Lmt
30th June 2008, 10:23
Dragii mei, poate cineva sa imi trimita si mie pe e-mail un plan de securitate si sanatate ca model? Construiesc o casa in regie proprie. Am niste prieteni care ma ajuta la constructie. Chiar si asa, cica e nevoie de acest plan.
germi
30th June 2008, 10:46
QUOTE (ambvision @ Jun 29 2008, 23:25)

Buna ziua,
..................
Ce fel de anexa la casa ar necesita cat mai putine autorizari ? ...
orienteaza-te dupa cerintele continutului simplificat al PAC, atasat
ambvision
30th June 2008, 10:49
Multumesc !
QUOTE (germi @ Jun 30 2008, 11:46)

orienteaza-te dupa cerintele continutului simplificat al PAC, atasat
germi
30th June 2008, 11:21
QUOTE (rll @ Jun 30 2008, 11:04)

Mai are cineva informatii despre preturile actualizate de la gaze? Mie mi-au cerut pentru 150-200 de metri 500 de milioane. Mi se pare infiorator chiar daca impart cu 2 vecini.
la distrigaz nord, in urma cu 2 saptamini pentru un bransament (se poate sa fie diferenta intre distrigaz nord si sud):
acord acces, solutie tehnica,autorizatie spargere da la primarie, cerere bransament, executie bransament si refacerea carosabilului fara asfalt (teava de gaz din Ol este pe cealalta parte a strazii), pentru 7,5 ml teava OL fi 60 mm=1.711 lei (TVA inclus). Asadar 228 lei/ml (cu TVA inclus).
La executie in polietilena daca este cazul, nu stiu cit ar putea fi.
rll
30th June 2008, 11:28
Multumesc, la noi nu stiu ce tip de teava. Iar la noi drumurile nu sunt inca facute, este pamant, asa ca nu stiu ce sa zic.
lifestyle2000
30th June 2008, 12:06
QUOTE (carla_ro_b @ Jun 30 2008, 00:27)

spune-mi ai planul in format .dwg? Daca il ai scrie-mi pe pm si iti dau o adresa sa il trimiti.
Carla din pacate nu am planul in format .dwg. Arhitectul meu lucreaza "de mana" la plansa
.
gecs
30th June 2008, 14:16
QUOTE (lifestyle2000 @ Jun 30 2008, 01:07)

Am o mica dilema.
1) Baie secundara + Mini camera tehnica - (astfel renunt la terasa de pe fiecare nivel)
sau
2)Mini camera tehnica + Terasa + Acces terasa
Ce ar fi mai util, o terasa sau o baie secundara ?
Mi-ar fi placut sa am spatiu pentru amandoua dar din pacate nu se poate si trebuie sa gasesc un compromis.
Am marcat cu rosu in planul etajului, zona despre care e vorba.
Later edit:
TRINK:
As putea sa fac iesirea la terasa prin cele 2 dormitoare prin intermediul unor usi culisante, si in felul asta as scoate si o baie secundara in spatiul cu pricina.
E cam incomod sa ai acces la terasa prin dormitor?
Eu as opta pentru un al doilea grup sanitar pentru ca la 3 dormitoare e necesar. Si asa e destul de neplacut ca nu ai un grup sanitar in zona de zi si trebuie ca din living sa treci prin zona de noapte ca sa ajungi la (o) baie. Poti sa faci accesele pe terasa din dormitoare fara probleme, mai ales ca mobilarea in dormitorul mai mic care da pe terasa va fi similara cu cea din dormitorul mare (patul amplasat pe peretele dintre cele doua dormitoare). Accesul pe terasa prin spatiul eventualei bai secundare nu-ti foloseste la nimic. Vrei sa iesi pe terasa pe care o vezi din dormitor si ar fi chiar neplacut sa vezi o terasa pentru care n-ai acces din camera care se deschide catre aceasta. Terasa asta e a dormitoarelor, clar.
VACANTAmica
30th June 2008, 14:38
AM FACUT ACEST EXERCITIU PT MINE CA SA MA LAMURESC PT VIITOARE LUCRARI LA O CASA DE LA TARA
1. Altfel, nu sunt multe alternative pt ca nu te incadrezi in niciuna dintre situatiile speciale altele decat legate de obiective militare, respectiv extras din L50:
SECȚIUNEA 1
Situații speciale în procesul de autorizare
ART. 54
Lucrări care nu necesita întocmirea unor documentații de urbanism pentru autorizare
Nu este necesară elaborarea unor documentații de urbanism și/sau de amenajare a teritoriului pentru lucrările prevăzute la art. 2 alin. (4) din Lege, din aceasta categorie făcând parte, în general, lucrări de reparații și modernizare la construcțiile existente.
................................................
ART. 60
Obiecte de mobilier urban exceptate de la autorizare
(1) Potrivit prevederilor art. 11 alin. (2) din Lege, nu este necesară emiterea autorizației de construire pentru amplasarea pe sol a obiectelor de mobilier urban destinate difuzării și comercializării presei, cărților și florilor - tonete, pupitre acoperite sau închise (chioscuri) cu suprafata construită de maximum 5,00 mp.
2. neincadrandu-te la situatii speciale, singura cale e autorizarea dar zici tu cea mai simpla ...
- Garaj nu e cel mai bine ca te lovesti de acordul de mediu;
- Raman variantele: A.) anexa gospodareasca/dependinta dar terebuie sa tii cont de distanta intre cladiri si ce declari ca faci acolo ca sa nu-ti dea aviz pompieri; punerea in legalitate mai tarziu inseamna aceiasi pasi cu autorizarea locuintei si in plus te pune sa faci expertiza thn; B.) constructie provizorie anume adapost pt persoane si materiale pe motivul ca te apuci sa renovezi cosmelia existenta dar trebuie aleasa categoria de lucrari:
Cap. 2 - CATEGORII DE CONSTRUCȚII*2)
------------------------------------
f)- lucrări, amenajări și construcții cu caracter provizoriu necesare în vederea organizării executării lucrărilor de baza, dacă nu au fost autorizate odată cu acestea;
h)- lucrări de construcții cu caracter provizoriu, chioscuri, tonete, cabine, spații de expunere situate pe căile și spațiile publice, corpuri și panouri de afisaj, firme și reclame, precum și anexele gospodărești ale exploatatilor agricole situate în extravilan;
La astea provizorii trebuie sa tii contce scrie in Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991:
...................................................
(5) În condițiile Legii, nu se emit autorizații provizorii.
(6) Prin autorizația de construire pentru construcțiile cu caracter provizoriu este obligatorie specificarea termenului pentru care se acorda provizoratul, precum și consecințele care decurg din depășirea acestuia.
Provizoratul nu poate depasi 24 luni din cate stiu dupa care ceri prelungire a acestei autorizatii pe motivul ca n-ai reusit sa termini lucrarile de reabilitare a locuintei existente; si in plus vei sta cu ruina in curte ca n-ai voie sa demolezi, gaselnita fiind legata de ea;
nu stiu cat e taxa intr-o astfel de situaie; daca declari locuinta e 0.5% din valoarea investitiei si-ti faci tu un deviz subtirel dar la Bucuresti e un minim pe care ei il accepta si il afli de la cluj;
ca si costuri, nu stiu dc merita toata tevatura; alergatura e cam aceeasi ..
EugennI
30th June 2008, 15:27
QUOTE (CristiALF @ Jun 27 2008, 15:29)

Spuneti-mi si mie cu ce ma ajuta daca cumpar un teren daca are proiectul de casa AC deja obtinuta. Asta in ideea in care pot adapta proiectul la cerintele mele, dorind sa respect locul aproximativ al casei precum si amprenta, etc...
Ma ajuta la ceva AC deja obtinuta?
Thx
cu nimic..in afara de cazul cand vrei sa faci exact proiectul lui
QUOTE (mihaela_il @ Jun 27 2008, 18:44)

Salut tuturor,
Sunt si eu in faza de proiectare a casei pe care sper sa incep sa o construiesc vara aceasta.
Am primit o oferta de la un arhitect cu urmatoarele preturi (fara TVA) pe fiecare faza:
1. Stabilire concept si solutie finala: 8 EUR/mp
2. Proiect pt autorizatie constructie (PAC): 7 EUR/mp
3. Proiect tehnic (PT): 5 EUR/mp
4. Detalii de executie (DDE): 2 EUR/mp
5. Structura: 5 EUR/mp
6. Instalatii: 3.5 EUR/mp
La acestea se adauga 300 EUR/luna pentru urmarire santier.
Ce credeti despre aceasta oferta?
Multumesc anticipat!
mult
CristiALF
30th June 2008, 16:16
Pai m-as putea folosi de proiectul lui (nitel modificat), asa cum spuneam mai sus. Dar cum ma ajuta? Ca din cate stiu eu AC este nominala...
lifestyle2000
30th June 2008, 20:38
Gecs cred ca asa voi face: bai secundara + mini camera tehnica, iar ideea cu terasa din spate ramane in standby momentan, pot oricand sa prevad la dormitoare o usa in loc de geam.
CristiALF
1st July 2008, 15:40
Mai am o intrebare: pentru o eventuala racordare la reteaua de canalizare a localitatii, de unde ai nevoie de aprobare? Chestia asta trebuie neaparat precizata initial in certificatul de urbanism (fiind vorba de o constructie a unei case in final).
Adica...ca sa ma pot racorda la canalizare trebuie mai intai sa mi se specifice in CU? Daca in CU se specifica fosa septica, ma pot totusi racorda la canalizare? Si bineinteles, intrebarea principala: unde se face aceasta cerere/solicitare (ste vorba de Popesti, adica de jud Ilfov).
Thx
CristiALF
1st July 2008, 21:37
Intrebarile precedente nu mai au o tema personala.
Sunt scarbit de 90% din vanzatorii de terenuri (agenti sau proprietari). E ca si cum toate jigodiile de pe lume s-au adunat in aceeasi gasca, de vanzatori/intermediari de terenuri
Sunt un car de nervi. Sa-mi iau naibii mai repede un teren sa scap de toate leprele astea odata.
nickytip
2nd July 2008, 14:51
QUOTE (Dana_H @ Feb 19 2007, 21:47)

N-am snobisme d-astea, putin imi pasa daca scrie Teaca, Sturdza et. al. pe proiect (poate ar fi fain sa se reia obiceiul ala ante- si interbelic cu placuta cu numele arhitectului si al constructorului pe casa, desi am senzatia ca multora le-ar fi rusine sa-si puna numele acolo).
Daca e capabil sa inteleaga ce doreste beneficiarul (asta in cazul in care beneficiarul stie ce doreste

),
sa-i corecteze eventualele aiureli clientului si mai ales sa n-aibe avioane in cap, eu una m-as declara multumita. Am mai vazut caz de profesor universitar care nu a fost capabil sa diagnosticheze o boala, pe care a vazut-o din prima un medic mai tanar si probabil inca ne-blazat de meserie. Analogiile sunt evidente...
Iar treaba cu Žpremiat la concursuriŽtine pana la un anumit punct...gusturile nu se discuta. Dar nu intotdeauna calificativul asta e si o garantie ca gusturile coincid.
Buna ! eu am dat 8 e/mp pt un proiect cu rezistenta si detalii !
Detalii inseamna de fapt ce ? desenul efectiv al camerei si mobilierul din ea ?
La instalatii - detalii inseamna un A3 cu cotele tevilor si atat ? Si la rezistenta , nu trebuia sa-mi dea si un calcul al materialelor ( fire , beton etc )?
Multumesc
alexp79
2nd July 2008, 15:03

Mai are cineva informatii despre preturile actualizate de la gaze? Mie mi-au cerut pentru 150-200 de metri 500 de milioane. Mi se pare infiorator chiar daca impart cu 2 vecini.
Este mult.
Cam 100ron/ml de conducta pe strada neasfaltata(in caz ca nu suporta distrigaz) ar fi pretul real la sud.Bransamentul este 1200-1300 ron.Iar in curte sunt mai multe solutii...pe sub pamant sau prin aer.La cele pe sub pamant sunt scumpe racordurile intre teava de fier si cea de plastic(un racord special care costa 400 ron la intrare in pamant si unul la iesire).La conductele prin aer se foloseste numai fier ..dar este posibil sa aiba traseu mai lung.Si cam tot la 100 ron/ml costa si in curte(75 numai teava + nu stiu ce supapa de siguranta + contoar, racorduri...etc)
Oricum..este exagerat 250ron/ml....cere o justificare a costurilor.
Multumesc. Distanta este un pic peste 160 de metri, am aflat aseara. Informatia cu suma de peste 500 de milioane mi-a dat-o un vecin prin care am contactat o firma de specialitate, am depus dosarele impreuna. Cum pot afla o detaliere a costurilor pentru ca mie nu mi-a fost dat un raspuns oficial?
mihaela_il
2nd July 2008, 16:12
Am si eu o intrebare legata de continutul unui proiect.
Arhitectul cu care lucrez mi-a spus ca pentru o casa "normala" de 200 mp este suficient proiectul pentru autorizatie (PAC) si proiectul tehnic (PT) - pentru arhitectura, rezistenta si instalatii. Proiectul tehnic va include si necesarul de materiale pe care sa il pot arata firmei de constructie pentru estimare costuri.
Din ce am citit eu pe forum am vazut ca majoritatea dintre voi au avut si documentatia cu detaliile de executie (DDE). Arhitectul meu mi-a zis ca aceasta documentatie se face de obicei numai pentru constructii mari si ca nu este nevoie pentru o casa mica.
Deci am nevoie de proiectul cu DDE?
Multumesc anticipat!
negociator
2nd July 2008, 16:53
QUOTE (VACANTAmica @ Jun 27 2008, 23:52)

Hotararea 37 vine si anuleaza vechea prevedere pe care am marcat-o cu rosu si am taiat-o cu o linie. ... si imi place sa cred ca am contribuit la punerea in aplicare a acestei legi (ca baietii nu se grabeau atata timp cat le veneau taxe supergrase in cont) cu ocazia intalnirii OAR cu primariile de anul trecut;
Am citit HG 37. E ceva ce nu mi-e clar: daca eu imi construiesc o locuinta unifamiliala, cu subsol, dar cu mai PUTIN de patru etaje (o sa fie ceva de genul S+P + Etaj 1 + Mansarda), mai am sau nu nevoie de adapost ALA ?
Rocknroll
2nd July 2008, 17:32

Pretul pe care ti l-au cerut e imens! Nu accepta asa ceva, mai ales datorita faptului ca viitorul pretului gazului natural e destul de sumbru. Acum e 480 dolari/1000 mc, insa cred ca va ajunge la 1 dolar/mc in curand. Solutia - centrala si incalzirea pe combustibil solid este demna de luat in calcul si te scuteste de toate taxele, avizele si mizeriile celor care cred ca sunt Dumnezeu daca lucreaza la Distrigaz.
Eu imi fac casa in Bucuresti si m-a costat pana acum: 72 ron - avizul pentru AC, 1600 ron - lucrarea (conectarea) stradala, 1200 ron (despagubirea investitorilor initiali) si mai urmeaza...
VACANTAmica
2nd July 2008, 21:49
QUOTE (Lmt @ Jun 30 2008, 11:23)

Dragii mei, poate cineva sa imi trimita si mie pe e-mail un plan de securitate si sanatate ca model? Construiesc o casa in regie proprie. Am niste prieteni care ma ajuta la constructie. Chiar si asa, cica e nevoie de acest plan.
scuza-ma, nu o lua ca un afront .... ; nu se poate da asa ceva pt simplul motiv ca nu e nimic standard; este in functie de muuuulti factori, in primul rand destinatia cladirii/tipul activitatii, nr persoane, etc
care securitate? la incendiu? nu exista nici un model; din nou revin si spun ca aviz pompieri nu se da decat cu scenariu la foc pe care ar trebui sa il faca arhitectul dar de obicei il ajuta verificatorul la foc (cerinta obligatorie)
QUOTE (CristiALF @ Jul 1 2008, 16:40)

......Adica...ca sa ma pot racorda la canalizare trebuie mai intai sa mi se specifice in CU? Daca in CU se specifica fosa septica, ma pot totusi racorda la canalizare? Si bineinteles, intrebarea principala: unde se face aceasta cerere/solicitare (ste vorba de Popesti, adica de jud Ilfov).
Thx
unde sa se faca? la institutia de care apartine, fiind edilitara la primarie. ca acolo nu cred ca e ceva gen Apanova. numai sa se poata tehnic. si nu cred ca e nevoie sa specifice in cu neaparat. la data cand s-a facut cu poate ca nu era retea in zona. nu e nici o explicatie in acest sens? cand ai cerut cu n-ai spus ca vrei si utilitati?
QUOTE (nickytip @ Jul 2 2008, 15:51)

Buna ! eu am dat 8 e/mp pt un proiect cu rezistenta si detalii !
Detalii inseamna de fapt ce ? desenul efectiv al camerei si mobilierul din ea ?
La instalatii - detalii inseamna un A3 cu cotele tevilor si atat ? Si la rezistenta , nu trebuia sa-mi dea si un calcul al materialelor ( fire , beton etc )?
Multumesc
sunteti norocosi cu pretul asta ...
detalii inseamna sectiuni de bucati din casa aratate in amanunt la o scara mai mare (nr scarii insa e mic) la partea de structura, arh, instal, adica imbinari de orice cu orice (inclusiv finisaje dar la case se cam stiu la finisaje, nu e obligatoriu); cele mai importante la structuri ca daca gresesti fierul, cade casa; chiar si dc e pe zidarie autoportanta sunt anume deschideri, etc
ceea ce ai primit se pare ca e doar faza PAC; VEZI LA STRUCTURI DC AI SI ALTE DETALII DECAT PLAN DE FUNDATII SI DETALII DE FUNDATII+memoriu ?
QUOTE (mihaela_il @ Jul 2 2008, 17:12)

Am si eu o intrebare legata de continutul unui proiect.
................
Deci am nevoie de proiectul cu DDE?
Multumesc anticipat!
cam are dreptate dar sa iti explice ce intelege, ce cuprinde un PT in acceptiunea d-lui, mai ales la partea de rezistenta? in general, care e bagajul de info al PT-ului ?
se cere proiectul complet, cu caiet de sarcini la rezistenta structurii cand faci receptia casei dar depinde de primaria de care apartine amplasamentul; se pot face intelegeri ca oricum veti da o atentie asa ... ca-n Romania;
la executie, intr-adevar un constructor cam stie la o casa ce are de facut dar la structura nu trebuie sa fie nimic confuz, acolo trebuiesc musai detalii la o scara astfel incat sa fie clar si lizibil;
QUOTE (negociator @ Jul 2 2008, 17:53)

Am citit HG 37. E ceva ce nu mi-e clar: daca eu imi construiesc o locuinta unifamiliala, cu subsol, dar cu mai PUTIN de patru etaje (o sa fie ceva de genul S+P + Etaj 1 + Mansarda), mai am sau nu nevoie de adapost ALA ?
mai mult ca sigur ca nu; nu sunt locuinte colective ... Iti scrie in CU sau inca nu il ai?
lifestyle2000
2nd July 2008, 23:07
Asta cu adapostul antiatomic ma intereseaza si pe mine.
Problema la mine sta altfel, vreau sa ridic constructia ca si o cladire unitara iar apoi sa fac apartamentare pt fiecare nivel.
Chiar mi-ar prinde bine niste sfaturi de la cei avizati.
VACANTAmica
3rd July 2008, 08:30
QUOTE (lifestyle2000 @ Jul 3 2008, 00:07)

Asta cu adapostul antiatomic ma intereseaza si pe mine.
Problema la mine sta altfel, vreau sa ridic constructia ca si o cladire unitara iar apoi sa fac apartamentare pt fiecare nivel.
Chiar mi-ar prinde bine niste sfaturi de la cei avizati.

nu se prea intelege ce spui; adica vrei sa ridici cadrele pt toata cladirea si apoi in functie de compartimentari te apuci si croiesti goluri pt ferestre/usi balcon, si nu stii dinainte pe unde sa lasi gaurile de ghene? cum adica o cladire unitara: structura si coaja fara compartimentare? asta doar la executie. ca proiectul il ai croit pt final, nu? este esential
Nici nu am de unde sa dau banii astia. Ma gandesc serios la gpl. Am vorbit cu cineva de la butangas si ma costa pana in 30 de milioane avizele. proiectul si toata lucrarea. Cred ca de diferenta de bani o sa consum ceva gpl si cand o sa pot o sa ma bransez si eu la gaze, centrala si plita de la bucatarie merg cu ambele tipuri de combustibil.
came_lia
3rd July 2008, 10:19
V-am ascultat sfaturile (foarte utile) si am demarat procedurile pentru obtinerea AC pentru pensiune. In sfarsit am gasit pe cineva care sa-mi faca PUD-ul.
Am depus o noua cerere pentru obtinerea CU si in "regim de urgenta" am primit de la primaria comunei de care apartin un "Proiect CU" si mi-au spus ca acesta s-a inaintat catre primaria orasului, care urmeaza sa le retransmita acordul lor pentru acest proiect de CU cu mentiunile aferente. Care sunt limitele de competenta ale unei primarii de comuna in ceea ce priveste emiterea CU? Sau care sunt cazurile in care se procedeaza asa? In zona mai sunt construite pensiuni si cred ca era suficient sa se uite pe un CU emis pentru acestea pentru a vedea ce avize sunt necesare.
Mai am inca o posibila problema... In baza CU primit initial pentru locuinta unifamiliala eu am obtinut deja avizul favorabil de la Sanatate Publica. Pe proiectul de CU primit azi de la primaria de comuna am observat ca ei au folosit acelasi numar dat CU initial. S-ar putea ivi ceva probleme din aceasta cauza cand voi depune din nou documentatia la Sanatate publica pentru pensiune? Va fi necesara o justificare privind modificarea destinatiei proiectului de la locuinta unifamiliala la pensiune?
barbarian
3rd July 2008, 14:24
QUOTE (rll @ Jul 2 2008, 15:12)

Multumesc. Distanta este un pic peste 160 de metri, am aflat aseara. Informatia cu suma de peste 500 de milioane mi-a dat-o un vecin prin care am contactat o firma de specialitate, am depus dosarele impreuna. Cum pot afla o detaliere a costurilor pentru ca mie nu mi-a fost dat un raspuns oficial?
am si eu o intrebare. suma de 500 milioane e pentru toti trei? sau...brrrr, e de fiecare?
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.