Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

gugutata

QUOTE(Dana_H @ Apr 3 2007, 22:59) [snapback]2656558[/snapback]
Oricum ma ajuta (pe mine, ca beneficiar) mai mult decat ISC-ul.

asta cam asa'i, dar poate ai parte de'un diriginte zelos, ca am cunoscut si altii mai "rachieri", de nu gaseau baraca dimineata! tongue.gif
adi2san
Am o intrebare .. urma sa ducem astazi documentatia tehnica pentru dezmembrarea unui teren (am cumparat acum un an un teren de 1000mp impreuna cu un prieten), si am citit aseara un mesaj de pe un alt thread de discutii, cum ca nu se vor mai acorda autorizatii de constructii pentru terenuri sub 500mp (aici nu ar fi problema in cazul meu) si cu un front stradal mai mic de 18ml (terenul meu ar avea 16). Din pacate thread-ul respectiv a fost inchis (depasise 100 pagini) si nu am putut afla mai multe informatii ...

Voi ati auzit de o reglementare de genul asta ? Mi-ar da peste cap planurile, si acum nu stiu daca sa merg inainte cu imparteala terenului .. mi-e teama sa nu raman cu el .. Neavand multe cunostinte in domeniu (sunt incepator in ale constructiilor ai autorizatiilor) va intreb pe voi ..

M-am mai gandit si la o alta varianta .. sa ma apuc de constructie in conditiile actuale (2 case, pe terenul neimpartit), intrucat am un CU in care totul pare sa fie OK (cerere facuta pentru 2 case pe terenul de 1000mp) .. Insa nu stiu daca nu vor aparea probleme ulterioare cu impartitul terenului ... este posibil sa fac asa ceva ? Se poate imparti terenul dupa ce am construit 2 case pe el ?

Va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri ...

gugutata
QUOTE(adi2san @ Apr 4 2007, 10:51) [snapback]2657814[/snapback]
Am o intrebare .. urma sa ducem astazi documentatia tehnica pentru dezmembrarea unui teren (am cumparat acum un an un teren de 1000mp impreuna cu un prieten), si am citit aseara un mesaj de pe un alt thread de discutii, cum ca nu se vor mai acorda autorizatii de constructii pentru terenuri sub 500mp (aici nu ar fi problema in cazul meu) si cu un front stradal mai mic de 18ml (terenul meu ar avea 16). Din pacate thread-ul respectiv a fost inchis (depasise 100 pagini) si nu am putut afla mai multe informatii ...

Voi ati auzit de o reglementare de genul asta ? Mi-ar da peste cap planurile, si acum nu stiu daca sa merg inainte cu imparteala terenului .. mi-e teama sa nu raman cu el .. Neavand multe cunostinte in domeniu (sunt incepator in ale constructiilor ai autorizatiilor) va intreb pe voi ..

deci:

NU exista o astfel de reglementare. Am in fata un CU pt. un lot cu deschiderea de 13.5 m si lung de 70m care a fost emis de primarie, acum 2-3 saptamini.Ce s'a discutat pe fostu' topic a avut titlu' de zvon.
mcasa
Salutare
Ieri am facut tarusarea, DAR!
Cu o saptamana inainte am masurat eu terenul asa cum am stiut mai bine si am batut 4 tarusi mici la colturi.
Ieri fara sa-i spun tipului cu masuratoarea ca am masurat si eu, a cazut cu masuratoarea lui tot pe aceleasi puncte pe care le-am facut si eu.
Nu vreau sa ma laud ca am masurat perfect dar cred ca cel cu tarusarea nu a facut treaba buna. Avea un aparat "stereo 70" daca nu gresesc.
Am primit un proces verbal cu 4 coordonate stampilat cu semnatura fara factura.
Asa ca nu vreau sa-l recomand la nimeni pentru ca nu a facut treaba serios si am fost dus cu vorba mai bine de 3 saptamani, cu toate ca-l sunam de 2 ori pe saptamana. Si ieri aflaind ca eu nu am de gand sa ma apuc de curand (peste o luna) de construit, nici nu venea asa "repede".
Asa ca aveti grija.
mcasa
Nu
DDuras
QUOTE(punkt @ Mar 22 2007, 13:05) [snapback]2603734[/snapback]
bah, da'ncapatinat mai esti cursing.gif .

baga la tartacuta textu asta:

deci, extras din lege: LEGEA nr.10 din 18 ianuarie 1995
privind calitatea in constructii
CAPITOLUL IV
Sanctiuni
Art. 31. - Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei constructii ori executarea de modificari a acesteia, fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea, rezistenta si exploatarea, daca acestea ar putea produce una sau mai multe dintre urmatoarele consecinte: pierderi de vieti omenesti, vatamare grava a integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totala sau partiala a constructiei, distrugerea ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante, ori alte consecinte deosebit de grave. Fapta prevazuta în alineatul precedent se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, în cazul în care a avut drept urmare distrugerea totala sau partiala a constructiei, moartea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante, ori alte consecinte deosebit de grave.

scuza'mi aroganta, dar esti prea incapatinat smile.gif.

Iar imprejmuirea este o constructie ce necesita avizare si autorizare conform legii.... arigato.gif

Desi este ilegal ca un intrus sa sara acest gard, prin el nu se asigura securitatea. Imprejmuirea are rol de delimitare vizuala a proprietatii si asigura intimitatea in interiorul acesteia. Asta nu inseamna ca daca'l prinzi pe unu' ca sare gardu', il impusti in cap sau ii dai cu o bita dupa ceafa si'l lasi intr'o balta de singe acolo.
Sunt copii care pot sari gardu, si ramin cu matele infipte in cioburi sau alte obiecte taioase. Sau poate fi un om atacat de ciini pe strada, si atunci instinctual se catara pe gard si surpriza, isi sfredeleste palmele sau mai stiu io ce. Io inteleg ca fanatismu' si frica de anumiti minoritari este reala, dar nici in halu' asta n'am ajuns sa traim in buncare.

Ia-o usurel, ca nu e chiar asa!

In textul citat de tine e vorba de consecintele ce le-ar putea produce construtia, EA INSASI. Insa cine imi incalca proprietatea,(si gardul face parte din proprietate + ca este escaladat pt a se intra in curte sau casa) isi asuma niste riscuri,si oricum INCALCA EL INSUSI LEGEA, asa ca nu mai poate invoca faptul ca n-as avea eu autorizatie pt.ciuoburi pe gard. Doar nu suntem in SUA unde un hot a dat in judecata proprietarul ca n-avea instalatia electrica izolata bine si s-a curentat cand a patruns in casa. La noi absurdul n-a ajuns pana acola (inca).

Si pt. stiinta ta, il poti impusca pe unul care-ti sare gardul,si-l poti lasa intr-o balta de sange;dupa care suni la 112. Nu vorbesc daca e moral sau nu.
Apoi gard = buncar ???????

DDuras
QUOTE(alegros @ Mar 22 2007, 14:23) [snapback]2604070[/snapback]
Baga si niste curent electric in gard si ca sa fi mai sigur (in caz de pana de curent) sapa niste gropi de vreo 2 m pe care le acoperi cu vegetatie pe deasupra iar pe fund pui niste tepe de 1 m coolspeak.gif...totul este sa le golesti la cateva zile ca vine caldura si se impute tongue.gif

Cine nu-i patit isi permite sa faca glume ... Ia sa ai ceva rude legate in propria casa si maltratate sa spuna unde tin banii ...

gugutata
QUOTE(DDuras @ Apr 5 2007, 12:43) [snapback]2662864[/snapback]
Si pt. stiinta ta, il poti impusca pe unul care-ti sare gardul,si-l poti lasa intr-o balta de sange;dupa care suni la 112. Nu vorbesc daca e moral sau nu.

doar daca'l somezi smile.gif. Adica sa'l anunti in prealabil ca'i zbori creierii notangel.gif
alegros
Stie cineva daca mai este necesara obtinerea unei alte autorizatii din partea altor institutii pentru forarea unui put de apa in conditiile in care am deja AC prin care se autorizeaza "executarea lucrarilor de construire pentru locuinta P+1E+M, imprejmuire si utilitati", iar la rubrica utilitati este specificata alimentarea cu apa-put forat?. Multumesc!
alegros

QUOTE(alegros @ Apr 5 2007, 21:49) [snapback]2665052[/snapback]
Stie cineva daca mai este necesara obtinerea unei alte autorizatii din partea altor institutii pentru forarea unui put de apa in conditiile in care am deja AC prin care se autorizeaza "executarea lucrarilor de construire pentru locuinta P+1E+M, imprejmuire si utilitati", iar la rubrica utilitati este specificata alimentarea cu apa-put forat?. Multumesc!

Deasemenea la imprejmuire gard de 2m specificat in PAC, care este anexat la AC...
Dana_H
@ alegros :

- pentru put, tineam minte ca daca e mai adanc de 50m (sau asa ceva) iti mai trebuie un aviz de la mediu. Nu stiu daca e cazul tau, nu ar strica totusi sa mai intrebi. smile.gif
- pentru gard nu mai ai nevoie de alta hartie separata, daca e specificat deja in AC.
mcasa
Salutare
Stie cineva unde pot afla cat se plateste impozitul la o casa in funtie de suprafata si in cazul in care am mansarda si demisol?
Am auzit ca pentru demisol si mansarda se impoziteaza altfel.
Multumesc.
mcasa
Multumesc am afalt.
Ordonanta 36/2002
R.Cata
Buna ziua
Doresc o lamurire din partea celor care au avut nevoie la Primarie sector 3. Pe scurt despre ce este vorba: am obtinut certif de urbanism si acordul inspectoratului de stat in constructii. Acum cd m-am reintors la Primarie mi se spune ca imi trebuie si expertiza tehnica si avizul proiectantului initial. Eu am doar expertiza tehnica. Intr-un ordin (1943/19.12.2001) scrie ca imi trebuie ori expertiza ori avizul.
Am cerut o baza legala la Primarie si mi s-a spus "asa trebuie". E cerinta lor. Se poate asa ceva? Fiecare Primarie cere ce documente vrea? In baza caror legi?
Multumesc frumos.
P.S. Si daca trebuie si avizul, de unde il pot obtine? Si in cat timp si cat costa
O zi buna
mcasa
Salut
Am si eu o intrebare.
A fost cineva despagubit, sau a depus cerere in acest sens pentru exproprierea pentru cauza de utilitate publica?
Adica se cumpara una bucata teren si se mai ramana cu mai putin din cauza ca primaria iti ia din el pentru drumuri, in schimb nu zice nimic in sensul ca ar trebui sa te despagubeasca.
Asta in prima faza, dupa ce ceri certificatul de urbanism se poate sa te trezesti ca bucatica de teren deja ciumpavita mai este ciuntita conform CU. Si cu ce mai ramai, In prealabil pana scoti CU platesti impozit pe o bucata de teren pe care ulterior primaria o ia "utilitate publica pentru drumuri"
Se spune ceva in legea 33/1994.
Multumesc.
tzatza
Am si eu o intrebare.
Daca incep constructia unei case cu o firma, inainte de a obtine autorizatia de constructie, in caz de amenda cine o plateste, eu sau firma ?
druid
QUOTE(alegros @ Feb 16 2007, 13:38) [snapback]2458376[/snapback]
...mult...eu am dat 12 pe acelasi lucru si sunt multumit de ce a iesit...cel putin la partea de arhitectura care este deosebita...

Daca nu e cu suparare, sunt in cautarea unui arhitect/firma de proiecatare. Imi poti face o recomandare?

Multumesc.
DDuras
QUOTE(alegros @ Apr 5 2007, 20:49) [snapback]2665052[/snapback]

Grabeste-te sa-l faci. Am auzit ca in curand o sa fie nevoie de un dosar intreg, cu aprobare de la Apele Romane, etc.

gugutata
QUOTE(tzatza @ Apr 11 2007, 09:34) [snapback]2682325[/snapback]
Am si eu o intrebare.
Daca incep constructia unei case cu o firma, inainte de a obtine autorizatia de constructie, in caz de amenda cine o plateste, eu sau firma ?

cred ca amindoi smile.gif

- in primul rind, tu, pt. ca esti beneficiar
- cred ca si firma, dar nu stiu cine'i autoritatea, cred ca ISC'ul. Stiu sigur ca NU au voie sa inceapa lucrarile fara AC.
gugutata
O sa incer sa edific cite ceva din experienta personala.

Un Certificat de Urbanism se emite doar de primarie. In el sunt specificate numeroase documentatii necesare obtinerii AUTORIZATIEI, printre care si avizele.

Avizele sunt de mai multe tipuri:
1- avize de utilitati urbane si infrastructura: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu energie electrica, gaze naturale, telefonizare, alimentare cu energie termica, transport urban.

2- avize de specialitate ce tin de solutia proiectata: securitatea la incendiu, apararea civila, mediu, sanepid, ministerul cultelor si monumentelor istorice, ISC (Inspectoratul de Stat in Constructii), circulatie.....

La punctul 1, toate avizele sunt de AMPLASAMENT. Adica, furnizorii de utilitati urbane, fac o verificare in prealabil si avizeaza favorabil sau nu, daca amplasamentul viitoarei constructii nu afecteaza interesele lor.

La punctul 2, sunt avize de specialitate ce tin de solutia proiectata si se avizeaza favorabil sau nu, doar solutia proiectata (proiectul).

In cazul avizelor de la punctul 1, firma de proiectare NU se face vinovata in vre'un fel de avizarea nefavorabila iar aceste avize se obtin doar cu Certificatul de Urbanism (inclusiv anexele) si Titlul de Proiprietate. Sunt simplu de obtinut si nu necesita studii de specialitate.

Fiecare avizator cere o taxa, dar nu toti. Aceste taxe sunt relativ mici, intre 50 si 200 lei.

In cazul avizelor de la punctul 2, este ceva mai greu, deoarece tine de buna pregatire profesionala a arhitectului, adica cunoasterea legislatiei si normelor fiecarui avizator, iar proiectul trebuie sa respecte normele acestora. Ca sa descriu doar pt. o casa ce norme sunt de respectat, cred ca as umple 10 ecrane. Deci nu e cazul smile.gif. Putem discuta detaliat pt. fiecare, daor daca cineva solicita in mod expres ceva detalii.
In cazul locuintelor, este ceva mai simplu, dar la programele mari (hoteluri, scoli, cladiri de birouri, hale industriale, etc), aceste norme sunt destul de explicite si clare.

Uneori se mai cer si alte STUDII pe linga aceste avize. Acestea pot fi: P.U.D. (Plan Urbanistic de Detaliu), P.U.Z. (Plan Urbanistic Zonal), numai un arhitect membru al R.U.R. (Registrul Urbanistilor din Romania), intocmeste P.U.D'uri si P.U.Z.uri, Expertiza tehnica (numai un expert atestat MLPAT poate face expertize), Studiu de impact asupra mediului (habar n'am cine face asta, ca nu am avut de'aface).

Toate documentatiile pt. avizele de la punctul 2 si celelalte STUDII le face firma de proiectare si intra in obligatia lor. In mod traditional, exista comisionari, carausi sau curieri care iau aceste documentatii de la firma de proiectare si le depun-ridica de la avizator. Un astfel de serviciu costa intre 30-50 Euro fara taxele avizatorului.
La o locuinta sunt 5-6 avize, deci maxim 300 E doar pt. serviciul de curierat.

Realizarea proiectului este alta mincare de peste, adica intre 10-20 E/mp proiectat, inclusiv realizarea documentatiilor pt. avizele de la punctul 1,2 (mai ales). Pretul (onorariul) serviciului de proiectare este strict problema biroului. Dar asta reflecta de multe ori si calitatea si buna pregatire a personalului (arhitect, inginer structurist, instalator, electrician, termist).
gugutata
QUOTE(R.Cata @ Apr 10 2007, 11:11) [snapback]2678165[/snapback]
Buna ziua
Doresc o lamurire din partea celor care au avut nevoie la Primarie sector 3. Pe scurt despre ce este vorba: am obtinut certif de urbanism si acordul inspectoratului de stat in constructii.

Daca ai obtinut avizul ISC(Inspectoratul de Stat in Constructii), atunci cu siguranta s'a facut o expertiza tehnica. ISC'ul NU avizeaza lucrarile fara expertiza tehnica intocmita de un expert atestat MLPAT.

QUOTE(R.Cata @ Apr 10 2007, 11:11) [snapback]2678165[/snapback]
Acum cd m-am reintors la Primarie mi se spune ca imi trebuie si expertiza tehnica si avizul proiectantului initial. Eu am doar expertiza tehnica. Intr-un ordin (1943/19.12.2001) scrie ca imi trebuie ori expertiza ori avizul.
Am cerut o baza legala la Primarie si mi s-a spus "asa trebuie". E cerinta lor. Se poate asa ceva? Fiecare Primarie cere ce documente vrea? In baza caror legi?
Multumesc frumos.
P.S. Si daca trebuie si avizul, de unde il pot obtine? Si in cat timp si cat costa
O zi buna

Primaria cere doar printr'un Certificat de Urbanism tot ce'i nevoie pt. AUTORIZAREA interventiei. NU cere nimic in plus fata de ce este scris in CU. Daca in CU este bifat avizul proiectantului initial, atunci este nevoie de acest aviz. Daca este vb de un modificari intr'un ap. de bloc, atunci avizul se obtine de la Proiect Bucuresti. (presupun doar ca e vb. de un apartament).
gugutata
cred ca'i foarte util aceasta arhiva

http://www.constructii.ro/legislatie.htm
gugutata
am observat ca s'a pus uneori problema "scoaterii ternurilor din circuitul agricol"....un mic indrumator, desi nu stiu in ce masura e real sau corect sau actual....e un copy/paste de pe un site.

Scoaterea terenurilor din circuitul agricol

1 - Cerere de solicitare din partea beneficiarului de investitii, pentru scoaterea terenului din circuitul agricol; se completeaza pe formular tipizat, de catre proprietarul terenului.
2 - Certificat de urbanism, cu specificarea obiectivului de investitii la care se ataseaza, extras din planul urbanistic (copie xerox) (P.U.G. P.U.Z. sau P.U.D. dupa caz) vizat de primarie, format A4, cu delimitare imobilului aflat in proprietate si specificarea proprietarului. + Hotararea Consiliului Local de aprobare a planului urbanistic, (copie xerox).
3 - Actul de proprietate, in copie xerox, legalizata prin notariat.
4 - Plan de incadrare in zona al amplasamentului obiectivului de investitie, care va cuprinde :
- denumirea localitatii pe teritoriul careia se amplaseaza obiectivul de investitii
- limita intravilanului existent
- specificarea proprietarului (nume si prenume sau denumirea firmei)
- delimitarea imobilului aflat in proprietate
- precizarea lucrarilor de imbunatatiri funciare afectate (daca exista); planul se va viza de biroul de urbanism din cadrul primariei, spre neschimbare.
5 - Plan de situatie al amplasamentului obiectivului de investitie, redactat la o scara convenabila, de catre o persoana autorizata de catre O.N.C.G.C. - O.J.C.G.C. care va evidentia:
- delimitarea si cotarea imobilului aflat in proprietate, cu specificarea suprafetelor.
- pozitionarea si cotarea obiectivului de investitii, in cadrul imobilului aflat in proprietate, dimensionarea cailor de acces
- categoriile de folosinta existente si transformate, in urma scoaterii terenului din circuitul agricol; planul se va viza de biroul de urbanism din cadrul primariei, spre neschimbare.
6 - Memorial justificativ al lucrarii, care sa cuprinda :
- specificarea proprietarului de teren si a obiectivului de investitii
- denumirea localitatii pe teritoriul careia se amplaseaza obiectivul de investitii
- descrierea amplasamentului terenului aflat in proprietate
- categoriile de folosinta care urmeaza a se transforma in urma scoaterii terenului din circuitul agricol
7 - Intabulare, documentatie pentru obtinerea numarul cadastral provizoriu (daca exista) pentru imobilul pentru care se solicita scoaterea terenului din circuitul agricol.
8 - Studiu Pedologic ; Documentatia de incadrare in clase de calitate, intocmita de Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice - Comuna Voluntari, Sos. Afumati nr.ll, tel. 240.35.40
9 - Expertiza de evaluare a terenurilor conform prevederilor anexei 1 la O.U.G. 102 / 2001. efectuata de evaluatori atestati de Ministerial Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania.
10 - Dispozitiile de plata (chitantele) a taxelor de scoatere a terenului din circuitul agricol. Se platesc la Oficiile Postale.

Documentele de mai sus se vor prezenta in ordinea specificata, intr-un dosar cu sina.
Se vor prezenta numai copii xerox ale documentelor.

alegros
In programul de control al calitatii lucrarilor pe parcursul executiei intocmit de proiectant am 8 tipuri de lucrari ce se verifica sau se receptioneaza calitativ. La 6 dintre ele proiectantul mi-a inclus la control si un reprezentant al Inspectiei de Stat in Constructii.
Acum nu prea stiu cum sa-l contactez daca este obligatoriu participarea acestuia la controlul acestor lucrari mai ales ca nu mi-a spus nimeni de la Primarie ca ar trebuii sa fac acest lucru.
Eu am trimis 2 adrese tip, de instiintare, ca la data de ora de incep lucrarile de construire conform autorizatiei nr. oare ar mai trebuii sa fac ceva in plus eventual sa le trimit programul de control pe zile ...nici nu vreau sa fac exces de zel sa ii aduc acolo doar strictul necesar pentru a fi in legalitate... rolleyes.gif (ca nimeni nu aduce lupul la stana) biggrin.gif dar nici nu vreau sa am probleme la cartea tehnica...
Dana_H
Dupa ce depui la ISC instiintarea de incepere a lucrarilor, cei de acolo decid la ce faze determinante vin, dintre cele propuse de proiectant. In termen de o saptamana trebuie sa-ti elibereze ei o adresa in care sa specifice la ce etape vin sa controleze. In cazul meu, sunt fix 3 etape :
- verificarea armaturii in radier ;
- verificarea armaturii in stalpii parterului ;
- verificarea armaturii planseului peste etaj 1.

Executantul comunica in scris (ma rog, la mine a mers si telefonic smile.gif ) cu 5 zile lucratoare inainte de data programata pentru verificarea lucrarilor ajunse la faze determinante.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.