mircead123
3rd November 2009, 17:29
CITAT (mariayyy @ 27th October 2009, 18:52)

Ajutati-ma si pe mine, va rog!!!
Dupa nenumarate drumuri la primarie, la arhitect, etc, am reusit sa obtinem certificatul de urbanism, avizele, acordurile necesare si proiectul casei.
Astazi in sfarsit am mers la primarie sa depunem toate actele in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Dar ce sa vezi? Primaria mai vrea ceva: sa-i cedam drumul de servitute prin act de donatie. Si ne conditioneaza cu chestia asta pt obtinerea AC pt lotul pe care vrem sa construim si care este evident alt lot decat cel cu drumul de servitute. Am vorbit cu un notar astazi si ne-a spus ca cererea Primariei nu are nici un temei legal.
Pe de alta parte drumul de servitute nu e in intregime al nostru, noi avem doar o cota parte din el(1/4). Celalalt proprietar( cu 3/4) nu cred ca va fi de acord sa plateasca toate taxele aferente cadastrului si donatiei, pt ca n-are nici un interes, el vrea doar sa-si vanda loturile de teren. Problema e ca toate astea ne mai intarzie cu 2 luni si ne mai scoate din buzunar 4500 lei, fara un temei legal. Ce putem sa facem? V-ati mai confruntat cu o astfel de problema? Ne poate ajuta cineva cu un sfat?
Mentionez faptul ca terenul pe care vrem sa construim este lotul 1, iar drumul de servitute este lotul 5.
Sfatul meu:
probabil primaria v-a transmis verbal cerinta lor si in acest caz asteptati termenul legal in care el este obligat sa va comunice in scris motivul refuzului si cu el in mana sa mergeti la un avocat. ar fi bune si niste inregistrari audio sa ii puteti acuza si de abuz in serviciu, ca eu gasesc cererea nejustificata. Pe de alta parte, sa ai strada data primariei ii obliga pe ei la asigurarea diverselor utilitati: asfalt, canalizare, apa, etc
mariayyy
3rd November 2009, 22:03
Ne-am hotarat sa mergem din nou la primarie cu toate actele si taxele platite pe care sa le predam in vederea emiterii AC. Am avut o discutie civilizata cu domnul de acolo: i-am spus ca nu e de datoria noastra sa-l convingem pe celalat proprietar(care are 3/4 din drumul de servitute) sa doneze terenul primariei, dar ca noi suntem oricand dispusi sa renuntam la cota noastra(1/4) din drumul de servitute in favoarea primariei si ca-i dam si in scris. Totul s-a rezolvat ca prin farmec! Ne-a primit actele si in cateva zile vom avea AC.
In curand probabil ca voi deschide si un jurnal pt a impartasii cu cei de pe forum experianta unica a construirii unei case.
virgil1971
4th November 2009, 12:37
CITAT (gugutata @ 22nd October 2009, 10:19)

este o tampenie hotararea respectiva. Vezi daca o poti combate cu un PUD. Eu in momentul asta fac 3 proiecte in 3 zone total diferite cu terenuri de 315, 265 respectiv 190 mp si nu exista nici un fel de restrictie in acest sens. Ma rog, toate lucrarile sunt in Bucuresti, sectoare diferite.
Revin asupra ideii de baza. Intreaba functionarul care poarta titulatura de "arhitect sef", probabil asistentul veterinar de la ultimul CAP inchis, daca poti combate hotararea de consiliu cu un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu).In opinia mea este un abuz sa NU poti include in categoria CC (curti constructii) terenuri cu un anumit profil geometric si arie ca asa vrea consiliul local.
Cum sa combati HCL cu un PUD ?
PUD-ul se elaboreaza de arhitect, se avizeaza de organismele centrale interesate (de regula Consiliile Judetene, pt. provincie) si in cele din urma se aproba prin HCL de catre Consiliul Local. Oricat de idioti ar fi consilierii aia, nu-si dau cu stangul in dreptul. Sunt foarte consecventi. Mai dai si banii degeaba.
HCL-ul se poate ataca in schimb in instanta de contencios. Normal ca este un abuz.
Iar la Cornetu am o vasta experienta despre abuzurile de-acolo.
CITAT (mariayyy @ 27th October 2009, 17:52)

Ajutati-ma si pe mine, va rog!!!
Dupa nenumarate drumuri la primarie, la arhitect, etc, am reusit sa obtinem certificatul de urbanism, avizele, acordurile necesare si proiectul casei.
Astazi in sfarsit am mers la primarie sa depunem toate actele in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Dar ce sa vezi? Primaria mai vrea ceva: sa-i cedam drumul de servitute prin act de donatie. Si ne conditioneaza cu chestia asta pt obtinerea AC pt lotul pe care vrem sa construim si care este evident alt lot decat cel cu drumul de servitute. Am vorbit cu un notar astazi si ne-a spus ca cererea Primariei nu are nici un temei legal.
Pe de alta parte drumul de servitute nu e in intregime al nostru, noi avem doar o cota parte din el(1/4). Celalalt proprietar( cu 3/4) nu cred ca va fi de acord sa plateasca toate taxele aferente cadastrului si donatiei, pt ca n-are nici un interes, el vrea doar sa-si vanda loturile de teren. Problema e ca toate astea ne mai intarzie cu 2 luni si ne mai scoate din buzunar 4500 lei, fara un temei legal. Ce putem sa facem? V-ati mai confruntat cu o astfel de problema? Ne poate ajuta cineva cu un sfat?
Mentionez faptul ca terenul pe care vrem sa construim este lotul 1, iar drumul de servitute este lotul 5.
Aia 3.5m din fata lotului 1 sunt tot drum de servitute ? Nu se putea face accesul direct din drumul public ? Dupa parerea mea, nici nu aveai nevoie de drum de servitute, ceilalti da.
mariayyy
4th November 2009, 13:56
Cand am cumparat terenul a trebuit sa cumparam si 1/4 din lotul 5. Asa il vindea proprietarul.
Bineinteles ca noi vom face accesul direct din drumul public.
Primaria vrea ca noi si proprietarul celorlalte 3 loturi sa-i donam din lotul 5 toata fâsia de la drum lata de 3,5 m.
Oricum s-a rezolvat: am dat in scris ca renuntam la partea noastra din lotul 5(drumul de servitute) si astfel am depus toate actele pt obtinerea AC.
Ar fi fost absurd sa trebuiasca sa-l convingem noi pe celalalt proprietar sa renunte si el la partea lui din lotul 5, ca sa putem obtine AC.
jap_is_q
4th November 2009, 17:24
Daca cer autorizatie de constructie pt casa si garaj si ma hotarasc sa fac numai casa este vreo problema?
gugutata
5th November 2009, 10:05
CITAT (jap_is_q @ 4th November 2009, 17:24)

Daca cer autorizatie de constructie pt casa si garaj si ma hotarasc sa fac numai casa este vreo problema?
NU. Important este sa nu depasesti parametrii din proiect.
mircead123
5th November 2009, 10:22
CITAT (mariayyy @ 4th November 2009, 14:56)

Cand am cumparat terenul a trebuit sa cumparam si 1/4 din lotul 5. Asa il vindea proprietarul.
Bineinteles ca noi vom face accesul direct din drumul public.
Primaria vrea ca noi si proprietarul celorlalte 3 loturi sa-i donam din lotul 5 toata fâsia de la drum lata de 3,5 m.
Oricum s-a rezolvat: am dat in scris ca renuntam la partea noastra din lotul 5(drumul de servitute) si astfel am depus toate actele pt obtinerea AC.
Ar fi fost absurd sa trebuiasca sa-l convingem noi pe celalalt proprietar sa renunte si el la partea lui din lotul 5, ca sa putem obtine AC.
Parerea mea este in continuare ca nu te poate obliga sa donezi drumul de acces. Eventual ei il pot lua prin expropriere dar si aia se face prin plata unor compensatii. De asemeni ei nu pot sa refuze primirea actelor pentru AC... eventual pot sa iti dea un raspuns nefavorabil dupa termenul legal, dar raspunsul ala trebuie justificat si in caz de abuz se poate actiona in consecinta. Daca te incapatanai ai fi putut sa nu renunti la terenul ala dar ar fi fost un timp pierdut. Prin renuntarea ta ei nu mai au nevoie acum sa exproprieze decat partea celuilalt.
Vezi ca la drumul public s-ar putea sa mai ai parte si de niste surprize loegate de limita la care poti sa construiesti... mai pierzi si acolo cate ceva.
mariayyy
5th November 2009, 11:24
Stiam cu nu exista nici un temei legal sa cedam primariei cota noastra din lotul 5. Dar pt ca altfel nu ne primea actele pt AC si deci nu puteam obtine AC, am preferat sa nu intram in polemica cu autoritatile locale si sa cedam(donam) acest teren, pt ca vrem sa ne apucam cat mai repede anul viitor de constructie. Multumesc pt sfaturi.
alibabu
5th November 2009, 13:37
CITAT (mariayyy @ 5th November 2009, 11:24)

Dar pt ca altfel nu ne primea actele pt AC si deci nu puteam obtine AC, am preferat sa nu intram in polemica cu autoritatile locale si sa cedam(donam) acest teren, pt ca vrem sa ne apucam cat mai repede anul viitor de constructie. Multumesc pt sfaturi.
De asta ajung autoritatile locale sa se joace de-a stapanii pe mosie
....Nu exista absolut nici un temei legal pentru care o autoritate sa nu primeasca o cerere. In exemplul tau , autoritatile locale, prin functionarii lor, ating o serie de fapte care sunt pedepsite de codul penal! ( as distinge la o prima vedere Abuz in serviciu contra intereselor persoanei, Un picut de santaj, toate astea stropite si asezonate din belsug cu abateri evidente de la OG 27 care reglementeaza modul de solutionare a petitiilor si de la legea 188 - statutul Functionarului public). In rest ce sa zic....ai comis-o , cedand! Asa nu ne mai facem bine niciodata ca natiune. Multa bafta cu casa
virgil1971
5th November 2009, 14:06
CITAT (alibabu @ 5th November 2009, 13:37)

De asta ajung autoritatile locale sa se joace de-a stapanii pe mosie

....Nu exista absolut nici un temei legal pentru care o autoritate sa nu primeasca o cerere. In exemplul tau , autoritatile locale, prin functionarii lor, ating o serie de fapte care sunt pedepsite de codul penal! ( as distinge la o prima vedere Abuz in serviciu contra intereselor persoanei, Un picut de santaj, toate astea stropite si asezonate din belsug cu abateri evidente de la OG 27 care reglementeaza modul de solutionare a petitiilor si de la legea 188 - statutul Functionarului public). In rest ce sa zic....ai comis-o , cedand! Asa nu ne mai facem bine niciodata ca natiune. Multa bafta cu casa

Sunt de aceeasi parere. Macar daca primaria s-ar fi obligat (intr-un termen rezonabil) sa aduca utilitati, sa asfalteze si sa rezolve iluminatul public. Dar probabil, in nesimtirea lor, functionarii primariei s-au asigurat ca donarea suprafetei respective domeniului public nu implica si anumite obligatii din partea lor.
Vor face ceva doar din interes sa mai smulga cateva voturi, in prag de alegeri.
alibabu
7th November 2009, 15:49
Trebuie AC pentru bransamentele la utilitati, separat de Ac pentru casa, sau se includ toate intr-un singur proiect?
Ceva pareri in ce priveste schitele de mai jos?
bani002
7th November 2009, 17:34
Specifici in cererea de AC ca e pentru imobil, imprejmuire si utilitati. Pentru imprejmuire mai bagi in proiect un plan cu gardul si o sectiune. Pentru utilitati nu trebuie sa specifici nimic, sau cel putin asa a fost cazul meu.
gugutata
9th November 2009, 10:20
CITAT (alibabu @ 7th November 2009, 15:49)

Trebuie AC pentru bransamentele la utilitati, separat de Ac pentru casa, sau se includ toate intr-un singur proiect?
In cererea pt. AC se specifica si bransamente utilitati. Cand se emite AC ai acolo specificat si utilitatile. Nu este necesara o documentatie separata.
CITAT (alibabu @ 7th November 2009, 15:49)

Ceva pareri in ce priveste schitele de mai jos?
Planul este mult mai bine organizat decat solutia anterioara.
As face rocada intre CT si Baie si as accesa CT-ul prin baie.
Nu este necesar acel coridor pt. acces pe terasa (bucataria este suficienta iar mai mult de 2 accese in casa pot fi incomode din considerente de securitate), implicit suprafata ocupata de acesta ar fi mai bine sa fie distribuita in mod egal celor 4 functiuni pe care le serveste, eventual glisate astfel incat bucataria sa fie ceva mai generoasa, aliniata cu diningul si livingul.
Baia+CT-ul grupate la comun cu acces una prin cealalta de pe hol. Camara ceva mai mare cu acces din bucatarie iar debaraua cu acces direct din hol (toate cele 4 grupate intr-o cruce).
LE: vezi desen atasat. Este pueril corectata dar prinzi tu ideea. Zona de acces este meschina motiv pt. care o atentie suplimentara ar fi necesara.
virgil1971
9th November 2009, 11:57
CITAT (gugutata @ 9th November 2009, 10:20)

In cererea pt. AC se specifica si bransamente utilitati. Cand se emite AC ai acolo specificat si utilitatile. Nu este necesara o documentatie separata.
De acord cu tine, dar exista si cazuri in care utilitatile ajung la beneficiar trecand pe proprietatea altuia.
Situatie in care este necesara o documentatie separata.
Cand beneficiarul solicita o autorizatie de construire, ea se emite in baza unui Certificat de Urbanism. Acesta precizeaza regimul tehnic, juridic si conditiile de construit pentru un anumit teren. Daca racordurile la utilitati pt. constructia respectiva depasesc cadrul acestui teren, se poate vorbi despre emiterea unei alte autorizatii de construire.
Daca terenul pe care se intind utilitatile apartine altor proprietari (poate fi si un drum de servitute in indiviziune) atunci te poti astepta la serie de grozavii. Trebuie obtinut acordul tuturor, solutie colectiva, etc. Nici nu vreau sa ma gandesc...
taranul
13th November 2009, 20:59
Va rog frumos sa raspundeti la o intrebare, care pentru multi poate parea idioata:
Ce trebuie sa contina un proiect PAC?
Nu va zgarciti la detalii. Nu sunt in domeniu si cred ca am un "meci" cu arhitectul meu.
Multumesc frumos!
Le@ Nu cred ca am nimerit unde trebuie. Rog un moderator sa mute subiectul unde crede de cuviinta.
jap_is_q
14th November 2009, 16:58
CITAT (gugutata @ 5th November 2009, 10:05)

NU. Important este sa nu depasesti parametrii din proiect.
mersi
jap_is_q
15th November 2009, 18:03
In CU primit scrie:
Se va respecta aliniamentul din zona de 8 ml din axul drumului.
Intrebare -la ce? Numai la constructie ? Sau si la gard? (sper sa nu)
Am vazult la alte exemple puse pe net ca se preciza si retragerea pt gard, la mine nu apare nimic.
doina-manuela
15th November 2009, 21:59
CITAT (taranul @ 13th November 2009, 20:59)

Va rog frumos sa raspundeti la o intrebare, care pentru multi poate parea idioata:
Ce trebuie sa contina un proiect PAC?
Nu va zgarciti la detalii. Nu sunt in domeniu si cred ca am un "meci" cu arhitectul meu.
Continutul PAC(DTAC)este stabilit in Legea 50/1991-Anexa 1
SECȚIUNEA I: Piese scrise
1.Lista și semnăturile proiectanților
Se completează cu numele în clar și calitatea proiectanților, precum și cu partea din proiect pentru care răspund.
2.Memoriu
2.1.Date generale:
Descrierea lucrărilor care fac obiectul proiectului pentru autorizarea lucrărilor de construcții, făcându-se referiri la:
- amplasamentul, topografia acestuia, trasarea lucrărilor;
- clima și fenomenele naturale specifice;
- geologia și seismicitatea;
- categoria de importanță a obiectivului.
2.2.Memorii pe specialități
Descrierea lucrărilor de:
- arhitectură;
- structură;
- instalații;
- dotări și instalații tehnologice, după caz;
- amenajări exterioare și sistematizare verticală.
2.3.Date și indici care caracterizează investiția proiectată, cuprinși în anexa la cererea pentru autorizare:
- suprafețele - construită desfășurată, construită la sol și utilă;
- înălțimile clădirilor și numărul de niveluri;
- volumul construcțiilor;
- procentul de ocupare a terenului - P.O.T.;
- coeficientul de utilizare a terenului - C.U.T.
2.4.Devizul general al lucrărilor, întocmit în conformitate cu prevederile legale în vigoare
2.5.Anexe la memoriu
2.5.1.Studiul geotehnic
2.5.2.Referatele de verificare a documentatiei tehnice - D.T., in conformitate cu legislatia in vigoare privind calitatea in constructii, inclusiv in situatiile prevazute la art. 7 alin. (21) si (22) intocmite de verificatori tehnici atestati de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, alesi de investitor."
2.5.5. Avizele si acordurile privind asigurarea, bransarea si racordarea la infrastructura edilitara, dupa caz, precum si avizele, acordurile si actele administrative specifice ale organismelor administratiei publice centrale sau ale serviciilor deconcentrate ale acestora, dupa caz - Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ministerului Sanatatii Publice, precum si ale Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului Apararii, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerului Transporturilor, Serviciului Roman de Informatii ori ale altor organisme interesate, stabilite prin certificatul de urbanism conform reglementarilor legale in vigoare si ca urmare a conditiilor speciale de amplasament si/sau a functionalitatii investitiei, dupa caz, obtinute in prealabil de solicitant."
2.5.6.Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate - și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente, precum și în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.
SECȚIUNEA II: Piese desenate
1.Planuri generale
1.1. Plan de incadrare in teritoriu
- plan de incadrare in zona a lucrarii, intocmit la scarile 1:10.000, 1:5.000, 1:2.000 sau 1:1.000, dupa caz, emis de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara teritorial
1.2. Plan de situatie privind amplasarea obiectivelor investitiei
- plan cu reprezentarea reliefului, intocmit in sistemul de Proiectie Stereografic 1970, la scarile 1:2.000, 1:1.000, 1:500, 1:200 sau 1:100, dupa caz, vizat de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara teritorial, pe care se vor reprezenta:
a)- imobilul, identificat prin numarul cadastral, pentru care a fost emis certificatul de urbanism, descris prin totalitatea elementelor topografice determinante pentru suprafata, lungimea laturilor, unghiuri, inclusiv pozitia si inaltimea la coama a calcanelor limitrofe, precum si pozitia reperelor fixe si mobile de trasare;
- amplasarea tuturor constructiilor care se vor mentine, se vor desfiinta sau se vor construi;
c)- cotele constructiilor proiectate si mentinute, pe cele trei dimensiuni (cotele ±0,00; cote de nivel; distante de amplasare; axe; cotele trotuarelor, aleilor, platformelor si altele asemenea);
d)- denumirea si destinatiile fiecarui corp de constructie;
e)- sistematizarea pe verticala a terenului si modul de scurgere a apelor pluviale;
f)- accesele pietonale si carosabile din incinta si cladiri, plantatiile prevazute;
g)- planul parcelar al tarlalei in cazul imobilelor neimprejmuite care fac obiectul legilor de restituire a proprietatii."
1.3.Planul privind construcțiile subterane
Va cuprinde amplasarea acestora, în special a rețelelor de utilități urbane din zona amplasamentului: trasee, dimensiuni, cote de nivel privind poziționarea căminelor - radier și capac -, și va fi redactat la scara 1:500.
În cazul lipsei unor rețele publice de echipare tehnico-edilitară se vor indica instalațiile proprii prevăzute prin proiect, în special cele pentru alimentare cu apă și canalizare.
2.Planșe pe specialități
2.1. Arhitectură
Piesele desenate de arhitectură vor cuprinde planșele principale privind arhitectura fiecărui obiect, redactate la scara 1:50 sau 1:100, după cum urmează:
- planurile cotate ale tuturor nivelurilor subterane și supraterane, cu indicarea funcțiunilor, dimensiunilor și a suprafețelor;
- planurile acoperișurilor - terasă sau șarpantă -, cu indicarea pantelor de scurgere a apelor meteorice și a modului de colectare a acestora, inclusiv indicarea materialelor din care se execută învelitorile;
- secțiuni caracteristice - în special pe linia de cea mai mare pantă, acolo unde este cazul -, care să cuprindă cota ±0,00, cotele tuturor nivelurilor, înălțimile determinante ale acoperișului - cotele la coamă și la cornișă -, fundațiile clădirilor învecinate la care se alătură construcțiile proiectate;
- toate fațadele, cu indicarea materialelor și finisajelor, inclusiv culorile, cotate și cu indicarea racordării la nivelul terenului amenajat;
- în situația integrării construcțiilor într-un front existent, se va prezenta și desfășurarea stradală prin care se va arăta modul de integrare a acestora în țesutul urban existent.
2.2. Structura
2.2.1.Planul fundațiilor
Se redactează la scara 1:50 și va releva:
- modul de respectare a condițiilor din studiul geotehnic;
- măsurile de protejare a fundațiilor clădirilor învecinate, la care se alătură construcțiile proiectate.
2.2.2.Detalii de fundații
2.2.3.Proiect de structură complet
Se prezintă pentru construcții cu mai multe subsoluri și cel puțin 10 niveluri.
2.3. Instalații
2.3.1.Schemele instalațiilor
Se prezintă parametrii principali și schemele funcționale ale instalațiilor proiectate.
2.4.Dotări și instalații tehnologice
În situația în care investiția urmează să funcționeze pe baza unor dotări și instalații tehnologice, determinante pentru configurația planimetrică a construcțiilor, se vor prezenta:
2.4.1.Desene de ansamblu
2.4.2.Scheme ale fluxului tehnologic
taranul
17th November 2009, 23:44
multam fain. asta aveam si eu.
Razboiul meu cu arhitectul se refera la punctul 2.4 in care se spune ca trebuie si un deviz general "in conformitate cu prevederile legale in vigoare".
Eu am cerut deviz si el zice ca nu se da asa ceva la PAC.
Intrebarea mea era cu sens mai larg daca este cineva care are si un deviz de materiale inclus in PAC.
cheta06
18th November 2009, 08:43
CITAT (taranul @ 17th November 2009, 23:44)

Intrebarea mea era cu sens mai larg daca este cineva care are si un deviz de materiale inclus in PAC.
Iti da doar un deviz general , calculat in functie de suprafata construita + cheltuieli obtinerii actelor de construire+organizare de satier.
Ce vrei tu , deviz pe materiale (antemasuratoare - extras de materiale ) , se plateste separat , pentru ca NU face parte din continutul PAC.
gugutata
18th November 2009, 10:00
CITAT (taranul @ 17th November 2009, 23:44)

multam fain. asta aveam si eu.
Razboiul meu cu arhitectul se refera la punctul 2.4 in care se spune ca trebuie si un deviz general "in conformitate cu prevederile legale in vigoare".
La PAC se da un mic document cu cateva randuri scrise despre estimarea costurilor printr-un calcul destul de simplu cum ar fi suprafata construita desfasurata X 800 roni. Unele primarii accepta minimul regrelementat de MLPAT, altele cer o valoare pe mp mai mare.
In zonele centrale se mai adauga si un indice de zona. Nu este un deviz in sensul clasic, este doar o estimare baza de impozitare pt. taxa de autorizare.
Arhitectul tau trebuie sa stie asta. Aceeasi valoare se trece si pe cererea de AC.
cheta06
18th November 2009, 10:22
Stie el arhitectul ca trebuie sa includa asa ceva in proiect (dosarul pentru AC) , nu cred ca e chiar asa afon sau ca o fi la prima infatisare..
Ce il doare pe @taranul e lista aia cu extrasul de material. E clar ca asta doresc mai toti clientii . Cum am mai scris si la cafenea , multi clienti ,cred ca daca bat palma cu tine pentru un PAC , au impresia ca trebuie sa le faci pe plac cu multe mofturi(adica fara mony in plus) : extrase de material , sedinte cat incape pe teren , daca se mai apuca si ii mai vine cate o idee de modificare a nu stiu ce pe la constructie, mai bagi cateva planse si vizite (binenteles ca tot pe bani tai) ..pentru ca rar ai sa-i vezi sa se simta ca orice e in plus....se plateste ..
fingertip
18th November 2009, 10:48
O poveste interesanta, pentru cei interesati (desi nu e chiar "proaspata"
) despre cum se construieste o casa. Tipul a pornit chiar un business in sensul asta: fara link'uri catre platforme de socializare online concurente SP
Puteti da copy/paste totusi.
cheta06
18th November 2009, 12:05
de admirat efortul lui Robert ; am vazut cateva lucrari de ale lui , mi-au placut ...si indeosebi dorinta sa de a se ridica cat mai sus , din toate punctele de vedere 
taranul
18th November 2009, 22:30
@gugutata - multumesc pentru raspunsul dat. Acum am inteles despre ce este vorba. Trebuie sa imi cer scuze omului pentru confuzie.
@cheta06 - din pacate pentru tine, nu ai dreptate in ceea ce afirmi, departe de mine gandul sa cer servicii gratis. Traind o perioada ceva mai mare de timp in occident am invatat ca serviciile se platesc si nu astept pe nimeni sa lucreze pe gratis.
Insa nici eu nu vreau sa fiu luat de prost si sa platesc un pret special pentru "vestici", imediat ce super-mega arhitectii (probabil colegi cu tine) simt ca este loc de muls. Apoi, daca eu platesc pentru un serviciu, astept sa primesc acel serviciu la parametrii corecti si nu sa avem atitudinea de "lasa ca merge si asa" .
Daca in contract scrie ca trebuie sa imi dai proiectul in x zile, e o dovada de amatorism sa imi predai proiectul dupa x+20 zile. Scuzele ulterioare nu ma intereseaza. Ai semnat un contract, incearca cel putin sa il respecti.
Din punctul meu de vedere chiar si un proiect PAC implica vizite pe santier la etapele determinante. Asta daca arhitectul repectiv are ceva bun simt si responsabilitate vis-a-vis de jobul lui.
Ca o paranteza pentru tine, am contractat un proiect complet imediat ce am realizat ca PAC nu imi este deajuns.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.