Jely25
19th April 2008, 16:16
Stie cineva daca la obtinerea autorizatiei de constructie se trece cu vederea daca depasesti un pic POT-ul maxim? Adica sa spunem ca ai 30% si din proiect iti iese de 33% sa zicem.
Si pe mine ma intereseaza chestia asta..?Oare ai ceva probleme daca nu respecti ce scrie in CU?
Stie cineva ce poti sa faci in astfel de situatii?
septimiu80
20th April 2008, 09:19
Jely,
totul tine de aritmetica si de interpretarea mai relaxata a reglementarilor, daca arhitectul tau scrie negru pe alb 33%, pa, nu-ti da nimeni autorizatie, daca insa "uita" sa adune balcoane, vreo teresa mai mica, vre-un spatiu pierdut pe sub acoperis, si face un total al suprafetei construite, proiectul respectand insa CU ca retrageri, aliniamente, inaltime maxima, e OK, nu stau cei de la primarie sa adune si sa imparta sa vada ce iese.
daca "uita" suprafate pe planuri arhitectura, parter, etaj etc, aia nu stau cu rigla sa adune fiecare suprafata in parte de pe partiu sa vada daca nu cumva la S parter construit=92.4 nu iesea de fapt s parter construit 96.8.
e foarte simplu sa obtii autorizatia, daca insa nu vb de 33% ci de 44% nu tine pentru ca oamenii aceia asta fac, au un simt al masurii extrem de dezvoltat si nu poti sa-i prostesti in fata pentru ca "simt" cam ce suprafata are casa, in limita a 3% depasire insa nu ai probleme.
daca nu, nu-ti ramane decat sa modifici ultima distanta interax a casei cu 25 cm si gata ai rezolvat.
VACANTAmica
21st April 2008, 00:16
Cei care raspundem aici la niste intrebari, unii mai bine, altii atat cat credem ca ne pricepem, o facem pentru ca in primul rand vrem sa ajutam dar in acelasi timp si pt. ca vrem sa invatam, in cazul in care judecata noastra (sau din lipsa de experienta) este stramba si este corectata de altii. Este chiar constructiv.
Rog pe cei care intreaba, ca un gest de minima curtoazie pt. fraierul care-si pierde timpul sa raspunda sa dea un semn ca a fost pe receptie, nicidecum sa aduca osanale, sa nu ma intelegeti gresit..., altfel este frustrant.
Nu ma refer la ultimele posturi pt. ca mai este lumea plecata in weekend ci la cele mai vechi. Scuze pt. limonada fara zahar pe care v-am servit-o
QUOTE (sorin_ @ Apr 18 2008, 21:39)

....m-am lovit de urmatoarea cerinta: "Copia autorizației de construire cu toate avizele si acordurile necesare obtinerii acesteia, intabulata in Cartea Funciara". Nu am mai auzit de asa ceva pana acum . .....
nici eu n-am auzit
poate e vreun topic legat de variante de creditare sau intreaba la cei cu consultanta juridica; sunt crioasa si eu sa aflu raspunsul corect; ne dai si noua un link cu raspunsul corect, te rog? succes!
CristiALF
21st April 2008, 08:27
Eu unul am fost pe receptie
. De fapt sunt mai mereu, ca vizitez forumul foarte des 
Spunea septimiu mai sus de metoda de ascundere a celor 3%. Ok, e destul de clar ca nu stau aia la Primarie sa faca socoteli cu perioada, dar ce te faci la inchiderea lucrarii cand vin aia sa verifice? Aia nu masoara? Apropos, ce verifica acesti insi? Se trece cu vederea o abatere de cativa mp in plus la POT, se trece cu vederea o "greseala" de 20-30cm la retrageri? Cum este, ca sunt foarte curios.
Jely25
21st April 2008, 13:30
QUOTE (CristiALF @ Apr 21 2008, 08:27)

Eu unul am fost pe receptie

. De fapt sunt mai mereu, ca vizitez forumul foarte des

Spunea septimiu mai sus de metoda de ascundere a celor 3%. Ok, e destul de clar ca nu stau aia la Primarie sa faca socoteli cu perioada, dar ce te faci la inchiderea lucrarii cand vin aia sa verifice? Aia nu masoara? Apropos, ce verifica acesti insi? Se trece cu vederea o abatere de cativa mp in plus la POT, se trece cu vederea o "greseala" de 20-30cm la retrageri? Cum este, ca sunt foarte curios.
Me too!!! Chiar stau aia sa masoare laturile casei si sa vada daca ai respectat retragerile impuse si daca constata ca nu le-ai respectat se rezolva cu o amenda modica sau te pune sa darami si sa refaci?
VACANTAmica
21st April 2008, 14:41
QUOTE (CristiALF @ Apr 21 2008, 09:27)

.............. Se trece cu vederea o abatere de cativa mp in plus la POT, se trece cu vederea o "greseala" de 20-30cm la retrageri? Cum este, ca sunt foarte curios.
caz concret pot sa iti dau la sectorul 1 unde accepta erori de executie de pana la 20cm
cred ca depinde ca de obicei de la o primarie la alta
pentru siguranta, se primesc oaspetii cu paine + sare, asa cum shade bine la romani
CristiALF
21st April 2008, 15:30
O sa ma interesez la primarie: "auzi cucoana, ce erori acceptati?? Sa stiu sa imi scot si eu curtea cat mai mare "

torindan
21st April 2008, 16:25
Cum faci daca o persoana a imprejmuit terenul nerespectand coordonatele din cadastru? Ce trebuie sa faci ca sa-si dea gardul inapoi?
Evident, aduc un topograf, care sa verifice toate cele...dar ce fac dupa aia? (terenul in care a intrat e un drum public administrat de primarie)
Primaria o doare'n cot. Cum procedez ca respectivu' sa-si mute gardul?
septimiu80
21st April 2008, 19:58
primariile din Bucuresti verifica in primul rand fatadele, apoi retragerile., cu eroare de 20-30 cm nu sunt probleme, functiunile casei si cam atat.
Ei nu masoara casa pe interior decat foarte rar, la reclamatii etc. In general este necesar Cadastrul, mai ales pentru credite ipotecare, la cadastru nu mai merge cu aici scria 10 noi am pus 20, la cadastru iese,in general, exact ce ai construit. Cu cadastrul ajungi la primarie unde ei iau act de suprafata obtinuta, te pun sigur sa platesti impozitele la suprafata construita si unerori iti recalculeaza aut de constructie, val autorizatiei pentru noua suprafata. Chestia cu recalculare oricum o fac pentru ca pot trece si 3 ani de la eliberarea aut. la finalizarea casei( 1 an in care poti sa incepi si 2 ani, in care odata inceputa, trebuie finalizata), asa ca oricum iti mai iau niste bani recalculand val casei cu preturile de la data finalizarii. Amenda, numai in cazuri rare, retrageri depasite cu mult, un etaj in plus etc, sau desigur, reclamatia vecinului catre care ai facut un geam ce nu apare in aut.
QUOTE (torindan @ Apr 21 2008, 16:25)

Cum faci daca o persoana a imprejmuit terenul nerespectand coordonatele din cadastru? Ce trebuie sa faci ca sa-si dea gardul inapoi?
Evident, aduc un topograf, care sa verifice toate cele...dar ce fac dupa aia? (terenul in care a intrat e un drum public administrat de primarie)
Primaria o doare'n cot. Cum procedez ca respectivu' sa-si mute gardul?
pai trebuie facuta reclamatia la primarie la disciplina in constructii, apoi la inspectorat, tot la disciplina in c-tii. trebuie sa astepti raspunsul oficial la reclamatia ta si mai departe poate ca sunt oameni pe forum mai in masura sa raspunda.( proces...)
torindan
22nd April 2008, 11:38
QUOTE (septimiu80 @ Apr 21 2008, 19:58)

pai trebuie facuta reclamatia la primarie la disciplina in constructii, apoi la inspectorat, tot la disciplina in c-tii. trebuie sa astepti raspunsul oficial la reclamatia ta si mai departe poate ca sunt oameni pe forum mai in masura sa raspunda.( proces...)
am depus deja o plangere la primarie (au zis ca se ocupa saptamana asta, dar vin sarbatorile si nu prea cred), daca nu se intampla nimic, dupa pasti dam la inspectorat...
si asteptam raspunsuri oficiale...stiu ca nu pot sa dau in judecata fara o hartie cu stampila.
gugutata
22nd April 2008, 14:14
cred ca ar trebui sa confrunti cadastrul tau cu al vecinului, poate e doar o eroare de redactare a desenelor sau au fost calculate prost coordonatele.
VACANTAmica
22nd April 2008, 15:50
QUOTE (torindan @ Apr 21 2008, 17:25)

..................terenul in care a intrat e un drum public administrat de primarie)
inteleg ca nu pe proprietatea cuiva a intrat ci s-a dus prea in drum (drum aflat in proprietatea primariei) si a stricat aliniamentul fata de ceilalti care au imprejmuit corect?
torindan
23rd April 2008, 17:06
Am vorbit io cu un topograf,
Deci e vorba de vreo 7-8 curti intrate in drum (ele sunt aliniate de felul lor). O alta persoana si-a facut gard (pe coordonatele corecte din cadastru) si astfel s-a ingustat drumul de abia trece o masina pe el.
Teoretic cei care au curtile in drum ar trebui sa se dea inapoi (cine cat poate, ca s-au construit case, s-a tras curent, etc.)
Primarul e cam pe dinafara, zice ca asa s-a facut la precedentu primar, si el ce poate sa faca? (mai ales in prag de alegeri). Am inteles ca printre cei afectati e si un neam a lu vice-primar si asa mai departe. Deci de la primarie pot sa astept raspuns mult si bine....
Sa vedem ce raspunde inspectoratu...
Jely25
23rd April 2008, 18:04
Ms Septimiu80 Asta nu o stiam ... deci dupa eliberarea AC,ai un an ca sa incepi lucrarile si inca 2 ani ca sa termini casa la rosu?Cand incepi constructia casei trebuie sa-i anunti pe cei de la primarie?Hai ca mi-a mai revenit inima la loc...poate in 3 ani totusi o termin si yo:)
gugutata
23rd April 2008, 19:40
cind faci cererea pt. emiterea AC ai de ales intre un numar de luni. In functie de acest numar de luni se calculeaza si taxa de autorizare. Cu cit termenu' cerut de tine e mai mare cu atit taxa e mai mare.
Termenu' intra in vigoare din momentul in care tu anunti oficial inceperea lucrarilor.
De exemplu. Tu depui de AC pe 1 mai si ceri 12 luni durata lucrarilor. Autorizatia se emite pe 15 mai. dar incepi lucrarile pe 1 August (atunci ai gasit constructor, etc....probleme).
Termenu' de 12 luni incepe pe data de 1 august. Inainte de a incepe lucrarile trebuie sa anunti primaria.
Daca depasesti acest termen, se cere oficial o prelungire a duratei de executie cu cit crezi tu ca e necesar.
Cred ca din momentul in care ai facut fatada si ai inchis casa cu timplarie, poti cere oficial receptia....
VACANTAmica
23rd April 2008, 20:16
QUOTE (punkt @ Apr 23 2008, 20:40)

.............In functie de acest numar de luni se calculeaza si taxa de autorizare. Cu cit termenu' cerut de tine e mai mare cu atit taxa e mai mare.
......
cum asa??? DE CAND ASTA??? Sa intreb la urbanism
eu stiam ca max se pot trece 24 luni iar taxa nu variaza in functie de asta deoarece este VALOARE FIXA PROCENTUALA: 1% din deviz pt SC si 0.5% pt PF
abia daca depasesti 24 luni se cere prelungire si platesti nu stiu ce procent din prima taxa
gugutata
23rd April 2008, 20:34
intreaba. Una e taxa la 12 luni alta e la 24....daca ma insel, mea culpa.
reli
24th April 2008, 13:00
mie mi s-a eliberat autorizatia pe 12 luni si pot sa cer prelungire inca 12. Defapt asta am si facut azi, am fost la primarie si am solicitat prelungirea autorizatiei, pentru ca la sf saptamanii face anul
.
Pentru prelungire am mai platit inca 30% din valoarea taxei de autorizatie platita initial. Deci sa nu va inchipuiti ca e gratis
)
aaa, iar dupa astea 12 luni trebuie sa depun din nou pentru autorizatie. Nu se mai poate prelungi.
Clovis
25th April 2008, 20:03
QUOTE (dozer @ Mar 27 2008, 21:20)

Salutare, oare in cazul in care vreau doar sa desfiintez usa si geamul de la balcoane si sa demolez soclurile de la geamurile de la balcoane care e clar ca nu au niciun rol de sustinere imi mai trebuie autorizatie?
Ca din ce am citit mai sus, ma pensionez pana obtin autorizatia. In cazul in care am nevoie de autorizatie, vad doua variante: 1) vorbesc cu o firma sau cu cineva care se ocupa de treaba asta din cap in coada, ii pun in brate actele si astept autorizatia.. caz in care costurile vor fi pe masura..
2) desfiintez doar usa si geamurile, iar zidul de la geamuri il las la locul lui si ii acopar cu un blat... nu e cea mai eleganta metoda, dar mai castig spatiu..
Daca scoti ferestrele si usa de la balcon dar nu darami zidul nu iti trebuie nici o autorizatie. Deci nu trebuie sa te atingi de zidarie, chiar daca nu-i de rezistenta.
dude_79_trc
29th April 2008, 09:32
Salut. Am o mare problema si vad ca sunteti foarte bine informati si binevoitori, asa ca indraznesc....
Acum cativa ani am cumpartat un teren de 2000 de metri (aprox 33X60 ) langa Bucuresti (Sat Padurisu, comuna Frumusani, judetul Calarasi), cu scopul de a construi o casa. Intre timp, deoarece preturile au crescut foarte mult, as vrea sa imi fac casa impreuna cu fratele meu (casa dubla).
Problema mea e urmatoarea: terenul este pe numele meu, iar casa/casele care vor fi construite trebuie sa aiba fiecare alt proprietar. Practic pamantul va fi impartit in doua, si fiecare bucata de pamant va avea o casa pe el, in acelasi timp casele fiind lipite.
Dupa cum vad eu acum problema ar fi doua posibilitati:
1. sa impart pamantul acum, facand act de vanzare-cumparare cu frate-miu, ceea ce inseamna 2 cadastre, 2 intabulari, 2 proiecte diferite pt casa, 2 randuri de autorizatii si in plus 2 autorizatii "speciale" ca ne facem casele lipite(la calcan);
2. sa ne apucam sa facem casa dubla (un singur proiect, o singura autorizatie de constructie) si apoi sa facem dezmambrarea pamantului cu tot cu case, facand act de vanzare cumparare atat pe pamant cat si pe casa.
Din cate imi dau eu seama avantajul solutiei 2 fata de solutia 1 este la proiect si la autorizatii. Intrebarea este daca se poate face asa din punct de vedere legal si mai ales daca merita.
Multumesc anticipat.
gugutata
29th April 2008, 09:49
QUOTE (dude_79_trc @ Apr 29 2008, 10:32)

1. sa impart pamantul acum, facand act de vanzare-cumparare cu frate-miu, ceea ce inseamna 2 cadastre, 2 intabulari, 2 proiecte diferite pt casa, 2 randuri de autorizatii si in plus 2 autorizatii "speciale" ca ne facem casele lipite(la calcan);
2. sa ne apucam sa facem casa dubla (un singur proiect, o singura autorizatie de constructie) si apoi sa facem dezmambrarea pamantului cu tot cu case, facand act de vanzare cumparare atat pe pamant cat si pe casa.
Din cate imi dau eu seama avantajul solutiei 2 fata de solutia 1 este la proiect si la autorizatii. Intrebarea este daca se poate face asa din punct de vedere legal si mai ales daca merita.
Multumesc anticipat.
mai usor ar fi sa alegi optiunea 2. Construiesti tot pe numele tau si la final, cind ai titlul de proprietate pe imobil faci o dezmembrare. Daca sunteti frati si exista transparenta intre voi nici nu mai sta pe ginduri. DA, se poate si e perfect legal.
dude_79_trc
29th April 2008, 10:39
Multumesc pt raspuns. Ce implica la final dezmembrarea imobilului din punct de vedere legal?
CristiALF
29th April 2008, 12:31
Baieti, cum este faza cu gardul dintre 2 proprietati? Adica sa zicem ca vreau sa fac un gard pe o limita de proprietate. Admitand ca delimitarea parcelelor este in fapt un linie imaginara de 1cm
, daca faci gard cu soclu de beton, implica o grosime de min 10cm, sa spunem ca ar fi 20cm latimea gardului. Cum se face? Se centreaza pe linia imaginara a.i. intri si 10cm in terenul vecinului sau ai grija sa il faci exclusiv pe parcela ta, la limita liniei imaginare?
anca d
29th April 2008, 13:48
Din cate stiu eu se face jumatate pe proprietatea ta jumatate pe cea a vecinului. Practic si el beneficiaza de gardul facut de tine. Vecinii nostri asa au facut si am inteles ca asa e legal. De asemenea mai exista si varianta sa faci gardul si sa imparti cheltuielile cu vecinul daca va intelegeti.
CristiALF
29th April 2008, 13:53
Pai da..logica si bunul simt asa spun ca ar fi corect. Dar daca faci asa si vecinul zice ca nu il intereseaza, ca el se multumea si cu o plasa in loc de gard de 1cm grosime?
Cand faci gard nu ai nevoei de acordul vecinului, nu? Asa fiind situatia, lasand traditia cu "asa se face", exista ceva reglementat de autoritati in acest sens?
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.