problema joystick volan

Cadyllac

salutare, mai zilele trecute am zis sa iau un volan analogic ca sa o invat pe prietena mea sa se joace naughty.gif , mi-a zis ca se joaca dar numai cu volan smile.gif
treaba e in felul urmator; am cumparat un joystick i-need care e varza deadtongue.gif am cautat pe net modelul si am gazit si alte ''marci'' la acelasi model de volan. In fine acum ca faptul este consumat incerc sa-l readuc la normal.

Practic cand rotesc de volan 8° (daca nu mai mult) stanga, dreapta nu se intampla nimic, dupa care incepe sa se miste masina brusc am incercat in fel si chip, nu eu sunt de vina.

Am desfacut volanul si m-am uitat la...potentiometru !? Mi se pare cam aiurea, din cate stiu joystick-ul analogic are rezistenta semireglabila si nu potentiometru. Potentiometrul este de 10K si este infipt direct in volan, nu exista rotite sau alte mecanisme, este direct confusedsmiley.png

Am schimbat potentiometrul cu altul de 10k dar tot asa lucreaza. Partea nasoala este ca pt rezistenta semireglabila nu am cum sa o montez (evitand improvizatiile, momentan) , potentiometrul are surub

potentiometrul este asta:

cineva are vre-o idee ce e de faut??

later: am vazut pe net ca exista potentiometru analogic, e buna asa ceva?

multumesc anticipat
mister_rf
Un potentiometru se poate utiliza ca rezistenta variabila unind unul din capete la cursor... smile.gif
Deci nu vei gasi ''rezistente variabile'' ci numai potentiometre. Difera modul de conectare in circuit.

Rezistenta variabila foloseste doar doua borne: un capat si cursorul (de aceea al doilea terminal se leaga de regula la cursor):

Iar potentiometrul culege o parte din tensiunea aplicata la borne prin cursor:

Eu stiam ca de regula la conectarea unui joystick sau a unui volan se face la inceput o operatie de calibrare.
De asemenea cred ca valoarea de 10K este prea mica. In unele scheme se foloseste o valoare de 100-150K:

mister_rf
Poate ca este mai bine sa faci un test cu o valoare mai mare a potentiometrului si sa vezi cum se comporta pentru diverse unghiuri de rotire.
Presupun ca pozitia de centru a volanului corespunde cu pozitia de mijloc a cursorului. In acest fel ai posibilitatea prin rotire sa cresti sau sa scazi din rezistenta introdusa in circuit... cool.gif
Si apropo de calibrare:
Click Start/Settings/Control Panel.
Select Game controllers.
Click the Add button and select the correct type of Steering wheel and click OK.
Click Properties, the steering wheel can be configured correctly under the Settings using the Calibrate button.
Follow the instructions on the screen, the steering wheel may be tested via the Test tab.
Cadyllac
da, volanul corespunde cu pozitia de mijloc a cursorului, tocmai asta nu pot sa inteleg de ce nu se misca, cand rotesc cele +-8°. Volanul are cursa de 180° dar nu merge exact pe 180, maximul e mult inainte. Am incercat si cu 100k, mai rau, scade din cursa, de calibrat nu este problema, imi indica cursorul pe centu calibrat, oare sa fie din constructie, eu ma gandeam sa pun unul mai mic ca sa-mi faca, cursa intreaga macar

multumesc mister_rf
mister_rf
Si eu nu stiu ce fel de ''volan'' este acesta... Este conectat pe portul dedicat pentru ''Game control adapter'' sau pe USB?
In prima varianta potentiometrul este conectat direct la conector? Care este valoarea rezistentei in pozitia ''centru'' si care sunt variatiile de la acesta valoare atunci cand il rotesti stanga/dreapta cu 8-10 grade si ai obtinut deviatie maxima in joc?

Fara aceste date suplimentare, o solutie este conectarea unor rezistenta de valoare mica, de 2-5 ori mai mici la bornele potentiomerului. In numar de doua bucati acestea se conecteaza intre fiecare capat si cursor.
Pe ansamblu valoarea rezistentei echivalente se micsoreaza iar variatia data de potentiometru nu mai are aceeasi pondere... cool.gif
Daca se ajunge la valori prea mici, de exemplu 1-2K si circuitul nu suporta aceste valori, se poate mari valoarea potentiometrului la 50-100K si la acesta sa se conecteze 2 rezistente de 5-10K.
Cadyllac
mister_rf, marfa !!
conectarea este prin USB, iar potentiometrul nu poate sa fie conectat direct la conector, nu l-am desfacut in intregime ca are o carca de fire si suruburi dar cu siguranta nu este conectat direct

masor sa vad ce iese smile.gif
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.