Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

gugutata

QUOTE (Astrul @ Mar 6 2009, 15:31) *
Nu ma ace sa ma milogesc de vreun client sa-ti arat cereri fara stampila aritectului.

n'ai nici un scan?!
akinik
Stampila patrata (a arhitectului) e necesara doar la cererea AC , pe plansele si memoriile de arhitectura. Punandu-si stampilele pe aceste si-a dat practic acordul sau garantia (nu stiu cum sa o mai denumesc) de verdicitatea celor scrise si desenate.
De restul e imputernicit proiectantul general sa se ocupe . El prin statul sau de persoana calificata in domeniu si prin societatea care o patroneaza , isi da acordul pentru restul de acte necesare obtinerii de AC. El raspunde direct de toate stampilele si aprobarile care sunt necesare.
Arhitectul e cu treaba lui , isi face treaba de arhitectura , volumetrie , functional si cam aici se termina treaba lui.
Proiectantul general aduna toate proiectele de arhitectura , instalatii , structura si isi asuma toate responsabilitatile mai departe. El e in masura sa cunoasca tot ce se invarte la proiectul unui client si e logic sa-si dea acordul pentru niste amarate de fise.
Deci , repet proiectantul general e singurul responsabil de alte acte sau stampile necesare pentru AC.
Proiectantii de specialitate si-au dat acordul prin semnatura si stampila de veridicitatea celor scrise sau desenate, pe proiectele de specialitate, care sunt prezentate in anumite situatii (pt. avize de ex.) si astfel prin aceasta e deajuns si suficient pentru a dovedi ca totul e legal si conform cu legii.

Poate sa vina si nea Costica de la coltul podului sa semneze si sa stampileze o fisa . Pentru ca atata timp cat este imputernicit ca proiectant general si are proiectul in original cu stampila si semnatura celor avizati pe anumite sectiuni ale proiectului, atunci are dreptul sa semneze astfel de acte necesare demararii obtinerii a AC. El e super imputernicit pentru ca are cunostiinta de toate chestiunile tehnice legate de constructia respectiva si garanteaza prin firma sa ca totul e legal.

O sa ne apucam de acum sa discutam si de verdicitatea unei firme , ca vezi doamne o firma nu e legala sau poate semna orice prostie doar de dragul de a semna. smile.gif Mda ...

Astrul
QUOTE (punkt @ Mar 6 2009, 15:42) *
n'ai nici un scan?!

Cine dracu cere clientului cererile pentru avize si avizele necesare. La ce ti-ar trebui?
Vorba lu akinik, ce treaba are arhitul cu 220-u sau cacastoarea sau gonoiu sau mai stiu eu ce avize se cer?
gugutata
QUOTE (Astrul @ Mar 6 2009, 16:34) *
Cine dracu cere clientului cererile pentru avize si avizele necesare. La ce ti-ar trebui?
Vorba lu akinik, ce treaba are arhitul cu 220-u sau cacastoarea sau gonoiu sau mai stiu eu ce avize se cer?

bey, nu ma contrazic cu voi digiaba...puii mei, daca aveti dreptate am de babardit niste "personaje". Odata mi'am f...t concediu ca a trebuit sa ma intorc cu o zi mai devreme pt. o stampila d'asta...urla la mine'n telefon ca nu'mi respect contractul, blah blah...si mi'l da la telefon pe referentu' de la electrica care ma ia peste picior ca nu's profesionist, ca vezi doamne cum de nu stampilez cu stampila de arhitect fisa tehnica....cu aia de SRL era stampilata si dintr'o neatentie am stampilat si sus si jos cu aceeasi stampila....stiu eu ce spun.

Daca as avea dovada i'as da cu ea'n cap.
Astrul
Trimite-mi 3 avize pun eu stampila pe ele si semnez si daca nu e ca mine iti fac 15 dde-uri moka.
Asa ca poti sa dai fara resentimente cu masina peste ala.
akinik
QUOTE (Astrul @ Mar 6 2009, 17:46) *
Asa ca poti sa dai fara resentimente cu masina peste ala.

Valeleu ....mai bine asa boxing.gif sau raygun.gif .....si la urma smoke.gif pt. calmare
laugh.gif
bani002
Inca o intrebare pentru cunoscatori: unde se depune dosarul pentru aviz distrigaz pentru Popesti Leordeni?
Am tot cautat pe site-ul distrigaz sud si nu am gasit nimic, nici macar un numar de contact. Le-am trimis un mail insa cine stie cand imi vor raspunde.
Multumesc anticipat.

lifestyle2000
Sunt un pic nedumerit in legatura cu cateva chestiuni. Am vrut sa postez pe jurnalul meu insa aici cred ca e mai potrivit.
Asadar:

Pot face recompartimentarea interioara a imobilului daca autorizatia de constructie s-a emis pe baza unei alte compartimentari interioare?

Compartimentarea interioara nu are rol portant, structura fiind pe cadre, deci nu se afecteaza structura de rezistenta.

Am planuri stampilate si concepute de arhitect pentru a 2-a varianta de compartimentare. Pot face asta in conditiile in care primaria a vizat spre neschimbare planurile initiale? Se poate face cu dispozitie de santier intocmita de diriginte?

La receptia finala/intabulare, primaria verifica si compartimentarea interioara sau sunt doar niste formalitati(hartii) ce trebuiesc intocmite?
gugutata
QUOTE (lifestyle2000 @ Mar 12 2009, 14:54) *
Sunt un pic nedumerit in legatura cu cateva chestiuni. Am vrut sa postez pe jurnalul meu insa aici cred ca e mai potrivit.
Asadar:

Pot face recompartimentarea interioara a imobilului daca autorizatia de constructie s-a emis pe baza unei alte compartimentari interioare?

Compartimentarea interioara nu are rol portant, structura fiind pe cadre, deci nu se afecteaza structura de rezistenta.

Am planuri stampilate si concepute de arhitect pentru a 2-a varianta de compartimentare. Pot face asta in conditiile in care primaria a vizat spre neschimbare planurile initiale? Se poate face cu dispozitie de santier intocmita de diriginte?

La receptia finala/intabulare, primaria verifica si compartimentarea interioara sau sunt doar niste formalitati(hartii) ce trebuiesc intocmite?

daca in baza planurilor initiale ai obtinut avize de la: mediu, sanepid, PSI, apararea civila, atunci NU poti face recompartimentarea decit cu reavizarea lor....primaria este ultima ta problema.

Daca proiectul este locuinta proprie, nu te verifica nici dracu, daca e bloc de locuinte colective, probabil te vei mai lovi de ei ( ei = avizatorii).

Eu personal as face recompartimentarea fara sa'mi fac griji.
lifestyle2000

Multam' punk de indrumari.
Am autorizatia emisa. Pt. autorizatia de constructie nu mi s-a cerut nici un aviz.
Proiectul e locuinta proprie ....... momentan tongue.gif, pe viitor am in vedere o destinatie multifamilala dar m-am hotarat sa fac recompartimentarea inca de pe acum, din faza de constructie.

Eu imi faceam probleme vis-a-vis de primarie, avize nu mi s-au cerut deci nu am avut tangente cu nici un avizator.
Voi face receptia imobilului ca locuinta unifamilala, urmand ulterior, daca va fi nevoie, sa apartamentez totul.
Cred ca voi compartimenta cum vreau. Nu cred ca vor fi probleme daca nu se afecteaza structura de rezistenta.
Totusi, pt. rocada asta trebuie acordul dirigintelui cu dispozitie de santier, nu?

Inca un aspect: Pt apartamentare (creearea unui apart. independent pe fiecare nivel), voi ajunge din nou la arhitectul sef al primariei? Nu de alta dar ma ameninta inainte sa imi emita autorizatia, ca daca vreau apart. o sa imi ceara PUD si ca nu va fi aprobat si bla bla bla.
gugutata
tu fa proiectul ca si cum ar fi locuinta personala chiar daca arhitectul sef "miroase" ca'i vb. de un bloc cu apartamente....ulterior, dupa finalizare, receptie, etc...tu refaci cadastrul si generezi mai multe unitati....intabulezi si vinzi...
lifestyle2000
Touche' maestre punkt. Asta era si ideea. Ma bucur de confirmarea ca sunt pe drumul cel bun ...
Raman dator! cheers.gif
zen
QUOTE (lifestyle2000 @ Mar 12 2009, 15:27) *
Multam' punk de indrumari.
Am autorizatia emisa. Pt. autorizatia de constructie nu mi s-a cerut nici un aviz.
Proiectul e locuinta proprie ....... momentan tongue.gif, pe viitor am in vedere o destinatie multifamilala dar m-am hotarat sa fac recompartimentarea inca de pe acum, din faza de constructie.

Eu imi faceam probleme vis-a-vis de primarie, avize nu mi s-au cerut deci nu am avut tangente cu nici un avizator.
Voi face receptia imobilului ca locuinta unifamilala, urmand ulterior, daca va fi nevoie, sa apartamentez totul.
Cred ca voi compartimenta cum vreau. Nu cred ca vor fi probleme daca nu se afecteaza structura de rezistenta.
Totusi, pt. rocada asta trebuie acordul dirigintelui cu dispozitie de santier, nu?

Inca un aspect: Pt apartamentare (creearea unui apart. independent pe fiecare nivel), voi ajunge din nou la arhitectul sef al primariei? Nu de alta dar ma ameninta inainte sa imi emita autorizatia, ca daca vreau apart. o sa imi ceara PUD si ca nu va fi aprobat si bla bla bla.

deocamdata mai poti, dar vor sa bage o hartiuta, prin care te angajezi ca nu apartamentezi.
oricum, daca vrei apartamentare, ai grija la locurile de parcare, acolo te pot agata cu legea. in tm e nevoie de 1,2 locuri/apartam.
doina-manuela
OUG nr. 214/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
Art 7.
(15) In situatia in care in timpul executarii lucrarilor si numai in perioada de valabilitate a autorizatiei de construire survin modificari de tema privind lucrarile de constructii autorizate, care conduc la necesitatea modificarii acestora, titularul are obligatia de a solicita o noua autorizatie de construire, potrivit prevederilor prezentei legi."
(151) Pentru obtinerea unei noi autorizatii de construire, potrivit prevederilor alin. (15), solicitantul va depune o noua documentatie tehnica - D.T., elaborata in conditiile modificarilor de tema survenite, urmand ca autoritatea administratiei publice locale competente sa decida, dupa caz:
a) emiterea noii autorizatii de construire, daca lucrarile corespunzatoare modificarilor de tema se inscriu in limitele actului administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului, precum si ale avizelor si acordurilor obtinute pentru autorizatia de construire initiala;
cool.gif reluarea procedurii de autorizare in conditiile prezentei legi, daca lucrarile corespunzatoare modificarilor de tema depasesc limitele actului administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului, precum si ale avizelor si acordurilor obtinute pentru autorizatia de construire initiala.
(152) Verificarea incadrarii lucrarilor corespunzatoare modificarilor de tema in limitele avizelor si acordurilor obtinute pentru autorizatia de construire initiala se realizeaza de catre verificatori tehnici atestati in conditiile legii, pentru fiecare cerinta esentiala de calitate in constructii, potrivit legii.
(153) Verificarea incadrarii lucrarilor corespunzatoare modificarilor de tema in limitele actului administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului se realizeaza de catre aceasta potrivit prevederilor legislatiei privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului."
lifestyle2000
Doina, eu vorbeam de o banala recompartimentare. Nu se afecteaza structura de rezistenta, nu se modifica arhitectura cladirii. , tema ramane aceeasi (arhitectura+structura), se modifica doar partiul (format din ziduri neportante de 12cm, rigips sau caramida)

Toti cei care ridica un perete in plus, sparg un zid neportant, recompartimenteaza din faza de executie a unui imobil sau ulterior peste 5-10 ani, au nevoie de o noua autorizatie de constructie? unsure.gif
In alta ordine de idei, daca mut un perete interior, fie el si de rigips am nevoie de o noua autorizatie de constructie? Aberant!
Repet, nu se modifica arhitectura si structura de rezistenta.
Mie mi se pare normal sa pot compartimenta la mine in casa si de 3 ori pe an daca ma tin buzunarele si daca nu afectez structura de rezistenta sau arhitectura cladirii.
Sa nu ma mai plimb pe la primarie, dirigintele de santier nu imi poate face o dispozitie si se rezolva totul rapid si simplu?

Cred ca pana la urma il ascult pe punkt si cu asta-basta.

ai grija la locurile de parcare

Avem 3 loc de parcare (1/apart.)
deocamdata mai poti, dar vor sa bage o hartiuta, prin care te angajezi ca nu apartamentezi

Zen, te referi la o hartiuta prin care ma obliga sa nu apartamentez inainte de emiterea autorizatiei? Daca am autorizatia emisa crezi ca mai poate intervenii ceva?
gugutata
QUOTE (lifestyle2000 @ Mar 13 2009, 00:55) *
Toti cei care ridica un perete in plus, sparg un zid neportant, recompartimenteaza din faza de executie a unui imobil sau ulterior peste 5-10 ani, au nevoie de o noua autorizatie de constructie? unsure.gif

NU, doar de dispozitii de santier (in timpul executiei) din partea proiectantului general. Dupa 10 ani, legal ai nevoie de alta autorizatie strict pt. lucrarile in cauza, nu pt. tot imobilul.

Totusi tu schimbi functia constructiei. Aici nu stiu ce sa'ti spun concret dar tind sa cred ca pasii legali ar fi de reautorizare inca de la faza de CU....ti'am spus mai sus, poti "ocoli" aceste demersuri dar trebuie sa fii atent.
reddacy
salutare !
am un teren intraviran,si trece o magistrala de gaz pe sub el,l-am luat la licitatie si stiu ca nu poti construi aproape de conducta [nici nu stiu care e distanta de siguranta ?],dar sunt curios daca au fost despagubiri de societatea de gaze,sau eventual procese in instanta prin care sa fie despagubiti......

am cautat pe aici dar n-am prea gasit mare lucru....eventual e cineva in situatia mea?......mi-au mai zis ca pot sa fac parcare cu plata[fiind apartamente langa mine] sau loc de agrement huh.gif
doina-manuela
[quote name='lifestyle2000' date='Mar 13 2009, 00:55' post='6152362']

Conform legii de mai sus, da...e nevoie de o noua autorizare...legea spune "daca apar modificari de tema", iar recompartimentarea inseamna schimbarea partiului, implicit a temei. Tema nu inseamna numai arhitectura si rezistenta...
In alta ordine de idei, daca mut un perete interior, fie el si de rigips am nevoie de o noua autorizatie de constructie? Aberant!
Poate asa e, dar cati inconstienti vor sa demoleze diafragme la bloc...si e la ei in casa...
Mie mi se pare normal sa pot compartimenta la mine in casa si de 3 ori pe an daca ma tin buzunarele si daca nu afectez structura de rezistenta sau arhitectura cladirii.
Legea nu face diferenta intre locuinte personale la curte si apartamente de bloc.Avantajul celor singuri in curte e ca nu prea are cine sa-i reclame!
Intel
Salut

Ma intereseaza cam ce n-ar trebui sa lipseasca dintr-un contract facut cu constructorul? Adica dupa ce sa ma uit neaparat in el?
ray78
QUOTE (bani002 @ Mar 11 2009, 09:35) *
Inca o intrebare pentru cunoscatori: unde se depune dosarul pentru aviz distrigaz pentru Popesti Leordeni?
Am tot cautat pe site-ul distrigaz sud si nu am gasit nimic, nici macar un numar de contact. Le-am trimis un mail insa cine stie cand imi vor raspunde.
Multumesc anticipat.

revin si eu cu aceeasi rugaminte..stie cineva unde? multumim!
moromeata
Ceau!
Sunt si eu noua pe aici, vreau sa ma apuc de constructia unei case si deja ma lasa nervii din cauza hartogariei. Am scos CU unde se cere plan parcelar corelat cu PUD cu evidentierea nr top. drum. Eu am acest plan parcelar, dar pe el nu apare nr top. drum. E scaparea firmei de cadastru? Sa ma duc sa ii scutur sau este o chestie noua introdusa de primaria Timisoara?
In alta ordine de idei, Zen, daca tot ai fost bunul samaritean pe aici, nu ma ajuti si pe mine cu o recomandare privind un diriginte de santier bun si o firma de constructii din Timisoara? Pe PM sa nu se super nimeni. smile.gif
Merci
bani002
QUOTE (ray78 @ Mar 23 2009, 13:27) *
revin si eu cu aceeasi rugaminte..stie cineva unde? multumim!

E pe bulevardul Marasesti, cum vii dinspre pasaj treci de Budapesta si mergi vreo 7-800 m. E pe partea stanga, n-ai cum sa nu vezi, au aia de la distrigaz un mic oras acolo.
gugutata
QUOTE (bani002 @ Mar 24 2009, 08:57) *
E pe bulevardul Marasesti, cum vii dinspre pasaj treci de Budapesta si mergi vreo 7-800 m. E pe partea stanga, n-ai cum sa nu vezi, au aia de la distrigaz un mic oras acolo.

sigur e si pt. Ilfov acolo?! nici eu nu stiu.
mcasa
Sigur este si pt. Ilfov, am verificat si eu.
lifestyle2000
Care este perioada legala pentru emiterea unei adeverinte - 2 zile, 5 zile, pe loc?
Care este perioada legala de solutionare unei cereri pt emiterea unei adeverinte?
Am nevoie de un ra#at de adeverinta si sunt plimbat cu "vino maine - vino vineri" ... din nou
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.