george67
17th December 2008, 15:16
In 2009, solicitantii autorizatiilor de construire vor trebui sa parcurga mai multe etape. Autorizatia de construire si anexele acesteia vor avea caracter public.
Prin Ordonanta de urgenta nr. 214/2008, Guvernul a modificat Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. OUG nr. 214/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 847, de marti, 16 decembrie, si va intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
---------------------------
Ca urmare a modificarilor aduse de OUG nr. 214/2008, termenul Proiect din sintagmele “Proiect pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii”, “Proiect de organizare a executiei lucrarilor” si “Proiect pentru autorizarea executarii lucrarilor de desfiintare” se inlocuieste cu termenul “Documentatie tehnica”. Astfel, abrevierile “PAC”, “POE” si “PAD” vor fi inlocuite cu "DTAC", "DTOE" si "DTAD
De asemenea, autorizatia de construire se va emite dupa parcurgerea urmatoarelor etape:
- Emiterea certificatului de urbanism, urmare a cererii pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii depusa de solicitant;
- Evaluarea initiala a investitiei si stabilirea necesitatii evaluarii efectelor acesteia asupra mediului de catre autoritatea competenta pentru protectia mediului;
- Notificarea de catre solicitant a autoritatii administratiei publice locale cu privire la mentinerea cererii pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, in situatia in care autoritatea competenta pentru protectia mediului stabileste necesitatea evaluarii efectelor investitiei asupra mediului;
mai multe aici
gugutata
17th December 2008, 15:31
multumesc, chiar nu stiam asta
. Foarte "proaspata" schimbarea de macaz.
mcasa
18th December 2008, 08:03
Multumesc de raspunsurile complete.
Pe semne ca eu nu mai sunt afectat, din moment ce am primit deja autorizatia. Ma rog urmeaza sa o primesc, au gresit-o desteptii de la primarie.
gugutata
18th December 2008, 09:54
QUOTE (mcasa @ Dec 18 2008, 08:03)

Multumesc de raspunsurile complete.
Pe semne ca eu nu mai sunt afectat, din moment ce am primit deja autorizatia. Ma rog urmeaza sa o primesc, au gresit-o desteptii de la primarie.
nu cred ca primaria cere tot proiectul de executie. Probabil la inspectie ai nevoie de toata documentatia pe santier.
aurora56
18th December 2008, 13:27
ieri am primit si eu certificatul de urbanism pentru o constructie .Fiind anexa gospodareasca mi s-a cerut sa se construiasca pe o suprafata de max 50 mp din materiale usoare regim parter ,constructie provizorie (ce inseamna in acceptul lor constructie provizorie in situatia in care eu nu voi sta iarna acolo fiind doar un loc unde sa ma relaxez in concediu si wekenduri?) .In situatia data pot sa fac pod inalt(circulabil) si acces cu scara de lemn din hol?Mi se cer : PAC,aviz electrica,certificat de la serviciul taxe si impozite,vize verificator si declaratie ca obiectul nu face obiectul unui litigiu (nu e suficient contractul de vanzare cumparare a terenului pe care l-am obtinut luna trecuta? ).
aurora56
19th December 2008, 17:40
salut!
Ce parere aveti despre urmatoarea oferta pentru o casuta cu mansarda -9 euro/mp cu tot cu aviz electrica ,proiect arhitectura ,structura ,fundatie,aprobari,verificare si vize pe santier.(Nu e nevoie de aviz de la mediu).
Astrul
19th December 2008, 23:02
aurora56
20th December 2008, 21:51
QUOTE (Astrul @ Dec 19 2008, 22:02)

Fara DDE?
nu stiu ce e DDE, am ridicat de la primarie certificatul de urbanism pe 17.12.2008 si mi s-au cerut documentele pe care le-am mentionat mai sus fara altceva (constructia e in extravilan pe o suprafata de max 50 mp,parter ).Arhitectul a spus ca el se ocupa de tot in asa fel incat sa mi se elibereze autorizatia de constructie dar imi cere sa ma incadrez cu parterul in cei 50 mp.De asemenea in certificatul de urbanism mi se da voie parcare (garare) in incinta,dupa caz , (eu deduc ca pot sa pun alaturi un garaj), asa ca certificatul meu e foarte succint fara multe amanunte si alte documente desi unora in aceeasi situatie cica li s-au cerut o gramada de avize.Nu stiu poate asa sunt noile cerinte.
gugutata
21st December 2008, 16:30
QUOTE (aurora56 @ Dec 19 2008, 17:40)

salut!
Ce parere aveti despre urmatoarea oferta pentru o casuta cu mansarda -9 euro/mp cu tot cu aviz electrica ,proiect arhitectura ,structura ,fundatie,aprobari,verificare si vize pe santier.(Nu e nevoie de aviz de la mediu).
e vb doar de PAC. e un pret OK. Probabil pt. alti 5-6 E/mp primeai in schimb un PTE complet.
dude_79_trc
5th January 2009, 12:39
Salut. Puteti sa ma ajutati va rog cu raspunsuri referitoare le urmatoarele intrebari? Eventual articolele sau legile pe care as putea sa le studiez pentru a ma lamuri.
1. Conform PUZ, am intedictie de constructie 12 m de limita din spate a proprietatii. Asta inseamna ca nu am voie sa imi construisc acolo garaj si/sau magazie de lemne sau se refera doar la constructie de casa?
2. Pentru trecerea din intravilan agricol in construibil trebuie ca suprafata sa fie continua? De exemplu, pe un teren de 2000 de metri vreau sa construiesc o locuinta cuplata (amprenta cca. 250 mp) si la 10 m de case o anexa+garaj+sp. depozitare cu amprenta de cca. 200mp. In planul de detaliu si in planul de situatie trebuie ca suprafata de pamant care se vrea scoasa din agricol in construibil sa fie sub forma unui singur dreptunghi de cca 500 mp sau pot fi mai multe dreptunghiuri de dimensiuni diferite, toate insumand cca 500mp?
3. Sub ce forma ar trebui sa trec in planul de detaliu pentru AC garajul/magazia astfel incat sa pot sa il construiesc pe o bucata de teren intravilan agricol? Stiu ca exista un termen de genul "anexe agricole temporare" sau ceva de genul asta.
Multumesc anticipat
P.S: Imi cer scuze daca am pus intrebari la care s-a raspuns deja.
dude_79_trc
6th January 2009, 16:53
Azi am ridicat Hotararea de Consiliu Local prin care s-a aprobat PUZ-ul pentru terenul meu si am depus actele la OCPI Oltenita pentru trecerea din extravilan in intravilan. Cu ocazia asta am reusit sa aflu cateva raspunsuri partiale la intrebarile mele si le postez poate mai sunt si altii interesati. Daca considerati offtopic va rog sa stergeti postul.
Terenul meu se afla pe raza comunei Frumusani, deci raspunsurile sunt pentru aceasta zona.
1. Se pot construi anexe gospodaresti si in exteriorul zonei "construibile" din PUZ, cu conditia sa se respecte procentul de ocupare al terenului(POT) stabilit prin PUZ si niste retrageri standard fata de vecini.
2. Se pare ca nu e nevoie sa fie continua suprafata de teren. SUn maine la OCPI Calarasi sa ma lamuresc.
3. Denumirea este "anexe gospodaresti".
In cazul in care aveti informatii suplimentare referitoare la subiect va rog sa nu ezitati sa le impartasiti.
cos_tm
7th January 2009, 18:12
Salutare si bine v-am gasit.Imi pare rau ca nu am ajuns decat tocmai acum pe acest forum/topic.Mai bine mai tarziu decat niciodata.
Nu am reusit sa citesc decat vreo 25 de pagini deocamdata....si timpul ma preseaza.Sa va expun pe scurt problema mea.
Am dobandit un teren in bucuresti/sectorul 3.Teren destul de micut.Vandut apartament 2 camere pt a ma apuca de constructie(fix dupa scaderea preturilor
).
Am realizat un pac(si atat) cu un arhitect din valcea(pret considerabil redus-spre inexistent).Insa, dupa plata si resplata.Foarte voalat proiectul.
Mi s-a spus ca se face tot ce imi trebuie.
Ma duc cu el la primarie sa il depun pt AC.Aflu ca nu este verificat(eu fiind total in afara subiectului- imi trebuie pac...facut pac....de unde stiut ca pac trebuie verificat).Il dau unui arhitect, din cunostinte.Cu interventii, mi se verifica Pac pt partea de rezistenta.Ma duc inapoi cu el la primarie.Mi se spune ca trebuie verificat si de un verificator de arhitectura.Il sun pe arhitect.Imi spune ca el a mai depus asha si ca i s-a dat AC fara verificare de arhitectura.Ca o fii o circulara noua.Suna pe altii...de la firme mai mari....primeste raspuns ca nu s-a verificat nici pt un proiect mare....un bloc vis-a vis de vitan mall.
Eu pe unde scot camasa? O locuinta Sp+P+1, Supraf constr 63 mp, Supraf utila 133 mp , Supraf desfasurata 170 mp, necesita verificare de arhitectura?
Si toate acuma cand ma grabesc sa prind un loc in Programul Casa Verde, ca daca nu....sunt mancat.
Un pm cu legatura spre un verificator daca este cazul.
Mersi!
Sunt curios cum o sa fac receptia si cartea tehnica.....Asa se intampla cand te mananca...
teddy2k
15th January 2009, 22:24
Salut.
Taica-miu are o casa construita in anul 2000 fara AC.
Ce trebuie facut pentru obtinerea cartii funciare?
korggis
16th January 2009, 18:03
Te lamuresc eu:
1. se da jos ce s-a facut si se reface procedura pe cale legala. Adica scoti CU, autorizatii cerute din CU si apoi AC. Fara suparare.
Cartea funciara nu se face la teren ? (sint usor cretin la specialitatile legate de aceste aspecte) Ce treaba are casa ?
Olteniteanu
17th January 2009, 10:27
QUOTE (korggis @ Jan 16 2009, 18:03)

Te lamuresc eu:
1. se da jos ce s-a facut si se reface procedura pe cale legala. Adica scoti CU, autorizatii cerute din CU si apoi AC. Fara suparare.
Cartea funciara nu se face la teren ? (sint usor cretin la specialitatile legate de aceste aspecte) Ce treaba are casa ?
Cadastru (si intabulare in cartea funciara) se face atat la teren, cat si la casa.
constrictorul
22nd January 2009, 12:06
Am inceput si eu planurile pentru o casuta. Cum vi se pare planul asta (e atasat)? Terenul e cam ingust - are doar 7.4 si se ingusteaza pana la 7 m.
Astrul
22nd January 2009, 12:09
Vezi cu baia aia deasupra intrarii, sunt curios pe unde vine scurgerea. Ai o usa la dormitorul de sus care se deschide aiurea. In rest, e decent.
Evergreen
22nd January 2009, 12:13
si stilpul 3C de la parter nu exista? cum sta baia acolo? in consola??
eu as inchide portiunea aia de sub baie cu ceva de genul unei marchize si asa ai parte de windfang
constrictorul
22nd January 2009, 12:24
Multumesc pentru remarci. Sunt bucuros sa primesc orice sugestie de bun simt. O problema cu care ne-am confruntat la proiect a fost scara. Am decis sa o lasam in pozitia actuala.
QUOTE (Astrul @ Jan 22 2009, 12:09)

Vezi cu baia aia deasupra intrarii, sunt curios pe unde vine scurgerea. Ai o usa la dormitorul de sus care se deschide aiurea. In rest, e decent.
Inca nu mi-a dat planul de instalatii. Si eu sunt curios cum o sa puna scurgerea (probabil undeva pe peretele de la intrare sau prin bucatarie ca la blocuri). Nu stiu cat de buna e ideea, dar astept si eu sa vad.
Cu usa de la dormitorul de sus ma gandeam sa o fac sa se deschida in interior (desi acel dormitor e un pic cam micut).
QUOTE (Evergreen @ Jan 22 2009, 12:13)

si stilpul 3C de la parter nu exista? cum sta baia acolo? in consola??
eu as inchide portiunea aia de sub baie cu ceva de genul unei marchize
Da, e in consola. Crezi ca pot aparea probleme la deschiderea aia?
gugutata
22nd January 2009, 12:46
QUOTE (constrictorul @ Jan 22 2009, 12:24)

Da, e in consola. Crezi ca pot aparea probleme la deschiderea aia?
cu siguranta baia aia in conditiile unei structuri normale nu poate exista. Trebuie stilp. Ai o consola de colt de 70+60+30 => 1.6 m (sainsficsan)
Problema instalatiilor ramine valabila. Intr'un fel sau altu' trebuie sa duci peretele baii de sus, undeva dincolo de grinda catre scara. Vad ca ai un mic decros pe acel perete. Mai mult ca sigur p'acolo se trag instalatiile.
constrictorul
22nd January 2009, 23:20
QUOTE (punkt @ Jan 22 2009, 12:46)

cu siguranta baia aia in conditiile unei structuri normale nu poate exista. Trebuie stilp. Ai o consola de colt de 70+60+30 => 1.6 m (sainsficsan)
Problema instalatiilor ramine valabila. Intr'un fel sau altu' trebuie sa duci peretele baii de sus, undeva dincolo de grinda catre scara. Vad ca ai un mic decros pe acel perete. Mai mult ca sigur p'acolo se trag instalatiile.
Credeti ca in loc de un stalp din beton ar merge unul din caramida. Si mie mi s-a parut un pic cam "in suspensie" bucata aia.
Evergreen
22nd January 2009, 23:33
proiectantul sa il faca din beton
gugutata
23rd January 2009, 11:44
QUOTE (constrictorul @ Jan 22 2009, 23:20)

Credeti ca in loc de un stalp din beton ar merge unul din caramida. Si mie mi s-a parut un pic cam "in suspensie" bucata aia.
stilpul din caramida asigura portanta strict la compresiune. La un potential seism nu cred ca se duce sandramaua dracului dar cu siguranta vor fi avarii vizible. La urma urmei, poate sa'l faca si din caramida (bineinteles cel putin fundatie locala) dar trebuie sa compenseze undeva prin arii de beton armat rigiditatea corpului in ansamplul lui.
Adica, chiar daca fac acel stilp din caramida (cu functii limitate la un seism), alti stilpi se ingroasa si se armeaza corespunzator.In concluzie mare brinza nu faci.
Astrul
23rd January 2009, 12:01
Dar de ce vrei musai de caramida, poti sa-l faci din beton si sa-l plachezi cu caramida aparenta daca vrei neaparat.
gugutata
23rd January 2009, 12:07
nu cred ca are voie conf. edificabil CU si ar vrea sa'l faca probabil dupa receptie....?!?!?!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.