Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94

a citi rac

merci,
modificarea compartimentarilor atunci cand nu afectezi structura de rezistenta nu necesita o noua AC, din cate stiu se poate face si prin dispozitie data de dirigintele de santier. o sa ma documentez la urbanism la primarie. Dilema mea e cand pot face cadastru pe fiecare apartament, acum sau numai dupa receptia finala, daca trebuie sa fac cadastru ptr fiecare loc de parcare ptr a le putea vinde, motivul fiind acela financiar, cu cat mai putine cadstre cu cat mai bine.
gugutata
dupa receptia finala.

Repet, daca schimbi planul si fatadele ai nevoie de AC noua. Dirigintele nu poate da dispozitii de santier, proiectantul face asta.

adnana27
dupa ce un PUD este aprobat in consiliul local...ce mai urmeaza pana la obtinerea autorizatiei? ajunge Pud-ul la consiliul judetean? exista termen pentru constestatii? multumesc pentru raspunsuri
arhitectulC
Salut,
sunt arhitect si daca va intereseaza intreaga documentatie pentru autorizarea modificarilor NESTRUCTURALE va pot ajuta.
Costa 1000 RON si dureaza cca. 1 saptamana cu conditia sa aveti deja certificatul de urbanism (daca nu il aveti, pot face si documentatia pentru certificat fara sa coste nimic suplimentar). In pret intra partea de arhitectura, memoriu de rezistenta, expertiza tehnica si verificarea pe rezistenta. Mai trebuie avizul de la ISC (Inspectoratul de Stat in Constructii) pe care il pot obtine eu in maxim 3 saptamani fara sa coste nimic in plus. In rest acte ce trebuie puse la dispozitie de proprietar: contract cu firma de salubritate, act de proprietate in copie legalizata si declaratie la notar pe proprie raspundere ca nu face obiectul vre-unui litigiu. Bineinteles ca taxele la primarie nu sunt incluse in pret.
Spor si bafta,
claudiu
cmcarh@yahoo.com
andreiandrei
Un vecin de-al meu s-a apucat sa sparga in apartament la el, asa deampulea ca asa i s-o sculat, si o desfiintat baia mica . Si ghici ce o mai desfiintat: aerisirea pentru baia mica, el e la etajul 3 si noi astia de sub el de la 2 , 1 si parter , acuma tre' sa ne cacam daca putem numa in baia mare, unde mai avem bineinteles aerisirea .
caldut
QUOTE (andreiandrei @ Mar 11 2008, 17:50) *
Un vecin de-al meu s-a apucat sa sparga in apartament la el, asa deampulea ca asa i s-o sculat, si o desfiintat baia mica . Si ghici ce o mai desfiintat: aerisirea pentru baia mica, el e la etajul 3 si noi astia de sub el de la 2 , 1 si parter , acuma tre' sa ne cacam daca putem numa in baia mare, unde mai avem bineinteles aerisirea .

asta,cam naspa neica,o gaura prin care sa va cacati in capul lui ar trebui facuta(dar sa nu afectati struct. de rez. cu acea gaura) biggrin.gif
VACANTAmica
QUOTE (adnana27 @ Mar 11 2008, 15:22) *
dupa ce un PUD este aprobat in consiliul local...ce mai urmeaza pana la obtinerea autorizatiei? ajunge Pud-ul la consiliul judetean? exista termen pentru constestatii? multumesc pentru raspunsuri

daca nu ti s-a cerut prin certificatul de urbanism acord unic la investitia pe care vrei sa o faci (dc e vb de o casa, cu siguranta nu e cazul), mai departe urmezi pasii uzuali pentru obtinerea A.C., adica doar la primarie; eu asa stiu; termen pt contestatii? intreaba la primarie si spune-ne si noua. multumim

gugutata
QUOTE (adnana27 @ Mar 11 2008, 15:22) *

dupa aprobarea PUD'ului de catre consiliul local se emite un aviz de urbanism.

Dupa emiterea acestuia se incep demersurile pt. autorizatie. AVIZE+PAC => AC

Nu am auzit de un termen pt. contestatii. Decizia consiliului local este lege.
andreiandrei
Chiar acuma lucreaza cu burghiu' careva aici in bloc. SUNT DOI !! STEREO ! Parca e orga . Unde pot sa fac o plangere pentru astia care au facut lucrari d-astea in apartament fara autorizatie ?
caldut

QUOTE (andreiandrei @ Mar 14 2008, 10:00) *
Chiar acuma lucreaza cu burghiu' careva aici in bloc. SUNT DOI !! STEREO ! Parca e orga . Unde pot sa fac o plangere pentru astia care au facut lucrari d-astea in apartament fara autorizatie ?

la Primarie, la serv. Urbanism,fa-o din timp ptr. ca s-au vazut cretini care au umblat la struct. de rezistenta a blocului.
depinde,ce lucrari fac,sa nu fie vreun rotopercutor.
giuliella
am si eu nevoie de un sfat si daca ati mai intalnit o situatie asemanatoare va rog sa ma ajutati. Sunt in tratative sa cumpar o casa la rosu...de fapt nu are usi si geamuri. Situatia sta in felul urmator. Un proprietar a luat pamantul si a facut proiectul unei case. A obtinut toate avizele de costructie si urbanism....a facut subsolul cu fundatie.si tot tacamul la care si dat seama ca nu o mai poate ridica asa ca a vandut la alt proprietar. Acesta a continuat lucrarea pe baza proiectului initial folosinduse de autorizatii facute de fostul proprietar...Asa ca s-a ridicat casa parter, etaj si mansarda nelocuibila..Cand s-a ajuns la geamuri si-a dat seama si aces propietar ca e prea mare casa asa ca s-a gandit sa o vanda..Ca sa o vanda a trebuit sa cheme de la primarie ptr constatarea stadiului lucrarilor ...care ar fi trebuit terminate de acum 2 ani..Asa ca cel de la primarie a facut un proces verbal de constare si a inchis cum ar fi dreptul de constructie..nu ma pricep ff bine la termeni dar sper sa ma fac inteleasa. Ideea e ca acum eu daca vreau sa continui sa finisez locuinta sa mai aranjez putin peretii..fara sa mai intervin in structurile de rezistenta....am nevoie de o noua autorizatie de constructie si de urbanism?
deci in faza asta sa spunem ca ptr finisaje nu mai am nevoie de asa ceva..doar eventual ptr gard..dar chiar nu stiu cum va trebui procedat. Pot risca sa nu mai pot obtine alta autorizatie de constructie fiind depasit termenul de finalizare a lucrarii.. de atata timp???
doina-manuela
QUOTE (giuliella @ Mar 16 2008, 21:54) *
.....Ca sa o vanda a trebuit sa cheme de la primarie ptr constatarea stadiului lucrarilor ...care ar fi trebuit terminate de acum 2 ani..Asa ca cel de la primarie a facut un proces verbal de constare si a inchis cum ar fi dreptul de constructie..nu ma pricep ff bine la termeni dar sper sa ma fac inteleasa. Ideea e ca acum eu daca vreau sa continui sa finisez locuinta sa mai aranjez putin peretii..fara sa mai intervin in structurile de rezistenta....am nevoie de o noua autorizatie de constructie si de urbanism?
deci in faza asta sa spunem ca ptr finisaje nu mai am nevoie de asa ceva..doar eventual ptr gard..dar chiar nu stiu cum va trebui procedat. Pot risca sa nu mai pot obtine alta autorizatie de constructie fiind depasit termenul de finalizare a lucrarii.. de atata timp???

Legea 50/1991-republicata
Art. 7
(6)Neînceperea lucrărilor ori nefinalizarea acestora în termenele stabilite conduce la pierderea valabilității autorizației, fiind necesară emiterea unei noi autorizații de construire. În situația în care caracteristicile nu se schimbă față de autorizația inițială, se va putea emite o nouă autorizație de construire, fără a fi necesar un nou certificat de urbanism.
(14)Valabilitatea autorizației se menține în cazul schimbării investitorului, înaintea finalizării lucrărilor, cu condiția respectării prevederilor acesteia și a transcrierii actelor care conferă dreptul de construire.
Art. 37
(1)Persoanele fizice și juridice care realizează lucrări de construcții în condițiile prezentei legi au obligația de a executa integral lucrările până la termenul prevăzut în autorizație.
(2)Lucrările de construcții autorizate se consideră finalizate dacă s-au realizat toate elementele prevăzute în autorizație și dacă s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor, în condițiile legii, emiterea autorizației de funcționare fiind condiționată de existența procesului-verbal de recepție. Efectuarea recepției la terminarea lucrărilor este obligatorie și în situația realizării lucrărilor în regie proprie.
(5)Construcțiile ..... care nu au efectuată recepția la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate și nu pot fi intabulate în cartea funciară.
cdanard
Buna ziua ! am si eu o rugaminte...sa ma lamuriti intr-o problema...in extravilanul arabil e permisa (legal) construirea unei cabane din lemn( casa de vacanta...)? pot ulterior sa o declar casa de locuit si sa o intabulez astfel?ati ghicit ca vreau de la inceput sa locuiesc permanent in ea ...multumesc mult!
MirelaLucia
QUOTE (cdanard @ Mar 18 2008, 18:03) *
Buna ziua ! am si eu o rugaminte...sa ma lamuriti intr-o problema...in extravilanul arabil e permisa (legal) construirea unei cabane din lemn( casa de vacanta...)? pot ulterior sa o declar casa de locuit si sa o intabulez astfel?ati ghicit ca vreau de la inceput sa locuiesc permanent in ea ...multumesc mult!

pe teren extravilan se construiesc numai anexe gospodaresti. Vrei casa de vacanta, treci terenul in intravilan sau construiesti o asa zisa anexa gospodareasca. Vezi ca mai sunt topicuri cu intrebarea asta, citeste-le si tu si aflii mai multe.
cdanard
Buna ziua!
va rog sa ma ajutati cu un raspuns... am un teren de 3200 mp in extravilanul agricol ce am de facut (care sunt pasii) pentru a putea construi i casa ...multumesc!
CristiALF
Salut,
Revin si eu cu o intrebare legata de o eventuala reparcelare a unui teren. Aveti atasata o schita, in stanga este situatia actuala si in dreapta propunerea la care se refera intrebarea.
Pe scurt: am un prieten care are o parcela de aprox 1000mp in Bucuresti, cu deschidere 33m la un drum de servitute lat de 4.3m. El fiind ultima parcela, drumul acesta de servitute se termina la el. Ma intereseaza daca cumva as putea cumpara de la el un teren micut, gen 200-250mp (suficeint cat sa imi permita constructia unei case de sina statoare pe el si sa imi ramana si putina curte), a.i. el sa nu imi dea prea mult din parcela lui efectiva, ci sa inglobez si drumul de acces, cumva ca in partea dreapta a imaginii. Proprietarii drumului de servitute nu sunt multi, decat el si cumnatul lui, asta in caz ca e nevoie de aprobari de la toti cei care se folosesc de aceasta servitute.
Se poate face o reparcelare, atat a terenului lui cat si a drumului de servitute, a.i o parte din servitutea aferenta lui + o cota din terenul lui, sa devina o parcela de sine statatoare?
Thx
nelutzu71
Cunoscatorii in ale proiectarii sunt rugati frumos sa-si dea cu parerea:
Azi am primit oferta pentru proiectul de arhitectura: 19 Euro/mp + TVA.
Zicea d-nu arhitect ca oferta include "PROIECTAREA DE ARHITECTURA PROIECT TEHNIC, DETALII DE EXECUTIE SI PROIECT PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE" si nu include "proiectarea de structura, proiectarea de instalatii si nici un fel de taxa pentru obtinerea avizelor si acordurilor, sau a studiilor de specialitate".

Mai detaliat:
"FAZA 1 PT+DDE:
Planuri mobilate sc 1:50
Sectiuni sc 1:50
Fatade sc 1:50
Tablou de timplarie sc 1:50
Detalii de executie sc 1:10

Proiectul de arhitectura (Proiect Tehnic (PT) si Detalii De Executie (DDE) va contine piese scrise si piese desenate necesare pentru executia finala a lucrarii. Plansele vor fi detaliate la nivel de amenajare interioara fara proiectare de mobilier (mobilarea planurilor va fi cea reala, se vor da detalii de iluminare, culori , materiale si finisaje interioare, desfasurate de pereti pentru bai, tavane false, si orice alte detalii necesare pentru executia lucrarii pina la faza de proiectare de mobilier)

FAZA 2 PAC
Planuri sc 1:50
Sectiuni sc 1:50
Fatade sc 1:50"

Mi se pare mie scump sau chiar este scump?
Astept cu nerabdare pareri.

PS Am uitat sa precizez locatia: Cluj, comuna Feleac, respectiv prima cum mergi de la Cluj spre Turda. Dar totusi inca comuna. Arhitectul evident din Cluj.
MirelaLucia
cu 8-10 euro/mp iti faci tot proiectul inclusiv el de rezistenta, instalatii etc. Trimite-l la plimbare pe sarlatan.
gugutata
QUOTE (nelutzu71 @ Mar 25 2008, 14:38) *
Mi se pare mie scump sau chiar este scump?
Astept cu nerabdare pareri.

este foarte scump. Cred ca dorea sa scape de tine smile.gif

Un proiect obisnuit, facut de o firma obisnuita pt. toate disciplinele:arh, rez, electrice, sanitare, termice, inclusiv autorizatie si avize, sa zicem ca ajunge undeva la 15 E fara tva. Gasesti si mult mai ieftin.

Tie ti'a cerut doar 19 fara celelalte discipline?!!!! Se respecta omu'!

Mirela, traim intr'un boom al constructiilor. Eu cel putin am obosit sa refuz lucrari happy.gif . 8-10 Euro era acum 1-2 ani.
MirelaLucia
punkt, mai gasesti si cu 10 euro/mp, crede-ma. Sunt destui arhitecti, trebuie sa cauti. Nu garantez ca sunt si buni toti, asta e altceva.
VACANTAmica
QUOTE (punkt @ Mar 25 2008, 15:58) *
este foarte scump. Cred ca dorea sa scape de tine smile.gif
Un proiect obisnuit, facut de o firma obisnuita pt. toate disciplinele:arh, rez, electrice, sanitare, termice, inclusiv autorizatie si avize, sa zicem ca ajunge undeva la 15 E fara tva. Gasesti si mult mai ieftin.
Tie ti'a cerut doar 19 fara celelalte discipline?!!!! Se respecta omu'!
Mirela, traim intr'un boom al constructiilor. Eu cel putin am obosit sa refuz lucrari happy.gif . 8-10 Euro era acum 1-2 ani.

pai de-aia ai obosit sa refuzi la lucrari pentru ca lucrezi sub pretul pietei. de prin septembrie se lucreaza in jur la 20eur/mp, cu cat mai tocmesti ajunge la 18 daca ti-e cam prieten ...
cu 15 nu se mai lucreaza decat blocurile; daca nu mai refuzi, poti sa iei subproiectanti dar ca sa ramai cu ceva nu poti lcra la 15eur
mult mai ieftin lucreaza cei mici care abia si-au luat stampila si au niste fumuri, frate... ca ei nu fac mai mult de doua modificari la proiect; mai multe modificari, se platesc in plus; si bineinteles ca se modifica tot timpul pt ca lipsa lor de experienta si vesnica nehotarare a clientilor isi spun cuvantul;
sfatuiesc pe cei care iau arhitecti tineri, sa plateasca o consultanta si la unul experimentat caci dintr-o privire vede imediat ce nu este in regula la un plan; sau macar bagati-l aici la corectura smile.gif
mcasa
Salutare.
Am si eu o nelamurire.
Pentru scoaterea din circuitul agricol se poate scoate si numai suprafata construita a casei?
Adica sa nu fiu nevoit sa scot tot terenul.
Am inteles ca daca vreau sa-mi fac o sera dupa aceea terenul trebuie sa fie agricol. Probleme?
Se poate construi un foisor, o constructie usoara, umbrar pentru masina daca nu este scos din circuitul agricol?
Poate cineva sa-mi raspunda?
Multumesc.
EugennI
QUOTE (__Toshiba__ @ Mar 2 2008, 01:07) *
Salutare tuturor membrilor de baza ai acestui forum (nu ii mai enumar ca se cunosc wink.gif ), precum si celorlalti ca mine...doritori de sfaturi.
Urmaresc de ceva vreme aceste topicuri, am incercat sa am rabdare si sa citesc cat mai mult pentru a nu pune intrebari pe teme deja dezbatute.
Din pacate (sau din fericire nu stiu exact), am citit nopti intregi si recunosc ca nu cred ca am parcurs 10% din acest forum 'Cum sa construiesti o casa', asa ca, imi iau inima in dinti si postez si eu intrebarile mele in speranta ca voi primi cateva informatii-sfaturi.
O sa incerc sa structurez cat pot de bine pentru ora asta intrebarile; mentionez ca intentionez ca anul acesta sa fac proiectul (arhitect, structuri, instalatii etc) sa imi iau toate aprobarile de care am nevoie, sa gasesc o echipa sau firma doritoare sa il execute si la anul (2009) sa purced la drum.
Fiind novice (a se intelege cu degetul in gura) incerc sa imi formez o parere pentru a evita sa fiu 'jepcanit' de binevoitori.

1. Cat costa proiectul (a se intelege tot: arh+struct+instalatii+..etc ca nu stiu exact tot ce intra), estimativ pentru o casa de aprox 100mp amprenta, parter plus etaj + pod (fara mansarda); sau mai bine zis cam cati euro/mp este un pret corect?
2. Cum dau de un arhitect bun (va rog cei care au mai lucrat cu arh din BUC si au fost multumiti sa ii recomande).
3. Cam cat mai costa la gata o casa (preturi 2008) pe mp? Constructie clasica: beton + caramida porotherm. Aici m-ar interesa si o comparatie intre firma si regie proprie cu meseriasi buni.

Cam atat pentru moment, mai precizez ca in spatiul mentionat doresc sa construiesc 1 buc + living + 4 dormitoare cu baie proprie (WC, lavoar + cadita de dus)+ camera pentru centrala + dresing etaj si ...cred ca ajunge pentru o familie 'normala' laugh.gif ...aaa si un garaj.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru gandurile bune.
La Multi Ani tuturor doamnelor de aici si de pretutindeni cu ocazia zilei de 1 Martie.

Florin.

Salut!
Eu imi construiesc o casa in Corbeanca P+1E mansardat, proiectul complet m-a costat 2000 de euro in decembrie 2007 ( proiect super detaliat cum putini proiectanti din Romania mai fac, structura in cadre etc..)
Recunosc ca platesc destul de mult pentru casa la rosu, respectiv 56000 de euro, aprox. 250 mp total ( 4 camere, 2 bai, bucatarie, terasa, balcon, garaj ..), fac cu o firma dar nu m-a durut capul nici macar o secunda.Meseriasii te lasa balta ( am vazut 2 case chiar pe langa mine care au ramas nepazite, muncitorii au plecat si caramida si fierul zace pe camp).Cat priveste constructia clasica zidarie portanta, arhitectul si inginerul de rezistenta au optat pentru structura in cadre, caramida de pe piata este proasta.
Pentru alte sfaturi....ma gasesti pe aici happy.gif
VACANTAmica
QUOTE (mcasa @ Mar 26 2008, 08:12) *
Salutare.
Am si eu o nelamurire.
Pentru scoaterea din circuitul agricol se poate scoate si numai suprafata construita a casei?
Adica sa nu fiu nevoit sa scot tot terenul.
Am inteles ca daca vreau sa-mi fac o sera dupa aceea terenul trebuie sa fie agricol. Probleme?
Se poate construi un foisor, o constructie usoara, umbrar pentru masina daca nu este scos din circuitul agricol?
Poate cineva sa-mi raspunda?
Multumesc.

poti sa scoti partial dar nu chiar cat e amprenta la sol ... daca betonezi parcajul masinii normal ca il scoti si pe ala (in general trebuie sa o delimitezi ca pe o parcela;
altfel, anexele stiu ca se pot construi pe un teren nescos din circuit (acelea cu caracter temporar=constructiile provizorii)
cel mai bine intreaba tu la primaria in custodia careia este terenul pt ca te minunezi fiecare cum catadicseste sa aplice legea; afli telefonic

CristiALF
La intrebarea mea nu se incumeta nimeni sa raspunda? Nu e nici un cadastrist pe aici sau cineva care sa stie? sad.gif
Reclama
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.