Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

reli

Unde gasesc si eu un formular tip cu faze determinante, ca sa il depun la ISC?
Si ce faze determinante ar trebui sa includ?
Dana_H
Fazele determinante nu le incluzi tu, ci proiectantul. smile.gif Si tot el iti da lista cu faze determinante.

Altfel, modele de procese verbale (inclusiv cel de control a lucrarilor la faze determinante) poti gasi

aici

druid
Salut,

Are cineva idee cum se poate aseza o casa pe teren, avand in vedere pozitionarea optima pentru lumina si economie?
Din cate stiu in emisfera nordica, partea cu cele mai multe geamuri si o eventuala veranda trebuie asezata spre S, sau SE, SV.
Asta inseamna ca intrarea trebuie sa fie obligatoriu la N sau poate fi si pe partea sudica?
Asta in ideea in care terenul este o fasie care are latura lunga paralela cu nordul si sudul.
Precizez ca drumul de acces este pe partea nordica, deci acolo ar veni firesc intrarea.

Problema e ca intrarea nu mai poate fi combinata cu o veranda/pridvor daca acel element de locuinta trebuie pozitionat spre sud.

Are cineva idee, sugestii? Pentru o fasie ce e mai recomandat, casa in forma de patrat sau dreptunghi, la o deschidere de 16ml?

Multumesc.
reli
Am o lista cu faze determinante de la structurist, insa dirigintele de santier zice ca nu e buna, iar arhitectul spune ca in cazul asta sa depun una standard, acceptata de ISC.
overseas
QUOTE(druid @ Apr 16 2007, 15:54) [snapback]2706090[/snapback]
Salut,

Are cineva idee cum se poate aseza o casa pe teren, avand in vedere pozitionarea optima pentru lumina si economie?
Din cate stiu in emisfera nordica, partea cu cele mai multe geamuri si o eventuala veranda trebuie asezata spre S, sau SE, SV.
Asta inseamna ca intrarea trebuie sa fie obligatoriu la N sau poate fi si pe partea sudica?
Asta in ideea in care terenul este o fasie care are latura lunga paralela cu nordul si sudul.
Precizez ca drumul de acces este pe partea nordica, deci acolo ar veni firesc intrarea.

Problema e ca intrarea nu mai poate fi combinata cu o veranda/pridvor daca acel element de locuinta trebuie pozitionat spre sud.

Are cineva idee, sugestii? Pentru o fasie ce e mai recomandat, casa in forma de patrat sau dreptunghi, la o deschidere de 16ml?

Multumesc.

regula generala e ca spatiile auxuliare le pozitionezi catre N: bai, camari, camera tehnica etc. si chiar spatiile de noapte (dormitor). Spatiile de zi - living, birou, bucatarie la faci spre S, SE, SV. Chiar daca accesul pe parcela e din N, poti intra in casa din E sau V.

Dana_H
@ reli : atunci arhitectul e un lasa-ma sa te las...scuze, expresia ar fi trebuit sa fie alta. mad.gif Ii e asa de greu sa faca un tabel ??

Cel putin pt P+1, tabelul ala include :
- receptie teren fundare
- cofrare si armare radier
- cofrare si armare pereti subsol
- cofrare si armare stalpi parter
- cofrare si armare planseu peste parter
- cofrare si armare stalpi etaj 1
- cofrare si armare planseu peste etaj 1

Pentru fiecare etapa, se mentioneaza metoda de control si cine participa la control - geolog, beneficiar, proiectant, constructor, inspector.

Din astea 6 etape, cei de la ISC vor alege probabil 3.

Data viitoare, daca arhitectul iti mai face necazuri, asmute dirigintele de santier pe el. laugh.gif Sunt convinsa ca ii va reveni ratiunea in cel mai scurt timp... biggrin.gif
gugutata
QUOTE(Dana_H @ Apr 16 2007, 17:10) [snapback]2706448[/snapback]
Data viitoare, daca arhitectul iti mai face necazuri, asmute dirigintele de santier pe el. laugh.gif Sunt convinsa ca ii va reveni ratiunea in cel mai scurt timp... biggrin.gif

Atita timp cit fazele determinante sunt in documentatie, semnate si stampilate nu vad care'i problema. huh.gif

QUOTE(reli @ Apr 16 2007, 16:32) [snapback]2706271[/snapback]
Am o lista cu faze determinante de la structurist, insa dirigintele de santier zice ca nu e buna, iar arhitectul spune ca in cazul asta sa depun una standard, acceptata de ISC.

sa'i spui dirigintelui de santier sa se duca la ISC, sa faca copii xerox dupa acele formulare standard, si sa treaca cu mina lui fazele determinante din memoriul de rezistenta. Totusi e treaba de santier.

Proiectantul are obligatia de a semna si stampila acel tabel la fiecare vizita mentionata.

Fazele deteminante sunt mentionate in proiectul de autorizatie. Atita timp cit cei de la Acord Unic sau de la Primarile l'au primit, nu vad care'i problema dirigintelui? Fazele determinante se mentioneaza in partea scrisa a proiectului.

reli
Acum ce pot sa zic, structuristul a facut o lista cu cateva faze determinante, ca nu i-au placut dirigintelui e alta poveste... Arhitectul n-are nici o vina, ca structuristul trebuia sa faca tabelul - cred ca s-a saturat sa fie la mijloc si de-asta a zis sa iau o lista de la ISC biggrin.gif .

Multam' pentru lista, o sa fac eu procesul verbal cu fazele determinante, dupa modelul de pe pagina recomandata de tine smile.gif
Dana_H
Aici e un aspect: structuristul era adus de arhitect ? Daca da, era treaba arhitectului, ca si conducator de proiect, sa se lamureasca cu dirigintele, nu sa te foloseasca pe tine (beneficiar si necunoscator) ca intermediar intre ei. Chiar si daca structuristul nu era adus de arhitect, mi s-ar fi parut mai normal sa se lamureasca ei intre ei, nu sa te trimita pe tine 'la plimbare' la ISC... Chestiune de atitudine si bunavointa. peacefingers.gif
gugutata

QUOTE(reli @ Apr 16 2007, 17:29) [snapback]2706547[/snapback]
Acum ce pot sa zic, structuristul a facut o lista cu cateva faze determinante, ca nu i-au placut dirigintelui e alta poveste... Arhitectul n-are nici o vina, ca structuristul trebuia sa faca tabelul -

NU dirigintele stabileste CITE FAZE DETERMINANTE SUNT, deci nu prea conteaza ce'i place lui tongue.gif

Am in fata o documentatie ce a necesitat avizarea ISC'ului. Clar lucru ca nu te joci cu astfel de documentatii si daca nu's facute brici, atunci avizul este respins.

FAZELE DETERMINANTE LA o Locuinta P+1E, fara subsol (Sector 1, Sos. Chitilei) sunt:

- verificarea terenului de fundare
- verificarea sapaturilor pt. fundatii
- verificarea corectitudinii amplasarii armaturilor
- verificarea corectitudinii cofrarilor
- verificarea calitatii betonului pus in opera
- verificarea calitatii la stadiul final al lucrarilor in vederea receptiei calitative.

Documentul este semnat de verificatorul de proiecte, de inginerul care l'a intocmit si de catre firma de proiectare.

Lucrarea a avut nevoie de avizarea ISC'ului din simplu' motiv ca este cuplata la calcanul unei alte constructii mai vechi.

Deci cam astea's fazele determinante la o astfel de lucrare.

Intrebare pt. reli. Ai aceste faze trecute in proiect?
George C
QUOTE(punkt @ Feb 22 2007, 16:24) [snapback]2485798[/snapback]
nu stiu exact ce face proiectantu' cu care lucrezi in 5 luni smile.gif, in cazu' meu, dela iesirea CU, avizele dureaza 1 luna si autorizatia tot 1 luna....Cit sta dosaru' la primarie se lucreaza la proiectu' tehnic, astfel incit, in momentu' in care beneficiaru' are autorizatia in mina, documentatia pt. santier este calda si gata de ofertare....5 luni e f. mult....

io nu ma ocup de avize, amun curier (comisionar) care asta face de dimineata pina seara. De 6 ani tot colinda diferiti avizatori si toate primariile din Buc. Se descurca de minune.
Cind am gata dosarele, il sun, vine cu matizu' la birou, matizu' e plin de dosare si de la alte firme, ca nu lucreaza doar cu mine....si face el acest comision, contracost dar f. rezonabil...
de exemplu, pt. un aviz el cere 100 RONi, ceea ce'i f rezonabil, cred...e munca lui, depune si ridica..

Esti sigur? ohmy.gif
Pe propria piele am simtit ca nu este chiar asa cel putin in ceea ce priveste timpul ...
Pentru cei care au deja casa in lucru, poate imi recomandati si mie ceva arhitecti pe PM, priceputi, seriosi si care eventual sa respecte termenele.
reli
Hmmm ce surpriza, exact pe astea le am si eu tongue.gif
Nu stiu ce nu i-a placut dirigintelui, probabil nu i-a convenit ca erau enumerate in loc sa fie cuprinse intr-un tabel laugh.gif . De una dintre ele a zis ca nici macar nu e faza determinanta, dar nu am retinut despre care era vorba.
Oricum am ajuns la o concluzie: constructorul, arhitectul si dirigintele de santier niciodata nu vor fi de acord unul cu altul si intotdeauna vor crede ca ei detin adevarul suprem biggrin.gif .
In alta ordine de idei, m-am decis sa imi simplific foarte mult viata si sa nu ma mai stresez. Cartea tehnica va fi formata doar din autorizatia de constructie si cele 2 procese verbale, pentru ca asa prevede legea pentru constructii P+1.
Am sa notific ISC-ul ca m-am apucat de treaba si le trimit formular frumos cu fazele determinante din proiect si daca au chef sa vina sa caste ochii, n-au decat. Iar in rest il las pe constructor sa-si vada de treaba.
Apropo, sunt obligata sa anunt ISC-ul?
alegros
QUOTE(reli @ Apr 16 2007, 20:17) [snapback]2707384[/snapback]

se pare ca da...exista niste formulare tip pe care eu le-am primit odata cu AC.
"Cartea tehnica va fi formata doar din autorizatia de constructie si cele 2 procese verbale, pentru ca asa prevede legea pentru constructii P+1."...o fi valabil si pentru P+1E+M? rolleyes.gif
reli
e valabil pentru case cu maxim 2 nivele, uite aici info: http://forum.softpedia.com/index.php?showt...t&p=2650229
si aici:
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...t&p=2656323
alegros
QUOTE(reli @ Apr 16 2007, 20:54) [snapback]2707595[/snapback]

YESSS!!!!...se pare ca ma incadrez si eu biggrin.gif...dar in cartea tehnica tot trebuie sa semneze reprezentantul ISC care trebuie sa vina la respectivele faze din programul de control....si tot acolo am ajuns huh.gif
stephanatsea
Overseas, vad ce te pricepi binssor la chestii de intabulare, puz, etc....
Poate ma poti ajuta cu un sfat, te rog.
Aici unde am luat eu teren(1000mp, agricol inca) sunt parcele cu latimea de aprox 33m si lungimea de vreo 200. Drumuri de exploatare si la un capat si la celalalt. Cel de la care am cumparat, a "taiat" un capat si mi l-a vandut.... Nimic rau inca.. Eu, ca sa capat PUZ-ul, tre' sa fac un drum si pe lateral(intre loturi) chiar daca am deschidere de 33.33m la un drum.
Pot face ceva ca sa nu "dau" acei aprox 120m pt drum?
Multumesc anticipat.
mcasa
Si eu am drum in fata lasat de 8.5m. Iar fasia de loturi din spate nu are iesire la drum decat parcelele de la capete conform PUZ-ului. Asa ca respectivul cand a impartit terenul a fost nevoit sa-si lase un drum de acces de 3.5 metri. Asa ca eu m-am pricopsit cu un drum in spate. Dar nu vad de ce ar trebui sa-i las eu drum de acces din bucata mea de pamant.
Vially
Imi poate spune cineva ce acte sunt necesare pentru a imparti un teren extravilan in 2-3 parti ? Urmeaza ca dupa ce iese PUG-ul sa-l trec in intravilan si sa iau un credit, dar nu vreau sa pun gaj la banca mai mult decat am nevoie ca nu se stie niciodata ce se intampla in 30 ani cat iau eu creditul... Sau macar unde ar trebui sa ma duc sa intreb, ca tantiile de la primarie "nu stiu" nimic pana nu te duci cu cafeluta, bauturica... etc. E vorba de Magurele btw.
stephanatsea
QUOTE(mcasa @ Apr 17 2007, 08:15) [snapback]2708978[/snapback]
Si eu am drum in fata lasat de 8.5m. Iar fasia de loturi din spate nu are iesire la drum decat parcelele de la capete conform PUZ-ului. Asa ca respectivul cand a impartit terenul a fost nevoit sa-si lase un drum de acces de 3.5 metri. Asa ca eu m-am pricopsit cu un drum in spate. Dar nu vad de ce ar trebui sa-i las eu drum de acces din bucata mea de pamant.

Ai primit PUZ-ul in situatia asta?
In cazul meu, parcela din spate(5000mp) are iesire la drum, dar cei de la primarie vb de o situatie de viitor...... Ca daca respectivu' cu 5000mp vrea sa-si parceleze, tre' sa aiba drum de acces.
gugutata
QUOTE(George C @ Apr 16 2007, 20:17) [snapback]2707381[/snapback]
Esti sigur? ohmy.gif
Pe propria piele am simtit ca nu este chiar asa cel putin in ceea ce priveste timpul ...
Pentru cei care au deja casa in lucru, poate imi recomandati si mie ceva arhitecti pe PM, priceputi, seriosi si care eventual sa respecte termenele.

sunt multe detalii ce tin de buna vointa a functionarilor statului.

Daca tu poti sa respcti un termen ce tine de un anumit avizator te propun pt. premiul nobel smile.gif.

Am subliniat doar ca 5 luni este exagerat pt. autorizarea unei interventii. Sunt si exceptii, unele le'am trait pe pielea mea. Un exemplu poate fi un certificat de urbanism ce a stat 3 luni la Primaria Sect 1, la o noua angajata din biroul de urbanism care habar n'avea ce are de facut.
Dar dupa cum stim, exceptiile intaresc regula.

QUOTE(reli @ Apr 16 2007, 20:17) [snapback]2707384[/snapback]
In alta ordine de idei, m-am decis sa imi simplific foarte mult viata si sa nu ma mai stresez. Cartea tehnica va fi formata doar din autorizatia de constructie si cele 2 procese verbale, pentru ca asa prevede legea pentru constructii P+1.
Am sa notific ISC-ul ca m-am apucat de treaba si le trimit formular frumos cu fazele determinante din proiect si daca au chef sa vina sa caste ochii, n-au decat. Iar in rest il las pe constructor sa-si vada de treaba.

pai, nici nu stiu ce'ai putea face alt ceva.
stephanatsea
Punkt,
de "cazu'" meu ce parere ai?
gugutata
QUOTE(stephanatsea @ Apr 17 2007, 11:47) [snapback]2709772[/snapback]
Punkt,
de "cazu'" meu ce parere ai?

nu prea am inteles postul tau anterior. Redacteaza ceva mai clar.

Ai un vecin care are un lot de 5000 mp cu acces la un drum mai mare?....daca face PUZ, evident ca v'a folosi acest acces si pt. loturile mai mici generate. Undeva din cei 5000 mp se pierde pt. viitorul drum ce va servi loturile mai mici. Toti fac asta.
stephanatsea
Parcela pe care am cumparat-o eu e "spate in spate" cu cea de 5000mp. Deci eu am iesire la un drum, celalalt sare iesire la alt drum, paralel. Primarul mi-a zis ca tre' sa cedez pamant ca sa se faca drum pe lungimea parcelei(5000+1000 ai mei) ca sa abrobe PUZ-ul pt casa mea. Precizez ca parcela e in camp deschis cu toate loturile paralele, intre drumurile mentionate.
ecou
QUOTE(stephanatsea @ Apr 17 2007, 12:17) [snapback]2709923[/snapback]
Parcela pe care am cumparat-o eu e "spate in spate" cu cel de 5000mp. Deci eu am iesire la un drum, celalalt sare iesire la alt drum, paralel. Primarul mi-a zis ca tre' sa cedez pamant ca sa se faca drum pe lungimea parcelei(5000+1000 ai mei) ca sa abrobe PUZ-ul pt casa mea.

parerea mea e ca primarul isi cam bate joc de tine. daca celalalt are drum de acces, de ce te-ar durea pe tine de pierderile pricinuite de impartirea lotului vecinului?! ar fi fost normal ca primarul sa iti ceara tie sa lasi loc de drum pentru loturile rezultate din impartirea terenului tau, nu al vecinului! sau sa iti ceara sa faci drum de servitute pentru vecin daca nu ar fi avut acesta acces la un drum. dar in alte conditii nu vad de ce ai fi tu obligat sa protejezi investitia vecinului in detrimentul tau
stephanatsea
Invoca planurile pe care le-au facut ei. Sa fie strazile de la un capat la altu', nu inchise. Daca cel cu parcela mare ar face loturi mici, ar trebui sa faca un drum inchis.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.