angelinne
10th August 2007, 17:07
Bun da' ce poti sa ne zici despre autorizatie? Si eu sunt tot la sectorul 3. Te rog scrie mai multe ca orice sfat e binevenit.
Eu am casa cumparata cu credit ipotecar si m-am lovit de niste chestii atunci cind le-am cerut acordul.Ma rog mi l-au dat dar mi-au impus niste conditii....adica am termen 3 luni de cind iese autorizatia sa le duc cadastrul modificat,sa facem act aditonal la contract....si multe altele ....nu vreau sa ma mai gindesc ca ma indispun.
Birocratia ne omoara!
Cit te-a costat cu totul? Stii ce au facut cei de la firma de arhitectura care s-au ocupat?Ca am inteles ca nu ai fost tu personal din usa in usa....
iulianbr
16th August 2007, 09:11
Salut!
Se da situatia din desen. Se ridica urmatoarele intrebari:
1) Vreau sa fac casa cu calcan spre vecinul 2, am nevoie de aprobarea lui, chiar daca nu are casa pe partea mea, si sapaturile mele de fundatie nu i-ar afecta casa? Nu am vorbit inca cu el, dar daca se dovedeste "rauvoitor" nejustificat, se poate castiga un proces pe aceasta tema? Sa-mi pot construi casa pe terenul meu, fara sa-l afectez cu nimic? Ca umbra, oricum peste strada sunt blocuri....
Cu vecinul 1, care-mi este si unchi, nu se prea poate pune problema, si asa avem probleme cu el la partajul locului (era un cadastru comun locul nostru cu vecin 1) nici acum nu-i convine pozitia gardului dintre noi si a magaziilor din spate, desi le-a constuit el, iar casele calcan, bunicii mei. Sa construiesc casa cu subsol langa casa lui veche de paianta? Pot sa-mi iau gandul de la acord...
2) Pe razor cu vecin2, e un nuc vechi uscat pe jumate. Se cere vreo autorizatie de taiere? Vecinul se poate opune?
De mentionat ca acum vreo 30siceva de ani, parintii mei i-au dat (gratis) o fasie de aproape un metru din terenul lor, ca nu aveau loc sa treaca pe linga casa cu masina. Poate nu uita asta...
3) Care e distanta minima la care ma pot apropia cu constructia de strada? 1,5m? Sper! Am mai vazut prin cartier case noi la distanta de strada ce pareau 1.5-2m. Strada mea e banala, nu e ,mai importanta, etc, vreun motiv sa fie altfel. La nevoie ma multumesc si cu 2m! Ca orientare, terenul e in sector 4, cvartalul dintre Oltenitei, Giurgiului, Brancoveanu, Gazarului, pe langa stadionul Autobuzul (asa se mai chiama?)
4) Pe tren e o casa veche care ramane locuita de tatal meu. Vrem sa demolam doar ultima camera, (cea punctata). Ca (viitor) propietar al ambelor cladiri, pot sa le construiesc cum vreau eu cu 1m intre ele? As avea voie sa le lipesc dar nu sa las 1m intre ele? Cat traieste batranu', nu se pune problema demolarii casei lui, (si cu el a fost alta discutie, cand i-am spus prima data ca vreau sa-mi fac casa la el, a zis ca vreau sa-l las pe drumuri, acu la batranetze, si sora a sarit sa-i ia partea), singurul mod in care am acordul lor, este sa-i ramana casa cu 2 camere cat traieste. Si mie-mi convine asa, nu vreau sa stam in aceeasi casa dupa acest episod...
5) Cum e cu coeficientul de ocupare? Depasesc 50%, poate chiar si 60%. Pot incerca, la nevoie, o mica ilegalitae, sa promit ca demolez magaziile dupa ce nu mai am nevoie de ele cu santierul, si apoi sa ma fac ca ploua?
6) Pot gasi un arhitect caruia sa-i arat schitele mele, si sa-mi faca proiectul dupa ele? Sunt logic si coerent, preiectul nu contine aberatii si ambitii inutile de structura. Artistic poate ca nu e, dar criteriile cele mai grele mi le-au impus persoane cu cuvant mai greu decat arhitectul (sotia, tata, sora, unchiul, etc..) Daca asta-i singura solutie care-i impaca pe toti, tot ce am mai putut obtine, a fost sa ca in casa sa nu fie aberatii de genul "zid la etaj in mijloc de plafon la parter"(adica zid pe zid, sau macar pe grinda).
Hei, din ce am citit pe acest forum, se mai ridica o intrebare, avand in vedere ca nu pot incepe lucrarile decat la anul (e vorba de acte):
0) E adevarat / in vigoare deja, ca nu se mai dau aprobari de constructie decat pe loturi de mai mult de 500m2 ? Ca asa au "recomandat" europenii?
Dar IN Bucuresti RAR gasesti asa ceva, cele mai multe au aprox 300m2! Eu o sa am vreo 280m2, si o parte ocupati deja! Ce sanse am sa-mi pot face casa?
Or avea europenii o durere dorsala fata de noi, dar ar trerbui sa nu-i lingem asa mult pe acolo, impotriva intereselor noastre...
Cateva mii de euro PUZ? Numai din el pot vedea ce mi se aproba? Pe strazi adiacente, nu pe a mea, mai sunt constructii noi, (cativa ani cel mult), nu ma pot orienta dupa ele? Pana la aprobari? 5m pana la strada? Mi-ar spulbera toate visele, parca nu sunt asa de aproape de strada toate casele noi din cartier...
Eu inca mai trebuie sa astept dupa acte, am doar 25% din teren, restul de 75% (50% tata si 25% sora) mai asteapata sa accepte unchiul impartirea, deci nu pot misca nimic inca, si financiar mai am si altele pe cap...
P.S. Calcanul e spre sud, dar e ok pt mine, si asa o sa ne iasa pe nas atata soare si caldura in urmatorii ani, dupa cum arata clima...
DECI, POT SA-MI FAC CASA SAU NU ?
iulianbr
16th August 2007, 11:01
Pot macar sa promit in scris la primarie, sau unde o trebuii, ca demolez casa veche dupa ce se duce taicamiu?
Ca el mai o poate duce multi ani, si nu vreau sa-i numar zilele, asa cum e, e taicamiu.
mihaelam
16th August 2007, 14:07
Buna, am o intrebare pentru arhitectii care posteaza pe forum: Am luat o casa in Cluj, o amarata de casa de 50 m2 care are si 64 m2 de curte( cota parte din 213 m2 cat e totalul terenului, pt ca suntem mai multi in curte). Am depus actele pt CU pt renovare si mansarda, a iesit de 2 zile si arhitecta zice ca din CU reiese ca suprafata construita va fi maxim 60 % din teren deci asta ar insemna sa mai fac 20m2 sus la mansarda ca impreuna cu cei 50 de la parter sa fie 60 % din 114 m2 de teren. Mie una mi se pare o prostie ce zice ea, voi ce spuneti?
ecou
16th August 2007, 14:22
call me stupid, da' nu cumva "grad de acoperire 60%" inseamna ca raportul dintre amprenta casei si suprafata lotului sa nu fie mai mare decat aceste procente?
reli
16th August 2007, 15:26
Exista doi coeficienti: POT (potential ocupare teren) si CUT (coeficient utilizare teren - parca asa era). Suprafata maxima desfasurata a casei tale va fi POT x CUT.
POT este exprimat in procente si reprezinta cat la suta din teren poate fi ocupat de amprenta casei, la sol.
CUT este de obicei de forma 1,xx si se obtine prin impartirea suprafetei maxime desfasurate a casei la suprafata terenului.
Eu de exemplu am POT 30%, la o suprafata de 530 mp. Asta inseamna ca amprenta casei mele poate fi maxim 159 mp. Sa zicem ca terenul are un CUT de 1,2. Asta inseamna ca suprafata desfasurata a casei mele poate fi maxim 159 x 1,2 = 190,8 mp.
La tine 60% reprezinta POT, deci ai voie sa ai amprenta casei de 68.4 mp. Ca sa vezi cat poti sa te extinzi in sus, trebuie sa afli CUT. Daca ai CUT = 2, de exemplu, poti sa ai o casa cu suprafata totala de 136.8 mp.
mihaelam
16th August 2007, 15:48
multumesc tare mult pentru toate informatiile, am inceput sa inteleg cum sta treaba dar oare e posibil ca la mine sa fie CUT de 60% ca asa sustine arhitecta?
reli
16th August 2007, 16:01
Nu cred - CUT nu se exprima in procente.
POT-ul este 60%, mai mult ca sigur. Uita-te pe certificatul de urbanism ca sa verifici si sa fii sigura.