GERULA2006
29th January 2008, 15:56
multumesc!
ma duc la primarie ca sa fiu mai sigur!
codz
29th January 2008, 18:42
scrie in certificatul de urbanism ca trebuie contract cu rebu, asa ca a batut-o in cuie
Nanuka
29th January 2008, 18:48
Salutare! Vreau sa va cer o parere.
Vreau sa construiesc o casa, P+2+M, amprenta vreo 185 mp. Situatia e un pic atipica: un imobil pe doua terenuri, cu doi proprietari, dar nu-i problema, certificatul de urbanism l-am obtinut. Este mare constructia, este o investitie, vom inchiria ce e la etaj, dar nu-i chiar o afacere, pentru ca ce luam pe chirie dam la banca.
Gasim arhitectul, stabilim pretul anteproiectului, ne chinuim noi sa ii explicam cum vrem noi o casa frumoasa si nu foarte scumpa, in care sa stam cu drag in urmatorii 30 de ani in care avem de platit rate pentru ea. Aaaa, nici o problema, putem face un bloc sa arate a vila cocheta, daca vrem si invers. Asteptam planurile, arhitectura interioara super OK, arhitectura exterioara nu e batuta in cuie, o mai discutam.... Buun.
Vine momentul in care vedem planurile finale si - supriza - volumetria, desi nu discutasem despre arhitectura exterioara, ca "nu a venit momentul". Atasat - oferta pentru proiect si pic pe spate de doua ori, o data cand vad volumetria, a doua oara cand vad pretul.
Intai, era fix aceeasi schita de la inceput, despre care aduce mai mult a spital judetean ori a administratie financiara, numai casa primitoare nu. Ma rog, nu-mi fac probleme majore, ma gandesc ca modificam, doar asa spusese arhitectul.
Vorbim cu el, pic iar pe spate, cand aud ca nu putem modifica mai nimic pe exterior, pt ca totul costa. Normal, ca pe ochi frumosi nu-ti face nimeni nimic, dar nu-mi spune mie ca e mai ieftin sa ai la intrare un paravan oribil de beton lung de 2 metri si cu o gaura in mijloc decat un portic simplu deasupra usii. A urmat si un curs free de arhitectura, a carui idee a fost ca, daca vreau o vila cocheta, sa ma mut in Cotroceni, ca vila pe care a desenat-o e foarte frumoasa si mai ales ieftina si ca el "Loganuri tunate" nu proiecteaza.
Acum, ori sunt eu plecata cu pluta, ori ceva nu se leaga. Pricep ca nu pot tranti o vila neoclasica intr-o padure de blocuri, dar, daca tot imi ceri 21 euro/mp, vino cu ceva care sa se apropie macar de ce imi place, nu cu morga din Bacau. O constructie superieftina as putea cred sa desenez si eu fara sa fac Arhitectura, ca tot desenam case de cand invatam sa tinem creionul in mana. (Sigur, exagerez, ideea e ca e urata casa)
In concluzie, caut alt arhitect. Am primit deja o oferta, de 12,5/mp, de la o firma care face acelasi lucru pe care arhitectul il facea cu 21 euro/mp. Daca ma iau dupa cifra de afaceri si dupa referinte, par seriosi. Oricum, nici cu contract, nu esti mereu la adapost de surprize.
cineva imi tot susura in ureche mereu ca e foarte important ca arhitectul sa fie serios, sa inteleaga faptul ca nu ai destul bani si sa iti proiecteze o structura economica. De acord, dar pana acum nu vad nimic economic in pretul cerut.
As renunta la oamenii astia si m-as orienta spre a doua oferta. Cat e de riscant sa aleg o firma despre care stiu ceva doar din referinte?
conu71
29th January 2008, 20:49
QUOTE (xdaniel @ Jan 29 2008, 09:16)

Multumesc tuturor pentru sfaturi. Situatia mea s-a rezolvat in mod fericit. Fratele meu s-a razgandit din nou si a venit cu o suta de mii de Euro asa ca acum sunt linistit si increzator ca imi vor ajunge banii (290.000 Euro) chiar si pentru niste mici extravagante (vreo doua camere semiblindate

si bine izolate fonic). Eu iau parterul din caramida pentru alt punct de lucru la firma, el etajul 3 (cu iesire la terasa cum isi dorea initial) iar etajele 1 si 2 le vom inchiria si vom imparti venitul corespunzator investitiei fiecaruia.
felicitari. pune mana si intra pe jurnal de casa
Shuba
30th January 2008, 01:41
ari cineva ideie de unde pot face rost de norme pt geotehnica
Astrul
30th January 2008, 02:52
QUOTE (Nanuka @ Jan 29 2008, 18:48)

As renunta la oamenii astia si m-as orienta spre a doua oferta. Cat e de riscant sa aleg o firma despre care stiu ceva doar din referinte?
Poate mult mai bine. Depinde de referinte. Vezi ce-a facut sau vezi u proiect si te lamuresti.
gugutata
30th January 2008, 09:18
QUOTE (Nanuka @ Jan 29 2008, 18:48)

Salutare! Vreau sa va cer o parere.
21 E/mp proiectat desfasurat
???. ce viata pe unii!!!
Mah, as mai zice daca era o lucrare mai mica cu MARI pretentii, dar de cele mai multe ori cu cit o constructie este mai mare cu atit tarifarea la mp scade.
Undeva ai gresit pt. ca nu te'ai lamurit inca de la prima intilnire despre onorariu. Aspectele astea se stabilesc inca de la prima discutie.
Apropo, un arhitect decent care are incredere in "muschii" lui si exista o atmosfera de la bun inceput NU tarifeaza solutia. Discutiile sunt libere, se prezinta planuri sumare mobilate, se dezvolta discutia pe partiu si cind acestea(planurile) respecta bunul simt si tema impusa de tine ca si beneficiar se fac si randarile (volumetria pe calculator = fotografii). Toate astea se fac in cunostinta de cauza, ma refer la costurile de proiectare si disciplinele proiectate incluse, ca nu e doar partea de arhitectura.
Daca respectivu' la care ai apelat este totusi un "guru" al breslei, poate pretu' se justifica, pina una alta e mult.
Ar mai fi totusi o justificare. Poate dinsul era full de contracte si te'a umflat doar de amoru' artei. Pica bine, nu pica, la fel de bine....nu stiu. Io zic sa mai cauti.
gugutata
30th January 2008, 09:59
Nanuka
30th January 2008, 12:52
Multumesc de lamuriri, punkt.
Nu e un guru al breslei nenea la care am fost...
A fost recomandat de un prieten...
Eu am discutat la inceput cu el asa: facem anteproiectul (pentru un pret pe care l-am stabilit de la inceput si l-am respectat), iar daca sunt multumita cu ce imi propune, mergem mai departe, pe un tarif pe care il discutam la momentul respectiv. Nici un moment nu a fost vorba ca tb sa lucrez cu el pana la final.
Ce m-a pus pe ganduri cand am vazut oferta a fost ca era acelasi pret pe care l-a dat, cu cateva zile inainte, unui client de care voia sa scape si pe care il boscorodea ori de cate ori ne intalneam.
In alta ordine de idei, cred totusi ca voi merge pe cealalta varianta. M-am intalnit de dimineata cu ceilalti arhitecti, iar oferta pe care mi-au facut-o presupune un cost total de aproape 14 euro/mp pt proiectare. Pe ansamblul constructiei, economia fata de prima varianta e de cateva mii bune de euro, adica banii de ipoteca si pentru taxa de constructie.
Mi s-au parut OK, referintele iarasi sunt bune (verificate din mai multe surse - defect profesional), sper sa iasa totul bine. Ce mi-a placut mult a fost atmosfera in care s-a purtat discutia: nu tu strambat din nas la inclazirea prin pardoseala, nu tu ras in doi peri cand am vorbit de un stil traditional. Poate ca unele din lucruri sunt mai costisitoare, dar macar discutia nu e inchisa din start.
Daca tot platesc 30 de ani de acum incolo, macar sa merite efortul, nu?
gugutata
30th January 2008, 13:07
QUOTE (Nanuka @ Jan 30 2008, 12:52)

.

14 E/mp e ok. conteaza si atmosfera dintre tine si el ca o buna perioada de timp o sa tot vorbiti. Succes cu solutia cu autorizatu' si cu santieru'. Am impresia ca o sa tot vorbim o vreme, dat fiind ca esti la inceput de drum.
Nanuka
30th January 2008, 14:37
Eeeehh, nici nu stii cata dreptate ai! Stii tu ce stii...
Cred ca voi deschide si eu un jurnal... si imi voi pune si o "lamaie" pe spate, doar sunt incepatoare!
Astrul
30th January 2008, 21:00
QUOTE (punkt @ Jan 30 2008, 09:59)

Dar in occident si SUA cota de proiectare e intre 5 si 7 % din valoarea totala a investitiei. Si daca iti face alei, betonari, terase, etc...caci tot de la tine vin solutiile de proiectare. Si te rog sa ma ierti dar mi se pare normal, daca s-ar introduce legal asa ceva ar disparea ciurucarii care trag xerox dupa alte proiecte sau beneficiarii care cer cateva planse de-un PAC pe-o lada de bere si-o tava de mici.
Poate o sa inteleaga si rumanu nostru rolul unei echipe de proiectare.
Vreti sa va impartasesc ceva? Tocmai cred ca mi-am luat o teapa de zile mari din cauza unei prostovance de arhitecta si al unui idiot de inginer din orasul unde s-a rasturnat caruta cu prosti. Am semnat contract si din lipsa de timp am adaugat la deviz fierul din extrasele de material plus 5% tehnologic. Stupoare luand bucata cu bucata am observat deficiente mari in calculele acestei firme de proiectare. Diferente pe care le va suporta beneficiarul caci eu i-am precizat, nefiind proiectul meu, daca nu vra sa-l umflu cu 15% fier, orice bara nu ajunge si-o cumpara. Si abia am adus azi fierul si de maine s-a si scumpit de la 22 la 26.
Asta face un proiect de 2 lei. Nesimtita nici macar golurile de ferestre si usi nu le-a cotat. Am masurat cu rigla pe fatada inaltimea si latimea ferestrelor. Si culmea la 10 euro/mp, fara instalatii incluse. De toata rusinea.
Daca s-ar introduce cota asta obligatorie, cand ar da 3-4000 de euro pe proiect , clientul se va interesa mai bine de calitatea proiectelor. Astfel vor rezista pe piata numai cei capabili si profesionisti.
De mult avusesem niste discutii in contradictoriu cu cineva pe tema asta. Eu lucrez pe proiecte diverse, unele sunt atat de bine facute incat ma scarpin de 2-3 ori in cap pana imi dau seama care cum vin. Altele....trebuie sa le iau din nou pe calculator si sa le reproiectez ca saracul nu stie sa calculeze niste amarate de cote. Poate si de acolo boala pe niste incapabili de proiectanti. Daca ii dau in mana jegurile alea pe care le numeste planse habar n-are sa-si construiasca propria casa pe care a proiectat-o.
MirelaLucia
31st January 2008, 09:08
astra, ai dreptate, insa adevarul e la mijloc intotdeauna. Nu toate proiectele bune merita mii de euro, cum nu toate proiectele proaste sunt facute cu bani foarte putini. Fiecare padure are uscaturile ei, asa e si padurea arhitectilor, si padurea constructorilor.
gugutata
31st January 2008, 09:52
tarifarea sugerata in articolu' din gindu' ar fi corecta daca si proiectele ar fi facute "by the book". Un aspect foarte important si deseori "uitat intentionat" de proiectanti sunt caietele de sarcini. Daca la rezistenta mare lucru nu s'a schimbat de aji de mii de ani incoace, la celelalte discipline, DA.
Un caiet de sarcini la rezistenta e mai usor de facut pt. ca tehnologiile au ramas aceleasi, dar la arhitectura unde au loc schimbari anual la :finisaje, retete, materiale in ansamblul lor si fiecare producator aduce cite ceva nou , este greu, daca nu imposibil sa "tii pasul"...un caiet de sarcini impune constructorului conditii draconice de executie, conform normelor, implicit costuri mult mai mari....la o casa nu se justifica...la investitii mari da.
Acelasi lucru e valabil si pt. celelalte discipline.
Si un alt aspect important, beneficiarul face numeroase modificari mai ales la finisaje si astfel unele formalitati sunt evitate din start....sunt inutile.
Dupa cum spunea si mirela, intotdeauna e bine sa alegi calea de mijloc.
Claing
31st January 2008, 11:01
Techno, daca cumva ai sub 35 de ani scoaterea din circuitol agricol nu te costa nimic.
Daca nu construiesti anul acesta nu are nici un rost sa-l scoti din circuitol agricol, impozitul fiind diferit(mai mare).
tonks
31st January 2008, 11:03
QUOTE (Claing @ Jan 31 2008, 11:01)

Techno, daca cumva ai sub 35 de ani scoaterea din circuitol agricol nu te costa nimic.
daaaaaaa?
poti sa detaliezi?
Claing
31st January 2008, 11:10
Tonks nu stiu prea multe detalii, insa ceea ce am spus e legal.
E un fel de subventie din partea statului roman(ce marinimos e)...stiu ca trebuie sa faci dovada ca esti proprietarul terenului, ai nevoie de un C.U. La primarie iti zice mai multe.Am impresia ca legea 18/1991 reglementeaza acest lucru.
torindan
31st January 2008, 16:47
QUOTE (Claing @ Jan 31 2008, 11:10)

Tonks nu stiu prea multe detalii, insa ceea ce am spus e legal.
E un fel de subventie din partea statului roman(ce marinimos e)...stiu ca trebuie sa faci dovada ca esti proprietarul terenului, ai nevoie de un C.U. La primarie iti zice mai multe.Am impresia ca legea 18/1991 reglementeaza acest lucru.
Nu prea cred. Dar e tarziu pt. mine....asta este...daca cineva afla ca-i adevarat, spuneti-mi si mie sa cer banii inapoi.
Stiam ca da 20% inapoi daca esti tanar si-ti faci casa pe terenul proprietate personala si si n-ai mai avut casa in proprietate*
Acum vine * cu scrisu' mic:
- obligatoriu credit ipotecar, nu imobiliar
- obligatoriu firma de constructii (nu echipa, nu hei-rup cu familia)
- in limita a 81 mp
- la pretul maxim stabilit de minister (nu cel real)
- banii iti dau dupa ce termini si faci toate hartiile
- banii nu-ti dau tie, ci achita cumva o parte de credit, dar daca vinzi locuinta inainte de a achita creditul, trebuie sa returnezi banii inapoi
Nanuka
31st January 2008, 19:55
Astra_rullz, nici eu nu aveam cotele pentru usi si ferestre trecute in planurile de la primul arhitect. Le-am calculat tot cu rigla, pe fatada. Astept sa primesc de la el anteproiectul finalizat (planurile cu toate cotele si arhitectura modificata dupa cum am cerut), altfel nu mai pupa restul de bani.
Eu nu spun ca respectivul nu stie meserie, cred doar ca nu avea chef sa se complice cu un bloculet cand poate sa castige mult mai mult de la un nene care construieste un hotel. Desi faptul ca ii redeseneaza a 5-a oara baile m-a pus de la inceput pe ganduri...
M-am interesat de la inceput care sunt taxele pentru arhitecti, cum se calculeaza, ce spune legea, ca sa nu ma duc cu lectiile nefacute. Am vorbit si cu cei care au construit case, sa vad care e piata... Cred ca, daca in ce priveste pretul, am fi putut ajunge la un compromis, arhitectura aceea chiar nu aveam de gand sa o accept.
zen
31st January 2008, 22:13
QUOTE (Nanuka @ Jan 30 2008, 12:52)

Multumesc de lamuriri, punkt.
Nu e un guru al breslei nenea la care am fost...

A fost recomandat de un prieten...
Eu am discutat la inceput cu el asa: facem anteproiectul (pentru un pret pe care l-am stabilit de la inceput si l-am respectat), iar daca sunt multumita cu ce imi propune, mergem mai departe, pe un tarif pe care il discutam la momentul respectiv. Nici un moment nu a fost vorba ca tb sa lucrez cu el pana la final.
Ce m-a pus pe ganduri cand am vazut oferta a fost ca era acelasi pret pe care l-a dat, cu cateva zile inainte, unui client de care voia sa scape si pe care il boscorodea ori de cate ori ne intalneam.
In alta ordine de idei, cred totusi ca voi merge pe cealalta varianta. M-am intalnit de dimineata cu ceilalti arhitecti, iar oferta pe care mi-au facut-o presupune un cost total de aproape 14 euro/mp pt proiectare. Pe ansamblul constructiei, economia fata de prima varianta e de cateva mii bune de euro, adica banii de ipoteca si pentru taxa de constructie.
Mi s-au parut OK, referintele iarasi sunt bune (verificate din mai multe surse - defect profesional), sper sa iasa totul bine. Ce mi-a placut mult a fost atmosfera in care s-a purtat discutia: nu tu strambat din nas la inclazirea prin pardoseala, nu tu ras in doi peri cand am vorbit de un stil traditional. Poate ca unele din lucruri sunt mai costisitoare, dar macar discutia nu e inchisa din start.

ipoteca de 30 de ani si incalzire in pardoseala..hmm.
io cred ca o sa mai modifici pe ici, pe colo, in partile esentiale,
cand o sa ajungi la acoperis. mai ales ca se tot scumpesc materialele si nu prea o sa stai in bugetarea initiala.
un sfat: in bugetare baga masiv si racordurile la instalatii, o sa te cam usuce la un p+2+m.
sa nu mai zic de apartamentare, care costa din ce in ce mai mult.
Techno
31st January 2008, 22:57

Daca nu construiesti anul acesta nu are nici un rost sa-l scoti din circuitol agricol, impozitul fiind diferit(mai mare).
Am peste...
Merci oricum. Cam ai dreptate cu impozitul, insa trebuie vazut care e diferenta. Eu m-as cam apuca sa fac la rosu in toamna si sa finalizez la anul. Bine nu stiu daca e si indicat sa fac asa. Erau niste topicuri pe tema asta, sa caut...
LED
31st January 2008, 23:23

De unde pana unde? Eu am sub 35 de ani insa banii mei au fost buni. 
tonks
1st February 2008, 10:02
QUOTE (torindan @ Jan 31 2008, 16:47)

Nu prea cred. Dar e tarziu pt. mine....asta este...daca cineva afla ca-i adevarat, spuneti-mi si mie sa cer banii inapoi.
Stiam ca da 20% inapoi daca esti tanar si-ti faci casa pe terenul proprietate personala si si n-ai mai avut casa in proprietate*
Acum vine * cu scrisu' mic:
- obligatoriu credit ipotecar, nu imobiliar
- obligatoriu firma de constructii (nu echipa, nu hei-rup cu familia)
- in limita a 81 mp
- la pretul maxim stabilit de minister (nu cel real)
- banii iti dau dupa ce termini si faci toate hartiile
- banii nu-ti dau tie, ci achita cumva o parte de credit, dar daca vinzi locuinta inainte de a achita creditul, trebuie sa returnezi banii inapoi
adica un fel de "nu era masina, era bicicleta, si nu era a lu vecinu, era a mea, etc..."
Nanuka
1st February 2008, 12:08
Sunt convinsa ca o sa mai modific. Mi-ar placea incalzirea prin pardoseala (doar la parter, in anumite incaperi), dar daca nu ma incadrez in cheltuieli, va tb sa renunt, evident...
Sper sa reduc putin costurile pt ca constructorul (scuzati cacofonia
) accepta sa vin eu cu materiale, daca sunt mai ieftine decat ale lui si pt ca am promisiunea unui furnizor ca pot lua cu pana la 25% mai ieftin daca iau cantitati mari. In plus, desi sunt obligata sa lucrez cu banca pt banii pe care ii imprumut, la un moment dat intru pe surse proprii (banii de pe apartament, adica tot atat cat iau de la banca) si scap de TVA. Mansarda nu o fac acum, o las pod neamenajat, iar racordarile la utilitati se vor imparti, nu le platesc singura.
Pe ansamblu, la cat am calculat ca ar costa casa cu tva integral am mai adaugat ceva. La nevoie, pot mari si suma pe care mi-am propus sa o iau de la banca, desi sper din tot sufletul sa nu fie nevoie.
angelinne
1st February 2008, 16:37
Am revenit cu vesti proaspete.
Eram in faza cind trebuia sa ma duc la Inspectoratul de Stat in Constructii.
Am ajuns acolo si nu mi-au primit actele pt.ca nu aveam proiect de rezistenta de la Proiect Bucuresti. Astia imi dadusera acordul pt.ca era directorul plecat in concediu si au zis sa scape mai repede de solicitari.Asa ca m-am intors la Proiect Bucuresti, am mai platit iar o taxa pt.proiectul de rezistenta si expertiza tehnica.
M-au rezolvat rapid pt.ca am explicat ce si cum directorului asa ca in 5 zile a fost gata.
LA Inspectoratul de Stat in Constructii a durat cca.7-10 zile (am prins si perioada Craciun-Revelion).
Am facut Contract cu Rosal-ul pt.gunoi,contract de 200 ron pt. 8 saci moloz(aprox 1m cub).Asta era cel mai ieftin, pt.asta am optat gindindu-ma ca ma voi intelege cu gunoierul direct ca in Romania.
Am scos un Certificat Fiscal de la Administratia Financiara si cu toate astea m-am dus inapoi la Primarie pt.autorizatia definitiva.
Acolo am mai platit o taxa (procent din valoarea lucrarii estimate ....asta e scrisa in memoriul tehnic pe care mi l-a facut arhitectul).Apoi am descoperit ca mai trebuie sa achit o taxa la Ordinul Arhitectilor din Romania , tot asa un procent din valoarea estimata a lucrarii.
Acum sunt in faza in care astept Autorizatia Definitiva de la Primarie.
Problema nu s-a incheiat aici. Urmeaza sa merg dupa ce am Autorizatia Definitiva din nou la Inspectoratul de Stat in Constructii ca sa mai achit si acolo o taxa (la fel....procent din valoarea estimata a lucrarii) si sa declar cind incep efectiv lucrarea. Punctul final al acestei nebunii va fi dupa ce voi reface si cadastrul.
Revin cu amanunte pe masura ce mai evolueaza lucrurile.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.