Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

druid

Poate ma poate lamuri cineva...

Sunt in cursul achizitionarii unui teren(ultima parcela dintr-un lot, care are prima parcela cu acces la drum public principal- evorba de o fasie de vreo 7 parcele una in spatele celeilalte) In spatele parcelei pe care am ales-o este o casa, care are la randul ei, acces la un drum public. Drumul de servitute care leaga toate parcelele nu poate fi prelungit si prin terenul din spate, intrucat ar insemna sa treaca prin casa omului.
Cu toate aceste in certificatul de urbanism informativ pe care l-am solicitat, a fost specificata necesitatea realizarii unui PUZ, care pare-se include si necesitatea largirii drumului de servitute de la 4,5m la 8,5m.

Ce nu inteleg:

1.Este absolut necesar PUZ-ul, in vederea obtinerii autorizatiei de constructie, daca nu exista asa ceva pentru zona respectiva si daca e vorba de un teren care este intravilan din 1990 sau vor cei de la primarie sa faca pe desteptii? Proprietarul lotului a construit pe alta parcela din lot, fara a i se cere nici un PUZ. Ce sa inteleg, ca mi se cere spaga? Sau e mai bine sa fie totusi facut un PUZ.
2.Daca drumul de servitute nu poate face legatura cu drumul public din spate, intrucat este o constructie chiar intre ele, mai are rost sa-l transformi in drum de acces si sa ceri sa fie largit la 8,5m? Se poate modifica sau contesta in vreun fel specificatia din certificatul informativ?
3. Intrucat e vorba de ultima parcel si nu mai este nevoie de a ceda servitute nimanui, pot inchide toata suprafata cu gard(inteleg oricum ca nu pot construi nimic acolo si nici nu intentionam oricum)?

E vorba de ~800mp de teren, din care drumul de acces este acum 150mp dar poate ajunge la 270mp.

Multumesc
overseas
Ce ti-au scris aia in CU (certificat urbanism) te afecteaza direct mai departe. Nu poti ocoli CU. Daca reusesti, ii convingi pe ei sa-l schimbe.

mcasa
Am citit in legea 453/2001 art.3 lit.e privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și unele măsuri pentru realizarea locuințelor, pentru efectuarea studiilor geotehnice iti trebuie autorizatie de constructie, GRESESC!!, mi se pare aberant.
Pentru construirea unui gard si put imi trebuie autorizatie de constructie si proiect?
Easycasapasiva
QUOTE(mcasa @ May 9 2007, 12:45) [snapback]2810014[/snapback]
Am citit in legea 453/2001 art.3 lit.e privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și unele măsuri pentru realizarea locuințelor, pentru efectuarea studiilor geotehnice iti trebuie autorizatie de constructie, GRESESC!!, mi se pare aberant.
Pentru construirea unui gard si put imi trebuie autorizatie de constructie si proiect?

Da gresiti!
mcasa
Taxa catre ISC este de 0.1% si se plateste cel mai tarziu in ziua in care se solicita inceperea lucrarii la ISC,
dupa aceata data se percepe o taxa de intarziere de 0.15% pe zi.

Legea 453/2001
Art. 252. - (1) Cheltuielile pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism și pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții se suportă de către investitori, în valoare echivalentă cu o cotă de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate, cu excepția celor prevăzute la art. 3 lit. cool.gif și a lăcașurilor de cult.
(2) Virarea sumelor stabilite conform dispozițiilor alin. (1) se face în contul inspectoratelor teritoriale în construcții, județene, respectiv al municipiului București, după caz, o dată cu transmiterea înștiințării privind data începerii lucrărilor, astfel cum se prevede la art. 6 alin. (7). Întârzierea la plată a cotei prevăzute la alin. (1) se penalizează cu 0,15% pe zi de întârziere, fără a se depăși suma datorată. Disponibilitățile la finele anului din veniturile extrabugetare se reportează în anul următor și au aceeași destinație.
(3) Cota stabilită la alin. (1) se aplică și diferențelor rezultate din actualizarea valorii lucrărilor autorizate, care se face o dată cu recepția la terminarea lucrărilor."
Easycasapasiva
QUOTE(druid @ May 9 2007, 11:00) [snapback]2809427[/snapback]
Poate ma poate lamuri cineva...

Sunt in cursul achizitionarii unui teren(ultima parcela dintr-un lot, care are prima parcela cu acces la drum public principal- evorba de o fasie de vreo 7 parcele una in spatele celeilalte) In spatele parcelei pe care am ales-o este o casa, care are la randul ei, acces la un drum public. Drumul de servitute care leaga toate parcelele nu poate fi prelungit si prin terenul din spate, intrucat ar insemna sa treaca prin casa omului.
Cu toate aceste in certificatul de urbanism informativ pe care l-am solicitat, a fost specificata necesitatea realizarii unui PUZ, care pare-se include si necesitatea largirii drumului de servitute de la 4,5m la 8,5m.

Ce nu inteleg:

1.Este absolut necesar PUZ-ul, in vederea obtinerii autorizatiei de constructie, daca nu exista asa ceva pentru zona respectiva si daca e vorba de un teren care este intravilan din 1990 sau vor cei de la primarie sa faca pe desteptii? Proprietarul lotului a construit pe alta parcela din lot, fara a i se cere nici un PUZ. Ce sa inteleg, ca mi se cere spaga? Sau e mai bine sa fie totusi facut un PUZ.
2.Daca drumul de servitute nu poate face legatura cu drumul public din spate, intrucat este o constructie chiar intre ele, mai are rost sa-l transformi in drum de acces si sa ceri sa fie largit la 8,5m? Se poate modifica sau contesta in vreun fel specificatia din certificatul informativ?
3. Intrucat e vorba de ultima parcel si nu mai este nevoie de a ceda servitute nimanui, pot inchide toata suprafata cu gard(inteleg oricum ca nu pot construi nimic acolo si nici nu intentionam oricum)?

E vorba de ~800mp de teren, din care drumul de acces este acum 150mp dar poate ajunge la 270mp.
Multumesc

Orice e posibil.
Largirea drumului este ceruta din alte considerente, nu pentru "a ceda servitute".
Pentru a capata un raspuns trebuie analizata situatia.
Easycasapasiva
QUOTE(turbo trabannt @ May 8 2007, 12:33) [snapback]2805327[/snapback]
principiul meu ( de mitic ardelenicizat) este : dau 100 mii pe o casa , o fac pt o viata. pt inca 10-15 mii pe care sa ii iau de la banca si cu care fac casa visurilor mele sa ma zgarcesc? rata la 15 mii de euro e vreo 100 de euro pe 10 ani naughty.gif

Daca va ambitionati puteti aduce caramda eficienta de aiurea, dar poate va ganditi sa vedeti mai inainte daca are rost.
Pe de o parte exista la indemana blocuri pentru zidarie cu un coeficient de transfer termic mai redus si la un pret mai mic iar pe de alta parte e bine sa ai o minima experienta in importarea unor produse.

In rest, mult succes ! wink.gif

mcasa

Documentatia pentru obtinerea aprobarii de scoatere din circuitul agricol a terenurilor situate in intravilan, aprobata prin PUG si PUZ, cuprinde:

Opis documentatie

a) cererea pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, din partea beneficiarului sau a proprietarului, dupa caz;
cool.gif extrasul de carte funciara pentru informare si copia actului de proprietate sau alt act de detinere valabil incheiat (de exemplu: contract de concesiune, arenda, inchiriere), insotit de acordul proprietarului;
c) documentatia cadastrala;
d) certificatul de urbanism, insotit de planul de incadrare in zona si de planul de situatie in care se evidentiaza suprafetele solicitate pentru scoaterea din circuitul agricol;
e) avizul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare.
(2) Avizul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare se elibereaza in termen de 5 zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete.
(3) Documentatia necesara pentru obtinerea aprobarii de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, situate in extravilan si intravilan, de la directia pentru agricultura si dezvoltare rurala se intocmeste in 3 exemplare.
(4) Avizul oficiului de cadastru si publicitate imobiliara se emite prin verificarea documentelor prevazute la lit. a), cool.gif si c); directia pentru agricultura si dezvoltare rurala aproba documentatia pe baza avizului oficiului de cadastru si publicitate imobiliara, dupa verificarea actelor prevazute la lit. a), d) si e).

Taxa 2.5 mil

Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara elibereaza avizul in maximum 10 zile lucratoare de la primirea documentatiei complete, iar directia pentru agricultura si dezvoltare rurala verifica si aproba documentatia in maximum 10 zile lucratoare de la primirea avizului; nerespectarea acestor termene constituie abatere disciplinara
ugly's
QUOTE(mcasa @ May 9 2007, 13:13) [snapback]2810125[/snapback]
Taxa catre ISC este de 0.1% si se plateste cel mai tarziu in ziua in care se solicita inceperea lucrarii la ISC,
dupa aceata data se percepe o taxa de intarziere de 0.15% pe zi.

Legea 453/2001
Art. 252. - (1) Cheltuielile pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism și pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții se suportă de către investitori, în valoare echivalentă cu o cotă de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate, cu excepția celor prevăzute la art. 3 lit. cool.gif și a lăcașurilor de cult.
(2) Virarea sumelor stabilite conform dispozițiilor alin. (1) se face în contul inspectoratelor teritoriale în construcții, județene, respectiv al municipiului București, după caz, o dată cu transmiterea înștiințării privind data începerii lucrărilor, astfel cum se prevede la art. 6 alin. (7). Întârzierea la plată a cotei prevăzute la alin. (1) se penalizează cu 0,15% pe zi de întârziere, fără a se depăși suma datorată. Disponibilitățile la finele anului din veniturile extrabugetare se reportează în anul următor și au aceeași destinație.
(3) Cota stabilită la alin. (1) se aplică și diferențelor rezultate din actualizarea valorii lucrărilor autorizate, care se face o dată cu recepția la terminarea lucrărilor."

Deci 0,1% este tot ce se plateste ISC? Pina la urma, in transe sau nu, nu mai trebuie platit pina la 0,7% ?
mcasa

Stie cineva ce cuprinde un plan de situatie pentru un teren la care trebuie scos CU?

Unul din punctele din opisul pentru scoatere Certificatului de Urbanism este:
c-. Plan de situatie (semnat si stampilat de catre un proiectant autorizat – pentru certificatul de urbanism, pentru lucrari de constructie);
gugutata
QUOTE(mcasa @ May 10 2007, 11:45) [snapback]2814475[/snapback]
Stie cineva ce cuprinde un plan de situatie pentru un teren la care trebuie scos CU?

Unul din punctele din opisul pentru scoatere Certificatului de Urbanism este:
c-. Plan de situatie (semnat si stampilat de catre un proiectant autorizat – pentru certificatul de urbanism, pentru lucrari de constructie);

pe suportul topo, trebuie desenat edificabilul viitoarei constructii, adica conturul maxim in care se incadreaza viitoarea casa. Vezi atasamentul.

mcasa
QUOTE(punkt @ May 10 2007, 11:51) [snapback]2814497[/snapback]
pe suportul topo, trebuie desenat edificabilul viitoarei constructii, adica conturul maxim in care se incadreaza viitoarea casa. Vezi atasamentul.

Scuze nu am precizat, CU imi trebuie pentru imprejmuire si put.
prodreptate
Va salut!

E prima oara cand postez pe forumul asta, sper ca am ales categoria bine.
Care ar fi problema mea: am gasit un teren de 2000 de mp. Am facut un precontract cu vanzatorul la notar, i-am achitat 10% din valoare.
Problema este ca nu are titlu de proprietate.
Are actele depuse de 2 luni si 2 saptamani la primarie sa ii vina titlul de proprietate.
Am fost ieri sa intreb, si imi tot spune ca mai dureaza o saptamana, doua, 1 luna
Are cineva idee cam cat dureaza pana vine titlul de proprietate? ( in cazul prezentat de mine se obtine prin succesiune, unic mostenitor )
Trebuie sa ma duc sa dau ceva spaga sa mearga mai repede? Cum merge treaba ca m-am saturat sa astept sad.gif

Va multumesc si va rog incercati sa ma lamuriti si pe mine
crissella
QUOTE(prodreptate @ May 11 2007, 07:49) [snapback]2818691[/snapback]
Va salut!

E prima oara cand postez pe forumul asta, sper ca am ales categoria bine.
Care ar fi problema mea: am gasit un teren de 2000 de mp. Am facut un precontract cu vanzatorul la notar, i-am achitat 10% din valoare.
Problema este ca nu are titlu de proprietate.
Are actele depuse de 2 luni si 2 saptamani la primarie sa ii vina titlul de proprietate.
Am fost ieri sa intreb, si imi tot spune ca mai dureaza o saptamana, doua, 1 luna
Are cineva idee cam cat dureaza pana vine titlul de proprietate? ( in cazul prezentat de mine se obtine prin succesiune, unic mostenitor )
Trebuie sa ma duc sa dau ceva spaga sa mearga mai repede? Cum merge treaba ca m-am saturat sa astept sad.gif

Va multumesc si va rog incercati sa ma lamuriti si pe mine

Nu ma pricep eu prea bine, dar, daca respectivul dobandeste terenul prin succesiune, iar aceasta se dezbate la un notariat, ce treaba are primaria?!? Se obtine de la notariat un certificat de mostenitor, iar acesta, impreuna cu actul de proprietate al celui pe care il mosteneste, tin loc de titlu de proprietate.
hanako
buna dimineata,

daca cineva a trecut de curand (sau trece) prin experienta avizelor (in vederea obtinerii AC) de tot felul, m-ar interesa ce ar trebui sa contina dosarele acestea (oricare dintre electrica sud, directia de sanatate publica, agentia de mediu). mi s-a spus ca unii ‘avizatori’ schimba continutul dosarului de la o zi la alta, ca informatiile de pe site-urile lor sunt invechite etc. am incercat si telefoane, iar la unii dintre ei am mers la sediu, insa ma tem sa nu imi lipseasca ceva din dosarel si sa ma anunte dupa o luna ca lipseste…

multumesc anticipat pentru orice info.
meeshu
eu abia am obtinut autorizatia de constructie, insa m-am inteles cu cel care mi-a facut proiectul de arhitectura sa se ocupe si de avize. Iti spun cu mana pe inima ca ma rog pentru sanatatea lui si acum si sunt convins ca a meritat fiecare banut pe care i l-am dat.
Cel mai bine este sa te interesezi direct la institutia respectiva; chiar daca varianta forumului este mai simpla si mai la indemana, sursa directa este in ultima instanta cea mai potrivita. Depinde cred foarte mult si de orasul unde te afli.
Un sfat prietenesc este sa te inarmezi cu foarte multa rabdare si nervi tari; chiar daca depui un dosar complet, din experienta proprie te asigur ca daca exista rea vointa te vor penaliza pentru orice, chiar si pentru o virgula pusa aiurea.
Pe de alta parte, din cate am inteles de la proiectantul meu nu au fost probleme majore cu obtinerea avizelor, semn ca uneori institutiile mai functioneaza si dupa principii vestice.

Mult succes!
DDuras
QUOTE(ugly @ May 9 2007, 15:50) [snapback]2810898[/snapback]
Deci 0,1% este tot ce se plateste ISC? Pina la urma, in transe sau nu, nu mai trebuie platit pina la 0,7% ?

0,1% la inceput + 0,7% pe parcurs,sau la receptie,nu stiu exact. Chestia e ca daca trec 2 ani de la receptia lucrarii si-ai reusit sa scapi si sa nu platesti cei 7%, poti nici sa nu-i mai platesti;ei nu mai au cum sa te oblige sa-i dai !.
nicolaur
Cine ar trebui sa imi faca calculul de materiale - beton, fier, caramida - ce se folosesc la constructia unei case. Arhitectul, cel ca face rezistenta sau altcineva? Pretul intra in proiect sau se plateste separat ? Cam care e tariful pentru asa ceva? Multumesc.
Evergreen
s-a mai discutat asta;
cantitatile sint pe planse, scoase de proiectant (de obicei), in special pe fier, cu dimensiuni, etc.
restul e numai matematica
daca nu le ai astea le calculeaza cel care iti face casa, ca sa iti dea o oferta de pret
Cristina2007

Sunt convins ca eforturile financiare pt. realizarea unei case, sunt foarte mari, daca nu, in anumite cazuri chiar extreme. Unii oameni, au pretentia de a se incadra intr'un buget fix si asteapta o casa tip "produs ambalat". Atita dau, atita vreau, nimic mai mult.
Ceva de genu': Un mp construit costa in jur de 500 E, vreau o casa de 200 mp din simplu motiv ca am doar 100.000 E in buget. Cum se ajunge la suma asta?. Simplu. Am un ap de 2 camere pe care'l vind cu 50.000 E, mai am 10-15.000 E in banca si diferenta o creditez. Eventual, in anumite situatii mai moare cite o bunica si lasa mostenire garsoniera din Drumu' Taberei. Nu'i nimic rau in asta. Fiecare familie se incadreaza intr'un buget real si foloseste resursele disponibile.

Dar se pierd din vedere alte aspecte destul de importante. Desi nu e bine sa te lungesti mai mult decit te tine plapuma nici rigurozitatile matematice fixe si impietrite legate de buget nu's de apreciat. Parca am fi toti contabili. tongue.gif

Suntem indoctrinati cu minimalismu' apartamentelor si adaptati perfect la limitarile in care am locuit atita vreme. Unii din noi fac greseala de a investi in astfel de case tip apartament. Cred ca este o eroare. O casa trebuie sa respecte un minim de decenta.

Putem invata despre confortu' de a locui intr'o casa de la cei care NU cunosc notiunea de apartament. Nu's un adept al arhitecturii americane, dar oamenii astia stiu sa locuiasca confortabil si se incadreaza ca si suprafete si functionalitate onorabil si suficient.
Marele lor beneficiu este ca's pragmatici si construiesc pt o generatie. Casele lor pe structura din lemn si alte materiale compozite au costuri mai reduse si permit astfel suprafete mai mari in bugete limitate.

Daca studiem de exemplu planurile de pe un site ordinar: http://www.houseplans.com/index.asp se observa in majoritatea cazurilor o diversificare functionala suficienta. Living, Bucatarie, Loc de luat masa, garaj sau carport, cerdac acoperit, spalatorie, multiple depozitari, grup sanitar, scara, 3-4 dormitoare la etaj, alte depozitari in etaj, si 1 sau 2 bai confortabil dimensionate. Cam asta ar fi tema de locuire a unei familii de 3-4 persoane.
Este cam greu sa te incadrezi in 200 mp construiti daca dimensionezi rational suprafetele utile necesare.

Pina una alta, compromisurile legate de utilitate si confort ar trebui tratate mai moderat.
[/quote]

Cu tot respectul pt tine punkt, dar...ma intreb oare cum poti da asemenea sfaturi celor care vor sa-si faca o casa?...vorbesc din perspectiva uneia care am facut o casa de 400 m2 desfasurati asa cum si-o face fiecare la inceput ( hai daca am sapat 1m sa mai sapam putin si iese un demisol dragut cu racoare vara, hai daca tot facem acoperis sa mai ianaltam 1 m si iese o mansarda de toata frumusetea..si uite asa am ajuns la peste 400 m2 contruiti), mentionez ca veniturile noastre sunt de 1500 euro /luna si totusi mi se pare o mare magarie ce-am facut... consum gaz minim 18 mil /luna, menajera, locuri din casa pe care nu le vizitez cu saptamanile...cu alte cuvinte adio casa cu intimitate, adio senzatia de camin cald, etc etc ...ca urmare : am compartimentat-o in 3 apartamente si am inchiriat-o iar acum incepem alta de 110 m2, m-am saturat de spatii largi ...am nevoie sa ma simt ACASA.

P.S. Sfatul meu ...nu va faceti case mari ...americanii au dar nu stau in ele pt ca-s la job toata ziua pt a plati ratele si dependeta de shopping a nevestei ( apropo au si piscine dar daca-i intrebi... nu s-au scaldat mai mult de odata pe an si asta tot pt ca-s la job ca sa plateasca celui care o curata si tunde gazonul pe care-l vede ...doar noaptea)
Dana_H
Cristina, depinde de marimea familiei si de obisnuintele respectivilor. Oricum, 400 mp e intr-adevar mult, dar un 200-250 mp nu mi se pare asa mult. Cat despre gandirea care a stat la baza casei tale, era gresita din start, dar nu are sens sa-ti mai spun acum asta ca stii deja (precizez ca vorbesc tot din postura de beneficiar). Ori stii clar de la inceput ce vrei si de ce ai nevoie, ori chestia asta cu 'hai sa mai adaugam pe parcurs" nu mi se pare o solutie de dorit. Parerea mea. smile.gif

Problema e ca majoritatea dintre noi ne-am nascut sau am crescut la bloc, obisnuiti astfel cu "chilii" in care e suficient sa intinzi mana ca sa ajungi la orice ai avea nevoie. De exemplu, mie una 12 mp mi se par sufocanti, dar eu am avut ocazia sa traiesc si in altfel de camere decat cele de bloc. Chestiune de obisnuinta probabil. smile.gif
Evergreen
QUOTE(Cristina2007 @ May 13 2007, 01:04) [snapback]2826416[/snapback]
Cu tot respectul pt tine punkt, dar...ma intreb oare cum poti da asemenea sfaturi celor care vor sa-si faca o casa?...vorbesc din perspectiva uneia care am facut o casa de 400 m2 desfasurati asa cum si-o face fiecare la inceput ( hai daca am sapat 1m sa mai sapam putin si iese un demisol dragut cu racoare vara, hai daca tot facem acoperis sa mai ianaltam 1 m si iese o mansarda de toata frumusetea..si uite asa am ajuns la peste 400 m2 contruiti), mentionez ca veniturile noastre sunt de 1500 euro /luna si totusi mi se pare o mare magarie ce-am facut... consum gaz minim 18 mil /luna, menajera, locuri din casa pe care nu le vizitez cu saptamanile...cu alte cuvinte adio casa cu intimitate, adio senzatia de camin cald, etc etc ...ca urmare : am compartimentat-o in 3 apartamente si am inchiriat-o iar acum incepem alta de 110 m2, m-am saturat de spatii largi ...am nevoie sa ma simt ACASA.
P.S. Sfatul meu ...nu va faceti case mari ...americanii au dar nu stau in ele pt ca-s la job toata ziua pt a plati ratele si dependeta de shopping a nevestei ( apropo au si piscine dar daca-i intrebi... nu s-au scaldat mai mult de odata pe an si asta tot pt ca-s la job ca sa plateasca celui care o curata si tunde gazonul pe care-l vede ...doar noaptea)

parerea mea e ca vb din perspectiva unei(unor) persoane care nu stiu ce vor de la viitorul camin si s-au intins mai mult decit e plapuma: desi ati avut bani de construit nu v-ati gindit la costurile care sint DUPA devil.gif
Nu trage concluzii din ce vezi in familia Bundy wink.gif ca nu e chiar asa...
Eu mor cind vad blocurile pe orizontala unde ai aceeasi intimitate ca la bloc: toti stiu ce fac ceilalti biggrin.gif ( de ex. 12 case/ 5000 mp)
George C
Sunt convins ca eforturile financiare pt. realizarea unei case, sunt foarte mari, daca nu, in anumite cazuri chiar extreme. Unii oameni, au pretentia de a se incadra intr'un buget fix si asteapta o casa tip "produs ambalat". Atita dau, atita vreau, nimic mai mult.
Ceva de genu': Un mp construit costa in jur de 500 E, vreau o casa de 200 mp din simplu motiv ca am doar 100.000 E in buget. Cum se ajunge la suma asta?. Simplu. Am un ap de 2 camere pe care'l vind cu 50.000 E, mai am 10-15.000 E in banca si diferenta o creditez. Eventual, in anumite situatii mai moare cite o bunica si lasa mostenire garsoniera din Drumu' Taberei. Nu'i nimic rau in asta. Fiecare familie se incadreaza intr'un buget real si foloseste resursele disponibile.

Dar se pierd din vedere alte aspecte destul de importante. Desi nu e bine sa te lungesti mai mult decit te tine plapuma nici rigurozitatile matematice fixe si impietrite legate de buget nu's de apreciat. Parca am fi toti contabili. tongue.gif

Suntem indoctrinati cu minimalismu' apartamentelor si adaptati perfect la limitarile in care am locuit atita vreme. Unii din noi fac greseala de a investi in astfel de case tip apartament. Cred ca este o eroare. O casa trebuie sa respecte un minim de decenta.

Putem invata despre confortu' de a locui intr'o casa de la cei care NU cunosc notiunea de apartament. Nu's un adept al arhitecturii americane, dar oamenii astia stiu sa locuiasca confortabil si se incadreaza ca si suprafete si functionalitate onorabil si suficient.
Marele lor beneficiu este ca's pragmatici si construiesc pt o generatie. Casele lor pe structura din lemn si alte materiale compozite au costuri mai reduse si permit astfel suprafete mai mari in bugete limitate.

Daca studiem de exemplu planurile de pe un site ordinar: http://www.houseplans.com/index.asp se observa in majoritatea cazurilor o diversificare functionala suficienta. Living, Bucatarie, Loc de luat masa, garaj sau carport, cerdac acoperit, spalatorie, multiple depozitari, grup sanitar, scara, 3-4 dormitoare la etaj, alte depozitari in etaj, si 1 sau 2 bai confortabil dimensionate. Cam asta ar fi tema de locuire a unei familii de 3-4 persoane.
Este cam greu sa te incadrezi in 200 mp construiti daca dimensionezi rational suprafetele utile necesare.

Pina una alta, compromisurile legate de utilitate si confort ar trebui tratate mai moderat.

100% subscriu la parerea ta. Pt. o famile cu 2 copii o casa cu 150mp supraf desfasurata e suficient. Nu vad de ce ai nevoie de un dormitor de 16mp cand stai acolo doar atunci cand dormi, nu vad de ce ti-ar tb o bucatarie de 8 mp cand te-ai descurcat intr-o bucatarie de 5-6 mp jumatate din viata si aveai si masa tot acolo. La fel nu vad de ce ti-ar trebui o baie de 8-12mp in loc de 5-6mp. Eu cred ca daca ai casa prefer sa stai pe terasa afara cand vremea permite sau in living si nu in bucatarie, baie sau dormitorul de 16mp.

Nu sunt posesorul unui ap pe care sa il vand si apoi cu un credit de la banca de 15000EU sa imi fac o casa. Pornesc de la zero, am doar terenul 620 mp cumparat inca de cand era teren agricol. Optez pt o casa de 150-160 mp maxim supraf desfasurata pt ca o casa iti asigura o alta intimitate si pt ca ma costa tot cam cat un apartament de 3 cam in Buc de doar 90 mp, pt ca vreau sa respir aer si nu gaze de esapament ...
gugutata

postul citat de tine, era initial adresat unui user care dorea sa'si faca o casa de 150-160 mp construiti, deci undeva la 120-130 mp utili.

El postase niste planuri unde se regaseau diverse functiuni cu suprafete ridicol de mici.

Nici o extrema nu'i sanatoasa, dar exista o cale de mijloc.
Cristina2007
ideea e ca n-are rost sa faci si sa incalzesti/intretii spatii nefolosite, iar daca ai doi copii, o casa cu un living de 40m2, bucatarie de 15, trei dormitoare de cate 16 fiecare si trei bai de cate 5 m2 e mai mult decat suficient, iar totalul iese de maxim 130-150 m2 cu toate spatiile intermediare ( holuri etc etc), ma asteptam din partea voastra care aveti experienta avand in vedere frecventa cu care postati pe forum, la niste pareri si sfaturi mai realiste si mai pragmatice, ca de visat cred ca se descurca cititorii sa viseze si singuri la supercase gen palat pe care nu o sa reuseasca a le avea niciodata... dar se pare ca inevitabil mergem si noi in directia americanilor care nu mai traiesc demult...doar muncesc pt a cheltui...adio contemplare, adio relaxare, adio lectura....
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.