gugutata
26th February 2008, 23:10
QUOTE (realnick @ Feb 26 2008, 20:30)

Salut,
Merci anticipat
se cere un CU pt. consolidare si extindere in plan si pe verticala. Cu siguranta se practica.
cond
27th February 2008, 11:07
SALUTARE !
Intervin si eu cu o intrebare : Pt. a muta ipoteca de pe un apartament pe un teren intravilan agricol pe care este construita o casuta, banca in speta RAIFFEISEN imi poate pune bete-n roate pe motiv ca terenul nu este trecut (in acte) ca teren CONSTRUIBIL ? TREBUIE neaparat sa scot terenul din circuitul agricol ?
MULTUMESC ANTICIPAT PT. RASPUNS !
LED
27th February 2008, 13:04
Simpla scoatere din CA nu iti asigura acceptul bancii. Va fi nevoie si de intabulare cu destinatia "curti constructii". Pasul asta e optional, insa obligatoriu in cazul in care vorbim de ipoteca.
Faci o cerere si platesti o taxa de 60 si ceva de lei.
cond
27th February 2008, 13:37
QUOTE (LED @ Feb 27 2008, 13:04)

Simpla scoatere din CA nu iti asigura acceptul bancii. Va fi nevoie si de intabulare cu destinatia "curti constructii". Pasul asta e optional, insa obligatoriu in cazul in care vorbim de ipoteca.
Faci o cerere si platesti o taxa de 60 si ceva de lei.
OK ! Cererea o fac catre cine ?
-Primaria locala ?
-Cadastru ?
-ANCPI-OCPI ?
Mentionez ca am toate actele mai putin scoaterea terenului din circuitul agricol.
cond
27th February 2008, 15:04
[quote name='cond' date='Feb 27 2008, 13:37' post='4153859']
OK ! Cererea o fac catre cine ?
-Primaria locala ?
-Cadastru ?
-ANCPI-OCPI ?
Mentionez ca am toate actele mai putin scoaterea terenului din circuitul agricol.
OBS.Pt. trecerea terenului intravilan agricol in teren intravilan construibil se impune acordul de la MINISTERUL AGRICULTURII (din cate am inteles )
extrase :
,, Iau si acest extras,(EXTRAS DE CARTE FUNCIARA) cu el in dinti ma duc la o cunostinta a unei cunostine (lantul slabiciunilor), si dupa 2 luni de la depunere sunt anuntat sa ma duc la Cadastru sa platesc taxa de 2,3 mil. lei si sa ridic o amarata de foaie A4 prin care un director de directie agricola este de acord cu schimbarea categoriei de folosinta a acelui amarat de teren.Bataie de joc."
,,Expertiza de evaluare a terenurilor conform prevederilor anexei 1 la O.U.G. 102 / 2001. efectuata de evaluatori atestati de Ministerial Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania.
10 - Dispozitiile de plata (chitantele) a taxelor de scoatere a terenului din circuitul agricol. Se platesc la Oficiile Postale."
,,Am depus primele acte pe 16 august si am ridicat hartia de la Ministerul Agriculturii pe 10 septembrie.
Au fost o spaga la Giurgiu, ca sa ne dea hartia pe loc, taxe cat cuprinde in total vreo 550 ron dar am rezolvat-o. Succes si nervii tari! "
,,Cu extrasul pe care-l iei a doua zi faci trei dosare ca primele 2, anexezi si hartiile obtinute si depui la ANCPI din Kiseleff langa Piata Presei. Tot de acolo vei ridica si exrtasul pt informare. Aici mai platesti 250 ron si astepti inca 2-3 sapt, poate mai rpd sa iei dosarul cu hartia finala de la Ministerul Agriculturii ''
,,Ok, merci, deci inteleg ca se poate scoate doar un aviz care sa schimbe statutul terenului din intravilan agricol in intravilan construibil?
Cine a fost mai intai, oul sau gaina? CU ca sa scoti din circuit sau scoatere din circuit ca sa obtii CU? "
PE SCURT-UNDE SE DEPUN ACTELE PT. SCOATERE DIN CIRCUITUL AGRICOL ?--LA ANCPI ???
LED
27th February 2008, 22:35
Citeste aici, nu stau sa scriu de doua ori:
http://forum.softpedia.com/index.php?s=&am...t&p=4152939
Cererea o depui tot la ANIF, dupa ce scoti terenul din CA.
catanita
28th February 2008, 12:14
Salut, am si eu o problema pe care vreau sa v-o expun ptr ca nu prea stiu cum as putea sa o rezolv.
Am un teren într-o comuna linga București în suprafată de 500 mp, cu dimensiuni de circa 15 pe 33 ml.Terenul are dechidere la doua strazi , este aplasat pe colt la o intersectie de drumuri. Ter a fost trecut în intravilan in baza unui puz intocmit pentru un cartier de circa 70 de loturi.in acest plan de urbanism sunt reglementate si aspecte care tin de amplasarea contructiei pe teren , mai precis se refera la distanța pe care trebuie sa o las pana la drumuri si respectiv pana la parcelele invecinate mie.concret se mentionează ca intre parcelele adiacente aliniamentul minim al constructiilor este determinat de prevederile Codului civil( 1 m si respectiv 1,90 m daca am ferestre pe fatada in cauza), precum și de conditiile de insorire iar in paranteză se mentioneaza o chestie ciudata și anume " nu mai putin de H/2".Teasemenea se arata ca fata de limita posterioara a parcelei trebuie sa las o retragere de minim jumatate din inaltimea la cornisă, dar nu mai putin de 5 m. Totodata trebuie sa am o retragere minima de 5 m fata de unul din drumurile invecinate si 3 m fata de clealalt drum invecinat. Nu inteleg de ce fata de vecinii din laterala trebuie sa las o distanța asa de mare ( egala cu H/2), cand in codul civil se precizeaza 1 si repectiv 1,9 m. Sunt convins ca este o gresala pentru ca altfel ar insemna ca sunt obligat sa construiesc casa exact in mijlocul terenului si sa aiba o latime de maxim 5 m ( avand latimea de 15 si lasand cate 5 m fata de drum si respectiv fata de un vecin).Acest PUZ a fost aprobat de primaria in cauză iar certificatul de urbanism emis la cererea mea mentioneaza exact aceste conditii care in opinia mea sunt eronate. Ce solutie vedeti ?
gugutata
28th February 2008, 15:07
merge, ai 7 m latime. in 7 m poti construi. Daca nu vrei, poti sa ataci PUZ'u' printr'un PUD si poti schimba reglementarile.
Regulamentu' din PUZ bate codu' civil si are prioritate
Bombitza
28th February 2008, 22:20
Salutare!
Va rog sa imi spuneti si mie ce nu va place la acest plan de parter.
Multam!
roandre
29th February 2008, 01:38
Bombitza, in principiu imi place parterul dar as mai modifica pe ici-colo cate ceva.
In primul rand mi-as face usa la bucatarie din holul mic de la intrare ca sa nu fiu nevoita sa strabat toata casa cu sacosile in brate sa le duc in bucatarie. As lasa si pe peretele de legatura cu zona de dining o usa de sticla pt a servi usor la masa. Eu personal as mai lati bucataria (ingustand holul de intrare) pt ca imi pare f ingusta. In bucatarie nu vei avea si loc pt luat masa? Veti manca mereu in zona de dining?
As face o terasa la casa in continuarea livingului/diningului.
Sub scara lunga as face un loc de depozitat pe toata lungimea ei pt ca nu ai debara/camara la parter si o sa ai nevoie si de un loc de depozitat diverse.
Cele 2 bai de jos imi par cam mult. Acum depinde si cat de mult o sa fie folosit dormitorul de jos. Eu as lasa o singura baie (mai ales ca dormitorul este lipit de baie si se ajunge f usor) si in locul din spate as face un dresing, un spatiu de depozitare legat de acel dormitor, un mini-birou pt acel dormitor.
Acum tu trebuie sa corelezi parterul cu etajul. Sa te gandesti de cate dormitoare ai nevoie la etaj si cate persoane vor locui in acea casa.
Oricum e frumos parterul!
catanita
29th February 2008, 07:00
e adevarat ca pot construi in acei 7 m dar nu este pacat ca avand un teren de 500 mp sa-ti faci o casa de forma sagetii albastre , doar ptr ca arhitectul care a facut PUZ-ul a fost plecat după fluturi cu mintea ?Pe mine ma intereseaza in ce baza legală a stabilit el aceste reguli? Daca eu nu am nicio fereastra catre terenul unui vecin ce distanță de insorire sa mai las, si inca atat de mare...
gugutata
29th February 2008, 10:29
QUOTE (catanita @ Feb 29 2008, 07:00)

e adevarat ca pot construi in acei 7 m dar nu este pacat ca avand un teren de 500 mp sa-ti faci o casa de forma sagetii albastre , doar ptr ca arhitectul care a facut PUZ-ul a fost plecat după fluturi cu mintea ?Pe mine ma intereseaza in ce baza legală a stabilit el aceste reguli? Daca eu nu am nicio fereastra catre terenul unui vecin ce distanță de insorire sa mai las, si inca atat de mare...
firma de proiectare care a redactat PUZ'u' a stabilit niste reguli generale valabile pt. toata lumea pt. a realiza o uniformizare a viitorului cartier. PUZ'ul este aprobat de catre Consiliul General al primariei dar inainte de asta este preaprobat de catre o comisie tehnica de la judet (valabil pt. Ilfov si provincie). In Bucuresti PUZ'urile sunt aprobate de o comisie tehnica din cadrul PMB (deci nu la sectoare).
Unele PUZ'uri nu fac "parcelarea" terenului deci nu ai de unde sa stii viitoarele dimensiuni ale terenurilor ce se vor vinde. Asta nu este o scuza. Ar fi trebuit undeva specificat clar ca pt. terenurile mai inguste de 15 m se aplica alte reguli. Din pacate nu este asa.
Edificabilul respectiv reprezinta maximul pe care'l poti folosi din teren dar e musai sa respecti si POT si CUT, deci pe undeva cred ca suprafata totala este mult mai mica. In 7 m se poate construi totusi o solutie decenta.
Repet, poti ataca PUZ'u' printr'un PUD si poti obtine retrageri mai comode.
xman
29th February 2008, 11:02
Am si eu o intrebare.
As vrea sa fac o casa P+M cu planseul peste parter si mansarda din lemn.
Structuristul meu a zis ca normativul ii cere ca planseul peste parter sa fie beton armat pentru Bucuresti. ( din cauza zonei seismice )
E adevarat ?
gugutata
29th February 2008, 11:03
QUOTE (xman @ Feb 29 2008, 11:02)

Am si eu o intrebare.
Structuristul meu a zis ca normativul ii cere ca planseul peste parter sa fie beton armat pentru Bucuresti. ( din cauza zonei seismice )
E adevarat ?
un planseu contribuie mult la rigidizarea intregului corp. NU cred ca nu ai voie sa faci planseu din lemn, dar cu siguranta minusul planseului trebuie suplimentat la grinzi la stilpi.
Poate ma insel.
septimiu80
29th February 2008, 18:57
QUOTE (xman @ Feb 29 2008, 11:02)

Am si eu o intrebare.
E adevarat ?
Da e adevarat, pentru constructiile noi nu se mai permit planese de lemn la structura de caramida si beton
VACANTAmica
29th February 2008, 20:29
QUOTE (nick_florin @ Feb 20 2008, 22:28)

salut,
sunt din cluj si as dori daca se poate sa imi recomande si mie cineva un arhitect sau proiectant....
vreau si eu sa imi construiesc o casa ...chiar nu e nimeni sa ma ajute si pe mine ..pls

scuze dar nr de tel nu il stiu; este un arh foarte talentat; ... si acum parca am auzit ca are chiar o functie importanta in facultatea de arhitectura de acolo, sper sa nu deranjeze asta
succes
reclama
__Toshiba__
2nd March 2008, 01:07
Salutare tuturor membrilor de baza ai acestui forum (nu ii mai enumar ca se cunosc
), precum si celorlalti ca mine...doritori de sfaturi.
Urmaresc de ceva vreme aceste topicuri, am incercat sa am rabdare si sa citesc cat mai mult pentru a nu pune intrebari pe teme deja dezbatute.
Din pacate (sau din fericire nu stiu exact), am citit nopti intregi si recunosc ca nu cred ca am parcurs 10% din acest forum 'Cum sa construiesti o casa', asa ca, imi iau inima in dinti si postez si eu intrebarile mele in speranta ca voi primi cateva informatii-sfaturi.
O sa incerc sa structurez cat pot de bine pentru ora asta intrebarile; mentionez ca intentionez ca anul acesta sa fac proiectul (arhitect, structuri, instalatii etc) sa imi iau toate aprobarile de care am nevoie, sa gasesc o echipa sau firma doritoare sa il execute si la anul (2009) sa purced la drum.
Fiind novice (a se intelege cu degetul in gura) incerc sa imi formez o parere pentru a evita sa fiu 'jepcanit' de binevoitori.
1. Cat costa proiectul (a se intelege tot: arh+struct+instalatii+..etc ca nu stiu exact tot ce intra), estimativ pentru o casa de aprox 100mp amprenta, parter plus etaj + pod (fara mansarda); sau mai bine zis cam cati euro/mp este un pret corect?
2. Cum dau de un arhitect bun (va rog cei care au mai lucrat cu arh din BUC si au fost multumiti sa ii recomande).
3. Cam cat mai costa la gata o casa (preturi 2008) pe mp? Constructie clasica: beton + caramida porotherm. Aici m-ar interesa si o comparatie intre firma si regie proprie cu meseriasi buni.
Cam atat pentru moment, mai precizez ca in spatiul mentionat doresc sa construiesc 1 buc + living + 4 dormitoare cu baie proprie (WC, lavoar + cadita de dus)+ camera pentru centrala + dresing etaj si ...cred ca ajunge pentru o familie 'normala'
...aaa si un garaj.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru gandurile bune.
La Multi Ani tuturor doamnelor de aici si de pretutindeni cu ocazia zilei de 1 Martie.
Florin.
VACANTAmica
6th March 2008, 00:30
QUOTE (Bombitza @ Feb 28 2008, 22:20)

Salutare!
Va rog sa imi spuneti si mie ce nu va place la acest plan de parter.
Multam!

adaug la cele observate de roandre cu care sunt partial de acord, in living se pare ca nu s-a gasit locul televizorului astfel incat sa si poti vedea ceva la el fara sa fie eventual in golul unei treceri; pica si varianta pe peretele adiacent bucatariei (cel exterior) pt. ca masa cu scaune ar obtura linia de vedere la tv, bashca posibila existenta a ferestrelor nereprezentate de care ar trebui sa se tina cont la mobilare; ar putea fi valorificat spatiul de sub scara in acest sens dar trebuie regandita mobilarea si separarea spatiilor...
grupul sanitar mic e un wc de serviciu ...
moda asta cu dus si cada in acelasi spatiu nu este justificata in momentul in care ai de a face cu o casa minimalista ca aceasta; si mai si dai cu nasul in wc imediat ce deschizi usa de la baie cand se puteau inversa pozitia chiuvetei cu a wc-ului (folosesti mai des chiuveta decat wc-ul); dar bineinteles ca s-a mobilat asa din cauza locului pe care il ocupa dusul, wc-ul ar fi ocupat prea mult loc ...; un truc pt a avea "2 intr-unul" ca sa zic asa (cada si cabina de dus in acelasi timp), este sa faci o polita de vreo 30-40 intre perete si cada ca sa nu iti julesti coatele in perete cand faci dus si sa inchizi cu un paravan armonica montat pe buza cazii dar cat mai la exteriorul ei (bine ar fi o mica polita si pe latura celalta lunga a cazii dar cam sari parleazul in acest caz iar pt bunici ar fi un sport periculos
e cam greu sa te poti strecura pe o scarita care punand balustrada in felul in care e desenata ramane de vreo 80cm latime trecere... si mai e si balansata, strategie sigura de autoaparare a teritoriului tinerilor care locuiesc la etaj ca nu vor fi prea des vizitati de "babacii" care dorm la parter; Doamne-feri sa urci cherchelit
; hai ca sunt rea; se accepta cand vrei sa castigi spatiu pretios dar nu e prea comoda
(gandeste-te numai ce lehamite te apuca sa mai urci pe o astfel de scara daca ai uitat cumva mobilul la etaj ...);
ceea ce propune roandre sa micsorezi wind-fang-ul in favoarea bucatariei ar misca pozitia stalpilor (cred ca samburii aia din beton trebuie sa stea altfel eliminand astfel unul) si probabil ca ar strica oarece spatii pe la etaj; pun pariu ca mai ai 'fro' 2 grupuri sanitare si acolo; imi place sa cred ca sunt doar niste dressinguri ...; daca inversezi sensul de urcare al scarii (nu stiu in ce masura deranjeaza la etaj) poti sa bagi usa de la baie mai sub scara, mai tercesti baia marind dormitorul si mai tercesti holul central ca ai de unde, marind astfel un pic bucataria care e ca de bloc confort 2; din acest motiv cred ca ai evitat sa spargi 3 pereti (exista si fereastra in dreptul careia se poate mobila linistit daca vrei) dand o alta usa ca sa-ti mai ramana oarece front de mobilare; ce inseamna aia KS scris cu albastru? scuzati ignoranta!;
jihadu
6th March 2008, 09:59
Buna dimineata!
Exista vreo lege care sa specifice in intr-o anumita zona trebuie construite numai case cu minim P+1 sau P+M?
eu vreau sa fac o casa doar cu parter, vecinii mei vad ca toti au case P+1, P+M.
Poate vreo dispozitie locala a primariei sa-mi interzica asa ceva?
Mie mi se pare putin probabil , un amic mi-a spus ca nu stiu unde a auzit el ca e obligatoriu P+M cel putin.
Stiti ceva in acest sens?
Multumesc,
A.
CristiALF
6th March 2008, 11:18
Eu stiu ca cerintele generale de urbanism se refera la regimuri maxime de inaltime, nu minime, cel putin eu nu am auzit pana acum sa te oblige sa faci cu etaj
. Cu atat mai mult cu cat este vorba de zone de case, si nu un centru refacut de oras de exemplu cu zgarie nori intre care sa vii si tu sa faci o casa din chirpici
razvan_i
6th March 2008, 14:12
Am si eu o intrebare pt care am nevoie de un raspuns rapid PLS.
Am vandut un teren-arabil- in Campina:am facut un antecontract,intre timp am rezolvat cartea funciara si toate cele necesare si acum, cand m-am dus sa fac contractul de vanzare-cumparare mi-au spus ca trebuie si certificatul urbanistic. Chiar nu se poate face contractul pe teren asa cum e,iar cumparatorul sa si-l scoata pe urma?Vreau sa spun ca ceea ce ma incurca cel mai tare este faptul ca eu stau in Buzau...antecontractul a expirat deja...sau macar exista o taxa de urgenta?
GERULA2006
6th March 2008, 15:33
din cite stiu se scoate certificat de urbanism in vederea vanzarii!
unii notari cer unii nu!
incerca si la alt notar!
roparo
7th March 2008, 16:53
QUOTE (Trombon @ Nov 5 2007, 13:46)

Stau la 10.
Am spart acum 3 ani vreo 5 pereti din casa, toti din bca, nu m-am atins de cei din beton.Molozul l-am dus in saci la groapa de gunoi, in loc special amenajat. Treaba a durat 2 saptamani mari si late..plus ca am mai facut un perete si am inchis tot balconul cu termopan + izolatie la greu.
In fine, ideea e ca nu am dat nici un ban pe autorizatii

si nu am avut nici o durere de cap.
Am inteles ca oricum genul asta de renovari, daca nu esti prins sau reclamat de vecini.. dupa 2-3 ani nu mai au ce sa iti faca. Asa cred.nu stiu exact. Acum la asigurarea obligatorie a locuintei am sa vad daca sunt sau nu probleme.. voi ce stiti ?
Problema REALA o vei avea in caz ca il scoti la vanzare.
Bancile nu dau credit daca apartamentul are modificari fara autorizatie.
Inseamna sa gasesti pe cineva sa ti-l cumpere cu cash.
Am auzit de un caz (poate tot aici pe forum) cand nu s-a stiut acest lucru. A scapat cumparatorul un avans mai consistent si la banca a aflat ca nu primeste banii din cauza unei debarale lipsa. Dupa cateva nopti nedormite i-a venit ideea sa zideasca la loc debaraua pentru a lua creditul (si apoi probabil sa o darama iarasi).
a citi rac
9th March 2008, 11:07
Buna ziua,
Am o intrebare referitoare la dezmembrare, cadastru, intabulare, vanzare, cum trebuie sa procedez si care este ordinea, pasii de urmat?
Dar in primul rand sa va spun situatia in acest moment.
Eu si sotia suntem proprietarii unui teren de 777 mp pe care am inceput constructia a 2 imobile. Conform autorizatiilor de constructie un imobil P+E+M si altul P+2E, ambele locuinte unifamiliale. Constructia P+E+M este ridicata pana la nivelul parterului ‘la rosu’ iar P+2E are ridicata doar structura de rezistenta.
Ce doresc sa fac mai departe, imobilul P+2E vreau sa-l transform din unifamilial in multifamilial, mai exact in minibloc, 3 apartamente, pe care sa le pot vinde. Aici este problema mea. Nu stiu care sunt pasii in afara de primul, cel de dezmembrare al terenului in 2 aferent fiecarei constructii, dar restul reprezinta o mare necunoscuta. Din aceasta dezmembrare ar rezulta un teren ptr P+2E de 330 mp, aferenti celor 3 apartamente, din care o suprafata 'x' ( necunoscuta momentan dar in jurul a 150 mp) este destinata locurilor de parcare, care se vor vinde separat, optinal.
Ce si cum ar trebui sa fac/procedez mai departe ptr a putea vinde separat fiecare apartament, aceasta este in mare intrebarea. Dar mai sunt si altele:
Pot face toate aceste acte in aceasta faza a constructiei ?
Daca nu pot, exista o alta varianta pentru a putea vinde aceste apartamente in aceasta etapa a constructiei si care este aceasta?
Sper ca am fost destul explicit in expunerea spetei dar daca va sunt necesare si alte informatii o sa le ofer cu promtitudine.
Va multumesc anticipat
gugutata
10th March 2008, 10:03
- In mod normal, daca schimbi proiectul chiar si prin compartimentari interioare trebuie musai sa obtii o alta AC. (partea grea)
- Cu terenu' este simplu, cind vinzi apartamentele automat fiecare proprietar are cota parte indiviza din teren conform suprafetelor aferente apartamentelor procentual din suprafata construita desfasurata.
- Este si o arie JURIDICA unde posteaza diferiti juristi (avocati). Incearca si acolo.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.