Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

mcasa

Poate sa-mi spuna si mie cineva ce reprezinta si cum se calculeaza fiecare din notatiile de mai jos luate din memoriu tehnic de arhitectura?

Amprenta la sol =...... mp
Suprafață construită (Ac) = ..... mp
Suprafață desfășurată (Ad) = ..... mp
Suprafață utilă (Au) = ..... mp
Suprafață locuibilă (Al) = ..... mp
Volum(V) = ..... mc

Multumesc
Bogdexpas
QUOTE (mihaela_il @ Jul 2 2008, 17:12) *
Am si eu o intrebare legata de continutul unui proiect.
Arhitectul cu care lucrez mi-a spus ca pentru o casa "normala" de 200 mp este suficient proiectul pentru autorizatie (PAC) si proiectul tehnic (PT) - pentru arhitectura, rezistenta si instalatii. Proiectul tehnic va include si necesarul de materiale pe care sa il pot arata firmei de constructie pentru estimare costuri.
Din ce am citit eu pe forum am vazut ca majoritatea dintre voi au avut si documentatia cu detaliile de executie (DDE). Arhitectul meu mi-a zis ca aceasta documentatie se face de obicei numai pentru constructii mari si ca nu este nevoie pentru o casa mica.

Deci am nevoie de proiectul cu DDE?

Multumesc anticipat!

Cel mai bine te vei lamuri cu Legea 50/1991. Aceasta defineste continutul PAC si POE. De asemenea, Ordinul 1430/2005 al Ministerului transporturilor, Constructiilor samd precizeaza continutul simplificat al documentatiei in functie de importanta cladirii (normele metodologice de aplicare a Legii 50). Pot doar sa spun ca eu am predat documentatia doar cu PAC redus (arhitectura si rezistenta) pentru o casa in mediul rural, P+M, unifamailiala. Si a fost de ajuns.
Obtinerea tuturor avizelor am facut-o de unul singur asa ca daca mai ai intrebari, experienta mea este destul de proaspata (am cumparat terenul in Februarie anul acesta si am depus documentatia pentru eliberare Acord unic saptamana trecuta).

VACANTAmica
QUOTE (mcasa @ Jul 16 2008, 13:10) *
La amprenta la sol a casei se adauga si terasele neacoperite si eventualele scari, pentru calculul suprafetei construite de casa.

banuiesc ca era o intrebare ci nu o afirmatie
NU SE ADUNA; legea mi se pare ca zice ca se aduna terasele care ies din pamant mai mult de 1 m chiar dc nu sunt acoperite dar nu lua in seama asta! nimeni nu respecta si trec si ei cu vederea

QUOTE (mcasa @ Jul 16 2008, 15:00) *
Poate sa-mi spuna si mie cineva ce reprezinta si cum se calculeaza fiecare din notatiile de mai jos luate din memoriu tehnic de arhitectura?.............
.

Amprenta la sol =...... mp (nu ai in cerere rubrica separat pt asa ceva asa ca nu te complica sa atragi atentia; cuprinde tot ce pupa pamantul si are fundatie; fara trotuare)
Suprafață construită (Ac) = ..... mp (este amprenta, mai putin terasele)
Suprafață desfășurată (Ad) = ..... mp aduni suprafetele construite ale fiecarui nivel (fara balcoane); pt calcul CUT nu se aduna subsolul, numai daca e demisol; demisol se considera atunci cand acest nivel
semiingropat iese din pamant mai mult de 1/2 din inaltimea socotita in jos de la nivelul placii de peste acest demisol;
Suprafață utilă (Au) = ..... mp aduni suprafetele incaperilor inclusiv scara (cum ar venii ariile pardoselilor) fara terase, balcoane
Suprafață locuibilă (Al) = ..... mp S. utila dar fara dependinte (incaperile unde ai putea intinde un pat sa dormi)
Volum(V) = ..... mc Aproximezi si tu o arie construita medie (corect ar fi sa faci volumul fiecarui nivel - S.c. nivel x inaltimea nivelului din placa in placa; la mansarda e mai complicat
dar aproximezi, nu trebuie la marele fix);
uite extras din legea locuintei ... acu mi-a venit ideea (sper ca nu se va contrazice ceva cu ce am afirmat; eu asa am facut pana acum):
- Suprafața locuibilă este suprafața desfășurată a încăperilor de locuit. Ea cuprinde suprafața dormitoarelor și a camerei de zi.
- Suprafața utilă este suprafața desfășurată, mai puțin suprafața aferentă pereților.
- Suprafața utilă a locuinței este suma tuturor suprafețelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: cameră de zi, dormitoare, băi, WC, duș, bucătărie, spații de depozitare și de circulație din interiorul locuinței. Nu se cuprind: suprafața logiilor și a balcoanelor, pragurile golurilor de uși, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nișele de radiatoare, precum și suprafațele ocupate de sobe și cazane de baie (câte 0,50 m2 pentru fiecare sobă și cazan de baie), în cazul în care încălzirea se face cu sobe. În cazul locuințelor duplex, rampa, mai puțin palierele, nu se cuprinde în suprafața utilă a locuinței.
- Suprafața construită pe locuință, prevăzută în tabelul B, este suma suprafețelor utile ale încăperilor, logiilor, balcoanelor, precum și a cotei-părți din suprafețele părților comune ale clădirilor (spălătorii, uscătorii, casa scării, inclusiv anexele pentru colectarea, depozitarea și evacuarea deșeurilor menajere, casa liftului etc.), la care se adaugă suprafața aferentă pereților interiori și exteriori ai locuinței; în cazul încălzirii cu combustibil solid, se adaugă suprafața aferentă sobelor și cazanelor de baie. Nu sunt cuprinse suprafațele aferente boxelor de la subsol și ale garajelor care pot fi prevăzute distinct.
- Suprafața încăperii sanitare principale din locuință va permite accesul la cada de baie al persoanelor imobilizate în scaun cu rotile.
- Încăperea sanitară se include în locuință, în cazul în care pot fi asigurate alimentarea cu apă și canalizarea.
- Lățimea minimă de circulație a coridoarelor și a vestibulului din interiorul locuinței va fi de 120 cm.
- În funcție de amplasamentul construcției, suprafețele construite pot avea abateri în limitele de ±10%.

mcasa
Multumesc de raspunsuri.
Aveti dreptate nu are rost sa ma complic, asa o sa fac, cat mai simplu, respectand legea.
mcasa
"VACANTAmica"
Stii care sunt legile, normele unde reglementeaza ce ai spus tu mai sus?
Nu de alta dar vreau sa fii 100% corect in ce fac.
Multumesc.
VACANTAmica
QUOTE (mcasa @ Jul 17 2008, 08:50) *
....
Nu de alta dar vreau sa fii 100% corect in ce fac.

corect dar vezi si interesul tau
mai "manaresti" daca apar oprelisti
atasez legea locuintei 114/99; vezi ca are niste sublinieri ... n-am mai stat sa le sterg; unele te privesc
mcasa
O intrebare.
Daca inainte de "umplutura cu pamant a terenului" nu respect iesirea din pamant a subsolului/demisolului 1/2 din inaltimea lui, iar dupa "umplutura" se respecta acel procent este bine?
Aceeasi problema o am si la regimul de inaltime al cladirii, care am intrebat ceva mai sus, si inca nu sunt lamurit pe deplin.
Probleme cu regimul de inaltime.

mcasa
"VACANTAmica" multumesc pentru lege.
VACANTAmica
QUOTE (mcasa @ Jul 17 2008, 09:49) *
O intrebare.
Daca inainte de "umplutura cu pamant a terenului" nu respect iesirea din pamant a subsolului/demisolului 1/2 din inaltimea lui, iar dupa "umplutura" se respecta acel procent este bine?
Aceeasi problema o am si la regimul de inaltime al cladirii, care am intrebat ceva mai sus, si inca nu sunt lamurit pe deplin.
Probleme cu regimul de inaltime.

este bine pentru ca se socoteste C.T.A = cota teren amenajat (adica dupa ce pui umplutura de pamant) smile.gif
iti faci prea multe griji; o sa treci "examenul" cu 10
nucupopi

Salut, am ami scris ceva pe aici prin martie, legat de cantit de fier si de manopera, intre timp m-am apucat de treaba si iata cam ce-a iesit, Click pentru a vizualiza atașamentul
,astept cu interes paraerile voastre si promit sa revin cu detalii
GERULA2006
Salut!
In primavara vreau sa ma apuc de constructie si ideea este ca deja vreau sa ma apuc de actele necesare.
Cit timp este valabil Certificatul de Urbanism ( vreau sa construiesc in Branesti).Daca il scot acum mai este valabil pina in primavara?
Multumesc!
PS:ideea este va abia in toamna vreau sa ma apuc de proiect.sa mai astept pina atunci cu CU?
puiuciobanu
Salutare,
Am si eu o rugaminte la cei care s-au mai lovit de asta sau macar au auzit:
Vreau sa-mi construiesc o casa de vacanta undeva in Muntii Dobrogei, langa Rezervatia Naturala Muntii Macinului.
Si de aici incepe povestea....

Noiembrie Cumparat pamant, luat CU, facut PAC
Ianuarie Luat acord electrica, sanatatea populatiei, rezervatii naturale, paduri, protectia mediului
Martie telefon primarie cum ca mi s-a modificat CU si pe langa cele de mai sus mai am nevoie de PUZ faza I, avizat si aprobat.

Intrebare: Ce presupune acest puz, ce implica si aproximativ cu ce costuri ?
CristiALF
@gerula: CU parca era valabil 1 an de zile...deci cred ca poti scoate linistit acum si sa-l folosesti in primavara. Apuca-te de proiect daca stii cam ce vrei sa faci, ai idee de indicii urbanistici si esti sigur ca nu ii depasesti cu proiectul tau..
Am si eu o intrebare: am antecontract facut pentru un teren. Pana iau CU, fac evaluarea, plateste banca si devin mosier cu acte smile.gif, pot face studiul geo? Adica foaia care o obtin, ca sa o pot utiliza mai tarziu, trebuie sa fie pe numele meu sau tine doar sa fie pe numarul cadastral si de identificare al parcelei? Ca as vrea sa utilizez cat mai bine timpul asta mort...o sa ma apuc de proiect si vroiam sa vad ce mai pot face pana sunt proprietar efectiv si pe acte...Astept sugestii, thx smile.gif

Later edit: am vorbit cu cineva care face stiudiu geo (l-am vazut aici pe Sofpedia la anunturi, userul LiviuGeo) si m-a lamurit. Nu e nevoie sa fiu proprietar de acum, il va elibera pe numele meu, specificand care este parcela, etc..Deci se poate, asta e f bine. Sa vad cum fac sa demarez, poate sapt viitoare ii dau drumu si la stiudiul geo..
redbmc
Am si eu niste probleme legate de o constructie, va spun povestea care le-a generat (cred ca merge pus tag asa nu):

acum 3 ani am primit de la primaria comunei in care stau parintii mei un lot de pamant in folosinta (pe perioada existentei constructiei de pe el). Ideea era ca nu se poate instraina, era acordat ca un sprijin pentru tineri... Conditia era sa construiesti ceva in termen de 1 an (termenul nu l-am vazut scris pe undeva, dar asa vorbea lumea). Toti cei care au primit loturile s-au apucat sa faca ceva pe ele. Unii si-au facut case in care locuiasc, altii s-au apucat de vile si le-au lasat neterminate, altii au stropit iarba cu o imitatie de fundatie, "ca sa nu le ia primaria terenul".

Parintii mei mi-au facut cadou un proiect (ales din cele dea gata ale unui arhitect) pentru o casa de 160mp (amprenta 80mp), proiect pe care au dat vreo 2300 RON, cu tot cu autorizatii. Problema este ca eu nu doream sa construiesc o "vila" acolo (nu imi permit/nu merita, cel putin nu acum) ci o mica casuta de vacanta, cu strictul necesar pentru 5-6 zile pe an cat as putea sa stau acolo cu sotia. Desi le trimisesem schite cu ce vroiam eu sa construiesc, i-a convins arhitectul ca e mai bine sa ia un proiect de-a gata, ca e mai ieftin daca nu modifica nimic la el, ca merita sa fac o casa mai mare, etc... Pe proiect sunt prinse "vila", o magazie de 5x6mp si un garaj, ajungand la limita POT a terenului care are ~330mp(28mx12m deschidere).

Se apropia termenul limita de 1 an si nu incepusem nimic pe teren, deoarece nu ma hotaram cum sa procedez. O optiune era sa sap & torn fundatia vilei pe care nu o vroiam, ceea ce m-ar fi transformat in proprietarul unei gradini ocupate in mare parte de o scumpa platforma de beton, caci de mai mult nu aveam bani. Alta optiune era sa refac proiectul, ca sa redea ceea ce imi doream - micuta casa de vacanta. Parintii mei au insistat pe prima varianta, insa eu nu am fost de acord, dar nici nu am avut timp sa merg acolo sa gasesc o alta solutie.

Presati de timp si de zvonurile ca se vor lua inapoi terenurile celor ce nu au zidit nimic, parintii mei au gasit niste mesteri locali cu care au turnat o fundatie pe pozitia pe care in proiect figura magazia. Tot ca sa imi faca o supriza, au hotarat fara sa imi spuna, ca sa dreaga treburile naughty.gif , sa faca in loc de magazie o camera (putin mai mare ca dimensiuni, ~6x6mp), asemanatoare cu ceea ce desenasem eu initial. Pana la urma s-au ridicat zidurile si s-a turnat peste un planseu de beton la ceea ce poate fi descris ca o camera cu baie inclusa, gen camera de hotel. Fata de magazia din proiectul initial, camera construita este mai mare ca amprenta la sol si are alta dispunere a golurilor (un geam in plus, usa+geam de casa nu usa de magazie, etc). Casuta este construita destul de bine, fundatia este (supra)dimensionata ok, zidurile sunt din porotherm cu stalpi de beton armat, dar a ramas in acest stadiu - fara acoperis. Intre timp si autorizatia de constructie initiala a expirat.

De la primarie nu m-a deranjat nimeni, cum nu i-a deranjat nici pe cei care nu au construit nimic pe terenul acordat sau doar au turnat fundatia falsa...

Problema este ca acum s-au facut racordarile la curent electric in zona si cand am discutat cu cel care se ocupa cu asta mi-a zis ca imi este necesara o receptie finala a constructiei sau cel putin o receptie partiala, la 50% pentru a putea face bransamentul. O alta alternativa ar fi o autorizatie de bransament temporar, pentru organizare de santier, cu conditia de a prezenta autorizatia de construtie. Mi-ar trebui bransamentul ca sa pot continua lucrarile...

Cum autorizatia mi-a expirat, ar trebui sa o reinoiesc pentru ca de receptii clar nu poate fi vorba. Dilema mea este daca ar trebui sa reactivez autorizatia acordata pentru proiectul vechi doar pentru a obtine bransamentul si sa rezolv apoi problema legalitatii constructiei, ori sa merg la arhitect si sa modific proiectul existent astfel incat in loc de magazie sa fie prinsa acea casuta, sau sa fac alt proiect separat, care sa o cuprinda doar pe aceasta, sa iau alta AC cu toate avizele si sa arunc la gunoi autorizatia veche...

In cazul in care modific vechiul proiect, ce autorizatii suplimentare sunt necesare? Pot la finalizarea casutei sa obtin acte de proprietate pe ea fara a construi tot ce aparea in proiect, sau o sa apar tot timpul d.p.d.v. legal cu o constructie in lucru, neterminata?

Ma intreb daca pot face acea receptie partiala doar pentru unul dintre corpurile de cladire - casuta, iar daca acel 50% e prezent pe undeva prin lege cum este calculat procentul (suprafete, stadiu de realizare, etc)... Exista ceva restrictii speciale in cazul in care pe acelasi lot apar (in proiect) 2 constructii din care una P+1 (cea dn proiectul initial) si cea de-a doua P/P+1, situata la ~7m de prima?

In cazul in care refac proiectul doar pentru casuta, pot sa am probleme datorita amplasarii ei in spatele lotului, la ~20m de strada fata de distanta (cei drept minima) de 2m pe care o impusa in cert de urbanism. Am sanse sa scap fara vre-o amenda dat fiind ca deja casuta exista (sa tinem cont ca chestiunea se petrece "la tara")? nono.gif

Situatia este destul de incurcata si as avea nevoie de sfaturile voastre pentru a gasi drumul cel mai convenabil catre finalizarea acelei casute si introducerea ei in legalitate.

Multumesc smile.gif
mihaela_il
Am si eu o intrebare referitoare la situatia unui teren in afara Bucurestiului pe care l-am cumparat de curand.

Am refacut masuratorile pentru delimitarea terenului pe baza coordonatelor GPS obtinute de la Oficiul de Cadastru.
Terenul are deschidere in fata si in spate la doua drumuri de acces care apartin primariei. De asemenea pe lotul vecin din partea stanga este deja construita o casa (inclusiv imprejmuit cu gard solid).
In urma masuratorilor terenul meu se afla aprox 1 m pe drumul de acces din fata; deci in loc sa fie in linie (in fata si in spate) cu gardul vecinului este iesit mai in fata, respectiv retras mai in spate, cu 1 m. Nu am apucat sa vorbesc cu vecinul ca sa verific care masuratori sunt corecte - terenurile ar fi trebuit sa fie lipite exact pe o latura.
Expertul de la cadastru mi-a spus ca asemenea situatii sunt des intalnite cand ce este in acte nu corespunde cu realitatea de pe teren dar sunt diferente mai mici, de 50 - 80 cm. Aceasta se datoreaza sistemelor de masuratori diferite - manual cum se facea pana acum un an si jumatate comparativ cu cel bazat pe coordonate GPS.

Eu nu am de gand sa intreprind nimic "oficial". O sa pozitionez casa in functie de coordonatele GPS oficiale dar gardul il pun astfel incat sa fie in linie cu cel al vecinului (asta inseamna ca in partea din spate gardul va fi pe un drum de acces). Suprafata totala a terenului meu imprejmuit nu va fi astfel afectata. Singura problema e ca daca vine cineva sa verifice pozitionarea gardului poate o sa imi spuna ca trebuie sa o schimb conform masuratorilor oficiale.

Voi ce parere aveti?

Si inca ceva: gardul vecinului (foarte solid, deci nu poate fi dat jos usor) in lungime de aprox 35 m este situat pe terenul meu ("mananca" din terenul meu aprox 50 - 80 cm). Nici in aceasta privinta nu am intentia sa fac nimic - doar ca o sa ii spun ca nu am de gand sa platesc jumatate din gard cum am inteles ca se procedeaza de obicei. Fac bine, rau?

Multumesc anticipat!
mcasa
Salut
Am si eu o intrebare.
Este de ajuns masuratoarea facuta la cumpararea terenului, masuratoare facuta de un nene cu aparat de masura.
Nenea nu era de la primarie. Mai este nevoie sa mai masor inainte de inceperea constructiei cu cineva de la primarie?
Multumesc.
gugutata
La trasare e bine sa fii asistat(a) de un topometrist care aseaza casa pe teren conf. planului de situatie desenat de arhitect. Tot cu topometristul stabilesti o borna de reper pt. notarea cotei "0". De la acea borna muncitorii noteaza cota 0 in jurul cofrajelor folosind un furtun lung subtire plin cu apa.

Nu ai nevoie de nimeni din primarie.
mcasa
Salut.
Stie cineva pt. Bragadiru. daca din P.A.C. poate lipsi partea cu proiectul de instalatii(electric, termic si sanitare)?
Se da A.C. Si fara aceasta parte?
Multumesc.
mcasa
S+P+E, nu cred ca scap fara instalatii, mai ales ca am hotarat sa nu dau spaga deloc, pana acum am rezistat.
Asa ca, trebuie sa merg legal.
Multumesc de raspuns.
forumeanu
Sal!
Sunt in cautare de arhitect.
Cam care sunt preturile la ora actuala? Caut pe cineva care sa se ocupe de proiectare, avize, si sa faca o lucrare completa (rezistenta, instalatii, etc)

M-am intalnit cu cativa arhitecti pana acum. Preturile sunt diverse, si asta ma mira.
Am primit si pret de 25 EURO/mp. Ce ar putea sa imi ofere incat sa merite?
Nu contest ca pretul e justificat.

Multumesc!
gugutata
QUOTE (mcasa @ Jul 28 2008, 15:16) *
Stie cineva pt. Bragadiru. daca din P.A.C. poate lipsi partea cu proiectul de instalatii(electric, termic si sanitare)?
Se da A.C. Si fara aceasta parte?

NU. Documentatia cadru pt. PAC este identica in toata tara.

La electrice, termice si sanitare ai nevoie de cite un memoriu tehnic pt. fiecare disciplina si o schema functionala a fiecarei instalatii in parte...Nici dracu' nu se uita pe ele, doar la titlu si la stampile.
Am facut un experiment in gluma si la schema functionala de electrice am atasat un desen cu cartus, semnat si stampilat, despre fluxul energetic dintr'o centrala termonucleara (o schema simplista-desen tehnic) si s'a luat autorizatia fara probleme. rolleyes.gif . Pur si simplu lucrarea respectiva viza doar PAC in relatia mea cu beneficiarul si pt. ca ne grabeam si nu era timp sa mai comisionez partea de electrice la ing electrician (concediu) atunci am improvizat o timpenie si a functionat teribil. Asta nu inseamna ca si tu trebuie sa faci la fel.

QUOTE (forumeanu @ Jul 30 2008, 01:50) *
M-am intalnit cu cativa arhitecti pana acum. Preturile sunt diverse, si asta ma mira.
Am primit si pret de 25 EURO/mp. Ce ar putea sa imi ofere incat sa merite?
Nu contest ca pretul e justificat.

pare maricel pretul dar daca spui ca ai primit aceeasi oferta din mai multe parti, no comment. Si eu sunt surprins. Parerea mea e sa accepti onorariul dar freaca'i cu solutia pina esti DEPLIN multumit de rezultat.

La banii astia trebuie sa primesti o documentatie completa de santier pt. toate disciplinele si tot ei sa se ocupe de avize and shit.

Lamureste problema TVA'ului....25 E/mp facturabili sau nu?!
mcasa
Salut
Nelamurire??
O constructie S+P+E, se socoteste cu 3 nivele? (Ce intrebare pun si eu)
Si in ce categorie de importanta se clasifica C sau D.
Multumesc.
gugutata
cred ca "C" dar asta depinde de verificatorul de proiect la arhitectura.
germi
QUOTE (mcasa @ Jul 30 2008, 12:13) *
Salut
Nelamurire??
O constructie S+P+E, se socoteste cu 3 nivele? (Ce intrebare pun si eu)
Si in ce categorie de importanta se clasifica C sau D.
Multumesc.

1. cu 3 nivele si cu un etaj
2. ANEXA 3 la HG 766/1997

REGULAMENT
privind stabilirea categoriei de importanta a constructiilor

CAP. 1
Prevederi generale

ART. 1
Prezentul regulament are ca obiect stabilirea modului de ancadrare an categorii de importanta a constructiilor, an scopul aplicarii diferentiate a sistemului calitatii, conform legii.
ART. 2
Constructiile reprezinta lucrarile concepute si executate pentru andeplinirea unor functii economico-sociale sau ecologice. Ele sunt caracterizate, de regula, an raport cu necesitatea de adaptare la conditiile locale de teren si de mediu, cu durata mare de utilizare, cu volumul important de munca si de materiale inglobate.
ART. 3
Prevederile prezentului regulament se aplica tuturor constructiilor noi sau existente.
ART. 4
Constructiile se incadreaza, dupa importanta lor, in urmatoarele categorii:
a) de importanta globala, denumite categorii de importanta, care privesc intreaga constructie, sub toate aspectele;
cool.gif de importanta specifice, denumite clase de importanta, care privesc intreaga constructie sau parti ale acesteia, sub anumite aspecte.

CAP. 2
Categorii de importanta

ART. 5
Categoriile de importanta a constructiilor se stabilesc an conformitate cu metodologia aprobata de catre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, pentru realizarea de niveluri de calitate determinate de respectarea cerintelor, precum si pentru delimitarea obligatiilor care revin persoanelor juridice si fizice implicate, an conditiile legii, tinand seama de urmatoarele aspecte:
a) implicarea vitala a constructiilor an societate si an natura - gradul de risc sub aspectul sigurantei si al sanatatii;
cool.gif implicarea functionala a constructiilor an domeniul socioeconomic, an mediul construit si an natura - destinatia, modul de utilizare etc.;
c) caracteristici proprii constructiilor - complexitatea si considerentele economice.
ART. 6
Categoriile de importanta care se stabilesc pentru constructii sunt:
- constructii de importanta exceptionala (A);
- constructii de importanta deosebita (cool.gif;
- constructii de importanta normala ©;
- constructii de importanta redusa (D).
ART. 7
Categoria de importanta se stabileste de catre proiectant, la cererea investitorului, an cazul constructiilor noi, sau a proprietarului, an cazul constructiilor existente, atunci cand este necesar, pentru lucrari de investitii sau an alte cazuri.
Pentru fiecare constructie se stabileste o singura categorie de importanta si aceasta va fi anscrisa an toate documentele tehnice privind constructia: autorizatia de construire, proiectul de executie, cartea tehnica a constructiei, documentele de asigurare.

Clase de importanta

ART. 8
Clasele de importanta se stabilesc prin reglementari tehnice si au la baza criterii specifice.
ART. 9
Clasele de importanta se coreleaza cu categoriile de importanta de catre proiectant, la constructiile noi si/sau de catre expertul tehnic atestat, la constructiile existente, an scopul stabilirii conditiilor de aplicare a componentelor sistemului calitatii.

CAP. 3
Dispozitii finale

ART. 10
Categoria si clasa de importanta stabilite pentru o constructie nu se vor modifica decat la schimbarea destinatiei sau an alte conditii care impun aceasta, prin documentatii motivate.
ART. 11
Investitorii sau proprietarii pot sa prevada prin clauze contractuale cu proiectantii cerinte superioare celor corespunzatoare categoriei sau clasei de importanta a constructiei.
VACANTAmica
QUOTE (gecs)
Mie nu-mi place de loc cand mi se "forteaza mana" sa fac lucruri pe care nu le cred in regula din principiu. Nu stiu cum e situatia despre care vorbesti, dar eu nu m-as chinui sa gasesc compromisul - nu se poate -nu se poate, asta e - sa schimbe legea aia carora nu le convine. .......

scuze ca n-am continuat discutia dar am avut problme cu pc-ul si am in continuare probleme de logare pe sp pe anume topice;
cum sa nu ma chinui sa gasesc compromisul? e vorba de 3 proiecte importante din care traim tot anul; acelasi sector, aceleasi probleme ...; daca nu rezolv, adio contracte sad.gif

QUOTE (germi @ Aug 1 2008, 11:52) *
.......
2. ANEXA 3 la HG 766/1997
...

te rog sa ne dai si noua HG 766/1997
multumesc smile.gif
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.