geodezie2
22nd April 2008, 14:39
Multumesc Aya pentru mesajul personal si pentru urari.
Iata-ne intorsi. Voiajul a fost foarte bun, atata ca vremea a fost foarte rece, prea rece pentru gustul nostru, mai ales ca plecam din hotel la 9 si reintram intre 19...21 dupa caz si posibilitati. Au fost zile in care aproape ne-am congelat, desi aveam pe noi tot ce puteam pune, 2 pulovere si fasul captusit. Te patrundeau pana la piele, nu stiu cum, cele 3 grade de dimineata, care la pranz nu deveneau mai mult de 8, plus un vant destul de rece aproape mereu. Chiar si cand era soare, nu reusea sa incalzeasca decat prea putin. Chestia asta ne-a facut sa adaptam programul si sa intram in muzee cand simteam ca nu mai putem. Intr-o zi ne-a prins o ploaie jumatate apa jumatate mazariche de gheata, o ... placere. Nu-mi mai simteam mainile.
Spre sfarsitul perioadei frigul s-a mai domolit. Acum se aude ca va fi din ce in ce mai bine. Chiar daca anuntau 12 grade la ora 14, cu vantul si cu tot restul, eu nu cred ca s-a ajuns la aceasta temperatura.
Pentru cei care pleaca in zilele urmatoare, iata recomandarile si precizarile personale:
1. Abonamentul optim de transport pe toate liniile este TravelCard, pe 7 zile, care pt zonele 1+2 este 24,20 lire. Nu e nominal, e un card Oyster pe care iti incarca ce vrei, fie abonamentul de tip chiar Oyster (dar nu are rost), fie Travelcard pe ce zone vrei, pe 1, 3 sau 7 zile. Desigur preturile difera. Dar o calatorie izolata cu bilet e 4 lire. Nu e nimeni nebun sa dea atata.
2. Preturile la orice sunt f scumpe daca le raportezi la leii nostri. Exemplu: 0,20...0,50 lire o intrare la wc. Orice flecustetz de cadou - 2 lire. Deci nu mai transformi in lei, ca sa nu innebunesti si sa-ti strici vacanta. Micul dejun englez de la hotelul Omega a fost ff consistent. In rest am luat sandvisuri din oras, sunt f multe chioscuri sau buticuri cu mancare, cu sandvisuri triunghiulare, 2 sau 3 la un pachet, cu preturi intre 1...3 lire. Sunt supermarketuri numite Tesco, unde mai iei ceva dulciuri, sandvisuri, sucuri, fructe, etc. Mai sunt si supe calde, un fel de creme de legume, pe care ei le beau in metrou sau pe strada, puse in niste pahare mari, speciale. Pentru seara ne-am luat de la Tesco chifle, cascaval, sunca, dulciuri si ne-am facut ceai (am avut la noi fierbatorul, cani, zahar, pliculete de ceai). A fost o chestie ideala pentru frigul intrat bine in oase...
3. In a doua saptamana am iesit la Hampton Court si la Oxford. La gara in primul caz ne-au dat bilete de tipul 2 in 1, care dau posibilitatea, pe baza unui prospect si a biletelor doveditoare sa intri la f multe atractii cu pretul unui singur bilet. Din pacate pentru noi asta a venit cam tarziu, ca intrasem la majoritatea cumparand 2 bilete (Mme Tussaud, Aquarium (care chiar nu merita), Westminster Abbey, Tower of London, Tower Bridge). Am folosit sistemul la Hampton Court (economie 13,30 lire !!!), Clink Prison (idem 5 lire), Shakespeare Globe Theater (idem 5 lire). Prospectul are 3 posibilitati de utilizare, dar se mai gasesc prin statiile de metrou. Am luat pentru niste prieteni care pleaca pe 24 si vor folosi biletele noastre de tren...
4. La hotel ne-au dat un plan turistic gratuit, rosu, pe care apare scris mare de tot "20% reducere". Acel plan are pe el un cod si il poti folosi la anumite obiective cu reducerea respectiva. L-am folosit si pe acesta la vreo 2-3 obiective.
5. Plimbarea cu London Eye e foarte frumoasa si merita banii. Si la Mme Tussaud mi-a placut, iar in comparatie cu Musée Grévin din Paris nu e deloc mai prejos. Desigur cine are timp are cu ce se delecta la Galeria Nationala, la Portrete, la Victoria si Albert, la Muzeul de istorie naturala (unde localul e splendid). La British mergi numai la obiect si daca vrei neaparat sa vezi o anumita chestie (frizele de la Acropolis, Mesopotamia, Egiptul). Daca ai fost la Louvre, nu mai are rost. A nu se pierde Westminster Abbey (430 trepte la top, dar merita), St Paul Cathedral, Buchingham Palace (schimbarea garzii e la 11.30, dar nu zilnic, nici nu anunta, dar e foarte placuta ceremonia, as zice chiar impresionanta - atentie ca vin pe la 11.15 de la Garda calare pe Mall, cu muzica), Parlamentul, Turnul Londrei, Tower Bridge, in fine, obiectivele ff celebre si cautate. Noi am umblat mult si prin alte zone si cartiere. Mereu vezi cate ceva interesant. Din pacate la teatru nu am fost, desi ar fi trebuit.
6. Daca esti obosit, poti sa te plimbi cu autobuzul, la etaj, de exemplu cu linia 15, 23, 36, etc., de la un capat la celalalt.
7. Strazile foarte frumoase ar fi: Pall Mall, Piccalilly, Strand, Regent Street, Oxford Street. Cartiere selecte - Kensington, Myfair, Holborn.
8. Din punctul meu de vedere insa Londra se situeaza cu nota 9 dupa Paris si Roma, care au clar 10, chiar daca Roma e cam murdara pe jos... si la egalitate cu Budapesta si Atena.
9. Am fost ff multumita de British Airways si de terminalul 5 de la Heathrow care e fulminant, desi cam criticat.
Astept intrebari de la cei care pleaca in viitorul apropiat. O sa pun pozele pe Picasa, va anuntz cand platesc taxa acolo.
Cu bine tuturor.
Goauld
23rd April 2008, 10:07
Salutare
Am citi cam tot ce ati scris aici si acum nu mai am rabdare sa ajung si eu in Londra sa vad toate cele. Plecarea mea e pe 20 iunie, dar din pacate nu pot sta decat un weekend prelungit. Pe 24 va trebui sa ma sui in avion spre casa. Deci voi avea 4 zile acolo.
Acum, intrebarea mea este (in special pt Aya): care e politica britanicilor vis-avis de fotografiatul pe strada/in muzee/etc. Se percepe o extra taxa? Daca da, cam cat?
Multumesc
Alexandru AST
24th April 2008, 15:51
Salutare! Am ocazia sa plec in Londra (Victoria) 3 zile (impreuna cu prietena), mi-am facut un asa-zis program pentru cele trei zile, as vrea sa il vedeti si voi si sa va dati cu parerea, daca va fi ok sau va fi pe fuga:
Ziua1, (incepand cu ora 13:30) Tur de centru: Buckingham Palace, Green Park, Picadilly Circus, vizita la National Gallery, Trafalgar Square, House of Parliament, Big Ben, Westminster Abbey, Westminster Cathedral
Ziua2: Croaziera pe Tamisa pana la Greenwich, Vizita Greenwich si Observator, plimbare prin zona, Croaziera pe Tamisa pana la Tower Bridge, Plimbare pe jos pe malul Tamisei pana la Millenium Bridge, St Paul's Cathedral, London Eye
Ziua3: Vizita la muzee: Science, Victoria & Albert, Natural History, plimbare pe Oxford Street
Va rog sa imi spuneti daca exista si alte atractii care ar trebui vizitate (in afara de Madame Tussaud's - hate that! si British Museum - nu prea ne pasioneaza)
Multumesc!