Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94

marco29

stie cineva daca vreau sa fac o extindere cu mansardare imi poate face proiectul o ruda care este subinginer c-tii.Nu lucreaza in domeniu dar are diploma si se pricepe si pe langa asta si eu cunosc lucrurile de baza(si de pe forum).
ma refer la proiectul de arhitectura si detalii ca banuiesc ca la lucrari de genul asta trebuie sa studieze un expert in prealabil structurile de rezistenta
Pot sa atasez in faza de autorizatie de c_tie planurile si schitele desenate de el?are nevoie de ceva stampile?
Ma gandesc ca probabil mai fac o reducere cu costurile unui alt constructor pt proiectare (eu stiu exact cum o sa execut aproape toate fazele lucrarii) doar ca am nevoie de hartii.
mersi
CristiALF
Trebuie sa aibe niste stampile ca este autorizat de ordinul arhitectilor parca, ceva de genul asta.

andrei76
salut. am inceput constructia unei case, am obtinut autorizatia de constructie p+1+pod inalt, 90 mp suprafata. dupa ce am facut parterul, si am cumparat toate materialele pt toata casa , mi am dat seama ca , casa o sa fie prea mare pentru 2 persoane si as dori sa o modific, si sa fac doar mansarda (fara etaj si fara pod). Am inteles ca se pot modifica proiectul cu o dispozitie de santier de la arhitect? se poate? cunoaste cineva asa ceva? ma poate ajuta cineva?
germi
QUOTE (CristiALF @ Aug 15 2008, 15:50) *
Trebuie sa aibe niste stampile ca este autorizat de ordinul arhitectilor parca, ceva de genul asta.

Din Legea 50:
ART. 9
(1) Proiectele pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, precum si proiectele tehnice, pe baza carora se intocmesc acestea, se elaboreaza de colective tehnice de specialitate, se insusesc si se semneaza de cadre tehnice cu pregatire superioara numai din domeniul arhitecturii, constructiilor si instalatiilor pentru constructii, astfel:
a) de arhitect cu diploma recunoscuta de statul roman, pentru proiectarea partii de arhitectura pentru obiective de investitii cuprinse la toate categoriile de importanta a constructiilor supraterane si a celor subterane;
cool.gif de ingineri constructori si de instalatii, cu diploma recunoscuta de statul roman, pentru partile de inginerie in domeniile specifice, pentru obiective de investitii cuprinse la toate categoriile de importanta a constructiilor supraterane si subterane, precum si la instalatiile aferente acestora;
c) de conductor arhitect, urbanist si/sau de subinginer de constructii, cu diploma recunoscuta de statul roman, pentru cladiri de importanta redusa si aflate in afara zonelor protejate, stabilite conform legii.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si pentru documentatia de executie.
(3) Semnarea documentatiilor de catre persoanele prevazute la alin. (1) angajeaza raspunderea acestora in conditiile legii.
germi
QUOTE (Vivianne @ Aug 13 2008, 13:02) *
Punkt, in ce etapa se cer avizele de la pct 2?

Se cer prin Cu si se depun odata cu documentatia pt obtinerea AC
marco29
OK in sitatia lui nu e treaba clara,a absolvit scoala dar nu profeseaza momentan (acum 2-3 ani) ,nu are stampila ca lucreaza in alt domeniu,banuiesc ca drepturile specificate in lege se obtin in momentul absolvirii nu?
In cazul de fata cum procedez ,eventual atasez la PAC o copie dupa diploma?
gugutata
Orice arhitect cu drept de semnatura are o stampila patrata care contine un nume si un numar. Numarul respectiv reprezinta pozitia la care se afla arhitectul in Tabloul National al Arhitectilor gestionat de OAR.

Poti sa fii arhitect, sa ai o diploma dar sa nu ai drept de semnatura pt. ca NU vrei sau NU te intereseaza. Intr'o firma de proiectare pot fi mai multi arhitecti din care doar unul poate avea drept de semnatura. Daca ar avea toti ar fi inutil.

renderman
QUOTE (marco29 @ Aug 18 2008, 15:49) *
OK in sitatia lui nu e treaba clara,a absolvit scoala dar nu profeseaza momentan (acum 2-3 ani) ,nu are stampila ca lucreaza in alt domeniu,banuiesc ca drepturile specificate in lege se obtin in momentul absolvirii nu?
In cazul de fata cum procedez ,eventual atasez la PAC o copie dupa diploma?

Stampila o iei dupa 2 ani de profesare (pe cartea de munca) in uma unuei sesiuni de acordare a dreptului de semnatura organizata de ordinul arhitectilor la care tre' sa te duci cu un portofoliu de proiecte. Deci cam in minim 8 ani de la inceperea facultatii poti avea dreptul sa stampilezi proiecte.
Poti sa fii arhitect si fara stampila numai ca esti doar cu numele, proiectele tale vor aparea tot timpul semnate si stampilate de altcineva. Pe mine ma innebunise chestia asta in anii de stagiatura.

QUOTE (andrei76 @ Aug 17 2008, 10:54) *
salut. am inceput constructia unei case, am obtinut autorizatia de constructie p+1+pod inalt, 90 mp suprafata. dupa ce am facut parterul, si am cumparat toate materialele pt toata casa , mi am dat seama ca , casa o sa fie prea mare pentru 2 persoane si as dori sa o modific, si sa fac doar mansarda (fara etaj si fara pod). Am inteles ca se pot modifica proiectul cu o dispozitie de santier de la arhitect? se poate? cunoaste cineva asa ceva? ma poate ajuta cineva?

In mod legal orice modificare a proiectului inseamna o noua autorizatie de construire. Prin dispozitii de santier poti modifica doar solutii tehnice, si asta local.
Tu practic vrei sa faci alta casa => alta autorizatie.
catanita
Vreau si eu sa ma dumiresc intr-o problemă, având în vedere că trebuie să-i supraveghez cam tot timpul pe cei din echipa care imi lucrează la casă. In proiectul de rezistență am intâlnit niște prescurtări de genul Ct 1, Ct 2, Cb i, B i, Cb e, B e și nu prea stiu ce reprezintă. Din ce banuiesc se refera la modul de armare al boiandrugilor si al centurilor boiandrug.Stie cineva clar ce inseamnă ? Deasemenea la un tip de etrieri imi apare scris Fi 8/10/20, asta inseamna ca etrierii se pun alternativ cand la 10 cm distanță , cand la 20 cm distanță?
eddyb

Salut,

Se poate sa imi spuneti si mie ce contine un proiect DDE?
pe langa arhitectura, instalatii, rezistenta, necesarul de materiale, tablou de tamplarie, randarea 3D ar trebui sa contina si acel memoriu tehnic de la arhitect, chema cu amplasarea casei si plan de incadrare in zona care trebuie anexate la CU?

Trebuie sa ridic proiectul si as vera sa stiu daca ceea ce primesc este complet, sa nu trebuiasca sa alerg dupa completari.din pacate in ctr cu arhitectul nu am mentionat separat ce contine proiectul.

Va multumesc
CristiALF
Da, iti trebuie si memoriul acela tehnic cu amplasarea pe teren, stampila si ce o mai fi, pentru obtinerea CU.
Pai proiect complet e cam ce ai spus tu acolo, cu mentiunea ca ai uitat de PT si urmarire de santier (care este oricum obligatorie si inclusa in pretul de arhitectura, pentru fazele determinante ale lucrarii), dar se poate sa vina si mai des pe santier (ceea ce e foarte bine, dar care de obicei se plateste in plus smile.gif )
Daca ai vorbit de la inceput de proiect complet cam asta ar trebui sa fie...dar depinde si de ce anume ati stabilit..
renderman
QUOTE (eddyb @ Aug 21 2008, 16:30) *
Salut,
Se poate sa imi spuneti si mie ce contine un proiect DDE?
pe langa arhitectura, instalatii, rezistenta, necesarul de materiale, tablou de tamplarie, randarea 3D ar trebui sa contina si acel memoriu tehnic de la arhitect, chema cu amplasarea casei si plan de incadrare in zona care trebuie anexate la CU?

Trebuie sa ridic proiectul si as vera sa stiu daca ceea ce primesc este complet, sa nu trebuiasca sa alerg dupa completari.din pacate in ctr cu arhitectul nu am mentionat separat ce contine proiectul.

Va multumesc

Proiectul faza DDE contine, cum ii spune si numele, Detaliile De Executie. Pentru DDE-ul de arhitectura se dau rezolvari petru rezolvari sensibile ale casei (atice, balcoane acoperis etc)
Proiectul faza DDE nu contine planuri de situatie si alte minunatii, astea sint incluse in Proiectul Tehnic.
Randarile 3d nu sint parte integranta din proiect. Am avut un beneficiar caruia i se parea firesc sa-i dau si randari sa-si faca cataloage de prezentare, bannere etc. Astea se platesc separat, sint alta mancare de peste, alta munca. Daca vrei randari platesti. Daca ti le da arhitectul, norocul tau, insa nu are obligatia sa ti le dea (depinde cum stabiliti prin contract)

Planurile cadastale de incadrare in zona si de situatie 1:2000 si 1:500 ti le obtii singur de la cadastru. Arhitectul nu se ocupa cu intocmirea planurilor cadastrale. wink.gif
Dupa ce faci rost de planurile cadastrale te duci cu ele la arhitect sa-ti deseneze pe ele conturul casei, sa-ti faca un memoriu si cu ele sa te duci la primarie sa depui dosar pentru obtinerea autorizatiei de construire.
In lege nu este stipulat decat ce trebuie sa contina dosarul de PAC. Continutul PT-ului si DDE-ului se stipuleaza in contract. Vezi ce scrie in contractul tau.

p.s. Tu ai facut PAC fara sa ai certificat de urbanism? ohmy.gif PAi daca iti spun de la primarie ca nuai voie decat p+m spre exemplu si POT 30 % si tu ai platit pentru un proiect P+5 si pot 70% ce te faci?

ps 2. Desi stiu, pare aberant, nu avem o lege care sa stabileasca un continut cadru al PT-ului decat pentru investiile publice : Ordinul MFM 1013/0.06.2001 su MLPAT 874/12.06.2001 privind aprobarea Documentatiei standard pentru elaborarea si prezentarea ofertei pentru achizitii publice si servicii completat cu prevederile Anexei 1 din legea 50/1991, coroborate cu , citez din "Exercitarea profesiei de arhitect", carticica primita de la ordin, "exigentele consacrate in practica de proiectare si avizare/autorizare la faza PT".
eddyb
Multumesc frumos de lamuriri

Da stiu, poate ca am gresit dar proiectul este P+M si are POT 25%, deci nu pot decat sa sper sa nu apara probleme;am intrat in hora, trebuie sa joc
Acel memoriu si planurile stampilate se pot obtine de la un arhitect altul decat cel care mi-a facut proiectul?
renderman
QUOTE (eddyb @ Aug 21 2008, 18:11) *
Multumesc frumos de lamuriri

Da stiu, poate ca am gresit dar proiectul este P+M si are POT 25%, deci nu pot decat sa sper sa nu apara probleme;am intrat in hora, trebuie sa joc
Acel memoriu si planurile stampilate se pot obtine de la un arhitect altul decat cel care mi-a facut proiectul?

Bineinteles. Dar ti-am zis, primul lucru este sa faci rost de planurile cadastrale 1:2000 si 1:500. Cu astea mergi la orice arhitect sa-ti deseneze 3 linii pe ele si sa scrie 3 cuvinte, le trage o stampila, face un memoriu succint si cu ele te poti duce la primarie sa depui pentru certificat de urbanism. Dupa aia incepe circul cu avizele. Si aici o sa ai nevoie iarasi de arhitect, in fuctie de ce avize ti se cer. Daca iti cer aviz de la mediu, atunci e nevoie de o fisa tehnica facuta si stampilata de un arhitect. In general se cere aviz de la apa, gaze, electrica, mediu si un contract cu o firma de salubritate, plus alte chestii - studiu geo etc
Insa pentru PAC ai nevoie de planul de situatie, plan de amenajare incinta, plan de gard etc, cum ti le-a facut arhitectul daca tu nu i-ai dat ridicarea topografica sau macar planurile cadastale? Sau nu ti le-a facut?
gugutata
sunt 2 categorii de avize

1. avize de amplasament:
-electrica
-apa-canal
-gaze
-telefonie

Avizele de amplasament se obtin doar cu Certificatul de Urbanism + anexele cadastrale la CU (1/500 si 1/2000 sau 1/5000 sau 1/1000) + Contractul de Vinzare-Cumparare (sau oricare alt titlu' de proprietate)

2. avize care tin de solutia proiectata dar si de amplasament
-mediu
-sanatatea populatiei
-apararea civila
-PSI
-ISC
-Monumente istorice

La astea ai nevoie si de proiect sau de anumite planse din proiect. La mediu ai nevoie doar de planuri (subsol, parter, etaj, invelitoare + plan de situatie)

Cu exceptia unor sectoare din Bucuresti, la TOATE avizele trebuie FISA TEHNICA completata de proiectant stampilata de firma SRL si de stampila arhitectului.
aditzaC
QUOTE (punkt @ Aug 22 2008, 13:10) *
sunt 2 categorii de avize

1. avize de amplasament:
-electrica
-apa-canal
-gaze
-telefonie

Avizele de amplasament se obtin doar cu Certificatul de Urbanism + anexele cadastrale la CU (1/500 si 1/2000 sau 1/5000 sau 1/1000) + Contractul de Vinzare-Cumparare (sau oricare alt titlu' de proprietate)

2. avize care tin de solutia proiectata dar si de amplasament
-mediu
-sanatatea populatiei
-apararea civila
-PSI
-ISC
-Monumente istorice

La astea ai nevoie si de proiect sau de anumite planse din proiect. La mediu ai nevoie doar de planuri (subsol, parter, etaj, invelitoare + plan de situatie)

Cu exceptia unor sectoare din Bucuresti, la TOATE avizele trebuie FISA TEHNICA completata de proiectant stampilata de firma SRL si de stampila arhitectului.

Buna seara
Imi cer scuze daca nu scriu unde tb sau cum tb biggrin.gif
Sunt noua pe aici si as vrea sa ma ajutati in leg cu o problema.
Mi-am cumparat un teren , pe care urmeaza sa construiesc un mini duplex .Am luat legatura cu un arhitect , am stabilit proiectul. Cand am fost sa obtin CU mi s-a spus ca va tb sa ma retrag cu vreo 2 metri din teren pt a largi drumul '' comunal ''.
Eu nu inteleg o chestie . Au voie / dreptul legal sa faca chestia asta ? Adica sa imi ia din propietatea mea ca sa largeasca drumul comunal care cica va fi de 11 m in total (9 m pt drum si cate 1 m pt borduri ).
Nu stim ce sa facem . Am inteles ca daca nu cedam din teren , nu ne vor da autorizatiile necesare .
Cum ziceam mai sus am fost la rpimarie sa depun dosarul de CU . Tipa de la primarie mi-a zis ca tb sa ma retrag si in spatele casei ( de la gardul vecinului ) minim 2 m , in proiect era trecu 0.9 m deoarece nu am ferestre decat niste'' gemulete din caramida de sticla ''
Spuneau ca retragerea se va face de la xul drumului , dar care este ala nu stim . Il asteptam pe un cadastrist care acum este in CO sa ne spuna unde vine axul drumului si sa vedem cat ar tb sa ne retragem .
Daca obtin CU inseamna ca voi obtine si autorizatia de constructie ?
Din pacate nu ma pricep la chestiile astea .
V-as fi recunoascatoare daca mi-ati ras .
Va multumesc si va doresc o seara buna

CristiALF
CU si autorizatia de constructie sunt 2 chestii diferite care nu implica una pe alta.
Da, au dreptul sa-ti ceara retragerea de 2m pentru drum, trebuia sa te interesezi de la inceput de chestia asta. Nu iti vor elibera AC decat daca vei semna un acord ca esti de acord sa cedezi cei 2m.
Mai ciudat mi se pare cu cei 2m din spate...acolo ar fi trebuit sa mearga retragerea de 0.9 dar acum depinde ce terenul pe care il ai, daca ai teren maricel si spatiu suficient ca si adancime...s-ar putea sa nu accepte.
aditzaC
multumesc de raspuns
din pacate terenul nu este mare sunt 518 mp .............la fel de ciudat mi s-a parut si mie in ideea in care am discutat cu arhitectul pe tema asta si mi-a zis ca daca nu am ferestre pe spate este suficient sa am retragerea de 0.90 .
M-am interesat ce se intampla cu acel teren inainte sa il cumpar , pe cadastru este prevazut drumul respectiv , insa nu este de 9 m cat ar vrea ei acum sa il faca .
In fata terenului meu se afla teren extravilan care va intra acum in intravilan , din cate stiu eu inca nu este parcelat si nici nu are cadastru , nu poate sa ia de acolo inca doi m pt drum ?
Mi se pare destul de ciudat , esti propietar , dar de fapt nu esti !
Stiu ca CU este o chestie diferita si AC alta chestie . Ma refeream ka faptul ca daca obtin Cerificatul inseamna ca pe alta parte am intrare mai usor si pt AC , sau in mom in care ma duk cu dosarul pt AC atunci vor declaratia respectova de la mine cum ca as renunta la acei 2 m ?
Inca o data multumesc pt ras
GC5
Am fost la un arhitect si el mi-a spus ca proiectul (partea de arh) cuprinde 3 parti:
2D
detalii de executie
randarile 3D
pt fiecare trebuind sa platesc separat.
Intrebarea mea este daca el nu ar fi obligat ca "detalii de executie" sa le dea impreuna cu 2D.
Adica el poate sa furnizeze ca si proiect pt casa doar planul 2D daca eu nu sunt dispus sa platesc "detalii de executie " si randarile 3D?
CristiALF
Pai teoretic in cadrul unui proiect ar trebuie sa fie:
- PAC
- PT
- DDE
- randari 3D
Teoretic un arhitect iti poate lua bani doar pe PAC de exemplu, dar asta inseamna ca mai departe te descurci cu echipa la detalii de executie si acolo pot fi probleme mari.
Ideea e, ca un arhitect care se respecta si vrea sa faca treaba buna, nu cred ca va fi de acord sa iti dea doar PAC-ul. Eventual iti scoate randarile care nu sunt importante in executie, dar restul....cam sunt obligatorii a.i. la sfarsti treaba sa iasa asa cum trebuie.
Acum...iei doar PAC e un pret, iar cu cat e mai complet cu atat costa mai mult. Pe langa cele de sus mai poat fi si documentatie pentru CU cu memoriu si tot ce trebuie si eventual urmarire de satier mai amanuntita.
quore
Salutare

Construiesc si eu o casuta si, ca multi altii m-am lovit de problema drumului de servitute. Parcela din care fac eu parte are o lungime de 250 m si este cuprinsa intre doua drumuri principale. Cel de la care am cumparat eu partea mea de teren detinea jumatate din parcela aceasta si a lasat drum de servitutepentru terenul din mijloc. Eu am cumparat acel lot din mijloc. Cadastrul a fost facut ca drumul de servitute sa se opreascaa mine in poarta.

Am primit CU in care nu se specifica clar ca trebuie sa ma retrag sa las si eu drum de servitute. Singurul punct din CU care cred ca se refera la drumul de servitute suna asa: "Limita imprejmuire:4,00 m conform profil drum 7,00m sectiunea B-B". Din discutiile cu alte persoane, am inteles ca aceasta sectiune B-B ar fi drumurile de servitute din PUZ. Am primit AC , iar din planul de amplasare in teren a constructiilor se vede clar ca nu fac nici o retragere, iar garajul este amplasat ca o anexa chiar pe aceasta portiune care ar fi drum de servitute daca m-as retrage. Daca as face retragerea, casa ar ramane la 20 cm de gard si am si ferestre pe partea respectiva.

Din moment ce am primit AC este posibil sa mi se mai ceara sa retrag gardul sa las drum de servitute? Casa este in constructie, deci nu mai poate fi vorba sa pot face un alt amplasament in teren.
aditzaC
QUOTE (quore @ Aug 23 2008, 08:08) *
Salutare

Construiesc si eu o casuta si, ca multi altii m-am lovit de problema drumului de servitute. Parcela din care fac eu parte are o lungime de 250 m si este cuprinsa intre doua drumuri principale. Cel de la care am cumparat eu partea mea de teren detinea jumatate din parcela aceasta si a lasat drum de servitutepentru terenul din mijloc. Eu am cumparat acel lot din mijloc. Cadastrul a fost facut ca drumul de servitute sa se opreascaa mine in poarta.

Am primit CU in care nu se specifica clar ca trebuie sa ma retrag sa las si eu drum de servitute. Singurul punct din CU care cred ca se refera la drumul de servitute suna asa: "Limita imprejmuire:4,00 m conform profil drum 7,00m sectiunea B-B". Din discutiile cu alte persoane, am inteles ca aceasta sectiune B-B ar fi drumurile de servitute din PUZ. Am primit AC , iar din planul de amplasare in teren a constructiilor se vede clar ca nu fac nici o retragere, iar garajul este amplasat ca o anexa chiar pe aceasta portiune care ar fi drum de servitute daca m-as retrage. Daca as face retragerea, casa ar ramane la 20 cm de gard si am si ferestre pe partea respectiva.

Din moment ce am primit AC este posibil sa mi se mai ceara sa retrag gardul sa las drum de servitute? Casa este in constructie, deci nu mai poate fi vorba sa pot face un alt amplasament in teren.

Cred ca ar tb sa mergi la rpimarie si sa te interesezi , ca nu cumva peste cativa ani , cand ti-e lumea mai draga sa vina astia de la primarie si sa iti ceara retragerea .
Eu stiu ca daca e drum de servitute atunci va tb lasat liber . Dupa tine nu mai sunt si altii care vor dorii sa construiasca ? Daca da , gandeste-te ca ei nu ar avea pe unde trece .
Sper sa nu iti ia acum din teren din moment ce ai obtinut si AC .
SI eu incerc sa aflu un ras in legatura cu un drum , numai ca la mine este vb de drumul comunal , care in plan apare dar nu este de 9 m cat ar vrea ei sa il faca acum , conform noilor reguli europene .
gugutata
QUOTE (GC5 @ Aug 22 2008, 21:50) *
Am fost la un arhitect si el mi-a spus ca proiectul (partea de arh) cuprinde 3 parti:
2D
detalii de executie
randarile 3D
pt fiecare trebuind sa platesc separat.
Intrebarea mea este daca el nu ar fi obligat ca "detalii de executie" sa le dea impreuna cu 2D.
Adica el poate sa furnizeze ca si proiect pt casa doar planul 2D daca eu nu sunt dispus sa platesc "detalii de executie " si randarile 3D?

este penibil ce'mi spui si tiganeli din astea cu ciurucari nu merita aprofundate.

Un potential client intra in birou si'ti spune ce fel de casa vrea. Cit de mare, cit de inalta, ce functiuni sa cuprinda, etc.....tu ca si arhitect faci o solutie si o prezinti. Solutia consta din planuri si perspective 3D. Are loc o alta discutie, se modifica, se trage, se stringe, se apuca, se intoarce....blah blah....se ajunge la o solutie finala.

Firma de proiectare sau firma de arhitectura prin subcontractori de specialitate ofera:

-discutii in vederea gasirii unei solutii (cu conditia sa nu existe deja si doar se face o adaptare, eventual mofificari minore la o solutie existenta)
-perspective 3D obligatorii. Suntem in 2008. Randari pe calculator eu personal fac de 10 ani.
-dosar CU
-dosare pt. fiecare aviz cerut in CU
-serviciu curierat depunere-ridicare dosare (optional). 100-150 roni pt. fiecare aviz. depinde de curier.
-dosare pt. PAC 2 exemplare
-2 sau 3 exemplare dupa tot proiectul complet: arhitectura, rezistenta, electrice, sanitare si termice.

Toata chestia asta dureaza in jur de 3-4 luni si costa undeva intre 12-20 E/mp construit desfasurat. Ai o casa de 200 mp, un proiect poate varia intre 2500 - 4000 Euro.

Sincer, nu stiu daca mai poti face PAC + PTE + DDE + avize + CU, adica tot, sub 15 E/mp....dar ma rog, poate exista.

Dar sa ceri bani pe perspective separat facind afirmatii cretinopate cum ca acele perspective fac parte din proiect, este o golaneala si'o tiganie de nedescris.

Ma minunez si io happy.gif
QUOTE (aditzaC @ Aug 22 2008, 17:50) *
Mi-am cumparat un teren , pe care urmeaza sa construiesc un mini duplex .Am luat legatura cu un arhitect , am stabilit proiectul. Cand am fost sa obtin CU mi s-a spus ca va tb sa ma retrag cu vreo 2 metri din teren pt a largi drumul '' comunal ''.
Eu nu inteleg o chestie . Au voie / dreptul legal sa faca chestia asta ? Adica sa imi ia din propietatea mea ca sa largeasca drumul comunal care cica va fi de 11 m in total (9 m pt drum si cate 1 m pt borduri ).
Nu stim ce sa facem . Am inteles ca daca nu cedam din teren , nu ne vor da autorizatiile necesare .
Cum ziceam mai sus am fost la rpimarie sa depun dosarul de CU . Tipa de la primarie mi-a zis ca tb sa ma retrag si in spatele casei ( de la gardul vecinului ) minim 2 m , in proiect era trecu 0.9 m deoarece nu am ferestre decat niste'' gemulete din caramida de sticla ''
Spuneau ca retragerea se va face de la xul drumului , dar care este ala nu stim . Il asteptam pe un cadastrist care acum este in CO sa ne spuna unde vine axul drumului si sa vedem cat ar tb sa ne retragem .
Daca obtin CU inseamna ca voi obtine si autorizatia de constructie ?

Foarte multe primarii fac demersuri de largire a drumurilor comunale. Se intimpla peste tot si aceste largiri se fac cu pretul cedarii anumitor portiuni. Deciziile sunt luate de Consiliul Local si proprietarii afectati primesc despagubiri. Ma rog, aceste despagubiri sunt sub pretul pietei dar nici ariile cedate nu sunt chiar atit de mari.
Din pacate cazul tau este unul frecvent si se intimpla destul de des.

Daca primesti un CU si respecti toate conditiile impuse in el si proiectul tau se incadreaza in acele conditii, cu siguranta primesti AC.

QUOTE (quore @ Aug 23 2008, 08:08) *

Din moment ce ai AC si tu ai respectat planul de situatie, absolut nimic si nimeni nu mai poate face nimic.
aditzaC
QUOTE (punkt @ Aug 25 2008, 12:13) *
este penibil ce'mi spui si tiganeli din astea cu ciurucari nu merita aprofundate.

Un potential client intra in birou si'ti spune ce fel de casa vrea. Cit de mare, cit de inalta, ce functiuni sa cuprinda, etc.....tu ca si arhitect faci o solutie si o prezinti. Solutia consta din planuri si perspective 3D. Are loc o alta discutie, se modifica, se trage, se stringe, se apuca, se intoarce....blah blah....se ajunge la o solutie finala.

Firma de proiectare sau firma de arhitectura prin subcontractori de specialitate ofera:

-discutii in vederea gasirii unei solutii (cu conditia sa nu existe deja si doar se face o adaptare, eventual mofificari minore la o solutie existenta)
-perspective 3D obligatorii. Suntem in 2008. Randari pe calculator eu personal fac de 10 ani.
-dosar CU
-dosare pt. fiecare aviz cerut in CU
-serviciu curierat depunere-ridicare dosare (optional). 100-150 roni pt. fiecare aviz. depinde de curier.
-dosare pt. PAC 2 exemplare
-2 sau 3 exemplare dupa tot proiectul complet: arhitectura, rezistenta, electrice, sanitare si termice.

Toata chestia asta dureaza in jur de 3-4 luni si costa undeva intre 12-20 E/mp construit desfasurat. Ai o casa de 200 mp, un proiect poate varia intre 2500 - 4000 Euro.

Sincer, nu stiu daca mai poti face PAC + PTE + DDE + avize + CU, adica tot, sub 15 E/mp....dar ma rog, poate exista.

Dar sa ceri bani pe perspective separat facind afirmatii cretinopate cum ca acele perspective fac parte din proiect, este o golaneala si'o tiganie de nedescris.

Ma minunez si io happy.gif

Foarte multe primarii fac demersuri de largire a drumurilor comunale. Se intimpla peste tot si aceste largiri se fac cu pretul cedarii anumitor portiuni. Deciziile sunt luate de Consiliul Local si proprietarii afectati primesc despagubiri. Ma rog, aceste despagubiri sunt sub pretul pietei dar nici ariile cedate nu sunt chiar atit de mari.
Din pacate cazul tau este unul frecvent si se intimpla destul de des.

Daca primesti un CU si respecti toate conditiile impuse in el si proiectul tau se incadreaza in acele conditii, cu siguranta primesti AC.

Din moment ce ai AC si tu ai respectat planul de situatie, absolut nimic si nimeni nu mai poate face nimic.

Multumesc pt raspuns . Din pacate la mine nu este vb de nici o despagubire , cand am pomenit aceasta chestie mi-a zis ca daca vreau despagubire sa vin peste 30 ani . Nu mi se pare normal ce vor ei sa faca .
Vis a vis de mine este un teren care am inteles ca inca nu este parcelat s ca acum intra in intravilan , nu ar putea marii drumul de acolo ?
Daca aveam casa ........ce naiba mai faceau ?
Interesant mi se pare ca : mai in fata de noi la circa 100 m sunt niste case construite de primarie pt tinerii insuratei , iar una dintre ele are gardul zidit exact pe limita de drum , deci nu are nici o retragere ; adica eu sa ma retrag , dar la aia nu mai conteaza ?!
Inca o data iti mult pt ras

Vroiam sa mai va zic ceva in legatura cu '' costul unui proiect de arhitectura '' . Eu imi fac proiectul care contine tot in afara de 3 D pt care daca vrea ar tb sa platesc separat , si ma costa 1325 euro pt 160 mp .
M-am interesat si la alti arhitecti si mi-au cerut 2500 euro - 2700 euro .
gugutata
QUOTE (aditzaC @ Aug 25 2008, 15:00) *
Multumesc pt raspuns . Din pacate la mine nu este vb de nici o despagubire , cand am pomenit aceasta chestie mi-a zis ca daca vreau despagubire sa vin peste 30 ani . Nu mi se pare normal ce vor ei sa faca .
Vis a vis de mine este un teren care am inteles ca inca nu este parcelat s ca acum intra in intravilan , nu ar putea marii drumul de acolo ?
Daca aveam casa ........ce naiba mai faceau ?
Interesant mi se pare ca : mai in fata de noi la circa 100 m sunt niste case construite de primarie pt tinerii insuratei , iar una dintre ele are gardul zidit exact pe limita de drum , deci nu are nici o retragere ; adica eu sa ma retrag , dar la aia nu mai conteaza ?!
Inca o data iti mult pt ras

nu cunosc cazuri in care un proprietar sa fi fost desproprietarit abuziv fara despagubire.

QUOTE (aditzaC @ Aug 25 2008, 15:00) *
Vroiam sa mai va zic ceva in legatura cu '' costul unui proiect de arhitectura '' . Eu imi fac proiectul care contine tot in afara de 3 D pt care daca vrea ar tb sa platesc separat , si ma costa 1325 euro pt 160 mp .
M-am interesat si la alti arhitecti si mi-au cerut 2500 euro - 2700 euro .

Beleste ochii, sa nu fie vorba doar de proiectul de autorizare. Este foarte putin chiar si pt. 160 mp.

Daca e doar proiectul de arhitectura e un pret OK dar nu obtii autorizatia cu el. Un proiect de autorizare are pe linga proiectul de arhitectura (partea cea mai stufoasa) si alte mici proiectele pt. fiecare specialitate (electrice, sanitare, termice si rezistenta) compuse din memorii si desene. La rezistenta e musai sa ai plansele de fundatii si memoriul tehnic stapilate de un verificator.

Eu zic sa revizuiesti putin detaliile cu arhitectul sa nu te trezesti cu juma' de marfa livrata. Mai mare alergatura dupa.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.