Violetele
Pagini: 1, 2, 3, 4

bezz

Am peste 10 ghivece cu violete, diverse culori, batute, simple, bicolore etc si la destule dintre ele am probleme ca se dezvolta ... anarhic, ies pui, unii peste altii, frunzele sunt claustrate, nu se pot dezvolta.
Se intampla in special la violete cu frunze mai mici, cu perisori mai fini, culoare alba/roz.
Am si violete africane, acestea au frunzele mari, verzi sau roasiatice, cu bordura alba, flori mari, frumoase si parca mai linistite.
Cand ma uit la astea mici parca-s tigani cu puradei, cand ma uit la cele africane parca-s ... hmmm o femeie frumoasa dar planturoasa laugh.gif
Ce sa le fac? Le-am schimbat ghivecele (mai mari), le ud cam la 3 zile, moderat, ingrasamant la 6 saptamani ... uneori mai scot pui si-i pun in ghivece noi, dar m-am plictisit, nu am mai avut loc, am mai dat, ma doare sufletul sa le ciopartesc.
Apreciez orice alt sfat legat de violete,
multumesc.

O sa pun si poze
...easca
QUOTE(bezz @ Nov 8 2006, 23:02) *
Am peste 10 ghivece cu violete, diverse culori, batute, simple, bicolore etc si la destule dintre ele am probleme ca se dezvolta ... anarhic, ies pui, unii peste altii, frunzele sunt claustrate, nu se pot dezvolta.
Se intampla in special la violete cu frunze mai mici, cu perisori mai fini, culoare alba/roz.
Am si violete africane, acestea au frunzele mari, verzi sau roasiatice, cu bordura alba, flori mari, frumoase si parca mai linistite.
Cand ma uit la astea mici parca-s tigani cu puradei, cand ma uit la cele africane parca-s ... hmmm o femeie frumoasa dar planturoasa laugh.gif
Ce sa le fac? Le-am schimbat ghivecele (mai mari), le ud cam la 3 zile, moderat, ingrasamant la 6 saptamani ... uneori mai scot pui si-i pun in ghivece noi, dar m-am plictisit, nu am mai avut loc, am mai dat, ma doare sufletul sa le ciopartesc.
Apreciez orice alt sfat legat de violete,
multumesc.

O sa pun si poze

Violetelor nu le plac ghivecele mari, deci nu le mai schimba. Sapa-le pamantul cand prinde crusta sau inlocuieste un strat de la suprafata. Si ale mele scot frunze ca nebunele, dar eu le tund fara nicio reticenta. La inceput puneam frunzele in apa sa dea radacini si scoteam pui noi. Dupa ce nu am mai avut loc in casa si i-am umplut pe prieteni de violete, le arunc fara nicio jena. Am, in schimb, violete viguroase, inflorite tot timpul. In cazul florilor tale, cred ca florile nu au nici loc sa se dezvolte. Asa ca taie din frunze fara nicio retinere.

Dex.
Nu trebuie schimbate din ghivece (cel putin nu prea des)
De asemenea, nici ghiveciul nu trebuie sa fie prea mare pt ca se dezvolta cu precadere radacina

Sfatul meu e sa le tunzi cu incredere. Pe ale mele le chelesc masiv, las doar cateva frunze in schimb infloresc aproape tot anul
baxyy77
QUOTE(Dex. @ Nov 18 2006, 01:22) *
De asemenea, nici ghiveciul nu trebuie sa fie prea mare pt ca se dezvolta cu precadere radacina

Sfatul meu e sa le tunzi cu incredere. Pe ale mele le chelesc masiv, las doar cateva frunze in schimb infloresc aproape tot anul

Violetele au radacini destul de superficiale, mai precis nu se dezvolta foarte mult in adancime, ceea ce inseamna ca un vas prea mare este de prisos.

Ca sa aveti flori multe procedati astfel (chiar daca pare sadic): cand incepe sa faca boboci, rupeti toti bobocii care nu sunt in centrul plantei; o veti stimula astfel sa produca altii si altii, ajungand la un moment dat sa aveti ca la florarie: frunze de jur imprejur si mijlocul plin de flori.

Am facut acest lucru in practica la o sera din Franta la Violete si Impatiens de Noua Guinee. Cam 6-7 saptamani la rand faceam acest procedeu iar la final planta era buna dpv comercial coolspeak.gif si faina dpv estetic wub.gif .
Cu bine si spor la bobocit naughty.gif
the_coolest_boy06
QUOTE(Dex. @ Nov 18 2006, 01:22) *

eu am peste 15 ghivece cu violete, dar din pacate toate fac ca un fel de mucegai alb, minuscul! de la ce? apa o pun jos, in tavita, pentru a-si lua ele cata vor! Singura violeta careia ii merge bine este cea roz, care este foarte mare (ma gandeam sa o mai tund) ghiveciul fiind foarte mare, ea sa extins pe unde a putut! prima oara am spus ca este vina pamantului, fiindca este prea noroios, si am inteles ca violetelor le trebuie mai nisipos!
baxyy77
QUOTE(the_coolest_boy06 @ Jan 22 2007, 16:41) *
eu am peste 15 ghivece cu violete, dar din pacate toate fac ca un fel de mucegai alb, minuscul! de la ce? apa o pun jos, in tavita, pentru a-si lua ele cata vor! Singura violeta careia ii merge bine este cea roz, care este foarte mare (ma gandeam sa o mai tund) ghiveciul fiind foarte mare, ea sa extins pe unde a putut! prima oara am spus ca este vina pamantului, fiindca este prea noroios, si am inteles ca violetelor le trebuie mai nisipos!

Puteti pune o fotografie cu acel "mucegai"? pentru ca este posibil sa fie de fapt o depunere de saruri din apa pe care o utilizati.

va multumesc
the_coolest_boy06
QUOTE(baxyy77 @ Jan 23 2007, 11:47) *
Puteti pune o fotografie cu acel "mucegai"? pentru ca este posibil sa fie de fapt o depunere de saruri din apa pe care o utilizati.

va multumesc

1. tutuieste-ma ca nu am 70 de ani! am 23! 2. da, voi pune o fotografie! Cu placere =))

baxyy77
QUOTE(the_coolest_boy06 @ Jan 23 2007, 16:26) *
1. tutuieste-ma ca nu am 70 de ani! am 23! 2. da, voi pune o fotografie! Cu placere =))

notangel.gif ok. astept fotografia atunci.

bai bai (bye bye)
Dex.
Pun si eu o poza cu violetele mele.

Va plac?

Click pentru a vizualiza atașamentul
nicuspring

Am si eu aceeasi problema cu mucegaiul la violetele de parma cauza ca a dus la pierderea lor aproape in intregine. postez o poza si poate ma ajuta cineva cu vreun sfat.
nicuspring
Chiar nu ma poate ajuta nimeni macar cu un sfat? sunt foarte mahnit pentru ca sunt pe cale de a priede toate violete de parma pe care le mai am din cauza acestui tip de mucegai (zic eu). Multumesc
baxyy77
QUOTE(nicuspring @ Feb 5 2007, 11:24) *
Chiar nu ma poate ajuta nimeni macar cu un sfat? sunt foarte mahnit pentru ca sunt pe cale de a priede toate violete de parma pe care le mai am din cauza acestui tip de mucegai (zic eu). Multumesc

Este foarte neclara fotografia.
Dar stiu ca cel mai frecvent putregai la violete este Botrytis-ul, din pacate necrutator. Intai trebuie sa departati plantele bolnave de cele sanatoase. Apoi, trebuie sa sistati udarile (apa prea multa i-a dat apa la moara si s-a dezvoltat peste masura...).

Atingeti cat mai putin plantele sanatoase dupa ce le-ati atins pe cele bolnave (puteti lua pe maini, haine, par, spori de la cele bolnave si aduce la cele sanatoase, si daca mediul este propice...).
Acum, ca tratament. Ma documentez si revin in cursul zilei de astazi... Au fost materii si materii in fac, dintre care Fitopatologia m-a atras, insa nu si tratamentele.

Am gasit si substantele (Benlate, Captan, Derosal, Orthophaltan). Concentratia o puteti afla de pe fiole/ cutii. Este insa posibil ca unele dintre acestea sa se vanda in cantitati mari (pentru culturile de sera / camp). Incercati la Brico sau pe Prelungirea Ghencea pe langa serele sectorului 5, sunt cateva centre care vand substante... Intrebati concentratiile la domni, sau intrebati de substante similare.

Cu bine
yppuz
asa cum zicea cineva mai sus, am o problema de....management . am foarte multe violete, ca se inmultesc in prostie si mereu mi-e mila sa le arunc ( de fapt nu mie, mamei mele), iar unele din ele au ghivece de pamint ars, mai vechi, si putin cam mari dupa parerea mea. acuma as vrea sa le "cosmetizez" putin, in sensul ca as vrea sa cumpar n ghivece la fel, mai mici, din plastic, si sa mut toate florile in "casa noua", profitind de ocazie sa le mai jumulesc nitel ca prea arata "tiganeste". smile.gif
dificultatile pe care le intimpin ar fi urmatoarele:
-ce fel de pamint trebuie sa cumpar? sau pot sa-l folosesc tot pe cel vechi, daca rastorn sa zicem toate ghivecele pe un ziar, si pamintul se amesteca, pot sa le umplu pe cele noi tot cu el?sau e mai bine sa pun pamint proaspat?
-acum au pamint pina sus, nu ar fi mai bine sa pun mai putin pamint in ghiveci la fiecare planta?
-pot sa-i smulg cu succes toate frunzele de pe margini si sa ramina o tulpina mai...subtirica, mai eleganta? sau mai bine le tai?
Nike_2
Niste flori superbe rolleyes.gif
nicuspring
Daca ZUPPY (YPPUZ) are asa de multe violete de parma care cresc foarte mult, poate sa ne dea si noua ceva frunzulite pe care sa le inmultim? Mai ales ca, dupa cum ati vazut mai sus, eu le-am pierdut pe toate din cauza unei boli. Ce ziceti? mai ales ca si eu sunt tot din ITSERUCUB (BUCURESTI).
bezz
@dex sunt superbe! sa-ti traiasca...

violete africane are cineva (tivite cu alb pe marginea frunzelor, peri foarte desi pe frunza, foarte anarhice biggrin.gif).

dupa ce le scot din uscatorie in balcon o sa le tund si eu pe ale mele si ofer cui vrea frunzulite (sau daca vreti le tin in apa pana le ies mustati). totul e sa veniti sa le luati, cine e interesat.
si as face si schimb smile.gif.
alphred
QUOTE(bezz @ Mar 3 2007, 23:26) [snapback]2525782[/snapback]
@dex sunt superbe! sa-ti traiasca...

violete africane are cineva (tivite cu alb pe marginea frunzelor, peri foarte desi pe frunza, foarte anarhice biggrin.gif).

dupa ce le scot din uscatorie in balcon o sa le tund si eu pe ale mele si ofer cui vrea frunzulite (sau daca vreti le tin in apa pana le ies mustati). totul e sa veniti sa le luati, cine e interesat.
si as face si schimb smile.gif.

Salut,
Sunt interesat de violete biggrin.gif sa primesc ca de dat nu am. Acum 10 ani pe cand stateam la bloc am avut dar a dat in ele mucegaiul ala alb si le-am pierdut pe toate. Ti-as (v-as) fi recunoscator daca dupa cosmetizare mi-ai "arunca" si mie cateva frunze sa am si eu din ce sa le inmultesc. Locuiesc in Bucuresti.
atarnache
Buna! Am primit niste violete africane si o vreme le mergea f bine. Acum au inceput sa li se usuce bobocii..in curand raman fara nici o floare in ghiveci..in schimb cresc f multe frunze in loc..nu mai primesc florile nutrienti din cauza frunzelor noi? plss help!
vciupa
Nu ai frunze de la violete de dat?
Eu ud violetele cu apa fiarta si racita.
itac
eu nu am noroc de violetele de parma ce sa fac?
nu pot sa le inmultesc
Valentina30
QUOTE(itac @ Jul 16 2007, 20:51) *
eu nu am noroc de violetele de parma ce sa fac?
nu pot sa le inmultesc

Violetele se inmultesc foarte usor si nu sunt de fel pretentioase cand vine vorba de ingrijire.
Daca spui ca nu reusesti sa le inmultesti, inseamna ca nu ai rabdare... dar rabdare iti trebuie cu absolut orice planta... si numai cine le iubeste foarte mult poate avea rabdarea necesara in ce le priveste.
lalea
QUOTE(Valentina30 @ Jul 18 2007, 09:37) *
Violetele se inmultesc foarte usor si nu sunt de fel pretentioase cand vine vorba de ingrijire.
Daca spui ca nu reusesti sa le inmultesti, inseamna ca nu ai rabdare... dar rabdare iti trebuie cu absolut orice planta... si numai cine le iubeste foarte mult poate avea rabdarea necesara in ce le priveste.

Da? Ei bine si eu am aceeasi problema: nu le pot inmulti. Mi-au murit vreo 5 plantute, se topesc pe pamant... Dintre toate am salvat una singura dar, surpriza: NU FACE FLORI!!! Nu are nici o floare, e ciudat! De vreo... 6-8 luni, nu asa, de ieri!
Am sa o mut intr-un vas mai mic, in afara de asta... vreun sfat? Si cam ce fertilizator sa folosesc, poate o fi de la asta, desi le-am mai schimbat: ba solid, apoi lichid...
Valentina30
QUOTE(lalea @ Oct 4 2007, 15:29) *
Da? Ei bine si eu am aceeasi problema: nu le pot inmulti. Mi-au murit vreo 5 plantute, se topesc pe pamant... Dintre toate am salvat una singura dar, surpriza: NU FACE FLORI!!! Nu are nici o floare, e ciudat! De vreo... 6-8 luni, nu asa, de ieri!
Am sa o mut intr-un vas mai mic, in afara de asta... vreun sfat? Si cam ce fertilizator sa folosesc, poate o fi de la asta, desi le-am mai schimbat: ba solid, apoi lichid...

Violetele de camera apreciaza lumina puternica dar nu soarele direct pe frunze. Mai explicit: vara trebuie indepartate 10-20 cm de ferestrele expuse la soarele puternic, dar toamna pot fi readuse pe pervaze. Soarele ajuta la formarea bobocilor.
Un alt aspect important este substratul folosit. Eu folosesc pamant pentru flori din comert Florimo si Florasol combinat in proportii diferite cu nisip si perlit.
Udarea trebuie facuta cu atentie: doar cand pamantul din ghiveci s-a uscat pe o adancime de cca 2 cm. Violetele nu suporta udarea in exces.
Aplicarea periodica a unui ingrasamant pentru plante si flori, intr-o concentratie relativ slaba (cam jumatate din cea precizata pe ambalaj) e un punct in plus pentru obtinerea unei infloriri frumoase. Ca ingrasaminte nu pot face o recomandare anume. Sunt foarte multe tipuri de ingrasaminte pentru plante pe piata... multe aparute de curand si pe care nu am apucat inca sa le testez/incerc. Pot spune insa ca folosesc de cativa ani ingrasamintele din gama FloraLine (nemtesti) si sunt multumita de ele.
Cam atat momentan despre violete... Orice nelamurire isi poate gasi rezolvarea. E suficient sa intrebi. smile.gif
Numai bine si flori frumoase!
anna's studio
Am si eu frunzute de violete de la o prietena, care stau in apa de ceva vreme si au facut radacinute de aproximativ jumatate de centimetru.
Intrebari: cat trebuie sa fie radacinutele de mari pentru a le putea planta?
Ce diametru de ghiveci este recomandat pentru prima plantare a frunzei butasite?

Multumesc si week-end placut tuturor!
lalea
Multumesc frumos, Valentina! Ce e ciudat e ca stiu ca in gradini botanice violetele sunt plante carora le place umezeala. Ale mele nu dau frunze daca nu sunt ude. Mai mereu. Si tot in gradini botanice le-am vazut numai in pamant gras, gen turba, pamant de padure.
Cu privire la ingrasamant, unlele le-am omorat eu cu un ingrasamant lichit. Cica le arde radacinile. Nu stiu daca asa e, cert e ca dupa ce am aflat asta mi-am scos plantulele din pamant si... surpriza! Erau aproape chele de radacini. S-a dovedit corect.

Mai stiu ca sunt plante de semiintuneric. Dar am sa incerc sa le mut iar (ca au mai fost in primavara) la lumina. Cert e ca ori e cam mare chinul pentru niste plante nepretentioase, ori sunt un antitalent total. sleep.gif

Am sa incerc, mersi de sfaturi!
Pagini: 1, 2, 3, 4
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.