interupator programabil...

dorin_boca

salut,

nu stiu cum s-ar numi in engleza ca sa caut pe google. ce ma intereseaza e un intrerupator programabil, dar cu ciclu constant ca sa zic asa.

am nevoie de el ptr acvariu, si trebuie sa controleze 2 lumini (cea de noapte si cea de zi). am gasit prin magazine ceva similar dar numai cu o singura programare.

sa zicem lumina de zi e A si cea de noapte B. am nevoie ca A sa mearga de la 7.30am-9pm iar B de la 9pm-7.30 pm. si asta 365 zile/an

ceva idei de unde as putea sa cumpar asa ceva?!

mersi ptr orice sugestie,

dorin
danutgalati81
o solutie mai de casa pionierilor ar fi sa folosesti 2 ceasuri cu alarma de alea la 38 de mii.
cand suna alarma la primul ceas sa inchida lumina de zi si sa deschida aia de noapte iar cand suna la al doilea sa inchida lumina de noapte si sa o deschida pe aia de zi. schema mai departe nu stiu sa ti-o dau dar un electronist chiar si incepator ar trebui sa stie sa ti-o faca.

dorin_boca
pai asta voiam sa insinuez, daca ar putea cineva sa o contruiesca ptr mine si o cumpar.

e cineva interesat?!

mersi
mister_rf
Cel mai simplu este sa folosesti doua timere independente, fiecare comandand o lampa...

Sau daca actionarea luminilor este complementara, se va modifica un astfel de timer pentru a monta in locul releului existent, care are un singur contact de tip NO (normally open-contact deschis) cu alt releu cu doua contacte NC (normally closed-contact inchis) si NO (normally open)...
In acest fel la actionarea normala din timer se conecteaza un circuit iar la deconectare al doilea. cool.gif
iulicutu
Se gaseste in comert exact ce vrei tu. Exista in varianta electomecanica mai ieftina si electronica mai scumpa.
mister_rf
QUOTE(iulicutu @ Nov 20 2006, 19:01) *
Se gaseste in comert exact ce vrei tu. Exista in varianta electomecanica mai ieftina si electronica mai scumpa.

Nu stiu daca exista varianta cu doua iesri comandate pe un singur timer...
Dar asa cum am incercat sa propun am facut un test cu o versiune electronica de timer.
Varinta este acesta:

Am desfacut timerul:

si am observat ca releul de comanda are comutare cu un contact NC si altul NO.

De aceea se poate modifica usor pentru a fi folosit la comanda separata a doua circuite.
Pentru acest lucru se taie cu un cuter cablajul pentru a separa contactele de tip NC.

Acolo trebuie lipit un fir suplimentar care sa alimenteze circuitul.
Fiecare circuit mai foloseste un fir in comun, fir care vine direct de la stecher/priza, practic in acest montaj are culoarea albastra iar in desen figurat cu galben:

Mai urmeaza adaugarea unei prize aparente cu protectie conectata la al doilea circuit si obtinem un automat cu doua circuite complementare. cool.gif
dorin_boca
salut,

ti-am urmat sfatul si am cumparat un timer.

problema e ca nu imi dau seama cum pot sa separ NC-ul caci pare deja separat.

problema e ca am parte constat de curent intre extreme.

acum ce fac? pls help!

mersi in avans,

dorin

Sofian
l-ai cumparat degeaba ptr ca el poate sa comande in felul urmator daca tai circuitul cum a zis mister_rf o sa obtii trei borne la care
daca legi doua becuri unul o sa stea tot timpul aprins iar cind se stinge se aprinde celalalt

ptr asta i-ti trebuie sa i-ti cumperi un controller de acvariu special sau unul cu doua iesiri independente si programarea deasemeni
dorin_boca
pai asta si vreau, ca atunci cand se stinge lumina de zi sa intre cea de noapte!!!
mister_rf

Cred ca ai nevoie de un alt releu...

La acest programator lipsesc contactele nefolosite de tip NC.
Totusi in foaia de catalog a releelor sunt prezente (la modele asemanatoare) si contactele de tip NC:
http://www.songle.com/pdf/2005108151136SMIH-1.pdf

Incearca sa desfaci releul sa verifici daca contactele suplimentare au fost taiate sau scurtate la montaj. rolleyes.gif
dorin_boca
atunci mai cumpar inca unul si am terminat povestea. oricum fu incredibil de ieftin.

mersi la toata lumea ptr ajutorul acordat!!!

dorin
ghimpe--
QUOTE(dorin_boca @ Nov 21 2006, 23:54) *
[...] oricum fu incredibil de ieftin.

Cam cat de ieftin si de unde l-ai cumparat? dry.gif
{BadBoy}
cat costa o jucarie de-asta ?
fenobarbital
cel mai ieftin, pe care l-am gasit a fost 19,03 lei noi; are un releu imens de 30A in el; care cumparat separat ar costa vre-o 4,50...
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.