Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94

silviuletz

QUOTE (bandreyi9 @ Apr 27 2009, 21:37) *
Salut si bine v-am gasit.Vreau sa imi fac si eu o casuta care sa aiba in jur de 85-90 mp,doar parter,dar problema este ca nu am decat 13.000.euro si nici nu mai am ce sa vand (teren,masina etc) biggrin.gif adica o am ...pe soacramea, dar e prea de treaba si ma mai gandesc. laugh.gif
Terenul il am pe langa bucuresti ,vreau sa fac anul asta casa la rosu,asta daca mai am timp pentru ca nu am nici o autorizatie si de facut interiorul dupa ,sa se mai stranga ceva banuti .Nici sa nu aud de banca
intrebarea mea imi ajung bani sau la cat credeti ca ma duce .Am gasit 2 schite pe net care sa semene cu ceva care imi place si le atasez aici pentru sfaturi . A si sa nu uit ........nu am nici cea mai mica idee cu ce se mananca domeniul asta care se numeste ....constructii...

elegante casutze..... ar trebui sa te descurci cu banii aia la rosu, da i batai! tre sa ti iei autorizatia de constructie, proiectul e f simplu, un prieten constructor il face in 5 minute, ar trebui sa fie ieftin si succes...

QUOTE (balexe @ Apr 24 2009, 14:47) *
Buna ziua

Va rog sa imi spuneti si mie ce demersuri trebuie facute pentru a construi un corp de cladire, conform desenului prezentat. Cladirea pe care vreau sa o ridic va avea Parter + 1 Etaj si este trasata cu rosu pe planul cadastral.
In cazul in care nu se poate, mi-ar conveni si la dsitanta de 3 metri de la strada, dar nu mai mult.
Am nevoie si de acordul notarial al vecinului la calcanul caruia construiesc? Va intreb pentru ca si el are constructia construita la calcan cu noi, insa calcanele se vor suprapune doar pe un anumit segment (asa cum se vede si in plan). Casa vecinului are doar Parter si este casa batraneasca, veche.

Va multumesc.

trebuie acordul vecinului ( dar si el daca este pe limita de proprietate are nevoie de acordul tau), in rest drumul normal: certif. urbanism, vezi ce ti se cere acolo, ce avize, scoate le, proiect, si bani......
claudiaradu
dar nu ne spui nimic de utilitati......apoi vedem daca iti vor ajunge banutii.....spor! smile.gif

Al1
QUOTE (CRG @ Apr 24 2009, 16:37) *
Are sens sa incep sa fac carari pe la Primarie sa modific PAC-ul dat spre neschimbare? Am motive sa nu mai dorm noaptea?

Răspunsul ți l-ai dat singur.
Nu-ți modifică PAC-ul nici dacă vrei. Sau în orice caz, nu în mod normal. Probabil că pe șmecherii se poate orice.
Firesc și normal, toate vilele, căsuțele de locuit P, P+1, hai și-un P+2 întră la categoria D.
Am început să fac o clădire de birouri P+2, în care urmau să fie destui angajați acolo, suprafață relativ considerabilă, și cu greu au reușit să obțină a 3-a categorie de importanță.
bandreyi9
chiar nu se baga nici un arhitect sau contructor sa imi raspunda si mie ?????
radu3333
QUOTE (bandreyi9 @ Apr 29 2009, 22:14) *

Daca ajung 13.000 euro sa faci o casa?
Raspunsul : In mod sigur NU.

Pt. o suprafata de 85-90 mp,
- constructia cu finisaje o sa te coste peste 25.000 euro (depinde de finisaje)
- amenajare curte
- utilitati
- imprejmuire (daca este cazul)
- proiectare, avize, taxe, cheltuieli neprevazute etc

Daca nu ai CEL PUTIN 30.000 euro sau certitudinea ca o sa-i ai in urmatori 1-2 ani ......... uita de casa.
Presupunand ca ridici casa la "rosu" si nu ai bani de finisaje si restul .... ce faci ?

lifestyle2000
Presupunand ca ridici casa la "rosu" si nu ai bani de finisaje si restul .... ce faci ?

Mergi inainte, faci finisajele pe rand etc. in functie de bugetul lunar. Nu multora le pica zeci de mii de euro pe mana incat sa duca o casa de la rosu la cheie , dintr-o "felie". Eu pe toti ii incurajez - incredere si putere de munca. Azi torni fundatia, mai stai 2 luni, ridici elevatia , mai astepti, etc. Intr-un final cand te uiti in urma si observi ca ai reusit sa iti construiesti casuta ta vei avea o mare satisfactie. Am cativa prieteni cu un salar mediu care au reusit sa isi ridice niste casute frumoase fara a avea zeci de mii de euro la dispozitie. Azi cumperi un palet de caramida, peste 2 sapt. altul si creste casuta.
In conditiile in care nu ai foarte multi bani, eu te incurajez sa mergi tot inainte, da-i bataie, indiferent de cati bani ai.
Ai bani putini constructia va dura mai mult, insa la final vei avea casuta ta.
Succes Bandreyi!!!!
gugutata
QUOTE (bandreyi9 @ Apr 29 2009, 22:14) *

eu cred ca te poti incadra intr'un buget restrins daca faci o casa pe structura din lemn.

radu3333
QUOTE (punkt @ Apr 30 2009, 10:55) *
eu cred ca te poti incadra intr'un buget restrins daca faci o casa pe structura din lemn.

Pt o casa cu structura din lemn costurile nu sunt semnificativ mai mici (maxim 20 % din pretul total al casei, in situatia unor finisaje foarte ieftine). Singura economie se face la structura, costul finisajelor este acelasi, chiar ceva mai mare datorita masurilor suplimentare ce se iau pt protectia la: foc, apa, insecte.
O casa pe lemn are o inertie termica foarte mica, ceea ce pt clima din Romania este un mare dezavantaj (la locuinte permanente).
Perioada de utilizare la o casa pe structura de lemn este mult mai mica (de cateva ori) fata de o casa cu structura din beton (zidarie).

Este ca si cum ai da 80% din pretul unui Mercedes pe un Trabant. Merita ???
gugutata
QUOTE (radu3333 @ Apr 30 2009, 11:34) *
Este ca si cum ai da 80% din pretul unui Mercedes pe un Trabant. Merita ???

normal ca nu merita dar sunt situatii de buget limitat si perspective reduse. La urma urmei, faci un compromis, ai o casa pt. 1 generatie si ai incheiat povestea.

Casele din lemn sunt ceva mai ieftine decit sugerezi. Deja sunt celebre citeva JURNALE apreciate pe aria dedicata.

Mai e un avantaj. Viteza de executie care implica costuri de manopera mai reduse. Un exemplu apreciat.
radu3333

QUOTE (punkt @ Apr 30 2009, 11:45) *
normal ca nu merita dar sunt situatii de buget limitat si perspective reduse. La urma urmei, faci un compromis, ai o casa pt. 1 generatie si ai incheiat povestea.

Casele din lemn sunt ceva mai ieftine decit sugerezi. Deja sunt celebre citeva JURNALE apreciate pe aria dedicata.

Mai e un avantaj. Viteza de executie care implica costuri de manopera mai reduse. Un exemplu apreciat.

Cunosc cateva persoane care au case din lemn, majoritatea regreta solutia aleasa.
O casa din lemn se justifica (parerea mea) doar in cazul unei locuinte de vacanta, unde inertia termica mica poate deveni un avantaj iarna, si in cazuri particulare: ai lemnul aproape gratis, doresti o casa doar pt o generatie, ai nevoie de casa pt o perioada limitata (10-20) ani etc.
In general (daca este posibil) mai bine faci o casa cu 20% mai mica, dar din zidarie si beton armat, decat una din lemn (parerea mea).

Diferenta de pret trebuie calculata pt preturi "la cheie", si atunci ai mai greu o diferente de peste 20 %.
Un raport mediu intre structura si finisaje este de: 35 % structura, 65 % finisaje.
Nu cred ca o economie de timp de 2-3 luni este un avantaj real in multe cazuri.

Acum vreo 10 ani am vazut un studiu in acest sens. Concluzia era ca datorita diferentelor mici de pret nu se justifica inca in Romania casele din lemn.

Ca exemplu, in America o casa din lemn este de cateva ori mai ieftina comparativ cu una din zidarie si beton.

Daca tot se merge pe principiul "cel mai ieftin" de ce nu o casa din chirpici ???
gugutata
QUOTE (radu3333 @ Apr 30 2009, 12:19) *
Daca tot se merge pe principiul "cel mai ieftin" de ce nu o casa din chirpici ???

e agrementat sistemul?! sau trebuie sa compensezi cu beton armat?!
radu3333
QUOTE (punkt @ Apr 30 2009, 12:21) *
e agrementat sistemul?! sau trebuie sa compensezi cu beton armat?!

Desi nu inteleg intrebarea, incerc sa raspund:
Poti compensa cu lemn. smile.gif
gugutata
QUOTE (radu3333 @ Apr 30 2009, 12:30) *
Desi nu inteleg intrebarea, incerc sa raspund:
Poti compensa cu lemn. smile.gif

nu exista norme de proiectare la chirpic, cel putin eu nu stiu, dar la lemn exista.

Conditia este simpla, un buget redus, implicit cauti solutia "corecta" cea mai ieftina. Eu personal nu cunosc alt sistem constructiv mai ieftin decit "lemnul".
Nici eu nu incurajez "emotional" constructiile din lemn, dar daca altfel nu se poate.....
radu3333
QUOTE (punkt @ Apr 30 2009, 12:38) *
Conditia este simpla, un buget redus, implicit cauti solutia "corecta" cea mai ieftina. Eu personal nu cunosc alt sistem constructiv mai ieftin decit "lemnul".
Nici eu nu incurajez "emotional" constructiile din lemn, dar daca altfel nu se poate.....

De acord,
dar ....

Cineva care cauta un cel mai ieftin sistem cred ca trebuie sa cunoasca foarte bine avantajele si dezavantajele acestuia.

Era o vorba: "Suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine".

Cred ca ar fi mai corect pusa problema, nu sa caut cel mai ieftin, ci sa caut cel mai bun raport calitata pret.
bandreyi9
In primul rand nu vreau cu finisaje ,vreau doar la rosu,asta e prob ca nu stiu cat ma duce aprobarile ,proiectul,materialele de aceea am intrebat in speranta unui raspuns din partea unui arhitect sau constructor .
lifestayle 2000 exact asa as vrea sa fac ,azi fundatia ,peste 3-4 luni sa pun caramida sau BCA ce e mai ieftin (ca oricum pun si poliester ,nu ?) si finisajele mai pe la anu ca poate mi-o cadea si mie o pleasca de ceva euroi (astept de undeva, da nu ma bazez si cum am spus de banca nici sa nu aud)
punkt -parca as face din caramida sau BCA sa ii ramana si lui fimiu ca doar deaia o fac o casuta, nu???
Am citit mult pe acest forum si parca mia dat un avant,sincer mai mult citindul pe astral,pe tine si inca cativa
radu daca pana la urma trebuie si trebuie vand apartamentul dar problema este ca nu sunt disperat sa termin repede , ca parca e bine sa ai si ceva in oras smile.gif
daca fac proiectul acum este valabil n ani sau e ca si autorizatiile 1 an ?????
Al1
QUOTE (bandreyi9 @ Apr 30 2009, 20:37) *
daca fac proiectul acum este valabil n ani sau e ca si autorizatiile 1 an ?????

Desigur, proiectul este valabil.
Trebuie însă reînnoită autorizația de construcție, dar asta se face cu același proiect.
bandreyi9
Am gasit un plan al unei casute doar parter as avea si eu 2 intrebari :
1)cam cat ma duce proiectul ?toate 4, ca atatea am inteles ca sunt
2)cat ma costa fundatia ?cu aproximatie binenteles

la acest proiect as vrea sa fac 2 modificari
1)sa fie de 10X10
2)ghiveta la bucatarie sa fie pe peretele de langa baie
gugutata
QUOTE (bandreyi9 @ May 7 2009, 20:20) *
Am gasit un plan al unei casute doar parter as avea si eu 2 intrebari :
1)cam cat ma duce proiectul ?toate 4, ca atatea am inteles ca sunt
2)cat ma costa fundatia ?cu aproximatie binenteles

la acest proiect as vrea sa fac 2 modificari
1)sa fie de 10X10
2)ghiveta la bucatarie sa fie pe peretele de langa baie

Sunt 5 proiecte: arhitectura, rezistenta, termice, sanitare si electrice dar la nivelul de complexitate al lucrarii eu as comisiona doar arhitectura si rezistenta.

Toate 5 PAC+PTE + avize, probabil 15E/mp, undeva p'aici.

Eu as renunta partial la peretele dintre camera de zi si hol, eventual chiar si la cel dintre camera de zi si bucatarie (usi glisante mai mari de 1.80).
CRG
I se zice "chiuveta", bo'erule

Poti sa te limitezi la PAC si rezistenta, daca banii sunt o pb. PAC-ul e cam 45% din costul total (sa zicem 45%*15 eur). Deci cam 7 eur/mpd. Atentie, desfasurat, nu util. Desfasurat = Util * 1.20 / 1.25

Rezistenta de DDE te mai costa maxim 3 eur/mpd, mai probabil 2. De ce zic 2: pentru ca l-ai platit si la faza de PAC pe structurist (proiectant).

Eu am comisionat intreg proiectul (14 eur/mpd) si nu imi pare rau. Deocamdata...
bandreyi9
Multumesc pentru raspunsuri .Cu modificari si alte ale trb sa vb cu arhitectul cand fac proiectul ca doar are idei mai bune decat mine ,io le-am luat asa "brut ".Cu fundatia nu ma ajuta nimeni cu un "pronostic "????
gugutata
QUOTE (bandreyi9 @ May 8 2009, 19:49) *
Multumesc pentru raspunsuri .Cu modificari si alte ale trb sa vb cu arhitectul cand fac proiectul ca doar are idei mai bune decat mine ,io le-am luat asa "brut ".Cu fundatia nu ma ajuta nimeni cu un "pronostic "????

intra pe Jurnal, cauta case cu amprenta la sol aproximativa cu a ta si vezi ce costuri s'au verificat. Succes la studiu si rabdare.
Nagash
Salutare,

Sper sa ma ajutati intr-o nelamurire. Vreau sa construiesc o casa si am urmatoarele documente: certificat de urbanism si autorizatie de constructie.Proiectul depus la primarie ( pt AC ) specifica ca pentru executie am nevoie de proiect DDE.

Intrebarea mea este urmatoarea: ca detalii de executie pot aduce ( am acoperire legala, in cazul unei verificari ) un document cu detalii de armatura/etc cu stampila unui verificator ? Mentionez ca doresc sa o ridic la rosu, iar constructia este una simpla: casa p+pod mansardat cu acoperis in 2 ape.

Multumesc pentru timpul acordat,

O zi excelenta,
Gabi
bani002
Daca documentul ala e un proiect la nivel de PT (proiect tehnic) sau DE (detalii executie) n-ai nici o problema. Parca nu ai nevoie de verificator pt DE.
Astrul
PAC-ul este pentru primarie si DDE-ul pentru constructor si eventual pentru controlul ISC. Si are nevoie de stampila verificatorului.
X-plane
Se da o casa veche in sectorul 1, casa care trebuie demolata si in locul ei va fi construita una noua.

Certificatul de urbanism obliga la alipirea la calcanul vecinului.

Trebuie o expertiza pentru demolarea casei vechi si pentru alipirea la calcan. Casa veche este pe dreapta, cea noua va fi pe stanga terenului.

Am nevoie de un expert moderat in pretuti, care sa faca acest studiu.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.