Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

korggis

Nu ! Nu poti incepe nimic.
Insa, daca ai singe in tine si faci ca Astra ( spunea el pe undeva) poti sa te apuci si cind vine un control tu le spui scurt ca ii dai in judecata si le ceri daune pentru fiecare zi de intirziere in valoare de xxxx (ceva mare oricum). Asta doar daca ai singe in tine si te tine sa mergi pina la capat in cazul in care se intimpla.
AC-ul nu intra in lista de documente care se aproba automat dupa 30 de zile.

Sint multi care nici macar un certificat de urbanism nu au si au casele gata. Dar e pe pielea lor.
CristiALF
In Bucuresti e cam aiurea sa faci chestii din astea. In afara Bucurestiului cam merge, dar aici..nu m-as risca si asta in principal pentru ca obtinerea unei AC in Bucuresti poate dura luni de zile, juma de an. Nu te poti baza ca incepi si las ca in 2 luni maxim iese AC-ul...neah...aici e freacangeala, stai si 2-3 luni dupa un CU, dar dupa o AC..

Kirin
QUOTE (Kirin @ Oct 24 2008, 00:26) *
Drumul de access (servitute) apartine inca vechiului proprietar. sunt cam 5-6 parcele/proprietari de-o parte si de alta a drumului de acces. Intre timp, la unele parcele s-a ajuns la al 2,3 lea proprietar
In mare cam toti si-au tras curent de la strada principala subteran pe drumul de acces. Vechiul proprietar spera sa ciupeasca de la fiecare cate ceva pentru ca- spune el -este proprietarul drumului.
Q: trebuie sa am consimtamantul proprietarului ca sa pot sa trag cablu subteran? Ce zice legea? caci daca-mi cere un 10000 Euro ce as putea face?

similar pentru teava de gaz; cand am luat terenul, vanzatorul zice uite, ai aici gaz. Acum, tot acelasi vechi proprietar spune ca multi au contribuit la aceasta lucrare si ca tre sa *dau si eu ceva* .
Q: este legal? am auzit ca daca lucrarea este mai veche de 2 ani, conducta devine proprietatea Distrigaz-ului.

Multumesc

cum e?
mcasa
Salutare.
Cat costa un proiect (pentru PAC) de instalatii pentru o locuinta?
Multumesc.
mcasa
Buna
Cine ma poate ajuta si pe mine cu o stampila pe un proiect de instalatii pentru PAC?
Multumesc.
gugutata
QUOTE (mcasa @ Nov 3 2008, 10:57) *
Buna
Cine ma poate ajuta si pe mine cu o stampila pe un proiect de instalatii pentru PAC?
Multumesc.

trebuie o stampila de SRL (poate fi alta decit a firmei de proiectare de arhitectura). Un PAC la instalatii (toate 3) costa in jur de 150 euro.
OFF-ROAD
QUOTE (mcasa @ Oct 31 2008, 14:12) *
Salutare.
Cat costa un proiect (pentru PAC) de instalatii pentru o locuinta?
Multumesc.

in jur de 1 euro / mp
inginerii cu care lucrez eu atat imi cer pt faza PAC
bafta

mcasa
"Scump domne scump dincolo era mai ieftin"

Mai caut, poate gasesc mai ieftin.

Multumesc
trompy400
Buna am construit anul asta o casa. Am ridicat-o am pus acoperisul si saptamina viitoare urmeaza timplaria.As vrea sa ii fac acte. Ce demersuri trebuie facute pentru asta?
mcasa

Salut
Cat costa sau cum se calculeaza taza ISC pentru inceperea lucrarilor.
Multumesc.
korggis
QUOTE (trompy400 @ Nov 7 2008, 20:44) *
Buna am construit anul asta o casa. Am ridicat-o am pus acoperisul si saptamina viitoare urmeaza timplaria.As vrea sa ii fac acte. Ce demersuri trebuie facute pentru asta?

Deci tu ai facut casa cum te-a dus pe tine buzunarul, fara sa stii ca pentru a face asa ceva ti-ar trebui niste hirtii de pe la diverse institutii ale statului ?
Intreb si eu ca sint putin surprins de tupeul unora.

Si ca sa nu spui ca sint rau, fa AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE !!! Dar sa nu pomenesti ca ai facut deja constructia. Doar daca arhitectul ti-e frate.
korggis
Si cu scuzele de rigoare daca te refereai la actele de finalizare a constructiei. Adica la intrarea in categoria de imobil impozitabil. Nu stiu exact cum se numeste procedura, insa trebuie sa mergi la primarie si sa vorbesti cu arhitectul. El va veni sa verifice lucrarea.
Spor !
BBLoo
QUOTE (mcasa @ Nov 10 2008, 11:54) *
Salut
Cat costa sau cum se calculeaza taza ISC pentru inceperea lucrarilor.
Multumesc.

Salut.
0,5 % din valoarea de investitie.
Valoarea de investitie o ai in autorizatia de construire.

QUOTE (BBLoo @ Nov 10 2008, 21:07) *
Salut.
0,5 % din valoarea de investitie.
Valoarea de investitie o ai in autorizatia de construire.

Scuze,
Am vrut sa scriu 0,8 % si a iesit altceva...
La inceperea lucrarilor platesti 0,1% din valoarea de investitie urmand ca pana la sfarsit sa ajungi la 0,8%.

Salut

Am autorizare de construire pe o suprafata de x mp.

Daca dupa inceperea constructiei ma hotarasc sa fac pivnita, cum trebuie procedat dpdv legal?
Trebuie sa depun din nou toate actele (urbanism, avize, autorizatia actuala, tot proiectul PAC, etc) pt o noua autorizatie?
Sau se mai plateste diferenta de bani respectiva (datorata maririi suprafetei totale a casei) si in plus doar modificarile aduse proiectului initial.

Multumesc anticipat
trompy400
Ma scuzi ca nu m-am facut bine inteles dar o sa incerc sa fiu mai explicit. Casa mea are toate autorizatiile necesare pentru constructie. Am terminat-o de construit si acum as vrea sa ma inscriu pt subventia aia de 90 % pentru sisteme alternative de energie. Am discutat cu cineva de la o firma si mi-a spus ca dupa demararea programului o sa mi se ceara act de proprietate al casei. Asta nu stiu eu de unde sa il fac. Eu am actul pe pamint si autorizatia de construire si nu stiu ce mai imi trebuie sa am act de proprietate pe casa.Si nu te mai repezi asa ca rima in stinca. laugh.gif
gugutata
trebuie sa faci receptia lucrarilor cu un reprezentant al primariei. Nu cunosc exact pasii totusi s'a mai scris aici pe topic cu lux de amanunte procedura in cauza.

Dupa ce faci receptia, se face cadastru, se intabuleaza si primaria emite un titlu' de proprietate.
korggis
Scuze de intirziere. Dar am vrut sa raspund de la munca, insa in timp ce scriam raspunsul au si banat forumul. Unii sint mai speciali, cum s-ar spune. bash.gif
Cum a spus si Punkt-ul ... smile.gif

ps: scuze inca o data, insa asta imi mai trebuia mie acu sa apara unu picat din cer si pe naspa. Buna asta cu rima in stinca smile.gif Imi imaginez reclama la reanult si mor de ris.

korggis
Eu din nou...
Pe linga mariule subventii de 90% la panouri solare si etc, ar mai fi si o mica subventie la construirea prin credit ipotecar a unei locuinte a tinerilor sub 35 de ani, subventie in valoare de 20% din costul locuintei. S-a mai modificat intre timp si se pare ca suma maxima e de 10k euro. Care se vor plati dupa finalizare.
Si ce e mai amuzant e ca e oarecum obligatoriu.
Cititi si voi aici: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=92552 si dati o parere...

havenmaster
Sunt cu casa in constructie si trebuie sa fac cateva modificari(modificarea unor pereti despartitori- nu sunt de rezistenta)
Pentru aceasta trebuie sa merg la proiectant sa obtin o dispozitie de santier.
Stie cineva cam cat ar costa o astfel de dispozite?
GERULA2006
Salut!
Aveti idee cam cit mai este pretul pentru un proiect complet ( o casa normala f forme deosebite)? - pretul pe metrul patrat
Acum cu criza asta au mai scazut preturile?
Trebuie sa gasesc arhitect si vreau sa stiu de unde sa incep negocierile.
Multumesc!
aurora56
Oamni buni,am si eu o neclaritate .Azi am fost sa depun o cerere pentru certificat de urbanism si am primit un raspuns nu tocmai placut.Situatia e urmatoarea :
Am cumparat saptamana trecuta de la parinti o parcela de 1100 metri patrati teren extravilan agricol peste drum de partea intravilana a municipiului Tulcea .Pe acest teren pe care am cultivat pomi fructiferi si vita de vie (o parte din el)eu vreau sa ridic o constructie cu destinatie temporara de suprafata mica de maxim 100 metri patrati si mi s-a spus ca nu mi se va abroba cererea deoarece terenul e aproape de intravilan si constructiile de adapost agricol se fac la distanta de domiciliu si nici nu pot sa fac constructie cu destinatie locuinta ca e in intravilan si conform legii nu am voie .Ca sa trec terenul in intravilan ma costa mult si iarasi nu am sanse sa mi se aprobe ca e in suprafata mica .Ce pot sa fac in astfel de caz?
Daca scriu ca fac constructie cu destinatie anexa gospodarie agricola temporara , parter (eventual la faza de constructie proiectantul poate sa scrie ca va avea pod circulabil si pot face acolo o camera sau 2) in suprafata de 75 metri patrati (in situatia ca nu va merge cu podul poate o las numai cu parter cu mai putine camere ca si asa e temporara) am sanse sa obtin aprobare?

QUOTE (aurora56 @ Nov 24 2008, 10:19) *
Oamni buni,am si eu o neclaritate .Azi am fost sa depun o cerere pentru certificat de urbanism si am primit un raspuns nu tocmai placut.Situatia e urmatoarea :
Am cumparat saptamana trecuta de la parinti o parcela de 1100 metri patrati teren extravilan agricol peste drum de partea intravilana a municipiului Tulcea .Pe acest teren pe care am cultivat pomi fructiferi si vita de vie (o parte din el)eu vreau sa ridic o constructie cu destinatie temporara de suprafata mica de maxim 100 metri patrati si mi s-a spus ca nu mi se va abroba cererea deoarece terenul e aproape de intravilan si constructiile de adapost agricol se fac la distanta de domiciliu si nici nu pot sa fac constructie cu destinatie locuinta ca e in intravilan si conform legii nu am voie .Ca sa trec terenul in intravilan ma costa mult si iarasi nu am sanse sa mi se aprobe ca e in suprafata mica .Ce pot sa fac in astfel de caz?
Daca scriu ca fac constructie cu destinatie anexa gospodarie agricola temporara , parter (eventual la faza de constructie proiectantul poate sa scrie ca va avea pod circulabil si pot face acolo o camera sau 2) in suprafata de 75 metri patrati (in situatia ca nu va merge cu podul poate o las numai cu parter cu mai putine camere ca si asa e temporara) am sanse sa obtin aprobare?

Arhitectul imi ceruse pentru o suprafata construibila de 100 metri patrati la care el obtine aprobarile,autorizatii de la electrica ,mediu,face PUD-ul ,asistenta pe santier -2000 euro si eu nu obtin decat certificatul de urbanism si ridicarea topogafica pt PUD .Nu stiu , e mult sau putin.
CristiALF
QUOTE (GERULA2006 @ Nov 24 2008, 11:44) *
Salut!
Aveti idee cam cit mai este pretul pentru un proiect complet ( o casa normala f forme deosebite)? - pretul pe metrul patrat
Acum cu criza asta au mai scazut preturile?
Trebuie sa gasesc arhitect si vreau sa stiu de unde sa incep negocierile.
Multumesc!

Depinde ce intelegi tu prin "complet". Vezi ca se mai discutase aceasta chestiune pe aici. Completul pe care il inteleg eu + calitatea aferenta, cred ca undeva la 16-18 EUR/mp.
Evergreen
Pentru cei ce vor sa verifice standardele dupa care le lucreaza constructorii si proiectantii antamati:

ORDIN nr. 729 din 5 mai 2006 pentru aprobarea Listei standardelor romane care transpun standarde europene armonizate si a specificatiilor tehnice recunoscute in domeniul produselor pentru constructii:
http://www.ctpc.ro/legislatie/Blegeanr729.html
CristiALF
Am si eu o intrebare referitoare la trasul curentului: a fost tata sa depuna actele la Electrica (am avizul de amplasament luat) si cica fara procesul verbal de receptie al casei nu se poate trage curent (racord efectiv). Avand certificatul de urbanism sau autorizatia de constructie nu se poate trage cica decat curent pentru deschidere de santier. Cum naiba, ca ma enerveaza astia, adica eu nu pot sa imi trag curent normal de acum?? Nu as vrea sa platesc de 2 ori: deschidere de santier + solutia finala. Cat costa curentul asta pentru deschidere de santier? Nu exista o alta metoda sa imi trag curent normal de la inceput?
Thx
anca d
Poate o fi vreo reglementare noua. Noi am depus de prin mai-iunie primele hartii si receptia am facut-o ulterior. Nu ne-au cerut nimic in acest sens. Noi aveam casa ridicata si vorbeam cu tanti de acolo ca si cum se locuia. Zii ca depui acum ce ai si aduci ulterior ce mai trebuie. Ei sa inceapa procedurile pentru curent definitiv. Daca se misca enelul ca la mine, sigur o sa faci receptia pana vine curentul.
tibim
Salut toti forumistii. Ce-ar inseamna "aviz IC-MB" trecut pe certificatul de urbanism si cine trebuie sa-l obtina: beneficiarul sau arhitectul?, cit ar costa?. La fel ce inseamna verificarea la exigenta E de care spune arhitectul, si daca este obligatorie la un proiect P+1+M. Multumesc
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.