diorama
7th March 2009, 18:30
Draga de ea, ce vesela e!
Valentina30
7th March 2009, 20:56
Ce mandra si frumusica e!!!
Totolino, ai o violeta vedeta. Sa-ti traiasca!
totolina
8th March 2009, 00:03
multumesc pt aprecieri
adevarul e ca ma insenineaza in fiecare zi, mai ales ca vremea de afara nu vrea deloc sa se indrepte, am in casa o adevarata primavara
sper sa fie mult timp inflorita sa ma pot bucura indeajuns de floricelele ei. si fetita mea se bucura de ea, are doar 2 ani si 9 luni , dar a stiut sa o aprecieze, in fiecare zi o pupa, "ca sa creasca mare"
yoana101
16th April 2009, 10:09
Buna!
Ma numar si eu printre posesorii de violete si as vrea sa ma ajutati daca puteti cumva:
am cumparat de la cora un "bidonas" de minerale si scrie pe el ca este pentru violete si alte plante cu flori, insa nu prea am inteles treaba cu stropitul. Adica scrie ca se dilueaza un capacel intr-un litru de apa si vara se stropsete planta 1 data pe saptamana iar iarna de 2-3 ori pe saptamana. Intrebarea mea este pun solutia obtinuta intr-un recipient ca cel de spalat geamurile si stropesc toata planta(adica flori si frunze) sau o pun intr-o sticla si pun putin in ghivece?
(Am cumparat solutia asta cand am vazut la una dintre violete un fel de purice alb misunand pe pamantul din ghiveci.)
Ma puteti ajuta?
Ioana
"bidonasul" respectiv este de la VITA FLORA Ingrasamant lichid. entru plante cu flori, plante verzi, universal, cactusi, plante de balcon etc)Flacoanele contin 100 ml ingrasamant. Pentru 1 l de apa se foloseste un dop(al flaconului) de solutie in apa de udat o data pe saptamana vara, si la 2 saptamani iarna.
kerkyra
16th April 2009, 11:17
QUOTE (yoana101 @ Apr 16 2009, 10:09)

Buna!
Ma numar si eu printre posesorii de violete si as vrea sa ma ajutati daca puteti cumva:
am cumparat de la cora un "bidonas" de minerale si scrie pe el ca este pentru violete si alte plante cu flori, insa nu prea am inteles treaba cu stropitul. Adica scrie ca se dilueaza un capacel intr-un litru de apa si vara se stropsete planta 1 data pe saptamana iar iarna de 2-3 ori pe saptamana. Intrebarea mea este pun solutia obtinuta intr-un recipient ca cel de spalat geamurile si stropesc toata planta(adica flori si frunze) sau o pun intr-o sticla si pun putin in ghivece?
(Am cumparat solutia asta cand am vazut la una dintre violete un fel de purice alb misunand pe pamantul din ghiveci.)
Ma puteti ajuta?
Ioana
"bidonasul" respectiv este de la VITA FLORA Ingrasamant lichid. entru plante cu flori, plante verzi, universal, cactusi, plante de balcon etc)Flacoanele contin 100 ml ingrasamant. Pentru 1 l de apa se foloseste un dop(al flaconului) de solutie in apa de udat o data pe saptamana vara, si la 2 saptamani iarna.
Cat ma pricep eu: daca este ingrasamant, se dilueaza in apa si se uda pamantul din ghiveci. Stiu ca in nici un caz frunzele violetelor nu se stropesc cu apa. Probabil este ceva stimulent pentru inflorire.
Cred ca pentru misunatori ar trebui altceva cu care sa se stopeasca pamantul asa cum spui, cu un pulverizator. Pentru puricii aceia albi, saltareti, eu am folosit mospilan, dar asta la hibiscus, nu stiu daca e vorba de aceiasi daunatori aici.
yoana101
16th April 2009, 11:39
QUOTE (kerkyra @ Apr 16 2009, 12:17)

Cat ma pricep eu: daca este ingrasamant, se dilueaza in apa si se uda pamantul din ghiveci. Stiu ca in nici un caz frunzele violetelor nu se stropesc cu apa. Probabil este ceva stimulent pentru inflorire.
Cred ca pentru misunatori ar trebui altceva cu care sa se stopeasca pamantul asa cum spui, cu un pulverizator. Pentru puricii aceia albi, saltareti, eu am folosit mospilan, dar asta la hibiscus, nu stiu daca e vorba de aceiasi daunatori aici.
Iti multumesc frumos pentru ajutor!
diorama
16th April 2009, 11:54
Ar fi scris daca era ingrasamant foliar. In cazul asta, Kerkyra ti-a explicat foarte bine. Iar pentru daunatori, pe langa Mospilan poti folosi si Talstar. Ambele au avantajul de a fi foarte ieftine, iar Talstarul nu pateaza frunzle violetelor.
lalea
21st April 2009, 14:14
Am reusit, dupa ce m-am plans pe forum aici, sa am un vas cu violete...
Am descoperit ca din frunzulita care a dat mustati si frunze au crescut violete albe batute... Mununate!
Doar ca nu am stiut ca dintr-un butas ies atatea plantute, se aglomerase ghiveciul (12 cm diametru) de frunze, se ingalbenisera usor, si am hotarat sa le scot sa vad ce e cu ele desi aveau vreo doi bobocei...
Cand am descoperit 5 plante diferite, am revenit sa citesc aici...
Nu stiu de ce sunt galbui putin frunzele, 2 plante au bobocei care probabil vor muri dupa transplantare, caci am mutat fiecare planta in ghivecelul ei... mai micut insa, de vreo 8 cm, ca asa am gasit...
Sa le pun oare ingrasamant? Si nu mai infrratesc de-acum, nu?
Mai am o problemuta: frunzele lor sunt luuuuuuungi, tijele adica... sunt inaltate, stau drept in sus si sunt cam lungi...
O fi ce? Lipsa de lumina sau ce?
O sa pun poze daca e nevoie...
Va multumesc de ajutor... a durat ceva, dar acum am 5 violete dupa ce acum 1,5 ani mureau toate frunzulitele din apa... sau butasii in ghiveci!
diorama
21st April 2009, 15:29
Pe rand 
Daca frunzele galbene de care vorbesti tu sunt tari, poate fi vorba de exces de lumina. Daca sunt moi, se usuca pur si simplu.
Daca ai transplantat in pamant proaspat, nu fertiliza timp de aproximativ o luna. E mai bine sa fertilizezi mai putin decat prea mult.
Petiolul frunzelor e lung pentru ca se duce dupa lumina. Daca le tii pe pervaz, intoarce ghiveciul periodic astfel incat sa beneficieze in mod egal toata planta de lumina si sa nu se etioleze urat. Ai grija la arsurile frunzelor de la soare!
Am vazut ca vrei si alte varietati de violete. Voi tunde putin mai incolo violetele mele si iti voi da frunzulite. Doar sa mai astepti putin.
lalea
21st April 2009, 18:14
Da, vreau si altele, ca sursa mea de violete a pierit... Mama si-a pierdut violetele... asa incat, apelez la altii.
Din planta asta am mai facut plantute, stiu deja ca le pot butasi...
Pe-astea noi am sa incerc sa le cosmetizez ca sa apara florile in mijloc...
Am rabdare... ca vara e lunga... si cred ca sunt libera la gradinarit iulie si august.
Am sa vad cum se manifesta acum, dupa transplant. Ca nici 5 plantute in ghiveci de 12 cm nu avea cum sa fie tocmai bine... poate si de asta.
Dupa ce vad cum le merge, revin cu poze, sper ca nu cu alte intrebari.
Multumesc!
mariusori
24th May 2009, 16:42
Buna,
Am citit toate aceste 5 pagini si ceva imi e neclar: violetele mele, 3 la numar si toate mov, au facut floricele care au rezistat cam 6saptamani. Problema mea e ca pe langa floricele din mijloc au facut si multe frunzulite mici, tot central.
E voie sau e necesar sa rup aceste mici frunzulite sa poate face mai multe flori data viitoare? Ele au aratat superb si le-au placut si locatia si m-au bucurat cu floricele multe, dar as vrea sa le ajut si eu sa indepartez ce nu e necesar.
Multumesc de raspuns
diorama
24th May 2009, 17:13
Stai un pic ca nu inteleg. Cum central? Adica in mijlocul rozetei sau pe tulpina, printre frunze? Daca sunt in centru, in mijlocul de crestere, sa nu le rupi ca omori violeta. Daca sunt pe tulpina, pe langa frunze, crescand haotic, le poti rupe linistit. Nu e obligatoriu dar e indicat, pentru ca strica aspectul rozetei si inghesuie frunzele si florile. Se numesc suckeri. Eu le rup de regula imediat cum apar pe tulpina, asta daca nu doresc in mod special sa cresc un pui direct de pe planta mama. Deci repet: ce e in mijloc nu rupi, ca practic de acolo creste planta.
mariusori
24th May 2009, 19:01
Am reusit sa fac si niste poze.
Eu vorbeam de cei centrali, au aparut pe langa floricele. ca in a 2a poza
diorama
24th May 2009, 19:05
Sa nu cumva sa rupi! De acolo creste planta, e centrul de crestere al violetei. O omori. Are si ea un ciclu de dezvoltare pe care trebuie sa il respecti. A inflorit o luna sau doua, dupa care urmeaza pauza, ii mai cresc frunze, se dezvolta, dupa care iar formeaza boboci. Banuiesc ca este o violeta fara nume, prin urmare infloreste abundent. Sunt sigura ca te va bucura cu flori in scurt timp, vad ca a format o caciula tare frumoasa si deasa in mijloc.
Ce poti tunde dupa inflorire sunt frunzele vechi de pe margine, care au un aspect urat sau care strica rozeta. In niciun caz ce e tanar si proaspat. Taierea frunzelor nu favorizeaza inflorirea.
mariusori
24th May 2009, 19:23
QUOTE (diorama @ May 24 2009, 20:05)

Sa nu cumva sa rupi! De acolo creste planta, e centrul de crestere al violetei. O omori. Are si ea un ciclu de dezvoltare pe care trebuie sa il respecti. A inflorit o luna sau doua, dupa care urmeaza pauza, ii mai cresc frunze, se dezvolta, dupa care iar formeaza boboci. Banuiesc ca este o violeta fara nume, prin urmare infloreste abundent. Sunt sigura ca te va bucura cu flori in scurt timp, vad ca a format o caciula tare frumoasa si deasa in mijloc.
Ce poti tunde dupa inflorire sunt frunzele vechi de pe margine, care au un aspect urat sau care strica rozeta. In niciun caz ce e tanar si proaspat. Taierea frunzelor nu favorizeaza inflorirea.
Multumesc de sfaturi!
Da, inloreste abundent, o am din Ianuarie si deja e la a 2-a tura de floricele
anknic
2nd November 2009, 20:09
o frunza gasita asta vara pe strada:
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.