Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

gugutata

QUOTE (CRG @ Sep 10 2008, 14:32) *
Anexe CU: cred ca Punkt se referea la planurile de amplasament cu scara 1/500 si scara 1/5000 (sau 2000 nu mai stiu exact). Aceste planuri sunt stampilate de arhitectul sef in momentul emiterii CU.

corect. Un Certif. de Urb este insotit de aceste anexe pe care este desenat edificabilul (conturul maxim) viitoarei constructii + alte citeva mentiuni: POT, CUT, Regim de inaltime....
Evergreen
QUOTE (razvanlacraru @ Sep 4 2008, 09:19) *
Salut,

Eu sunt arhitect si am mai construit case pe structura usoara, ... Daca vrei sa colaboram voi elabora alt proiect, normal.

Succese,
Razvan LACRARU, arhitect

Domnu, primul post pe forum e invitatie la colaborare, lucru total interzis de regulament(e) pe care sint sigur ca nu le-ati citit ca sa nu rapiti din pretiosul dvs. timp.
MOderatori, aveti legatura!
Ramine interpretabil smile.gif . Daca posteaza frecvent si intervine in multe alte probleme de constructii NU'i musai sa'l speriem de la inceput. Am un feeling ca o sa ramina totusi doar la acel post. Din imaginea postata este o lucrare identica si pe JURNAL

cornel_dum
salut

de cateva zile citesc acest topic
fff interesant si prin aportul catorva 'mesteri mari' (punkt,renderman...si alti) destul de clar si la zi
totusi am cateva nelamuriri si va rog sa ma ajutati

cat este valabila AC? dupa prelungire in ce conditii se elibereaza alta?

mansarda locuibila se calculeaza diferentiat in proiect ?
si cate dispozitii de santier se pot da?

multumesc anticipat

renderman
QUOTE (aditzaC @ Sep 9 2008, 17:24) *
Revin si va spun ca voi pierde 49 mp din teren !
Tocmai m-a sunat cadastristul si mi-a zis ca a verificat in calculator
Asta e , nu am ce sa fac ...........habar nu am ce sa fac ! Am inteles ca daca nu ma retrag pierd autorizatia de constructie , nu mi-o elibereaza .
of ........

Tu nu cedezi nimic. Depui de autorizatie. Daca in termen de 30 zile nu ti-o elibereaza (sint obligati de lege) mergi cu un avocat peste ei. Daca nu ti-o elibereaza din motiv ca nu ai cedat terenul mergi cu un avocat peste ei iarasi. Cand or sa vrea sa largeasca drumul situatia o sa se inverseze pt ca nu au dreptul sa intre pe proprietatea ta. O sa le intorci santajul.

Legat de exproprieri : http://www.capital.ro/articol/autostrazile...lor-112088.html

http://www.tmctv.ro/articol_45937/expropri...00_euro_mp.html

QUOTE (cornel_dum @ Sep 10 2008, 22:43) *
salut

de cateva zile citesc acest topic
fff interesant si prin aportul catorva 'mesteri mari' (punkt,renderman...si alti) destul de clar si la zi
totusi am cateva nelamuriri si va rog sa ma ajutati

cat este valabila AC? dupa prelungire in ce conditii se elibereaza alta?

mansarda locuibila se calculeaza diferentiat in proiect ?
si cate dispozitii de santier se pot da?

multumesc anticipat

Vlabilitatea este un an, asta neinsemnand ca esti obligat sa termini intr-un an lucrarile ci ca esti obligat sa incepi lucrarile intr-un an. Daca ai incaput lucrarile, valabilitatea se prelungeste pana la finalizare. Daca nu ai inceput lucrarile intr-un an de zile, autorizatia expira etc etc legea 50/1991 art 7

(5) Autoritatea emitentă a autorizației de construire stabilește o perioadă de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval în care solicitantul este obligat să înceapă lucrările. În această situație, valabilitatea autorizației se extinde pe toată durata de execuție a lucrărilor prevăzute prin autorizație, în conformitate cu proiectul tehnic.

(6) Neînceperea lucrărilor ori nefinalizarea acestora în termenele stabilite conduce la pierderea valabilității autorizației, fiind necesară emiterea unei noi autorizații de construire. În situația în care caracteristicile nu se schimbă față de autorizația inițială, se va putea emite o nouă autorizație de construire, fără a fi necesar un nou certificat de urbanism.

(7) Prin excepție de la prevederile alin. (6), în cazul justificat în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației cu cel puțin 15 zile înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilității autorizației se poate acorda o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 12 luni.

Nu inteleg la ce te referi cand spui "se calculeaza diferentiat".
Dispozitii de santier poti da doar pt modificarea solutiilor tehnice si asta local. Daca pui inca o camera sau o fereastra etc ai nevoie de alta autorizatie. Teoretic.
cornel_dum
ptr renderman

nu pot sa mi ridic casa dintr-o data si nici bancile nu mi se par o solutie .intentia mea este sa o ridic treptat pe mai multi ani (slava domnului ca am unde locui) si ma temeam ca ma obliga AC la un termen.

cat despre mansarda parca am citit undeva ca se calculeaza diferentiat la intocmirea proiectului .poate ma insel
si despre dispozitiile de santier (mici reveniri,.....nu de adaugat camere) ma intrebam daca este o limita ? 10 15?

oricum multumesc .informatiile despre AC m-au linistit

bibicu13
Salut,

ma confrunt cu urmatoarea situatie (nu radeti de mine insa sunt novice in chestiile astea):
- detin un teren cu o casa (veche) pe el.
- vreau sa rad totul si sa construiesc o casa noua pe el.
- pentru a putea estima costurile constructiei am nevoie de un proiect de arhitectura

Pana acum nimic neobisnuit insa .... pentru a finaliza proiectul am nevoie de un document care sa imi spuna POT, coeficientii etc etc.
Acest document este certificatul de urbanism sau autorizatia de constructie ???

In cazul in care este certificatul de urbanism, se poate obtine acest certificat INAINTE de a demola casa existenta ??
In cazul in care este autorizatia de constructie, aceasta se obtine NUMAI DUPA demolarea casei existente ??

Thx,
peacefingers.gif
gugutata
QUOTE (bibicu13 @ Sep 14 2008, 11:25) *
Salut,

ma confrunt cu urmatoarea situatie (nu radeti de mine insa sunt novice in chestiile astea):
- detin un teren cu o casa (veche) pe el.
- vreau sa rad totul si sa construiesc o casa noua pe el.
- pentru a putea estima costurile constructiei am nevoie de un proiect de arhitectura

Pana acum nimic neobisnuit insa .... pentru a finaliza proiectul am nevoie de un document care sa imi spuna POT, coeficientii etc etc.
Acest document este certificatul de urbanism

In cazul in care este certificatul de urbanism, se poate obtine acest certificat INAINTE de a demola casa existenta ??

Thx,
peacefingers.gif

Documentul care face referire la POT, CUT, regim de inaltime, retrageri fata de vecini, este CU.
Se cere un CU in care se solicita construirea unui imobil nou. Acel CU(Certif de Urb) conditioneaza emiterea AC(Autorizatie de Construire) si include inclusiv PAD (Proiect Autorizare Demolare).

Adica, la final, dupa obtinerea avizelor referitoare la imobilul nou, cind se depune dosarul de autorizare la primarie, este inclus si proiectul de demolare. Eventual se fac 2 cereri simultan, cerere de demolare si cerere de construire. Foarte multe primarii merg cu ele simultan in baza aceluias dosar.

Am editat citatul tau si am lasat doar textele care reflecta corect intentia ta.

roandre
bibicu13, asa cum ti-a spus si punkt, CU este acel document.
In aceeasi situatie am fost si eu, adica teren cu casa pe care am demolat-o si am construit alta.
Am cerut CU de la Primarie si pt demolare si pt construire in acelasi timp. Am depus apoi un dosar pt aut demolare si altul pt aut de construire (inainte sa demolez).
bibicu13
QUOTE (roandre @ Sep 15 2008, 10:08) *
bibicu13, asa cum ti-a spus si punkt, CU este acel document.
In aceeasi situatie am fost si eu, adica teren cu casa pe care am demolat-o si am construit alta.
Am cerut CU de la Primarie si pt demolare si pt construire in acelasi timp. Am depus apoi un dosar pt aut demolare si altul pt aut de construire (inainte sa demolez).

OK. Am inteles (sper).
Ideea de baza este ca in momentul de fata sunt intr-un fel de cerc vicios.

- detin terenul cu o casa cat de cat OK pe el.
- arhitectul nu poate sa imi faca planul noii case pana nu are CU
- cu planul in brate eu ma duc la constructor si negociez cu el un pret
- cu pretul (+20%) ma duc la banca si incerc sa obtin un credit (cat se mai poate)
- daca pretul cerut de constructor este aberant ... mai bine las naibii casa veche si o reconditionez

In acest conditii (cele de mai sus) pot sa obtin un CU in asa fel incat arhitectul sa isi faca treaba dar daca suma ceruta de constructor este prea mare sa renunt si sa patrez casa veche ????

peacefingers.gif
gugutata

Inainte sa te duci la constructor poti sa rulezi in baza proiectului, un deviz independent, la un devizist. Costa in jur de 100 Euro si'l poti folosi ca si baza de negociere cu constructorul. Astfel ii "atragi atentia" unde umfla si unde nu.
mcasa
Salut.
De cine si unde se stampileaza, semneaza, verifica un proiect PAC (facut si stampilat, semnat de arhitectura si rezistanta) pe locuinta?
Multumesc.
aditzaC
QUOTE (korggis @ Sep 10 2008, 11:29) *
Salut !
Sint si eu in faza de obtinere a AC. Dupa bataia de cap referitoare la scoaterea din CA care inca nu s-a terminat, as vrea sa mai obtin si avizele de la electrica si mediu.
Intrebare: pentru aceste cereri pe care le depun la sediile ( care ar fi pe unde ???? ) imi trebuie si schite ceva la casa pe care vreau sa o fac ? ( nu am inca )

Si daca tot vreti sa scoateti terenuri din circuitul agricol tineti cont de urmatoarele:
- extrasul de carte funciara este valabil 30 de zile. Costa 20 ron pentru unul nou si se scoate pe la Piata Presei pe Kisselef de la Cadastru de acolo. Cam 3-4 zile dureaza.
- avizul de la ANIF trebuie luat si ala pentru dosar. Aviz pentru care v-a trebui sa treceti pe la comuna Berceni unde se completeaza o cerere (dupa Politie cam 200 m pe stinga). Dupa care teoretic ar trebui sa mergeti la Giurgiu sa dati banii si alte alea si tot de acolo sa luati marele aviz. Dar mai bine intrati in detalii la ANIF Berceni.
Va trebuie si un dosar care sa contina aceleasi lucruri pe care le contine dosarul pentru Cadastru Ilfov. Adica in loc de 3 dosare, faceti 4 (al patrulea fara cererea aia pt doamna Director )

Salutare
Imi poti da mai multe detalii te rog ?
Vreau sa scot si eu un teren din circuitul agricol ( terenul se afla in jud ilfov ) si nu stiu unde sa merg
Ce ai scris tu mai sus este valabil si pt mine ?
MS mult

QUOTE (renderman @ Sep 11 2008, 00:50) *
Tu nu cedezi nimic. Depui de autorizatie. Daca in termen de 30 zile nu ti-o elibereaza (sint obligati de lege) mergi cu un avocat peste ei. Daca nu ti-o elibereaza din motiv ca nu ai cedat terenul mergi cu un avocat peste ei iarasi. Cand or sa vrea sa largeasca drumul situatia o sa se inverseze pt ca nu au dreptul sa intre pe proprietatea ta. O sa le intorci santajul.

Legat de exproprieri : http://www.capital.ro/articol/autostrazile...lor-112088.html

http://www.tmctv.ro/articol_45937/expropri...00_euro_mp.html

Vlabilitatea este un an, asta neinsemnand ca esti obligat sa termini intr-un an lucrarile ci ca esti obligat sa incepi lucrarile intr-un an. Daca ai incaput lucrarile, valabilitatea se prelungeste pana la finalizare. Daca nu ai inceput lucrarile intr-un an de zile, autorizatia expira etc etc legea 50/1991 art 7

Nu inteleg la ce te referi cand spui "se calculeaza diferentiat".
Dispozitii de santier poti da doar pt modificarea solutiilor tehnice si asta local. Daca pui inca o camera sau o fereastra etc ai nevoie de alta autorizatie. Teoretic.

Ms mult pt raspuns
SIncer nici nu stiu ce naiba sa fac ! CREZI ca as rezolva ceva daca ma duk cu avocatul peste ei ?
Am sa fac exact cum ai zis , imi depun actele pt AC ..........si daca ma pun sa semnez o declaratie in care sunt de accord cu cedarea din teren a N mp , iar daca nu fac asta nu imi elibereaza AC .
AM sa ma uit pe ce mi-ai lasat tu .
Ms mult
seat
construiesc o casa in zona Domnesti- Ilfov - pentru obtinerea Ac am obtinut de la Electrica Ilfov - Aviz de amplasament pentru obtinerea autorizatiei de construire a unui obiectiv sau pentru retele edilitare( consumatori casnici, mici consumatori, mari consumatori)
urmatorul pas am inteles ca este Aviz tehnic de racordare spatii noi (consumator casnic), acte necesare:
1. Cerere tip
2. Documentul de identitate (BI; CI);
3. Titlu de proprietate asupra imobilului (teren + constructie);
4. Certificat de urbanism
5. Aviz de amplasament S.D.F.E.E. Ilfov
6. Autorizatie construire * (daca a fost obtinuta)
7. Plan de incadrare in zona la scara 1/2000
8. Plan de situatie la scara 1/500, cu stampila ″vizat spre neschimbare ”
* se poate obtine Avizul tehnic de racordare fara autorizatie de construire dar nu se poate incheia contractul de racordare, respectiv achita tariful de racordare.
stie careva care sunt tarifere pentru obtinerea acetui aviz si care sunt etapele urmatoare pentru incheierea contractului
merci
mcasa
Salutare.
Ma poate ajuta cineva cu niste date dintr-un studiu geotehnic din zona Bragadiru.
Multumesc.
roandre
bibicu13, poti sa ceri CU de la Primarie si sa vezi clar ce ai putea sa faci apoi pe acel teren dc demolezi casa existenta.
Cu acest CU arhitecta iti poate face un plan de casa conform asteptarilor tale...dar sigur lucrul asta va fi contracost. Acum tu decizi dc se merita sa investesti intr-un proiect pe care e posibil sa nu-l folosesti (pt ca un constructor iti poate da un pret dupa ce vede un plan de structura, un necesar de materiale...una e sa ai la o casa de 200 mp doar 7 t fier si alta e ca la aceeasi casa sa ai 15 t fier....una e sa zidesti cu caramida mica si alta e sa zidesti cu caramida gen porotherm, etc).
bibicu13
QUOTE (roandre @ Sep 17 2008, 22:39) *
bibicu13, poti sa ceri CU de la Primarie si sa vezi clar ce ai putea sa faci apoi pe acel teren dc demolezi casa existenta.
Cu acest CU arhitecta iti poate face un plan de casa conform asteptarilor tale...dar sigur lucrul asta va fi contracost. Acum tu decizi dc se merita sa investesti intr-un proiect pe care e posibil sa nu-l folosesti (pt ca un constructor iti poate da un pret dupa ce vede un plan de structura, un necesar de materiale...una e sa ai la o casa de 200 mp doar 7 t fier si alta e ca la aceeasi casa sa ai 15 t fier....una e sa zidesti cu caramida mica si alta e sa zidesti cu caramida gen porotherm, etc).

Salut,
tocmai asta era ideea !!!
Se poate obtine CU de la Primarie INAINTE de demolarea constructiei existente ???
Faptul ca o sa platesc arhitectul intra in planurile mele insa nu vreau sa dau vrabia din mana pe cioara de pe gard (sa fiu obligat sa demolez constructia existenta ca sa obtin acel CU). Daca nu ma inteleg cu constructorul ... asta e. O sa raman cu proiectul insa o sa raman si cu casa existenta. E posibil asa ceva ????
peacefingers.gif
gugutata
QUOTE (bibicu13 @ Sep 18 2008, 09:18) *
Se poate obtine CU de la Primarie INAINTE de demolarea constructiei existente ???

DA.
korggis
Si ca azi sa fie un ton mai optimist:
Ieri dimineata la ora 9 am depus dosarele pentru scoaterea din agricol in curti constructii. MI-au spus ca dureaza 20 de zile si trebuie sa ridic raspunsul probabil de la metrou Giurgiului (??) . Pentru 1000 mp m-a costat 360 ron la ANIF si 250 ron la OCPI Ilfov. Si inca 20 ron pentru un nou extras de carte funciara. (valabil 30 de zile!!! ) Am scos tot terenul si nu doar partile construite.
Sper sa nu ma refuze in vreun fel ca dau cu ei de pamint sad.gif .
Din nefericire tot nu m-am hotarit la planul casei si pe linga ce stiam eu va mai fi si inca o camera la parter pe post de birou/dormitor. Si iese un fel de struto-camila pentru ca vreau sa ma intind la maxim 150 mp P+M si parterul iese cam marisor.

Stie cineva unde ma adresez si cit costa un studiu geo ? Desi as putea sa il sar, prefer sa stiu pe ce stau.
gugutata
Nu e atit de scump pe cit se crede!!! Multumim pt. UPDATE. Cu studiul geo vezi pe JURNAL, intreaba userii in privat.
aditzaC
Salutare
Vreau sa scot si eu un teren din circuitul agricol ( terenul se afla in jud ilfov ) si nu stiu unde sa merg .
Terenul se afla in Ilfov !
Multam ' smile.gif
mcasa
QUOTE (aditzaC @ Sep 18 2008, 13:15) *
Salutare
Vreau sa scot si eu un teren din circuitul agricol ( terenul se afla in jud ilfov ) si nu stiu unde sa merg .
Terenul se afla in Ilfov !
Multam ' smile.gif

Primul drum este de facut la Giurgiu pe drumul de iesire spre Zimnicea inainte de pod pe stanga (la piciorul podului), acolo te prezinti cu dosarul in mana si cu banii.

QUOTE (mcasa @ Sep 18 2008, 13:26) *
Primul drum este de facut la Giurgiu pe drumul de iesire spre Zimnicea inainte de pod pe stanga (la piciorul podului), acolo te prezinti cu dosarul in mana si cu banii.

QUOTE (mcasa @ Sep 18 2008, 13:28) *

aditzaC
QUOTE (mcasa @ Sep 18 2008, 13:30) *

Tocmai acolo ?????
Si pt dosar ce acte imi tb ? CAti bani ?
MS
korggis
Pentru a scoate terenul din agricol (in speranta ca este si intravilan) trebuie cam asa in 3 exemplare:
- cerere tip
- copie dupa act proprietate ( contract CV )
- planuri de amplasament a terenului ( daca are cadastrul facut e ok, le iei de acolo )
- intabulare
- copie extras carte funciara pt informare ( valabil 30 de zile, costa 20 ron unul de facut nou si se face in 3-4 zile )
- copie certificate de urbanism
- aviz ANIF ( revenim la el)
- amplasament constructie din care sa reiasa clar suprafetele ( asta daca nu vrei sa il scoti pe tot din agricol ).
- 250 ron taxa
Toate astea, in 3 exmplare, le duci la OCPI Ilfov situat pe Kisellef, Piata Presei, fix inainte de sensul giratoriu de acolo. Si iti trebuie 3 dosare cu sina. Si daca ai nelamuriri pe acolo sa intrebi pe acolo si pe deasupra ai si hirtii pe acolo care iti explica tot ce vrei. Sa specifici ca vrei pentru Ilfov ca sa nu fie vreo confuzie. Dupa ce ai toate hirtiile le da la verificat la un nene acolo la ghiseu si pe urma le duci sa le depui.

Avizul ANIF:
punct de lucru: comuna Berceni mai spre capat pe stinga, cam la cca 200m de Politie. Teoretic acolo completezi o cerere si se ocupa ei de tot. Pe mine e posibil sa ma fi prostit cu ceva si mi-au spus ca trebuie sa merg la Giurgiu sa platesc. Lucru pentru care cei de la OCPI nu m-ar trimite la ei pentru ca acea cerere o puteam completa si acolo la Giurgiu. Oricum in 7 zile am avut avizul. Cu o mica atentie se rezolva tot fara drumuri la dracu pe coclauri.
Ce acte iti trebuie:
- cele de mai sus, fara cererea tip, un dosar cu sina.
La ANIF m-a costat 360 ron pentru 1000 mp. Habar nu am de ce am dat banii aia.

Daca te misti repejor, in 30 de zile se rezolva.

ps: http://www.ocpiilfov.ro/dosar.php
aditzaC
QUOTE (korggis @ Sep 18 2008, 17:38) *
Pentru a scoate terenul din agricol (in speranta ca este si intravilan) trebuie cam asa in 3 exemplare:
- cerere tip
- copie dupa act proprietate ( contract CV )
- planuri de amplasament a terenului ( daca are cadastrul facut e ok, le iei de acolo )
- intabulare
- copie extras carte funciara pt informare ( valabil 30 de zile, costa 20 ron unul de facut nou si se face in 3-4 zile )
- copie certificate de urbanism
- aviz ANIF ( revenim la el)
- amplasament constructie din care sa reiasa clar suprafetele ( asta daca nu vrei sa il scoti pe tot din agricol ).
- 250 ron taxa
Toate astea, in 3 exmplare, le duci la OCPI Ilfov situat pe Kisellef, Piata Presei, fix inainte de sensul giratoriu de acolo. Si iti trebuie 3 dosare cu sina. Si daca ai nelamuriri pe acolo sa intrebi pe acolo si pe deasupra ai si hirtii pe acolo care iti explica tot ce vrei. Sa specifici ca vrei pentru Ilfov ca sa nu fie vreo confuzie. Dupa ce ai toate hirtiile le da la verificat la un nene acolo la ghiseu si pe urma le duci sa le depui.

Avizul ANIF:
punct de lucru: comuna Berceni mai spre capat pe stinga, cam la cca 200m de Politie. Teoretic acolo completezi o cerere si se ocupa ei de tot. Pe mine e posibil sa ma fi prostit cu ceva si mi-au spus ca trebuie sa merg la Giurgiu sa platesc. Lucru pentru care cei de la OCPI nu m-ar trimite la ei pentru ca acea cerere o puteam completa si acolo la Giurgiu. Oricum in 7 zile am avut avizul. Cu o mica atentie se rezolva tot fara drumuri la dracu pe coclauri.
Ce acte iti trebuie:
- cele de mai sus, fara cererea tip, un dosar cu sina.
La ANIF m-a costat 360 ron pentru 1000 mp. Habar nu am de ce am dat banii aia.

Daca te misti repejor, in 30 de zile se rezolva.

ps: http://www.ocpiilfov.ro/dosar.php

Am notat ! Ms mult
Ziceai mai ca , cu o mica atentie se rezolva ....important e sa sti cui sa dai aceasta atentie !
Deci daca vreau sa scot tot terenul atunci nu mai imi tb amplasament constructie din care sa reiasa clar suprafetele.
Am sa intru pe site-ul acela sa ma uit .
Multumesc inca o data

Inca o intrebare
De unde iau extrasul de carte funciara pt informare ? bigyellowgrin.gif
multam'
korggis
De la OCPI Ilfov.. Adica de acolo unde trebuie sa depui cele 3 dosare. Piata Presei.

http://www.ocpiilfov.ro/contact.php
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.