Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

virgil1971

CITAT (dep1089 @ 27th September 2009, 17:20) *
se poate modifica un proiect in sensul de a renunta la construirea mansardei?
am construit parterul si urmeaza sa torn placa. am decis intre timp ca n-as mai baga bani si in centuri fier si caramida pentru mansarda. mai degraba as face si acoperisul si cam atat. daca a mai modificat cineva proiectul prin neconstruirea mansardei as ramane indatorat pentru lamuriri in privinta modificarii actelor. multumesc

Cred ca merge cu o dispozitie de santier semnata de proiectant. Aspectul casei insa nu trebuie sa se modifice semnificativ. Vei construi in loc de mansarda un pod mansardat.
virgil1971
CITAT (virgil1971 @ 27th September 2009, 17:14) *
Daca as accepta o casa mai mica (posibil si o alta solutie de incalzire - centrala pe gaze) tot nu am rezolvat cu paguba de 600 euro pe care arhitectul nu si-o asuma, mizand pe faptul ca probabil nu-l voi da in judecata. O casa mai mica, care s-ar incadra din pct. de vedere urbanistic (POT) necesita in mod evident alt proiect de rezistenta.
Am sesizat si pe cei de la protectia consumatorilor. N-am primit niciun raspuns.
Dar eu ma bazez pe urmatorul rationament : am contractat ceva clar, definit, fixat, stipulat in contract. Arhitectul si-a luat angajamentul sa proiecteze ce am solicitat. In sarcina beneficiarului nu intra obligatia de a cunoaste metodologia de elaborare a proiectului tehnic. Garantul respectarii legislatiei este insusi proiectantul. Nu am platit un Mercedes ca sa ma trezesc in final cu un Trabant, doar pt. ca proiectantul nu si-a dat seama ca nu poate realiza ce mi-a promis si ce s-a obligat prin contract.
De aceea ma gandesc sa fac o plangere penala pentru inselaciune.

Toata aceasta poveste risca sa intre pe o panta conflictuala, ia rezolvarea ei in instanta va cere destul timp. Oricum, pot considera ca arhitectul este compromis, nu mai am incredere in el, a fost declarat incompetent de chiar forul profesional din care face parte.
Deci atentie, exista si astfel de specimene de care trebuie sa te feresti. Am crezut ca numai constructorul poate da astfel de tepe...

cheta06
Eu nu te prea inteleg. Din cauza unui spatiu tehnic care trebuia marit , a dus la marirea suprafetei construibile ? Nu se putea rupe din altceva pentru a se mari acea incapere si sa terminati aceasta tevatura? Pune planul initial si planul modificat ca sa intelegem si noi ceva , ca altfel vorbesti de unul singur.
virgil1971
CITAT (cheta06 @ 27th September 2009, 20:48) *
Eu nu te prea inteleg. Din cauza unui spatiu tehnic care trebuia marit , a dus la marirea suprafetei construibile ? Nu se putea rupe din altceva pentru a se mari acea incapere si sa terminati aceasta tevatura? Pune planul initial si planul modificat ca sa intelegem si noi ceva , ca altfel vorbesti de unul singur.

Ok, am sa fiu mai explicit.
Nu pot exemplifica chiar cu planurile originale, pt. ca sunt protejate de Legea drepturilor de autor (arhitectul m-a amenintat ca solutia ii apartine si nu o pot folosi chiar daca am platit, proiectul fiind deja inregistrat). De fapt nici macar nu stiu ce a inregistrat la OAR, pt. ca mi-a propus vreo 8 variante. Le-am refuzat pe toate.
In varianta agreata de mine, pe latura de vest a casei, spatiul de sub balcon a fost inchis si amenajat pt. camera centralei. Este o suprafata de circa 12 mp, in care au fost prevazute cazanul de lemne pe gazeificare(sau centrala pe peleti), boilerul, hidroforul, etc. Alt spatiu tehnic nu a fost proiectat.
Aceasta suprafata de 12 mp a destabilizat complet proiectul, fiind depasit POT-ul.
Arhitectul a dat curs observatiei inginerului de instalatii fara a verifica daca suprafata casei se inscrie in POT-ul maxim pt. terenul respectiv.
A dat proiectul mai departe la specialitati. Proiectul de rezistenta a fost finalizat si platit. Ulterior s-a stabilit ca, desi este bine intocmit (dupa planurile si sectiunile date de arhitect) este totusi necorespunzator intrucat depaseste POT. Vina apartine exclusiv arhitectului.
Insa acesta nu recunoaste ca a gresit, nu vrea sa-si asume paguba de 600 euro (contravaloarea proiectului de rezistenta) sau macar modificarea acestuia.
M-am adresat OAR si l-au scos vinovat. Profesional. Dar nici ei nu-l pot obliga sa plateasca, asa ca am ramas cu paguba.

De acord, s-ar "putea rupe din altceva". Mi-a prezentat vreo 8 variante. Insa de fiecare data imi amintea ca eu trebuie sa aranjez cu inginerul de rezistenta, de parca eu si nu el ar fi subcontractat partea respectiva. Modificarea proiectului de rezistenta m-ar costa 200-300 euro. Insa aproape toate variantele prezentate impuneau mutarea camerei centralei in locul spatiului de luat masa sau renuntarea la solutia de incalzire pe lemne. Am considerat ca toate aceste "solutii" sunt inacceptabile.
Am ajuns la concluzia ca pentru incadrarea in POT si mentinerea solutiei de incalzire pe lemne este necesara regandirea totala a spatiilor la parter, ceea ce arhitectul nu vrea sa mai faca. El ar fi multumit daca mi-ar baga pe gat una din variantele la care a lucrat cu mentiunea sa ma ocup in continuare de modificarea proiectului de rezistenta.

Deci, in concluzie, mi-a fluturat prin fata o tema de proiectare (mi-a desenat fatadele, a ridicat-o in 3D) iar in final ma trezesc cu mai multe variante de arhitectura, din care nici una nu corespunde proiectului de rezistenta deja finalizat.
cheta06
Am inteles cum sta treaba iar pentru a o scoate la capat cu siguranta unul din voi va trebui sa cedeze sau sa accepte o solutie. O alta problema s-ar pune , daca proiectul(varianta) remodificata si acceptata de tine , e diferita mult fata de varianta la care tu ai rezistenta si instalatiile. De ce zic , pentru ca ai putea foarte bine folosi proiectul de rezistenta , fara a fi nevoie sa mai faci inca odata pe varianta finala , ajutandu-te pe parcurs si de un diriginte pe care il vei angaja sa-ti dirijeze lucarea si care sa-ti faca "jontarile" la proiect .
Alta varianta , e cea pe care tu o accepti , aceea de cale legala si sa primesti toate variantele de proiect in forma finala. Insa eu zic ca acest lucru iti vor da mai multe batai de cap, umblaturi si e posibil intr-o oarecare masura sa si nu castigi , asa ca gandestete bine si alege o varianta de mijloc.
E clar ca nu vrei sa auzi un astfel de raspuns , poate nici eu nu as suporta sa ma sfatuiasca cineva sa accept (sa primesc) niste resturi pe bani mei , dar asta e , te aflii intr-o situatie mai delicata din care va trebui sa iesi prin propriile decizii.
Bafta !

PS. Am cerut planurile , ziceam ca poate te-am putea ajuta cu ceva sa-ti dam o idee , sa modifici doar planul initial , cel care nu a depasit POT-ul , dar daca tu zici de "protejare prin lege" smile.gif asta e , sa fie protejate ...vorba unui politician : "pana la urmatoarele alegeri" smile.gif
virgil1971
CITAT (cheta06 @ 28th September 2009, 09:05) *
Am inteles cum sta treaba iar pentru a o scoate la capat cu siguranta unul din voi va trebui sa cedeze sau sa accepte o solutie. O alta problema s-ar pune , daca proiectul(varianta) remodificata si acceptata de tine , e diferita mult fata de varianta la care tu ai rezistenta si instalatiile. De ce zic , pentru ca ai putea foarte bine folosi proiectul de rezistenta , fara a fi nevoie sa mai faci inca odata pe varianta finala , ajutandu-te pe parcurs si de un diriginte pe care il vei angaja sa-ti dirijeze lucarea si care sa-ti faca "jontarile" la proiect .
Alta varianta , e cea pe care tu o accepti , aceea de cale legala si sa primesti toate variantele de proiect in forma finala. Insa eu zic ca acest lucru iti vor da mai multe batai de cap, umblaturi si e posibil intr-o oarecare masura sa si nu castigi , asa ca gandestete bine si alege o varianta de mijloc.
E clar ca nu vrei sa auzi un astfel de raspuns , poate nici eu nu as suporta sa ma sfatuiasca cineva sa accept (sa primesc) niste resturi pe bani mei , dar asta e , te aflii intr-o situatie mai delicata din care va trebui sa iesi prin propriile decizii.
Bafta !

PS. Am cerut planurile , ziceam ca poate te-am putea ajuta cu ceva sa-ti dam o idee , sa modifici doar planul initial , cel care nu a depasit POT-ul , dar daca tu zici de "protejare prin lege" smile.gif asta e , sa fie protejate ...vorba unui politician : "pana la urmatoarele alegeri" smile.gif

Multumesc pt. sfat.

Azi am primit o nota de la OAR Bucuresti prin care mi se comunica ca nu a fost inregistrat niciun proiect de catre respectivul arhitect, in zona respectiva si cu mine beneficiar. harhar.gif
Prin urmare nu as exclude nici ideea de a continua activitatea de proiectare cu un alt arhitect, pe aceeasi tema !
Chiar ma intrebam cum poate o lege sa apere drepturile unui autor care inregistreaza rebuturi... scratchchin.gif
La inregistrare i l-or fi respins cand au vazut ce hal de documentatie a prezentat.
Arhitectul asta este compromis din start, nu-mi ramane decat sa-i cer banii in instanta.
mari4anghel
CITAT (anca d @ 19th August 2009, 17:53) *
Constructia este receptionata, intabulata si dezmembrata, avem planurile de la cadastrist. Urmeaza sa mergem la notar sa autentificam si apoi dupa ce iese intabularea pe fiecare corp, mergem la notar pentru partaj.

Uitasem sa va spun: azi am ajuns la notar la Bragadiru si dupa calculele lui partajul+dezmembrarea ne vor costa 43-44 milioane de lei vechi. Parca e altceva decat 90 :peacefingers peacefingers.gif

Mai are rost sa caut un avocat sau sa ma resemnez si sa merg la notar la Braga?

Buna sa va fie inima!
Am si eu o intrebare: am construit o casa in regie proprie in satul Buda (com. Cornetu) si trebuie sa fac procesul verbal de receptie finala a constructiei. Toate bune si frumoase, doar ca acolo imi cere sa specific (printr-o anexa cu calcule) valoarea finala a constructiei. Cum naiba se intocmeste acea anexa cu calcule? Initial, ei mi-au estimat cheltuielile la 204000 RON. Mentionez ca e vorba de parter+mansarda, amprenta e cam de 100mp cu tot cu garaj.

Va rog, daca aveti cunostinta de acest lucru, sa-mi dati un hint. Va multumesc!

cretu22
CITAT (mari4anghel @ 30th September 2009, 01:32) *
Buna sa va fie inima!
Am si eu o intrebare: am construit o casa in regie proprie in satul Buda (com. Cornetu) si trebuie sa fac procesul verbal de receptie finala a constructiei. Toate bune si frumoase, doar ca acolo imi cere sa specific (printr-o anexa cu calcule) valoarea finala a constructiei. Cum naiba se intocmeste acea anexa cu calcule? Initial, ei mi-au estimat cheltuielile la 204000 RON. Mentionez ca e vorba de parter+mansarda, amprenta e cam de 100mp cu tot cu garaj.

Va rog, daca aveti cunostinta de acest lucru, sa-mi dati un hint. Va multumesc!

Ieir am facut aceasta receptie la casa mea.Valoarea de care vorbesti au trecut-o pe cea din devizul din proiect, care trebuie sa fie egala cu cea din AC.Bafta
mircead123
CITAT (virgil1971 @ 27th September 2009, 18:14) *
Daca as accepta o casa mai mica (posibil si o alta solutie de incalzire - centrala pe gaze) tot nu am rezolvat cu paguba de 600 euro pe care arhitectul nu si-o asuma, mizand pe faptul ca probabil nu-l voi da in judecata. O casa mai mica, care s-ar incadra din pct. de vedere urbanistic (POT) necesita in mod evident alt proiect de rezistenta.
Am sesizat si pe cei de la protectia consumatorilor. N-am primit niciun raspuns.
Dar eu ma bazez pe urmatorul rationament : am contractat ceva clar, definit, fixat, stipulat in contract. Arhitectul si-a luat angajamentul sa proiecteze ce am solicitat. In sarcina beneficiarului nu intra obligatia de a cunoaste metodologia de elaborare a proiectului tehnic. Garantul respectarii legislatiei este insusi proiectantul. Nu am platit un Mercedes ca sa ma trezesc in final cu un Trabant, doar pt. ca proiectantul nu si-a dat seama ca nu poate realiza ce mi-a promis si ce s-a obligat prin contract.
De aceea ma gandesc sa fac o plangere penala pentru inselaciune.

Ma gandesc ca o casa micsorata ar necesita schimbari minore la proiectul initial care ar putea fi facute din bunavointa structuristului fara bani. Daca nu vrea... eu recomand o vizita directa la protectia consumatorului si sa stai de vorba cu unul de acolo. Poate ala sa stie mai bine daca merge sa rezolve direct, precum si ce sanse de castig ai daca il dai in judecata.
O problema similara am si eu... arhitectul meu n-a bagat de seam a cderinta din certificatul de urbanism prin care distanta pana la fundatie trebuia sa fie de 10 metrii de la axul drumului.... dar in cazul meu este doar garajul implicat si cum nu vreau sa mai astept un nou proiect de garaj probabil ca am sa renunt la asta.
virgil1971

CITAT (mircead123 @ 30th September 2009, 13:07) *
Ma gandesc ca o casa micsorata ar necesita schimbari minore la proiectul initial care ar putea fi facute din bunavointa structuristului fara bani. Daca nu vrea... eu recomand o vizita directa la protectia consumatorului si sa stai de vorba cu unul de acolo. Poate ala sa stie mai bine daca merge sa rezolve direct, precum si ce sanse de castig ai daca il dai in judecata.
O problema similara am si eu... arhitectul meu n-a bagat de seam a cderinta din certificatul de urbanism prin care distanta pana la fundatie trebuia sa fie de 10 metrii de la axul drumului.... dar in cazul meu este doar garajul implicat si cum nu vreau sa mai astept un nou proiect de garaj probabil ca am sa renunt la asta.

Este si asta o varianta. Am sa incerc sa ajung pe la OPC. Pana acum au tinut-o in vacante si concedii. Acum poate s-or apuca de treaba.
Nu merge cu micsorarea casei. Am incercat. Cei 12 mp inseamna 12% din suprafata parterului. Si asa spatiile au fost dimensionate la minim.
Am livingul de 28 mp. Doar nu-mi voi construi casa ca sa am in continuare conditiile de la bloc.
gugutata
CITAT (virgil1971 @ 28th September 2009, 16:38) *
Azi am primit o nota de la OAR Bucuresti prin care mi se comunica ca nu a fost inregistrat niciun proiect de catre respectivul arhitect, in zona respectiva si cu mine beneficiar. harhar.gif

La OAR se inregistreaza proiectul in baza Certificatului de Urbanism.

Fara Dovada de Luare in Evidenta la OAR nu se poate emite Autorizatie de Construire.
virgil1971
CITAT (gugutata @ 30th September 2009, 14:05) *
La OAR se inregistreaza proiectul in baza Certificatului de Urbanism.

Fara Dovada de Luare in Evidenta la OAR nu se poate emite Autorizatie de Construire.

Sunt convins. Dar cel putin nu sunt legat cu tema de proiectare de arhitectul respectiv, pe care as vrea sa-l vad cum va raspunde viitoarei mele actiuni penale. ack.gif
La urmatorul arhitect voi avea grija sa fie mult mai competent.
Dupa finalizarea proiectului, acesta va fi inregistrat fara probleme la OAR, iar eu imi voi putea ridica A.C.
Cu fostul ma voi judeca crunt, ma bucur ca nu are niciun drept de autor asupra documentatiei pe care a intocmit-o. Banii ii voi recupera cu siguranta.
Nimeni nu ma poate obliga sa lucrez cu incompetenti. A fost dovedit de Comisia de Disciplina a OAR. Oare ce garantii imi mai poate oferi un asemenea specimen ?
gugutata
Daca ai proiectul in posesie, stampilat si semnat, foloseste serviciile unui verificator de proiecte pt. a genera un referat de verificare in care vor fi mentionate greselile si neajunsurile.

Toti verificatorii de proiecte sunt cadre de specialitate independente autorizati sa emita concluzii tehnice.
virgil1971
CITAT (gugutata @ 30th September 2009, 15:33) *
Daca ai proiectul in posesie, stampilat si semnat, foloseste serviciile unui verificator de proiecte pt. a genera un referat de verificare in care vor fi mentionate greselile si neajunsurile.

Toti verificatorii de proiecte sunt cadre de specialitate independente autorizati sa emita concluzii tehnice.

Gugutata, apreciez in mod deosebit concluziile si sfaturile pe care le dai.
In principiu, stiu ce am de facut.
Daca consideri necesar, pot dezvolta subiectul, astfel incat speta sa fie bine cunoscuta si dezbatuta.
Spune-mi numai cat sa ma intind, ca sa nu deranjez.

Am un proiect de autorizare (faza PAC), care este de fapt un extras din proiectul tehnic. Din pacate, nu este complet. Nu contine proiectul de rezistenta care, desi finalizat si platit din avansul meu, proiect aflat in perfecta concordanta cu tema de proiectare pe care am dat-o, din motive lesne de inteles este oprit de arhitectul incompetent. Il tine pur si simplu si nu vrea sa mi-l dea. Obtinerea unui duplicat de la inginerul de rezistenta m-ar costa 120 euro, pe care in final, constrans de imprejurari am sa-i dau. Acest proiect de rezistenta este unica mea dovada ca tema de proiectare a beneficiarului a trecut de filtrul arhitectului si a plecat mai departe catre specialitati.
Deci ma aflu in posesia proiectului faza PAC (eu am cerut un proiect tehnic complet), cu mentiunea ca nu am si proiectul de rezistenta (dar il pot avea, contra cost !)
Problema este ca partile de arhitectura de instalatii pe care le-am primit nu respecta tema de proiectare pe care am dat-o. (Iar tema de proiectare rezulta din proiectul de rezistenta pe care nu-l am ! wallbash.gif )
Casa a fost practic mutilata (ca sa intre in teren, POT) iar solutia de incalzire schimbata (ca urmare a renuntarii la camera centralei). Ma intreb cum si-au permis !
Ce proiect sa dau la verificat, unul incomplet ? Cum justific ca proiectul de rezistenta, pe care l-as lua eventual de la inginerul de rezistenta, a fost comandat din banii mei de catre arhitectul incompetent ? Asta va stabili instanta, nu poate conchide un verificator (oricat de atestat si autorizat este).
Am fost intrebat la OAR, ca sa vezi cum se pune problema : pe ce ma bazez cand fac afirmatia ca arhitectul a platit proiectul de rezistenta din avansul incasat de la mine ?
Au perfecta dreptate cei de la OAR. Arhitectul a lucrat la negru cu inginerul de rezistenta, nu au avut un contract de colaborare. Inginerul de rezistenta mi-a eliberat direct mie chitanta si factura fiscala, pt. ca nu avea cu seful de proiect nicio relatie contractuala. Este ca si cum l-as fi comandat personal.
Proiectul de rezistenta insa nu mi l-a dat mie, ci l-a livrat in 2 exemplare biroului de arhitectura care coordoneaza activitatea de proiectare. excl.gif
Iar jalnica creatura nu vrea in ruptul capului sa-mi dea un exemplar, ma trimite din nou la inginerul de rezistenta, pe banii mei, sa-mi ajusteze proiectul ca sa intre in concordanta cu celelalte specialitati. Iar eu sa accept acest lucru...
Iti vine sa crezi ? madanimated.gif
gugutata
Foloseste proiectul de arhitectura Faza PAC pe care-l ai in posesie si genereaza un referat de verificare la un Verificator de Proiecte independent pe disciplina - arhitectura -.

Verifricatorul este OBLIGAT sa faca acest referat doar daca EXISTA un Certificat de Urbanism, deci, in concluzie, cand ii dai proiectul sa ai la tine si CU.

Lista cu verificatorii atestati o gasesti aici, pe Bucuresti, pe judete, o gasesti aici. Tot in acele liste ai si numerele de telefon. Cauta acei verificatori care sunt de profesie "arhitecti", NU ingineri. Inginerii verifica doar proiectele de rezistenta.

In referatul de verificare, se vor mentiona eventuale neconcordante intre parametrii urbanistici din CU si solutia proiectata, cat si alte erori, daca acestea contravin unor articole din normative (sunt foarte multe).

Tema de proiectare implica o lista cu suprafete si functiuni cerute de beneficiar dar de cele mai multe ori, implica o semnatura pe anumite planuri care au fost baza de discutie intre arhitect si beneficiarul lui la finalul procesului de gasire a solutiei. Deci, tu trebuie sa demonstrezi ca acesta tema EXISTA si ca amandoi ati folosit-o ca si anexa la contract, semnata de ambii.

Se poate intampla ca tema de proiectare (daca exista semnata) sa nu fi fost scrisa corect astfel incat sa se incadreze in gabaritul indicilor din CU. In cazul asta arhitectul NU este vinovat, cel mult neatent (superficial).

Pe Verificator nu-l intereseaza TEMA de PROIECTARE, el se axeaza exclusiv pe CORECTITUDINEA proiectului emis. Atata timp cat tu iti acuzi arhitectul de INCOMPETENTA profesionala, atunci DEMONSTREAZA asta apeland la serviciile verificatorului.
virgil1971
CITAT (gugutata @ 1st October 2009, 11:21) *
1.Tema de proiectare implica o lista cu suprafete si functiuni cerute de beneficiar dar de cele mai multe ori, implica o semnatura pe anumite planuri care au fost baza de discutie intre arhitect si beneficiarul lui la finalul procesului de gasire a solutiei. Deci, tu trebuie sa demonstrezi ca acesta tema EXISTA si ca amandoi ati folosit-o ca si anexa la contract, semnata de ambii.

2.Se poate intampla ca tema de proiectare (daca exista semnata) sa nu fi fost scrisa corect astfel incat sa se incadreze in gabaritul indicilor din CU. In cazul asta arhitectul NU este vinovat, cel mult neatent (superficial).

3.Pe Verificator nu-l intereseaza TEMA de PROIECTARE, el se axeaza exclusiv pe CORECTITUDINEA proiectului emis. Atata timp cat tu iti acuzi arhitectul de INCOMPETENTA profesionala, atunci DEMONSTREAZA asta apeland la serviciile verificatorului.

1. Arhitectul are obligatia sa definitiveze tema de proiectare, pe baza legislatiei si dupa optiunile beneficiarului.
Demararea activitatii de proiectare este ulterioara definitivarii temei de proiectare, altfel despre ce proiect vorbim ?
Din moment ce arhitectul a transmis lucrarea la specialitati si au rezultat proiectele respective, este absolut logic ca TEMA DE PROIECTARE A EXISTAT. Altfel, ar rezulta ca s-a apucat de proiectat uitandu-se la stele si dand cu presupusul.
Nu mi s-a dat nimic sa semnez ca sunt de acord. Asta e cu totul altceva. Nu a respectat metodologia, iar nerespectarea metodologiei nu cade in sarcina beneficiarului.
2. Si chiar daca semnam pe o tema de proiectare gresita, care este rolul arhitectului ? De ce il platesc ? Ca sa-l verific tot eu ?
Are obligatia sa verifice tema de proiectare sub toate aspectele. Abia apoi se poate apuca linistit de treaba, dupa ce eventual imi ia si o semnatura.
3. Sunt de acord ca trebuie apelat la un verificator atestat. Insa, cand voi ajunge la proces, instanta nu va accepta decat o expertiza tehnica judiciara in specialitatea respectiva. In plus, expertul trebuie sa fie impartial, nu am cum sa-a aleg eu. Il va desemna instanta.

Deci, sa recapitulam :
NU pot prezenta o tema de proiectare cu semnatura mea si a arhitectului pe ea. NU sunt in posesia ei, desi ar fi trebuit. Cine-i vinovat ?
Totusi arhitectul a comandat niste proiecte la specialitati, pe care le-a platit din banii mei.
In ce baza ?
Ori recunoaste ca a avut o tema de proiectare pe care nu a verificat-o suficient, ori admite ca a lucrat fara tema de proiectare...
In ambele cazuri trebuie sa-mi restituie contravaloarea proiectului de rezistenta. Nici macar nu sunt de acord sa-mi plateasca modificarea acestui proiect.
Incompetenta si-a spus deja cuvantul, pentru mine este suficient. Nu mai prezinta nici o garantie.
iradu22
Salut,

Sunt si eu in faza in care am proiectul si trebui sa fac rost de autorizatia de constructie. Inteleg ca trebuiesc luate niste avize (mediu, gaze, RTC ...) si apoi dupa aceasta trebuie depus undeva la judet unde s-ar sta destul de mult (chiar si vreo 3 luni). Locuiesc in zona Ilfov prin zona Otopeni. Imi poate spune cineva ce inseamna acest judet si ce trebuie depus acolo? De asemenea sunt destui "meseriasi" ce imi spun ca se poate turna fundatia fara a avea insa autorizatia, lucru care imi pare greu de crezut din punct de vedere legal. Imi poate detalia cineva pasii de urmat de la realizarea proiectului pana la obtinerea autorizatiilor. De asemnea daca se poate sa-mi trimiteti mesaj personal cu ceva firme de constructie mai serioase.

Va multumesc,
mircead123
Vezi la rubrica Casa mea, casa clinceni 2009. Acolo o sa vezi ce am facut eu intrun caz similar, ca doar Clinceni este tot in Ilfov.

Cat despre firme de constructie... trebuie sa astepti sa vad cum se descurca astia pe care ii am si iti pot spune dupa aia
autom2
Va cer un sfat..... worthy.gif

Vreau sa cumpar un teren in orasul Magurele ( Ilfov) si nu stiu care este suprafata minima pentru a obtine autorizarea de construire.

TErenul pe care vreau sa il cumpar este de 400 mp ( atat este maximul pe care pot sail cumpar cu banii de care dispun).

Pot sa constuiesc pe el?

Are cineva stiinta de alta suprafata minima?

Langa Magurele , in Cornetu, Consiliul local a hotarat sa fie suprafat minima 500mp . In bucuresti, de obicei, este de 200.

Anexez hotararea celor din Cornetu

Multumesc mult!!
gugutata
este o tampenie hotararea respectiva. Vezi daca o poti combate cu un PUD. Eu in momentul asta fac 3 proiecte in 3 zone total diferite cu terenuri de 315, 265 respectiv 190 mp si nu exista nici un fel de restrictie in acest sens. Ma rog, toate lucrarile sunt in Bucuresti, sectoare diferite.

Revin asupra ideii de baza. Intreaba functionarul care poarta titulatura de "arhitect sef", probabil asistentul veterinar de la ultimul CAP inchis, daca poti combate hotararea de consiliu cu un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu).In opinia mea este un abuz sa NU poti include in categoria CC (curti constructii) terenuri cu un anumit profil geometric si arie ca asa vrea consiliul local.
dacis2
Cer si eu pareri de oameni avizati si, in plus, (unii, din pacate si) patiti....

Iata cateva detalii cu privire la intentiile mele. Casa pe care am de gand sa o construiesc (probabil anul care vine) vreau sa fie cu parter si etaj. De fapt nu vreau sa fie un etaj propriu-zis, ci o mansarda suprainaltata. Dar partea de ?suprainaltare? vreau sa fie consistenta. Adica vor mai lipsi doar cateva zeci de cm pana la un etaj complet (inaltimea exterioara la peretele mansardei vreau sa fie de aprox. 200cm, in conditiile in care spre interiorul constructiei camerele vor avea 280cm reali), astfel incat sa nu apelez la ferestre tip Velux si alte asemenea acestora.

Acoperisul va fi in principiu in doua ape, cu o lucarna plasata nesimetric, in zona terasei inchise de la etaj. In partea din spate (aproximativ la VEST, pe schita) vreau ca acoperisul sa "cada" astfel incat sa rezulte o terasa deschisa (in zona unde este biroul) si spatii de depozitare (in spatele camarei), pe care nu le-am mai desenat pe schite, dimensiunile si forma acestora depinzand de felul cum se aranjeaza acoperisul.

La sud (de la fereastra de la bucatarie pana la coltul casei dinspre camara) vreau sa fac un garaj, nu neaparat inchis. Poate fi doar un acoperis, sa nu ploua masina... De asemenea, intentionez ca sub casa sa fac o pivnita / un beci, in care se va cobora din interior, in principiu tot pe scara interioara (care va continua, astfel, și in jos, pana la pivnita). Dimensiunea acesteia va fi de aproximativ 500x600 cm...

Schitele pe care vi le trimit sunt facute de mine, asa ca poate intentiile mele nu sunt foarte clare. Le-am facut cu un soft gratis (nu pirat!) gasit pe internet, asa cum m-am priceput eu, in aproximativ 2 ore. De aceea am colorat usile cu o carioca in roz. Cu un specialist in proiectare ne consultam dupa inceputul anului viitor, cand sper ca voi fi ceva mai liber... Banuiesc ca va fi un inginer și nu un arhitect ? urmeaza sa ma puna in legatura o cunsotinta apropiata, constructor de meserie.

Sper ca aveti suficiente informatii ca sa imi dati o evaluare aproximativa a calitatilor și, mai ales, defectelor acestei schite primitive, facuta, inca odata, de un neavenit. Și, in plus, plecand de la aceasta schita as vrea o opinie cu privire la solutia constructiva cea mai potrivita: 1) din lemn și pe structura de lemn ori 2) din beton și zidarie de caramida.

Multumesc tuturor. Astept in primul rand critici, obiectii si observatii.

Ești cam off-topic aici. Poate că ar fi mai bine (din mai multe puncte de vedere) să-ți deschizi un topic pe "Jurnale de casă". peacefingers.gif Astfel vei mări comunitatea ieșeană de acolo și îți garantez că vei avea parte de atîtea critici, de vei ajunge să-ți spui: "cine dracu' m-a pus să postez pe forum!" w00t.gif

P.S: Dacă ai nevoie de ajutor pentru acest lucru, dă-mi de știre.
dacis2
Nu cred ca sunt chiar off topic aici. Pe bune... Iar pana la un jurnal mai va mai curge multa apa pe ................

Inainte de a posta am parcurs saptamani bune aria asta, am citit interventii, am vazut proiecte, jurnale de case (cu evolutii si involutii, reusite si esecuri) samd. Am trimis si multe PM-uri, la unele am si primit raspunsuri, asa ca atunci cand vor curge garla criticile nu ma vor lua pe nepregatite. Si nici nu ma vor ofensa.

Daca, cu toate acestea, tu zici ca sunt off-topic, nu vreau sa te contrazic. Atata doar ca chiar nu vreau sa deschid un jurnal; m-ar bucura sa imi poti sugera un alt topic un as fi mai "ON". Zi buna

PS Evident, am scris un nou mesaj pentru ca cel vechi nu mai putea fi editat.

Nu am spus că ești "off-topic", ci "cam off-topic", pentru că titlul topicului este "Proiectare, Legislație", iar ceea ce soliciți tu în acest moment, nu ține de proiectare, ci mai mult de o consultanță (ce-i drept, aceasta ar putea să ți-o acorde și un "proiectant"). Dacă tot spui că ai parcurs această arie, atunci ai avut ocazia să vezi multe jurnale deschise cu foarte mult timp înainte de construcția propriu-zisă, așa că nu înțeleg reținerea ta. Sfatul meu a fost dat în ideea că, deschizînd un jurnal, vei intra într-o mare familie, nu într-un simplu forum, și, astfel, vei putea beneficia de un spațiu unde poți solicita sprijin de orice fel, indiferent de specialitate (și fără a fi off-topic). Dacă ai rețineri în a-ți deschide un astfel de jurnal, nu este nici o problemă, poți posta unde și cum vrei tu întrebările tale, pentru că pe fiecare arie vei găsi colegi de forum gata să te ajute cu ceea ce știu și pot ei (doar că viziunea lor asupra subiectului dezbătut va fi una locală, nu globală). Dar gata cu vorbăria!... pentru că deja intrăm în subțilități). SUCCES! peacefingers.gif
adi325
Salut la toti,

sunt pe punctul de a cumpara un teren destul de mic, 400 mp (deschidere 14,75 / 27m) si vreau sa aflu care este suprafata maxima care o pot construi pe latime adica din cei 14,75m.

Mai exact cat spatiu trebuie lasat in parti?

De asemenea de la primarie mi-au spus ca amprenta la sol nu poate fi mai mare de 20% sin suprafata terenului, adica 80 mp in cazul meu; am alte optiuni?

In cazul de fata, eu am inceput sa ma uit dupa proiecte 8x10m sau ceva similar, pt a beneficia si de spatiu pt curte..

Astept sugestii, sfaturi, opiniile voastre.
gugutata
raduk, este totusi un topic de proiectare iar userul a solicitat dezbaterea unei probleme de proiectare. nu este catusi de putin oftopic.

CITAT (dacis2 @ 25th October 2009, 14:35) *
Cer si eu pareri de oameni avizati si, in plus, (unii, din pacate si) patiti....

planul pare a fi copilaros gandit, totusi, esti un profan deci este scuzabil smile.gif .

In opinia mea, scara este deficitar amplasata in plan ocupand spatiu si expunere la fatada pe 2 laturi si obliga la aparitia unui hol de distributie la etaj tip coridor. Cauta sa amplasezi scara intr-o zona ceva mai centrala in raport cu fatada. Imagineaza-ti matricea jocului X si 0 iar scara ar fi bine de amplasat in zona literelor inrosite

XXX
XXX
XXX

adica, nu pe coltul casei, cel mai indicat pe fatada cea mai putin importanta, mai ales ca si punct cardinal.

Incearca sa grupezi relatitia bucatarie-suflragerie-living printr-o continuitate functionala neantrerupte de circulatii importante precum coridoare.

Din forma planului si gabaritul sugerat se pare ca nu ai restrictii prea mari, deci, gandeste judicios relatia functionala pt. un maxim de randament. Asteptam si alte solutii si nu te grabi.

CITAT (adi325 @ 25th October 2009, 17:24) *
Salut la toti,

sunt pe punctul de a cumpara un teren destul de mic, 400 mp (deschidere 14,75 / 27m) si vreau sa aflu care este suprafata maxima care o pot construi pe latime adica din cei 14,75m.

Mai exact cat spatiu trebuie lasat in parti?

daca nu ai calcane, eu as lasa 2 metri pe o latura si 3 pe cealalta => mai mult de 9 ml deschiderea casei ceea ce este foarte confortabil

CITAT (adi325 @ 25th October 2009, 17:24) *
De asemenea de la primarie mi-au spus ca amprenta la sol nu poate fi mai mare de 20% sin suprafata terenului, adica 80 mp in cazul meu; am alte optiuni?

In cazul de fata, eu am inceput sa ma uit dupa proiecte 8x10m sau ceva similar, pt a beneficia si de spatiu pt curte..

Astept sugestii, sfaturi, opiniile voastre.

20% este totusi putin. unde este situat terenul?! in ilfov lucrurile sunt ceva mai permisive
dacis2
CITAT (gugutata @ 25th October 2009, 20:27) *
planul pare a fi copilaros gandit, totusi, esti un profan deci este scuzabil
................................................................................
........
Din forma planului si gabaritul sugerat se pare ca nu ai restrictii prea mari, deci, gandeste judicios relatia functionala pt. un maxim de randament. Asteptam si alte solutii si nu te grabi.

Nu ma grabesc. Chiar iti multumesc. Cat priveste restrictiile, nu prea stiu la ce te referi. Dar, ca sa anticipez, dimensiunile terenului sunt de 18,5m (aprox.N+S) X 35 (aprox.E+V) m. Terenul este perfect plan, cu gaz si curent la teren.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.