gabian22
27th November 2008, 11:25
Off-topic,
ARHITECTUL este persoana care stie foarte putin despre foarte multe,si pe masura ce ii creste experienta stie din ce in ce mai putin despre din ce in ce mai multe lucruri pana cand ajunge sa nu stie nimic despre absolut tot
INGINERII in schimb stiu extrem de mult despre foarte putin;pe masura ce le creste experienta ei stiu din ce in ce mai mult despre din ce in ce mai putin,pana cand stiu absolut totul despre mai nimic
CONSTRUCTORUL incepe prin a sti practic tot dar la final ajunge sa nu mai stie nimic datorita colaborarii lui cu arhitectii si inginerii...
ionelionel
27th November 2008, 21:36
sper sa nu ma injurati pt ca sunt convins ca s-a mai discutat, insa dupa ce am citit 20 de pagini nu am gasit nimik, si search-ul de riguare nu a ajutat deloc
intrebarea mea este : la ce distanta minima se poate construi fata de limita de proprietate (gard) ?
am citit prevederile codului civil : 1,9 metri in cazul in care are fereastra etc
nu stiu exact ce se intampla daca constructia nu are destinatia de locuinta (ex : anexa, magazie etc) si nu are fereastra (in cazul in care conteaza) ?
va deranjez deoarece am nevoie sa ma lamuresc rapid in aceasta problema. am downladat un teanc de legi de pe net
imi este de ajuns si un mic pont ex: lege/ an
GERULA2006
27th November 2008, 22:34
Codul Civil : 0,9 fara fereastra si 1,9 cu fereastra
In cazul in care CU prevede alte valori acestea se respecta!
gugutata
30th November 2008, 22:22
QUOTE (tibim @ Nov 26 2008, 19:17)

Salut toti forumistii. Ce-ar inseamna "aviz IC-MB" trecut pe certificatul de urbanism si cine trebuie sa-l obtina: beneficiarul sau arhitectul?, cit ar costa?. La fel ce inseamna verificarea la exigenta E de care spune arhitectul, si daca este obligatorie la un proiect P+1+M. Multumesc
Avizul Inspectoratului in Constructii al Municipiului Bucuresti
Probabil situatia casei tale este atipica in sensul ca: fie te alipesti la calcanul unui imobil existent fie faci o consolidare sau consolidare cu extindere.
Este un aviz complex si documentatia data spre analiza este stufoasa.
Ai nevoie:
1.Studiu Geo
2.Expertiza Tehnica la calcan (imobilu' invecinat) sau Expertiza Tehnica a imobilului existent pe care vrei sa'l consolidezi sau consolidezi si extinzi, dupa caz. Expertul tehnic verifica si proiectul de rezistenta.
3.Proiect de Arhitectura
4.Proiect de Rezistenta (implicit verificarea la rezistenta obligatorie indiferent de marimea imobilului)
5.Calcul "G". (verificat la exigenta E). Se verifica si proiectul de arhitectura.
+ alte documente mai putin importante.
Daca imobilul este intr'o zona istorica si se cere avizul celor de la monumente, ISC'ul primeste documentatia dupa ce ai obtinut in prealabil avizul celor de la monumente (pierzi 2-3 saptamini in sensul ca nu poti aviza in paralel. Un aviz il conditioneaza pe celalalt.
De cele mai multe ori, avizele se obtin in cadrul biroului de arhitectura unde ai comisionat lucrarea. Unii arhitecti(firme de proiectare) tarifeaza separat acest seriviciu de care se ocupa, fie el personal fie un curier sau angajat al firmei. Oricum, un astfel de serviciu costa relativ putin, 30-50 Euro.
Conform legii, verificarea TREBUIE sa o faca BENEFICIARUL (adica tu), dar pt. a simplifica colaborarea, in 99% din cazuri, tot arhitectul cere serviciile unui verificator (verificarea proiectului de autorizatie).
Din acest motiv si pt. a scuti BENEFICIARUL de explicatii siropoase, cu exceptia expertizei tehnice si a studiului geo, toate celelalte verificari si servicii sunt incluse in onorariul cerut. Elegant asa ar fi, unii se tiganesc la singe.
Avizarea ISC'ului este gratuita. Ei "te asteapta" cind incepi lucrarile si platesti atunci niste taxe oficiale + spaga aferenta la "vizite pe santier" daca este cazul si nu ai respectat proiectul.
Sper sa nu fi gresit la "verificarea la exigenta E" dar sunt sigur ca e vb. de Calcul G si verificarea proiectului de arhitectura.
Calcului G este un studiu prin care se justifica comportamentul termic al imobilului astfel incit rezulta un coeficient agreat(imobil bine termoizolat).
Asta e, hirtogareala
. Unele se justifica, altele NU.
http://www.isc-web.ro/lege/ordin_acord.pdf
Aici nu zic nimic de studiul geo, dar cind te duci cu dosarul sa'l depui, ti'l cer (oricum ti'l cere atit expertul cit si verificatorul la rezistenta)
QUOTE (gabian22 @ Nov 27 2008, 11:25)

Off-topic,
ARHITECTUL este persoana care stie foarte putin despre foarte multe,si pe masura ce ii creste experienta stie din ce in ce mai putin despre din ce in ce mai multe lucruri pana cand ajunge sa nu stie nimic despre absolut tot
INGINERII in schimb stiu extrem de mult despre foarte putin;pe masura ce le creste experienta ei stiu din ce in ce mai mult despre din ce in ce mai putin,pana cand stiu absolut totul despre mai nimic
CONSTRUCTORUL incepe prin a sti practic tot dar la final ajunge sa nu mai stie nimic datorita colaborarii lui cu arhitectii si inginerii...
ai perfecta dreptate
iulistefan
3rd December 2008, 17:09
in mod legal, da. se dau detalii de fundatii/infrastructura la faza PAC la nivelul fazei PTh - cu alte cuvinte, pe langa detalii de fundatii semnate de ing. + verificator, ar trebui sa primesti si cantitatile aferente.
gugutata
3rd December 2008, 18:13
QUOTE (iulistefan @ Dec 3 2008, 17:09)

ar trebui sa primesti si cantitatile aferente.
NU
tibim
3rd December 2008, 21:39
[quote name='punkt' date='Nov 30 2008, 22:22' post='5600266']
Avizul Inspectoratului in Constructii al Municipiului Bucuresti
Probabil situatia casei tale este atipica in sensul ca: fie te alipesti la calcanul unui imobil existent fie faci o consolidare sau consolidare cu extindere.
Este un aviz complex si documentatia data spre analiza este stufoasa.
Multumesc Punkt, ca de obicei esti primul care pui lucrurile la... punkt (n-am gasit alta rima!).
Tot la capitolul surprize
1) in proiect arhitectul mi-a prevazut compartimentari cu pereti tristrat din gips carton de 10 cm cu vata minerala la mijloc, ceea ce imi impiedica dreptul meu de a mai trinti usile la nervi pe nevasta personala, caci mi-e frica sa nu daram "compartimentarile interioare". La modul serios, ce spuneti de solutia asta? El mai spune ca e OK chiar daca inlocuiesc gips cartonul cu cea mai ingusta caramida, dar fara macar sa verifice un calcul de rezistenta ceva!
2) studiul geo mi-a aratat ca vecinul cu care primaria ma obliga sa ma "calcanez" si-a intins placinta fundatiei lui in terenul nostru (vreo 20 cm). Daca mai pun si faptul ca are cosul de la centrala iesit prin aer tot pe terenul nostru, ma gindesc sa-i iau chirie omului! Vecinul cica o sa-si mute cosul, dar la fundatie n-are nici o vina, caci constructorul a intrat pe teren (atunci viran). Mai mult, zidul dintre noi l-a facut extrem de inalt (3m), fara fundatie (desi el zice ca are) si cu panta de scurgere spre noi. Am baza legala sa-l oblig sa-si reteze (macar)zidul, sau pur si simplu sa-l reconstruiasca?
3) punkt, undeva ai dat unui forumist un pont privind acordul de salubritate (mai ieftin, mai repede etc) in vederea obtinerii AC. Ce ma sfatuiesti pentru sect 4?
Multumesc
sebibalaj
4th December 2008, 11:55
Buna ziua!!!
Citesc de o vreme prin topicurile de aici si le gasesc foarte interesante, felicitari tuturor membrilor si celor ce fac acest lucru posibil.
As dori cateva sfaturi.Treaba e ca asa.Detin in proprietate de ceva timp un teren intravilan agricol in suprafata de 14 000 m2, cu un front de 65.4m la un drum judetean,lungimea fiind de 214m.Ca utilitati deocamdata am doar curent la strada,urmeaza ca in primavara sa fie si gazul.Exista si proiect pt. apa si canalizare dar va mai dura vreo 2 ani zic cei de la primarie.Doresc sa il parcelez spre vanzare,pe lungime.Acum as avea nevoie sfaturi.Eu m-am gandit sa fac 11 parcele plus una care sa fie drumul de servitute si pe care sa o cedez primariei.Referitor la dimensiuni e de ajuns frontul de 18m sau sa pun 19-20? Vreau 10 parcele egale si una mai mare pt. mine. E bine sa parcelez cum vreau eu sau mai intai sa caut cumparatori si sa le vand dupa dorinta?
Am vorbit cu cineva si mi-a spus ca m-ar costa 5 milioane de parcela cu actele in mana.E OK?Altul a zis 100 de milioane.
Ce pasi ar fi de urmat in vederea realizarii proiectului respectiv?
Astept sugestii.Numa bine!!!
mihaela320
6th December 2008, 13:59
buna ziua,multumesc pentru tot ce scrieti pe-aici ,toate topicurile sunt interesante si folositoare pentru cine vrea sa construiasca o casa.si eu vreau sa-mi construiesc o casa si acum sunt in discutii cu arhitectul dar deja sunt in impas:vreau sa nu fie prea mare casa pentru ca pe urma va fi costisitoare la incalzire.am doua schite si nu stiu pe care sa o aleg,poate ma puteti sfatui,cumva.planul 1 este varianta noastra si chiar daca nu este prea aspectuoasa noi ne-am gandit ca este mai compacta si tot pe aici am citit ca cu cat este mai 'colturoasa' ca sa zic asa se pierde mai multa caldura,varianta 2 este a arhitectului si cred ca este mai draguta ca estetica.mie imi plac amandoua si nu stiu pe care sa o aleg.ma puteti ajuta cu ceva idei pro si contra?va multumesc
gugutata
8th December 2008, 18:58
QUOTE (sebibalaj @ Dec 4 2008, 11:55)

Buna ziua!!!
Citesc de o vreme prin topicurile de aici si le gasesc foarte interesante, felicitari tuturor membrilor si celor ce fac acest lucru posibil.
As dori cateva sfaturi.Treaba e ca asa.Detin in proprietate de ceva timp un teren intravilan agricol in suprafata de 14 000 m2, cu un front de 65.4m la un drum judetean,lungimea fiind de 214m.Ca utilitati deocamdata am doar curent la strada,urmeaza ca in primavara sa fie si gazul.Exista si proiect pt. apa si canalizare dar va mai dura vreo 2 ani zic cei de la primarie.Doresc sa il parcelez spre vanzare,pe lungime.Acum as avea nevoie sfaturi.Eu m-am gandit sa fac 11 parcele plus una care sa fie drumul de servitute si pe care sa o cedez primariei.Referitor la dimensiuni e de ajuns frontul de 18m sau sa pun 19-20? Vreau 10 parcele egale si una mai mare pt. mine. E bine sa parcelez cum vreau eu sau mai intai sa caut cumparatori si sa le vand dupa dorinta?
Am vorbit cu cineva si mi-a spus ca m-ar costa 5 milioane de parcela cu actele in mana.E OK?Altul a zis 100 de milioane.
Ce pasi ar fi de urmat in vederea realizarii proiectului respectiv?
Astept sugestii.Numa bine!!!
1. Daca ai un front de 65 m probabil drumul de acces va fi unul central de minim 7 m astfel incit rezulta doua fisii late de 29 m. Daca imparti aceste fisii pe lungimea lor de 214 m in loturi cu fronturi la drumul nou creat de maxim 20 m => 10 loturi + 10 loturi.
Poti folosi fronturi mai mici de minim 15 m unde rezulta mai multe loturi dar cu suprafete mai mici (15 X 29 = 435).
E mai usor sa vinzi loturi mai mici si mai multe (ieftine) decit mai mari si mai putine (scumpe). Oricum, ultimele 4 loturi (2 pe o parte si celelalte 2 pe cealalta parte) vor fi afectate de un "punct de intoarcere auto". Nu stiu in ce masura este legala o servitute. Ai nevoie de un drum central cu 2 sensuri si zona de intoarcere.
2. Un PUZ te va ajuta sa reglementezi parcela astfel incit vei vinde loturi numa' bune pt. a primi un certificat de urbanism.
3. Referitor la costuri, nu cunosc detalii.
QUOTE (mihaela320 @ Dec 6 2008, 13:59)

buna ziua,multumesc pentru tot ce scrieti pe-aici ,toate topicurile sunt interesante si folositoare pentru cine vrea sa construiasca o casa.si eu vreau sa-mi construiesc o casa si acum sunt in discutii cu arhitectul dar deja sunt in impas:vreau sa nu fie prea mare casa pentru ca pe urma va fi costisitoare la incalzire.am doua schite si nu stiu pe care sa o aleg,poate ma puteti sfatui,cumva.planul 1 este varianta noastra si chiar daca nu este prea aspectuoasa noi ne-am gandit ca este mai compacta si tot pe aici am citit ca cu cat este mai 'colturoasa' ca sa zic asa se pierde mai multa caldura,varianta 2 este a arhitectului si cred ca este mai draguta ca estetica.mie imi plac amandoua si nu stiu pe care sa o aleg.ma puteti ajuta cu ceva idei pro si contra?va multumesc
1. Daca desenele postate sunt facute de un arhitect, cel mai bine ar fi sa cauti altu'
. Daca sunt schite facute de tine intr'un soft rudimentar, atunci calitatea informatiei prezentata este scuzabila.
Este rusinos sa prezinti unui potential client o schita atit de sumara si principiala sperind sa'l faci sa'ti inteleaga ideea. Tine de profesionalism si bun simt.
2. Solutia 2 pare ceva mai "interesanta" in sensul ca prin dezvoltarea ideii se poate ajunge la un partiu functional si curat. As insista totusi ca relatia bucatarie-camera de zi sa fie una de "concubinaj functional" fara a interpune un hol. Nu ma intelege gresit, nu'i musai din bucatarie sa ajungi in camera de zi dar corect ar fi ambele sa ofere acces pe terasa si pe undeva zona de acces in locuinta nu prea are ce cauta acolo. Tine de "feeling". Pina la urma cum crezi tu ca'i mai bine.
Vizual, comparind suprafata bucatariei cu cea a camere de zi, undeva egalitatea dintre ele spune ca o analiza mai judicioasa a suprafetelor ar fi indicata. Inclusiv baia din parter pare inutil de generoasa.
Nu ai depozitari.
QUOTE (tibim @ Dec 3 2008, 21:39)

2) studiul geo mi-a aratat ca vecinul cu care primaria ma obliga sa ma "calcanez" si-a intins placinta fundatiei lui in terenul nostru (vreo 20 cm). Daca mai pun si faptul ca are cosul de la centrala iesit prin aer tot pe terenul nostru, ma gindesc sa-i iau chirie omului! Vecinul cica o sa-si mute cosul, dar la fundatie n-are nici o vina, caci constructorul a intrat pe teren (atunci viran). Mai mult, zidul dintre noi l-a facut extrem de inalt (3m), fara fundatie (desi el zice ca are) si cu panta de scurgere spre noi. Am baza legala sa-l oblig sa-si reteze (macar)zidul, sau pur si simplu sa-l reconstruiasca?
3) punkt, undeva ai dat unui forumist un pont privind acordul de salubritate (mai ieftin, mai repede etc) in vederea obtinerii AC. Ce ma sfatuiesti pentru sect 4?
Multumesc
2. cosul trebuie sa'l mute.
Daca are Autorizatie de Constructie pe casa asa cum e, mare lucru nu poti face decit sa dai in judecata primaria, totusi nu cred. Probabil vecinu' a gresit referitor atit la fundatie cit si la panta sarpantei care are apa spre curtea ta.
Referitor la "zidul dintre noi", cel de 3 m, nu inteleg la ce te referi. Gard?! Calcan?!
tibim
8th December 2008, 22:40
2. cosul trebuie sa'l mute.
Daca are Autorizatie de Constructie pe casa asa cum e, mare lucru nu poti face decit sa dai in judecata primaria, totusi nu cred. Probabil vecinu' a gresit referitor atit la fundatie cit si la panta sarpantei care are apa spre curtea ta.
Referitor la "zidul dintre noi", cel de 3 m, nu inteleg la ce te referi. Gard?! Calcan?!
[/quote]
Ma refer la gardul din prelungirea calcanului.
As insista daca poti sa-mi raspunzi si despre avizul de salubritate la sect 4
Multumesc
gugutata
8th December 2008, 22:59
Avizul de salubritate este un rahat de contract intre tine si compania care ridica gunoiu' in sect 4. Acelasi serviciu il presteaza si ADP'ul de sector mult mai ieftin. Am impresia ca ai nevoie de buletin, certif. de urbanism si memoriul de arhitectura din proiect (ugaleste si tu in acest sens).
La un moment dat, pe parcursul lucrarii, astia vin si'ti ridica molozul.
Cu gardul (imprejmuirea) e mai greu. Vezi pe juridic.
tibim
9th December 2008, 20:38
QUOTE (punkt @ Dec 8 2008, 22:59)

Avizul de salubritate este un rahat de contract intre tine si compania care ridica gunoiu' in sect 4. Acelasi serviciu il presteaza si ADP'ul de sector mult mai ieftin. Am impresia ca ai nevoie de buletin, certif. de urbanism si memoriul de arhitectura din proiect (ugaleste si tu in acest sens).
La un moment dat, pe parcursul lucrarii, astia vin si'ti ridica molozul.
Cu gardul (imprejmuirea) e mai greu. Vezi pe
juridic.
Multumesc Punkt!
sebibalaj
10th December 2008, 14:57
Multumesc Punkt.Interesanta sugestia ta.Deocamdata testez piata local sa vad cam care e media parcelelor in zona, ca am auzit ca vrea si primaria sa parceleze si sa vanda asa ca mai astept.
Cam cat ar costa un PUZ pt. terenul respectiv in varianta ta?
Numa bine!!
gugutata
10th December 2008, 17:33
eu nu fac PUZ'uri, dar unul simplu sare de 3000 euro.
CristiALF
13th December 2008, 14:22
As dori sa stiu si eu ce reprezinta taxa de 0.7% catre ISC (cea care aparent trebuie platita pana la finalul lucrarii)? Ok, inteleg taxa de 0.1% care e obligatorie, dar oare aceasta 0.7% in plus trebuie neaparat platita? De ce trebuie sa o platesc, ce reprezinta, ce servicii imi ofera ISC in contul ei?? Sunt o caruta de bani si nu inteleg de ce trebuie sa ii dau 
gugutata
14th December 2008, 22:32
QUOTE (CristiALF @ Dec 13 2008, 14:22)

As dori sa stiu si eu ce reprezinta taxa de 0.7% catre ISC (cea care aparent trebuie platita pana la finalul lucrarii)? Ok, inteleg taxa de 0.1% care e obligatorie, dar oare aceasta 0.7% in plus trebuie neaparat platita? De ce trebuie sa o platesc, ce reprezinta, ce servicii imi ofera ISC in contul ei?? Sunt o caruta de bani si nu inteleg de ce trebuie sa ii dau

ISC'ul ofera in schimbul acestor bani inspectii pe santier si dreptul tau de a le da spaga
.
Teoretic ei fac inspectii ca sa constate diferite erori, eventual se asigura ca santierul si executia se desfasoara conform normelor si conf. proiectului.
zen
14th December 2008, 22:49
QUOTE (CristiALF @ Dec 13 2008, 14:22)

taxa, de fapt, este 0,8%
ei doar o partajeaza in 2 transe, una de 0,1% si una de 0,7%
mai frumos e cand faci constructii pe firma si, la aia de 0,7%, se face rectificare la valoarea finala
si nu primesti nimic, doar dai. suntem in romania, ai uitat?
gugutata
15th December 2008, 18:13
QUOTE (CristiALF @ Dec 14 2008, 23:03)

daca esti in Ilfov, probabil poti sa eviti sa anunti inceperea lucrarilor la ISC. Depinde de tine.
CristiALF
15th December 2008, 22:39
Am facut-o deja, am platit azi cei 0.1%. Oricum, decat sa ma complic aiurea....asta e, dar te oftici cand dai atatia bani degeaba 
mihaela_il
16th December 2008, 10:30
Buna ziua!
Ma confrunt si eu cu o "problema" si as aprecia daca ma puteti ajuta.
Construiesc o casa P+E in Ilfov - de-abia am turnat placa peste parter. Amprenta la sol este de 140 mp iar podul are o suprafata de aprox 120 mp. Nu am intentia sa folosesc podul decat ca spatiu de depozitare, nu locuibil. Acoperisul o sa fie simplu in doua ape cu o inclinare de 30% si, conform planului, inaltimea podului maxima este de aprox 3 m. Accesul la pod se face printr-un chepeng (golul lasat in placa peste etaj este de 1 x 1.2 m). Pentru ca nu era loc suficient pe hol, chepengul se deschide in dormitorul matrimonial care este mai mare.
Din diferite motive, as vrea sa renunt la chepeng iar accesul sa se faca prin scara normala - scara de la parter la etaj sa se continue pana la pod. Tehnic este posibil.
Este aceasta o schimbare majora care necesita o noua autorizatie de constructie? Casa o sa fie considerata P+E+M? Care sunt criteriile prin care un pod devine mansarda? Credeti ca o sa am probleme la receptia casei?
Multumesc!
Mihaela
gugutata
16th December 2008, 21:09
NU necesita alte documentatii pt. reautorizare dar legal ai nevoie de o dispozitie de santier scrisa si semnata de proiectant.
mcasa
17th December 2008, 13:41
Salut
Am si eu o intrebare.
Se poate executa (fara a incalca legea) o casa doar cu proiectul pentru AC?
Bine inteles daca respectivul constructor se pricepe si este ceva simplu (casa fara pretentii).
Multumesc.
gugutata
17th December 2008, 13:57
DA
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.