Sa construim o casa 2007 - Proiectare, Legislatie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95

Evergreen

QUOTE(ugly @ Mar 11 2007, 15:39) *
Dana, bineinteles ca nu voi ceda nici un metru patrat din terenul meu desi cam asa ceva a sugerat vecinul meu - "hai dom'ne ca sintem oameni ...".

Evergreen, intradevar gardul amplasat aiurea este pe terenul lui. Problema vecinului este ca eu imi voi face gardul conform a ceea ce am pe actul de proprietate si calea lui de acces se va ingusta; solutia lui este sa-l convinga pe cel ce a construit gardul sa-l darime si sa-l reconstruiasca pe amplasamentul corect.

sa inteleg ca gardul prost facut pentru vecinul tau e facut de fapt de vecinul vecinului tau iar vecinul tau nu are curaj sa ii zica vecinului sau (ala nu o fi om te pomenesti) sa isi mute gardul de te ia pe tine la sentiment?!?!?!?
ca sa terminam cu problema gardului iti comunic o vorba a baietilor din cartierul meu: "decit sa plinga mama mai bine plinge mama ta"
ugly's
QUOTE(Evergreen @ Mar 12 2007, 21:38) *
... o vorba a baietilor din cartierul meu: "decit sa plinga mama mai bine plinge mama ta"

Corect!
Oricum, am discutat azi cu arhitectul meu si cu un cadastrist autorizat si amindoi mi-au confirmat ceea ce era de bun simt - amplasamentul casei mele trebuie sa respecte retragerile din AC fata de limitele de proprietate.
Se poate considera incheiat acest subiect. Multumesc pentru opinii si sfaturi.

cheers.gif

MirelaLucia
looool, cand sa imi exprim si eu opinia..... s-a incheiat subiectul rolleyes.gif

Vreau si eu sa stiu cum e treaba cu gardul? care gard din ce latura il face cine? Eu nu am vecini nici in dreapta nici in stanga. In dreapta e o parcela a unuia pe care probabil ca o va vinde ( e mostenire ) si in stanga e un teren al primariei cica " de rezerva". Eu daca fac gard de jur imprejur, atunci cand o sa am vecini , unul din ei va trebui sa ma despagubeasca pentru latura de gard construita in locul lui?
alegros
QUOTE(MirelaLucia @ Mar 13 2007, 08:12) *
Eu daca fac gard de jur imprejur, atunci cand o sa am vecini , unul din ei va trebui sa ma despagubeasca pentru latura de gard construita in locul lui?

biggrin.gif ...tu ce ai face? rolleyes.gif
Dana_H
Cand am cumparat terenul, pe una din laturi era deja construit gard, de la vecin. Nu a cerut nimic si nici nu o va face (am discutat deja), considera ca e OK ca am tencuit partea exterioara a gardului. Ne mai ajutam reciproc, atunci cand e necesar.

Banuiesc ca depinde si de vecini.
Evergreen
ca sa va lamuresc si cu gardurile...nu cred ca va obliga nimeni sa faceti gard dar atita timp cit nu stati undeva in USA, el trebuie facut si de obicei il face ala care considera ca ii trebuie. Din batrini stiu ca gardurile din lemn se faceau cu fata la vecinatati, ca sa se stie cui ii apartine investitia (cind eram mai mic am facut cu tata gardul dintre noi si vecini si eu il intrebam de ce nu e partea frumoasa a gardului la noi - stilpii si traversele erau catre noi).
pentru cei care nu ati terminat gardurile inca, va sfatuiesc sa faceti coama din beton in care sa infigeti cit mai des cioburi de sticla sparta sa preveniti accesul "oamenilor paianjen" (eu am sirma ghimpata dar a fost indepartata ca sa ciordeasca 3 fieratanii - noroc cu potaile din dotare ca au facut stinga-mprejur...si asta ziua in amiaza mare mad.gif )
LE la o adica, daca ai terenul intre 3 proprietati imprejmuite, iti faci a 4a latura tu singur; e absurd sa platesti celorlalti parte din gard...poate tu nu voiai gardul de 3 m din zidarie/beton si aveai alocati bani pt gard de plasa impletita:D
gugutata
QUOTE(Evergreen @ Mar 13 2007, 21:05) *
ca sa va lamuresc si cu gardurile...nu cred ca va obliga nimeni sa faceti gard dar atita timp cit nu stati undeva in USA, el trebuie facut si de pentru cei care nu ati terminat gardurile inca, va sfatuiesc sa faceti coama din beton in care sa infigeti cit mai des cioburi de sticla sparta sa preveniti accesul "oamenilor paianjen" (eu am sirma ghimpata dar a fost indepartata ca sa ciordeasca 3 fieratanii - noroc cu potaile din dotare ca au facut stinga-mprejur...si asta ziua in amiaza mare mad.gif )

da' unde stai coane? laugh.gif.

Imprejmuirile (gardurile) rolleyes.gif se propun astfel:

- daca este construit in axul proprietatii, adica limita de proprietate trece prin mijlocu' structurii imprejmuirii (juma' la tine, juma la mine), atunci investitia se suporta in mod egal de ambii proprietari. Pt. a autoriza o astfel de imprejmuire, ai nevoie de acordu' vecinului, sau el are nevoie de acordu' tau. Dupa caz!

- daca limita exterioara a structurii imprejmuirii se afla la limita de propr., atunci este strict responsabilitatea beneficiarului care este proprietar pe parcela respectiva, dar avantaju' e ca faci imprejmuirea asa cum vrei tu, atita timp cit respecti inaltimea maxima si opacitatea.

- la strada, adica la limita de propr. cu spatiu' public, faci imprejmuirea la interior. O lucrare la Primaria Sect 1 m-a obligat sa'l fac chiar in interioru' proprietatii cu 5 cm. Habar n'am cit e de legal, dar era nevoie disperata de autorizatie asa ca ne'am conformat. Ma rog, pe hirtie, ca pe teren faci cum vrea muschiu' tau biggrin.gif . Mai ciupesti 5-10 cm, ca deh.....!!!!

AAA, ca sa revin la cele cioburi de sticla....NU ai voie cu asa ceva. Este ilegal si poti chiar fi dat in judecata si e caz penal.

alegros
Revin cu o problema pe care nu am rezolvat-o inca si nu stiu cum sa procedez.
Desi am platit pentru un proiect tehnic complet, planul sarpantei existent in proiect nu contine insa si un extras de material lemnos fiind prezentat doar foarte sumar dimensiuni ale elementelor din lemn (pane 15X15 cm, popi 15X15 cm, contrafisa 12X12 cm, cosoarba 15X15 cm, capriori 12X15 cm, contravanturi 12X12 cm) si pe lista cantitatilor de lucrari constructii imi spune ca sarpanta din lemn ecarisat este de 175mp, nu exista ca la extrasul de armaturi un tabel complet cu dimensiuni, diametre, lungimi, etc astfel incat sa pot face un necesar de materiale sa stiu exact cati mc de material lemnos imi intra la sarpanta. Cu toate insistentele mele catre proiectant acesta a considerat ca nu intra in atributiile lui ci ale constructorului.
Acum constructorul meu este defapt o echipa de meseriasi pe care i-am angajat sa-mi construiasca la rosu casa si una dintre putinele conditii pe care mi le-au pus a fost sa aibe de la inceput lemnul necesar construirii casei pt. ca din acest vor construii o baraca pentru locuit si o magazie, lemn pe care ulterior il vor folosii tot la casa mea. Deci eu trebuie sa iau tot lemnul odata si am gasit undeva pe la Suceava un gater care mi-l va taia exact la dimensiunile din proiect (unele sunt destul de ciudate si nu am gasit la nici un depozit asa ceva)....dar care sunt acelea? ca nu am un tabel cu ele ci doar un plan desenat cei drept destul de detaliat dar nu pot sa-i trimit lui nea Gica la gater planul ca se uita ca si mine la el, lui ii trebuie nr. de bucati, lungime, latime, etc (dupa plan ies cateva dimensiuni peste 10m si desi stiu ca aceasta lungime se va obtine prin mai multe bucati adaugate dar nu stiu la ce lungime ar trebuii sa fie acestea..). Ce solutie ar fi ca sa ies din acest impas? Unde si la cine sa ma duc cu planul sarpantei ca sa-mi faca un extras de lemn?
Atasez si un pdf. cu planul sarpantei... poate intereseaza pe cineva rolleyes.gif
Evergreen
@punkt- unde scrie ca nu am voie sa pun cioburi/sirma ghimpata/ scinduri cu cuie/ pioneze/ banda de prins muste pe coama gardului??
@alegros- numeri toate elementele din desen pe fiecare categorie si lungimea o ai data; o sa incerc eu miine sa o tiparesc si sa socotesc sa vedem ce iese(daca nu apare altu mai rapid pina atunci wink.gif )
alegros

QUOTE(Evergreen @ Mar 14 2007, 22:34) [snapback]2570948[/snapback]
@punkt- unde scrie ca nu am voie sa pun cioburi/sirma ghimpata/ scinduri cu cuie/ pioneze/ banda de prins muste pe coama gardului??
@alegros- numeri toate elementele din desen pe fiecare categorie si lungimea o ai data; o sa incerc eu miine sa o tiparesc si sa socotesc sa vedem ce iese(daca nu apare altu mai rapid pina atunci wink.gif )

Multumesc @Evergreen...se pare ca nu a aparut nimeni mai rapid decat tine biggrin.gif
Evergreen
din pacate azi nu prea am avut timp de stat la birou...asa ca pe luni o rezolvam daca nu imi ia altu locul:)
gicanu
Am si eu o intrebare:bunica are un teren de 1100 mp cu deschidere 18.ea are casa construita cu latimea de 6 metrii si as vrea sa construiesc si eu o casa de 8 metrii latime. terenul este in panta si se construieste doar in fata.am fost la primarie mi s-a spus ca trebuie sa facem cadastru la tot terenu apoi la terenul pe care mi-l vinde mie.gard nu o sa fac intre case ...cat este minimul de latime pe care trebuie sa mi-l dea sau ce ar trebui facut ca sa construiesc acolo pe 8 metrii....
DDuras
[AAA, ca sa revin la cele cioburi de sticla....NU ai voie cu asa ceva. Este ilegal si poti chiar fi dat in judecata si e caz penal.
[/quote]

"caz penal" ? Sa fim seriosi !

alegros
QUOTE(Evergreen @ Mar 15 2007, 20:06) [snapback]2574813[/snapback]
din pacate azi nu prea am avut timp de stat la birou...asa ca pe luni o rezolvam daca nu imi ia altu locul:)

Nici azi nu ti-a luat altul locul coolspeak.gif ...sper ca nu m-ai uitat, esti singurul care s-a oferit sa ma ajute si ma bazez pe tine worthy.gif
Evergreen
azi nu prea mi-am justificat salariul, asa ca uite rezultatul:

Capriori 7,5x20 11 buc x 12 ml
Pana 15x15 2 buc x 7ml
Cosoroaba 15x15 2 buc x 7ml
Cosoroaba 20x25 1buc x 17ml
Capriori 12x15 14 buc x 8ml
14 buc x 8ml
12 buc x 5ml
Pana 20x25 2 buc x 9ml
Popi 15x15 6buc x 0,6 ml
12 buc x 0.91ml (daca e structura de beton armat nu mai ai nevoie de astia)
Pana 15x15 1 buc x 9ml
Cosoroaba 15x15 3 buc x 9ml
Contravintuire 15x15 5buc x 2ml
Contrafisa ?? (fara dimensiuni pe desen)
Talpa... la fel...fara dimensiuni

Golul de 2,1x6,22 ce reprezinta?o fereastra?
Idem pt cel cu balcon (banuiesc) precum si cu ce se acopera

Suprafata invelitoare: (12x7)+(5x8)+2x(9x6)-(6,2x2,1)=220mp ( nu stiu acu care a gresit, eu sau proiectantul...)

Din masuratori, pe planul tiparit pe A3, se pare ca e facut la scara 1:100; de aceea unde nu am avut cota am masurat cu linia si am aproximat/rotunjit din manualul inginerului (burta tongue.gif ) lungimile elementelor de mai sus.

Acelasi lucru va trebui sa il faci si tu la comanda lemnului dar nu stiu sa iti spun care sint procentele de pierderi tehnologice si umane.

Sper ca un civilist sa ma corecteze daca nu e bine (desi nici unul nu s-a aratat amator), ca in cariera mea nu am facut decit vreo 2 -3 calcule de-astea, mai mult de verificare a proiectului
alegros
Mii de multumiri @Evergreen...esti om de cuvant domnule!!!...m-ai scos din necaz, pot sa-i dau drumul mai departe acum...raman dator sper ca nu pt. mult timp... coolspeak.gif
gugutata
QUOTE(DDuras @ Mar 19 2007, 12:55) [snapback]2589040[/snapback]
[AAA, ca sa revin la cele cioburi de sticla....NU ai voie cu asa ceva. Este ilegal si poti chiar fi dat in judecata si e caz penal.
"caz penal" ? Sa fim seriosi !

da...caz penal.
Evergreen
QUOTE(alegros @ Mar 20 2007, 21:38) [snapback]2596985[/snapback]
Mii de multumiri @Evergreen...esti om de cuvant domnule!!!...m-ai scos din necaz, pot sa-i dau drumul mai departe acum...raman dator sper ca nu pt. mult timp... coolspeak.gif

din cauza ca antemasuratoarea aia costa la mine 1 mil USD si tu nu ai avut de unde sa ii dai, mi se pare normal sa fie asa.
Damn, incep sa seman cu Mr. Chapel...(Vengeance unlimited) laugh.gif

PS: Sper sa ramii dator foooarte multa vreme laugh.gif
alegros
QUOTE(Evergreen @ Mar 20 2007, 21:26) [snapback]2596931[/snapback]
Golul de 2,1x6,22 ce reprezinta?o fereastra?

[

...este o terasa-balcon defapt biggrin.gif
renderman
QUOTE(alegros @ Mar 20 2007, 21:38) [snapback]2596985[/snapback]

In caz ca ai platit proiect complet (pac, pt+dde) atunci structuristul trebuia sa-ti dea extrasul de materiale pentru sarpanta (exact cum se da extrasul de armatura pt beton armat).
alegros
QUOTE(renderman @ Mar 21 2007, 12:31) [snapback]2598987[/snapback]
In caz ca ai platit proiect complet (pac, pt+dde) atunci structuristul trebuia sa-ti dea extrasul de materiale pentru sarpanta (exact cum se da extrasul de armatura pt beton armat).

Deacord cu tine...si daca nu vrea ce pot sa fac?

As putea sa-l dau in judecata pe arhitect eventual, pt. ca cu el am incheiat un contract unde se specifica proiectul complet DDE, dar unde scrie ca DDE contine si extrasul de sarpanta, pentru ca ei sustin ca nu implica acest lucru?
renderman
QUOTE(alegros @ Mar 21 2007, 12:49) [snapback]2599067[/snapback]
Deacord cu tine...si daca nu vrea ce pot sa fac?

As putea sa-l dau in judecata pe arhitect eventual, pt. ca cu el am incheiat un contract unde se specifica proiectul complet DDE, dar unde scrie ca DDE contine si extrasul de sarpanta, pentru ca ei sustin ca nu implica acest lucru?

Eu am o carticica de la ordinul arhitectilor "exercitarea profesiei de arhitect" care contine o gramada de chestii interesante wink.gif printre care si ce ceea ce trebuie sa contina un proiect complet. Pe de alta parte am vorbit cu structuristul meu si el mi-a zis ca el da intotdeauna extrasul de materiale pt sarpanta, practic iti ia cam 15-20 minute sa-l faci.
alegros
QUOTE(renderman @ Mar 21 2007, 13:03) [snapback]2599143[/snapback]
Eu am o carticica de la ordinul arhitectilor "exercitarea profesiei de arhitect" care contine o gramada de chestii interesante wink.gif printre care si ce ceea ce trebuie sa contina un proiect complet. Pe de alta parte am vorbit cu structuristul meu si el mi-a zis ca el da intotdeauna extrasul de materiale pt sarpanta, practic iti ia cam 15-20 minute sa-l faci.

Structuristul meu se pare ca a dat peste cateva proiecte mari gen Carrefoure si nu mai are timp si chef sa-si mai onoreze contractele incheiate anterior mai mici ca al meu, desi a fost platit la timp pentru asta, se pare ca acum se ingretoseaza cand aude de case mai mici de 300 mp si refuza aceste proiecte...deh asa-i romanu' cam uita de unde a plecat..
Acum m-a ajutat @Evergreen dar daca ai putea sa-mi spui exact ca in respectiva carte se mentioneaza ca DDE-ul trebuie sa contina extrasul de materiale pt. sarpanta m-as duce la ordinul arhitectilor, as cumpara-o si i-as da cu ea in cap pana ii ies fumurile. coolspeak.gif glumesc evident dar ceva trebuie sa fac pentru ca daca esti baiat bun si ii rogi frumos sa-si faca treaba pentru care au fost platiti,te iau de prost si ramai si cu banii luati si nerezolvat.
Mai ales ca si arhitectul meu mi-a ramas dator cu interioarele, gardul, tablourile de tamplarie (ferestre, usi), confectii metalice, detalii caracteristice lucrarii proiectate sc.1:20, 1:10, 1:5, dupa caz pentru parapeti, scara, termo-hidroizolatii, streasina, jardiniere, etc....si nu prea mai raspunde la telefon, acum dupa ce a luat toti banii e mai greu sa lucrezi din urma rolleyes.gif

gugutata
QUOTE(alegros @ Mar 21 2007, 16:51) [snapback]2600152[/snapback]
m-as duce la ordinul arhitectilor, as cumpara-o si i-as da cu ea in cap pana ii ies fumurile. coolspeak.gif glumesc evident dar ceva trebuie sa fac pentru ca daca esti baiat bun si ii rogi frumos sa-si faca treaba pentru care au fost platiti,te iau de prost si ramai si cu banii luati si nerezolvat.

Mai ales ca si arhitectul meu mi-a ramas dator cu interioarele, gardul, tablourile de tamplarie (ferestre, usi), confectii metalice, detalii caracteristice lucrarii proiectate sc.1:20, 1:10, 1:5, dupa caz pentru parapeti, scara, termo-hidroizolatii, streasina, jardiniere, etc....si nu prea mai raspunde la telefon, acum dupa ce a luat toti banii e mai greu sa lucrezi din urma rolleyes.gif

brosura aia se da gratis smile.gif, sau cel putin noi o primim in cutia postala. Dar, nu este obligatia inginerului sa respecte o reglementare OAR, este doar obligatia arhitectului. Doar arhitectul se poate ruga de inginer sa'si faca treaba, dar depinde cum au discutat de la bun inceput.

Daca ai negociat un serviciu de proiectare complet (PT+DDE), atunci cu siguranta, cel putin la arhitectura trebuie sa ai detalii. Ma rog, daca'i o casa simpla, atunci sunt 4-5 detalii clasice.

Tabolul de timplarie este obligatoriu.

Sunt si niste chestii absurde totusi. De exemplu, proiectarea unor balustrade, care pina la urma sa fim seriosi, nici tu si nici constructoru' nu respecta asa ceva. Ai sa apelezi cu siguranta la portofoliul unei firme care se ocupa de asa ceva si ai sa comanzi dintr'un catalog de'al lor. Oricit ai desena balustradele alea, nici un mester nu sta sa sudeze tevi si sa sculpteze lemnu'....

Imprejmuirea e obligatorie chiar la faza PAC....deci clar lucru ca o ai si in docuemntatia finala....de ce nu e?....nu stiu!

Sau te poti duce la OAR, cu contractu' de proiectare si sa faci o reclamatie scrisa...Ma rog, e bine sa'i ceri in mod oficial restu' de documentatie dupa care, daca refuza, faci reclamatia smile.gif...Este important ca denumirea proiectului de PT si DDE sa fie specificate in contract, astfel incit sa fii acoperit....

Apropo!...Tu ti'ai onorat obligatiile fata de el?...Daca tot speri la el sa fie "usa de biserica"....e bine si tu sa te incadrezi in profil smile.gif....
alegros
QUOTE(punkt @ Mar 21 2007, 17:36) [snapback]2600409[/snapback]
brosura aia se da gratis smile.gif, sau cel putin noi o primim in cutia postala. Dar, nu este obligatia inginerului sa respecte o reglementare OAR, este doar obligatia arhitectului. Doar arhitectul se poate ruga de inginer sa'si faca treaba, dar depinde cum au discutat de la bun inceput.

Daca ai negociat un serviciu de proiectare complet (PT+DDE), atunci cu siguranta, cel putin la arhitectura trebuie sa ai detalii. Ma rog, daca'i o casa simpla, atunci sunt 4-5 detalii clasice.

Tabolul de timplarie este obligatoriu.

Sunt si niste chestii absurde totusi. De exemplu, proiectarea unor balustrade, care pina la urma sa fim seriosi, nici tu si nici constructoru' nu respecta asa ceva. Ai sa apelezi cu siguranta la portofoliul unei firme care se ocupa de asa ceva si ai sa comanzi dintr'un catalog de'al lor. Oricit ai desena balustradele alea, nici un mester nu sta sa sudeze tevi si sa sculpteze lemnu'....

Imprejmuirea e obligatorie chiar la faza PAC....deci clar lucru ca o ai si in docuemntatia finala....de ce nu e?....nu stiu!

Sau te poti duce la OAR, cu contractu' de proiectare si sa faci o reclamatie scrisa...Ma rog, e bine sa'i ceri in mod oficial restu' de documentatie dupa care, daca refuza, faci reclamatia smile.gif...Este important ca denumirea proiectului de PT si DDE sa fie specificate in contract, astfel incit sa fii acoperit....

Apropo!...Tu ti'ai onorat obligatiile fata de el?...Daca tot speri la el sa fie "usa de biserica"....e bine si tu sa te incadrezi in profil smile.gif....

Pai nu ai citit ultimul rand din postul anterior? ...tocmai ca eu am fost corect si am platit si la timp!!!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.