Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

irinavasiliu

QUOTE (punkt @ Feb 18 2009, 16:44) *
DA, poti cere o expertizare prin care vrei sa demonstrezi ca magazia respectiva reprezinta un pericol atit pt. tine cit si pt. cel care o foloseste. Probabil lucrurile astea se lamuresc intr'un proces civil. Recomand aria de JURIDIC. La fel de bine, proprietarul o poate reconsolida si magazia continua sa exista acolo unde a fost de la un inceput. Tot un avocat de poate ajuta si ca referinta, studiaza notiunea si dreptul de UZUCAPIUNE.

In trecut, desi se construiau case la calcan, acestea erau retrase fata de limita de proprietate cu 0.5 m sau chiar mai mult din cauza unor restrictii impuse de codul civil. Pt. ca se realiza imprejmuirea, spatiul dintre casa si limita de proprietate raminea in "curtea" vecinului iar cu timpul se uita de aceasta suprafata din proprietate.

Datele din cadastru si din acte sunt cele reale, nu "realitatea" din teren. De aici si legalitatea ferestrei din calcanul tau pt. ca intre casa si limita de proprietate este o distanta de 0.5 m.
Codul civil spune ca ai nevoie de 1.8 m intre limita fatadei si limita de proprietate pt. a avea o fereastra, dar pe timpuri lumea se intelegea altfel. Si tu te bucuri de dreptul de UZUCAPIUNE in ceea ce priveste aceasta fereastra, adica poti sa o pastrezi daca vrei.

Anyway, daca in acte este specificat ca intre casa si limita de proprietate exista pe lungimea casei pe o adincime de 0.5 m, terenul tau, atunci este al tau. Nu prea conteaza ce spune vecinu'.....

Multumesc mult pentru raspunsuri!

Cu stima,
Irina
korggis
Huhaaaa ! Azi am luat avizele de la Electrica si de la Mediu. Mai trebuie contract cu o regie de salubritate si gata dosarelul.
Mai stie cineva ce taxe este pentru AC ? Adica e ceva procent din valoarea constructiei parca, insa vreau sa am bani la mine si sa nu ma puna sa umblu ca prostu pe drumuri.

constrictorul
QUOTE (korggis @ Feb 24 2009, 13:00) *
Mai stie cineva ce taxe este pentru AC ? Adica e ceva procent din valoarea constructiei parca, insa vreau sa am bani la mine si sa nu ma puna sa umblu ca prostu pe drumuri.

Pai la mine a fost cama asa:
- o taxa de vreo 50 lei (nu mai stiu exact pentru ce)
- AC 0,5% din valoarea estimata a constr (valoarea estimata de primarie )
- ISC - 0,8% din val estimata - cica se poate plati initial doar 0,1% si restul pe parcursul constructiei

Spor
akinik
Taxe pentru a putea obtine autorizarea de construire:
- taxa pentru CU- certificat de urbanism ;
- taxe pentru avize - asta e in functie de fiecare , de ce avize are trecut in CU ;
- taxa pentru AC - autorizatia de construire - 0.5 % din valoarea investitiei(pentru locuinte , pentru alte lucrari de alta natura e 1% )(valoarea investitiei e calculata pe baza unui deviz aproximativ sau a valorii minime pe mp , impusa de fiecare primarie in parte) ;
- taxa ISC - 0.15 % din valoarea investitiei ;
- taxa OAR - 0.05 % din valoare investitiei ;

Multumit ?
gugutata
oarecum corecte. Anumite primarii au alt mercurial de taxare si se mai aplica un coeficient de zona in special in Bucuresti.
akinik
sii....berea cine o da laugh.gif laugh.gif ...........glumeam si eu biggrin.gif
korggis
Of ... O sa ma incalt cu o caruta de bani la mine si asta e. Sper sa nu fie mai mult de 10 mil .
Cit depsre salubrizare am inteles ca imi trebuie un contract care sa fie pentru perioada cit este santierul.
Deci, cica este o firma in Otopeni... O adresa cineva ?

fanelaru
QUOTE (korggis @ Feb 15 2009, 12:44) *
Neatza.. Eu din nou.. Am uitat de un mic aspect.
Pe linga marile autorizatii si avize, uitai de contractul cu salubrizarea/gunoiul. Cica in Otopeni ar fi una, insa habar nu am pe unde mai exact.

Aia din Otopeni (Romprest le zice) sunt cei mai ieftini. Mergi inspre Tiriac Air sau DHL daca stii. Adica pe linga terminalul plecari prin stinga lui, toooot inainte.
I-am comparat si cu ADP s.1 si cu Rosal. Astia au preturi nesimtite.
La Romprest am dat 111 lei + TVA/mc (si am avut nevoie de 2 la sect. 1).
Partea frumoasa e ca trimiti CU si act proprietate pe e-mail si te duci sa ridici direct contractul (achiti acolo).
Telefon: 021 204 11 55
gugutata
unii mai au si cap cind fac afaceri. Impresionanta chestia cu emailu'... sleep.gif
korggis

Punktule, ia zi: ai obiectii ? laugh.gif
Chestia cu mailu e ca au un admin usor zapacit si una e adresa de mail si alta e adresa de mail pe site-ul lor. Dar i-am dat de cap. Sper sa pot rezolva azi toata tarasenia asta.
bani002
Stie cineva ce pot sa fac in cazul in care o primarie ma tot amana cu CU? Au trecut deja 5 saptamani si nimic.
In regimul constructiilor scrie ca termenul maxim e de 30 zile calendaristice, dar nu zice de nimic in eventualitatea in care nu se elibereaza la timp.
Multumesc anticipat .
gugutata
QUOTE (bani002 @ Feb 25 2009, 15:09) *
Stie cineva ce pot sa fac in cazul in care o primarie ma tot amana cu CU? Au trecut deja 5 saptamani si nimic.
In regimul constructiilor scrie ca termenul maxim e de 30 zile calendaristice, dar nu zice de nimic in eventualitatea in care nu se elibereaza la timp.
Multumesc anticipat .

NU ai ce sa faci. Cel mult poti in baza bonului de la registratura (cu data depunerii documentatiei) sa'i dai in judecata.
bani002
Oooff, mi-era frica de asta. Daca ii dau in judecata nu mai au nici un interes sa-mi elibereze certificatul de urbanism si ulterior AC. Multumesc pentru raspuns. Romania asta...
gugutata
QUOTE (bani002 @ Feb 25 2009, 15:48) *
Oooff, mi-era frica de asta. Daca ii dau in judecata nu mai au nici un interes sa-mi elibereze certificatul de urbanism si ulterior AC. Multumesc pentru raspuns. Romania asta...

daca vrei solutii oficiale, primesti raspunsuri oficiale. Dar cel mai usor ar fi sa vorbesti cu functionarul care'ti administraza dosarul sa ceri lamuriri, eventual sa'l "ajuti" putin sa fie mai intelegator biggrin.gif .
korggis
Pentru cei care vor sa afle detalii pentru obtinerea AC si pasii si adrese si ce am mai scris eu pe aici le recomand un search :
KORGGIS POSTS
korggis
Azi am depus dosarul si sper ca pe vineri sa ridic AC-ul.
De retinut inca ceva aspecte care se pare ca mai trebuie
- copie LEGALIZATA a CV
- declaratie notariala de liber de litigii
- taxe catre ISC si UAR
- taxa de AC si apa
Cam astea le-am facut azi dimineata.

Cu contractul de salubrizare am rezolvat la Urban Otopeni (str Floare de Cais, pe dreapta dupa pasarela pietonala din centrul orasului, prima strada la stinga. ). cca 330 lei, ca de la Romprest nu mi-au raspuns la mail si partea de salubrizare s-a mutat de linga aeroport.
Iwishahouse
Buna seara
postez aici ca am vazut mai multe detalii referitoare la avize si PAC. Ma aflu intr-o situatie neclara si anume: am specificat in CU aviz pt mediu, salubritate, electrica , distrigaz si OCPI. Am luat toate avizele in afara de cel de la OCPi, asta si din cauza mea ca nu mi-am dat seama cat poate dura. Situatia neclara este ca la OCPI nu stiu despre ce fel de aviz este vorba, astfel ca am sunat pe la diversi cadastristi care mi-au explicat in mare ca este vorba despre rdicare topografica necesara autorizatiei de constructie, unii mi-au spus ca e aplicabil de anul trecut, altii ca de 2 saptamani, asa ca nu mai stiu ce sa mai cred. Daca stiti ceva referitor la treaba asta, chiar si legea (am inteles ca este modificare la legea 50/1991), va rog sa-mi dati ceva indicii. Sunt in criza de timp pentru ca mi-am programat ca in martie sa ma apuc de constructie si acum trebuie sa mai astept 1 luna pt ca cei de la OCPI nu au decat termen de 21 zile lucratoare.
bani002
Mai pun o intrebare pentru cunoscatori: de cine trebuie semata fisa tehnica de la electrica, respectiv distrigaz?

La (1) de catre proiectant,cu datele rezultate din documentatie conform cerintelor avizatorului- adica arhitectul?
La (2) de catre proiectant - cu numele, prenumele si titlul profesional al acestuia (cu drept de semnatura, abilitat /
autorizat în domeniu, potrivit prevederilor legale)- aici e vorba de proiectantul de instalatii?
gugutata
QUOTE (bani002 @ Mar 5 2009, 23:48) *
Mai pun o intrebare pentru cunoscatori: de cine trebuie semata fisa tehnica de la electrica, respectiv distrigaz?

La (1) de catre proiectant,cu datele rezultate din documentatie conform cerintelor avizatorului- adica arhitectul?
La (2) de catre proiectant - cu numele, prenumele si titlul profesional al acestuia (cu drept de semnatura, abilitat /
autorizat în domeniu, potrivit prevederilor legale)- aici e vorba de proiectantul de instalatii?

toate fisele tehnice se semneaza de catre arhitect inclusiv stampila OAR cit si stampila de firma. Arhitectul preia informatiile de specialitate din memoriile tehnice intocmite de ingineri.
akinik
QUOTE (punkt @ Mar 6 2009, 10:58) *
toate fisele tehnice se semneaza de catre arhitect inclusiv stampila OAR cit si stampila de firma. Arhitectul preia informatiile de specialitate din memoriile tehnice intocmite de ingineri.

aici te cam contrazic punkt ; proiectantul poate fi si firma care realizeaza proiectul , in consecinta persoana care reprezinta firma respectiva ;
e posibil ca firma (proiectantul general) sa aiba colaborare cu un birou de arhitectura , astfel ca notiunea de proiectant pentru respectivele fishe , se poate "imparti" intre cele doua persoane : persoana care desemneza firma de proiectare(ing. , subinginer etc) , cat si arhitectul biroului de arhitectura ;
deci ambele persoane sunt apte pentru a fi trecute ca proiectant si poate fi trecuta doar una din cele doua ;
problema e ca respectiva persoana ( a firmei sau biroului ) sa aiba la cunostiinta toate datele referitoare la constructia respectiva ;

de ce te-am contrazis , pentru ca e posibil ca arhitectul care e in colaborare cu firma , sa nu aiba cunostiinta de toate datele tehnice ale respectivei constructiei , astfel ca , consider ca cel mai in masura sa dispuna de informatiile complete e < proiectantul general > , deci el e cel mai in masura sa apara pe acele fise;

Astrul
Exact, in afara de mediu si cererea de AC unde trebuie sa stampileze arhitectul, semnatara este contractorul general.
gugutata
QUOTE (akinik @ Mar 6 2009, 11:16) *
aici te cam contrazic punkt ; proiectantul poate fi si firma care realizeaza proiectul , in consecinta persoana care reprezinta firma respectiva ;

NU, categoric NU... poate fi stampila unui SRL ca si proiectant general dar in partea de jos a fisei, la "intocmit" musai trebuie stampila de arhitect (chiar daca arhitectul are statul de proiectant de specialitate. sau subcontractor).

Avizele de: mediu, sanatatea populatiei, psi, apararea civila, ciculatii se obtin musai cu proiectul de arhitectura.
Avizele de amplasament: electrica, gaze, apa-canal se obtin doar cu Certificatul de Urbanism.

In ambele cazuri fisa tehnica se semneaza la rubrica "intocmit" cu "stampila patrata". Asta e denumirea cunosctura in jargonul functionarilor care dau avizele. Orice fisa tehnica trebuie sa aiba pe ea doua stampile, una patrata si una rotunda.

Dat fiind ca scrie la nota de jos de la pag 2, steluta 2....din toate categoriile profesionale implicate in realizarea unui proiect, singurul care are "stampila" este arhitectul.

LE: daca cineva a obtinut aviz favorabil pe fisa tehnica fara stampila patrata mai mult ca sigur tot ce am scris mai sus sunt prostii. sleep.gif
akinik
QUOTE (punkt @ Mar 6 2009, 14:19) *
Avizele de: mediu, sanatatea populatiei, psi, apararea civila, ciculatii se obtin musai cu proiectul de arhitectura.
Avizele de amplasament: electrica, gaze, apa-canal se obtin doar cu Certificatul de Urbanism.

In ambele cazuri fisa tehnica se semneaza la rubrica "intocmit" cu "stampila patrata". Asta e denumirea cunosctura in jargonul functionarilor care dau avizele. Orice fisa tehnica trebuie sa aiba pe ea doua stampile, una patrata si una rotunda.

Nu e in ambele cazuri , pentru ca luat logic arhitectul nu are nici un habar(si nici nu trebuie), de ce curent isi pune omul la casa, la fel cu gazul , apa etc.
Deci, repet , cel mai in masura sa cunoasca toate aceste probleme , e proiectantul general , care "aduna" toate proiectele de specialitate , arhitectura, rezistenta , instalatii , astfel ca are acces la toate informatiile tehnice ale proiectului , rezultant prin pozitia care o confera proiectului , de proiectant general, ca e autorizat de semnatura la anumite fise tehnice .
Ca e necesar proiectul de arhitectura la anumite avize , asta e alta poveste , mi se pare corect ca institutiile respective sa vada proiectul de arhitectura pentru a se decide pentru anumiti parametrii care trebuiesc respctati , in functie de fiecare chestiune in parte.
Ca fisa trebuie semnata de arhitect , mi se pare o chestie absurda , atata timp cat el si-a semnat proiectul , stampilat etc , e in regula , deci nu vad care ar mai fi rostul sau pentru acordul la o fisa tehnica , care in mod obligatoriu aceasta ar trebuie sa tina pur de proiectantul general , pentru ca el in fond e persoana autorizata si raspunde de eventualele daune aduse de arhitect , instalator , structurist.
Arhitectul prin cabinetul sau de arhitectura , are valoare doar ca verdicitate asupra proiectului de arhitectura , garantand prin acele reglementari date de oar si de profesia de arhitect.

Intrebare : Cabinetul de arhitectura poate emite factura ? Poate garanta cumva unui client printr-un act , inafara de un posibil contract ?
Fara o factura acel contract il consider fara valoare , in consecinta , cabinetul (arhitectul ) e in fond , legat de SRL-UL firmei proiectantului general , care e singurul care garanteaza clientului de corectitudinea si mersul in bine al proiectului.
Sper sa nu fi gresit anumite chestii ...daca e asa ..atunci ramane sa mai discutam smile.gif
O zi buna !
gugutata
cum demonstrezi ca esti proiectant general?! smile.gif ....Doar ca scrii acolo la Intocmit: Dl Popescu Fullmetal si pui in partea de sus stampila de SC AgroImpex SRL ?! Asta poate scrie oricine si poti folosi orice stampila....avizul de electrica, apa canal si gaze nu sunt conditionate de proiect, doar de Certificatul de Urbanism.

Poti obtine avizele in baza unui proiectant general dupa care schimbi proiectantul si pe PAC ai alt SRL....adica esti acoperit iar primul SRL poa' sa fie buticul de la colt...Inginerii nu au o forma de recunoastere oficiala cum au cadastristii sau arhitectii, adica stampile. De ce?! Nu ma intreba pe mine.

Crede'ma pe cuvint ca indiferent de SRL'ul Proiectant General la "intocmit" trebuie "stampila de inginer patrata"....

Repet, daca cineva a obtinut aviz favorabil pe fisa tehnica de electrica, apa canal sau gaze fara "stampila de inginer patrata" il rog sa confirme. Tu poti?! huh.gif

Imi suna logic ce spui pt ca multa vreme nici eu nu stiam ce sa scriu acolo, dar.....functionarii sunt functionari
Astrul
Repet, in afara de avizul de mediu si cererea pentru AC s-au obtinut toate avizele fara stampila arhitectului.
Proiectanul general este cel care are contract direct cu beneficiarul.
Eu lurez cu 2 firme, una pentru arhitectura si alta pentru instalatii, arhitectul imi semneaza cererea AC si avizul de mediu daca se cere.
In rest eu completez, eu semnez, eu stampilez cu srl-u.
Nu ma ace sa ma milogesc de vreun client sa-ti arat cereri fara stampila aritectului.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.