Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

Cristina2007

QUOTE(overseas @ May 17 2007, 16:08) [snapback]2848201[/snapback]
Cadastru inseamna sa se ocupe de tot dosarul, care presupune si masuratoarea terenului (cam asta ar fi ridicarea topo). daca onorariul ala include si taxa la cadastru, poate ca e ok.

Mersi mult, am sapat si am gasit un topometrist care ne face cu 6 mil cu tot cu taxe, deci e bine de stiut ca sunt si care lucreaza mai ieftin ( cel putin in Cluj)
M@RiuS
QUOTE(reli @ May 17 2007, 21:13) [snapback]2849656[/snapback]
M@RiuS, in aceeasi situatie sunt si eu. Raspunsul e nu - nu exista nici o "facilitate", decat daca indeplinesti urmatoarele conditii (cumulativ):

- ai pana in 35 de ani
- esti casatorit
- nu ai si nu ai avut niciodata un imobil pe numele tau
- pentru constructia casei apelezi la credit de constructie

Subventia statului e de maxim 8000 euro, din cate stiu eu- subventioneaza 20% din costul la cheie al casei (500E/mp), dar in limita a 80 mp. Iar banii nu ti-i dau tie, ci bancii (deci iti achita o parte din credit, sau dobanda, nu mai stiu). Cumva e vax albina, pentru ca daca faci credit de constructie inseamna ca trebuie sa lucrezi neaparat cu firma- ceea ce automat inseamna costuri mai mari. Deci ce iei pe mere dai pe pere.

pt. cei interesati este legea 12 din 09.01.2007 dar nimeni in tara asta nu stier cum se aplica (am intrebat la primarie)

reli
QUOTE(M@RiuS @ May 18 2007, 09:50) [snapback]2851546[/snapback]
pt. cei interesati este legea 12 din 09.01.2007 dar nimeni in tara asta nu stier cum se aplica (am intrebat la primarie)

Au mai modificat-o un pic, dar tot degeaba (cel putin din punctul meu de vedere)...
reli
QUOTE(Easycasapasiva @ May 18 2007, 18:38) [snapback]2854272[/snapback]
8000 de Euro = vax albina scratchchin.gif
Si chiar asa de scump sa fie sa construiesti cu o firma ?
Ofertele bancilor ofera credite atat pt constructie cu firma cat si pentru regie proprie, asta nu ar fi o problema.

N-am zis ca 8000E sunt vax albina, as vrea eu sa fiu in situatia de a-i considera asa laugh.gif - am spus ca subventionarea inseamna credit, creditul inseamna constructie cu firma, firma inseamna costuri mai mari, iar cand tragi linie, constati ca ai pierdut in loc sa castigi. Chestia cu acceptarea constructiei in regie proprie de catre banca e o chestie noua, pana acum nici nu se punea problema, vroiau facturi pentru tot. Abia ieri am vazut ca cei de la Domenia Credit accepta si in regie proprie - dar la alte banci nu am vazut o astfel de oferta.

Din pacate da, diferenta e destul de mare intre majoritatea firmelor si echipele de meseriasi. Nici eu nu credeam, pana nu am inceput sa strang oferte de la firme. In schimb cand am primit de la 2 firme oferte de 50.000 euro si 65.000 euro+TVA pentru o casa de 200 mp, la rosu, m-am convins.
M@RiuS
ca la noi la nimenea... am mai gasit o ordonanta de urgenta a guvernului anume nr.17 din 14 martie 2000
privind taxa pe valoarea adăugată care prevedea rambursarea TVA-ului pt. lucrarile de constructie insa banditii care conduc tara asta au abrogat-o
DDuras
QUOTE(M@RiuS @ May 17 2007, 16:37) [snapback]2848352[/snapback]
pt. ca tot s-a pomenit de legislatie in titlul topicului am si eu o intrebare copilareasca pt. voi iar in functie de ce raspunsuri primesc am sa decid ce votez pe 19 smile.gif

- in septembrie incep constructia casei (am deja autorizatia) si tot am frunzarit legile sa caut o inlesnire contand pe fatul ca sun tanar, construiesc intr-o comuna nu am alta proprietate etc, stiti voi de vre-o posibiliate sa nu mai platesc tva sau sa nu-mi mai retina inpozit la salariu ????

-stiu doar de o lege de anul trecut care ar acorda pna la 20.000 euro subventie din costul constructiei insa stiu ca nu s-a pus in aplicare din lipsa normelor metodologice

10x

Daca vrei sa construiesti cu firma,poti incerca sa gasesti una care nu plateste tva. Am impresia ca o perioada de la infiintare sunt scutite de tva; nu stiu exact care e motivul scutirii,dar stiu ca unele nu platesc tva.

alexus 21
QUOTE(Easycasapasiva @ May 18 2007, 16:59) [snapback]2854360[/snapback]
Din pacate legea cere reautorizarea in cazul modificarilor importante.
O modificare apare fara doar si poate.
De la primarie la primarie, o modificare a proiectului poate fi minimala, rezumandu-se la un memoriu si piesele desenate modificatoare.
Personal va recomand considerarea posibilitatii de construire ulterioara a etajului - familia ar putea sa se razgandeasca; din pacate va mai trebui ceva trambalare pentru o reautorizare.

Pacat ca Nehotararea si Razgandirea costa, da' e din viata ca sa spun asa console.gif

alexus 21
Se pare ca inca mu ma descurc pe forum dar oricum va multumesc de raspunsuri,intre timp am sa incerc sa contactez si primaria si arhitectul care mi-a facut proiectul si sa incerc sa aflu cum e mai bine, sa renunt la un demisol de 70mp sau la un etaj de 140mp. din cate am inteles costul unui demisol partial este cam marisor mai ales la suprafata asta.va multumesc inca o data pentru raspuns si sunt sigur ca aici voi gasi si in viitor pe cineva dispus sa ma ajute.
alexus 21
QUOTE(Easycasapasiva @ May 19 2007, 19:38) [snapback]2859194[/snapback]
dontgetit.gif Nu e chiar asa simplu.
A renunta provizoriu la etaj ( ... fara a defini ce iseamna provizoriu), implica in cazul acoperisului cu sarpanta doar renuntarea la construirea efectiva a acelor lucrari si posibil oarece modificari minore privind accesul la mansarda / pod.
A renunta la un demisol - partial sau nu - inseamna schimbarea proiectului death.gif si modificarea suprastructurii, caz in care practic trebuie refacut si traseul autorizarii.
Oricum daca nu mai vizati o extindere intr-un viitor - apropiat sau nu - este posibil ca si ceva din functiunile spatiilor si implicit compartimentarea, sa trebuiasca a fi regandite.
Ceea ce nu e tocmai ceva rau, gandindu-ne la rezultat: costuri mai scazute si o mai buna exploatare a terenului yes.gif .

Am avut aseara o intrevedere cu un arhitect si un ing.constructor care desi erau tinerei au dat dovada de bun simt si ceva experienta care m-au facut sa inteleg exact ce vreau de la viitoarea casa coolspeak.gif asa ca m-am hotarat sa renunt la demisol in favoatea unui garaj ce va face parte din casa si chiar am reusit sa mai micsorez un pic din suprafata casei fara ai modifica forma ,mai ciudata,pe care o are.chiar daca voi reface proiectul si voi incepe din nou cu aprobarile cred ca voi economisi mai mult decat daca faceam prostia sa fac casa la suprafata initiala.374mp.asa ca asta e din nou pe cai si La LUPTA BAIETII MEI!!!!!!!!!! naughty.gif sa vedem ce iese si de data asta!
lvasilr

Inainte de a imi vinde terenul, fostul proprietar a platit o lucrare topografica de dezmembrare/comasare pentru a avea numar cadastral separat exact pe suprafata ce mi-a vandut-o. Planse cu forma si dimensiunile terenului nu am primit nici eu si nu au ramas nici la fostul proprietar.

1. topometristul ar fi trebuit sa imi dea si mie un exemplar?
2. daca mi l-ar da ar mai fi nevoie de o noua lucrare topografica atunci cand cer autorizatia de constructie?

Multumesc,
Dana_H
1. Topometristul ar fi trebuit sa dea un exemplar platitorului, adica fostului proprietar. Imi vine greu sa cred ca omul ala a platit o lucrare si nu a vrut sa o mai ia - esti sigura ca nu o are? Daca nu, incearca sa contactezi topometristul sa ti-o dea (eventual roaga-l pe fostul proprietar sa vorbeasca cu el, daca nu cunoaste situatia).

2. Teoretic, nu. Practic...
gugutata
QUOTE(lvasilr @ May 20 2007, 21:57) [snapback]2863471[/snapback]
2. daca mi l-ar da ar mai fi nevoie de o noua lucrare topografica atunci cand cer autorizatia de constructie?

Multumesc,

primariile accepta documentatiile cadastrale pe numele fostului proprietar, atita timp cit exista o legatura intre Contractu' de Vinzare Cumparare si numele proprietarului din documentatia cadastrala.
Dar sunt si exceptii.

De exemplu, la Galatil, ca sa obtii un C.U., trebuie sa ai casa proiectata deja, ceea ce'i aberant, inclusiv documentatia cadastrala refacuta pe numele celui care cere C.U. Fiecare primarie cu timpitii lor.
In Bucuresti, mai ales in Ilfov, poti folosi suportul topografic al fostului propr.
lvasilr
Multumesc,

Unui nu i-a trebuit ca la notar a fost nevoie numai de extrasul de carte funciara, alalalt s-a certat cu partenerul de bussines si a plecat ala cu arhiva si ghici cine tre' sa se dea cu fundu' de pamant?
bounce.gif
aprepe
Buna seara,
Salut pe toata lumea de pe acest topic, am citit toate paginile, abia asteptam sa revin, ma simteam ca intr-o familie, ca intre prieteni.
Calitatea primelor 100 de pagini a fost foarte buna si foarte educativa pentru cei care incearca sa faca primii pasi in a-si construi o casa.
In urma unui proces de partaj, mama mea a ramas cu o casa a parintilor ei, construita in 1937, si o curte cu o deschidere de 8,5 m la strada.
Procesul a durat mult, a fost stresant, am platit sulta catre ceilalti mostenitori, si cind sa spunem hop, ca am terminat cu problemele, ca sa
renovam casa, ne lovim de o noua mare problema. Casa se afla pe hotarul terenului, acolo are calcanul, cam 5 cm mai in interior , ce
permitea termoizolarea. Avem Certificatul de Urbanism si se specifica :
-Expertiza cladire veche in vederea transformarii podului (inalt de 2,5 m) in pod locuibil (mansarda )
- Acord notarial vecin D. C. pentru reparare si mansardare
- Dosar separat Aut. Demolare Anexe pamint, deja in ruina, cum arata expertiza judiciara, expertiza tehnica cladire de demolat si poze si
proiect arhitectural pentru demolare.
Am cerut parerea mai multor echipe de constructori care fac renovari cladiri vechi, care ne-au propus cam ce am citit si pe scest forum,
adica camasuire pereti din caramida zidarie americana, plasa de SMT, stilpi si simburi beton armat, centuri beton armat pentru o legatura intre stilpi, centuri, pereti.
Grinzi din lemn, adica inlocuitecele vechi, inlocuire sarpanta, mansarda lemn, usoara, ca un pod. Schimbare dusumea cu placa+parchet, gaze,
centrala, canalizare.
Casa este dispusa de-a lungul calcanului, tip vagon. De la strada : 0,7m liber, 4x4m + 3x4m -2 cam mici (va locui mama) urmeaza un corp mai lat, 5, 5 m x 3,
5,5 m x 3,7m + 5,5 m x 3 m ( doua camere unde vrem sa transformam podul in mansarda) si o veranda inchisa 4,5m x 2,4 m pe care dorim sa o alipim la
corpul mansardabil, aceasta parte din urma aflindu-se la 0, 8- 1 m de gardul vecinului. (nu mai este pe hotar ). In continuare se afla 3 anexe ruine, din chirpici, care nu sunt pe hotar, dar pe care dorinm sa le demolam, sa avem si ceva curte. Terenul are 36,5 m lungime.
Ce posibilitati avem de a renova casa fara acordul vecinului ? Ce solutii ar putea gasi un arhitect ? Este incredibil sa lasam o casa in paragina doar ca un vecin se ambitioneaza ?
1, Ma gindeam sa fac o SESIZARE la Primarie (Voluntari ) Sa dea un raspuns primariei.
2. Sa fac o sesizare la Primarie sa trimita niste Inspectori sa constate ca este ABSOLUT NECERAR efectuarea reparatiilor , ca mama nu poate locui acolo.
3. Actiune in Instanta, care sa tina loc de ACORD VECIN, Care ar fi acea actiune ?
Casa mea este deja construita, daca as demola-o, vecinul nu mi-ar mai da aprobare de a construi pe hotar, mi-a si spus.
Casa lui este pe calcanul celalalt, pe calcanul de la strada are pravalie, magazin alimentar, lipit de casa mea are un garaj fara aut. de constr.+ o pivnta sub garaj, tot fara aut. de constr. dar vrea sa mai construiasca o casa, lipita de calcanul meu, peretele meu, doar pe niste sti;pi, cu placa, fara sa-mi arate Cert. de URB. SAU ALTE ACTE, nefiind de acord sa faca subzidiri in cazul ca vor fi necesare. Si sunt necesare, caci fundatia mea are doar 0,6 m . poate nici eu nu voi putea face mansarda cu aceasta fundatie.
Deci imi cer scuze pt. lungimea postarii si va rog mult daca aveti vreo idee, vreo solutie, sa-mi raspundeti.
Sa mai fac un al doilea calcan la 80 cm distanta si acolo sa fac mansarda ? Exista vreo posibilitate ?
Multumesc foarte mult
Casa este tip vagon.
RamsesII
Salut,

Sper sa nu abuzez de bunavointa arhitectilor prezenti pe acest forum pe care ii rog sa-si dea cu parerea asupra urmatorului plan de casa:

Plan casa

Pentru mine, asta inseamna notiunea de casa. Nu vreau cu etaj, ci doar mansarda aia care va fi folosita pe post de birou. M-am uitat la tone de planuri pe net.. si m-am oprit la asta. Are toate camerele de care am nevoie. Nu ma intereseaza dimensiunile in mod special (astea pot fi modificate) ci pareri legate de aranjarea camerelor...

Mai jos e terenul si asezarea aproximativa a casei cu ceva dimensiuni (in feet, ca mi-a fost mai usor sa reproduc planul).

Click pentru a vizualiza atașamentul

Multam mult!
meeshu
O prima idee ar fi ca nici vecinul nu va putea sa fac nimic pe hotarul lui fara acordul tau. Ai spus deja ca vrea sa construiasca o anexa pe hotarul dintre voi, ori pentru asta are nevoie, la fel ca si tine, de acordul vecinului. Daca are de gand sa construiasca ilegal e jale pentru el, caci si el fara acordul tau nu poate obtine autorizatia de constructie.
Din pacate, atunci cand nu exista intelegere si cel putin o urma de respect apar situatiile de genul celor descrise de tine. Banuiesc din tonul mesajului tau ca vecinul este o persoana cel putin dezagreabila, cu care nu poti si nu vrei sa stabilesti o legatura; in aces caz singura varianta legala ar fi sa obtii hotararea judecatoreasca. Asta ar insemna insa o gramada de timp pierdut si, de ce nu, si de bani.
Cred ca ar mai fi doua variante neortodoxe:(1) sa te "intelegi" cu primarul sa obtii un certif de urbanism fara acordul vecinului sau (2) sa obtii doar pentru renovare (poate asa nu iti va mai cere acordul) apoi sa faci mansardarea fara aprobare si sa platesti amenda; e posibil ca ambele variante sa te coste mai putin decat daca ai merge pe calea legala.
Si inca o solutie cazuta insa putin in derizoriu: sa ii "sugerezi" vecinului ca in situatia in care vei fi nevoit sa te muti (pentru ca nu poti realiza ceea ce vrei in curtea ta) esti dispus sa vinzi oricui, chiar si celui zgomotos petrecaret cu muzica lautareasca sau de sorginte orientala (intelegi ce vreau sa spun, nu vreau sa ajung ca presedintele naughty.gif )
gugutata
QUOTE(RamsesII @ May 24 2007, 11:29) [snapback]2879503[/snapback]
Salut,

pune si tu niste dimensiuni in metri (sistem international), ca asa nu'mi dau seama.
RamsesII
Hai ca am incercat. Baile si camerele mici nu au dimensiunile puse, dar cum spuneam, dimensiunile sunt mai putin importante pt mine avand in vedere ca sigur vor fi modificate, ci ceea ce conteaza e dispunerea camerelor, pentru ca aceasta "casuta" (ma rog, numai mica nu e) imi place foarte mult.

Click pentru a vizualiza atașamentul

Mersi pt atentie! worthy.gif
gugutata
QUOTE(RamsesII @ May 24 2007, 16:25) [snapback]2880749[/snapback]
Hai ca am incercat. Baile si camerele mici nu au dimensiunile puse, dar cum spuneam, dimensiunile sunt mai putin importante pt mine avand in vedere ca sigur vor fi modificate, ci ceea ce conteaza e dispunerea camerelor, pentru ca aceasta "casuta" (ma rog, numai mica nu e) imi place foarte mult.

Mersi pt atentie! worthy.gif

ma rog, facind abstractie de punctele cardinale, care nu's indicate pe plan, pot spune ca solutia functionala aleasa de tine este ok.

Daca respecti retragerile de 3 m fata de limita de propr, desi curtea isi pierde din utilitate, solutia pe parter este una elitista in ziua de azi. Cred ca ai urmarit si posturile anterioare si ai sa observi ca a mai existat un user care a ales o casa pe parter similara si din cite'mi aduc aminte, zonificarea functionala ca si tema era similara.
Dezavantajele unei case pe parter se rezuma strict la costuri. Fundatia si invelitoarea sunt aprox. duble fata de o casa pe 2 nivele cu o suprafata similara. Pe undeva, se inghite o cantitate mare de bani pe niste elemente constructive care nu prea sunt folosite (fundatie si sarpanta). De aici si titulatura de casa elitista. Dar se suplimenteaza prin confortu' de a locui pe parter, ceea ce'i un mare avantaj.

- Partiul este ok, singura modificare care as face'o este legata de pozitionarea bucatariei. Este mult mai util sa o ai in apropierea zonei de intrare si a garajului. Adica recomand o rocada intre celula dormitorului matrimonial si bucatarie.

- Sa ai in vedere ca dormitoarele mici trebuie sa aiba o suprafata minima de 12 mp

- Partiul tau este gindit pt. o casa pe structura de lemn. Sa ai in vedere ca, adaptarea acestuia la zidarie din caramida, inseamna grosimi considerabile ale zidurilor perimetrale si ale celor portante interioare.

- Trebuie sa ai date concrete despre indicatorii urbanistici ai zonei, sa nu ai surprize. De foarte multe ori nu se accepta procente de ocupare al terenului mai mari de 45 %. Alteori se impune o retragere de la strada de cel putin 5 m. Daca ternu' este intr'o zona rurala, atunci NU cred ca or sa existe astfel de limitari.
taz21
Eu stau intr-o zona rurala si POT-ul maxim a fost de 30% dintr-un teren de 400mp. Asa ca cel mai bine vezi planul urbanistic al zonei si apoi calculezi ce dimensiuni poate avea viitoarea casa.
taz21
Avea Evergreen un mesaj scris cu litere f. mari ca sa nu se mai dea quote la posturile anterioare.
Se pare ca nu l-a vazut multa lume. eek.gif
Evergreen
da, dar am facut upgrade la un regulament pt aria asta
linkul e la semnatura wink.gif
probabil ca trebuie sa il pun in semnatura biggrin.gif atunci sa vezi distractie pe mine ...laugh.gif
RamsesII
Multam mult pentru pareri si sugestii.
Luke
Salve all,
Am vb cu un arhitect si el stie ca CUT s-ar calcula la suprafata toatala desfasurata a casei. Am auzit informatii cum ca la o locuinta colectiva nu s-ar lua in calcul suprafata scarilor de acces si altele. Eu vreau sa fac garaje la demisol si nu stiu daca se calculeaza. Imi poate spune cineva in ce lege se gaseste detaliat acest lucru. Arhitectul m-a sfatuit sa merg la primarie sa intreb un inspector de urbanism, dar eu sunt la limita cu CUT-ul si as citi legea inainte sa merg la ala ca sa nu am surprize cu astia.
Merci.

PS Demisolul e considerat subteran? smile.gif
-Luke-
gugutata
QUOTE(Luke @ May 25 2007, 18:23) [snapback]2885723[/snapback]
PS Demisolul e considerat subteran? smile.gif
-Luke-

aici am avut si io probleme. Stiu ca daca'i ingropat mai bine de 2/3 din inaltimea lui, atunci e subsol. Daca'i ingropat mai putin de 2/3, atunci se considera nivel si intra in calculu' POT si CUT.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.