Sunt convins ca eforturile financiare pt. realizarea unei case, sunt foarte mari, daca nu, in anumite cazuri chiar extreme. Unii oameni, au pretentia de a se incadra intr'un buget fix si asteapta o casa tip "produs ambalat". Atita dau, atita vreau, nimic mai mult.
Ceva de genu': Un mp construit costa in jur de 500 E, vreau o casa de 200 mp din simplu motiv ca am doar 100.000 E in buget. Cum se ajunge la suma asta?. Simplu. Am un ap de 2 camere pe care'l vind cu 50.000 E, mai am 10-15.000 E in banca si diferenta o creditez. Eventual, in anumite situatii mai moare cite o bunica si lasa mostenire garsoniera din Drumu' Taberei. Nu'i nimic rau in asta. Fiecare familie se incadreaza intr'un buget real si foloseste resursele disponibile.
Dar se pierd din vedere alte aspecte destul de importante. Desi nu e bine sa te lungesti mai mult decit te tine plapuma nici rigurozitatile matematice fixe si impietrite legate de buget nu's de apreciat. Parca am fi toti contabili.
Suntem indoctrinati cu minimalismu' apartamentelor si adaptati perfect la limitarile in care am locuit atita vreme. Unii din noi fac greseala de a investi in astfel de case tip apartament. Cred ca este o eroare. O casa trebuie sa respecte un minim de decenta.
Putem invata despre confortu' de a locui intr'o casa de la cei care NU cunosc notiunea de apartament. Nu's un adept al arhitecturii americane, dar oamenii astia stiu sa locuiasca confortabil si se incadreaza ca si suprafete si functionalitate onorabil si suficient.
Marele lor beneficiu este ca's pragmatici si construiesc pt o generatie. Casele lor pe structura din lemn si alte materiale compozite au costuri mai reduse si permit astfel suprafete mai mari in bugete limitate.
Daca studiem de exemplu planurile de pe un site ordinar:
http://www.houseplans.com/index.asp se observa in majoritatea cazurilor o diversificare functionala suficienta. Living, Bucatarie, Loc de luat masa, garaj sau carport, cerdac acoperit, spalatorie, multiple depozitari, grup sanitar, scara, 3-4 dormitoare la etaj, alte depozitari in etaj, si 1 sau 2 bai confortabil dimensionate. Cam asta ar fi tema de locuire a unei familii de 3-4 persoane.
Este cam greu sa te incadrezi in 200 mp construiti daca dimensionezi rational suprafetele utile necesare.
Pina una alta, compromisurile legate de utilitate si confort ar trebui tratate mai moderat.
Cu tot respectul pt tine punkt, dar...ma intreb oare cum poti da asemenea sfaturi celor care vor sa-si faca o casa?...vorbesc din perspectiva uneia care am facut o casa de 400 m2 desfasurati asa cum si-o face fiecare la inceput ( hai daca am sapat 1m sa mai sapam putin si iese un demisol dragut cu racoare vara, hai daca tot facem acoperis sa mai ianaltam 1 m si iese o mansarda de toata frumusetea..si uite asa am ajuns la peste 400 m2 contruiti), mentionez ca veniturile noastre sunt de 1500 euro /luna si totusi mi se pare o mare magarie ce-am facut... consum gaz minim 18 mil /luna, menajera, locuri din casa pe care nu le vizitez cu saptamanile...cu alte cuvinte adio casa cu intimitate, adio senzatia de camin cald, etc etc ...ca urmare : am compartimentat-o in 3 apartamente si am inchiriat-o iar acum incepem alta de 110 m2, m-am saturat de spatii largi ...am nevoie sa ma simt ACASA.
P.S. Sfatul meu ...nu va faceti case mari ...americanii au dar nu stau in ele pt ca-s la job toata ziua pt a plati ratele si dependeta de shopping a nevestei ( apropo au si piscine dar daca-i intrebi... nu s-au scaldat mai mult de odata pe an si asta tot pt ca-s la job ca sa plateasca celui care o curata si tunde gazonul pe care-l vede ...doar noaptea)