Demolare debara si camara

ANDREIASH
Salutare,

O treime din bucataria mea este ocupata de o debara cu intrare din hol si o debara cu intrare din bucatarie, acestea doua fiind una in prelungirea celeilalte. Antreprenorul mi-a zis ca peretii nu sunt de BCA, dar nici de rezistenta nu pot fi.
El s-a oferit sa ia niste mostre de structura si ca daca observa el (nu stiu cum) ca nu este de rezistenta, il putem darama.
Intrebarea mea este cat de legal este acest lucru? Cum se face acest lucru corect. Daca e nevoie de vreun arhitect, stiti vreunul pentru sectorul 3 care sa imi scoata autorizatiile necesare?

Daca observam (din nou nu imi dau seama cum) ca acestia nu sunt pereti de rezistenta, este ok sa ii daramam intai si apoi sa asteptam autorizatiile? Din cate stiu toti vecinii si-au daramat acesti pereti , dar fara autorizatie

blocul este din Titan, in A-uri

Multumesc
aeon
nu sunt pereti de rezistenta si pot fi daramati
intrebarea ar fi: de ce vrei sa-i darami?
prima debara este foarte utila pentru ca e mare, are usa (banuiesc ca nu ai pivnita in alta parte); in a doua, cea cu intrare din bucatarie, poti sa bagi aragazul + hota si sa scapi de "mirosuri "

dar presupun ca vrei sa spargi toti peretii ca tot romanul sa fie spatiu larg tongue.gif
ANDREIASH
am boxa destul de mare si pot depozita acolo . Din pacate nu am suficient timp sa gatesc deci mirosurile nu o sa fie o problema.
Multumesc mult pentru raspuns dar de unde stii atat de sigur ca nu sunt pereti de rezistenta? BCA nu este sigur, iar antreprenorul cica sunt niste placi somehow si pot aparea probleme de aprobari
aeon
am boxa destul de mare si pot depozita acolo . Din pacate nu am suficient timp sa gatesc deci mirosurile nu o sa fie o problema.
Multumesc mult pentru raspuns dar de unde stii atat de sigur ca nu sunt pereti de rezistenta? BCA nu este sigur, iar antreprenorul cica sunt niste placi somehow si pot aparea probleme de aprobari

despre autorizatie nu stiu daca pune probleme,

am un ap. identic (cred, mai precis cum intri de afara pe hol, imediat in dreapta e usa la debara, apoi usa la bucatarie si din bucatarie niste usi ca de dulap catre a doua debara),
dar am vazut intr-un plan al unui vecin care umbla dupa autorizatie cu mult timp in urma ca acei pereti nu sunt de rezistenta, dar sunt dintr-un fel de beton subtire si pun probleme la daramat..
ANDREIASH
QUOTE(aeon @ Nov 15 2006, 17:52) *
despre autorizatie nu stiu daca pune probleme,

am un ap. identic (cred, mai precis cum intri de afara pe hol, imediat in dreapta e usa la debara, apoi usa la bucatarie si din bucatarie niste usi ca de dulap catre a doua debara),
dar am vazut intr-un plan al unui vecin care umbla dupa autorizatie cu mult timp in urma ca acei pereti nu sunt de rezistenta, dar sunt dintr-un fel de beton subtire si pun probleme la daramat..

da, intr-adevar apartamentul este identic.
inteleg ca tu nu ti-ai demolat acei pereti, dar vecinul i-a demolat. stii cumva daca o fi luat autorizatiile?

multumesc inca o data pentru ajutor
gabip
Eu stau tot in intr-un "A" si i-am darmat. Sunt pereti din beton armat, de 8 cm. Se pot darama, nu sunt pereti de rezistenta. Eu am vrut sa mut si usa de la bucatarie mai pe centrul peretelui (daca am desfiintat debaraua) si m-am trezit ca a picat peretele. La fel, un pishpirel de 8 cm (cel dintre bucatarie si hol). I-am daramat inainte de autorizatie ca eram in criza de timp, dar am avut noroc de vecini care au marait, dar n-au facut reclamatie. Ulterior mi-am scos proiectul cu aprobari, e bine pt cadastru/vanzare ulterioara. La arhitect am mers la plezneala, nu trebuie sa fie din acelasi sector, oricum, poti intreba la primarie, au ei oamenii lor.
Oricum, daca nu ma insel, n-ai cum sa scapi de mini-peretele despartitor dintre camara si debara, intrucat contine pluviala, aerisirea de la subsol si aerisirea de la camarile de pe scara. Mie mi-a convenit si asa, intr-o parte am bagat frigiderul, intr-alta masa.
Succes.
tavio
situatie asemanatoare: camara in continuarea debaralei.
la mine, intre cele doua este un cos de aerisire asa ca n-am putut sa dau jos
decat peretele de la camara

mie mi s-a spus asa:
-trebuie sa obtii certificat de urbanism
-trebuie o declaratie notariala prin care te obligi sa-ti transporti molozul la o groapa de gunoi (sau cam asa)
-trebuie sa faci proiect (era vreo 2,5 mil anul trecut)
-dupa toate astea vin cei de la disciplina in constructii

succes!
duzu
Am si eu niste intrebari.

1. Cu ce ati dat jos peretii aia cu structura fier-beton de 8 cm grosime si cat timp v-a luat lucrul asta?
2. Cat timp a durat sa obtineti autorizatia finala de recompartimentare si cam la ce suma s-a ajuns cu toate cheltuielile aferente?
3. In caz ca nu ati daramat voi peretii .. cat v-a costat acest serviciu?

Thanks.
renderman
Nu ai voie sa faci nici o modificare fara autorizatie de construire. Daca aveti vecini cu care stiti ca nu va intelegeti, aveti mare grija, proiectul &shit va costa mai putin decat amenda.
Mosotti
QUOTE(tavio @ Nov 16 2006, 14:16) *
situatie asemanatoare: camara in continuarea debaralei.
la mine, intre cele doua este un cos de aerisire asa ca n-am putut sa dau jos
decat peretele de la camara

mie mi s-a spus asa:
-trebuie sa obtii certificat de urbanism
-trebuie o declaratie notariala prin care te obligi sa-ti transporti molozul la o groapa de gunoi (sau cam asa)
-trebuie sa faci proiect (era vreo 2,5 mil anul trecut)
-dupa toate astea vin cei de la disciplina in constructii

succes!

sau mai bine spargi pur si simplu si platesti 2 tigani sa duca molozul la scara vecina, cum fac toti oamenii sanatosi la cap
tavio
QUOTE(duzu @ Nov 17 2006, 12:29) *
Am si eu niste intrebari.

1. Cu ce ati dat jos peretii aia cu structura fier-beton de 8 cm grosime si cat timp v-a luat lucrul asta?
2. Cat timp a durat sa obtineti autorizatia finala de recompartimentare si cam la ce suma s-a ajuns cu toate cheltuielile aferente?
3. In caz ca nu ati daramat voi peretii .. cat v-a costat acest serviciu?

Thanks.

subliniez: mie mi s-a spus nu inseamna ca am si facut asa biggrin.gif

eram intr-o criza fantastica de timp asa ca am incercat sa ma ocup de acte dupa.
am obtinut certificatul de urbanism, declaratia notariala, aprobarea bancii (casa fiind luata cu credit)
am fost la disciplina in constructii si in final am lasat-o balta. birocratia ucide!

peretele despartitor camara/bucatarie era din bca asa ca nu a fost o problema.
dupa cum spuneam as fi spart mai mult daca nu era cosul respectiv din placi de beton.
si asa 'gālma' ala care a dat jos bca-ul , spargea in prostie si la placile alea (eu nu eram acasa),
noroc ca a venit o vecina sa-mi lase niste amenintari dragutze ca altfel nu se oprea idiotul,
desi stabilisem clar ce avea de facut. pana la urma a trebuit sa refac cosul respectiv.
de caratul molozului s-au ocupat 'meseriasii lui peste' care aveau un transporter.
macar de atata lucru au fost si ei buni.

la mine problema a fost ca a trebuit sa mut teava de gaze.
pana la urma, am facut-o si pe asta, cu proiect, aprobari, etc, la vreo luna si jumatate dupa ce am terminat cu gresia. death.gif

parerea mea este sa verifici ca nu cumva in spatele placilor de beton sa fie ceva tevi.
cred ca cel mai usor se dau jos daca pui flexul pe ele.

succes si noroc cu meseriasii !

QUOTE(Mosotti @ Nov 17 2006, 15:25) *
sau mai bine spargi pur si simplu si platesti 2 tigani sa duca molozul la scara vecina, cum fac toti oamenii sanatosi la cap

biggrin.gif
da, poti sa pui molozul si in oala cu ciorba, insa musai sa dai si declaratia respectiva.
renderman
QUOTE(tavio @ Nov 17 2006, 20:10) *
D
da, poti sa pui molozul si in oala cu ciorba, insa musai sa dai si declaratia respectiva.

Declaratia lu' peste... cine va tot spune bazaconiile astea? Daca vrei sa stii ce trebuie sa contina un proiect pt asa ceva mai bine intreaba... Nu exista o astfel de declaratie. Intr-adevar pt PAC trebuie sa ai un CONTRACT cu o firma de salubritate pt preluarea molozului, insa acesta se da doar daca ai luat certificat de urbanism si este egal cu zero daca nu ai autorizatia de construire.
tavio
QUOTE(renderman @ Nov 17 2006, 20:27) *
Declaratia lu' peste... cine va tot spune bazaconiile astea? Daca vrei sa stii ce trebuie sa contina un proiect pt asa ceva mai bine intreaba... Nu exista o astfel de declaratie. Intr-adevar pt PAC trebuie sa ai un CONTRACT cu o firma de salubritate pt preluarea molozului, insa acesta se da doar daca ai luat certificat de urbanism si este egal cu zero daca nu ai autorizatia de construire.

prietene, daca nu crezi, intreaba la ps2 - serviciul urbanism.
gabip
Asta cu declaratia de carat moloz nu prea o cred. Doar sa se fi schimbat ceva de acum 4 ani, desi ma indoiesc ca scapa ei ocazia sa mai ia un ban. Se face musai contract cu o firma de salubrizare. Ca o folosesti sau nu, ca e un pret minim au ba, asta e alta poveste. Dar contract se face, vrand-nevrand.
Toata distractia cu aprobarile m-a dus parca la vreo 7-8 milioane. Vreo 100$ la arhitect, vreo 150$ la aia care de fapt isi dau ok-ul ca se pot darama peretii, 1 milion pe la REBU. O atentie mica pe ici-colo. Norocul meu a fost ca nu m-am ocupat direct, ci altcineva care era in aceeasi situatie. A durat aproape 2 luni. Intr-adevar, e de mers in vreo 4-5 locuri, dar nu mai tin minte exact care.
Daramatul in sine nu poate sa coste prea mult. Daca te plictisesti, pui mana pe baros si ii dai singur jos.. tongue.gif
Glumes, nu e asa simplu precum pare (la beton armat).
renderman
QUOTE(tavio @ Nov 17 2006, 23:27) *
prietene, daca nu crezi, intreaba la ps2 - serviciul urbanism.

Mai bine te duci tu acolo, prietene console.gif
tavio
QUOTE(renderman @ Nov 18 2006, 15:02) *
Mai bine te duci tu acolo, prietene console.gif

am fost prietene, am fost...
nu prea inteleg de ce te-ai ofuscat asa! peacefingers.gif
ImDrunk
QUOTE(ANDREIASH @ Nov 15 2006, 14:06) *
Salutare,

O treime din bucataria mea este ocupata de o debara cu intrare din hol si o debara cu intrare din bucatarie, acestea doua fiind una in prelungirea celeilalte. Antreprenorul mi-a zis ca peretii nu sunt de BCA, dar nici de rezistenta nu pot fi.
El s-a oferit sa ia niste mostre de structura si ca daca observa el (nu stiu cum) ca nu este de rezistenta, il putem darama.
Intrebarea mea este cat de legal este acest lucru? Cum se face acest lucru corect. Daca e nevoie de vreun arhitect, stiti vreunul pentru sectorul 3 care sa imi scoata autorizatiile necesare?

Daca observam (din nou nu imi dau seama cum) ca acestia nu sunt pereti de rezistenta, este ok sa ii daramam intai si apoi sa asteptam autorizatiile? Din cate stiu toti vecinii si-au daramat acesti pereti , dar fara autorizatie

blocul este din Titan, in A-uri

Multumesc

Asa era si la mine aveam in bucatarie o debara imensa care imi ocupa cam 25% din bucatarie sad.gif peretii nu erau din BCA si tin minte ca o fost destul de greu sa ii daramam da pana la urma tot i-am dat jos smile.gif nu ai nevoie de nici un fel de autorizatie arhitecti si alte prosti smile.gif cel putin la mine nu o fost nevoie de asa ceva
duzu
QUOTE(ImDrunk @ Nov 19 2006, 12:40) *
Asa era si la mine aveam in bucatarie o debara imensa care imi ocupa cam 25% din bucatarie sad.gif peretii nu erau din BCA si tin minte ca o fost destul de greu sa ii daramam da pana la urma tot i-am dat jos smile.gif nu ai nevoie de nici un fel de autorizatie arhitecti si alte prosti smile.gif cel putin la mine nu o fost nevoie de asa ceva

Evident ca nu e nevoie de nici o autorizatie, doar traim in Romania. Cand va pica insa blocul, veti afla de acolo de sub daramaturi, post-mortem, ca era nevoie si de "nimicuri" ca astea si ptr voi si ptr alti vecini.

Si stau si ma minunez cand aud: "Eu mi-am daramat peretii mai de mult, cand nu era nevoie de autorizatie. Acum e lege sa nu faci altfel." Cum isi poate imagina cineva cu capul pe umeri ca poti sa darami pereti in apartament, fara ca cineva autorizat sa-si dea acordul ??? Evident insa, am zis la inceput, traim in Romania unde toata lumea de pricepe la orice.

Dati ba peretii jos .. nu faceti tara de ras! puke.gif
Mosotti
terminati cu prostiile, nu mai fiti absurzi bash.gif nu se darima nici un bloc daca iti darimi debaraua sau camara, indiferent cite borcane cu castraveti ar avea aialalti. nu sint inginer constructor, dar pun pariu cu oricine de-aici ca nici o cladire din aceasta galaxie nu se sprijina pe peretii de la camara wacko.gif toate prostiile alea cu nus cite certificate si aprobari sint niste absurditati, ca sa IA BANII. inteleg sa fie vorba de nus ce proiect daca te apuci sa spargi pereti intre camere sau dracu mai stie ce, dar sa urli ca se darima blocu daca spargi un perete de 5 cm e prea de ris lol.gif

daca nu am fi un popor format din indivizi care incerca sa se fure cit mai mult unii pe altii si am vrea sa darimam o debara, un asmenea dialog ar avea loc:

- buna ziua, as dori sa darim un perete subtire de la debara si mi-e frica sa nu-mi cada blocul in cap, imi faceti va rog un proiect sa primesc aprobarea?
- domle, tu te-ai timpit? ce dracu de proiect vrei? du-te si sparge rahatu ala de perete si lasa-ma ca am destule probleme cu zgirienoru la lucrez acuma
duzu
QUOTE(gabip @ Nov 16 2006, 13:29) *
Eu stau tot in intr-un "A" si i-am darmat. Sunt pereti din beton armat, de 8 cm. Se pot darama, nu sunt pereti de rezistenta. Eu am vrut sa mut si usa de la bucatarie mai pe centrul peretelui (daca am desfiintat debaraua) si m-am trezit ca a picat peretele.

... "Trezirea" - episodul 1.
clicu
Singurul care poate spune daca un perete este de rezistenta sau nu este proiectantul structurii.
Mosotti
...de-aia aprobarea ti-o poate da orice agarici coolspeak.gif
duzu
QUOTE(clicu @ Nov 20 2006, 11:49) *
Singurul care poate spune daca un perete este de rezistenta sau nu este proiectantul structurii.

Orice astfel de proiecte se documenteaza si se arhiveaza. Astfel "orice agarici" (ce detine cunostinte verificate in acel domeniu) va putea intelege si modifica proiectul (daca se poate).
Alex7
pune mana pe baros si arde`o in stanga si`n dreapta...platesti doi ciumpalaci ( mai zicea cineva asa tongue.gif ) sa`l duca noaptea la gunoi si gata naughty.gif

ps.: ai grija daca ai vecini dusmanosi ..pe mine s`au dus sa ma dea in gat la eON cand am pus centrala ca`mi facusem coloana separat de ei naughty.gif
Mosotti
si am si io o intrebare: de ce naiba locuiti intr-un bloc cu vecini dusmanosi? huh.gif
gabip
QUOTE(duzu @ Nov 20 2006, 10:33) *
... "Trezirea" - episodul 1.

Asta ce vrea sa insemne? Peretele a picat pentru ca nu era de rezistenta. Oricum, nu iti imagina ca picat precum in poveste, sufland peste el. Un perete de rezistenta nu s-ar fi lasat cu una, cu doua. Oricum, l-am trecut pe proiect si a fost aprobata fara nicio problema refacerea lui din rigips. Puteam sa-l las si fara, dar mie imi place ca sarmaua sa stea doar in bucatarie.
ANDREIASH
exact tipurile de raspunsuri contradictorii de mai sus am primit si in realitate. jumatate din oameni imi spuneau sa il dau jos si vad eu dupa aia, alta jumate sa nu il dau ca e jale..... worthy.gif

in concluzie, am zis sa nu iau decizia sa il dau jos doar asa pe auzite si apoi sa ma trezesc ca era de rezistenta ... doar stau acolo si m-ar afecta si pe mine. am adus acasa o doamna "structurista" (nu radeti, este o meserie, cum sunt doctorii, profesorii tongue.gif ), iar ea mi-a spus ca nu e de rezistenta si poate fi daramat, dar ca ar fi bine sa pastrez peretele dintre debara si camara, lucru care nu ma deranjeaza.

s-au pus baietii cu barosul pe el, a fost ceva de munca, dar e jos acum. Ca sa fiu in legalitate, o sa incerc sa imi iau si aprobari, dar mai incolo. Deocamdata era graba mare ca trebuiau sa puna oamenii gresie si faianta.

multumesc tuturor pentru sfaturi
agu
QUOTE(ANDREIASH @ Nov 20 2006, 22:14) *
exact tipurile de raspunsuri contradictorii de mai sus am primit si in realitate. jumatate din oameni imi spuneau sa il dau jos si vad eu dupa aia, alta jumate sa nu il dau ca e jale..... worthy.gif

in concluzie, am zis sa nu iau decizia sa il dau jos doar asa pe auzite si apoi sa ma trezesc ca era de rezistenta ... doar stau acolo si m-ar afecta si pe mine. am adus acasa o doamna "structurista" (nu radeti, este o meserie, cum sunt doctorii, profesorii tongue.gif ), iar ea mi-a spus ca nu e de rezistenta si poate fi daramat, dar ca ar fi bine sa pastrez peretele dintre debara si camara, lucru care nu ma deranjeaza.

s-au pus baietii cu barosul pe el, a fost ceva de munca, dar e jos acum. Ca sa fiu in legalitate, o sa incerc sa imi iau si aprobari, dar mai incolo. Deocamdata era graba mare ca trebuiau sa puna oamenii gresie si faianta.

Eu am facut aceeasi interventie acum 6 ani si am fost singurul din bloc care a facut-o legal , avand autorizatie de construire. Legea spune ca ptr. orice modificare adusa peretilor apartamentului iti trebuie autorizatie de construire , exceptia fiind montarea ferestrelor si a aparatelor de A.C. Nu stiu de unde confuzia creata cu pereti de rezistenta sau nu , de beton sau bca.
Amenda data de inspectia in constructii din cadrul primariei ( asta in cazul in care ai vecini binevoitori ) este intre 15 si 30 mil. si cu obligatia de a aduce apartamentul la starea initiala . Eu am primit o citatie si a trebuit sa le arat autorizatia.
Pe de alta parte nu e de glumit cum mai incearca unii ,, constructori '' de pe aici sa sugereze ca nu e nici o problema. Cunosc pe cineva care a incercat sa-si monteze un ventilator intr-o baie fara geam si ptr. ca vreo cativa vecini ,, destepti foc '' au spart nisa cu aerisirea comuna , practic au desfiintat aerisirea blocului .
Sunt altii care au astupat pluvialele si aerisirile din debara . Astfel exista pericole mari in caz de incendii sau scurgeri de gaze in bloc. Doamne- fereste , dar in asemenea cazuri cei in speta platesc....
Asa ca ...mare grija tuturor ! bigeyedsmiley.png
ImDrunk
La mine in scara singuru care o spart un perete si o facut-o cu autorizatie ii vecinu de la 1 care o mai cumparat un apartament si si-o facut scara interioara smile.gif urca de la un etaj la altu prin propriu apartament in rest toti cei care si-o spart o debara sau cine stie ce alte maruntisuri or facut-o fara autorizatie smile.gif
gabip
Treaba e cat se poate de clara. Legal, pt orice modificare, iti trebuie autorizatie, proiect, bla-bla. Ca in cazul tau se puteau darama peretii pt ca nu erau de rezistenta, lucru confirmat si de structurista, asta e alta poveste. Treaba e ca daca ai un vecin care vrea sa iti faca un bine, iti face reclamatie, iei amenda si te pun sa faci la loc. Sau iei amenda, dai spaga ca sa nu ii refaci, dar te pui instant pe obtinut de autorizatie. In concluzie, zi merci ca nu te-a reclamat inca nimeni, pune mana si ia autorizatie, ca sa nu-ti para rau mai tarziu.
ANDREIASH
gabip, exact asa voi face.
adica fac exact ca la carte, dar in alta ordine, intai daramam si apoi luam autorizatie.

multumesc
duzu
QUOTE(ANDREIASH @ Nov 20 2006, 22:14) *

M-ai inteles gresit (si poate mai sunt si altii care au facut la fel). Da-ti toti peretii jos, dar cu cap. Altfel poti face o mare prostie (vezi ce a spus agu mai jos) si apoi sa te plangi ca ai chipurile .. vecini "dusmanosi". Interesul meu - daca as fi vecinul tau - nu ar fi sa te pun sa platesti niste bani aiurea unora, ci sa am garantia ca modificarile (sau ce mai faci tu acolo) nu au efecte negative asupra mea si a drepturilor mele. E o chestiune de respect reciproc.

Ca fapt "divers" prin demersurile astea trec si eu acum. Tocmai d-aia am si pus intrebarile acelea la inceput.
Dar indiferent de ce spun unii sau altii prefer sa fac treaba legal. E corect in primul rand fata de mine.

Spor!

QUOTE(agu @ Nov 20 2006, 22:39) *
Eu am facut aceeasi interventie acum 6 ani si am fost singurul din bloc care a facut-o legal , avand autorizatie de construire. Legea spune ca ptr. orice modificare adusa peretilor apartamentului iti trebuie autorizatie de construire , exceptia fiind montarea ferestrelor si a aparatelor de A.C. Nu stiu de unde confuzia creata cu pereti de rezistenta sau nu , de beton sau bca.
Amenda data de inspectia in constructii din cadrul primariei ( asta in cazul in care ai vecini binevoitori ) este intre 15 si 30 mil. si cu obligatia de a aduce apartamentul la starea initiala . Eu am primit o citatie si a trebuit sa le arat autorizatia.
Pe de alta parte nu e de glumit cum mai incearca unii ,, constructori '' de pe aici sa sugereze ca nu e nici o problema. Cunosc pe cineva care a incercat sa-si monteze un ventilator intr-o baie fara geam si ptr. ca vreo cativa vecini ,, destepti foc '' au spart nisa cu aerisirea comuna , practic au desfiintat aerisirea blocului .
Sunt altii care au astupat pluvialele si aerisirile din debara . Astfel exista pericole mari in caz de incendii sau scurgeri de gaze in bloc. Doamne- fereste , dar in asemenea cazuri cei in speta platesc....
Anitta
Am si eu o intrebare, unde se pot gasi date despre amenzile care se dau pt modificarea peretilor unei locuinte?

QUOTE(agu @ Nov 20 2006, 22:39) *
ANDREIASH
Va mai rog frumos, cineva care are rabdare sa scrie aici pasii necesari si eventual persoane de contact autorizatie. Deocamdata nu stiu cum sa incep (adica trebuie sa incep cu un arhitect, dar nu sunt pe toate drumurile).

Multumesc.
gabip
http://www.jurnalul.ro/articol_49355/demol...ilor_costa.html

Pentru acte si amenzi. Valabil in proportie de 80-85%.

Primul pas e de mers la primarie (de sector), pentru cerere si obtinerea C.U. Dupa aia arhitect (iti pot recomanda ei) si restul (mai putin 7, 8 si 9). Exact-exact afli de la primarie.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.