Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

CristiALF

QUOTE (sith)
te mai calicesti pentru 50m2 sau 40m 2

50m2 utili se scot din min 60m2 costruiti, adica aproape 30.000 EUR la cheie! Daca banii astia sunt maruntis pentru tine si intra la categoria "zgarcenie" rolleyes.gif , imi pare rau sa-ti spun atunci ca mai sunt si muritori printre noi pt care 30k EUR sunt O GROAZA de bani !
QUOTE (sith)
,si sa nu mai vorbim de arhitectura la cotetele astea mici daca ar fii dupa mine eu unul nu as da autorizatie de constructie la case mai mici de 150 m2

Bine ca nu e dupa tine !!! thumbdown.gif
xdaniel
QUOTE (conu71 @ Jan 13 2008, 18:19) *
poti gasi un constructor sau un investitor care sa faca lucrearea la gata si sa impartiti constructia. pe mine m-a costat constructia a doua case(aprox 450mp construiti) 55euro/mp manopera iar la terasa 35euro/mp. in locul terasei de la ultimul nivel as mansarda in locul tau. din pacate acum nu dispun de bani dar eram interesat sa bag vreo 200 de mii de euro in proiect. momentan nu te pot ajuta decat cu sfaturi. constructia la gata te va duce undeva la 600 euro/mp deoarece se anunta scumpiri ale materialelor de constructie. in locul tau renuntam la subsol. costa dublu. apuca-te si citeste jurnalele de casa din scoarta in scoarta. eu am reusit sa scot casa la rosu cu 170euro/mp dar cred ca se poate si mai bine. nu te gandi sa nu termoizolezi toata constructia. eu as face 2 apartamente cu cate doua camere pe nivel iar mansarda as pastra-o pentru mine. citeste linkul de la mine din semnatura si pe urma discutam. si eu sunt interesat sa ma apuc de facut case dar mai dureaza

Nu se poate mansarda pentru ca am impunere de la primarie sa nu depasesc inaltimea de acum. De fapt, dimensiunile cladirii au fost practic impuse de primarie. Eu speram sa mansardez peste terasa peste vreo cinci-zece ani.
M-ai speriat de tot cu aia 600 Euro/mp, comparativ cu 170 Euro/mp la rosu. Esti sigur ca ai scris bine numerele??? De unde naiba diferenta asta uriasa intre la rosu si final?! Ca numai parterul vreau sa-l aranjez, in rest vreau perete gol cu linoleu si trei bai fara faianta in ele, fara izolatie, fara rigips, fara parchet etc.
Demisolul conteaza foarte mult pentru mine [pentru garaj], am o obsesie sa intru in masina incalzita iarna cand plec de acasa. smile.gif
Nici nu se pune problema sa construiesc in parteneriat sau sa vand. Vreau sa fie toata casa a mea si sa nu mai fiu deranjat vreodata in viata vietii mele de vreun prapadit care isi pune gresie, sunt satul pana in gat de ciocaniturile de la bloc care vin din toate partile.
QUOTE (terratec @ Jan 13 2008, 18:28) *
Banditi pot fi si cei ce ti-au dat un pret de 110.000. Nu stii exact cum iti vor finaliza constructia si mai ales cand.
Te sfatuiesc sa iti iei ca baza de calcul un pret mai mare.

Eu, nu prea am reusit sa inteleg din descrierea ta suprafetele exacte ale cladirii.

Si inca o chestie, cui vrei sa inchiriezi, firmelor sau persoanelor fizice ?
Si de ce vrei tu sa locuiesti jos ?

Pai tocmai asta sunt nehoratat: firme sau persoane fizice. E clar ca cel mai rentabil ar fi sa fac doua garsoniere de lux pe nivel si sa le inchirez p-alea, oferind si un loc de parcare in curte. Ofera firmele mai mult de 800 Euro pentru 90 mp in vila?
Cladirea are cam 12m/9m. In proiect acum sunt apartamente care ies cam la 90mp suprafata totala utila (un ap pe nivel) dar as vrea sa fac cate doua garsoniere a cate 45mp, cred ca ies mai bine cand le inchiriez.
Nu vreau sa stau eu insumi la parter, vreau sa-mi mai fac un punct de lucru la firma mea, e foarte important.

xdaniel
QUOTE (conu71 @ Jan 13 2008, 18:19) *
nu te gandi sa nu termoizolezi toata constructia.

BCA-ul nu este de la mamica lui bun izolator? Eu am locuit si in bloc de BCA si in bloc de beton in Bucuresti. In ala de BCA nu mi-a fost niciodata nici frig nici cald iar costurile au fost rezonabile. In ala de beton a fost nasol, duceau la cer atat incalzirea cat si aerul conditionat in timpul verii. Iar BCA-ul era d-ala comunist. Asta de acum nu are coeficienti de izolare termica foarte buni? Nu am cum sa fac rost de mai mult de 190.000 Euro si trebuie neaparat sa termin cladirea in banii astia, oricat de proaste ar fi finisajele. In zona in care e constructia chiria e acum 350 Euro/luna o garsoniera intr-un bloc de BCA si sunt probleme mari cu locurile de parcare, ar fi culmea sa nu obtin si eu macar tot atat daca ofer si loc de parcare, plus ca fiind constructie mica nu va fi nimeni terorizat de faptul ca vecinii renoveaza undeva in bloc tot timpul.
conu71
vila va avea 550mp construiti si 110 mp terasa, dupa calculele mele te duce la 100k euro la rosu fara sa socotesc hidroizolatia demisolului, sapatura, hidroizolatia terasei exterioare si cu preturile de acum 3 luni. cred ca numai termopanele si usile de interior te duc la 15000 de iepurasi. pune instalatia electrica, gazele, apa, canal, tencuieli interioare si exterioare(costa imens), nu mai pun tevaraie, tubulatura, sape de minim 5 cm grosme, trotuarul exterior, .gardul, glet, zugraveala, polistirenul de la parter, inchirierea de schele plus multe alte rahaturi care nu-mi vin in minte acum.
xdaniel
QUOTE (conu71 @ Jan 14 2008, 00:37) *
vila va avea 550mp construiti si 110 mp terasa, dupa calculele mele te duce la 100k euro la rosu fara sa socotesc hidroizolatia demisolului, sapatura, hidroizolatia terasei exterioare si cu preturile de acum 3 luni. cred ca numai termopanele si usile de interior te duc la 15000 de iepurasi. pune instalatia electrica, gazele, apa, canal, tencuieli interioare si exterioare(costa imens), nu mai pun tevaraie, tubulatura, sape de minim 5 cm grosme, trotuarul exterior, .gardul, glet, zugraveala, polistirenul de la parter, inchirierea de schele plus multe alte rahaturi care nu-mi vin in minte acum.

Mda, suna nasol. Atunci hai sa reformulez problema! Ce pot lasa sa mai astepte? Am vazut multe case lasate netencuite. Sa fie mai ieftin sa pun caramida in loc de BCA si sa o las vreo doi ani netencuita pe-afara? Si ce alte artificii d-astea mai pot face? Mai am un apartament care valoreaza cel putin o suta de mii de Euro dar nu vreau sa-l vand, e intr-o zona foarte buna (este intr-un bloc de patru etaje si vizavi de el am vile).
"electrica, gazele, apa, canal" sunt chiar langa teren, ca a trebuit sa le deviez ca se le SCOT de pe terenul meu. smile.gif
edit:
Avand in vedere ca sunt multe bucati, n-ar trebui sa fie reduceri foarte mari la termopane? Si in general la materialele de constructie? Ca totusi iau cu camionul, nu cu roaba...
edit2:
15.000 Euro toate termoanele mi se pare exagerat, sunt totusi doar vreo trei ferestre mari pe etaj si probabil ca doua treimi din ele vor fi rama fixa iar restul usi de balcon. Eu am calculat cam 1.500-2000 Euro pe etaj termopanele. Iar usile mi se par destul de ieftine... ca nu pun opere de arta, pun... USI si atat.
xdaniel
Alta intrebare: faptul ca voi construi in interiorul orasului creste sau scade costurile? Punand compasul pe harta sunt undeva la vreo doi kilometri de Piata Universitatii (spre estul orasului).
xdaniel
Partea buna e ca pot ajunge in zece minute de la firma [mea] la locul constructiei, asa ca nici un muncitor nu va sta degeaba cigar.gif
Alta parte buna ar fi faptul ca se mai construiesc cateva vile in zona (care incep la primavara), poate ma cuplez cu aia care mai construiesc acolo la transport si achizitie materiale, poate ne mai imprumutam muncitorii intre noi... Se obisnuieste, stie cineva?

conu71
creste. gandeste te ca betonierele iti iau taxa pe km pana se prind aia de la statie ca e mai bine sa-ti ia pe ora din cauza blocajelor. ah nu stiu de ce am un feeling ciudat ca o sa faci betonul la fata locului desi nu e de recomandat nici la dusmani asa ceva

deschide-ti un jurnal de casa. or sa-ti raspunda mai multi la intrebari. sau roaga un moderator sa ti-l mute acolo
CristiALF
Prietene,
1 - fiecare isi face ce vrea, cum vrea si in functie de cati bani are, daca vrea/poate sa isi faca casa de doar 60mp utili sau de 300mp utili.
2 - nu imi zici tu mie ce sa fac, daca vreau sa imi fac un cotet de 2mp si sa stau in el, e problema mea, nu a ta! Nu ai decat sa stai tu la bloc in 200mp utili de ex, eu prefer oricand 100mp utili la casa !
3 - nu a fost niciodata vorba in discutia noastra de rabat la calitate, rezistenta, etc..Vrei sa imi zici cumva ca o casa nu e rezistenta decat daca are 200mp minim?? laugh.gif
4 - da, nu finisezi cei 50mp sa spunem, sa zicem ca da, la inceput, cand construiesti casa te costa doar 20.000 EUR in plus (tot sunt o groaza de bani sa stii), dar ce faci pe urma? Cat timp le lasi asa? Nu va trebui odata si odata sa le faci si pe astea? Vei ajunge per total tot acolo, ba chiar mai mult, ca in timp preturile ;a materiale cresc, mana de lucru la fel. Si daca nu ai ceva pe teava sa stii ca peste 1-2-3 ani o sa iti vina plocon macar 10.000 EUR sa spunem la un moment dat (de ex presimti tu ca o sa castigi la loto wink.gif ), atunci o sa ii fie greu unui om normal, care are deja un credit imobiliar, sa mai investeasca inca 10.000 EUR in plus la un mom dat.
Da, cand ai bani la dispozitie orice e posibil. Incearca sa intelegi insa ca ceea ce pt tine este de neconceput de ex, pt altii poate fi o solutie foarte buna.
Si eu sunt de parere ca daca scoti problema banilor din ecuatie, si gandesti la un confort foarte bun, fizic si psihic, pentru o familie da, ar fi frumos macar un 150mp-160mp utili. Dar sunt anumite persoane (ca mine de ex), care decat sa ia 90-100.000 EUR credit, mai bine iau 50-60.000, o sa am un confort psihic mult mai bun stiind ca platesc 350 EUR pe luna rata, in loc de 700! De restul prefer sa mai si traiesc, sa mai fac un concediu cu familia, sa vizitez, sa ma plimb, etc.. wink.gif

MirelaLucia

eu zic sa nu va mai certati. pana la urma fiecare isi face casa dupa o serie de principii, compromisuri etc.. Toti ar vrea sa castige la loto, sa aiba case de milioane de euro si fiecare se simte diferit intr-un anumit spatiu. daca pentru cineva o casa de 60mp este suficenta, pentru altul, fara sa se lafaie , acest perimetru i se pare foarte mic. Sunt multe lucruri care se au in ecuatie: terenul( una judeci cand ai terenul luat de 3-4ani si alta cand trebuie sa cumperi si teren sa faci si casa), plus privelistea( una e sa vezi un munte,un lac, marea, alta e sa vezi blocurile din jur cu 10 etaje care se uita toti fix in curtea ta.

Si mai sunt multe alte exemple de dat.

Pe de alta parte extinderea unei case trebuie facuta si ea cu cap. Nu ai bani? fa-ti proiectul astfel incat sa cuprinda armonios si functional si extinderea dupa care gasesti solutia cu constructorul sa faci doar acea parte care sa iti confere confortul pentru cativa ani pana cand iti poti permite sa extinzi. daca iti faci geamuri peste tot, nu stiu cum mai anexezi ceva, plus ca o anexa poate sa iti creasca suprafata utila insa poate sa iti stricesau sa iti compromita total imaginea de ansamblu ( se vede ca e lipit ceva, nu formeaza un intreg).

Consider, si e o parere personala, ca fie o casa de 60 mp fie de 250mp, important este ca ea sa fie estetica exterior, sa se incadreze frumos in peisaj si in urbanismul zonei. Pana la urma, noi nu intram in toate casele oamenilor, dar ne-ar placea sa mergem pe strada si sa nu ne doara ochii cand vedem mai multe case.
GERULA2006
da-l in judecata!
dar mi se pare ca nu este obilagt sa-ti lase loc si de masina
doar de trecere!
vezi codul civil!
ibm_ioman
din ce am inteles, in codul civil se precizeaza o latime de 3 metri pentru drumul de servitute ... am trecut pe la lotul de teren si am masurat distanta dintre garduri .... fix 3 metri sad.gif( ..... mai pot face ceva in cazul acesta? sa fim seriosi, pe drumetul ala abia am intrat cu masina mica, eu sa fiu cumparator nu cred ca m-as incumeta la un loc atat de greu accesibil ...
xdaniel
QUOTE (conu71 @ Jan 14 2008, 10:36) *
creste. gandeste te ca betonierele iti iau taxa pe km pana se prind aia de la statie ca e mai bine sa-ti ia pe ora din cauza blocajelor. ah nu stiu de ce am un feeling ciudat ca o sa faci betonul la fata locului desi nu e de recomandat nici la dusmani asa ceva

deschide-ti un jurnal de casa. or sa-ti raspunda mai multi la intrebari. sau roaga un moderator sa ti-l mute acolo

Nu merg chiar pana acolo (sa fac betonul la locul constructiei). smile.gif Stiu ca betonul e cel mai important daca vrei sa nu-ti cada cladirea-n cap la primul cutremur.
Crezi ca ar fi mai bine sa renunt la proiectul asta si sa fac o casa doar cu parter si mansarda? Innebunesc sa alerg din nou dupa autorizatii la primarii...
conu71
eu n-as renunta. as duce-o la rosu si pe urma as evalua situatia. este un proiect din care se pot scoate banii unei vieti linistite fara lipsuri. apuca-te de proiect si de autorizatii. cladirea o poti vinde si in stadiul "la gri" cu o gramada de bani. sau poti vinde doar un etaj iar cu banii obtinuti poti finaliza fara bataie de cap
ovidiu.munteanu
QUOTE (ibm_ioman @ Jan 14 2008, 12:26) *
din ce am inteles, in codul civil se precizeaza o latime de 3 metri pentru drumul de servitute ... am trecut pe la lotul de teren si am masurat distanta dintre garduri .... fix 3 metri sad.gif( ..... mai pot face ceva in cazul acesta? sa fim seriosi, pe drumetul ala abia am intrat cu masina mica, eu sa fiu cumparator nu cred ca m-as incumeta la un loc atat de greu accesibil ...

Stai linistit,ca o sa gasesti cumparator.....chiar pe tipul respectiv.Te va lasa ceva timp sa vezi ca nu ai alta optiune,dupa care o sa iti faca o oferta.Se practica chestia asta.
xdaniel
QUOTE (conu71 @ Jan 14 2008, 18:44) *
eu n-as renunta. as duce-o la rosu si pe urma as evalua situatia. este un proiect din care se pot scoate banii unei vieti linistite fara lipsuri. apuca-te de proiect si de autorizatii. cladirea o poti vinde si in stadiul "la gri" cu o gramada de bani. sau poti vinde doar un etaj iar cu banii obtinuti poti finaliza fara bataie de cap

Mda, sunt intr-o situatie a la mesterul Manole. Ca-mi vand un etaj din constructia noua, ori ca-mi vand apartamentul (cel din blocul pitic din caramida cu vile vizavi), e ca si cum as alege ce ochi sa-mi scot. Daca vand din constructie renunt la intimitatea totala (cel mai important lucru pentru mine) iar daca vand apartamentul raman fara sediu de firma in zona centrala a orasului (si e posibil sa pun in pericol profitul firmei)... Ce-i drept, daca pun o firma luminoasa pe noua constructie se vede binisor din bulevard, chiar daca constructia e intre blocuri.
conu71
mai poti face o chestie: termini la rosu, pui termopanele si o finisezi pe exterior. finisezi parterul si un etaj unde vei sta tu. daca mai raman bani finisezi in continuare. daca nu mai ai cauti chiriasi dispusi sa-ti plateasca in avans pe 1 an beneficiind de o chirie mult mai mica. idei ar fi dar mai pune-ti si tu mintea la contributie. eu m-as apuca imediat de casa fara sa mai stau pe ganduri
xdaniel
QUOTE (conu71 @ Jan 14 2008, 20:59) *
mai poti face o chestie: termini la rosu, pui termopanele si o finisezi pe exterior. finisezi parterul si un etaj unde vei sta tu. daca mai raman bani finisezi in continuare. daca nu mai ai cauti chiriasi dispusi sa-ti plateasca in avans pe 1 an beneficiind de o chirie mult mai mica. idei ar fi dar mai pune-ti si tu mintea la contributie. eu m-as apuca imediat de casa fara sa mai stau pe ganduri

Asa voi face. Mersi de sfaturi.
TheWarrior
QUOTE (conu71 @ Jan 11 2008, 08:02) *

Mai e un aspect care nu s-a tratat in discutiile (cele mai multe in contradictoriu).
Casa din linkul respectiv trebuie sa fie orientata cu panourile solare spre sud. Nu cred ca se preteaza pt. orice teren.
Cred ca se pleaca prima data de la orientarea terenului si apoi alegem proiectul casei.

Alt aspect nediscutat, marimea terenului si vecinii. Nu mi-ar placea sa deschid geamul de la etaj si sa ma uit in camera vecinului care se afla la 4 m distanta de mine. Sau sa am grija sa nu cumva sa ies vara intr-o tinuta mai "lejera" prin curte si sa-mi bata vecinul obrazul ca nu e frumos cum ma comport.

In alta ordine de idei, legat de marimea dormitoarelor, mi se par cam multisor 25mp pt. un dormitor. Chiar daca as fi nepotul lu' Tiriac l-as face tot de 16mp. Patul de asemenea, as prefera unul mai micut, nu de 4mp. Prefer sa fiu cat mai aproape de nevasta-mea happy.gif . Poate pe la 75 de ani, cand o sa am astm si o sa merg la toaleta din ora in ora o sa fie nevoie sa dorm singur intr- camera mai mare, dar pana atunci mai este .

250 mp pt. 4 persoane este limpede ca e mult. Hai sa fim serioasi. Viloaiele se fac pt. ochii vecinilor si pt. confortul psihic (care psihic in multe cazuri este deformat), nu pt. confortul fizic. Cine se simte bine sa locuiasca in Gara de Nord sau in castelul Peles?

Pt. a nu mai exista discutii in contradictoriu, si in felul acesta toti forumistii sa se aleaga cu sfaturi utile, hai sa prezentam solutii pt. toate categoriile. Nu toti au bani. Cei mai multi isi fac credite. Am un coleg care si-a terminat casa anul acesta. Si mustata ia albit.
Cred ca foarte multi dintre cititori, chiar daca ar primi mostenire o casa de 250mp nu ar avea bani sa plateasca gazele pt. incalzirea acesteia (vezi iarna asta geroasa in sudul tarii). Bine e, fiecare sa se intinda cat ii e plapuma, cum spunea cineva de pe aici, sa mai aiba un ban si de un concediu, de o haina, etc.
gugutata
continuam discutia pe topicu' de legislatie.
ibm_ioman
QUOTE (ovidiu.munteanu @ Jan 14 2008, 19:12) *
Stai linistit,ca o sa gasesti cumparator.....chiar pe tipul respectiv.Te va lasa ceva timp sa vezi ca nu ai alta optiune,dupa care o sa iti faca o oferta.Se practica chestia asta.

Problema este ca acel om a cumparat odata cu mine acum mai multi ani, si-a inchis terenul, dar intre timp a gasit un alt teren pe o straduta alaturata cu constructie deja pe el si a cumparat acolo, a construit si acum sta acolo .... iar cu terenul inchis acum multi ani nu mai face nimic ... deci nu cred ca o sa fie interesat sa cumpere de la mine ....
as xxl
toate mesajele d-lui Sith au fost sterse de pe aceasta pagina.
motivul: un minim de coerenta logica si gramaticala este musai pe aceasta zona o forumului.

o zi buna si succes la meditatii!
Astrul
Mama dar ce v-ati incins p-aici.
Eu am 2 imobile, o casa de aproximativ 13 mp, 6 camere, baie bucatarie, Livingul este format din 2 camere despartite printr usi rabatabile, casa veche de 25 de ani, pe o colina superba si un apartament de 2 camere 54 mp zona Obor.
Ce sa va spun acasa ma simt in apartament caci este mai practic zi de zi, ma misc foarte repede si mi se pare mai confortabil din multe puncte de vedere. La casa stau decat in wek-enduri dar am avut perioade cand am locuit acolo mai ales cad am lucrari prin Olt.Avand dormitorul la etaj ajungeam sa fac si 25 de urcari-coborari in timpul zilei pana la bucatarie sau afara sau pe unde aveam nevoie. Sincer, desi nu sunt un burtos, chiar ma tin bine, ma obosea casa, la doar 13 mp, ma gandesc daca era mai mare ce ma faceam. Sa nu mai vorbesc ca pe iarna era jale la facturi, gaze, electrica, desi nu incalzeam decat jumatate de casa, restul fiind aerisit sa nu putrezeasca mobila.
Sfatul meu este urmatorul: Nu va intindeti mai mult decat va este plapuma, faceti o camera maxim in plus pentru eventuali oaspeti, parinti, etc...si camere in functie de mobila. Nimeni nu discuta aspectul asta. Exista oameni care se sufoca de mobila si altii care au un pat, o noptiera si o plasma. Puneti-va pe hartie mobilierul, cum se va potrivi, ce va doriti si va vor iesi si dimensiunile camerelor. Pentru 30 cm poate nu mai poti cumpara sifonierul mult visat de la ikea sau biroul de la neoset.
Succes in construit si mai moderat, hai sa ne certam acum cei cu logan si cei cu Q7. Fiecare dupa punga. Sunt constructor, am teren, am oameni, am materiale, dar casa nu-mi fac caci sincer nu vreau sa ma ingrop intre 4 pereti la nici 30 de ani. Apoi in loc sa vad cuba si australia ma plimb cu bicilcleta prin livingul mu de 50 mp.
Aia in afara isi fac case cat chibriturile, am proiecte de la 35 mp pana la 65 mp, toate pentru italieni si spanioli si au fost cele mai bine vandute case. Dar prostii aia, spre diferenta de desteptii nostri vad cate 5 tari pe an wink.gif .
conu71
iti recomand sa iti deschizi un jurnal de casa
CristiALF
Cred ca ai mancat un "0" dupa aia 13 biggrin.gif, altfel te rog sa ne spui si noua cum sunt 6 camere in 13mp laugh.gif
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.