xa_rona
15th May 2008, 18:05
Salut,
Am si eu o nelamurire. Cum sta treaba cu o parcela de teren cu deschidere la 2 drumuri, dintre care unul public si unul de servitute? Cat va trebui eu sa las suprafata de servitute (cota indiviza)? va trebui sa las in 2 parti liber? sau cum?
Am atasat o schita cu ce vreau sa zic.
Multumesc.
denise18
15th May 2008, 20:41
Pentru ENER :mie cei care mi-au facut proiectul mi-au cerut 1500 ron pt.cele patru avize.Sincer,mi s-a parut mult,asa ca am strans din dinti (desi timpul meu este extrem de limitat) si m-am dus personal peste tot. La gaze l-am scos in 3 saptamani ,dar am prins liberele de Pasti,la mediu 5 zile,iar la electrica 30 zile(inca nu e gata,abia am depus dosarul pe 5 mai),termenul e cam batut in cuie...Altii pretind 250 ron /aviz,depinde de cat iti permiti sa cheltui...Bafta.
denise18
15th May 2008, 21:38
Am o nelamurire legata de proiectul meu si ii rog pe cei cu experienta sa ma ajute si pe mine . La detaliile legate de armare(fundatie,centuri,stalpi,,grinzi,plansee) nu am vazut nicaieri OB/PC mai mare de fi 12.L-am intrebat pe proiectant si mi-a spus ca nu se justifica mai mult de atat. Ce ziceti, e OK? Mi-e teama sa nu cada casa pe mine...
EugennI
16th May 2008, 06:03
QUOTE (denise18 @ May 15 2008, 21:38)

Am o nelamurire legata de proiectul meu si ii rog pe cei cu experienta sa ma ajute si pe mine . La detaliile legate de armare(fundatie,centuri,stalpi,,grinzi,plansee) nu am vazut nicaieri OB/PC mai mare de fi 12.L-am intrebat pe proiectant si mi-a spus ca nu se justifica mai mult de atat. Ce ziceti, e OK? Mi-e teama sa nu cada casa pe mine...
pai depinde si ce casa ai..dc ne dai ceva detalii poate reusim sa te ajutam cu un raspuns
denise18
16th May 2008, 09:24
E o constructie simpla,zic eu,un P+M,suprafata construita 93,15mp,la parter am living,bucatarie,baie si un dormitor-suprafata utila-75mp,iar la etaj doua dormitoare si o baie,cu gol peste living,supr.cam50mp. Zidaria este caramida (dar mi s-a spus ca poate fi si bca) de 25 +10 (termosistem),peretii inramati in centuri si samburi de beton armat. Voi atasa si un plan al parterului si daca mai e nevoie de ceva,va rog mult sa-mi spuneti.
planul de parter
gugutata
16th May 2008, 09:55
QUOTE (denise18 @ May 15 2008, 21:38)

daca gabaritul e decent, are dreptate.
OB si PC ca si marci de otel, costa la fel, astfel incit de ceva vreme nu se mai foloseste OB (marca inferioara)
EugennI
16th May 2008, 15:03
QUOTE (denise18 @ May 16 2008, 09:24)

E o constructie simpla,zic eu,un P+M,suprafata construita 93,15mp,la parter am living,bucatarie,baie si un dormitor-suprafata utila-75mp,iar la etaj doua dormitoare si o baie,cu gol peste living,supr.cam50mp. Zidaria este caramida (dar mi s-a spus ca poate fi si bca) de 25 +10 (termosistem),peretii inramati in centuri si samburi de beton armat. Voi atasa si un plan al parterului si daca mai e nevoie de ceva,va rog mult sa-mi spuneti.
planul de parter
fara bca ca nu are rost, portanta mai slaba decat caramida, si nici la pret nu stiu cat poti iesi mai ieftin fata de caramida.93.15 are toata casa?..probabil ca atunci fi 12 este suficient.Dar nu te astepta la un raspuns profesionist pe site-ul asta...armarea si alegerea sistemului constructiv nu se fac dupa ureche, ci sunt rezultatul unor calcule si pe site nu se poate da un raspuns complet si corect pentru situatia ta, chiar dc estevb de oameni calificati in domeniu care mai scriu pe aces site.Eu am avut fier de la 8 la 16, la o constructie in cadre..deci..totul depinde de teren, ce si cum construieste.Succes!
denise18
17th May 2008, 22:28
Buna ,la toata lumea.E weekend...toti sunt in libere? Am si eu o intrebare: ce distanta minima ar trebui sa fie intre put si fosa septica ?
VACANTAmica
18th May 2008, 20:01
QUOTE (CristiALF @ May 15 2008, 10:40)

....
- la pretul zonei pe mp nu imi permit mai mult, crede-ma ca si asa dau o caruta de bani pe parcela+cota de drum!
- am zis ca sa renunt la teren pentru zona...sa fiu aproape de metrou, sa fiu practic in oras. Am zis ca venind de la bloc, ma multumesc si cu putina verdeata unde sa pun cativa pomisori, niste gazon si o terasa/foisor.
....
sa stii ca daca faci casa cu terasa, poti sa iti faci gradina pe casa; sper saptamana asta sa fac niste poze la o casa in bucuresti unde functioneaza perfect solutia; cica sa astept sa tunda iarba pe casa ca e pana la genunchi
; si are nu numai flori ci si tufe
CristiALF
18th May 2008, 20:15
Nu ma refeream la terasa suspendata
sau la terasa acoperis. Ma refeream la o terasa mica jos la parter, in curte.
mihaelam
19th May 2008, 17:12
Pentru a reface acoperisul unei case trebuie auitorizatie? e ceva mai simplu de obtinut sau se parcurg aceeasi pasi ca la o constructie din nou?
lifestyle2000
19th May 2008, 17:47
QUOTE (punkt @ May 14 2008, 06:58)

nu exista nici o lege in tara asta prin care o societate comerciala sau persoana fizica autorizata este obligata sa foloseasca un "mercurial" de preturi. Piata este libera si oricine'si vinde munca cu cit vrea, indiferent de domeniul de activitate.
Daca fac un proiect si'l vind cu 2000 Euro si un alt client (vecinul primului) vine ulterior si'mi comanda acelasi proiect pt. Ca Casa vecinului a iesit incredibil, pot sa'i vind proiectul reciclat cu 5000 Euro.
Man, daca esti "scurt la buzunar", move on, dezvolta si cu altii.
Punkt, in alte cuvinte, beneficiarul plateste "inchirierea" proiectului? Dupa parerea mea eu platesc arhitectul sa imi faca un proiect DOAR AL MEU, drepturile asupra acelui proiect sunt DOAR ALE MELE, pentru ca acel proiect a fost CUMPARAT DE MINE si EXECUTAT DOAR PENTRU MINE. Sincer nu sunt de acord cu revanzarea proiectelor fara acordul beneficiarului initial.
In cazul asta putem vorbi de violarea drepturilor de proprietate ale beneficiarilor. Un proiect NU apartine arhitectului ci apartine beneficiarului. Arhitectul doar il executa.
Ce ar fi daca un webdesigner, ar recicla site-ul unui arhitect, ca doar el l-a construit nu? Iar daca arhitectul nu se prinde ,suuuper, profit maxim munca zero.
Cu Respect!
mcasa
20th May 2008, 07:38
Poate sa-mi spuna si mie ce imi trebuie pentru scoaterea unui teren din sectorul agricol Ilfov (Bragadiru) din circuitul agricol.
Nu vreau sa fac drumul azi pana la Giurgiu de pomana si sa nu am ce-mi trebuie ?
Cat ma sfatuiti sa scot din agricol, tot terenul sau numai suprafata casei?
Multumesc.
CristiALF
20th May 2008, 08:05
Parca acum nu mai este ca in trecut sa platesti in functie de cat scoti din circuitul agricol...Auzisem ca acum tarifele sunt aceleasi pentru o plaja mai larga de suprafete, adica ceva de genul pentru 1-500mp este un tarif, pt 500-1000mp altul, etc...asa ca depinde in primul rand de suprafata de teren pe care o ai. Ai 500mp de ex, nu conteaza ca scoti 200 sau 500mp din circuitul agricol, tot la fel vei plati. Caz in care evident ca nu vad de ce nu ai scoate tot 
Eu asa auzisem, sa confirme si baietii ca sunt destui care isi fac case
. Eu sper sa mai am nitel pana acolo 
mcasa
20th May 2008, 08:10
Una este sa platesti impozit pe teren agricol alta este sa platesti impozit pe teren construibil, diferenta este enorma.
De ce sa scot tot terenul daca eu nu construiesc decat 100mp?
Ca sa platesc o caruta de bani impozitul pe fiecare an.
De asta intrebam, daca pot scoate din agricol doar suprafata casei.
CristiALF
20th May 2008, 08:11
Normal ca poti scoate doar cat doresti.
Apropos, care ar fi diferenta aia enorma de care spui? Ia da un exemplu ceva daca stii, ca sunt curios si eu de costuri.
mcasa
20th May 2008, 08:20
5 lei 1000mp agricol
100 si ceva lei 500mp construibil
curand o sa aflu exact cat se plateste pe construibil
gugutata
20th May 2008, 09:11
QUOTE (lifestyle2000 @ May 19 2008, 18:47)

Arhitectul doar il executa.
il gindeste, il executa un desenator.
Nu am citat postul tau pt. ca intr'o proportie covirsitoare NU ai dreptate. Pot exista clauze speciale in contract prin care renunti la orice drepturi fata de un produs care se bucura de protectia legii dreptului de autor.
Un beneficiar nu este proprietarul unui proiect, are doar dreptul de utilizare pt. un scop precis deseori cel specificat in Certificatul de Urbanism. Sunt si exceptii dar atunci se fac referiri in sensul asta in contractul de prestari servicii dintre arhitect si beneficiar.
Dar nu vreau sa iscam o polemica pe tema asta pt. ca fenomenul in Ro este neglijabil.
VACANTAmica
20th May 2008, 19:33
QUOTE (CristiALF @ May 18 2008, 20:15)

Nu ma refeream la terasa suspendata

sau la terasa acoperis. Ma refeream la o terasa mica jos la parter, in curte.
intelesesem; eu doar te consolam ca poti astfel sa sa maresti gradina de care te plangeai ca ramane mica 
QUOTE (mihaelam @ May 19 2008, 17:12)

Pentru a reface acoperisul unei case trebuie auitorizatie? e ceva mai simplu de obtinut sau se parcurg aceeasi pasi ca la o constructie din nou?
daca nu ii schimbi forma, sa se modifice arhitectura casei, nu iti trebuie nici o aprobare
mihaelam
20th May 2008, 22:59
QUOTE (VACANTAmica @ May 20 2008, 19:33)

daca nu ii schimbi forma, sa se modifice arhitectura casei, nu iti trebuie nici o aprobare
vorbesti foarte, foarte serios? pai mi-ai dat o veste de milioane. Esti foarte sigur? ...oricum o sa merg sa ma interesez si la primarie ca fiind in zona de monumente poate exista ceva conditii. Deci chiar daca inlocuiesc si tigla si partea de lemn care-i destul de veche ?
figarro
20th May 2008, 23:29
QUOTE (aleXZAT @ May 15 2008, 01:32)

haideti sa o lamurim odata cu drumul de servitute , in contractul de vanzare cumparare se precizeaza vanzarea lotului x in suprafata de x m plus cota indiviza x m ce constituie drumul de servitute si se totodata drumul de acces , pretul trebuie patit pe suprafata lotului cat si a drumului de servitute pt ca si vanzatorul cand a cumparat terenul a platit si pt drum ,altfel ar insemna sa faca donatie metri din drumul de servitute ceea ce bine stim nu se face in romania. inca ceva in contract se specifica clar ca cota indiviza va reprezenta drumul de acces si numai atat, nimeni nu isi poate lua cota indiviza si sa isi faca o magazie chiar in mijlocul drumului ,nu se face.daca apar probleme se contacteaza autoritatile locale si ca urmare respectivul va primi o amenda frumusica blocarea unui drum de acces pt ca la primarie este deja inregistrat ca si drum.
Pai si drumul de acces/servitute este practic o parcela separata, trecuta ca intravilan drum acces?
In plus am mai citit pe diverse situri ca nu exista drum de servitute, ci termenul de "drept de servitute" care imi permite sa ma misc pe terenul vecinului daca nu am alta cale de acces.
mcasa
21st May 2008, 09:46
Salut.
am si eu o nelamurire, daca poate sa ma ajute cineva.
In Certificatul de Urbanism am 10 metri inaltimea maxima a constructiei.
De unde se masoara acei 10 metri, de la cota 0 a pardoseli care este mai sus decat cota terenului cu 80cm sau poate 1,2 metri?
Multumesc.
mcasa
21st May 2008, 10:18
Pentru cine este interesat
Pentru scoaterea din circuitul agricol taxa pana la 500 metri 2,4 mil (240 lei) Se depune dosarul la Giurgiu. rezultatul dupa aproximativ 7 zile.
mcasa
21st May 2008, 12:01
Dar ca proprietar de teren, sa cumperi o suprafata de teren si din ea primaria sa-ti impuna sa "cedezi" sa te retragi cu limita de proprietate x metri pentru drumuri, ca apoi tu sa platesti in continuare impozit si pe drumurile lasate de tine din parcela de teren cumparata de tine initial.
Iesti pagubit de doua ori.
CristiALF
21st May 2008, 12:11
Azi am aflat si eu niste vesti bune de pe la Primaria Popesti, vis-a-vis de cativa indici urbanistici (gratie unui prieten, localnic
, care a dat o fuga pentru mine). Deci, postez aici poate mai intereseaza pe cineva.
Este vorba de Popesti Leordeni, zona de pe langa metrou IMGB, dar dat fiind ca terenurile de acolo sunt aproape in toatalitate intravilane PUG, cred ca se aplica pentru 85% din Popesti. Pentru a putea obtine AC - cateva cerinte:
- deschidere min teren: 8m pentru case insiruite, 12m pentru case independente
- teren min: 150mp pt case insiruite, 200mp pentru case de sine independente
- adancimea terenului >= latimea terenului
- POT = 30%
- CUT=0.6 pt P+1, CUT=0.9 pt P+1+M (am scapat, deci pot face ce mi-am propus
)
- de retrageri nu am intrebat acum, dar din cate stiu ar fi: min 4m fata de strada, si fata de spate/stanga/dreapta min 0.9m daca nu ai ferestre si min 1.9m daca ai ferestre.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.