Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

alegros

QUOTE(reli @ Mar 30 2007, 09:39) [snapback]2638169[/snapback]
Dirigintele de santier a mentionat ca voi avea nevoie de certificate de calitate pentru materiale, ca sa pot face receptia casei. Aveti idee pentru ce materiale sunt obligatorii? Chiar pentru toate? Presupun ca nu o sa imi ceara si pentru cuie huh.gif

Cred ca doar pentru beton, fier si caramida...
eldeeaeldeea
cum e mai bine si mai ieftin? am doua solutii si nu stiu care s-o aleg; am un proiectant care s-a oferit ca-mi face proiectul cu 3000 euro si atat, si un alt proiectant care imi face proiectul si toate avizele ( mai putin costul efectiv al fiecarui aviz, care am inteles eu ca e in jur de 100 - 150 ron fiecare) cu 3800 euro; as dori sa stiu:merita sa-l iau pe cel mai ieftin si sa alerg eu dupa avize ( din pacate cei de la primarie mi-au pus toate avizele posibile); trebuie sa dai spaga la fiecare? sunt mari spagile?

taz21
Nu trebuie sa dai nici o spaga. Daca nu ai timp dar ai bani poti sa dai 800 de euro ca sa ti le faca.
Daca nu, pune pe cineva sa umble dupa ele, ca nu e mare scofala. In general depui o chestie si o iei inapoi dupa n zile.
De 800 de euro bagi multa benzina/motorina...
wub
Scumpi amandoi. Eu am platiti 1200 de euro + 800 de lei proiect (200mp) + rezistenta + instalatii + toate aprobarile. Eu zic sa mai cauti.
overseas
Depinde de marimea si complexitatea casei si de localitatea unde esti.
In Bucuresti un pret mediu este 10 EUR/ mp suprafata construita - proiectare cu detalii de executie + instalatii etc. (adica totul).
Daca esti la o primarie in tara, localitate linistita, nu merita sa platesti pentru avize, le vei obtine mai usor.
Evergreen
...materialele folosite la instalatii, invelitoare, gipscarton, polistiren, adezivi, etc....poate chiar si cuiele
eldeeaeldeea
QUOTE(wub @ Mar 30 2007, 12:20) [snapback]2639273[/snapback]
Scumpi amandoi. Eu am platiti 1200 de euro + 800 de lei proiect (200mp) + rezistenta + instalatii + toate aprobarile. Eu zic sa mai cauti.

poti sa-mi recomanzi te rog arhitectul care ti-a facut tie, asta bineinteles daca esti din Buc ( poate am uitat sa precizez ca e vorba de sector 5 periferie )?

reli
Da' serios acum, chiar toata lumea are certificate de calitate pentru toate astea???
Si daca nu le ai, chiar nu poti face receptia casei? Mi se pare un pic cam exagerat!
Dana_H
Reli, daca le iei de la depozite mari sau direct de la producatori / importatori (de unde mai faci rost si de ceva reduceri ) wink.gif ei au si asa ceva.

Bine, chiar la adezivi nu cred ca e cazul, dar la toate materialele importante da. Nu la lemn de cofraj, ca sa dau un exemplu coolspeak.gif

Ca sa nu mai spun ca din cartea tehnica a casei fac parte :

<LI>Documentatia privind executia lucrarilor, inclusiv autorizatiile de executie a constructiei.

• autorizatia de construire;
  • procesul verbal de predare/primire a cladirii;
  • procesele verbale de receptie pe categorii de lucrari;
  • certificatele de calitate pentru conformitatea calitatii lucrarilor si materialelor folosite;
  • condica de betoane unde se inregistreaza turnarile, furnizorul si rezultatele incercarilor la 28 zile a probelor etalon pentru verificarea rezistentei;
  • buletinele de analiza si incercari pentru materialele puse in pera;
  • expertizele tehnice;
  • caietele de atasament, masuratori.

peacefingers.gif

Evergreen

e ceva complicat in a aduna niste copii A4 de la furnizori si sa le pui in dosar?
am la birou citeva, chiar de la niste amenajari de spatii wink.gif
LE: ba sa puna si adezivii ca eu am trimis echipele inapoi sa lipeasca placi dezlipite (asta in mai putin de un an)
meeshu
Parerea mea este ca nu merita sa alergi dupa avize, vei imbatrani mai repede decat iti dai seama. Mai ales in Bucuresti. Cu atat mai mult la sectorul 5, unde am inteles ca Vanghelie aproba personal fiecare autorizatie....(ma rog, asta n-are treaba cu avizele, insa daca ajungi la faza de autorizatie mai mult mort decat viu nu stiu in ce masura vei reusi sa rezisti pana la final).
Din experienta mea proprie iti pot spune ca eu am platit in jur de 3500 euro pentru proiectul integral cu toate avizele (inclusiv taxele pentru avize) si nu am miscat un pai, arhitectul s-a ocupat de tot (are un "aprod" care alearga pentru el la toti furnizorii de utilitati si obtine aceste avize). Serviciul respectiv l-am platit cu 150 ron pe aviz, si ca si tine am avut nevoie de toate avizele (inclusv de la Autoritatea Aeronautica Romana, pentru ca ma aflu pe culoar de zbor!).
Eu am o suprafata de 165 mp desfasurati...si nu stiu ce suprafata ai tu, insa mi se pare putin cam multisor 3800 euro (in care nu sunt incluse si taxele pentru avize, ori la mine cu 3500 euro am rezolvat tot).
Daca te intereseaza sa lucrezi cu cei cu care am colaborat eu, da-mi ceva mai multe date despre viitoarea constructie pe PM si voi vorbi cu arhitectul meu; daca pe baza datelor date de tine este de acord sa stabileasca o intalnire, iti voi cere apoi o adresa de contact.
Oricum, mult succes.
Dana_H
ba sa puna si adezivii ca eu am trimis echipele inapoi sa lipeasca placi dezlipite (asta in mai putin de un an)

A fost vina adezivului sau a manoperei ? rolleyes.gif
Evergreen
sincer nu ma intereseaza cine e de vina ci rezultatul final:D
(s-a acelasi adeziv si aceeasi mina de lucru asa ca nu stiu ce sa zic dar inclin spre adeziv )
mcasa
Salutare.
Daca ma poate ajuta cineva, am si eu o intrebare, cat la suta din suprafata unui gard se lasa "vizibila". Ma refer la gardul facut la strada.
Multumesc.
reli
QUOTE(Evergreen @ Mar 31 2007, 12:21) [snapback]2642715[/snapback]
e ceva complicat in a aduna niste copii A4 de la furnizori si sa le pui in dosar?

Complicat nu e, insa constructorul nu a fost foarte fericit cand a aflat de asta, banuiala mea e ca are niste combinatii cu materialele si nu prea are cum sa faca rost de certificate cool.gif
renderman
QUOTE(Dana_H @ Mar 31 2007, 12:20) [snapback]2642713[/snapback]
Reli, daca le iei de la depozite mari sau direct de la producatori / importatori (de unde mai faci rost si de ceva reduceri ) wink.gif ei au si asa ceva.

Bine, chiar la adezivi nu cred ca e cazul, dar la toate materialele importante da. Nu la lemn de cofraj, ca sa dau un exemplu coolspeak.gif

Ca sa nu mai spun ca din cartea tehnica a casei fac parte :
peacefingers.gif

Pentru cladirile de pana la 2 niveluri (P sau P+1) cartea tehnica se rezuma la autorizatia de construire,procesele verbale de receptie la terminarea lucrarilor si procesul verbal de receptie finala la expirarea perioadei de garantie. (Hotararea 273/1994:Norme de intocmire a cartii tehnice a constructiei, cap 2 alin 11)
reli
Asta inseamna ca nu mai am nevoie de certificate de calitate? rolleyes.gif
Dar de responsabil tehnic cu executia si responsabil cu calitatea, atestati de ISC, care sa semneze la fazele determinante?
overseas
renderman, daca stii mai multe te rog dezvolta
majoritatea celor de aici facem p+1 si ne cam ratacim in tot hatisul asta de hartoage
multumesc
Dana_H
Intrebarea mea este ce faci daca totusi dirigintele de santeir iti cere acele certificate, in conditiile in care el semneaza PV de lucrari si mi se pare normal sa nu isi asume o responsabilitate asa aiurea... smile.gif
taz21
De unde naiba atatea certificate de calitate, fratilor? Nu scrie pe ambalajul sacului de ciment ca are ISO 28000 sau nu stiu ce naiba norme?
Singurul certificat de calitate il am de la betonul de la statie, in rest nimica. Banuiesc ca daca intrebi la depozit de asa ceva se uita stramb la tine. Sa fim totusi seriosi cu toate tampeniile astea, ca nu facem zgarie nori.
Parerea mea.
renderman
QUOTE(overseas @ Apr 2 2007, 17:13) [snapback]2650796[/snapback]
renderman, daca stii mai multe te rog dezvolta
majoritatea celor de aici facem p+1 si ne cam ratacim in tot hatisul asta de hartoage
multumesc

Pai nu prea am ce sa mai adaug. In lege scrie clar ca pentru locuinte de pana la 2 niveluri cartea tehnica trebuie sa contina doar autorizatia de construire, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor si procesul verbal de receptie la iesirea din garantie. In total 3 hartii. Cat despre diriginte, am un singur sfat ca sa nu va mai ceara atatea: $$$ le fel si pentru ... da deja m-a luat gura pe dinainte tongue.gif

Regulament
din 14/06/1994
de recepÑie a lucrãrilor de construcÑii si instalaÑii
aferente acestora*)

NORME DE ÎNTOCMIRE A CÃR³II TEHNICE A CONSTRUC³IEI
CAPITOLUL II
Cuprinsul cãrÑii tehnice a construcÑiei

11. Pentru obiectele de construcÑie clãdiri de locuit pânã la douã niveluri si anexe gospodãresti, cât
si pentru cele de micã importanÑã cum ar fi garduri, cabine poartã etc., cartea tehnicã a construcÑiei se
rezumã la autorizaÑia de construire, procesele-verbale de recepÑie la terminarea lucrãrilor si procesulverbal
de recepÑie finalã la expirarea perioadei de garanÑie, precum si alte evenimente deosebite în
viaÑa construcÑiei.

http://www.isc-web.ro/lege/273.pdf
alegros
QUOTE(renderman @ Apr 3 2007, 22:01) [snapback]2656323[/snapback]
Pai nu prea am ce sa mai adaug. In lege scrie clar ca pentru locuinte de pana la 2 niveluri cartea tehnica trebuie sa contina doar autorizatia de construire, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor si procesul verbal de receptie la iesirea din garantie. In total 3 hartii. Cat despre diriginte, am un singur sfat ca sa nu va mai ceara atatea: $$$ le fel si pentru ... da deja m-a luat gura pe dinainte tongue.gifhttp://www.isc-web.ro/lege/273.pdf

Asteptam sfatul biggrin.gif
Dana_H
...Si uite asa eternul conflict arhitecti vs. ingineri constructori (cu diverse insarcinari) se muta in spatiul virtual. laugh.gif
renderman
QUOTE(Dana_H @ Apr 3 2007, 22:21) [snapback]2656408[/snapback]
...Si uite asa eternul conflict arhitecti vs. ingineri constructori (cu diverse insarcinari) se muta in spatiul virtual. laugh.gif

Pai nu e un conflict, e o realitate in .ro sistemul e de asemenea mod conceput incat fiecare sa isi traga cate o mica atentie acolo, fara de care te va purta pana in panzele albe. Oricat de in regula vei fi, tot va gasi el ceva acolo sa iti bage in ochi daca nu l-ai "uns". In cazul de fata certificatele de calitate la cuie... Probabil e modul lui de a spune ca nu ii convine cati bani i-ai dat...
Dana_H
Nu pot nega in totalitate ceea ce spui. Doar ca intre doua rele, il aleg pe cel mai mic si care imi poate aduce totusi si beneficii.

Altfel spus, intre ISC (care e clar ca traieste din ce incaseaza) si dirigintele de santier (care, pe langa ISC, ma mai fereste si de prostiile constructorilor sau de atitudinea 'las-ca merge si asa' a acelorasi), il prefer pe cel din urma. Oricum ma ajuta (pe mine, ca beneficiar) mai mult decat ISC-ul.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.