petman
18th June 2007, 10:20
Salutare.
Am citit tot topicul si fiindca ma intereseaza o casa am cateva intrebari pentru arhitectii si proiectantii de aici.
Pe un teren cu lungime de 50 metri si latime de 20 metri vreau sa fac un duplex.
Din ce am citit eu am am inteles ca daca fac 2 case lipite ma costa mai mult decat una peste alta (P+M) si vroiam sa stiu daca e adevarat. Duplexul il fac cu parintii mei - ei vor sta la parter.
Click pentru a vizualiza atașamentul
Click pentru a vizualiza atașamentul
Ceva in genul acesta as vrea sa fie.
Ceva sfaturi?
gugutata
18th June 2007, 11:40
QUOTE(petman @ Jun 18 2007, 11:20) [snapback]2981739[/snapback]
Salutare.
Am citit tot topicul si fiindca ma intereseaza o casa am cateva intrebari pentru arhitectii si proiectantii de aici.
Pe un teren cu lungime de 50 metri si latime de 20 metri vreau sa fac un duplex.
Din ce am citit eu am am inteles ca daca fac 2 case lipite ma costa mai mult decat una peste alta (P+M) si vroiam sa stiu daca e adevarat. Duplexul il fac cu parintii mei - ei vor sta la parter.
Ceva sfaturi?
ideea e ca o casa pe parter este mai scumpa decit o casa cu aceeasi suprafata dar desfasurata pe 2 nivele. Daca, costurile casei sunt o problema riguroasa, atunci de recomandat sa faceti o casa cu 2 etaje (planuri similare) in defavoarea a 2 case pe parter in oglinda.
Nici terenu' nu este foarte generos si atunci e bine sa profiti, ca sa ai o curte mai mare.
Planurile sunt ok, si bine organizate, numa' ca ai nevoie de o scara, undeva in apropierea intrarii, astfel incit sa existe o dependinta clara intre cele 2 apartamente.
O casa pt. 2 familii, desi cred ca este destul de mare, o poti studia in atasament. Din pacate, nu gasesc planurile
petman
18th June 2007, 12:12
O sa fie o scara care sa delimiteze clar cele 2 locuinte. Ma gandeam sa fac un fel de terasa pentru etaj si sub acea terasa sa improvizez un loc pentru parcat masina. Si sa incerc sa fac accesul pe scara pe aceasta terasa...dar se cam schimba planurile la etaj si inca nu stiu cum.
gicanu
19th June 2007, 13:55
Sunt obligatorii normele acelea cu 10 m de axul drumului si 3 metri de pompieri?? Adica ce scrie in certif de relatii trebuie respectat obligatoriu??
gicanu
19th June 2007, 16:51
Am inteles ca se pot modifica prin PUD si PUZ.are cineva idee cat timp dureaza si cat costa????
gugutata
19th June 2007, 16:54
QUOTE(gicanu @ Jun 19 2007, 17:51) [snapback]2988231[/snapback]
Am inteles ca se pot modifica prin PUD si PUZ.are cineva idee cat timp dureaza si cat costa????
orice impunere prin C.U. se poate modifica prin PUD. Un PUD pt. o locuinta, adica un studiu doar pt. o parcela si vecini, costa undeva intre 1000-1500 Euro si dureaza 2-3 luni.
PUZ.urile dureaza mai mult.
gicanu
20th June 2007, 06:42
Da PUZ este necesar si el?Daca DA cam cat ar costa si asta?Oricum nici o casa din zona nu respecta treaba asta. Pe teren a mai fost o casa care la fel era la 2-3 metri de gardul de la strada principala.terenul a fost impartit si s-au fct 3 loturi.al meu este la strada si am mai lasat un drum de acces de 2,20 2,40 pentru cei din spate . inconditiile astea mai e nevoie de aia 3 metri pentru pompieri?
gugutata
20th June 2007, 09:54
QUOTE(gicanu @ Jun 20 2007, 07:42) [snapback]2990418[/snapback]
Da PUZ este necesar si el?Daca DA cam cat ar costa si asta?Oricum nici o casa din zona nu respecta treaba asta. Pe teren a mai fost o casa care la fel era la 2-3 metri de gardul de la strada principala.terenul a fost impartit si s-au fct 3 loturi.al meu este la strada si am mai lasat un drum de acces de 2,20 2,40 pentru cei din spate . inconditiile astea mai e nevoie de aia 3 metri pentru pompieri?
PUZ'urile se fac pt. o zona mai mare unde sunt cuprinse mai multe loturi. Orientativ, undeva intre 5 si 100 de parcele reglementate.
Costurile unui PUZ este intre 3000 Euro si 20.000 Euro, depinde de zona reglementata si de dimensiunea cartierului.
gicanu
20th June 2007, 13:07
si pentru o derogare de la conditiile din certificat de relatii: 10 metri de la axul drumului si 3 metri pt pompieri ce trebuie sa fac decat PUD.prin pud pot sa modific si pot-ulsi cut-ul?
Intreb pentru ca vreau sa vand terenul iar acum este obligatoriu certif de relatii. si ma gandeam sa fac eu PUD ca sa nu se sperie eventualii cumparatori de conditiile puse de certif de relatii...
gugutata
20th June 2007, 13:41
QUOTE(gicanu @ Jun 20 2007, 14:07) [snapback]2991953[/snapback]
si pentru o derogare de la conditiile din certificat de relatii: 10 metri de la axul drumului si 3 metri pt pompieri ce trebuie sa fac decat PUD.prin pud pot sa modific si pot-ulsi cut-ul?
Intreb pentru ca vreau sa vand terenul iar acum este obligatoriu certif de relatii. si ma gandeam sa fac eu PUD ca sa nu se sperie eventualii cumparatori de conditiile puse de certif de relatii...
NU stiu ce este Certificat de Relatii, stiu ce este un Certificat de Urbanism.
Daca vrei sa oferi conditii tehnice mai bune pt. terenu' pe care'l vinzi, raspunsul este DA, prin PUD poti schimba POT'ul si CUT'ul
Am dat si search pe google, sa caut info despre Certificat de Relatii si nimic.
http://www.google.ro/search?hl=ro&q=ce...ta=lr%3Dlang_ro
gicanu
20th June 2007, 15:00
Certificatul de Relatii se da la urbanism si in el se scriu normele din zona acea.se obtine in 2 zile cu copie dupa certif se vanzare cumparare si cu copie dupa intabulare. costa 50ron....
pe mine m-ar interesa sa schimb distanta de la axul drumului si de la gard.terenul este 11/15.daca las in fata 6m in spate2m si de la gard din lateral 3 metri mai raman 40mp pe care pot construi...chiar dc pot este de 50%
renderman
20th June 2007, 17:11
QUOTE(punkt @ Jun 20 2007, 14:41) [snapback]2992082[/snapback]
NU stiu ce este Certificat de Relatii, stiu ce este un Certificat de Urbanism.
Daca vrei sa oferi conditii tehnice mai bune pt. terenu' pe care'l vinzi, raspunsul este DA, prin PUD poti schimba POT'ul si CUT'ul
Am dat si search pe google, sa caut info despre Certificat de Relatii si nimic.
http://www.google.ro/search?hl=ro&q=ce...ta=lr%3Dlang_ro
Rectificare: prin pud poti schimba doar pot-ul. CUT-ul il schimbi doar cu puz.
Nici eu nu am mai auzit pana acum de certificat de relatii... o fi vorba de certificatul de urbanism dat cu relatii la primarie in 2 zile
)
Gicanu, distanta din axul drumului nu cred ca o poti schimba din simplul motiv ca probabul se are in plan largirea strazii. Ceea ce poti schimba e distanta fata de limitele laterale. Cu pud poti obtine in cel mai bun caz sa te alipesti la ambele limite laterale sau doar la una singura (in functie de relatii bineinteles
).
gicanu
20th June 2007, 17:44
Strada are 6 metri latime trotuarul are si el vreo 2 metri...Oricum pe strada toate casele nu au mai mult de 2 metri pana in gardul de la strada unele dintre ele fiind chiar cu peretele pe hotar.Oricum daca am inteles bine pentru a incerca sa modific distantele alea trebuie facut un PUD,atat.
gugutata
20th June 2007, 19:40
QUOTE(renderman @ Jun 20 2007, 18:11) [snapback]2993147[/snapback]
Rectificare: prin pud poti schimba doar pot-ul. CUT-ul il schimbi doar cu puz.
Nici eu nu am mai auzit pana acum de certificat de relatii... o fi vorba de certificatul de urbanism dat cu relatii la primarie in 2 zile

)
DA, ai dreptate. Sorry pt. eroare.
mmj
20th June 2007, 21:21
QUOTE(DDuras @ Jun 17 2007, 17:38) [snapback]2978965[/snapback]
Daca ai acoperit-o nu-ti mai trebuie autorizatie. Pune-i si tigla/tabla (daca nu i-ai pus-o), si se considera finalizata d.p.d.v. al autorizarii, adica restul il poti face chiar daca ti-a expirat A.C.
multumesc de raspuns dar revin cu intrebarea: in ce stadiu se face receptia?
mirificu
21st June 2007, 14:57
Salut. Daca nu am postat unde trebuie, va rog sa mutati topicul, dar dati-mi si mie un raspuns la obiect. Si acum sa descriu situatia. Locuiesc pe la piata Domenii, in una din casele cu etaj, construite acum peste 80 de ani ( in total sunt 6 case de acest fel pe strada unde locuiesc). Cei care locuiesc la parter (inclusiv eu) au ferestrele de la una din camere in curtea vecinului de la etaj. In cazul meu, vecinul vrea sa-si construiasca in curte o extindere a locuintei. Constructia respectiva va fi lipita de peretele casei si imi va obtura fereastra, practic se va crea o zona de aproximativ 1m/1m in jurul ferestrei (deci raman fara iluminare naturala). Intrebarea este daca legal poate face constructia si eventual daca stiti in ce legi sau reglementari sunt specificate distantele permise intre cladiri (astept un raspuns de la primarie de o saptamana deja). Va multumesc.
gugutata
21st June 2007, 15:09
DA, este legal.
- ceea ce face el se numeste "curte de lumina", practic realizeaza o alveola in calcanu' lui, ca sa ai tu lumina si ventilatie naturala.
mirificu
21st June 2007, 18:21
O fi, dar la o discutie avuta cu cineva de la urbanism mi s-a spus ca o la ora actuala distanta intre constructii trebuie sa fie de aprox 4m. Astept o referire la o lege sau norma privind aceste distante. Iar alveola de aprox 80cm/80cm in jurul ferestrei, la o inaltime de 3m cred ca nu poate fi considerata a fi suficienta pentru lumina. (practic se ridica un zid in fata ferestrei la o distanta de 80cm)
gugutata
21st June 2007, 20:54
QUOTE(mirificu @ Jun 21 2007, 19:21) [snapback]2998197[/snapback]
O fi, dar la o discutie avuta cu cineva de la urbanism mi s-a spus ca o la ora actuala distanta intre constructii trebuie sa fie de aprox 4m. Astept o referire la o lege sau norma privind aceste distante. Iar alveola de aprox 80cm/80cm in jurul ferestrei, la o inaltime de 3m cred ca nu poate fi considerata a fi suficienta pentru lumina. (practic se ridica un zid in fata ferestrei la o distanta de 80cm)
casa ta este la limita de propr. cu vecinu'. Fereastra ta, da in curtea vecinului, este ilegal.
Pt. ca, imobilu' tau este vechi, implicit si fereastra si intreaga situatie, tu te bucuri de dreptu' de uzupaciune.
Din punct de vedere urbanistic, vecinu' este obligat sa construiasca alipit la calcan, dar, este nevoit sa'si faca o mica curte de lumina, astfel incit tu sa ai ventilatie.
Este un compromis pe care'l fac cei de la urbanism.
Cu siguranta el are un Certificat de Urbanism, unde au fost prevazute aspectele astea. Cere'i acest C.U. si convinge'te si singur. Eventual, daca se apuca de construit, inseamna ca are si Autorizatie, implicit, a obtinut deja avizu' de la Inspectoratu' in Constr.
Daca el are avizu' ISC'ului si Autorizatie, nu ai ce face. Vecinu' tau se afla in legalitate.
Este o situatie des intilnita, si cred ca stiu foarte bine despre ce este vb.
Discutia cu cei de la urbanism, se refera la distanta dintre doua fatade cu ferestre ale unor cladiri, atunci cind limita de propr, NU este si limta cladirii.
novix
22nd June 2007, 08:46
Daca ati conlucrat in mod constructiv cu un om care sa faca studii geo (in special in zona jud Ilfov) va rog sa imi trimiteti un contact pe privat.
Multumesc
PS. Si aceeasi rugaminte pentru oameni care sa se ocupe de scosul unui teren din circuitul agricol.
miki3
26th June 2007, 10:08
Imi trebuie autorizatie de constructie pentru a scoate un geam de aprox 80cm si a darama peretele de sub el? Vreau sa prelungesc un hol si trebuie sa fac operatia de mai sus, imi trebuie autorizatie(lucrare executata in provincie)?
Daca da, unde trebuie sa ma adresez, de ce hartii am nevoie, in cat timp se obtine si mai ales cat m-ar costa obtinerea ei?
Ca eu am gasit oamenii, vor sa se apuce de munca, dar n-am hartiile astea, in caz ca am nevoie de ele? Si daca astept 1 luna cel putin asa cum am auzit, pierd mesterii care abia i-am gasit(ca au alte lucrari). Cum ma sfatuiti sa procedez?
Multumesc.
gugutata
26th June 2007, 10:25
QUOTE(miki3 @ Jun 26 2007, 11:08) [snapback]3017357[/snapback]
Imi trebuie autorizatie de constructie pentru a scoate un geam de aprox 80cm si a darama peretele de sub el? Vreau sa prelungesc un hol si trebuie sa fac operatia de mai sus, imi trebuie autorizatie(lucrare executata in provincie)?
Daca da, unde trebuie sa ma adresez, de ce hartii am nevoie, in cat timp se obtine si mai ales cat m-ar costa obtinerea ei?
Ca eu am gasit oamenii, vor sa se apuce de munca, dar n-am hartiile astea, in caz ca am nevoie de ele? Si daca astept 1 luna cel putin asa cum am auzit, pierd mesterii care abia i-am gasit(ca au alte lucrari). Cum ma sfatuiti sa procedez?
Multumesc.
- pai, in primu' rind ai nevoie de un C.U.
- cu siguranta in C.U. se specifica avizu' ISC
- pt. o documentatie ISC ai nevoie de expertiza tehnica
Te duci la un birou de proiectare din localitate. Nu stiu cine alt cineva te poate ajuta. Cu siguranta ai nevoie de cadastru actualizat. Atit la casa cit si la curte. Deci, incepe cu cadastru.
GabrielaC
26th June 2007, 16:41
Wow ce de informatii! Sper sa nu ma injurati daca pun o intrebare care s-a mai pus, dar sunt foarte multe posturi si n-am cum sa le citesc pe toate.
Ce ma framanta pe mine acum e ca tocmai achizitionam un teren insa are deschiderea doar de 10,75. Am semnat deja antecontractul. Am auzit din vorba in vorba, ca de la 1 Ianuarie 2007 s-a introdus o noua norma pentru eliberearea autorizatiilor de constructie. E adevarat ca sub 12m deschidere nu ti se mai da autorizatie de constructie?????????????????????????
Va rog eu spuneti-mi dar spuneti-mi ceva sigur, nu doar asa din auzite, va rog mult de tot.
gugutata
26th June 2007, 16:49
daca NU se pot respecta reglementarile din Certificatu' de Urbanism, atunci se intocmeste o documentatie PUD. Reglementarea de care ai auzit nu este adevarata. Cu PUD, faci orice, ma rog, aproape orice.Parerea mea e ca 10.75 m, este o deschidere rezonabila. Am proiectat case, implicit autorizat si pe loturi mai mici.
PS: Nu fac PUD'uri
, sa nu interpretam.
taz21
27th June 2007, 08:27
Cel mai bine te duci la Primaria de unde apartine terenul si acolo iti va zice sigur ce si cum. Restul sunt doar speculatii.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.