Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

anca d

Da, apare ca drum de acces proprietate vanzator. Este o fasie lunga de 300m si lata de 7m. Stiu ca legislatia prevede ca vanzatorul trebuie sa lase acces la terenul pe care il vinde(evident contra cost). Cand l-am cumparat parea foarte limpede ca este o strada de acces, deja se circula p-acolo, ni s-a zis ca nu trebuie sa platim nimic pt drum, ca e din partea primului proprietar care a avut toata tarlaua si a parcelat-o, aparea fasia si in cadastru, nu am banuit nimic...
septimiu80
nu te baza pe lege ca-l obliga sa-ti dea drum, legea il obliga sa-ti dea acces, ceea ce inseamna minim 1m latime acces la proprietate.
Pe notarul care a facut actele trebuie sa-l iei de urechi, in cazul , normal si fericit, ca notarul era din partea cumparatorului, tocmai pentru a preintampina cazuri de genul asta. Esti sigura ca nu ai servitute la drum?, ca nu poti, legal sa folosesti accesul?, ma mir ca nu s-a sesizat nimeni pana acum: notar, primaria care a eliberat aut de constructie...Iar daca ai servitute, dezapezirea te va costa in urmatorii 15 ani cam 10% din drum daca nu mai putin, asa ca daca nu vei fii obligata sa-l cumperi,asta e trebuie sa te multumesti cu a platii dezapezirea... de ex anul asta a fost nevoie de doua ori, la 100 de roni operatiunea, cu 200 treci iarna...

stelu_b
As avea si eu o intrebare legata de trecerea unui teren din intravilan arabil in intravilan construibil.....EU vreau sa achizitionez un teren care e compus din vreo 4300m teren intravilan arabil si 1800 de pasune. Intrebarea mea esta daca este vre-un risc de a nu fi aprobata cererea de trecere in intravilan construibil avind in vedere ca nu trece nici un fel de conducta sau linii de inalta tensiune prin invecinatatea lui, si in stinga lui e o casa(gard in gard) in dreapta si spate sunt case.
Intreb ca totusi nu as vrea sa dau citeva zeci de mii de iepuroi sa cultiv porumb....sau altfel daca ma duc la primarie ce as putea sa intreb?....
multumesc anticipat
CristiALF
Aveti idee cumva? : daca as avea retragere de 5m fata de spate, si la executie "gresesc" si eu un pic blush.gif si ma duc la doar 4m, cand vin baietii la receptie sau cum ii zice, imi fac belele ?
septimiu80
daca gresesti cu vreo 70 de cm si mai gresesti si cu o atentie scapi garantat, ca suntem inca in rom, la margine de UE. nu din vorbe ci din experienta. Un metru cam bate la ochi si e evidenta si "intentia"...
gugutata
greselile se platesc whistling.gif . merge, da' pune ceva la ciorap deoparte. Daca ai probleme sa nu vii aici plingind biggrin.gif
CristiALF
Si cam cat e nevoie la ciorap pentru o asa "nesabuinta"? smile.gif. Ma gandesc totusi ca nu te-or pune sa darami casa ca ai depasit cu 70-100cm cascavalul, da-o naibi de treaba, ar fi prea de tot.

nick_florin
salut,
sunt din cluj si as dori daca se poate sa imi recomande si mie cineva un arhitect sau proiectant....
vreau si eu sa imi construiesc o casa ...chiar nu e nimeni sa ma ajute si pe mine ..pls confusedsmiley.png
mihilc
Intrebare: cam cat poate dura un certificat de urbanism pentru sectorul 5 in Bucuresti? Am depus de vreo 3 saptamani si nu stiu la ce sa ma astept,de fapt arhitectul a depus, dar tot zice ca au ramas fara oameni acolo si ca e posibil sa dureze si cateva luni. Multumesc.
CristiALF

In mod normal un CU trebuie sa dureze maxim 30 zile. In mod normal... rolleyes.gif , ca am auzit de cazuri in are au stat 3 luni...
In alta ordine de idei, am si eu o intrebare: la banca la care sunt decis 95% sa fac credit am vazut ca imi cere pt casa una din 2 variante: incheiere de intabulare sau extras de carte funciara. Gresesc cand spun ca pentru extrasul de carte funciara nu ai nevoie de cadastru si/sau intabulare? si ca se obtine foarte repede (cateva zile) scutindu-ma astfel de niste banuti frumosi pe C+I ?? E corect? Unde si cum obtin un extras de carte funciara?

Later edit: am inteles totusi ca nu poti obtine extras de carte funciara daca nu ai C+I... sad.gif ...asa e?
lache
biggrin.gif Salve tuturor,

Am si eu o problema oarecumva similara. Rog cunoscatorii sa-si dea cu opinia !!!
Am un vecin care pe lotul sau a construit niste blocuri. Ptr a ajunge la blocuri, cei 50 viitori proprietari de apartamente, vor trece pe un drum de 5-6 metri lat, drum care se invecineaza exact cu gardul meu. Deocamdata nu s-a facut nici-o forma de intabulare.
Prin ce forma legala pot beneficia si eu de acest drum ?. Fiind un drum amenajat, m-am inteles cu proprietarul vecin sa gasim o forma prin care si eu sa beneficiez de dreptul de a folosi acest drum. Care ar fi aceasta forma ? Sa-mi vanda cota parte din drum sau sa-mi acorde doar un drept de servitute/trecere. ? .. Cum s-ar materializa acest "deal" in CF-ul meu ?
PS Banuiesc ca viitorii posesori de apartamente vor fi intabulati cu apartamentele repsective + o cota indiviza parte din drumul respectiv ...si..
nu vreau sa ma trezesc ca ulterior se poate anula.. din nu stiu ce motivatie...
iridibo1974
Daca nu ai intabulare, nu poti obtine extrasul de carte funciara.
kondordv
QUOTE (lache @ Feb 21 2008, 14:13) *
biggrin.gif Salve tuturor,

Am si eu o problema oarecumva similara. Rog cunoscatorii sa-si dea cu opinia !!!
Am un vecin care pe lotul sau a construit niste blocuri. Ptr a ajunge la blocuri, cei 50 viitori proprietari de apartamente, vor trece pe un drum de 5-6 metri lat, drum care se invecineaza exact cu gardul meu. Deocamdata nu s-a facut nici-o forma de intabulare.
Prin ce forma legala pot beneficia si eu de acest drum ?. Fiind un drum amenajat, m-am inteles cu proprietarul vecin sa gasim o forma prin care si eu sa beneficiez de dreptul de a folosi acest drum. Care ar fi aceasta forma ? Sa-mi vanda cota parte din drum sau sa-mi acorde doar un drept de servitute/trecere. ? .. Cum s-ar materializa acest "deal" in CF-ul meu ?
PS Banuiesc ca viitorii posesori de apartamente vor fi intabulati cu apartamentele repsective + o cota indiviza parte din drumul respectiv ...si..
nu vreau sa ma trezesc ca ulterior se poate anula.. din nu stiu ce motivatie...

Eu zic ca mai intai ar trebui sa verifici daca nu cumva acel drum a devenit proprietatea primariei, adica a fost cedat primariei mai ales ca sunt construite blocuri acolo. Eu luna trecuta din problema mea cu drumul ramas din parcelare si vanzarea parcelelor cu greu am convins primarul sa ia drumul pe primarie, dupa ce i-am platit si o suma substantiala de vreo 2000 eur.
RamsesII
ohmy.gif ...si pentru ce i-ai dat banii aia?
kondordv
QUOTE (RamsesII @ Feb 21 2008, 16:36) *
ohmy.gif ...si pentru ce i-ai dat banii aia?

Pai am mai spus printre altele candva caci Primarul nu vroia nicicum sa-mi ia drumurile chiar si gratis, eu urma sa platesc impozit iar oamenii care au cumparat parcelele isi puneau semne de intrebare daca vor plati vreodata ca sa aibe acces la casele lor. Asa ca singura solutie a fost sa platesc primarului sa ia drumurile ca sa nu le mai am eu in carca si sa nu mai platesc impozite.
MirelaLucia
cristi: pana in 2005 nu se cerea intabularea in cartea funciara si nici la vanzare cumparare, notarul nu era obligat sa depuna un exemplar al contractului la cartea funciara. Cine a cumparat sau a vandut mai nou stie ca pentru a vinde iti trebuie imobilul intabulat si dupa obtinerea intabularii, notarul scoate un extras de carte funciara. Dupa ce se face vanzarea noul contract este intabulat automat de catre notar in numele noului proprietar.

daca tu, sau altcineva ( cum ar fi eu, care am luat teren in 2003), are un teren care nu a fost intabulat, trebuie sa faci intai cadastru ( cu o firma de cadastru) . Dupa dosarul de cadastru, PROPRIETARUL sau o alta persoana imputernicita notarial poate depune pentru intabulare. taxa normala 60 ron pentru 30 zile, taxa urgenta 300 ron pentru 3-4 zile. Dupa ce iese incheierea de autentificare a intabularii, se solicita cu cerere, extras de carte funciara care la urgenta ( 24 h ) costa 200 ron, la normal ( 48h) costa 40 RON.
lache
@KondorV,

Multumesc, acum suntem la faza de solutii... Nu, nu l-a cedat primariei. Practic care sunt posibilitatile legale ale vecinului:
1. intabuleaza fiecare apartament cu CF indiv+CF comun, in care apare drumul ca parcela topo separata, in care apare fiecare proprietar de apt cu cota indiv comuna ? Dezavant plata impozitului ? Care va reveni cui ?. Tuturor viitorilor proprietari de aptamente+ alti utilizatori (exl eu sau altcuiva interesat sa treaca pe acolo?)
2 cedeaza drumul primariei si scapa de probleme?
Astrul
QUOTE (mihilc @ Feb 21 2008, 09:41) *
Intrebare: cam cat poate dura un certificat de urbanism pentru sectorul 5 in Bucuresti? Am depus de vreo 3 saptamani si nu stiu la ce sa ma astept,de fapt arhitectul a depus, dar tot zice ca au ramas fara oameni acolo si ca e posibil sa dureze si cateva luni. Multumesc.

Normal ei sunt obligati ca in 30 de zile sa-ti dea un rapsuns. Daca in faza de AC nu da nimeni un semn de viata te poti apuca de treaba. Ai tot dreptul atata timp cat ei sunt obligati prin lege sa-ti dea orice raspuns, favorabil sau nu. Asa am facut eu si n-au avut ce sa-mi faca. Au vrut sa ma amendeze ca m-am apucat fara AC si i-am amenintat ca-i arunc in instanta si-mi platesc despagubiri de 20 de milioane pe zi intarziere in executie. In 2 ore beneficiarul a avut AC-ul pe masa.
mihaelam
QUOTE (nick_florin @ Feb 20 2008, 23:28) *
salut,
sunt din cluj si as dori daca se poate sa imi recomande si mie cineva un arhitect sau proiectant....
vreau si eu sa imi construiesc o casa ...chiar nu e nimeni sa ma ajute si pe mine ..pls confusedsmiley.png

Salut si eu sunt din cluj, am facut contract cu o proiectanta care mi se pare super ok si se misca si foarte repede,am ales-o dupa ce am sunat la toti de pe net si din ziar, deocamdata sunt la inceput n-as putea sa-ti dau foarte multe relatii despre ea, deocamdata a depus pt CU, ca pret este dupa parerea mea cea mai ieftina, imi face PAC cu tot cu plansele pt rezistenta cu 300 euro si umbla ea dupa toate avizele, pentru 75 m2, o mansardare.

Am o intrebare pt cei care sunt in masura sa raspunda: Pt a mansarda un apartament in centrul vechi trebuie as fac PUD sau ma pot folosi de cel facut de unul dintre vecinii din curte, ei mi-au dat un numar de hotarare a consiliului local privitoare la PUD-ul pe care l-au facut.
ralu76

Ce pret se cere daca vreau sa cumpar un proiect de casa care a mai fost construita?Sa zicem ca am gasit un proiect de casa care ni se potriveste si pt care nu dorim modificari.Cat pot sa economisesc?
Astrul
Normal te duci la arhitectul care a proiectat-o si il intrebi tariful si daca e de acord. Nu ai voie sa te duci la alt proiectant si sa iti execute acelasi proiect fara acordul proiectantului initial. E treaba cu neshte drepturi de autor. Nu e normal ca unul decat sa stearga un cartus si sa puna altul si sa incaseze vreun ban pentru asta.
Normal discuta cu arhitectul. Banuiesc ca fiind xerox iti va face o reducere destul de maricica. Asta daca este de acord.
gugutata
QUOTE (ralu76 @ Feb 24 2008, 21:18) *
Ce pret se cere daca vreau sa cumpar un proiect de casa care a mai fost construita?Sa zicem ca am gasit un proiect de casa care ni se potriveste si pt care nu dorim modificari.Cat pot sa economisesc?

un proiect reciclat ajunge cam la juma' din pretu' celui initial.
realnick
Salut,
Banuiesc ca s-a mai pus intrebarea in zeci de feluri.Deci: am un teren de 140 mp in Buc, deschidere 7m ..si exista pe el o casa de vreo 35 m deja construita.Pot sa obtin aut. de constructie ptr ceva cu 35 m amprenta la sol P+ 1 si mansarda?.stiu ca e minuscul tongue.gif ..dar....Sau in ce conditii as putea sa adaug o constructie ca anexa la ceea ce e deja construit .
Merci anticipat
RamsesII
Hm. Daca tot a venit vorba... cum ar fi... daca eu as vrea sa fac o casa identica cu una a lui F. L. Wright? Planurile sunt publice.. si nu as vrea sa schimb la ea nici macar un cui smile.gif Cum e cu drepturile de autor?
gugutata
QUOTE (RamsesII @ Feb 26 2008, 20:52) *
Hm. Daca tot a venit vorba... cum ar fi... daca eu as vrea sa fac o casa identica cu una a lui F. L. Wright? Planurile sunt publice.. si nu as vrea sa schimb la ea nici macar un cui smile.gif Cum e cu drepturile de autor?

presupun ca exista reglementari in dreptul international si intr'un fel sau altu' esti obligat sa cumperi de la urmasii acestuia dreptu' de a utiliza produsu' muncii lui din trecut.

Dar cum casele lu' nea FLW sunt unice datorita siturilor inedite pe care au fost construite (sunt si exceptii), e cam greu sa "reciclezi" o idee d'a lui. Succes oricum.

Ai pus si tu o intrebare de 10 puncte. Bine ca nu vrei sa cumperi drepturile de autor ale lu' Imhotep laugh.gif .
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.