imi iau parcela 2,3.x, platind si drumul masii, si ma pot trezi ca nu pot ajunge la terenul meu?? Stai asa ca nu mi se pare normal. De vreme ce primul proprietar a fost de acord sa faca drum pe langa parcela lui, automat dandu-si acordul ca pe drumul ala vor circula masini/oameni (ca doar nu faci drum de florile marului...), eu tot mai trebuie sa ii dau bani lui ca sa trec pe acel drum?? Nu inteleg.
Techno
20th October 2007, 18:03
Intrebarea e ce trebuie precizat la antecontrtact/contract despre acest drum ca sa elimini problemele ulterioare. Nu vreau sa ma trezesc ca la un moment dat mi se cer bani pe cota indiviza din drum.
ghidioneanu
22nd October 2007, 18:19
Din cate stiu , un noter serios nu accepta sa incheie un act de vanzare -cumparare la care nu e prevazut accesul . Se face o schita la cadastru unde este prevazut si drumul.
Techno
22nd October 2007, 21:53
Eu cumpar numai lotul respectiv si platesc doar suprafata lui. Drumul e proprietatea celui de la care cumpar dar nu vreau sa imiceara bani pe el mai tarziu, sau chiar daca cere si nu vreau sa-i dau sa am drept de trecere pe el.
blimpyway
23rd October 2007, 00:59
pai trebuie ca in contract sa fie stipulat clar ca devii proprietar si pe partea ta de drum - cota indiviza - si nu mai are nimeni cum sa-ti ceara bani dupa aia.
Pretul il discuti cu vanzatorul pentru intregul pachet - terenul util si procentul tau din trumul de acces.
conu71
23rd October 2007, 05:15
vezi ca problema pute pe undeva.vanzatorul trebuie sa iti dea cota indiviza neaparat. oricum daca nu vrea sa va santajeze pe urma nu are ce face cu drumul. la mine in acte scrie: 450 mp si 139 mp cota indicviza din xxxx mp repreezentand drumul de servitute
CristiALF
23rd October 2007, 08:36
Deci, in cazul normal in care cumeri terenul cu tot cu cota indiviza aferenta tie din drumul de servitute, sa inteleg ca nu ai cum sa ai probleme cu accesul la lotul tau, cei din fata (ma rog, toti care au deschidere la drumul de servitute respectiv) sunt obligati sa-ti acorde drept de trecere, nu? Fara sa iti mai poata cere alti bani in plus vecinii prin fata carora treci ca sa ajungi la tine. Corect?
investman
23rd October 2007, 08:45
corect!
drumul devine proprietatea celor care au terenuri pe acel drum. este dreptul lor de acces asa cum o spune si numele.
proprietarul de la strada principala este obligat sa acorde acces pe terenul lui pentru cel din spate si asa mai departe pana la ultimul proprietar care nu ar avea acces prin alta parte. de vandut se vinde cu totul. mai apoi daca drumul indeplineste conditii de accesabilitate poate fi preluat de primarie pentru intretinere. nu stiu daca primaria mai ofera si altceva. pana atunci insa drumul este proprietatea tuturor celor de acolo si pot pune si bariere daca vor.
oricum drumul trebuie trecut in acte ca drum, iar vecinii de langa pot avea si ei acces daca platesc proprietarilor sau si mai cinstit, cedeaza o parte de la ei.
CristiALF
23rd October 2007, 10:38
Uff..m-am mai linistit acum. Imi era ca dupa ce dau atatia bani pe teren+drum, sa mai ma cert si cu vecinul din fata ca nu ma lasa pe la el.
catalind70
23rd October 2007, 12:09
Apropo tot de drumul de servitute. Cine il asfalteaza? Proprietarii? Banuiesc faptul ca primaria nu are nicio treaba cu asta. Si utilitatile la fel?
Techno
23rd October 2007, 21:33
La mine e urmatorul aspect: Proprietarul are un lot mare si unul paralel, lat de 4 m lasat ca drum de servitute. El vinde loturi din cel mare, iar intrebarea e, la sfarsit cand a vandut toate loturile cum pune la dispozitie celor care au cumparat loturile acest drum care este in proprietatea lui? Cum ma asigur de pe acum la contractul pentru un lot ca voi beneficia de acel drum? Chiar daca proprietarul ar cere bani pe el, eu sa nu ii dau nimic, dar sa am dreptul sa il folosesc, (la fel si ceilalti proprietari). Nu stiu daca ati inteles...
CristiALF
23rd October 2007, 23:07
Pai cred ca in acte trebuie sa existe undeva figurat si specificat druml de servitute.
adrim
25th October 2007, 04:13
Buna!
Am citit si eu acest topic + cel de o suta de pagini plus alte zeci diferite...
Si suntem si noi in faza de proiect... Situatia noastra e astfel: terenul langa o localitate, deschidere la drum 17m, lungime eeeeee (300 m), asezat pe lungime dinspre nord spre sud. Terenul e ca un dreptunghi, dar deschiderea de 17m e oblica, deci calculand (eu, dupa masuratorile topo) o latime direct ajung la 12-13m. Spre N, drumul principal, in E drum lateral 3 m, in V alt teren, fara constructie pe el.
Am scos CU dar pe el nu apare nici o indicatie cu privire la distantele min/max admise fata de vecini.
Acum ce vrem: o casa eficienta energetic (sa nu aruncati cu pietre!!!). NU pasiva, e prea costisitoare. Am citit o groaza de info pe net - noi nefiind acasa mai mult de 2-3 luni pe an, impartit - si ne-am cam format o idee a ce am vrea: o casa cu cofraje (iaar: nu dati cu pietre!!!) - a se citi superizolata - si pompa de caldura apa-apa (panza freatica la 1.3m) conectata cu panouri solare si un sistem de ventilatie. Casa: P+1, max 180m desfasurati. Functiile principale toate la parter, incluzand dormitorul master si baia master. Plus o mica librarie si birou.
Am obtinut deja celelalte acorduri pt AC, exceptie PUD + PAC.
Acum, vrand casa eficienta, am citit o serie de info pe net (nu suntem in tara). Am gasit o serie de recomandari de construire si mai ales, o accentuare a nevoii construirii pasiv-solare a casei (adica castig de energie prin constructia propriu-zisa, adica respectarea pct cardinale, orientarea casei/ferestrelor pt a maximiza castigul solar, etc). Am tras concluzia ca e nevoie neaparat de un arhitect care cunoaste cat de cat principiile unei astfel de case.
Ajungem acasa doar in noiembrie si doar pt o luna maximum. Am dori sa finalizam documentatia pt AC si sa obtinem (eventual si semna deja) oferte de pret de la constructori.
Deocamdata proiectul de arhitectura va fi facut de un proiectant (prieten bun), dar dansul nu prea are timp. Am dori sa eficientizam cat mai mult timpul ramas (inca vreo 2 saptamani) si sa ne prezentam la arhitect (pe care inca nu l-am gasit sa cunoasca toate cele de mai sus) cu o solutie cat mai acurata din partea noastra.
Nefiind familiarizati cu prog gen Autocad, am facut o schita in excel, atasata. - vedeti acolo pe lateral si planul terenului (pt moderatori: nu va suparati, am taiat tot ce am putut din stampile, oricum planul e vechi, dar e singurul care cuprinde intr-un format acceptabil intreaga forma a terenului).
Acum, as avea mai multe intrebari. Rog ingaduinta daca spun prostii sau alte ineptii...
1. ce distante sa las fata de drumul laturalnic (de 3 m)? Am nevoie in cazul acesta de alti 3 m fata de limita proprietatii? Nu apare nici o specificatie pe CU.. Iar o distanta de 1.9/0.9m (ferestre da/ba) e suf fata de terenul din dreapta? Ferestre mici si fixe permite construirea la 0.9m?
2. Daca fac proiectul cu un arhitect din alt oras, ce implica acest fapt? Trebuie arhitectul sa fie prezent la anumite faze determinante? Noi vrem sa facem constructie cu responsabili si in realitate...
3. Putem termina documentatia intr-o luna?
4. Puteti va rog sa va aruncati o privire pe atasament... indata ce reusesc al atasa.... .xls files nu se accepta???
Multumesc mult. Si sper sa obtin ceva sugestii...
Din pacate nu pot downloada decat planul terenului...
( nu pot atasa file .xls? cum sa fac?
multumesc
nu stiu de ce nu merge atasamentul tau dar incearca sa schimbi extensia fisierului (parca rar, txt, pdf merg dar sa ne spui in ce sa modificam) ori sa faci print screen si jpg merge sigur.
1,2 nu stiu
3. teoretic da (depinde despre ce doc e vorba...proiect sigur, avize...depinde de nr lor din CU si de rapiditatea obtinerii AC
4. incearca sa faci ce am zis mai sus
Evergreen
25th October 2007, 06:59
QUOTE (adrim @ Oct 25 2007, 05:13)

....... - noi nefiind acasa mai mult de 2-3 luni pe an, impartit -
...Ajungem acasa doar in noiembrie si doar pt o luna maximum. ....
Asta e programul actual, dar toata viata voastra o sa faceti asta ???
adrim
25th October 2007, 09:21
Pai tocmai asta e...ca am vrea sa ne oprim si noi, sa ne 'asezam' la casa noastra in vreo 2-3 ani.
La vara avem iulie si august sa facem casa la rosu, si apoi prin iarna si anul viitor (tot doar cand om fi acasa sporadic) sa o finalizam. Intre timp mai trebuie sa lucram sa facem banii pt ea... Mai ales ca vrem toate instalatiile astea noi.
Uite ca am reusit si cu proiectul... O sa va prapaditi de ras, sunt cred vreo 3 limbi combinate pe acolo....
Stim si ca peretii iau spatiu, dar e doar o schita. Daca ne-ati putea ajuta cu considerente si recomandari... Am gasit si o casuta care s-ar potrivi cu gusturile noastre... Intrarea e dinspre N dar vrem sa facem o iesire si spre S, de langa bucatarie... Alte considerente: bucataria va fi piesa principala a casei.
Pe 12 m (sper, cat am calculat eu cu geometria amintita de prin generala, dupa plan) ne-am gandit ca ar incapea o casa cu amprenta la sol 9 x 12.
Click pentru a vizualiza atașamentul
adrim
25th October 2007, 09:29
Eu inca o data...
Cat de detaliat trebuie sa fie proiectul de arhitectura pt a-l putea prezenta pt obtinerea unei oferte din partea unor constructori?
Si apoi, e normal primaria sa iti ceara tie sa faci PUD? Nu intra de fapt in atributiile lor? Daca il facem noi, putem scrie ce vrem in el, nu?
Mersi. Promit sa fiu mai succinta in viitor..
Evergreen
25th October 2007, 11:11
pt obtinerea ofertei corecte trebuie sa ai DDE, sa stie omul ce fier si ce betoane are casa ta...etc. altfel iti oferteaza xeuro/mp si o sa ceara bani ca nu e aia si ailalta.
gugutata
25th October 2007, 12:37
QUOTE (adrim @ Oct 25 2007, 10:29)

Eu inca o data...
Cat de detaliat trebuie sa fie proiectul de arhitectura pt a-l putea prezenta pt obtinerea unei oferte din partea unor constructori?
nu neaparat desenele sunt relevante, cantitatile ii intereseaza pe dinsii.

Si apoi, e normal primaria sa iti ceara tie sa faci PUD? Nu intra de fapt in atributiile lor? Daca il facem noi, putem scrie ce vrem in el, nu?
realizarea unui PUD se face deoarece nu exista regulament urbanistic. Tu faci un regulament, ei il aproba. Totusi, nu poti sa faci chiar ce vrei tu
.

Mersi. Promit sa fiu mai succinta in viitor..
eram precis ca spui asta
adrim
25th October 2007, 13:12
mersi!
@evergreen: dar totusi ca sa obtin ceva preturi mai 'realiste' dar fara DDE... nu se poate?
@punkt: ce sa fac, am impresia ca nu spun tot....
gugutata
25th October 2007, 15:14
QUOTE (adrim @ Oct 25 2007, 14:12)

mersi!
@evergreen: dar totusi ca sa obtin ceva preturi mai 'realiste' dar fara DDE... nu se poate?
aici clona lu' evergreen
Se poate. Daca'i un constructor serios cu experienta si tine la imaginea muncii lui, o sa'ti ofere un pret rezonabil chiar si cu documentatia PAC. Am intilnit si romani fericiti. Nu toti dau de dracu', doar de aia auzim.
Evergreen
25th October 2007, 16:34
si atunci poti sa ai sanse ca oferta sa fie cam 80 90% fata de realitate (Asta daca is io realist
) si nu o sa stii cum sa numeri la oiros cind or sa iti zica ca lipseste cite ceva din proiect si costa atita ca de cind a-ti batut palma preturile au evoluat etc.
adrim
26th October 2007, 03:32
Eee... e totusi o idee...
Da' de proiect/schita ce spuneti?
cristianm
26th October 2007, 13:21
In acte tb obligatoriu precizat si identificat drumul de servitute. Odata precizat, indiferent cine este proprietarul nu se poate face o renuntare unilaterala la acest drept.
Sunt doua modalitati sa zicem de proprietate:
1. Cel care vinde sau dezmembreaza constitue o parcela individuala ca drum de servitute, il trece in acte si ramane proprietatea lui.
2. Parcela respectiva este trecuta in proprietatea celor care beneficiaza de drum ca fiind cota indiviza si nu se poate schimba destinatia lui.
Asta am aflat si eu dupa ce am cumparat, numai ca eu sunt in cazul nr.1, impreuna cu alti 10 proprietari de loturi si beneficiari ai servitutii.
Ne-a luat banii di pt cei 4 m din dreptul intrarilor dar in acte a ramas ca proprietatea lui (zicea ca o sa o cedeze primarie sa faca drum bla,bla). Adevarul l-am aflat cand vecinii nostri de peste acest lot care au si ei o servitute de 5 m, deci putem constitui o strada de 9 metri intre noi, ne-au contactat ca sa cedam servitutea primariei sa obtinem denumire de strada si avantajele care decurg : canalizare, iluminat public etc. Problema ca ei sunt proprietari ca la poct.2 si noi nu , iar cel care ne-a vandut nu a cedat lotul primariei cum ne trombonise ci vrea despagubiri de la primarie (te cred si eu 4m*160 ml e ceva) asa ca nu putem avea deocamdata strada, iar nici noi nici statul nu putem sa il obligam sa o cedeze, iar el este in stare sa ne ceara la fiecare cate 15000 euro pt cate 65 mp teren. Asa ca toate utilitatile trase pe aceasta servitute vor fi platite de noi pt ca primaria nu face investitii pe terenuri private.
In concluzie atentie la acte si e mai bine sa fiti proprietari pe servitute.
CristiALF
26th October 2007, 13:25
Pai asa va fi in cazul meu, voi lua teren + cota indiviza din drum se servitute, aferenta mie, drum pe care il voi plati deh..la aceeasi valoare ca si terenul efectiv....
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.