Serv_Electronics
21st November 2006, 10:43
Imi trebuie sa alimentez un led la 2 baterii AA si randamentul sa fie maxim. Pentru asta am construit un mic generator de frecventa, pentru ca led-ul sa "palpaie" cam cu o frecv de 50 Hz incat sa nu se obs. Am ajuns la un consum cam de 14 mAh.Cam in cat timp mi s-ar consuma niste baterii normale? Ce capacitate au? cum aflu cat timp (in zile) functioneaza?
mister_rf
21st November 2006, 11:39
An AA battery is a dry cell-type battery commonly used in portable electronic devices. The electrical output of alkaline batteries of this size is 1.5 volts, 1800 to 2600 mAh, while rechargeable batteries commonly have a 1.25 V output. The nominal voltage output of an AA battery is the same as that of an AAA battery, C battery or D battery; however, AA batteries provide power for a longer period than AAA batteries (hence their larger size), and for less time than C or D batteries, which in turn are larger than AA cells. An AA cell measures up to 51 mm long, 15 mm in diameter, and weighs approximately 23 g (1.97 x 0.56 inches and 0.81 ounces).
http://home.att.net/~mikemelni1/battery3.html
http://www.techlib.com/reference/batteries.html
http://en.wikipedia.org/wiki/AA_battery
Deci teoretic 1800/14=128 ore ~ 5zile
SuperDuper
21st November 2006, 12:35
QUOTE(Serv_Electronics @ Nov 21 2006, 03:43)

Imi trebuie sa alimentez un led la 2 baterii AA si randamentul sa fie maxim. Pentru asta am construit un mic generator de frecventa, pentru ca led-ul sa "palpaie" cam cu o frecv de 50 Hz incat sa nu se obs. Am ajuns la un consum cam de 14 mAh.Cam in cat timp mi s-ar consuma niste baterii normale? Ce capacitate au? cum aflu cat timp (in zile) functioneaza?
Randamentul obtinut de tine este mai mic decat o rezistanta inserianta cu LED-ul. La un curent de 10mA (nu stiu cat bagi prin LED acuma, este greu de estimat/masurat deoarece il alimentezi in impulsuri).
Oricum estimarile de mai sus mi se par entuziaste, in camera mea foto, un acumulator de 2500mA tine de vreo 2-3 ori mai mult decat o baterie alcalina Energizer.
aeon
21st November 2006, 14:05
exista niste usi de apartament cu sonerie incorporata; butonul de sonerie are un led rosu in interior care e tot timpul aprins
am mai multi vecini cu asemenea usi, functioneaza cu 2 baterii si stiu cel putin unul la care au cam 3 luni de cand nu le-a schimbat si ledul e tot parins, iar soneria functioneaza
baterii nu stiu ce sunt, dar sigur nu acumulatori ci unele obisnuite
chilly willy
21st November 2006, 15:40
Treaba aia cu capacitatea bateriilor data de producatori are si o capcana pentru ca aceasta capacitate e considerata pana cand tensiunea bateriei e 0.9 V(pentru bateriile normale sau alcaline) dar practic putine aparate portabile mai merg la aceasta tensiune(4 baterii ar da cam 3.6V tensiune finala),de aceea nu vei putea folosi toata capacitatea.In plus odata cu descarcarea bateriei se consuma apa din ea ceea ce duce la cresterea rezistentei interne,astfel ca tensiunea in sarcina va fi si mai mica.La acumulatori tensiunea finala de descarcare e 1.18V deci foarte putun diferita de cea de 1.25 V de start si rezistenta lor interna care e oricum mai mica de cca 2,5x decat a bateriilor alcaline nu creste sesizabil cu descarcarea ceea ce explica de ce acumulatorii tin mai mult mai ales la consumatori mari cum sunt camerele foto.Probabil ca o sonerie cu baterii poate tine cateva luni daca foloseste baterii mari R20 si alimenteaza ledul la 1-1,5 mA.Cred ca cel mai avantajos sa faci un montaj cu led ar fi sa-l alimentezi printr-un generator de curent constant cu un tranzistor cu germaniu daca mai poti gasi vreunul pt ca ar consuma doar 10 mA si ar permite o tensiune finala a bateriilor de cca 2V.
mister_rf
21st November 2006, 21:39
QUOTE(chilly willy @ Nov 21 2006, 15:40)

La acumulatori tensiunea finala de descarcare e 1.18V deci foarte putun diferita de cea de 1.25 V
Nu. Se ia in considerare o tensiune de aproximativ 1- 1.1V ...
Si o baterie alcalina rezista mai mult timp la curenti mici. Incercati acest lucru la pagere, microfoane wireless, ceasuri, sonde de temperatura, etc.
In aceste aplicatii curentul de descarcare face inutilizabil un acumulator clasic.
The normal voltage of a NIMH cell, is roughly 1.2V.
The cell voltage can be as high as 1.8V under charge.
As the cell ages over it's appx 500 cycle life, the peak voltage under charge increases.
The cell voltage is 1.0V at discharge. You can continue to 0.9V, but in most applications this only results in a few more seconds or minutes of run time.
SuperDuper
22nd November 2006, 02:24
QUOTE(mister_rf @ Nov 21 2006, 14:39)

Nu. Se ia in considerare o tensiune de aproximativ 1- 1.1V ...
Si o baterie alcalina rezista mai mult timp la curenti mici. Incercati acest lucru la pagere, microfoane wireless, ceasuri, sonde de temperatura, etc.
In aceste aplicatii curentul de descarcare face inutilizabil un acumulator clasic.
Nu am negat utilitatea bateriilor la consumatorii mici - asta pentru ca stiu cat de mare este curentul de autodescarcare al acumulatorilor - de aia mi-am luat acumulatori Sony Eneloop, sa nu mai am probleme de acest gen. Pentru curenti de 1-2 mA cele mai utile sunt bateriile cu litium:
http://www.energizer.com/products/lithium/default.aspx
chilly willy
22nd November 2006, 09:01
Chiar si daca tensiunea finala e 1V tot cam aia e,putine aparate tolereaza o scadere de 33% a tens de alimentare si dupa graficul ala daca iei o tens finala de 1,2V(mai apropiata de realitate)observi ca nu poti descarca bateria decat 45-80% in functie de sarcina.La acumulatori am vazut pe graficul ala ca e 1,1 dupa care cade foarte abrupt(eu stiam de la cei NiCd dar se pare ca la cei NiMh e o mica diferenta),oricum curba de descarcare e mult mai plata ca la baterii.
Serv_Electronics
23rd November 2006, 17:07
am folosit schema atasata. am reglat cond in asa fel incat sa clipeasca cu o frecv cam de 60Hz. Consumul nu am reusit sa-l masor exact din cauza frecventei.Am masurat pe AC si ar fi cam pe la 15mA, pe un led rosu (nu alb sau albastru- care consuma mai putin.) mi s-a impus sa folosesc led rosu. Totusi cred ca randamentul montajului este mai mare folosind schema alaturata decat daca as inseria o rezistenta pt limitarea curentului. Am obs si eu led-urile alea de la soneriile de pe usa, mie imi trebuie sa se aprinda mai puternic de atat.
A vazut cineva led-uri cu diametrul mai mare de 20 mm ? mi-ar trebui cam de 50 mm - rosu- pt inceput 50 buc.
SuperDuper
23rd November 2006, 18:10
QUOTE(Serv_Electronics @ Nov 23 2006, 10:07)

am folosit schema atasata. am reglat cond in asa fel incat sa clipeasca cu o frecv cam de 60Hz. Consumul nu am reusit sa-l masor exact din cauza frecventei.Am masurat pe AC si ar fi cam pe la 15mA, pe un led rosu (nu alb sau albastru- care consuma mai putin.) mi s-a impus sa folosesc led rosu. Totusi cred ca randamentul montajului este mai mare folosind schema alaturata decat daca as inseria o rezistenta pt limitarea curentului. Am obs si eu led-urile alea de la soneriile de pe usa, mie imi trebuie sa se aprinda mai puternic de atat.
A vazut cineva led-uri cu diametrul mai mare de 20 mm ? mi-ar trebui cam de 50 mm - rosu- pt inceput 50 buc.
Pai tranzistorul ala inseriat este probabil cu Si. La 0.6V cadere de tensiune pe jonctiune si un curent mediu de 15mA ai deja niste pierderi mai mari decat pe un rezistor echivalent.
Incerca sa ai elementul de comutare un FET (cu rezistenta canalului in stare ON cat mai mica, unul din seriile de comutatie) sau macar ceva cu Ge.
yo9hrb
23rd November 2006, 18:37
QUOTE(chilly willy @ Nov 21 2006, 15:40)

Cred ca cel mai avantajos sa faci un montaj cu led ar fi sa-l alimentezi printr-un generator de curent constant cu un tranzistor cu germaniu daca mai poti gasi vreunul pt ca ar consuma doar 10 mA si ar permite o tensiune finala a bateriilor de cca 2V.
Am eu o gramada de EFT-uri dintr-o masina de calcul strabuna.
chilly willy
24th November 2006, 11:22
schema respectiva e un oscilator de tip basculant astabil din care iti lipseste un rezistor.Daca studiezi schema observi ca atunci cand tranzistorul pnp e saturat curentul prin jonctiunea baza-emitor a tranz npn e limitat doar de rezistenta interna a bateriei,deci lipseste un rezistor intre colectorul tz pnp si baza tz npn.Randamentul e mult mai mic decat numai cu un rezistor in serie cu ledul iar tens finala a bateriilor va fi mai mare.Credeam ca ai facut un oscilator care are drept sarcina un traf pe ferita si sa poti folosi mai bine tens bateriei.Led-urile rosii suint mai eficiente pt ca au tensiunea de deschidere cea mai mica (cca 1,6V),dar ochiul vede mai bine verdele si conteaza mult daca e capsula cu transparenta mare.
Serv_Electronics
25th November 2006, 13:07
Pana la urma voi folosi un led alb cu o rezistenta inseriata. consuma cam 1.2 mAh si daca o baterie obisnuita are cam aprox 1200 mAh ar tine cam 1000h ceea ce e bine. problema s-a rezolvat.
cineva pe forum (mai sus) zicea sa folosesc un montaj cu un fel de transformator cu ferita, ca in lanternele alea cu o baterie? am facut si asta dar nu are pierderi mai mari ?
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.