UE - Chiar trebuie sa le fie frica de emigrantii romani?

honeybunny

In ultimul timp presa europeana, in particular cea din Marea Britanie, se agita pe subiectul viitorilor emigranti romani.
Se pare ca dupa experienta cu polonezii britanicii sufla si-n iaurt (estimarile migratiei poloneze catre Anglia inainte de aderarea Poloniei la UE erau de in jur de 15.000 de persoane, dar realitatea este de 450 - 600.000)

Pe larg in cateva cotidiane de mare tiraj britanice, The Daily Telegraph - 25.10.2006 si The Times - 25.10.2006

Iar pe de alta parte, http://speakout.co.uk militeaza pentru un referendum referitor la imigratie si UE.

Reticenta fata de migratia romanilor (si bulgarilor - pentru ca ne pun in aceeasi oala) este intr-adevar fondata?
Bitch_in_Red
QUOTE(honeybunny @ Oct 26 2006, 12:03) *
In ultimul timp presa europeana, in particular cea din Marea Britanie, se agita pe subiectul viitorilor emigranti romani.
Se pare ca dupa experienta cu polonezii britanicii sufla si-n iaurt (estimarile migratiei poloneze catre Anglia inainte de aderarea Poloniei la UE erau de in jur de 15.000 de persoane, dar realitatea este de 450 - 600.000)

Pe larg in cateva cotidiane de mare tiraj britanice, The Daily Telegraph - 25.10.2006 si The Times - 25.10.2006

Iar pe de alta parte, http://speakout.co.uk militeaza pentru un referendum referitor la imigratie si UE.

Reticenta fata de migratia romanilor (si bulgarilor - pentru ca ne pun in aceeasi oala) este intr-adevar fondata?

Se agita si ei, precum se agita unele ziare romanesti atunci cand mai publica o informatie conform careia in Ungaria s-a publicat o harta in care Transilvania apare ca facand parte din Ungaria.

De ce le este este frica? De alt instalator polonez? In Anglia ca sa primesti o slujba in domeniul tech trebuie sa dovedesti temeininc experienta in domeniul respectiv acumulata pe insula. Deca nu ai lucrat acolo pana acum, nu o ai, deci nu-ti ramane decat sa falsifici resume-ul (si asta daca tine).
Raman slujbele care nu cer experienta, si astea in general sunt slab platite iar bastinasii nu se inghesuie. Oricum, ar trebui sa treaca de sindicate. Deci romanilor si bulgarilor le vor ramane, cu foarte mici exceptii, slujbele slab patite la care insularii nu se inghesuie, iar acolo vor trebui sa stea la coada dupa vecinii care au deja antecedente, eg. polonezi.
In plus, statistica britanica lasa de dorit: ei numara numai cati emigranti intra la munca, nu-i scad si pe cei care au stat 1...2 ani, au umflat contul in banca si apoi si-au luat talpasita si s-au intors acasa la famile.

Nu prea inteleg, te deranjeaza faptul ca te pune in aceiasi oala cu bulgarii?
- sunt romanii mai diferiti, in special mai capabili? sau mai multi?
- Romania a aderat la UE inaintea Bulgariei si noi nu stim?

honeybunny
QUOTE(Bitch_in_Red @ Oct 26 2006, 18:47) *
Nu prea inteleg, te deranjeaza faptul ca te pune in aceiasi oala cu bulgarii?

Faptul ca am spus ca ne pun in aceeasi oala cu bulgarii este doar pentru a evidentia faptul ca migratia cetatenilor din cele doua tari nu urmeaza un curs identic, persoanele care aleg sa migreze din fiecare din cele doua tari nu fac parte din aceleasi categorii sociale, nu au aceeasi pregatire sociala, nu aleg intotdeauna aceleasi destinatii etc. Sunt deosebiri intre cetatenii bulgari si cei romani cum sunt si intre cele doua state. Bariera lingvistica este alt element pentru care nu putem fi asociati intotdeauna cu vecinii din sud.
In nici un caz exprimarea mea nu are nuante de denigrare fata de aceasta asociere, exprimand doar un punct de vedere cat de cat obiectiv fata de "punearea in aceeasi oala" a romanilor si bulgarilor.

Topicul asta il doresc a fi o dezbatere, nu o muscatura pentru jugulara fiecarei persoane care isi exprima pertinent opinia.

Pe de alta parte, sunt de acord cu parerea ta. Oamenii calificati care sunt intr-adevar necesari tarilor ce ii primesc si intrezaresc o cariera in afara Romaniei nu cred ca nu vor fi acceptati.
joc
La naiba, se creaza un nou fascism: cetateni ai europei dar mai putin cetateni decat altii. Asa se pune problema. Pana si Ungaria care nu a primit restrictii cand a intrat in UE vrea sa ne puna noua restrictii. Europa unita e deja dezbinata. Ca o paralela...va inchipuiti cum ar fi sa fii din Florida dar sa nu poti munci in Colorado?

QUOTE(honeybunny @ Oct 26 2006, 19:03) *

costaan
Nu.
Cine are de muncit...o face şi cu şi fără u.e.... funcţie de contracte.
kaminski
Eu ma intreb cine defapt sta in spatele campaniei anti-romanesti si bulgaresti (nici un efect este fara cauza scratchchin.gif ), ce scriu ziarele occidentale sunt"vrajeli".
plinul cel tanra
QUOTE(kaminski @ Oct 27 2006, 01:39) *
Eu ma intreb cine defapt sta in spatele campaniei anti-romanesti si bulgaresti (nici un efect este fara cauza scratchchin.gif ), ce scriu ziarele occidentale sunt"vrajeli".

Sunt vrajeli dar cu priza la public, iar politicienii occidentali ca si cei romani au si ei nevoie de voturi. E clar ca masurile de restrangere a dreptului de munca sunt imbecile mai ales pentru ca juridic devine foarte dificil sa expulsezi cetatenii unui stat membru, si chiar odata expulzati e practic imposibil sa le interzici revenirea pe teritoriu. Deci in final ceea ce fac programele acestea de "limitare" a imigratiei e sa favorizeze munca la negru.

Dincolo de asta britanicul de rand sau germanul de rand pricepe macro-economie si drept comunitar un pic mai mult ca romanul de rand, iar pentru el programul de limitare a imigratiei inseamna: "guvernul vegheaza" si e linistit. Bun, acum sa nu ne uitam la barna din ochii altora si sa o uitam pe cea din ochii nostrii. La ora actuala e clar ca Romania va avea nevoie de imigranti cat de curand, si, mai mult e clar ca basarabenii si ucrainienii nu vor fi de ajuns. E incontestabil astazi ca, la ce demografie avem si la ce crestere economica va trebui sa "importam" forta de munca. Ati vazut reactiile romanilor verzi de pe forum?

Dana_H
Pana si Ungaria care nu a primit restrictii cand a intrat in UE vrea sa ne puna noua restrictii.

Gresit. Ungaria are inca restrictii la munca in afara. In 2004 doar Suedia si inca un stat (nu mai retin care) le permiteau cetatenilor unguri accesul liber la piata muncii.

Iar despre restul..politicianisme. Deja am prieteni care au plecat prin diverse tari europene cu contracte, iar Ro nu e mebru UE inca. Firmele nu sunt obligate sa inghita bullshitul guvernamental, daca au nevoie de oameni si stiu ca ii gasesc nu se vor impiedica de un pasaport. naughty.gif
plinul cel tanra
QUOTE(Dana_H @ Oct 27 2006, 08:59) *
Gresit. Ungaria are inca restrictii la munca in afara. In 2004 doar Suedia si inca un stat (nu mai retin care) le permiteau cetatenilor unguri accesul liber la piata muncii.

Trei state: Suedia, Marea Britanie, Irlanda. Totusi, e adevarat ca Ungaria se gandeste sa puna, de facto, restrictii smile.gif) , culmea ipocriziei, minoritatii ungarofone din Romania, pentru ca in final aceasta "risca" sa mearga la munca in Ungaria!!
aeon

e fondata, si inca cum!
pentru ei roman=hot de buzunare, cersetor, violent, jegos, etc...

sa ne uitam la imigrantii din Franta ce scandaluri fac, la cei din Italia sau Spania...mai nou pe la noi prin ziare apare ca sunt pusi pe rapiri de ministri austrieci; oare pe la ei prin presa ce apare???
Dana_H
Corect. smile.gif

laugh.gif Pai ar putea incepe prin a face razii in Moszkva ter (in Budapesta) sa ia toti prapaditii de acolo care muncesc zi-lumina in constructii, fac menaj, baby sitting, vand suveniruri prin magazine sau la tarabe... mad.gif detest ipocrizia ! Din gura ii apara dar daca e vorba sa le legalizeze statutul (sunt oameni cu familii acolo, care muncesc cinstit si carora patronii ar fi dispusi sa le faca acte), apar oprelistile si birocratia...
festan
poate prin 200tinspe o sa vina ei la noi..sau......nu?!
skandal
astept foarte curios momentul in care toate statele europene o sa trimeata imigrantii inapoi sa vaz cine o sa muncesca.. gunoier?
laurentcauia
trebe si guvernul respectiv sa se faca ca munceste (scuze cacofonia, este pentru evidentierea muncii guvernului respectiv). culege voturi de la prosti. cei cu capul pe umeri, care stiu ceva de piata neagra, stiu ca e apa de ploaie. se pot face contracte mai mult sau mai putin legale, asa ca interzicerea e pentru prosti. gata mi-a interzis, nu mai pot sa plec. aiurea!!! mama sa vezi ce o sa scada somajul, tot pentru prostii care cred asa ceva de la ei, de acolo.
mai mult cred ca vor sa previna aparitia unor evenimente ca cele din Paris si suburbii, dar cred ca rezultatul va fi tocmai invers. daca nu e loc in insula mergeti in Suedia, e un pic mai frig dar nivelul de trai (! asa ii zice!) e mai ridicat.
honeybunny
Se pare ca din 20 de mii de romani necalificati Marea Britanie va accepta doar 10 mii mai nou, asa spun stirile TVR.
John Reid ministrul de interne britanic ar fi estimat la 20.000 numarul de persoane acceptabile in conditiile in care societatile angajatoare ar fi renuntat la lucratorii non-EU deja aflati pe statul lor de plata.

Ceea ce nu multumeste pe nimeni...
2good2btrue
Da, Uniunii Europene trebuie sa-i fie frica de emigrantii romani. O precizare, insa: Trebuie sa-i fie frica de cei care se duc la munca la negru, de ceea ce se cheama acum imigrant ilegal (nu pun neaparat o egalitate intre cele doua categorii). In loc sa limiteze nr de romani care merg in diverse tari, ar trebui sa puna energie in dezvoltarea unor 'filtre de romani', adica sa treaca doar cei care se duc acolo cu contract sau cu motive intemeiate. Nu tu tigani la cersit (btw, cum dracu ajung aia acolo?), nu tu femei la... (despre alea mai stiu cate ceva ca am studiat problema intr-un proiect) s.a.m.d.
plinul cel tanra
QUOTE(2good2btrue @ Oct 31 2006, 16:14) *
Da, Uniunii Europene trebuie sa-i fie frica de emigrantii romani. O precizare, insa: Trebuie sa-i fie frica de cei care se duc la munca la negru, de ceea ce se cheama acum imigrant ilegal (nu pun neaparat o egalitate intre cele doua categorii). In loc sa limiteze nr de romani care merg in diverse tari, ar trebui sa puna energie in dezvoltarea unor 'filtre de romani', adica sa treaca doar cei care se duc acolo cu contract sau cu motive intemeiate. Nu tu tigani la cersit (btw, cum dracu ajung aia acolo?), nu tu femei la... (despre alea mai stiu cate ceva ca am studiat problema intr-un proiect) s.a.m.d.

Realitatea e ca nu poate sa existe filtru eficient in conditiile in care nu poti expulza cetateni comunitari. Sanctiunile prevazute de britanici sunt ridicole: 1000 de lire! Adica sa vad eu cand il prinde pe Ghio care lucreaza in constructii la negru, si e "comunitar" de unde scoate 1000 de lire ?! Vine sa i le caute in Romania sub saltea ? Cat despre tigani la cersit si prostitutie.... asta este e clar ca cel putin in perioada imediat urmatoare integrarii nr lor va creste in vest. Dar, desi nu e o consolare, am vazut si emisiuni cu tiganii slovaci pe malul Senei.
LEANA
Asta si merita Europa daca si-a pus mintea cu rumanii si bulgarii,acum nu mai stiu cum sa scape de ei.
honeybunny
QUOTE(LEANA @ Oct 31 2006, 22:24) *
Asta si merita Europa daca si-a pus mintea cu rumanii si bulgarii,acum nu mai stiu cum sa scape de ei.

E ironic sau chiar nu stii sa scrii...?
honeybunny
Se pare ca le este frica din ce in ce mai mult...

http://news.sky.com/skynews/article/0,,302...3549927,00.html

Warning Of Crime Explosion
Updated: 09:41, Wednesday November 01, 2006

Ministers have been warned of a potential crime explosion when Romania and Bulgaria join the EU next year, it has been claimed.

The Sun newspaper says a secret Cabinet memo warned of increases in street violence, ATM theft, sex trafficking and fraud.

The document reportedly estimates that Romanian gangs are behind "80-85%" of cash machine crime in the UK.

The number of migrants from the two ex-Soviet Bloc states allowed to work in Britain is set to be capped at less than 23,000 a year.

A Home Office spokesman declined to comment on the leak but added: "Tackling the menace of organised crime is a top priority for the Government.

"The establishment of the Serious Organised Crime Agency signals our determination to make the UK one of the toughest places in the world to operate."

The spokesman said Home Secretary John Reid has been working closely with the Romanian and Bulgarian governments to "identify the new challenges".

Romania and Bulgaria are two of the poorest countries in Europe.
gtk

fondata pe dreaq ... e plin de albanezi, africani, islamici & shit care fac mult mai multe probleme decat romanii... si oricum majoritatea romanilor prefera italia&spania, limbile romanice fiind usor de invatat pt. cei "low skilled" care nu prea cunosc engleza...
Livik
Eu cred ca vor doar sa mai ieftineasca putin mana de lucru din est ... ca nevoie au mai ales de muncitori romani
mars0212
Daca nu acorda drepturi egale pentru muncitorii romani si cei englezi, romanii or sa munceasca mai ieftin pt ca or sa lucreze la negru si ca urmare, britanicii nu or sa-si mai gaseasca asa usor de lucru

Isi dau singuri cu sutu-n fund
g_force
La muncile unde se angajeaza amarastenii nu prea o sa vezi britanici, poate doar ca "sefuti" sau "sefi".
tomaso
Eu daca as fi emigrant, as spune ca sunt musulman si ca ma simt discriminat de nesimtirea UE care ma jigneste cu toate crucilea alea de pe catedale.

Dar, daca ma baga direct in somaj pe 15 ani si imi da casa, poate le iert comportamentul impertinent .
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.