gugutata
5th June 2008, 20:38
Asta'i o greseala cam timpita din partea inginerului dar daca nu ai executat bovindou' nu'i bai.
Daca prin nu stiu ce idiotenie, cind faci receptia cineva "ciripeste" de bovindou, poti cere refacerea fatadei de catre proiectant, adica la arhitect cu titlu de dispozitie de santier anexata la dosarul de receptie.
Sunt 99% sigur ca nu o sa ai probleme din punctul asta de vedere.
Am facut case pt. cunoscuti care au modificat radical fatadele si mai ales inaltimea. Multi, foarte multi, cind au poduri mai zidesc 1 m pe contur ca parca e mai bine si'o mansarda. N'am auzit pe nimeni pina acum, nici din clienti, nici din apropiati, absolut pe nimeni sa fi avut probleme la receptie si in 99,9% in perioada, absolut nici un proiect nu se executa asa cum il dai.
CristiALF
5th June 2008, 21:17
Vreau sa intreb si eu ceva. Am aflat azi o informatie care mi s-a parut cam ciudata, si anume ca nu poti trage curent la teren pana nu ai AC obtinuta....! Este adevarat??
Eu as vrea sa ma apuc rapid de tras utilitatile dupa ce iau terenul si sunt un pic debusolat de aceasta noua informatie (pe care cam refuz sa o cred..)
reli
6th June 2008, 08:44
cristi, este adevarat. Si noi am stat dupa AC pentru a depune actele pentru electrica.
@punkt: thx. Asa o sa fac, iar daca observa cei de la primarie ceva, o sa cer dispozitie de santier. Oricum, in plansele depuse la dosarul pentru AC am planurile de rezistenta in care nu apare bovindoul, asa ca pot sa justific spunand ca eu nu am modificat nimic la proiect fata de ce era in dosarul aprobat.
germi
6th June 2008, 08:53
QUOTE (CristiALF @ Jun 5 2008, 22:17)

Vreau sa intreb si eu ceva. Am aflat azi o informatie care mi s-a parut cam ciudata, si anume ca nu poti trage curent la teren pana nu ai AC obtinuta....! Este adevarat??
Eu as vrea sa ma apuc rapid de tras utilitatile dupa ce iau terenul si sunt un pic debusolat de aceasta noua informatie (pe care cam refuz sa o cred..)
DA, ESTE ADEVARAT! Trebuie AC in virtutea legii 50,
..................................
ART. 3
Autorizatia de construire se elibereaza pentru:
a) lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11(lucrari ce se pot executa fara AC);
.............................................
inainte insa trebuie CU prin care se vor preciza acordurile necesare pt eliberarea AC, in speta acordurile furnizorilor de utilitati.
CristiALF
6th June 2008, 09:27
Sunt confuz...pai cei care vand parcele de teren cu gaze si curent la ele, cum au facut??
Cum adica nu pot trage curent la teren pana nu am AC ?! Mi se pare o tampenie. Nu vorbesc de curent pentru deschidere de santier (care stiu ca e mai ieftin la pret..), vorbesc de racord normal. Nu se poate?? Sau macar sa nu fie bransamentul, sa trag curentul subteran pana in fata terenului, urmand ca mai apoi sa fac doar bransarea.
germi
6th June 2008, 10:08
QUOTE (CristiALF @ Jun 6 2008, 10:27)

Sunt confuz...pai cei care vand parcele de teren cu gaze si curent la ele, cum au facut??
Cum adica nu pot trage curent la teren pana nu am AC ?! Mi se pare o tampenie. Nu vorbesc de curent pentru deschidere de santier (care stiu ca e mai ieftin la pret..), vorbesc de racord normal. Nu se poate?? Sau macar sa nu fie bransamentul, sa trag curentul subteran pana in fata terenului, urmand ca mai apoi sa fac doar bransarea.
cei de care vorbesti au facut, sigur, tot cu AC; nu se poate altfel ca risti sanctiuni pt executare de lucrari neautorizate.
pentru curent ai nevoie de acordul ELECTRICA, cea care furnizeaza curent in zona. Este bine sa intrebi acolo de ce ai nevoie si iti vor spune cum e legal in faza in care inca nu ai AC pt casa. Cred ca nu iti dau acordul in faza asta pentru motivele de la art. 26 lit c) vezi mai jos.
Iti si argumentez de ce e nevoie de acordurile detinatorilor de utilitati: pt ca, de ex, daca tu ai nevoie de o putere instalata in viitoarea ta casa de ... nu stiu cit, iar din reteaua existenta ei nu iti pot asigura..., atunci ei trebuie sa faca alte lucrari care sa conduca la asta...
cu apa, canalul , la fel, ei trebuie sa/si dea acordul si toate acordurile astea se depun pt autorizare.
Desigur ca la noi se practica ocolirea legii, depinde de factorii din zona, responsabili cu verificarea respectarii ei.
Daca vei face toate astea legal, nu te va durea capul niciodata, pentru ca in L50 mai scrie:
.........................................
ART. 26
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
a) executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fara autorizatie a lucrarilor prevazute la art. 3, cu exceptia celor mentionate la lit.
, de catre investitor si executant;
executarea sau desfiintarea, cu nerespectarea prevederilor autorizatiei si a proiectului tehnic, a lucrarilor prevazute la art. 3, cu exceptia celor prevazute la lit.
, de catre investitor si executant;
c) aprobarea furnizarii de utilitati urbane, ca urmare a executarii de lucrari de bransamente si racorduri la retele pentru constructii noi neautorizate;
d)........
................................................................................
.....................
CristiALF
6th June 2008, 11:22
Nu ma intelege gresit, nu e vorba ca nu se va face legal, iti dai seama ca asa voi face, doar ca sunt presat de timp sa incep lucrarile de constructie cat mai repede si de aia intrebam (poate imi da un vecin ceva curent o perioada, nu stiu...vroiam insa sa nu ma bazez pe asta si nici pe generator..). Sper sa obtin AC foarte repede in aceste conditii
CristiALF
8th June 2008, 09:32
Vreau si eu parerea unui arhitect: la o casuta s-ar considera blasfemie sa ajungi in bucatarie prin living? Adica ceva gen semidecomndat? Voi cauta sa evit oricum, dar tot mazgalesc schite, idei, si am ajuns si la asa ceva 
gugutata
8th June 2008, 15:15
nu, deloc, dimpotriva, foarte multe solutii sunt rezolvate astfel. Depinde mult de tine.
Referitor la discutia despre electrica, este nevoie de un document care sa le demonstreze loc motivul pt. care este nevoie de curent electric. Un titlu de proprietate pe un imobil sau AC care are valoare similara cu titlul de proprietate.
Putin OT: avizele electrica in bucuresti si ilfov se misca teribil de greu in ultima perioada.
CristiALF
8th June 2008, 15:59
Merci punkt
De-abia astept sapt asta intalnirea cu pretenul arhitect, o sa-i fac capul calendar
)))). Am o gramada de idei puse pe hartie. Peste toate astea a mai venit si pretenul arhitect (cel tanar) cu niste idei minunate. Vai de capul lui cand voi incepe "pledoaria"
)))
msniper
8th June 2008, 23:37
nick_florin eu zic sa mai cauti in cluj variante de pret
Si vezi ca nu numai arhitectii fac proiecte....mai sunt sii inginerii constructori...le duci planurile si fatadele casei si se rezolva
Bafta
lifestyle2000
10th June 2008, 22:41
Salutari tuturor! Sunt in faza de proiect pentru o constructie, as dori cateva ideei,sfaturi si chiar obiectii in legatura cu proiectul tehnic
Teren 500 MP, deschidere 16.5 m, lungime 30,35 m.
Constructie Multifamilala, D+P+1+M, 144 mp pe fiecare nivel
1 Apartament cu 4 camere pe nivel (3 dormitoare, living, 1 baie, loc de luat masa, 2 terase)
1 Fitness Center la demisol
In urma discutiilor cu mai multi arhitecti am batut palma intr-un final cu un domn arhitect, care mie mi s-a parut super ok.
Am dorit pe cat posibil sa evit ca arhitectura constructiei sa semene a bloc trantit intr-un cartier de vile. Imi plac foarte mult modelele de case americane si de aceea punctul nostru de plecare a fost un model american.
De asemenea doresc sa stiu daca se pot creea ulterior randari 3D, fiindca arhitectul gasit e mai batranel (aproape de pensionare) si lucreaza la modul "old school", la plansa.
Am sa va atasez solutia propusa de arhitect si astept nerabdator sa aflu parerea si sfaturile voastre.
Ideea de la care s-a plecat:
Click pentru a vizualiza atașamentul
Si solutia arhitectului:
Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul
Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul
Va multumesc anticipat tuturor!
Astrul
10th June 2008, 23:34
E altceva, sper ca te astepti la vreo 300k, pana la final, fara utilitati & otehrs.
lifestyle2000
11th June 2008, 07:13
Astra sa fiu sincer, chiar nu m-am gandit la asa mult.
M-am gandit undeva la 80.000 - 90.000 maxim la rosu. Dupa calculele mele, demisolul ar fi in jur de 17.000. Doar caramida la restul cladirii, vreo 14.000. Fierul in plansee l-am estimat undeva la 6500 kg (arhitectul mi-a spus ca se pune cam 15 kg pe m2)
Pana nu imi iese proiectul complet, nu pot decat sa estimez cu aproximatie.
adi_master
11th June 2008, 09:02
Nu ridicarea la rosu te mananca de bani ci finisajele!!
lifestyle2000
11th June 2008, 09:57
Da adi stiu, sunt constient de faptul asta. Dar fiindca lucrarea va fi o simpla investitie pe termen lung si nu voi locui eu acolo, nu ma grabesc. Incet, incet .......... dar sigur
.
La capitolul finisaje mi-am propus ca dupa ridicarea la rosu, sa continui cu finisarile in limita a 7000-8000 de dolari lunar, s-ar putea ca suma asta sa mentina lucrarea intr-un ritm constant sau nu
As dori sa aflu cateva pareri despre solutia propusa de arhitect, arhitectura, partiul etajelor etc. Orice alte idei sunt binevenite.
Momentan am o lipsa totala de creativitate
CRG
11th June 2008, 10:07
nu ai cum sa bagi numai 6 tone jumate intr-o asemenea matahala..
lifestyle2000
11th June 2008, 10:11
QUOTE (CRG @ Jun 11 2008, 02:07)

nu ai cum sa bagi numai 6 tone jumate intr-o asemenea matahala..
Ma refeream doar la cele 3 plansee. 6500 kg pe 3 plansee.
Restul: stalpi,centuri, fundatii etc. nu am putut sa aproximez fara proiect.
Man, sunt doar 3 apartamente .................... cat de matahale or fi blocurile adevarate?
CristiALF
11th June 2008, 10:16
life, nu inteleg de ce te-ai incapatanat atata cu modelul asta de casa americana ca varianta de plecare. Mie sincer nu imi plac casele americanilor prea mult.
Iar la ce faci tu se preta foarte foarte bine un stil mai modernist, ar fi iesit ceva super. Stil modern, ceva iesiri in consola (parca asa ii zice...sper ca nu zic o prostie prea mare
), panta mica la acoperis cu ceva ruperi de ritm sus, iti zic..ar iesi super. Eu voi icnerca sa vad daca la mine la proiect pot aplica ceva..e cam greu, ca va fi micuta casa mea, dar tu sigur ai putea face ceva frumos. Eventual ultimul etaj sa fie gen mansarda, dar ti-am zis..cu panta mica..
lifestyle2000
11th June 2008, 10:37
Cristi, suna bine ce zici tu. Chiar mai facut curios sa aflu cum ar arata ceva in stilul descris de tine.
Daca se poate sa ataseze cineva cateva modele, eu am cautat de nebun pe net si nu am gasit decat site-uri americane.
Ultimul etaj e chiar prevazut cu un apartament la mansarda.
Mi-ar fi placut in schimb ce zici tu, iar deasupra mansardei - o terasa de toata frumusetea cu o mini gradinita suspendata.
Problema e urmatoarea: ce e la parter trebuie sa fie si la etajul 1 si la mansarda, si nu stiu cum am putea jongla cu arhitectura respectand simetria planurilor la fiecare nivel.
Ideea e ca vreau ceva mai deosebit, ceva nu foarte patratos care sa arate a bloc. Constructia e amplasata intr-un cartier rezidential de vile, si ar arata aiurea un "bloc" trantit acolo.
CRG
11th June 2008, 10:54
uite ceva ce mi-a placut mie (sper sa nu fie considerata reclama), ca si stil. Nu are nici o legatura cu ce ai tu nevoie ca si compartimentare interioara:
link de SRL, te rog sa fii mai atent.
ps: si eu sunt in aceeasi faza ca si tine, de proiectare
gugutata
11th June 2008, 11:21
1.in primul rind abordarea arhitecturala este o mare eroare. SUA nu e Ro si nici invers. Ca si "marketing aproach" risti mult. Sincer, nu pot sa'ti dau un alt exemplu pt. ca nu exista.
2.daca ai o suprafata desfasurata peste 500 mp cu siguranta numa' fieru' din beton ajunge in jur de 20.000 kg, dat fiind ca ai demisol cred ca sare de valoarea asta.
3.sa'ti faci bine calcului pt. ca dolaru e destul de mic si ar fi bine sa'ti raportezi investita la euro. Orice import de capital e binevenit
4.fatada prezentata de tine implica multe detalii si brizbrizuri, motiv pt. care costurile suplimentare nu te vor ocoli. Tu propui o arhitectura preponderent produsa pe lemn si incerci s'o transpui in beton si caramida. O sa ai mici dezamagiri aici.
5. Faptul ca lucrezi cu un arhitect batrin e bine, astia au ceva mai multa rabdare si cunostinte in realizarea acelor detalii. Dar in ziua de azi exista multi producatori din profile de poliuretan si alte materiale ale caror produse folosite cu grija pot oferi casei tale imaginea cautata.
6. Nu vad sugerata structura, motiv pt. care partiul prezentat este doar o himera. In mod normal se lucreaza cu amindoua rigorile in paralel. Colac peste pupaza e corect rezolvat.
7. Scara papa mult spatiu. Poate o reorganizare e binevenita.
eu sunt convins ca ai sa sari de 250 E/mp la rosu.....vezi ca este un user pe JURNAL, cgrosu care face o investie similara doar ca ceva mai mare....te poate sfatui el in sensul asta.
CristiALF
11th June 2008, 11:29
punkt, ca tot ai adus vorba de scara, vroaim sa iti cer si tie parerea: nenorocita de scara ma seaca, la ce m-am gandit eu, pentru casa scarii, datorita ca si eu vreau sa fac tot ca si life, apartamente se parate pe etaje...eu mazgaleam o casa scarii 4x3, in ideea ca pe acolo sa intru doar eu si sa urc la etaj. Crezi ca se poate mai putin de atat, si sa ramana si o scara decenta in acelasi timp?
lifestyle2000
11th June 2008, 11:51
Cristi, scara mea e 4,5m x 3m. In privinta marimii scarii, nu stiu ce sa zic, ma gandesc nici sa nu fie foarte mica, pentru ca nu stiu exact destinatia spatiului construit (pot fi birouri,apartamente, poate chiar clinica medicala) si de aceea as vrea si o casa a scarii destul de aerisita. Nu stiu care va fi nivelul de trafic in viitor pe aceea scara
4.fatada prezentata de tine implica multe detalii si brizbrizuri, motiv pt. care costurile suplimentare nu te vor ocoli. Tu propui o arhitectura preponderent produsa pe lemn si incerci s'o transpui in beton si caramida. O sa ai mici dezamagiri aici.
Punkt la ce dezamagiri te referi? Nu de alta, dar sa stiu la ce sa ma astept sau ce sa gandesc mai bine de acum in colo.
Din prisma marketingului, mizez pe ceva diferit fata de ce se construieste la noi. Mizez pe un stil "altfel", diferit fata de stilul elvetian gasit la majoritatea caselor construite cu acoperis in 2 ape. Imi plac jocurile de acoperis.
Am mai observat si prin TM cateva case americane, si sincer mi-au inspirat un aer proaspat, o iesire din monotonia constructiilor intalnite peste tot, pur si simplu ieseau un evidenta cu ceva unic, ceva nou, ceva - altceva.
Dar cum am mai spus, orice idee primita in privinta arhitecturii e binevenita si multumesc enorm pentru ea.
Poate sunt si eu "fixat" pe arhitectura americana datorita faptului ca o perioada de timp doar asta am vazut in fata ochiilor.
Apartamentele nu vor fi de vanzare, dar pe viitor ....... cine stie.
Nu vad sugerata structura, motiv pt. care partiul prezentat este doar o himera. In mod normal se lucreaza cu amindoua rigorile in paralel. Colac peste pupaza e corect rezolvat
Inca nu s-a inceput lucrul la proiectul de rezistenta, dar din cate mi-a aratat arhitectul vor fi niste stalpi de beton amplasati ca cei de la demisol, stalpi ce se vor continua si mai sus pe etaje.
sa'ti faci bine calcului pt. ca dolaru e destul de mic si ar fi bine sa'ti raportezi investita la euro. Orice import de capital e binevenit biggrin.gif
Nici o problema, "sugem" din economia SUA cat putem, cu maaaare placere 
uite ceva ce mi-a placut mie (sper sa nu fie considerata reclama), ca si stil. Nu are nici o legatura cu ce ai tu nevoie ca si compartimentare interioara:
Crg, posteaza aici cateva poze fara link sau trimite-mi pe PM linku - Mersi Mult!
I-am propus arhitectului sa mute scara din spatele cladirii in fata, pentru ca in spate voi prevedea niste terase pe fiecare nivel, si traficul mai intens va fi in fata.
xdaniel
11th June 2008, 23:58
OK, casa merge bine dar am noi probleme.
Primul lucru: am pus mana pe noi fonduri (mi-a mers bine
) si i-am dat un sut in fund fratelui meu răzgândaci. Deci construiesc singur si am si toti banii.
Un destept de mai sus mi-a dat hrana gandurilor si am adaptat proiectul astfel incat sa inlocuiesc terasa cu mansarda, m-am gandit eu foarte bine si nu e ok sa renunt la aproape o suta de metri patrati locuibili. Asa ca fac SASE niveluri: demisol+P+1+2+3+mansarda. Sau cel putin asa vreau ca e o problema. Adica eu n-am avut nevoie de PUZ pentru ca nu depaseam 15 metri. Acum, daca fac mansarda, sar de 15 metri. M-am dus cu proiectul la primarie si mi-au zis sa revin cand sunt cu constructia pe la etajul doi (eu am facut demisolul complet si acum se lucreaza la placa dintre parter si etajul unu). Faza e ca mansarda mea, fiind "intr-o apa" din cauza de calcan aparent cu un vecin (care are terenul lipit de o latura a dreptunghiului care este terenul meu si care nu a construit si nici nu cred ca va construi vreodata ceva acolo pentru ca are conducte pe care nu le poate devia pe nicaieri), are in proiect 2 metri pe o parte si 4 metri pe cealalta si depaseste multicel cei 15 metri ai PUD-ului meu.
De ce mi-au zis cei de la primarie sa astept pana la etajul doi?
Credeti ca obtin autorizatia si pentru mansarda? Ce trebuie sa fac? E vreo chichita, in sensul ca astia asteapta spaga? Sau se obisnuieste sa se permita mansarde in cazul asta? (in cazul meu casa este intre blocuri de zece etaje deci nu as afecta prea tare pe nimeni cu trei metri in plus de cladire mansardata)
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.