Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

Easycasapasiva

QUOTE(punkt @ May 3 2007, 13:27) *
interesant! ermm.gif . Asta'mi suna a magarie de la o posta. Proiectul e proiect, nu exista proiect pt. banca si proiect pt. santier.

Banca cere autorizatia de construire si o oferta deviz din partea unei firme de constructii.

Oferta deviz se face in baza unui cantitativ de lucrari.

Cantitativu' de lucrari se face in baza proiectului.

Deci, cam atit.

Pe de alta parte, o sa va mire, dar poate fi corecta si afirmatia proiectantului.
Din cate am inteles, s-a solicitat proiectul in faza DDE - Detalii si Deviz de executie - sau DE - Detalii de Executie.
Acum mai depinde si acest DDE - sau DE - cum a fost inteles si clarificat in contract cu proiectantul ales.
Multi dintre ei oferteaza faza DE, prin furnizarea planselor de detalii in acord cu antreprenorul, ceea ce se rezuma in preluarea solutiilor tehnice de la acesta.
Daca in schimb li se cere, definirea si proiectarea detaliilor inainte de a exista un antreprenor, presupunand deci si detalierea cantatilor de lucrari, chiar pana la articole de deviz, pentru ei se schimba problema!
De aceea, poate este mai bine sa se apeleze la un consultant, care oricum cunoaste industria constructiilor mult mai bine si in plus va tine partea celui care il plateste.
Altfel se ramane numai la bunul simt - plac - al proiectantului, arhitectului sau antreprenorului.
Undeva, voit sau din nestiinta apar si astfel de probleme si se ajunge la definitii de genul "Nu exista constructori seriosi" sau ... altele.

huh.gif
Easycasapasiva
QUOTE(punkt @ May 7 2007, 14:19) *
Referirile la dl Teaca, erau strict speculative, habar nu am ce onorariu percepe dinsul, dar pot presupune ca fiind un arhitect apreciat de breasla, cu siguranta'si vinde serviciile pe masura. Ceea ce este de apreciat in cazu' lui si nu numai.

Sunt un admirator pasiv si i'am apreciat multe lucrari prezentate in timp la diferite anuale, bienale si alte reviste de profil.

Si NU lucrez in echipa nimaniu, lucrez in echipa mea smile.gif.

Este echipa dumeavoastra cumva interesata de un proiect de casa pasiva in stil modernist ?!

gugutata
QUOTE(Easycasapasiva @ May 7 2007, 15:29) *
Este echipa dumeavoastra cumva interesata de un proiect de casa pasiva in stil modernist ?!

de obicei, nu'mi iau nevasta, fara sa o cunosc in prealabil tongue.gif . Dar trebuie sa ne incadram in limitele impuse de regulamentu' acestui forum wink.gif . Asa ca, pt. alte "nevoi", in general, folosim functia PM
George C
QUOTE(Easycasapasiva @ May 7 2007, 15:25) *
Pe de alta parte, o sa va mire, dar poate fi corecta si afirmatia proiectantului.
Din cate am inteles, s-a solicitat proiectul in faza DDE - Detalii si Deviz de executie - sau DE - Detalii de Executie.
Acum mai depinde si acest DDE - sau DE - cum a fost inteles si clarificat in contract cu proiectantul ales.
Multi dintre ei oferteaza faza DE, prin furnizarea planselor de detalii in acord cu antreprenorul, ceea ce se rezuma in preluarea solutiilor tehnice de la acesta.
Daca in schimb li se cere, definirea si proiectarea detaliilor inainte de a exista un antreprenor, presupunand deci si detalierea cantatilor de lucrari, chiar pana la articole de deviz, pentru ei se schimba problema!
De aceea, poate este mai bine sa se apeleze la un consultant, care oricum cunoaste industria constructiilor mult mai bine si in plus va tine partea celui care il plateste.
Altfel se ramane numai la bunul simt - plac - al proiectantului, arhitectului sau antreprenorului.
Undeva, voit sau din nestiinta apar si astfel de probleme si se ajunge la definitii de genul "Nu exista constructori seriosi" sau ... altele.

huh.gif

...acum e mult mai clar. Ceea ce am solicitat eu a fost proiect inclusiv faza DDE conform anexei referitoare la contractul de proiectare modelul 3 de pe site-ul OAR.
Punkt, echipa pe care o conduci lucreaza la nivel DE sau DDE de detaliere si pret?
turbo trabannt
QUOTE(hanako @ May 5 2007, 19:07) *
• Se recomanda fundarea directa a constructiei pe orizontul de argila prafoasa, la minim 1,10 m adancime fata de cotele actuale ale terenului. La dimensionarea fundatiilor se va tine cont de caracterul slab loessoid al argilelor prafoase (proiectarea facandu-se conform normativ P 7/2000).
Fundatiile, atat cele interioare, cat si cele exterioare, vor avea o latime minima de 0,60 m si o adancime de minim 1,00 m.
Se vor lua masuri care vor duce atat la eliminarea partiala a sensibilitatii la umezire a PSU, cat si la micsorarea sensibilitatii constructiei la deformatiile terenului (conform normativ P7/2000) Deformatiile terenului sub sarcina data de constructie pot fi inegale si de ordinul a 2-4 cm.
• Apa subterana este prezenta in teren la adancimi la care nu va afecta, in conditii hidrologice normale, sapaturile pentru fundatii sau exploatarea viitoarei constructii. Totusi, datorita unor posibile exfiltratii din canal la ape mari, nu se recomanda proiectarea unor spatii utilizabile in subteran.

Eu nu am inteles nimic smile.gifsmile.gifsmile.gif, dar poate inteleg altii.

ti-am bolduit esentialul.

interesant ca desi mentioneaza existenta unui canal in apropiere nu specifica adancimea exacta la care se gaseste panza de apa freatica. in mod normal ar trebui sa mentioneze altfel te gandesti ca nu e nevoie de hidroizolatie.

sa il pui sa iti spuna solutia constructiva si mai ales ce a vrut sa spuna prin luare masuri care vor duce la eliminarea partiala a sensibilitatii la umezire . servetele? wink.gif
gugutata
QUOTE(Easycasapasiva @ May 7 2007, 15:25) *

huh.gif

O firma de proiectare, nu poate impune norme de deviz legate de manopera ,transport si cost de material. Asa ceva este imposibil.

In proiect sunt prezentate cantitatile de materiale pt. fiecare disciplina (arhitectura, rezistenta, electrice, sanitare, termice). Cu aceste cantitati, fiecare firma de executie ruleaza un deviz si face o oferta catre beneficiar.

Cu siguranta multe aspecte tehnice ramin la "bunul plac" al proiectantului, mai ales la disciplinele ingineresti, iar arhitectul are datoria de a'i prezenta beneficiarului variantele posibile constructive (fiecare solutie cu limitarile specifice), unde beneficiarul alege.

Un proiect de executie este acelasi in toate situatiile, indiferent unde'l folosesti si pt. ce scop.

QUOTE(George C @ May 7 2007, 15:58) *
Punkt, echipa pe care o conduci lucreaza la nivel DE sau DDE de detaliere si pret?

Facem doar detaliile si cantitatile NU si devizul din simplu' motiv ca NU facem executie.
George C
QUOTE(punkt @ May 7 2007, 16:14) *
O firma de proiectare, nu poate impune norme de deviz legate de manopera ,transport si cost de material. Asa ceva este imposibil.

In proiect sunt prezentate cantitatile de materiale pt. fiecare disciplina (arhitectura, rezistenta, electrice, sanitare, termice). Cu aceste cantitati, fiecare firma de executie ruleaza un deviz si face o oferta catre beneficiar.

Cu siguranta multe aspecte tehnice ramin la "bunul plac" al proiectantului, mai ales la disciplinele ingineresti, iar arhitectul are datoria de a'i prezenta beneficiarului variantele posibile constructive (fiecare solutie cu limitarile specifice), unde beneficiarul alege.

Un proiect de executie este acelasi in toate situatiile, indiferent unde'l folosesti si pt. ce scop.
Facem doar detaliile si cantitatile NU si devizul din simplu' motiv ca NU facem executie.

OK worthy.gif
M-am uitat pe varianta de contract propusa de mine si era specificat clar DE: faza 4: La predarea finalã a proiectului tehnic si a detaliilor de executie (DE). Arh insa a considerat ca in acest caz in care modelul este luat de pe site-ul OAR si tariful trebuie sa mai creasca. In aceasta situatie eu am considerat ca e bine sa renunt la aceasta persoana si asa am si facut.
Deci am luat-o de la capt cu cautarea unui arhitect. puke.gif

gugutata
QUOTE(George C @ May 7 2007, 16:54) *
OK worthy.gif
M-am uitat pe varianta de contract propusa de mine si era specificat clar DE: faza 4: La predarea finalã a proiectului tehnic si a detaliilor de executie (DE). Arh insa a considerat ca in acest caz in care modelul este luat de pe site-ul OAR si tariful trebuie sa mai creasca. In aceasta situatie eu am considerat ca e bine sa renunt la aceasta persoana si asa am si facut.
Deci am luat-o de la capt cu cautarea unui arhitect. puke.gif

pai si tu o cauti cu luminarea smile.gif.

Stasul dupa care se fac proiectele conf. recomandarilor OAR sunt foarte exigente, unele aspecte le gasesc chiar io exagerate. Daca vrei un contract conf. OAR, atunci accepta si tarifele propuse de dinsii wink.gif.
Tot in documentu' ala unde gasesti modele de contracte sunt si tarifarile propuse de ei tongue.gif. Nici io n'as da atitia bani pe un proiect biggrin.gif
Easycasapasiva
QUOTE(George C @ May 7 2007, 15:58) *
...acum e mult mai clar. Ceea ce am solicitat eu a fost proiect inclusiv faza DDE conform anexei referitoare la contractul de proiectare modelul 3 de pe site-ul OAR.

E bine cand e bine !
Totusi Easycasapasiva nu este Punkt. Sorrryyy!

Astept si eu raspunsul de la punkt la intebarea ta George C console.gif

pe care cred l-am primit amandoi intre timp.
ugly's

Stiti cumva care sint taxele ce trebuiesc platite ISC?
In afara de taxa de 0,1% din valoarea constructiei, pe care o platesti odata cu anuntarea inceperii lucrarilor, mai este de platit ceva?

Intrebare pentru cristianm : "La ispectorat si la mine a fost la fel am anuntat astazi ca astazi la ora 7 am inceput lucrarile mi-apus stampila pe adresa si atat."
Pe formularul ISC este mentionat faptul ca anuntarea inceperii lucrarilor se face cu zece zile inainte; tu ai trecut ca data de incepere data in care ai depus cererea?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
cristianm
@ugly's
0.1% platesti la inceperea lucrarilor si tb pe parcurs(diverse stadii) sau pana la sfarsit sa te reglezi cu pana la 0.7% . Ce zici? o groaza de bani.
Cu declaratia exact asa am facut si nu numai eu, am o colega care m-a intrebat acelasi lucru (s-a apucat saptamana trecuta) si ea a declarat cu 2 zile inainte.
ugly's
De-asta am si intrebat, fiindca m-am ingrozit cind am realizat cit am de plata catre ISC - aprox. 5000 RON!!!!!!!!
George C
QUOTE(punkt @ May 7 2007, 18:14) *
pai si tu o cauti cu luminarea smile.gif.

Nici io n'as da atitia bani pe un proiect biggrin.gif

Sunt tare curios pe ce lume traiesc cei care stabilesc tarifele alea cursing.gif .
Io clar nu o sa dau atatia bani. Am un buget alocat pentru proiectare de 1600-1900EU. Deasta si vreau o casa cu suprafata intre 140-max 160 mp. In plus daca tin cont ca fiecare mp in plus ma costa min. 400 EU rezulta dupa un calcul simplu ca 10mp in plus = min 4000 Eu w00t.gif
De aceea aleg utilitatea in dauna confortului adica dormitoare cu suprafete intre 11-16 mp si nu dormitoare de 18mp fiecare ...
reli
QUOTE(ugly @ May 8 2007, 09:48) *
De-asta am si intrebat, fiindca m-am ingrozit cind am realizat cit am de plata catre ISC - aprox. 5000 RON!!!!!!!!

Doar daca iti faci casa de 215.000 de euro. La banii astia, mai bine ti-o cumperi gata facuta si scapi de stres smile.gif La o evaluare a casei de 80000 de euro, sa zicem, taxa este de 18 milioane.

Si eu am trecut ca data de incepere a constructiei data la care am anuntat si inceperea lucrarilor, se pare ca si-au mai revenit si nu mai sunt asa absurzi. Unde construiesti? Este posibil ca fiecare inspectorat sa aiba cerinte diferite, cel mai bine e sa te interesezi direct la inspectoratul respectiv.
gugutata
QUOTE(George C @ May 8 2007, 10:08) *
Sunt tare curios pe ce lume traiesc cei care stabilesc tarifele alea cursing.gif .
Io clar nu o sa dau atatia bani. Am un buget alocat pentru proiectare de 1600-1900EU. Deasta si vreau o casa cu suprafata intre 140-max 160 mp. In plus daca tin cont ca fiecare mp in plus ma costa min. 400 EU rezulta dupa un calcul simplu ca 10mp in plus = min 4000 Eu w00t.gif
De aceea aleg utilitatea in dauna confortului adica dormitoare cu suprafete intre 11-16 mp si nu dormitoare de 18mp fiecare ...

Facind abstractie de tarifarile recomandate de OAR pt. un proiect "by the book", observ la unii beneficiari cu care discut la birou, o mentalitate putin eronata.

Sunt convins ca eforturile financiare pt. realizarea unei case, sunt foarte mari, daca nu, in anumite cazuri chiar extreme. Unii oameni, au pretentia de a se incadra intr'un buget fix si asteapta o casa tip "produs ambalat". Atita dau, atita vreau, nimic mai mult.
Ceva de genu': Un mp construit costa in jur de 500 E, vreau o casa de 200 mp din simplu motiv ca am doar 100.000 E in buget. Cum se ajunge la suma asta?. Simplu. Am un ap de 2 camere pe care'l vind cu 50.000 E, mai am 10-15.000 E in banca si diferenta o creditez. Eventual, in anumite situatii mai moare cite o bunica si lasa mostenire garsoniera din Drumu' Taberei. Nu'i nimic rau in asta. Fiecare familie se incadreaza intr'un buget real si foloseste resursele disponibile.

Dar se pierd din vedere alte aspecte destul de importante. Desi nu e bine sa te lungesti mai mult decit te tine plapuma nici rigurozitatile matematice fixe si impietrite legate de buget nu's de apreciat. Parca am fi toti contabili. tongue.gif

Suntem indoctrinati cu minimalismu' apartamentelor si adaptati perfect la limitarile in care am locuit atita vreme. Unii din noi fac greseala de a investi in astfel de case tip apartament. Cred ca este o eroare. O casa trebuie sa respecte un minim de decenta.

Putem invata despre confortu' de a locui intr'o casa de la cei care NU cunosc notiunea de apartament. Nu's un adept al arhitecturii americane, dar oamenii astia stiu sa locuiasca confortabil si se incadreaza ca si suprafete si functionalitate onorabil si suficient.
Marele lor beneficiu este ca's pragmatici si construiesc pt o generatie. Casele lor pe structura din lemn si alte materiale compozite au costuri mai reduse si permit astfel suprafete mai mari in bugete limitate.

Daca studiem de exemplu planurile de pe un site ordinar: http://www.houseplans.com/index.asp se observa in majoritatea cazurilor o diversificare functionala suficienta. Living, Bucatarie, Loc de luat masa, garaj sau carport, cerdac acoperit, spalatorie, multiple depozitari, grup sanitar, scara, 3-4 dormitoare la etaj, alte depozitari in etaj, si 1 sau 2 bai confortabil dimensionate. Cam asta ar fi tema de locuire a unei familii de 3-4 persoane.
Este cam greu sa te incadrezi in 200 mp construiti daca dimensionezi rational suprafetele utile necesare.

Pina una alta, compromisurile legate de utilitate si confort ar trebui tratate mai moderat.
turbo trabannt
QUOTE(punkt @ May 8 2007, 21:01) *
Putem invata despre confortu' de a locui intr'o casa de la cei care NU cunosc notiunea de apartament. Nu's un adept al arhitecturii americane, dar oamenii astia stiu sa locuiasca confortabil si se incadreaza ca si suprafete si functionalitate onorabil si suficient.
Marele lor beneficiu este ca's pragmatici si construiesc pt o generatie. Casele lor pe structura din lemn si alte materiale compozite au costuri mai reduse si permit astfel suprafete mai mari in bugete limitate.

Daca studiem de exemplu planurile de pe un site ordinar: http://www.houseplans.com/index.asp se observa in majoritatea cazurilor o diversificare functionala suficienta. Living, Bucatarie, Loc de luat masa, garaj sau carport, cerdac acoperit, spalatorie, multiple depozitari, grup sanitar, scara, 3-4 dormitoare la etaj, alte depozitari in etaj, si 1 sau 2 bai confortabil dimensionate. Cam asta ar fi tema de locuire a unei familii de 3-4 persoane.
Este cam greu sa te incadrezi in 200 mp construiti daca dimensionezi rational suprafetele utile necesare.

Pina una alta, compromisurile legate de utilitate si confort ar trebui tratate mai moderat.

adevarat ai grait punkt. nu e bine sa te zgarcesti la o casa. o faci o singura data in viata si atunci asigura-te ca ai un minim de confort.

o singura chestie: proiectele americane sufera prin intinderea mare pe orizontala . etajul nu prea e folosit la ei datorita spatiilor mari.

nu e cazul in europa unde un P+1+M e destul de intalnit.
gugutata
QUOTE(turbo trabannt @ May 8 2007, 11:10) *
nu e cazul in europa unde un P+1+M e destul de intalnit.

pai DA. nu ai suprafata in plan, atunci cu siguranta te desfasori pe verticala.
ecou
QUOTE(punkt @ May 8 2007, 11:14) *
pai DA. nu ai suprafata in plan, atunci cu siguranta te desfasori pe verticala.

Ca tot a venit cvorba de site-uri cu planuri de case: m-ar interesa si pe mine cateva site-uri in care sa pot vedea ceva mai adaptat la arhitectura europeana: case P+1+M, amprente decente la sol, un echilibru intre lumina si eficienta termica...
Nu ca mi-ar place sa traiesc intr-un bol de sticla, insa chiar mi-a atras atentia conceptul de case Huff, chiar daca e un pic cam prea deschis pentru gusturile mele.
George C
QUOTE(punkt @ May 8 2007, 11:01) *
Suntem indoctrinati cu minimalismu' apartamentelor si adaptati perfect la limitarile in care am locuit atita vreme. Unii din noi fac greseala de a investi in astfel de case tip apartament. Cred ca este o eroare. O casa trebuie sa respecte un minim de decenta.

Uitati un amanunt zic eu esential: poate unii oameni chiar nu se pot intinde mai mult de un anumit buget din diferite motive si nu pentru ca nu vor ci pentru ca exista alte constrangeri!!! Atunci ei trebuie sa faca o alegere: casa cu supraf poate mai generoase decat un ap de bloc sau ap la bloc?

Apoi dupa ce casa e construita sa nu uitam ca exista costuri de intretinere, impozite si taxe (in func de supraf parca?) ....

Facand compromis intre utilitate si confort, ce suprafete credeti ca ar trebui sa aibe: dormitorul copilului, dormitorul matrimonial, livingul, bucataria, baia ... etc.?

Eu sunt de parere ca atat arhitectul cat si clientul trebuie sa faca un compromis intre utilitate, confort si banii investiti.
turbo trabannt
QUOTE(George C @ May 8 2007, 21:57) *
Uitati un amanunt zic eu esential: poate unii oameni chiar nu se pot intinde mai mult de un anumit buget din diferite motive si nu pentru ca nu vor ci pentru ca exista alte constrangeri!!! Atunci ei trebuie sa faca o alegere: casa cu supraf poate mai generoase decat un ap de bloc sau ap la bloc?

Apoi dupa ce casa e construita sa nu uitam ca exista costuri de intretinere, impozite si taxe (in func de supraf parca?) ....

Facand compromis intre utilitate si confort, ce suprafete credeti ca ar trebui sa aibe: dormitorul copilului, dormitorul matrimonial, livingul, bucataria, baia ... etc.?

Eu sunt de parere ca atat arhitectul cat si clientul trebuie sa faca un compromis intre utilitate, confort si banii investiti.

gresit. e o problema de mentalitate. uite un mic exemplu:

in ardeal casele sunt spatioase, rezistente cu materiale de calitate superioara decat in bucuresti de exemplu. de ce? pt ca banii sunt mai multi acolo?

nu neaparat ci pt ca ardeleanul e mai carcotas cand isi face casa si nu face atatea compromisuri ca un bucurestean ( me included tongue.gif ).
George C
QUOTE(turbo trabannt @ May 8 2007, 12:01) *
gresit. e o problema de mentalitate. uite un mic exemplu:

in ardeal casele sunt spatioase, rezistente cu materiale de calitate superioara decat in bucuresti de exemplu. de ce? pt ca banii sunt mai multi acolo?

nu neaparat ci pt ca ardeleanul e mai carcotas cand isi face casa si nu face atatea compromisuri ca un bucurestean ( me included tongue.gif ).

Ca sa fiu si eu carcotas tongue.gif un mic ex: pret teren in Buc vs pret teren in ardeal, cred ca nu sunt comparabile
turbo trabannt
QUOTE(George C @ May 8 2007, 22:08) *
Ca sa fiu si eu carcotas tongue.gif un mic ex: pret teren in Buc vs pret teren in ardeal, cred ca nu sunt comparabile

nu stiu cat e in ardeal pretul dar ma indoiesc ca este f scazut . oricum vorbeam numai de costul constructiei nu de teren.

caz tipic de client bucurestean: care e cel mai ieftin termopan? ala turcesc. bun, dati-mi si mie 2 kile tongue.gif
caz tipic de client ardelean: care e cel mai bun termopan? nemtesc nu aveti? tongue.gif
Dana_H
Vin stoluri de mitici incoace cautand razbunare... biggrin.gif

@ TT: un exemplu: Porothermul unguresc e zice-se cel mai bun, da ? Doar ca in Bucuresti nu gasesti sa dai cu tunu', doar de-ala made in Serbia / Croatia.

Termopan? Nu cred ca se mai zgarceste lumea atat, unii s-au prajit deja.

Cel mai bun termopan e...lemnul stratificat (tamplaria, evdent, nu geamul) biggrin.gif La ce categorie intru ?

Eu sunt optimista - de exemplu, pe aici am vazut cata lume e interesata de studii geo. E totusi un pas inainte fata de "ceee, sa dau atatia bani pe 3 gauri in pamant ?!" laugh.gif
turbo trabannt
QUOTE(Dana_H @ May 8 2007, 22:25) *
Vin stoluri de mitici incoace cautand razbunare... biggrin.gif

@ TT: un exemplu: Porothermul unguresc e zice-se cel mai bun, da ? Doar ca in Bucuresti nu gasesti sa dai cu tunu', doar de-ala made in Serbia / Croatia.
te invit la anul sa facem in comun 2-3 tiruri sau un vagon de porotherm de la mama lui wink.gif
Termopan? Nu cred ca se mai zgarceste lumea atat, unii s-au prajit deja.
era doar un exemplu. inca mai am cunostiinte care iau termopan turcesc cae ieftin death.gif

Cel mai bun termopan e...lemnul stratificat (tamplaria, evdent, nu geamul) biggrin.gif La ce categorie intru ?

Eu sunt optimista - de exemplu, pe aici am vazut cata lume e interesata de studii geo. E totusi un pas inainte fata de "ceee, sa dau atatia bani pe 3 gauri in pamant ?!" laugh.gif
da , sa vezi ce "interesati" erau daca nu se cerea la proiectul si AC confusedsmiley.png

principiul meu ( de mitic ardelenicizat) este : dau 100 mii pe o casa , o fac pt o viata. pt inca 10-15 mii pe care sa ii iau de la banca si cu care fac casa visurilor mele sa ma zgarcesc? rata la 15 mii de euro e vreo 100 de euro pe 10 ani naughty.gif
ugly's
QUOTE(reli @ May 8 2007, 10:50) *
Doar daca iti faci casa de 215.000 de euro. La banii astia, mai bine ti-o cumperi gata facuta si scapi de stres smile.gif La o evaluare a casei de 80000 de euro, sa zicem, taxa este de 18 milioane.

Si eu am trecut ca data de incepere a constructiei data la care am anuntat si inceperea lucrarilor, se pare ca si-au mai revenit si nu mai sunt asa absurzi. Unde construiesti? Este posibil ca fiecare inspectorat sa aiba cerinte diferite, cel mai bine e sa te interesezi direct la inspectoratul respectiv.

Magaria este ca de anul acesta au dublat toti coeficientii de calcul pentru stabilirea taxelor / valorii constructiei; in cazul meu cei de la Urbanism nu au acceptat calculul arhitectului si au stabilit o valoare a constructiei "conform normativelor".
Construiesc un duplex cu suprafata desfasurata de aprox 420 mp si din valoarea stabilita de ei pentru constructie reiese un 500 euro / mp, valoare pe care nu o voi putea atinge nici daca vreau biggrin.gif !
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.