arhsquad
18th August 2009, 19:50
CITAT (yashiro @ 17th August 2009, 15:58)

Cu 150E/mp din caramida, lemn sau ce?
Caramida
mschumy
19th August 2009, 09:30
CITAT (negociator @ 18th August 2009, 18:53)

Nu stiu daca postez bine aici urmatoarea intrebare (daca gresesesc locul, rog sa fie mutata intrebarea la locul potrivit). E vorba de o casa "la rosu" (P + etaj + pod), care inca nu are acoperis. Constructia casei a inceput pe baza unei autorizatii de constructie emisa in anul 2008. Ulterior proprietarul a modificat proiectul (a suprainaltat podul casei, pentru a-l face locuibil). Pentru aceasta modificare, nu exista o autorizatie. In prezent, proprietarul vinde casa, in starea in case se afla - adica cu podul suprainaltat, dar fara acoperis. Intrebarea mea este urmatoarea: daca eu cumpar casa, pot sa ma apuc sa construiesc acoperisul ? Sau e musai sa obtin mai intai autorizatie pentru modificarea proiectului initial ?
Sa o luam logic chestia , casa a fost proiectata pentru P+E , suprainaltand podul cresc incarcarile , ceea ce poti tu sa faci este sa mergi la proiectant si sa ii spui despre ce e vorba , daca el considera ca nu este afectata structura de rezistenta poate da o dispozitie de santier si apoi se reautorizeaza lucrarile care au mai ramas de executat , asta din cauza ca suprafata locuibila creste , implicit valoarea impozitului va fi mai mare , daca proiectantul nu vrea sau zica ca nu rezista casa se poate cere o expertza tehnica in care expertul va scrie conditiile si masurile care se vor lua pentru a putea continua lucrarea .
anca d
19th August 2009, 09:55
Salutare tuturor! Zilele astea ne-au iesit de la cadastrist planurile de dezmembrare a duplexulul pe care l-am construit impreuna cu cumnata mea(avem doua corpuri 1+2) Am ajuns la notar, sa lasam la lucru actele, care ne-a comunicat ca dezmembrarea ne va costa 1500 ron. Am zis ca e ok si sa dam drumul la treaba.
Din vorba in vorba ne intreaba daca nu vrem sa facem si partajul...noi:"ce-i ala"? Pai sa va separati fiecare cu casa lui, zice notarul. Noi ne uitam unii la altii si intreabam: "Pai nu asta v-am cerut? Nu asta presupune dezmembrarea?" Ne explica notarul ca partajul este separat si decidem imediat ca asta ne dorim. Cerem sa ne faca calculele si cand surpriza: ne costa 8.225 ron.
Zic: "Pentru ce? Probabil e o greseala..."
Notarul ne spune ca nu e nici o greseala ca se taxeaza ca la vanzare-cumparare si ne arata calculele:
Imobilul este evaluat pe grila astfel:
teren 501 mp x 30 EUR = 15.030 euro
constructie 340 mp X 500 EUR =170.000 euro
anexe ( terase) 71,38 mp x 100 euro = 7.138 euro
Total imobil = 192.168 euro redus cu 15 % = 163.342,80 Euro
La valoarea de 163.342,80 EURO se calculeaza taxele de partaj.
Rezulta total lucrare 9.725 ron... Am ramas fara cuvinte, am luat actele si am plecat acasa.
Acum ca ne-am mai calmat un pic cautam solutii. Exista o alta modalitate de a ne separa proprietatile? Ma gandesc la ceva de genul declaratie notariala in care eu sa zic ca renunt la drepturile asupra imobilului corp 1, iar cumnata mea sa renunte la drepturile asupra corpului 2. Oare merge?
Sau sa ne facem donatie reciproc, poate iesim mai ieftin...
Am impresia ca am ajuns in punct mort. Mai bine faceam de la inceput 2 autorizatii de constructie, dar cine sa ne invente si pe noi ?...
Urmatorul pas dupa clarificarerea proprietatilor ar fi sa mutam ipoteca asupra unuia din corpuri. Daca are cineva o solutie, ar fi binevenita...
mschumy
19th August 2009, 10:14
CITAT (anca d @ 19th August 2009, 10:55)

Salutare tuturor! Zilele astea ne-au iesit de la cadastrist planurile de dezmembrare a duplexulul pe care l-am construit impreuna cu cumnata mea(avem doua corpuri 1+2) Am ajuns la notar, sa lasam la lucru actele, care ne-a comunicat ca dezmembrarea ne va costa 1500 ron. Am zis ca e ok si sa dam drumul la treaba.
Din vorba in vorba ne intreaba daca nu vrem sa facem si partajul...noi:"ce-i ala"? Pai sa va separati fiecare cu casa lui, zice notarul. Noi ne uitam unii la altii si intreabam: "Pai nu asta v-am cerut? Nu asta presupune dezmembrarea?" Ne explica notarul ca partajul este separat si decidem imediat ca asta ne dorim. Cerem sa ne faca calculele si cand surpriza: ne costa 8.225 ron.

Notarul ne spune ca nu e nici o greseala ca se taxeaza ca la vanzare-cumparare si ne arata calculele:
La valoarea de 163.342,80 EURO se calculeaza taxele de partaj. Rezulta total lucrare 9.725 ron... Am ramas fara cuvinte, am luat actele si am plecat acasa.
Acum ca ne-am mai calmat un pic cautam solutii. Exista o alta modalitate de a ne separa proprietatile? Ma gandesc la ceva de genul declaratie notariala in care eu sa zic ca renunt la drepturile asupra imobilului corp 1, iar cumnata mea sa renunte la drepturile asupra corpului 2. Oare merge?
Am impresia ca am ajuns in punct mort. Mai bine faceam de la inceput 2 autorizatii de constructie, dar cine sa ne invente si pe noi ?...
Urmatorul pas dupa clarificarerea proprietatilor ar fi sa mutam ipoteca asupra unuia din corpuri. Daca are cineva o solutie, ar fi binevenita...
Vin cu urmatoarele intrebari , duplexul este receptionat ? a fost inscris in cartea funciara? daca raspunsul este da la ambele atunci cadastristul poate sa faca apartamentarea , si apoi cauta un avocat si se poate face prin sentinta judecatoreasca nu stiu exact cum se procedeaza dar avocatul sigur stie , oricum iesi cu muuuuulllltttttt mai ieftin , succes
12ULI
19th August 2009, 11:14
alta intrebare legata de proiect: la consolidare-extindere vreau sa modific acoperisul si mai exact sa ma ridic cam cu 1m peste primul nivel si apoi sa pun acoperisul, un fel de mansarda decat ca nu fac camere sus ci doar spatiu de depozitare diverse. Intrebarea este se considera acel spatiu ca spatiu de locuit in cadrul proiectului,sau nu-mi permite sa-l fac decat daca il declar ca fiind de locuit?
mschumy
19th August 2009, 11:44
CITAT (12ULI @ 19th August 2009, 12:14)

alta intrebare legata de proiect: la consolidare-extindere vreau sa modific acoperisul si mai exact sa ma ridic cam cu 1m peste primul nivel si apoi sa pun acoperisul, un fel de mansarda decat ca nu fac camere sus ci doar spatiu de depozitare diverse. Intrebarea este se considera acel spatiu ca spatiu de locuit in cadrul proiectului,sau nu-mi permite sa-l fac decat daca il declar ca fiind de locuit?
Primaria nu pune asa problema ....primaria il va considera spatiu de locuit...de ca zic asta ...se presupune ca tu vinzi casa , si cine cumpara isi amenajeaza camere acolo....primaria nu are nici un interes sa nu impoziteze acel spatiu....oricum mansarda este la 75% din valoarea etajului
negociator
19th August 2009, 12:31
CITAT (petre69 @ 18th August 2009, 18:59)

vezi si tu ce scrie in certificatul de urbanism iar daca regimul de inaltime i-ti permite las-o asa si te descurci la receptie cu o spaga -te plangi si tu ca ai luat-o asa bala bla si o rezolvi ,din cate am observat si incercat vad ca spaga functioneaza inca conform legii nescrise a functionarului public
Casa are deja o receptie intermediara (scrisa), facuta de primaria localitatii. Pentru suprainaltare exista, se pare, un acord verbal al celor de la primarie, mergand pe ideea ca inaltimea casei, chiar asa marita, nu depaseste inaltimea aprobata prin certificatul de urbanism.
radu3333
19th August 2009, 15:20
CITAT (mschumy @ 19th August 2009, 11:14)

Vin cu urmatoarele intrebari , duplexul este receptionat ? a fost inscris in cartea funciara? daca raspunsul este da la ambele atunci cadastristul poate sa faca apartamentarea , si apoi cauta un avocat si se poate face prin sentinta judecatoreasca nu stiu exact cum se procedeaza dar avocatul sigur stie , oricum iesi cu muuuuulllltttttt mai ieftin , succes
Nu cred ca mai este valabil, ce nu platesti la notar pt partaj, platesti la CF.
anca d
19th August 2009, 16:53
Constructia este receptionata, intabulata si dezmembrata, avem planurile de la cadastrist. Urmeaza sa mergem la notar sa autentificam si apoi dupa ce iese intabularea pe fiecare corp, mergem la notar pentru partaj.
Uitasem sa va spun: azi am ajuns la notar la Bragadiru si dupa calculele lui partajul+dezmembrarea ne vor costa 43-44 milioane de lei vechi. Parca e altceva decat 90 :peacefingers
Mai are rost sa caut un avocat sau sa ma resemnez si sa merg la notar la Braga?
mschumy
19th August 2009, 18:06
CITAT (anca d @ 19th August 2009, 17:53)

Constructia este receptionata, intabulata si dezmembrata, avem planurile de la cadastrist. Urmeaza sa mergem la notar sa autentificam si apoi dupa ce iese intabularea pe fiecare corp, mergem la notar pentru partaj.
Uitasem sa va spun: azi am ajuns la notar la Bragadiru si dupa calculele lui partajul+dezmembrarea ne vor costa 43-44 milioane de lei vechi. Parca e altceva decat 90 :peacefingers
Mai are rost sa caut un avocat sau sa ma resemnez si sa merg la notar la Braga?
Eu zic sa cauti....nu ai ce pierde...poate doar o taxa de consultatie...dar de ce sa nu fii cu constiinta impacata...daca nu mergi te vei intreba...oare daca mergeam nu era mai ieftin
violettheart
31st August 2009, 11:51
Am cautat un teren in Domnesti si am gasit ceva la 22 000 E - 516 mp avand curent langa lot, apa+canalizare peste drum, gaze la 500 m si fiind in planul 2 sau 3 adica la 500-700 mp in spate la jumatatea distantei soselei dintre calea ferata si intersectia clinceni-teghes.
Astazi mai vizionez un teren de 15 000 E - 500mp despre care nu stiu alte detalii.Dupa ce vedem, astazi vrem sa ne hotaram la unul.
Proprietarii spun ca au impartit terenul mare si ei au facut drumul de servitudine si au cadastru si intabulare si ca nu-i probleme de acte ca au cunostinte la primarie dar eu as vrea sa stiu daca acel drum care l-au facut e in regula si ce acte ar mai trebui sa aiba ei pentru a nu sta apoi sa umblu ani sa iau autorizatiile necesare.
Am inteles ca foarte important e acel PUZ care habar nu am ce inseamna
arhsquad
31st August 2009, 13:02
CITAT (violettheart @ 31st August 2009, 12:51)

PUZ = plan urbanistic zonal = un studiu urbanistic prin care se stabilesc reglementarile dupa care se poate construi intr-o anumita zona (zona de studiu). Fara PUZ aprobat nu se poate da legal autorizatie de construire.
@violettheart -> ti-am explicat mult mai pe larg in mesajul privat.
negociator
4th September 2009, 17:58
Am un plan al casei, care este sub forma unui fisier cu extensia .bpn
M-ar interesa sa vad planul pe monitorul calculatorului si eventual sa-l scot la imprimanta.
Cu ce program se poate vedea? Autocadul e bun, sau e obligatoriu Archicad ?
mircead123
4th September 2009, 20:32
CITAT (violettheart @ 31st August 2009, 12:51)

Am cautat un teren in Domnesti si am gasit ceva la 22 000 E - 516 mp avand curent langa lot, apa+canalizare peste drum, gaze la 500 m si fiind in planul 2 sau 3 adica la 500-700 mp in spate la jumatatea distantei soselei dintre calea ferata si intersectia clinceni-teghes.
Astazi mai vizionez un teren de 15 000 E - 500mp despre care nu stiu alte detalii.Dupa ce vedem, astazi vrem sa ne hotaram la unul.
Proprietarii spun ca au impartit terenul mare si ei au facut drumul de servitudine si au cadastru si intabulare si ca nu-i probleme de acte ca au cunostinte la primarie dar eu as vrea sa stiu daca acel drum care l-au facut e in regula si ce acte ar mai trebui sa aiba ei pentru a nu sta apoi sa umblu ani sa iau autorizatiile necesare.
Teren in Clinceni nu te intereseaza? Parcelat la aprox. 800mp si cu drum de servitute. Sunt vecini cu parcela unde o sa imi fac si eu casa.
CITAT (anca d @ 19th August 2009, 10:55)

La valoarea de 163.342,80 EURO se calculeaza taxele de partaj. Rezulta total lucrare 9.725 ron... Am ramas fara cuvinte, am luat actele si am plecat acasa.
Pai ar fi varianta prin justitie ... sa il dea unul in judecata pe celalalt si sa ceara partajarea bunului. E mult mai ieftin, dar dureaza si mai mult... mai ales acum cu revolta judecatorilor...
violettheart
7th September 2009, 08:33
[quote name='mircead123' date='4th September 2009, 21:32' post='7009836']
Teren in Clinceni nu te intereseaza? Parcelat la aprox. 800mp si cu drum de servitute. Sunt vecini cu parcela unde o sa imi fac si eu casa.
M-ar interesa, dar as vrea o locatie mai precisa si un pret pe mp.
gugutata
7th September 2009, 08:48
dezvoltati va rog in privat, nu pe forum
bully-mac
7th September 2009, 09:17
CITAT (negociator @ 4th September 2009, 18:58)

.....fisier cu extensia .bpn
.bpn este fisierul de backup de Archicad
ideal ar fi sa iti dea fisierul .PLN, sau si mai bine, .PLA.
Toate 3 se deschid cu ArchiCAD.
Sau ii poti cere sa iti salveze planurile in format DWG si le deschizi cu AutoCAD, sau PDF, si le vezi oriunde.
bandreyi9
13th September 2009, 15:59
are cineva un plan cu stradutele de pe langa cartierul latin ???mai precis cu str verii????
jumborom
24th September 2009, 10:53
Exista tari in care, constructiile cu o suprafata totala de maximum 20 metri patrati, nu au nevoie de autorizatia de construire.
Stiti cumva daca si la noi exista aceasta prevedere ?
radu3333
24th September 2009, 18:49
CITAT (jumborom @ 24th September 2009, 11:53)

Exista tari in care, constructiile cu o suprafata totala de maximum 20 metri patrati, nu au nevoie de autorizatia de construire.
Stiti cumva daca si la noi exista aceasta prevedere ?
Nu exista.
virgil1971
27th September 2009, 13:16
Salut tuturor. Va rog sa acordati putina atentie problemei cu care ma confrunt si poate gasim impreuna o rezolvare.
In dec.2007 am incheiat un contract cu un arhitect pentru proiectul tehnic al locuintei pe care intentionez sa o construiesc.
Acesta mi-a propus o forma de contract care precizeaza doar valoarea de proiectare, nr.de camere si cate nivele. Nu si termenul de finalizare. Recunosc, mi-a scapat din vedere.
Am achitat un avans substantial (60% din suma totala), am fixat tema de proiectare, am pus la dispozitia arhitectului toate actele, certificatele si avizele necesare si am asteptat.
Casa pe care am de gand sa o construiesc avea ca solutie de incalzire cazan pe lemne.
Arhitectul, dupa ce finalizase planurile si sectiunile, primeste un flit superb de la inginerul de instalatii, care aprecieaza ca solutia de incalzire fixata necesita un spatiu mult mai mare decat cel prevazut initial. Ceea ce a dus la depasirea POT maxim admis pt. terenul respectiv. Arhitectul se face ca nu vede, opereaza modificarile impuse de inginerul de instalatii si preda solutia respectiva la specialitati (rezistenta si instalatii). Proiectul de rezistenta este finalizat si receptionat de arhitect, platit din avansul incasat de la beneficiar, apoi bomba ! Mergand cu o copie la Primarie, mi se comunica ca nu se poate pune in practica deoarece depaseste POT !
Arhitectul ridica din umeri, structuristul imi arata ca a lucrat dupa planurile arhitectului iar inginerul de instalatii imi prezinta normativele in vigoare.
Nimeni nu pare vinovat, cert este ca acel proiect de rezistenta pe care nu-l pot folosi m-a costat 600E.
Arhitectul nu vrea sa mai lucreze la acea varianta, a mai facut vreo 7-8 de atunci. Tot incearca sa-mi bage pe gat o casa mai mica, sau o centrala termica pe gaze.
Repet, tema de proiectare fusese fixata, inca de la inceputul anului trecut. Nici banii nu vrea sa-i mai returneze sau macar sa acopere paguba cu proiectul de rezistenta.
Cam ce ar fi de facut ?
Am reclamat speta la Ordinul Arhitectilor si in final s-a admis ca proiectul prezentat Comisiei de Disciplina nu este unul corespunzator. Au aplicat un avertisment arhitectului pentru ca nu s-a preocupat de cresterea nivelului pregatirii profesionale. Doar atat.
M-a intarziat cu constructia casei aproape 2 ani, avansul l-a incasat, iar acum pretinde ca nu mai proiecteaza decat in anumite conditii.
mircead123
27th September 2009, 15:28
Mai exista si protectia consumatorului precumm si varianta actionarii in justitie.
Dar daca in varianta propusa de proiectant se depaseste POT iar tu refuzi o casa mai mica, care sa se incadreze.... ce astepti de la arhitect? sa iti mareasca terenul?
virgil1971
27th September 2009, 17:14
Daca as accepta o casa mai mica (posibil si o alta solutie de incalzire - centrala pe gaze) tot nu am rezolvat cu paguba de 600 euro pe care arhitectul nu si-o asuma, mizand pe faptul ca probabil nu-l voi da in judecata. O casa mai mica, care s-ar incadra din pct. de vedere urbanistic (POT) necesita in mod evident alt proiect de rezistenta.
Am sesizat si pe cei de la protectia consumatorilor. N-am primit niciun raspuns.
Dar eu ma bazez pe urmatorul rationament : am contractat ceva clar, definit, fixat, stipulat in contract. Arhitectul si-a luat angajamentul sa proiecteze ce am solicitat. In sarcina beneficiarului nu intra obligatia de a cunoaste metodologia de elaborare a proiectului tehnic. Garantul respectarii legislatiei este insusi proiectantul. Nu am platit un Mercedes ca sa ma trezesc in final cu un Trabant, doar pt. ca proiectantul nu si-a dat seama ca nu poate realiza ce mi-a promis si ce s-a obligat prin contract.
De aceea ma gandesc sa fac o plangere penala pentru inselaciune.
dep1089
27th September 2009, 17:20
se poate modifica un proiect in sensul de a renunta la construirea mansardei?
am construit parterul si urmeaza sa torn placa. am decis intre timp ca n-as mai baga bani si in centuri fier si caramida pentru mansarda. mai degraba as face si acoperisul si cam atat. daca a mai modificat cineva proiectul prin neconstruirea mansardei as ramane indatorat pentru lamuriri in privinta modificarii actelor. multumesc
brawnie
27th September 2009, 18:03
CITAT (dep1089 @ 27th September 2009, 17:20)

se poate modifica un proiect in sensul de a renunta la construirea mansardei?
am construit parterul si urmeaza sa torn placa. am decis intre timp ca n-as mai baga bani si in centuri fier si caramida pentru mansarda. mai degraba as face si acoperisul si cam atat. daca a mai modificat cineva proiectul prin neconstruirea mansardei as ramane indatorat pentru lamuriri in privinta modificarii actelor. multumesc
nu poti schimba proiectul odata ce e vizat de primarie spre neschimbare !!! ATENTIE la NEATENTIE !!!
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.