gecs
8th October 2008, 22:18
QUOTE (tofyy @ Oct 8 2008, 18:26)

Da am sa lucrez in regie proprie dar cu "doreii" mai priceputi. Sper sa reusesc sa citesc un PAC........sau mai bine e sa cer proiectantului PTE numai pentru structura de rezistenta (rezistenta=Fundatie?)? Are cum sa faca doar aceasta etapa?
Rezistenta = proiect pentru toate elementele structurale ale constructiei: fundatii, stalpi, grinzi, placi etc. Se poate face PT doar pentru rezistenta si e foarte indicat - eu as zice chiar obligatoriu.
yapy
9th October 2008, 09:15
salutare tuturor
eu stau la curte in bucuresti, sectorul 4 si am o casa cu 3 camere, tip "vagon", sa zicem.
ei bine, pe planul casei imi apar cele 3 camere doar ca in continuarea lor, in interiorul curtii, apare un patratel cu un X mare pe el. ce-i ala? e magazie?
am voie sa imi fac acolo o camera? adica sa torn fundatie,sa zidesc, sa ridic pana la 2.2 m si sa acopar?
va multumesc pentru ajutor.
am atasat si o poza

p.s. pot sa schimb si usile? adica sa le astup, sa daram si sa o pun 2 metri mai in stanga/dreapta?
mcasa
10th October 2008, 08:21
Salut.
Paote sa ma lamureasca si pe mine cineva in privinta continutului PAC-ului pentru rezistenta la o casa cu subsol?
Adica, planuri si detalii se dau pana la cota +-0 inclusiv? Asta inseamna ca trebuie sa primesc detalii de placa peste subsol (armare placa), detalii grinzi si stalpi subsol, detalii scara subsol si intrare in casa, detalii pereti subsol si nu in ultimul rand detalii fundatie subsol.
Daca gresesc, poate cinva sa-mi spuna ce trebuie sa primesc?
Multumesc.
gugutata
10th October 2008, 08:51
QUOTE (yapy @ Oct 9 2008, 10:15)

e magazie?
pe ridicarile topo acele patratele cu X reprezinta anexe gospodaresti.
Lucrari de igienizare (reparatii superficiale fatade, revopsirea acestora in culoarea initiala, schimbari de timplarie, reparatii sarpanta, etc...) al imobilului poti sa faci fara un proiect.
Pt. orice alt fel de interventii ai nevoie de un proiect. Dat fiind ca este vb. de un imobil existent, ai nevoie si de o expertiza tehnica.
QUOTE (mcasa @ Oct 10 2008, 09:21)

Daca gresesc, poate cinva sa-mi spuna ce trebuie sa primesc?
La PAC ai nevoie doar de urmatoarele planse:
-plan fundatii
-detalii fundatii (aprox. 2 desene pe format A3)
-alte detalii de fundatii, eventual detalii armare pereti subsol si racorduri intre zona casei fara subsol cu zona casei cu subsol (daca este cazul)
Aprox. 5-6 desene cu totu'. Nu se da armarea planseului peste subsol, nici detalii de scara, musai stampilate de un verificator.
Desenele sunt insotite de un Memoriu Tehnic stampilat de verificator si proiectant (firma), semnat de inginer, eventual suprasemnat de arhitect (nu e musai)
Sa nu uite tabelul cu faze determinante care reprezinta o sugestie a proeictantului catre ISC pt. a participa la aceastea (fazele determinante). ISC'ul alege din aceste faze, 5-6 la numar, doar 2-3.
mcasa
10th October 2008, 10:11
Ce valoare procentuala are PAC-ul pe rezistenta din proiectul complet de rezistenta (PAC+PT+DDE) ?
gugutata
10th October 2008, 10:36
QUOTE (mcasa @ Oct 10 2008, 11:11)

Ce valoare procentuala are PAC-ul pe rezistenta din proiectul complet de rezistenta (PAC+PT+DDE) ?
Daca un proiect la o casa de 200-250 mp ajunge in jur de 3500-4000 Euro (PAC+PTE) pt. toate disciplinele (arh, rez, electrice, sanit, term) + avize si CU, proiectul de rezistenta la PAC este 300 euro (din care 50 verificare) iar cel la PTE 800-1000 euro (include si PAC).
mcasa
10th October 2008, 11:00
vyrgynya
10th October 2008, 14:36
Vreau sa construiesc o casa de vacanta P+M.Stie cineva un arhitect (proiectant)la care sa ma duc cu niste schite,desene facute de mine si care sa-mi faca un proiect complet? In principiu stiu ce vreau,dar ar fi ok daca are si alte propuneri.As dori un arhitect practic,la obiect(fara creatii artistice alambicate) si....la un pret rezonabil.Cam cit se ia pe un proiect complet(cu detalii de executie,etc,...)?
Daca ma puteti ajuta trimiteti-mi in PM.
Multumesc,
anca d
12th October 2008, 17:39
Am nevoie de un cadastrist serios si rezonabil la pret, care sa-mi faca schita de cadastru pentru casa. Daca cunoasteti, ati lucrat cu cineva serios va rog un numar de tel pe pm.
Multumesc!
came_lia
14th October 2008, 22:28
Care sunt retragerile fata de limita de proprietate conform Codului Civil?
renderman
15th October 2008, 16:12
QUOTE (came_lia @ Oct 14 2008, 23:28)

1,90 m daca ai ferestre. Se numeste "servitutea de vedere asupra proprietatii vecinului"
OFF-ROAD
19th October 2008, 21:16

pai:
- ai 4 m la strada depinde de "rangul" drumului de acces , daca e drum de servitute se accepta si 3 m
- 5 m fata de limita de proprietate din spate
- si pt laterale este varianta generala - min 3 m dar nu mai putin de 1/2 din inaltimea casei
- 0,9 m in cazul in care nu ai nicio fereastra pe latura respectiva
- si se mai accepta si 1.90 m cu ferestre
aici am vorbit de situatiile generale astea sunt retragerile standard
bineinteles ca la primarie cand se emite C.U. se stabilesc exact retragerile pt lotul respectiv....si se pot modifica astea standard pin PUZ s.a.m.d.
astea sunt retragerile si de aici rezulta edificabilul....dar trebuie luati in calcul si indicii POT si CUT care impreuna dicteaza amprenta casei la sol si dezvoltarea ei pe verticala
sper ca ti-am fost de ajutor
florinmihai_73
20th October 2008, 19:32
este ok pretul de 16 euro pe metru pt un proiect total?
CristiALF
21st October 2008, 09:20
E f ok zic eu.
EugennI
22nd October 2008, 10:25
QUOTE (OFF-ROAD @ Oct 19 2008, 22:16)

pai:
- ai 4 m la strada depinde de "rangul" drumului de acces , daca e drum de servitute se accepta si 3 m
- 5 m fata de limita de proprietate din spate
- si pt laterale este varianta generala - min 3 m dar nu mai putin de 1/2 din inaltimea casei
- 0,9 m in cazul in care nu ai nicio fereastra pe latura respectiva
- si se mai accepta si 1.90 m cu ferestre
aici am vorbit de situatiile generale astea sunt retragerile standard
bineinteles ca la primarie cand se emite C.U. se stabilesc exact retragerile pt lotul respectiv....si se pot modifica astea standard pin PUZ s.a.m.d.
astea sunt retragerile si de aici rezulta edificabilul....dar trebuie luati in calcul si indicii POT si CUT care impreuna dicteaza amprenta casei la sol si dezvoltarea ei pe verticala
sper ca ti-am fost de ajutor
in afara de 0.6 cand nu exista ferestre si 1.9 cand exista ferestre catre proprietatea vecinului CCivil nu face alte mentiuni.
datele de mai sus nu sunt din codul civil, ci sunt stabilite de primarie.spre ex pe mine in Corbeanca m-a obligat ca lateral sa las minim 0.9 si 2 m fata de vecinul din spate
OFF-ROAD
22nd October 2008, 12:45
QUOTE (EugennI @ Oct 22 2008, 11:25)

in afara de 0.6 cand nu exista ferestre si 1.9 cand exista ferestre catre proprietatea vecinului CCivil nu face alte mentiuni.
datele de mai sus nu sunt din codul civil, ci sunt stabilite de primarie.spre ex pe mine in Corbeanca m-a obligat ca lateral sa las minim 0.9 si 2 m fata de vecinul din spate
de acord.....eu am spus retragerile generale dupa care faci si documentatia pt CU
cand emite primaria CU atunci se stabilesc toate limitele
QUOTE (florinmihai_73 @ Oct 20 2008, 20:32)

te referi la proiectare full? sau doar arhitectura?
CristiALF
22nd October 2008, 12:52
"Proiect total" ar trebui sa insemne totul, nu doar arhitectura. Adica: documentatie CU, arhitectura PAC+DE, rezistenta PAC+DE, instalatii PAC+DE, eventual randari, urmarire de santier.
EugennI
23rd October 2008, 13:41
[quote name='OFF-ROAD' date='Oct 22 2008, 13:45' post='5406526']
de acord.....eu am spus retragerile generale dupa care faci si documentatia pt CU
cand emite primaria CU atunci se stabilesc toate limitele
ce inseamna retrageri generale/standard? le-ai gasit in vreun act normativ?
Kirin
23rd October 2008, 23:26
Drumul de access (servitute) apartine inca vechiului proprietar. sunt cam 5-6 parcele/proprietari de-o parte si de alta a drumului de acces. Intre timp, la unele parcele s-a ajuns la al 2,3 lea proprietar
In mare cam toti si-au tras curent de la strada principala subteran pe drumul de acces. Vechiul proprietar spera sa ciupeasca de la fiecare cate ceva pentru ca- spune el -este proprietarul drumului.
Q: trebuie sa am consimtamantul proprietarului ca sa pot sa trag cablu subteran? Ce zice legea? caci daca-mi cere un 10000 Euro ce as putea face?
similar pentru teava de gaz; cand am luat terenul, vanzatorul zice uite, ai aici gaz. Acum, tot acelasi vechi proprietar spune ca multi au contribuit la aceasta lucrare si ca tre sa *dau si eu ceva* .
Q: este legal? am auzit ca daca lucrarea este mai veche de 2 ani, conducta devine proprietatea Distrigaz-ului.
Multumesc
valentina74
25th October 2008, 19:54
Ce pareri aveti despre acest proiect?.
Astept sugestii, pareri solutii. Mentionez ca desi nu am vrut decat 1 balcon ...
au parut 3 si multe alte neconcordante cu ceea ce am dorit eu.
Multumesc.
Evergreen
25th October 2008, 22:42
QUOTE (florinmihai_73 @ Oct 20 2008, 20:32)

QUOTE (CristiALF @ Oct 22 2008, 13:52)

"Proiect total" ar trebui sa insemne totul, nu doar arhitectura. Adica: documentatie CU, arhitectura PAC+DE, rezistenta PAC+DE, instalatii PAC+DE, eventual randari, urmarire de santier.
16 europeni x 150 metri patrati = 2400 euroi; cum ii imparti pe astia la cei ce elaboreaza proiectul si aia care pun stampilele ?? 
Evergreen
25th October 2008, 23:20
Valentina, parterul ti l-am umplut de singe 
acces: mai pui o usa sau imbraci intrarea in termopan
baia de la parter e buna daca are doar un dus (configuratia se poate modifica mutind peretele ala) si asa faci spatiu si pentru o camara
unde e x pe geamul de la bucatarie ar merge o usa pentru acces direct pe terasa
peretele curb l-am indreptat ca sa ai loc pt un tv, canapea masuta
valentina74
26th October 2008, 12:21
QUOTE (Evergreen @ Oct 26 2008, 00:20)

Valentina, parterul ti l-am umplut de singe

acces: mai pui o usa sau imbraci intrarea in termopan
baia de la parter e buna daca are doar un dus (configuratia se poate modifica mutind peretele ala) si asa faci spatiu si pentru o camara
unde e x pe geamul de la bucatarie ar merge o usa pentru acces direct pe terasa
peretele curb l-am indreptat ca sa ai loc pt un tv, canapea masuta
multumesc pt sfaturi...buna ideea cu camara si usa spre terasa.
peretele acela "'curb'' de fapt este din sticla...tinand cont de faptul ca livingul este deschis pana sus..
de etaj ce parere ai?
Evergreen
26th October 2008, 14:08
la etaj parca ar mai fi mers un grup sanitar, mai mic, asta daca nu va place sportul si o luati la fuga pe scari 
nu imi place dormitorul ala care are podeaua deasupra terasei
peretele din sticla nu poate avea curbura pe invers?? mai cistigi ceva teren la interior, daca il faci ca un S, modificind mizgaleala mea cu coltul ala
Teo77
29th October 2008, 11:27
Cu scuzele de rigoare daca s-a mai raspuns acestei intrebari, insa am cautat in acest topic dar nu am gasit raspunsul la ce ma framanta.
Am depus in august la primaria sectorului 1 documentatia necesara obtinerii unei Autorizatii de Construire.
Cei care se ocupa de dosar asteapta diverse semnaturi pentru a inainta, fara insa a motiva aceasta intarziere prin lipsa vre-unui document lipsa - inteleg ca am depus tot ce trebuia. Cat o sa mai dureze situatia asta nimeni nu a putut preciza, tinde catre infinit..
Practic:
- pot incepe constructia pentru ca au trecut de mult timp cele 30 de zile in care primaria trebuia sa-mi elibereze AC-ul?
- trebuie sa imi iau un avocat dupa mine in Primarie si sa nu mai ies de acolo pana nu obtin semnaturile?
- alta idee?
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.