angelinne
10th July 2007, 07:39
Astazi incerc sa depun dosarul la urbanism.La sectorul 3 au program de lucru cu publicul numai martea si joia.
Sper sa demarez si eu problema!
Corinuta poate imi raspunzi si mie la intrebari cind ai timp.
Multumesc mult!
Esti singura fericita posesoare a hartiei mult visate si na'....pe cine altcineva sa stresez?
borgiadt
10th July 2007, 10:38
Am si eu o intrebare ... socrii mei au un teren de 3000 de metri din care 2000 sunt intravilan si restul teren agricol. Ei au deja casa construita pe acel teren . ca sa ne ridicam si noi o casa in capatul celalalt al curtii , de 80 de m2 , cam ce autorizatii ne trebuiesc .
Multumesc
hanako
10th July 2007, 17:33
buna borgiadt,
primul pas ar fi obtinerea certificatului de urbanism. acesta va stabili la ce distanta minima fata de prima constructie o vei putea amplasa pe cea de-a doua (de regula cel putin jumatate din inaltimea celei mai inalte). tot certificatul de urbanism va specifica ce alte avize trebuie atasate la dosarul pentru autorizarea constructiei - ex. electrica, gaze, mediu et - numarul lor variaza de la o localitate la alta, asa ca nu are rost sa discutam in abstract. certificatul de urbanism, avizele plus proiectul (arhitectura, rezistenta, instalatii), cam asta va contine dosarul de autorizare.
DDuras
10th July 2007, 18:02
Off off off topic: @punkt - ca sa nu mor prost - pana la urma ce ai voie sa spui pe forumul asta ca sa nu fii off topic?
Scuze celorlalti!
Te rog sa te rezumi la tema discutiilor si la subiectele in cauza. Pina la urma poti sa mori cum vrei tu. Acum citeva zile, te'am sfatuit printr'un PM sa nu mai dezvolti discutii offtopic. Nu io am facut regulamentu' general.
Scuze celorlalti.
Corinuta
10th July 2007, 18:31
QUOTE(angelinne @ Jul 10 2007, 08:39) [snapback]3080373[/snapback]
Astazi incerc sa depun dosarul la urbanism.La sectorul 3 au program de lucru cu publicul numai martea si joia.
Sper sa demarez si eu problema!
Corinuta poate imi raspunzi si mie la intrebari cind ai timp.
Multumesc mult!
Esti singura fericita posesoare a hartiei mult visate si na'....pe cine altcineva sa stresez?
Cand ei spun ca treaba se misca repede, verifica totusi ce inseamna "repede".
Pai cu ce sa incep...da, am inceput daramarea, dar ne-am impotmolit un pic la un perete de beton pentru ca s-au ars sculele. Ghinion!
Pentru certificatul de urbanism nu ai avea nevoie de prea multe chestii...dar verifica lista cu ce-ti cer ei. E afisata pe undeva pe la primaria de sector, ca poate sunt alte reguli decat la sectorul 6. Daca spui ca ai un prieten arhitect, cred ca te-a lamurit cu ce poti daram si cu ce nu. Atasezi schita facuta de el, inca cateva alte schite ale apartamentului la diferite cote, actul de proprietate (copie), buletinul si bineinteles, banutii pentru taxa. Pana iese CU, te apuci de proiectul propriu-zis si de alergatura pentru toate avizele. Aceasta etapa a durat destul de mult la mine, chiar daca a fost facuta de un birou de arhitectura. Astia ar fi primii pasi. Fa-i pe astia si apoi iti spun prin ce alte "chinuri" mai ai de trecut.
angelinne
11th July 2007, 07:11
Am depus ieri asa cum am zis dosarul la urbanism pentru obtinerea certificatului.
Am termen 30 zile pentru raspuns.Am platit taxa de 4 lei.
La dosar mi-au cerut asa:
- copie contract casa
- fisele cadastrale ale apartamentului
- schita(releveu) apartament la scara 1:50 - asa cum este acum
- schita(releveu) apartament la scara 1:50- cu modificarile dorite
- memoriu tehnic
- chitanta de 4 lei
Am primit numar de inregistrare.
mi-a zis ca dosarul e complet si sa sun cam peste 3 saptamini ca e posibil sa fie gata mai repede daca nu sunt aglomerati.
Nu stiu ce sa fac intre timp ca de la primarie cand am intrebat mi-au spus ca nimic!
Nu stiu ce intelegi tu prin proiectul propriu-zis??? Imi trebuie altul??? Am facut deja pentru peretii darimati.Acolo am trecut chiar si inchiderea balcoanelor cu termopan si mi-a spus ca nu mai e nevoie ca a aparut o lege noua si nu te mai obliga sa ai autorizatie la inchis balconul.
Eu vreau sa darim asa:
- 3 pereti BCA
- 2 parapeti ...aia de sub geamuri de dau in balcoane....si astia la mine nu sunt de beton ci din placi de BCA duble.
Nu desfiintez ghene de aerisire si nici nu am pereti de beton de daramat.
Despre ce avize vorbesti tu?
Poate revii cu amanunte si ma lamuresti ca eu acum stau si astept certificatul de urbanism...si nu vreu sa pierd vremea aiurea.
gugutata
11th July 2007, 09:30
QUOTE(hanako @ Jul 10 2007, 18:33) [snapback]3083184[/snapback]
buna borgiadt,
primul pas ar fi obtinerea certificatului de urbanism. acesta va stabili la ce distanta minima fata de prima constructie o vei putea amplasa pe cea de-a doua (de regula cel putin jumatate din inaltimea celei mai inalte). tot certificatul de urbanism va specifica ce alte avize trebuie atasate la dosarul pentru autorizarea constructiei - ex. electrica, gaze, mediu et - numarul lor variaza de la o localitate la alta, asa ca nu are rost sa discutam in abstract. certificatul de urbanism, avizele plus proiectul (arhitectura, rezistenta, instalatii), cam asta va contine dosarul de autorizare.
completare @borgiadt.
daca terenu' e al socrilor, atunci toate demersurile legale se fac pe numele lor. Daca nu vrei asta, atunci se doneaza o parte din teren.
Primu' demers, este C.U. Fara el nu ai de unde sa stii ce'i de facut.
Corinuta
12th July 2007, 10:07
QUOTE(angelinne @ Jul 11 2007, 08:11) [snapback]3085174[/snapback]
Am depus ieri asa cum am zis dosarul la urbanism pentru obtinerea certificatului.
Am termen 30 zile pentru raspuns.Am platit taxa de 4 lei.
La dosar mi-au cerut asa:
- copie contract casa
- fisele cadastrale ale apartamentului
- schita(releveu) apartament la scara 1:50 - asa cum este acum
- schita(releveu) apartament la scara 1:50- cu modificarile dorite
- memoriu tehnic
- chitanta de 4 lei
Am primit numar de inregistrare.
mi-a zis ca dosarul e complet si sa sun cam peste 3 saptamini ca e posibil sa fie gata mai repede daca nu sunt aglomerati.
Nu stiu ce sa fac intre timp ca de la primarie cand am intrebat mi-au spus ca nimic!
Nu stiu ce intelegi tu prin proiectul propriu-zis??? Imi trebuie altul??? Am facut deja pentru peretii darimati.Acolo am trecut chiar si inchiderea balcoanelor cu termopan si mi-a spus ca nu mai e nevoie ca a aparut o lege noua si nu te mai obliga sa ai autorizatie la inchis balconul.
Eu vreau sa darim asa:
- 3 pereti BCA
- 2 parapeti ...aia de sub geamuri de dau in balcoane....si astia la mine nu sunt de beton ci din placi de BCA duble.
Nu desfiintez ghene de aerisire si nici nu am pereti de beton de daramat.
Despre ce avize vorbesti tu?
Poate revii cu amanunte si ma lamuresti ca eu acum stau si astept certificatul de urbanism...si nu vreu sa pierd vremea aiurea.
Daca ai intocmit deja si memriul tehnic si toate schitele nu-ti mai trebuie mare lucru. Astepti sa iasa urbanismul si apoi cu toate hartogaraiele te duci sa depui dosarul pentru acordul unic. Dupa ce iese acordul unic, depui dosarul pentru autorizatia de construire.
adadoi
12th July 2007, 16:37
Mi-a venit ieri raspunsul de la primarie (cu intarziere, dar a venit). Citez: "Ca urmare a cererii dumneavoastra de includere a terenului intravilan cu nr blabla in PUG va informam ca terenul se afla in intravilanul municipiului Brasov, conform extrasului CF nr blabla"

ori is io tampita, ori aia nici nu citesc ce scrie pe cereri. Pacat, domne, ca aveam atasate o gramada de treburi: si extras CF care zicea ca-i intravilan, si poze...
gugutata
12th July 2007, 16:39
pai de ce te superi?....nu inteleg
adadoi
12th July 2007, 17:14
QUOTE(punkt @ Jul 12 2007, 17:39) [snapback]3092217[/snapback]
pai de ce te superi?....nu inteleg

sa mori tu ca nu intelegi?
ok, hai sa explic, ca m-oi fi molipsit de la rosto (se stie ca inginerii au logica, dar nu se stiu exprima): am facut cerere de includere a unui teren intravilan agricol un PUG (sau extindere a PUG-ului si peste terenul meu, cum vrei tu s-o iei), di desteptii/desteptele de la primarie mi-au raspuns ca terenul meu este in intravilan conform CF. Hai serios, si io care credeam ca din extrasul cf pe care-l atasasem la cerere nu reieise asa ceva!
A fost ceva de genul: ma baieti, pot sa mai lipesc o camera la modelul asta de casa 3d? Raspuns: va informam ca modelul dumneavoastra este 3d.
ecou
12th July 2007, 17:34
QUOTE(adadoi @ Jul 12 2007, 18:14) [snapback]3092354[/snapback]
am facut cerere de includere a unui teren intravilan agricol un PUG
imi dau si io cu parerea, nu ma bagati in seama.
Eu cred ca pe actele lor totul e intravilan si de-aia te-au tratat ca pe ala care cere nisip in desert. poate nu o fi tot terenul scos din circuitul agricol?
Varianta a doua ar fi ca cineva ti-a studiat situatia in diagonala si a inteles din actele lor ca tot terenul ar fi intravilan in timp ce tu ai doar 2/3 din el in situatia asta. poate nu ar fi o idee rea sa discuti chiar cu semnatarul raspunsului.
adadoi
12th July 2007, 17:45
QUOTE(ecou @ Jul 12 2007, 18:34) [snapback]3092434[/snapback]
imi dau si io cu parerea, nu ma bagati in seama.
Eu cred ca pe actele lor totul e intravilan si de-aia te-au tratat ca pe ala care cere nisip in desert. poate nu o fi tot terenul scos din circuitul agricol?
Varianta a doua ar fi ca cineva ti-a studiat situatia in diagonala si a inteles din actele lor ca tot terenul ar fi intravilan in timp ce tu ai doar 2/3 din el in situatia asta. poate nu ar fi o idee rea sa discuti chiar cu semnatarul raspunsului.
terenul nu e scos din circuitul agricol, dar sotul meu a vorbit cu tanti arhitecta sefa (si una dintre semnatarii raspunsului) care i-a spus ca nici nu-i nevoie sa fie scos. De-aia zic eu ca aia nu citesc ce scrie pe cereri, ca exemplu tanti arhitecta sefa a semnat cererea aia a doua zi dupa ce fusese la mine acasa sa-i scoata zaoanu la imprimanta neste PUZ-uri, si vazuse toate hartiile. ce sa mai zic? Asa-mi trebuie daca am zis ca mergem pe cai legale
angelinne
12th July 2007, 17:46
Ar fi foarte bine sa nu mai am multe batai de cap.E drept ca arhitectul de care va vorbeam ne este prieten si ne-a sfatuit el de la inceput cum sa facem ca sa dureze numai 3 luni (zice el....)Acum o sa vedem ce va mai urma.
Stiu ca mai am de facut contract cu o firma de salubritate si ca va trebui sa-si dea acordul un expert de la Inspectia de Stat in Constructii.Asta e acordul unic? Si apoi trebuie sa depun din nou cerere pentru obtinerea autorizatiei de constructie/desfiintare.
Mai am o intrebare....am nevoie de acordul vecinilor? Scrie pe site la primaria sectorului 3 citez: " acordul notarial al vecinului sau a copropietarilor (dupa caz) " sau aici bag acordul bancii???
DDuras
12th July 2007, 17:49
Pana la urma daca iti da primaria autorizatie de construire, care e problema?
adadoi
12th July 2007, 17:54
daca-mi da, nici o problema, dau de baut. Numai ca daca nu-i in PUG terenul meu, nu primesc CU pentru constructie, si fara ala nu primesc autorizatie de constructie. Intelegi acu' ce ma doare pe mine? Noroc ca ma mai fac astia sa rad, cu birocratia lor.
gugutata
13th July 2007, 07:45
QUOTE(adadoi @ Jul 12 2007, 18:14) [snapback]3092354[/snapback]
sa mori tu ca nu intelegi?
ok, hai sa explic, ca m-oi fi molipsit de la rosto (se stie ca inginerii au logica, dar nu se stiu exprima): am facut cerere de includere a unui teren intravilan agricol un PUG (sau extindere a PUG-ului si peste terenul meu, cum vrei tu s-o iei), di desteptii/desteptele de la primarie mi-au raspuns ca terenul meu este in intravilan conform CF. Hai serios, si io care credeam ca din extrasul cf pe care-l atasasem la cerere nu reieise asa ceva!
A fost ceva de genul: ma baieti, pot sa mai lipesc o camera la modelul asta de casa 3d? Raspuns: va informam ca modelul dumneavoastra este 3d.
Daca este deja in intravilan in evidentele primariei, clar lucru ca cererea ta nu'si avea rostu'. De asta am spus ca nu inteleg motivu' supararii tale.
Poate extrasu' de CF este gresit sau vechi!!!! Trebuie s'o iei si asa.
Vad ca ai o relatie cu tanti arhitecta, ea ce spune?
adadoi
13th July 2007, 08:12
QUOTE(punkt @ Jul 13 2007, 08:45) [snapback]3094269[/snapback]
Daca este deja in intravilan in evidentele primariei, clar lucru ca cererea ta nu'si avea rostu'. De asta am spus ca nu inteleg motivu' supararii tale.
Poate extrasu' de CF este gresit sau vechi!!!! Trebuie s'o iei si asa.
Vad ca ai o relatie cu tanti arhitecta, ea ce spune?
tanti arhitecta spunea ca se rezolva fara probleme, si a doua zi a semnat raspunsul de la primarie
.
Extrasul CF e nou, si in regula. Da, terenul este intravilan, dar nu este inclus in PUG. PUG-ul ala trece chiar pe langa el, ca desteptii aia care l-au, facut, ca sa nu se chinuie prea tare si sa deseneze prea mult au inclus in PUG numai casele existente deja. Asa ca le-a iesit un PUG cu gauri, ca sa nu zic ca are o gramada de capete si colturi care trebuie sa includa cate o casa mai razleata. Deci cererea mea nu era de includere a terenului in intravilan ci de extindere a PUG-ului si peste terenul meu. Asta ca sa nu astept inca un an jumate pana o sa ia oamenii PUG-ul la puricat ca sa astupe gaurile.
gugutata
13th July 2007, 10:22
costurile unui PUG sunt suportate de primarie. Presupun ca la momentu' respectiv, zona unde ai tu teren acum, nu era in planurile lor de viitor. Pt. asta se fac PUZ'uri.
Mai multi proprietari de terenuri se asociaza si suporta costurile unui PUZ pt. a reglementa zona.
Kirin
13th July 2007, 22:15
Salutare tuturor,
Am revenit in circuit dupa ceva vreme. Internetul e problema mare aci pe la noi.
Suntem la Faza de CU si avize. CU aprobat , se alearga pt avize. O sa revin cu schita casei si cu rugamintea catre meseriasi sau experimentati sa-si dea cu parerea. Pana atunci, cateva intrebari. Precizez ca arhitectul "de elita" cu care lucrez este etrem de irascibil si banuitor ca vreau sa-i iau munca fara sa platesc. Nu are de ce se teme, probabil ca a experimentat cateva tzepe si cam sufla in orice; Face schitele de mana si uraste PC-ul- nu inseamna ca e un arhitect rau!
1. Pot shimba proiectul dupa ce am obtinut CU? modificari de genul- schimbat pozitia dormitor matrimonial cu baia-dressingul, balcone?
2. In planul aprobat zice zidarie la exterior de 30cm. Dupa ce v-am citit si oricum intentionam, vrem 30cm porotherm +5polistiren sau 38cm porotherm. Se poate?
3. nu am specificat pozitia fosei si a putului. Amplasarea e specificata in CU?
Dana_H, te-am urmarit anul trecut si eram curios cum s-a finalizat casuta ta. Sper ca bine...
Multam
DDuras
14th July 2007, 14:46
1.Prin CU banuiesc ca intelegi certificat de urbanism. Asta n-are nici o legatura cu proiectul tau in sensul ca pana nu obtii autorizatia de construire (AC) poti modifica orice. Dupa aceea mai greu,lucruri mai putin importante.
2. Evident ca sunt posibile ambele variante; dar daca faci cu 38 trebuie modificata latimea fundatiei (probabil); oricum daca faci zidarie portanta,ai grija ce folosesti,au mai patit-o si altii.
3. Nu cred ca ti le specifica nici in CU nici in AC
Kirin
14th July 2007, 22:55
QUOTE(DDuras @ Jul 14 2007, 15:46) [snapback]3099426[/snapback]
1.Prin CU banuiesc ca intelegi certificat de urbanism. Asta n-are nici o legatura cu proiectul tau in sensul ca pana nu obtii autorizatia de construire (AC) poti modifica orice. Dupa aceea mai greu,lucruri mai putin importante.
2. Evident ca sunt posibile ambele variante; dar daca faci cu 38 trebuie modificata latimea fundatiei (probabil); oricum daca faci zidarie portanta,ai grija ce folosesti,au mai patit-o si altii.
3. Nu cred ca ti le specifica nici in CU nici in AC
Mersi DDuras
2. aici ma refeream la modificari dupa ce s-a aprobat Certificatul de Urbanism
Vrem sa facem P+1-mansardat.
Din pacate am ajuns la dimensiuni de aproape 280-300 mp construibil. Mult pre mare costul fata de bugetul prevazut( vechea problema a rumanaului- sa se intinda).
Atasej schita de parter si etaj cu rugamintea de a ma ajuta sa mai "tai" pe ici pe colo asa incat sa ajung pe la un 200-220mp. Pot renunta la birou, sa mai tai din dormitoare- sus.
Jos insa e mai complicat- nu prea e de unde; poate din living 1m, wc-ul de servici, camera tehnica.
Arhitectul zice ca o sa devina meschina casa daca mai ciopartim mult. Dar poate mai bine meschina decat neterminata veci, este?
Poate ar trebui sa vad sa mai vad si alte proiecte....
Nu stiu cat incarca executia asemenea curburi.
Garajul parca l-as scoate din casa, fie un acoperis in curte fie scos mai in fata- doar daca mai scad din costuri.
Poate ca ar trebui sa schimb proiectul sau ..arhitectul. Flexibil la ambele in mod constructiv.
Parcela totala este de 1000mp insa vrem sa ne rezumam la 500mp, restul sa-i tinem de muraturi , batranetze, finisat casa-eventual.
gugutata
15th July 2007, 10:19
QUOTE(Kirin @ Jul 13 2007, 23:15) [snapback]3097775[/snapback]
Suntem la Faza de CU si avize. CU aprobat , se alearga pt avize. O sa revin cu schita casei si cu rugamintea catre meseriasi sau experimentati sa-si dea cu parerea. Pana atunci, cateva intrebari. Precizez ca arhitectul "de elita" cu care lucrez este etrem de irascibil si banuitor ca vreau sa-i iau munca fara sa platesc. Nu are de ce se teme, probabil ca a experimentat cateva tzepe si cam sufla in orice; Face schitele de mana si uraste PC-ul- nu inseamna ca e un arhitect rau!
1. Pot shimba proiectul dupa ce am obtinut CU? modificari de genul- schimbat pozitia dormitor matrimonial cu baia-dressingul, balcone?
2. In planul aprobat zice zidarie la exterior de 30cm. Dupa ce v-am citit si oricum intentionam, vrem 30cm porotherm +5polistiren sau 38cm porotherm. Se poate?
3. nu am specificat pozitia fosei si a putului. Amplasarea e specificata in CU?
1. DA. Singura conditie e sa te incadrezi in limitele edificate de CU. Forma si organizarea partiului se pot schimba cum vrei tu.
2.DA. Poti sa schimbi zidaria. Singura conditie e sa te incadrezi in limitele edificate de CU.
3.In CU nu se specifica pozitionarea fosei si a putului. Ele se specifica in proiectu' de autorizare pe planu' de situatie. Unele primarii cer si deteliu de fosa (adica un mic proiectel), uneori cer aia de la mediu. Cind ai fosa, cu siguranta ai nevoie de avizul de la mediu.
Cit despre arhitect, atita timp cit ai semnat un contract si ai platit un avans, nu vad care'i problema suspiciunilor lui.
Kirin
15th July 2007, 14:39
punkt, cand spui sa ma incadrez in limitele edificate in CU inseamna sa nu depasesc.. suprafata la sol aprobata in CU?
daca da, atunci:
daca mentin dimensiunea casei si incarc zidaria cu 5cm polistiren, atunci depasesc limita, nu?
daca mai tai din casa, atunci nu mai e problema cu izolatia.
Cu arhitectul nu am nimic incheiat. probabil ca de aici vine teama. Nici el nu a cerut si nici noi. Cica e recomandat prin cunostinte...
ei, si acum spune-mi de unde mai tai ca sa iasa un 220mp, rogu-te!
mersi
gugutata
15th July 2007, 18:16
QUOTE(Kirin @ Jul 15 2007, 15:39) [snapback]3102757[/snapback]
punkt, cand spui sa ma incadrez in limitele edificate in CU inseamna sa nu depasesc.. suprafata la sol aprobata in CU?
daca da, atunci:
daca mentin dimensiunea casei si incarc zidaria cu 5cm polistiren, atunci depasesc limita, nu?
DA. Nu trebuie sa depasesti retragerile si P.O.T.'u (procentu' de ocupare al terenului). In multe situatii, acesta este 30%, 45%, 50%...etc. depinde de regula zonei.
Deci, ai 2 constante ce trebuie sa le respecti simultan.
1. retragerile fata de limitele de propr.
2. P.O.T.
Mai sunt si alte constante, cum ar fi CUT'u. De cele mai multe ori, aceste este confortabil ca si valoare
daca mai tai din casa, atunci nu mai e problema cu izolatia.
exact. Tu trebuie sa te incadrezi prin proiect in limite (inclusiv peretii cu polistiren). La faza de C.U. forma partiului nu are nici o relevanta, conteaza doar sa te incadrezi in edificabil.
Cu arhitectul nu am nimic incheiat. probabil ca de aici vine teama. Nici el nu a cerut si nici noi. Cica e recomandat prin cunostinte...
ei, si acum spune-mi de unde mai tai ca sa iasa un 220mp, rogu-te!
Nu pot sa'ti raspund. Dezvolta dialogu' cu arhitectu' respectiv si vezi cum te sfatuieste dinsu'. M'am uitat pe schite. Pot spune doar ca's foarte sumar desenate si destul de lipsite de ergonomie planimetrica. Casa este exagerat de decrosata (colturoasa).
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.