Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

X-plane

CITAT (punkt @ 4th July 2009, 16:35) *
1.Din ce stiu eu, un arhitect in us are in jur de 40-60K usd pe an....in Ro, desi preturile sunt de 50 de miliarde de ori mai mari, un arhitect cistiga in jur de 12-15K euro pe an, deci de 3-4 ori mai putin. Ma refer strict la salariati.

2. ... si comparatiile astea us-ro, ue-ro, nu'si au rostul pt. ca sunt minciuni sau frinturi scoase din context.

1. Aici intervine profesionalismul si productivitatea muncii. In vecii vecilor nu vor ajunge romanii sa aiba (aici in Romania) productivitatea si profesionalismul unui american.
2. Nu este nici o minciuna. Acelea sunt preturile in USA.

gugutata
CITAT (X-plane @ 4th July 2009, 17:26) *
2. Nu este nici o minciuna. Acelea sunt preturile in USA.

intimplarea face ca am lucrat (relatie de colegialitate) aprox. 1 an cu un arhitect din US. Te rog nu mai abera.

bani002
CITAT (X-plane @ 4th July 2009, 17:26) *
nu vor ajunge romanii sa aiba (aici in Romania) productivitatea si profesionalismul unui american.

Nu ai dreptate. Sa bagi toti oamenii in aceeasi oala e o greseala flagranta.
X-plane
CITAT (punkt @ 4th July 2009, 21:40) *
intimplarea face ca am lucrat (relatie de colegialitate) aprox. 1 an cu un arhitect din US. Te rog nu mai abera.

N-as vrea sa intru intr-o polemica cu tine, asa ca-ti spun doar ca imi imaginez ce fel de arhitect era acel american cu care ai lucrat tu in ROMANIA.

Tu stii despre americani ce ai vazut prin filme, eu ce am trait pe acolo. O mica diferenta.

CITAT (bani002 @ 4th July 2009, 21:55) *
Nu ai dreptate. Sa bagi toti oamenii in aceeasi oala e o greseala flagranta.

In acest caz iti spun ca asa este.
Nu stiu cum o fi in alte domenii, dar in constructii, tot ce tine de domeniu, americanii sunt la ani lumina de romani, la orice capitol. Calitate, productivitate, seriozitate, RASPUNDERE pentru ceea ce lucreaza, etc.

Mai saptamana trecuta imi povestea cineva despre cum i-au ramas peste 20 de mc de caramida din cei aproape 70 estimati de un arhitect roman, din acela cu preturi imense.
Un exemplu mai jos
Am platit 1505 pentru planuri in format CAD si 150 pentru lista de materiale, se poate vedea in pdf ul atasat cam cum arata o lista de materiale la ei.

http://www.drummondhouseplans.com/house-pl...fo/1001523.html
barbarian
CITAT (Al1 @ 4th July 2009, 14:10) *
Eu am specificat acest fapt deoarece suntem o țară cu foarte mulți proprietari. În țările acestea civilizate la care toți tânjim, case au numai cei care-și pot permite. La fel și cu apartamentele. Asta e viața, nu intru eu în aspectele sociale ale acestor lucruri pentru că nu mă pricep și nu vreau să-mi dau cu părerea aiurea. Cert e, că la noi, toți se cramponează să aibă musai o casă, un apartament, chiar dacă, pentru asta, muncesc ca sclavii pe plantații 30 ani și se lamentează că au muncit o viață fără scop, doar pentru un amărât de apartament de care nici nu se vor bucura prea mult, că vor fi prea bătrâni când vor scăpa de rate.
Să știți că plata celor implicați în construcții nu a explodat așa brusc. A explodat la nivelul cantitativ al comenzilor, nu al platei în sine. Salariile au crescut, așa este, materialele sunt la nivelul, oarecum general, al Uniunii Europene, însă modificarea de plată care s-a produs la nivelul celor implicați în construcții se datorează mai mult acestei explozii de comenzi. Era și normal, aveam mai mult comenzi, aveam de unde alege, adică selectam clientela, evident, în funcție de preț și de volumul de muncă.
Plus că aici este o altă problemă. Noi suntem niște prestatori de servicii. Faptul că prețul oțelului scade sau crește, că mâna de lucru, la fel, scade sau crește, asta nu influențează cu nimic prestarea serviciilor mele. Eu fac aceeași muncă, indiferent de aceste prețuri. Volumul nostru de muncă este același, dificultatea și responsabilitatea rămân aceleași. Practic, singurul argument solid în vederea scăderilor prețurilor serviciilor rămâne criza economică. Normal, nu mai sunt bani, nu mai are omul de unde să dea atâta.
Dar sigur, în ultimele pagini s-a discutat cu totul altceva.
Și haideți să fac clar un lucru. Eu nu spun și nici nu dau sfaturi nimănui ce să facă. Dar, cum bine spunea și Astrul, deja vedem o mulțime de oameni de 30-45 de ani care, sub pretextul că au muncit o viață, vor case, apartamente. Eu n-am nimic împotrivă, ba mă bucur. Vă dați seama că-mi doresc să se construiască mult și bine. Dar s-o facă cei ce-și permit. Pentru că ceea ce se întâmpla în ultima perioadă era o nebunie totală. Lumea strângea din fund, se hazardau să-și facă case de nu știu câte sute de metri pătrați deși, cum spunea iară Astrul, nu i-a mai deranjat faptul că au crescut atâtea zeci de ani în blocurile comuniste cu 60mp la trei camere, și, astfel, apărea marea țigănie. Evident, nu se țigăneau cu muncitorii, cu statul. Nu, nici vorbă. Se țigăneau cu proiectantul, cu arhitectul, că vezi Doamne, ăștia fac muncă de rahat.
Sunt multe chestii anormale. Nici nu știu cum să le sintetizez pe toate cât mai scurt.

asa este, aveti dreptate cand spuneti ca sunt multe lucruri anormale. inclusiv in tarile acelea civilizate de care tot vorbim. si unde, iarasi un lucru anormal, o chirie la un apartament este similara cu rata la banca in cazul in care chiriasul ar dori sa cumpere acel apartament. rolleyes.gif

CITAT (X-plane @ 4th July 2009, 22:52) *
N-as vrea sa intru intr-o polemica cu tine, asa ca-ti spun doar ca imi imaginez ce fel de arhitect era acel american cu care ai lucrat tu in ROMANIA.

Tu stii despre americani ce ai vazut prin filme, eu ce am trait pe acolo. O mica diferenta.

In acest caz iti spun ca asa este.
Nu stiu cum o fi in alte domenii, dar in constructii, tot ce tine de domeniu, americanii sunt la ani lumina de romani, la orice capitol. Calitate, productivitate, seriozitate, RASPUNDERE pentru ceea ce lucreaza, etc.

Mai saptamana trecuta imi povestea cineva despre cum i-au ramas peste 20 de mc de caramida din cei aproape 70 estimati de un arhitect roman, din acela cu preturi imense.
Un exemplu mai jos
Am platit 1505 pentru planuri in format CAD si 150 pentru lista de materiale, se poate vedea in pdf ul atasat cam cum arata o lista de materiale la ei.

Omul a ramas cu 20 m.c de caramida?! din 70?! ...hmmm... vedeti ce se intampla daca vreti sa negociati? unsure.gif
lifestyle2000
CITAT
Omul a ramas cu 20 m.c de caramida?! din 70?! ...hmmm... vedeti ce se intampla daca vreti sa negociati?

Sa inteleg ca privesti lucrul asta ca fiind ceva normal. Adica orice negociere aduce de la sine o scadere calitativa a serviciului? Pai atunci nu mai e negociere, e un serviciu mai prost vandut la un tarif corect, tarif mai mic decat cel initial. Din start nu vorbim de o negociere in cazul asta. Cum spuneam eu mai sus: "Negociem dar negociem calitatea" - e total gresit

Negocierea unui tarif si acceptarea tarifului negociat nu are nici cea mai mica legatura cu nivelul calitatii serviciului.
Bine, asa ar trebui sa fie. Tine foarte mult de etica personala si de stilul de a conduce un business. Si cum relatiile comerciale de cele mai multe ori ajung la marlanie nimic nu e de mirare.
DDuras

Pai fac si ei ca si meseriasii particulari ? - pret pt. lucrat cum trebuie si pret pt. buleala .

Al1
CITAT (barbarian @ 5th July 2009, 16:57) *
asa este, aveti dreptate cand spuneti ca sunt multe lucruri anormale. inclusiv in tarile acelea civilizate de care tot vorbim. si unde, iarasi un lucru anormal, o chirie la un apartament este similara cu rata la banca in cazul in care chiriasul ar dori sa cumpere acel apartament. rolleyes.gif

Da, dar asta să știți că nu este vina constructorilor, a arhectiților sau a celor implicați în procesul de construcție.
Asta-i vina agențiilor imobiliare, a speculanților de pe piață, a celor ce închiriază și, nu în ultimul rând, a celor care acceptă astfel de condiții. Este ca și în cazul ratelor bancare. Vina o are cel care dă, nu cel care cere.
Cel care dă se mulează pe aspectele sociale reale care intră-n discuție. Iar realitatea e că românul, oricât de mare este prețul, plătesște cu ochii închiși.
mcbos
CITAT (Al1 @ 5th July 2009, 23:54) *
Cel care dă se mulează pe aspectele sociale reale care intră-n discuție. Iar realitatea e că românul, oricât de mare este prețul, plătesște cu ochii închiși.

Cu criza asta eu cred ca romanul va intredeschide putin ochii. tongue.gif
gugutata

CITAT (X-plane @ 4th July 2009, 22:52) *

faptul ca ai reciclat un proiect de pe net care probabil mai fusese reciclat de 500 de ori, nu inseamna ca ai cumparat mai ieftin serviciile unui arhitect din US vs Ro... Ai platit enorm de mult pe ele.

Vezi documentul atasat biggrin.gif .

10-15 usd / SF, adica 10-15 usd per square foot (un foot = 0.305 metri), doar servicii de arhitectura, nu ingineresti (structura, electrice, sanitare, termice) - vezi pag 3, ultima fraza...

Deci, in Ro poti obtine un proiect complet, PAC+PTE la toate disciplinele cu 15 E/mp....cu variatii mici in jos sau in sus. 1mp = 9-10 sqf. Deci putem concluziona ca in US, 1 mp proiectat doar pe arhitectura ajunge la 100 usd, adica rotunjim la 80 euro (doar arhitectura) biggrin.gif . Intelegi acum de ce un arhitect in US cistiga 40-60K pe an?! laugh.gif , nu din randament.

Printr'o analogie simpla, probabil variatiile de pret sunt cu 30% in jos sau in sus, depinde mult de palmaresul companiei cu care lucrezi. Vrei sa mai polemizam?!
X-plane
CITAT (punkt @ 6th July 2009, 13:41) *
faptul ca ai reciclat un proiect de pe net care probabil mai fusese reciclat de 500 de ori, nu inseamna ca ai cumparat mai ieftin serviciile unui arhitect din US vs Ro... Ai platit enorm de mult pe ele.

Vezi documentul atasat biggrin.gif .

10-15 usd / SF, adica 10-15 usd per square foot (un foot = 0.305 metri), doar servicii de arhitectura, nu ingineresti (structura, electrice, sanitare, termice) - vezi pag 3, ultima fraza...

Deci, in Ro poti obtine un proiect complet, PAC+PTE la toate disciplinele cu 15 E/mp....cu variatii mici in jos sau in sus. 1mp = 9-10 sqf. Deci putem concluziona ca in US, 1 mp proiectat doar pe arhitectura ajunge la 100 usd, adica rotunjim la 80 euro (doar arhitectura) biggrin.gif . Intelegi acum de ce un arhitect in US cistiga 40-60K pe an?! laugh.gif , nu din randament.

Printr'o analogie simpla, probabil variatiile de pret sunt cu 30% in jos sau in sus, depinde mult de palmaresul companiei cu care lucrezi. Vrei sa mai polemizam?!

Recunosc ca nu stiu de asa preturi.
Ma interesez si-ti spun. CA o prima impresie cred ca este neadevarat ce scrie in acel document.

Doar nu costa proiectarea mai mult decat executia.

Pe fratele meu il costa acum 2 $/sqf, framingul. asta inseamna cam 21$/mp structura lemn. Pe mine in Romania ma costa mai mult.

gugutata
CITAT (X-plane @ 6th July 2009, 20:26) *
Doar nu costa proiectarea mai mult decat executia.

Cum sa coste mai mult. In US variatiile per proiect sunt intre 10 si 15% din valoarea imobilului proiectat. Personal consider procentu' imens. Poate si aceasta este motivul pt. care la un nivel mediocru, potentialii clienti prefera reciclarea unor proiecte deja realizate. Costurile scad dramatic.

Interesanta este aceasta discutie biggrin.gif

citez
CITAT
The 10% rule is usually very close, and usually a good architect will save over 15% in the construction costs, especially if they are doing construction review as part of their scope of work.

But for some kinds of work, they can go down as low as 4.5% (I wouldn't hire such architects, they cut too many corners, provide too little service, and ask for too many extras), or it can go as high as 20% (for remodel where there are very poor records on what is existing).

Some charge per drawing sheet (say $1k to $2k each). It usually comes out about the same.

Consultants like Architects love a hourly fee bases per their rate schedule as it covers all the employee time put in, and adds the appropriate mark-ups for covering vacation, sick pay, payroll tax, health benifits, building lease, electricity, paper, internet connection, phones, insurance, licences, reference materials, etc. Figure about $150 for the architect, $100 for a "designer"/ jr Architect, and about $75 for CAD drafting. If they ship the CAD drafting to the Philipeans via scanning and over-night E-mail, they can get the drafting charges down substantually, but they will usually not cut the amount charged proportionately.

Ma rog, alta cultura, alta mentalitate, alte prioritati, alti oameni. Sa nu uitam, in US doctorii sunt oameni apreciati si respectati, in Romania sunt doar niste spagari.

Este normal ca unele prefabricate din lemn sa fie mai ieftine comparativ cu ale noastre din simplu' motiv ca industria prelucratoare in constructii are la baza lemnul intr'o proportie covirsitoare. Sute de ani de experienta.

Mai stii emisiunea flip that house de pe travel and living?! Cumperi o proprietate cu o casa din lemn la 300K, investesti in ea 50 K si o vinzi cu 450K. Ma rog, acum sunt ceva mai ieftine pe fondul crizei. Te rog, nu mai argumenta cum ca acolo sunt vezi doamne mega ieftine pt. ca in US, doar hotdogii sunt ieftini.
X-plane
CITAT (punkt @ 6th July 2009, 21:00) *
Mai stii emisiunea flip that house de pe travel and living?! Cumperi o proprietate cu o casa din lemn la 300K, investesti in ea 50 K si o vinzi cu 450K. Ma rog, acum sunt ceva mai ieftine pe fondul crizei. Te rog, nu mai argumenta cum ca acolo sunt vezi doamne mega ieftine pt. ca in US, doar hotdogii sunt ieftini.

Asta era inainte de criza, inebunisera si ei nu doar noi.

Dar ce spui de terenuri luate cu 2$ si vandute cu 50E, fara nici o imbunatatire?

Nu doar Hotdogii sunt ieftini in SUA, totul este mai ieftin. Eu cumpar de acolo inclusiv masini.

In sfarsit, alta poveste, alta lume... MA apuca dorul...
Astrul
Se pare ca "jignirile" mele au scos la lumina lucruri tare interesante si un subiect foarte discutat. Interesant, poate o mai fac.
catanita
Buna dimineata, am si eu o intrebare: stie cineva in ce act normativ se stabileste ce anume trebuie sa aiba casa la momentul cand i se face receptia? Ma interesează stadiul minim la care trebuie sa se afle aceasta. AM auzit mai multe variante pe langa București prin comune si nu stiu la mine in comuna Berceni care ar fi cerintele.
daca a facut cineva de curand asa ceva il rog sa spuna cum s-a derulat treaba.
Al1
CITAT (catanita @ 21st July 2009, 07:13) *
Buna dimineata, am si eu o intrebare: stie cineva in ce act normativ se stabileste ce anume trebuie sa aiba casa la momentul cand i se face receptia? Ma interesează stadiul minim la care trebuie sa se afle aceasta. AM auzit mai multe variante pe langa București prin comune si nu stiu la mine in comuna Berceni care ar fi cerintele.
daca a facut cineva de curand asa ceva il rog sa spuna cum s-a derulat treaba.

Recepția se face la terminarea execuției lucrărilor (adică în exploatare) și mai există una finală (după perioada de timp garantată).
Prin HG 273/1994, s-a stabilit Cartea tehnică a construcției care trebuie să cuprindă un ansamblu de documente: proiectul, executarea, recepția și exploatarea plus încă două fișe anexe: cea de date sintetice și cea conținând jurnalul evenimentelor (adică urmărirea, repararea și întreținerea în timp a construcției).
Iar, dacă te interesează, recepția trebuie făcută de către o comisie formată din: diriginte de șantier, reprezentanți împuterniciți ai ISC, plus proiectant și executant, însă aceștia au numai calitate de invitați. Mai scrie că în comisie trebuie să facă parte și specialiști, însă n-am înțeles niciodată despre ce specialiști e vorba și de unde-i iei (e cam ambiguă exprimarea aici). Oricum, nu are prea mare importanță. De obicei, doar cu cei amintiți mai sus se face recepția.
CRG
Plus primaria, no way fara ei.
Al1
CITAT (CRG @ 28th July 2009, 11:32) *
Plus primaria, no way fara ei.

N-am participat decât la trei sau patru recepții și de fiecare dată mai mult m-am uitat ca dovleacul pe șantier, n-am prea băgat în seama ce se petrecea p-acolo, era treaba șefului de proiect și a directorului departamentului de proiectare. Dar, dacă nu mă înșel, cei de la primărie sunt, de fapt, reprezentanți ISC repartizați pentru acea primărie. Parcă așa mi se pare.
radu3333
CITAT (Al1 @ 28th July 2009, 22:13) *
N-am participat decât la trei sau patru recepții și de fiecare dată mai mult m-am uitat ca dovleacul pe șantier, n-am prea băgat în seama ce se petrecea p-acolo, era treaba șefului de proiect și a directorului departamentului de proiectare. Dar, dacă nu mă înșel, cei de la primărie sunt, de fapt, reprezentanți ISC repartizați pentru acea primărie. Parcă așa mi se pare.

Ti se pare.

Scrie pe undeva (lege sau ordin MLPT) cum e cu comisia de receptie, pt lucrari "simple" 2 parti, beneficiar si primarie, in rest 5 membri,
beneficiar, primarie, constructor, ISC, proiectant
CRG
Tre sa vina si baietii, sa mai ciuguleasca ceva, sa vada retragerile, inaltimea gardurilor, nimicuri.
ovidiu.munteanu
Buna Ziua!

Pentru o casa de vacanta D+P+E+M situata in intravilanul unei comune,trebuie sa anunt inceperea lucrarilor la Inspectoratul in Constructii,sau cum se cheama repectiva organizatie?Cei de la primarie nu mi-au cerut absolut nimic.Ce sa fac,sa ma bag singur in seama,sau stau cuminte si nu ma complic singur?Multumesc de raspunsuri!
mschumy
CITAT (ovidiu.munteanu @ 4th August 2009, 10:59) *
Buna Ziua!

Pentru o casa de vacanta D+P+E+M situata in intravilanul unei comune,trebuie sa anunt inceperea lucrarilor la Inspectoratul in Constructii,sau cum se cheama repectiva organizatie?Cei de la primarie nu mi-au cerut absolut nimic.Ce sa fac,sa ma bag singur in seama,sau stau cuminte si nu ma complic singur?Multumesc de raspunsuri!

In proiect trebuie sa ai un program de control pe faze determinante , acolo trebuie sa fie trecuta si inspectia in constructii , da, conform legii trebuie anuntata inceperea lucrarilor si la inspectie , iar pentru casa la comuna se plateste o taxa de 0,1 % din valoarea devizului estimativ intocmit de proiectant , se depune o cerere 2 exemplare (pe care o gasesti pe site-ul ISC) , copie dupa autorizatia de constructie , copie dupa programul de control pe faze determinate ....succesuri smile.gif
say
Fratilor ajutati-ma si pe mine cu un sfat ca am intrat intr-o belea mare
E vorba de proiectantul care mi-a facut PAC-ul si DDE-ul
Problema e urmatoarea: banditul asta de proiectant acum 6 luni l-am lasat sa termine dosarele (eu trebuia sa plec din tara) si sa le ridice o ruda de a mea, Aceasta persoana a luat dosarele si s-a dus direct la primarie si a cerut AC.La aproximativ 2 luni dupa toate acestea am primit si eu aici in strainatate dosarele, constatand ca nu s-a respectat vointele mele, adica:
-vroiam elevatia inalta fata de nivelul solului cu 80cm(el mi-a puso de 40cm)
-stalpi din beton la terasa (el a pus din lemn)
-invelitoare din tigla Bramac (el a pus tabla Liban)
Acum am inceput lucrarile si sunt la faza de turnat betonul in elevatie unde bineinteles o vreau de 80 cm inaltime
Acum vine partea cea mai frumoasa ca a trebuit sa vina un inspector de la Inspectoratul in constructii ca sa verifice fierul cofrajele si ce mai avea el de facut
impreuna cu proiectantul in pricina. Vazand ca nu s-a respectat proiectul DOMNUL PROIECTANT a inceput sa urle si sa tipe pe acolo ca asa ceva nu se face si ca orice schimbare trebuia anuntat el dinainte ca sa faca DISPOZITIE DE SANTIER PENTRU MODIFICARE DE PROECT, ca e si constructor autorizat si are dreptul (adica dansul nu a respectat vointele mele cand am inceput dosarele stiind ca plec din tara si nu avea cine sa le verifice si acum vrea iar bani pe dispozitiile astea de santier) si ma ameninta ca nu-mi da nu stiu ce semnatura la terminarea lucrarilor in care fara ea casa nu poate fi declarata locuibila(dupa vorbele lui)
Si mai mult acum nu mai vrea sa vina cu inspectorul la lucrare decat peste o saptamana (cica drept pedeapsa) adica eu trebuie sa stopez lucrarile pentru o saptamana ca asa vrea dansul si echipa de constructori ma presioneaza ca ei au si alte lucrari si nu pot sa piarda timpul
Acum daca echipa asta de constructori pleaca imi raman materialele fara paznic si va dati seama la hotia care e in Romania, ca dupa doua nopti nu mai gasesc nimic pe santier

Dati-mi si mie un sfat cum sa fac sa nu mai depind de nemernicul asta de proiectant worthy.gif
radu3333
CITAT (say @ 5th August 2009, 16:06) *
Fratilor ajutati-ma si pe mine cu un sfat ca am intrat intr-o belea mare
E vorba de proiectantul care mi-a facut PAC-ul si DDE-ul
Problema e urmatoarea: banditul asta de proiectant acum 6 luni l-am lasat sa termine dosarele (eu trebuia sa plec din tara) si sa le ridice o ruda de a mea, Aceasta persoana a luat dosarele si s-a dus direct la primarie si a cerut AC.La aproximativ 2 luni dupa toate acestea am primit si eu aici in strainatate dosarele, constatand ca nu s-a respectat vointele mele, adica:
-vroiam elevatia inalta fata de nivelul solului cu 80cm(el mi-a puso de 40cm)
-stalpi din beton la terasa (el a pus din lemn)
-invelitoare din tigla Bramac (el a pus tabla Liban)
Acum am inceput lucrarile si sunt la faza de turnat betonul in elevatie unde bineinteles o vreau de 80 cm inaltime
Acum vine partea cea mai frumoasa ca a trebuit sa vina un inspector de la Inspectoratul in constructii ca sa verifice fierul cofrajele si ce mai avea el de facut
impreuna cu proiectantul in pricina. Vazand ca nu s-a respectat proiectul DOMNUL PROIECTANT a inceput sa urle si sa tipe pe acolo ca asa ceva nu se face si ca orice schimbare trebuia anuntat el dinainte ca sa faca DISPOZITIE DE SANTIER PENTRU MODIFICARE DE PROECT, ca e si constructor autorizat si are dreptul (adica dansul nu a respectat vointele mele cand am inceput dosarele stiind ca plec din tara si nu avea cine sa le verifice si acum vrea iar bani pe dispozitiile astea de santier) si ma ameninta ca nu-mi da nu stiu ce semnatura la terminarea lucrarilor in care fara ea casa nu poate fi declarata locuibila(dupa vorbele lui)
Si mai mult acum nu mai vrea sa vina cu inspectorul la lucrare decat peste o saptamana (cica drept pedeapsa) adica eu trebuie sa stopez lucrarile pentru o saptamana ca asa vrea dansul si echipa de constructori ma presioneaza ca ei au si alte lucrari si nu pot sa piarda timpul
Acum daca echipa asta de constructori pleaca imi raman materialele fara paznic si va dati seama la hotia care e in Romania, ca dupa doua nopti nu mai gasesc nimic pe santier

Dati-mi si mie un sfat cum sa fac sa nu mai depind de nemernicul asta de proiectant worthy.gif

Schimba-l!
nu o sa mai depinzi de "nemernicul asta de proiectant" ci de altul.

Ca sfat, cred ca este mai bine (ieftin) sa ajungeti la un compromis.
Dupa lege trebuie sa anunti primaria, ISC, (si proiectantul).
Teo77
Cred ca ai 2 solutii:
- il schimbi pe proiectant, updatezi proiectul, obti acceptul primariei pentru schimbarile din proiect, continui treaba inceputa (probabil cu alta echipa ca la cat dureaza precedentele nu cred ca pot astepta sau poate cine stie termina intre timp urmatoarea lor lucrare)
- continui cu actualul dupa proiectul depus si acceptat de primarie.
La modificarile care le-ai punctat nu cred ca poti modifica nimic fara cel putin a pune structuristul la treaba:
- elevatia o poti modifica daca nu depasesti limita maxima la coama, totusi structuristul are ceva de munca si aici.
- invelitoarea tip Bramac este cu cateva tone mai grea si probabil implica cateva modificari structurale deasemenea (stalpi mai rezistenti, ultima placa de beton - nu stiu cum o ai acum, stalpii aceia de lemn cu cred ca mai intra in discutie).
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.