Firma de mobila
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

bibi

Am uitat sa scriu despre saltea.
Salteaua o sa fie 160 cm / 200 cm.

Ok. Sa zicem ca ma hotarasc pt cadru metalic.
Se vede in poza, ca salteaua este inconjurata pe exterior de o margine din pal.
Cum fac ,marginile alea?

PS: Unde pot gasii cadru metalic in Bucuresti?
Berti
QUOTE(bibi @ Apr 17 2007, 09:35) [snapback]2709216[/snapback]
Cum fac ,marginile alea?

Pai nu prea inteleg ce nu intelegi? tongue.gif

Acuma sa fiu si serios, intereseaza-te de-un cadru metalic (eu de aici din capatul tarii nu te pot ajuta, poate alti forumisti)
si dupa ce ai informatii despre cadru, putem discuta despre fixarea lateralelor.

bibi
Am gasit somiera.M-am lamurit care e treaba cu ea.Poza am gasit-o pe Softpedia.

La mobexpert 160x190 este la 2.700.000. Am aflat ca ar fi mai multe magazine prin Pantelimon,zona Socului - Cora.
Banuiesc ca sunt mai multe modele de somiere.Adica nu arata la fel ca cea din poza.O sa caut.

Berti , poti sa imi spui cum sa prind palul de somiera?
Thanks.
Berti
Pai in primul rand ai nevoie de niste picioare de mascare, se pot improviza in multe feluri,
in functie de ce forma si culoare doresti.
Daca le vrei patrare, atunci poti sa cauti profil L din MDF infoliat si sa cuplezi 4 bucati pentru a obtine un picior solid si totodata obtii si locasul pentru picior.
Am vazut niste profile de MDF, late de 100 mm, tesite si faltuite astfel incat se pot imbina si obtine un tub... poti sa folosesti si PAL melaminat, daca ai unde sa-l tai la unghi.
Daca le vrei rotunde, in functie de grosimea pe care o vrei, fie picioare de masa de aluminu, sau daca vrei ceva mai gros, de ex. fi 100, poti sa folosesti teava de scurgere vopsita sau infoliata cu autocolant gri metalizat de calitate (arata beton)

Marginea(lateralele), depind de modul de costructie si de forma picioarelor, daca ai niste picioare de mascare solide (MDF sau PAL) poti sa construiesti lateralele pe picioare, astfel incat suportu de saltea sa incapa acolo, da sa nu fie legat de margini.

Daca folosesti tevi sau alte ornamente de mascare, atunci poti sa fixezi lateralele cu ajutorul unor elemente metalice in colturile suportului de saltea, mai exact cu ajutorul surubului care fixeaza piciorul cadrului metalic (in poza pusa de tine se vede destul de bine un surub de M8 sau M10)

Stiu ca n-am fost prea clar, astea-s solutii generale, pentru ca pana nu stii exact cum arata cadrul metalic nu poti sa stii cu ce ai de-a face si ce poti folosesti!

Totodata depinde si de culorile alese pentru restu mobilierului, fiindca profilele de MDF de care ziceam la inceputul postului nu se gasesc intr-o varietate prea mare de culori.
bibi
Mersi pt informatii. Sunt foarte folositoare.
Sotia mea vrea picioare patrate la pat.
Dupa ce o sa cumpar somiera si salteaua, o sa incept sa calculez si daca mai am intrebari o sa le pun aici.
Mersi inca odata.
qqqqqqqqqq
1. multumiri userilor pentru linkurile furnizate (woody, pro100)
2. nu ma stiu cine cauta TopSolid Wood si SpiWood...luluMob...parca? Oricum...e utila informatia pentru toata lumea:

Spiwood se cheama acum 20-20. am gasit pe torente doar 20-20 design. Asta se ocupa cu amenajarea spatiului (bucatarii si bai..dar probabil se poate folosi si la living. Are biblioteci de mobiler, se pot modifica componentele. in fine...m-am uitat vreo juma de ora prin el...e interesant (cam asta face si pro100...dar cred ca 20-20 e mai profi)...Da un search pe citeva torente 20-20 si il gasesti. are 613MB si merge tras destul de repede. Dar...din pacate l-am gasit doar asta sad.gif

Ma intereseaza daca are cineva 20-20 CAD si TopSolid Wood...programe care se ocupa cu crearea efectiva a elementelor de mobilier. Ma intereseaza in special astea pentru ca se folosesc la mobilier din lemn..nu doar din PAL.
Stiu stiu ...adevaratii meseriasi fac mobila din suflet, doar cu creionul si rindeaua...dar parca nu strica o parametrizare computerizata smile.gif
M-am uitat putin si prin Woody... am si vazut filmuletu..e interesant..dar stie doar pal (sau in fine..."sheet materials"). nu stie sa faca lemn...desi se cheama "Lemnos" sad.gif. degeaba are el baza de date cu suruburi Haefle daca nu imi face imbinari pentru lemn sad.gif.

Am sunat si la dealeru Topsolid din Romania...sint niste cretini patentati. In fine..poate ma duc miine pe la ei pentru ca am inteles ca miine e pe acolo nu stiu ce mare director din elvetia..poate vorbesc cu ala si ma lamureste si pe mine cu niste demo, preturi, etc. In cazul in care are un pret acceptabil...cine stie poate o sa am si eu in premiera un program pe bune biggrin.gif. daca nu...mai cautam...biggrin.gif.

Asa...ca tot vorbeam de programe: Woody 2.0 merge. Eroarea aia mizerabila pe care o primesc unii este din cauza calculatorului..Windowsului..etc. Am instalat Woody la servici si acasa pe calculatoru lu nevasta-mea si merge foarte bine. Pe calculatoru meu imi da eroare...etc etc. Nu mai detaliez: n-am reusit sa rezolv problema. Oricum imi iau un hard nou zilele astea...deci sper sa mearga pe curat.

De asemenea...am nevoie de niste sfaturi, ajutor, idei, consultanta (moca...evident smile.gif...sau contra bere) privind metode de tratare/finisare a lemnului, marire a rezistentei la uzura, zgiriere, etc. Adica...m-ar tenta sa fac ceva mobila de lemn. PALu' e o mizerie odioasa...singuru' avantaj e ca e placa si nu trebuie sa imbini mai multe scinduri ca sa faci un blat. In rest...numai probleme (tehnice si mai ales estetice). Daca fac o mobila de bucatarie din esente moi (ma gindesc la pretul materialului...d-aia stejarul este exclus..si fagul e si ala cam scump) e cam complicat sa o intretii intr-o bucatarie romaneasca, care e folosita destul de mult. Blatu' il pui din material d-ala istet, da' fronturile se uda si se lovesc non stop. Asa ca m-ar interesa niste tehnici (lacuri, uleiuri, etc) care sa imi intareasca suprafata lemnului. ...niste linkuri..ceva de genu asta...ca sa nu mai "fuckin' Google" la infinit. sau eventual niste carti pe care se le scanez. ati inteles ideea.

daca e cineva pe aici care se ocupa cu mobila de lemn m-ar interesa niste discutii mai in detaliu despre cherestea, furnizori (nu dealeri in bucuresti...furnizor la prima mina, direct din fabrica), preturi, scule...etc
Berti
QUOTE(qqqqqqqqqq @ Apr 19 2007, 21:14) [snapback]2722570[/snapback]
Ma intereseaza daca are cineva 20-20 CAD si TopSolid Wood...programe care se ocupa cu crearea efectiva a elementelor de mobilier.

N-am lucrat cu Spiwood, dar cineva de pe alt forum zice asa "pt un bufet cu 3 usi si 3 sertare - constructie rustica - ai nevoie de apr. 25 ore de lucru", deci trebuie sa fie ceva de capu lui. In schimb resursele pe care le cere softu ala ma cam baga in boala...

Stiu stiu ...adevaratii meseriasi fac mobila din suflet, doar cu creionul si rindeaua...

Stai relaxat, meseriasii aia o fac din suflet ca nu-i duce mintea...

PALu' e o mizerie odioasa...singuru' avantaj e ca e placa si nu trebuie sa imbini mai multe scinduri ca sa faci un blat. In rest...numai probleme (tehnice si mai ales estetice).

Din ce spui tu, imi dau seama ca n-ai prea avut tangete cu ateliere/fabrici de mobila pana acum.
Tu zici de probleme tehnice la PAL? Stai sa vezi la lemnu' masiv...

ma gindesc la pretul materialului...d-aia stejarul este exclus..si fagul e si ala cam scump

Fagu nu-i mai scump decat molidu...

daca e cineva pe aici care se ocupa cu mobila de lemn m-ar interesa niste discutii mai in detaliu despre cherestea, furnizori (nu dealeri in bucuresti...furnizor la prima mina, direct din fabrica), preturi, scule...etc

Discutii se pot purta la infinit, dar e mai greu cand trebuie sa treci la fapte... mobila din lemn masiv implica foarte multe operatii/costuri/utilaje, etc... intrebarile tale sunt foarte generale si n-am cum sa-ti raspund la ele, fiindca as umple vreo 3-4 pagini p-aici doar cu ideile pricipale! Asa ca trebuie sa discutam mult mai la subiect!

Pentru inceput, eu n-am inteles tu ce vrei defapt? Vrei sa-ti faci mobila in bucatarie din lemn masiv in regie proprie, ca si majoritatea de pe acest topic sau vrei sa-ti deschizi un "bizinis" in domeniul prelucrarii lemnului masiv!

qqqqqqqqqq
In schimb resursele pe care le cere softu ala ma cam baga in boala...

asta n-ar fi absolut nici o problema. din ce scrie la 2020 pe site la recomandari minime pentru sistem (pe care le dublezi...evident, ca tot timpul producatorii de soft si jocuri sint mincinosi) si avind in vedere ca Oblivion si Medieval Total War II imi imerg aproape pe setari maxime nu cred ca imi cere mai mult un soft de mobila
...da' programelu? 20-20 CAD il are cineva? si TopSolid Wood?

Din ce spui tu, imi dau seama ca n-ai prea avut tangete cu ateliere/fabrici de mobila pana acum.
Tu zici de probleme tehnice la PAL? Stai sa vezi la lemnu' masiv...

aaa...nu chiar...adica tangentele cu fabricile de mobila le am prin prisma cumparatorului exasperat de jegurile care exista pe piata (dpdv functional, estetic si structural). cel mai tare a fost un vinzator care imi explica ce nemaipomenit de minunat si fabulos este biroul de calculator pe care mi-l recomanda. cind i-am explicat ca io stau cam 12 ore pe zi la calculator si ca din punctul meu de vedere e absolut de cacao ce vrea sa-mi vinda el ... a tacut din gura smile.gif
aviz producatorilor de birouri: daca nu stati la calculator macar 8 ore pe zi...cereti sfatul unui gamer, proiectant, secretara etc. s-ar putea sa va fie util.

in fine...ceva tangente am cu productie efectiva de mobila..in sensul ca am conceput si produs ceva prin casa..un birou pentru calculator, dulap, etajere... etc (din pal) si un pat de 2 persoane din rasinoase...(am comandat lemnul taiat la dimensiunile din proiect pentru ca apartamentul meu de bloc nu e dotat cu banzig smile.gif...si poate ca e normal asa)...in rest e conceptie (asistata de indelungi cautari pe net pentru ergonomie, dimensiuni, design) si productie/asamblare/finisaj proprii.

la pal ma refeream la probleme tehnice in special cu canturile...mai ales din punct de vedere estetic. daca pui cant normal tot se vede marginea. exclus sa-l folosesti la margini de masa sau birou pentru ca se ciobeste imediat. daca pui abs e diferenta clara intre textura palului si abs. naspa rau de tot. plus ca si acolo se vede imbinarea. textul cu "n-ai facut bine sau n-ai vazut mobila facuta de profesionisti" nu tine. am avut la dispozitie multi ani de vizionare si folosire a mobilieruilui din pal de la diversi producatori.
plus alte considerente: esti limitat la forme: orice faci din pal tot drept iti iese.

avantaje la pal: e foaie si tai bucati mari ca neamu prost. daca e de calitate e si destul de rezistent. daca iei de la forest (aia din tei) e de cacao rau de tot, se rupe pe genunchi. poate si-au shimbat furnizorul, dar ma indoiesc. mai aveam acasa 2-3 module din pal simplu de pe vremea lu ceausescu. super dens si super rezistent. cred ca nici acum nu pot sa-i rup un colt doar cu miinile goale, spre deosebire de porcariile de la forest din stoc. repet: poate si-au schimbat furnizorul...dar la cum fac unii afaceri in tara asta mai degraba cred ca au dat foc la furnizorii mai buni ca sa nu ai alternativa.

nedecis...adica nu stiu exact daca e avantaj sau dezavantaj, depinde de gusturi: n-ai surpriza la diferente de textura

la lemn intr-adevar productia/finisajul sint muuuult mai laborioase. + materialul mai scump. avantajul e ca la uzura arata...natural.
cred ca se poate imbunatati eficienta/costurile productiei umblind la partea de imbinare. nu cred ca este obligatoriu sa fii maniac si sa folosesti doar imbinarile traditionale pentru lemn. in multe cazuri poti folosi came, diverse suruburi, tije etc, cu conditia sa fie ascunse. oricum esti obligat sa folosesti cit poti de mult chestiile astea, ca doar nu transporti in lift un dulap direct asamblat. daca vrea omu sa se mute ce face: il cheama pe bin laden sa-i schimbe arhitectura blocului ca sa poata sa-si scoata mobila cind se muta? exista si varianta ca atunci cind se muta sa vina la tine sa-i faci alta mobila dar e putin probabila biggrin.gif

in final cred ca raportul calitate/pret este acelasi: faci din pal, mai ieftin dar tot arata cam nasol, oricit te-ai chinui. faci din lemn: mai scump dar arata foarte bine. si probabil ca se poate face mobila din esente mai ieftine la un pret rezonabil.
postform mai e ceva de capul lui (estetic si structural) dar tot nu se compara cu lemnu'

Berti...cred ca ai inteles ideea. e complicat sa explic coerent in citeva rinduri si chiar daca s-ar putea sa nu se inteleaga exact ce vreau sa spun nu sint foarte pe linga subiect.

Fagu nu-i mai scump decat molidu...

hmmm...interesant. dar m-as mira sa fie la acelasi pret. din cite am vazut pe net (poate am cautat aiurea) fagul e sensibil mai scump. nu mai retin exact ce preturi gasisem pe la diversi dealeri din bucuresti, dar si din tara

rasinoasele au un aspect mai dragut (din punctul meu de vedere) dar fagul e mai rezistent. rasinoasele sint cam naspa de folosit din cauza structurii interne a lemnului. aaa..am luat-o pe aratura...Berti cred ca stie mai bine diferenta dintre foioase si rasinoase...daca e in domeniuil IL.

Pentru inceput, eu n-am inteles tu ce vrei defapt? Vrei sa-ti faci mobila in bucatarie din lemn masiv in regie proprie, ca si majoritatea de pe acest topic sau vrei sa-ti deschizi un "bizinis" in domeniul prelucrarii lemnului masiv!

pai...in viitorul apropiat intentionez sa shimb apartamentul..din pacate cu un altul si nu cu o insula in Caraibe. si intentia asta va continua prin mobilarea noului hogeac...majoritatea in regie proprie...sper.
in functie de realizarile si costurile pe care o sa le am la productie in regie proprie voi lua in considerare foarte serios varianta bizniz.
stiu ce utilaje/scule imi trebuie, atit pentru lemn cit si pentru pal, cit spatiu, etc.
n-am habar depsre furnizori de lemn si feronerie/accesorii (la prima mina in special, pentru ca daca iau suruburi si balamale de la magazinul din colt n-am facut nici o treaba). problema mare: taxe si impozite...care e clar ca te ingroapa. dar cea mai mare necunoscuta sint clientii, aici e frica: functioneaza telefonul fara fir daca faci treaba buna? vrea omul de rind mobila la comanda, putin mai scumpa decit aia de linie din magazin, dar cu avantaje majore? cite luni aduc bani de acasa pina incepe telefonul fara fir? oare nu e mai bine sa incep cu investitie 0: design si productia sa o subcontractez la un atelier? dar atunci cresc costurile. dar daca nu merge nu pierd nimic. si parca as face mobila de lemn pentru categoria medie: gasesc clienti pentru ea?

asa ca repet: in functie de realizarile/costurile in regie proprie...studiem posibilitatea unui biznis. sint convins ca pot face mobila mult mai buna din punct de vedere functional si cel putin la fel de buna din punct de vedere tehnic/structural/estetic comparativ cu ce se gaseste pe piata la majoritatea producatorilor. nu stiu costurile de productie si citeva piese de mobilier pentru mine * 1.5...2 probabil ca imi vor da o idee asupra pretului de vinzare

asaaaaa...sa fiu putin mai explicit cu lacurile alea

bucataria in regie proprie smile.gif va fi din pal (carcasa) + fronturi din lemn. este solutia universala pentru reducerea costurilor pastrind un aspect deosebit. in functie "layout" s-ar putea sa fiu obligat sa maschez diverse parti ale corpurilor cu acelasi lemn folosit la fronturi. ar fi cam stupid sa am o fatada super meseriasa din lemn si daca te uiti dintr-o parte sa se vada palul de pe laturi. chiar daca incerc sa am palul si lemnul cu aceeasi textura e aproape imposibil de realizat chestia asta. lemnul si schimba culoarea, finisajul reflecta altfel lumina etc.
dupa bucatarie vor urma si celelate camere. mobilier integral din lemn sau combinatie pal cu lemn, in functie necesitati

drept urmare ma intereseaza daca exista ceva tratamente speciale pentru lemnul asta in afara de diverse tipuri de lacuire. poate ultima tehnologie e sa injectez maioneza la 10 bari in usile de la dulap si dupa aia sa la fierb in saramura.

am vazut ca in tarile civilizate exista niste lacuri/solutii poliuretanice (evident ca au si un pret accesibil oricui..ca d-aia sint tari civilizate) care probabil ca sint similare vopselelor cu polimeri pentru metale. am vazut o vopsea d-aia de mi-a picat fata: loveai bucata de tabla cu ciocanul si se mula vopseaua pe urma de ciocan. asta dupa ce vopsirea se facuse sub apa

deci..o lacuire cu un produs d-asta care este rezistent si elastic in acelasi timp. nu stiu exact cum se practica pe plaiurile mioritice..d-aia intrebam.
intrebarea e ca urmare a posibilitatii folosirii rasinoaselor la bucatarie. daca pretul unui astfel de lac/tratament pe rasinoase depaseste pretul realizarii din fag lacuit normal (rezitent la uzura de genul asta, nu se zgirie daca dau cu unghia, cum se intimpla cu bradul) atunci mai vedem.

hmmm...am scris cam mult. sper ca am fost coerent

mi-am adus aminte de ceva smile.gif
de ce modelul ala roscovan se cheama "cires" cind n-are legatura cu ciresul? nu m-am uitat la textura modelului, sa vad daca dungile seamana cu striatiile din lemnul de cires dar culoarea (placuta de altfel) n-are nici o treaba. culoarea aia se obtine daca tratezi lemnul cu diverse substante (in special chimicale pentru o transformare drastica) ca sa il schimbe din rozaliu in roscat. sa schimbe producatorii denumirea ca o sa creada lumea ca ciresul are lemnul roscat si se supara cind il taie si nu e asa biggrin.gif
angajatul
"stiu ce utilaje/scule imi trebuie, atit pentru lemn cit si pentru pal, cit spatiu, etc."

din cum pui problema eu zic ca nu.....dar poate ma insel.

partea cu "cind i-am explicat ca io stau cam 12 ore pe zi la calculator si ca din punctul meu de vedere e absolut de cacao ce vrea sa-mi vinda el." o stie fiecare producator independent de mobila pentru ca numai in magazine vei gasi birouri multifunctionale dar total lipsite de ergonomie.

"la pal ma refeream la probleme tehnice in special cu canturile...mai ales din punct de vedere estetic. daca pui cant normal tot se vede marginea. exclus sa-l folosesti la margini de masa sau birou pentru ca se ciobeste imediat."

la mese sau birouri se foloseste cant PVC daca vrei sa nu risti "ciobirea"

"plus alte considerente: esti limitat la forme: orice faci din pal tot drept iti iese."

zau???? eu zic sa mai studiezi problema smile.gif

"de ce modelul ala roscovan se cheama "cires" cind n-are legatura cu ciresul?"
pentru ca asa arata lemnul de cires......doar ca.....exista mai multe nuante de pal de cires.....gen cires american....care arata ca ciresul american....etc...

"la lemn intr-adevar productia/finisajul sint muuuult mai laborioase. + materialul mai scump. avantajul e ca la uzura arata...natural."

apropo de business gen telefonul fara fir.....sa te vad eu dupa ce ai facut o mobila din lemn , si arata foarte bine, si dupa cateva luni lemnul ala incepe sa se usuce,pentru ca nu era destul de uscat cand l-ai cumparat tu, iar usile capata lufturi mai mari.....altele se curbeaza.......si sa vezi atunci distractie in a explica clientului avantajele uzurii care arata natural

concluzie - eu zic ca mobila din lemn masiv DE BUNA CALITATE nu poti sa faci in apartament iar ca si scule.....iti trebuie nu neaparat multe....dar voluminoase.....poate are rabdare Berti sa iti explice smile.gif...
vis-a-vis

Si pentru unu' care incearca sa ne convinga ca lemnul e mai presus de toate, sa folosesti infamul PAL chiar si pentru interioare, e cam demagogic biggrin.gif
Si mai e o chestie... chiar si cei ce vor sa foloseasca lemn, ei vor sa obtina aceeasi mobila care se poate face din PAL.
De ce sa vrei un aspect modern cu materiale rustice? cool.gif
qqqqqqqqqq
"stiu ce utilaje/scule imi trebuie, atit pentru lemn cit si pentru pal, cit spatiu, etc."

1. din cum pui problema eu zic ca nu.....dar poate ma insel.

partea cu "cind i-am explicat ca io stau cam 12 ore pe zi la calculator si ca din punctul meu de vedere e absolut de cacao ce vrea sa-mi vinda el." o stie fiecare producator independent de mobila pentru ca numai in magazine vei gasi birouri multifunctionale dar total lipsite de ergonomie.

"la pal ma refeream la probleme tehnice in special cu canturile...mai ales din punct de vedere estetic. daca pui cant normal tot se vede marginea. exclus sa-l folosesti la margini de masa sau birou pentru ca se ciobeste imediat."

2. la mese sau birouri se foloseste cant PVC daca vrei sa nu risti "ciobirea"

"plus alte considerente: esti limitat la forme: orice faci din pal tot drept iti iese."

3. zau???? eu zic sa mai studiezi problema smile.gif

"de ce modelul ala roscovan se cheama "cires" cind n-are legatura cu ciresul?"
4. pentru ca asa arata lemnul de cires......doar ca.....exista mai multe nuante de pal de cires.....gen cires american....care arata ca ciresul american....etc...

"la lemn intr-adevar productia/finisajul sint muuuult mai laborioase. + materialul mai scump. avantajul e ca la uzura arata...natural."

5. apropo de business gen telefonul fara fir.....sa te vad eu dupa ce ai facut o mobila din lemn , si arata foarte bine, si dupa cateva luni lemnul ala incepe sa se usuce,pentru ca nu era destul de uscat cand l-ai cumparat tu, iar usile capata lufturi mai mari.....altele se curbeaza.......si sa vezi atunci distractie in a explica clientului avantajele uzurii care arata natural

6. concluzie - eu zic ca mobila din lemn masiv DE BUNA CALITATE nu poti sa faci in apartament iar ca si scule.....iti trebuie nu neaparat multe....dar voluminoase.....poate are rabdare Berti sa iti explice smile.gif...

1. aaa...nu cred ca am pus problema in asa fel incit sa-ti formezi parerea cum ca n-as sti ce imi trebuie dpdv tehnic pentru un atelier de mobila. probabil ca stiu mult mai bine decit multi "specialisti" ce utilaje/scule/spatiu sint necesare pentru un atelier de mobila. nu o sa fac o lista pentru ca o sa se deschida o discutie stupida si interminabila "aia nu-ti trebuie, aia e scumpa, da' ce faci cu ala" etc.

2. mda...ai reusit o performanta remarcabila. ai formulat cu alte cuvinte ce am spus in propozitia pe care n-ai citat-o: "exclus sa-l folosesti la margini de masa sau birou pentru ca se ciobeste imediat"

3. uimeste-ma cu niste exemple

4. mda...ori nu m-am exprimat corect in legatura cu culoarea aia "roscovana" Cires d344 pr or habar n-ai cum arata ciresul american cires american. ideea propozitiei era de ce nu se cheama "cires american baituit roscovaniu" si se cheama doar "cires"?

5. dupa cum am spus mai devreme...as fi vrut si citeva informatii despre furnizori de lemn. seriosi. care sa nu te intepe la umiditatea lemnului. ca sa nu fiu obligat sa masor eu umiditatea la fiecare scindura. din pacate comentariul tau este tipic mioritic: urechist. ai auzit si tu pe la prieteni ca lemnul se usuca in 3 luni si ti se strica toata mobila. din cite stiu pentru mobilier de interior se foloseste KD 8-10%. mai degraba 10%, ca sa ii scoata mai ieftin pe producatori smile.gif. si se pare ca lemnul asta nu se usuca atit de repede cum crezi. si daca mai adaugi si folosirea unor scule extrem de high tech...adica pensule...combinate cu lacuri...o sa fii surpins de efecte.

6. aaa...n-a zis nimeni ca faci in apartament. in regie proprie e cam mult spus. procedezi la fel ca si cu mobila de pal facuta "in regie proprie": comanzi lemnul la dimensiunile care iti trebuie si de asamblare si finisaje te ocupi personal. si pentru productia in masa...evident ca iti trebuie atelier. se pare ca n-ai citit tot ce am scris.

si...special pentru vis a vis:

n-am zis ca palul e infam. are avantaje si dezavantaje, asa cum are si lemnul. si cred ca ai incurcat putin lucrurile: palul e inlocuitor pentru lemn, nu invers.
angajatul
QUOTE(qqqqqqqqqq @ Apr 22 2007, 12:36) [snapback]2734736[/snapback]
1. aaa...nu cred ca am pus problema in asa fel incit sa-ti formezi parerea cum ca n-as sti ce imi trebuie dpdv tehnic pentru un atelier de mobila. probabil ca stiu mult mai bine decit multi "specialisti" ce utilaje/scule/spatiu sint necesare pentru un atelier de mobila. nu o sa fac o lista pentru ca o sa se deschida o discutie stupida si interminabila "aia nu-ti trebuie, aia e scumpa, da' ce faci cu ala" etc.

2. mda...ai reusit o performanta remarcabila. ai formulat cu alte cuvinte ce am spus in propozitia pe care n-ai citat-o: "exclus sa-l folosesti la margini de masa sau birou pentru ca se ciobeste imediat"

3. uimeste-ma cu niste exemple

4. mda...ori nu m-am exprimat corect in legatura cu culoarea aia "roscovana" Cires d344 pr or habar n-ai cum arata ciresul american cires american. ideea propozitiei era de ce nu se cheama "cires american baituit roscovaniu" si se cheama doar "cires"?

5. dupa cum am spus mai devreme...as fi vrut si citeva informatii despre furnizori de lemn. seriosi. care sa nu te intepe la umiditatea lemnului. ca sa nu fiu obligat sa masor eu umiditatea la fiecare scindura. din pacate comentariul tau este tipic mioritic: urechist. ai auzit si tu pe la prieteni ca lemnul se usuca in 3 luni si ti se strica toata mobila. din cite stiu pentru mobilier de interior se foloseste KD 8-10%. mai degraba 10%, ca sa ii scoata mai ieftin pe producatori smile.gif. si se pare ca lemnul asta nu se usuca atit de repede cum crezi. si daca mai adaugi si folosirea unor scule extrem de high tech...adica pensule...combinate cu lacuri...o sa fii surpins de efecte.

6. aaa...n-a zis nimeni ca faci in apartament. in regie proprie e cam mult spus. procedezi la fel ca si cu mobila de pal facuta "in regie proprie": comanzi lemnul la dimensiunile care iti trebuie si de asamblare si finisaje te ocupi personal. si pentru productia in masa...evident ca iti trebuie atelier. se pare ca n-ai citit tot ce am scris.
si...special pentru vis a vis:

n-am zis ca palul e infam. are avantaje si dezavantaje, asa cum are si lemnul. si cred ca ai incurcat putin lucrurile: palul e inlocuitor pentru lemn, nu invers.

3.postforming,taieturi curbe.....si apropo de asta.....sa vad eu cum faci o usa din lemn curbata cu scule de apartament....sau mai bine zis....vreo 10 usi pentru o bucatarie smile.gif

4.orice mobila din lemn e baituita sau lacuita....sau amandoua....pentru ca in general o mobila din cires ajungea dupa aceste tratamente la culoarea aia "roscovana" a fost considerat un "clasic" si adoptat ca nume....ca sa retina unii specialisti mai usor decat un cod gen F409

5.nu am auzit de la prieteni.....aud asta saptamanal de la clienti care sunt entuziasmati de cate unu care face mobila de calitate din lemn folosind dalta pentru locase de balama,si locasul iese mult mai mare... ca deh...o freza e prea hi-tech,balamale din zamac fara reglaje,lemnul se curbeaza si alte d-astea....si cand il cauta sa repare e ocupat sau raspunde cu "pai la lemn asa arata uzura...natural"(si DA,mobila era lacuita cu pensula si alte tehnici)..................ca apoi sa regrete ziua in care au vrut mobila de bucatarie din lemn....si trec pe pal.

6. sa ne zici si noua atelierul ala care iti debiteaza cote exacte din lemn in 1000 de dimensiuni mai ceva ca la o diagrama de pal....sau stai....am uitat....tu corpurile le faci din pal.....pai? nu e cam tiganie?? adica...totusi....ori faci ceva de calitate....ori?......daca curge niste lac pe pal? poate se evapora palul....smile.gif)

roxmob
@qqqqqqqq...:eu zic ca la o asemenea idee, adica mobila din masiv... daca tot vrei sa faci... in primul rind, furnizor iti dau eu exact din radacina ciresului sau stejarului, stiu ca nu o sa faci din stejar ca e prea scump...dar si ciresul...atunci o sa faci din fag? naughty.gif trebuie sa gasesti clasa de oameni cui trebuie asemenea produse, banuiesc ca vrei sa faci cava calitativ...(iti va trebui timp mult pina o sa ajungi sa fi cautat pentru asemenea comenzi) ...dar...crezi ca virgula cu un circular de spintecat si un abricht+2 pensule faci mobila din masiv?
eu de fapt nici nu inteleg ce cauti!, furnizor de lemn?, spatiu de inchiriat?, utilaje?, sau pe cineva care sa te puna in tema cu asta, -fabricarea mobilei din masiv?
spun fabricarea deoarece asta nu inseamna ca faci un corp la unul si un raft la altul...deci ai de trecut peste ceva faze de lucru bune pina ajungi la ceva produs finit.
iti spun ceva: faceam mobila din masiv...doar ca structura corpurilor era din brad si fronturile din stejar/cires...etc, crezi ca gasesti tu clienti care sa-ti plateasca de trei ori manopera la masiv ca si la pal? mad.gif ...poate gasesti doi-trei...si atit, in rest nimic de lucru la pretul ala, si atunci...faci o mobila de bucatarie de 4m liniari la manopera uneia din pal?, nu o faci... poate ca o sa faci una-doua pina o sa-ti dai seama ca mobila din masiv se face doar cu utilje gen combinat, sau cel putin sa ai tot ce-ti trebuie + meseriasi buni! biggrin.gif , ceea ce cred eu ca nu ai posibilitatea sa faci o mobila de o asa calitate sa-ti placa si tie macar pe jumate dupa ce e gata aceasta!
apropos: citi euro vrei sa investesti in afacerea asta? wink.gif
qqqqqqqqqq
QUOTE(angajatul @ Apr 22 2007, 21:19) [snapback]2737376[/snapback]
3.postforming,taieturi curbe.....si apropo de asta.....sa vad eu cum faci o usa din lemn curbata cu scule de apartament....sau mai bine zis....vreo 10 usi pentru o bucatarie smile.gif
4.orice mobila din lemn e baituita sau lacuita....sau amandoua....pentru ca in general o mobila din cires ajungea dupa aceste tratamente la culoarea aia "roscovana" a fost considerat un "clasic" si adoptat ca nume....ca sa retina unii specialisti mai usor decat un cod gen F409

5.nu am auzit de la prieteni.....aud asta saptamanal de la clienti care sunt entuziasmati de cate unu care face mobila de calitate din lemn folosind dalta pentru locase de balama,si locasul iese mult mai mare... ca deh...o freza e prea hi-tech,balamale din zamac fara reglaje,lemnul se curbeaza si alte d-astea....si cand il cauta sa repare e ocupat sau raspunde cu "pai la lemn asa arata uzura...natural"(si DA,mobila era lacuita cu pensula si alte tehnici)..................ca apoi sa regrete ziua in care au vrut mobila de bucatarie din lemn....si trec pe pal.

6. sa ne zici si noua atelierul ala care iti debiteaza cote exacte din lemn in 1000 de dimensiuni mai ceva ca la o diagrama de pal....sau stai....am uitat....tu corpurile le faci din pal.....pai? nu e cam tiganie?? adica...totusi....ori faci ceva de calitate....ori?......daca curge niste lac pe pal? poate se evapora palul....smile.gif)

3. postformingul ar fi o solutie de compromis. eu n-am vazut postforming pe 4 laturi (recunosc ca nici nu prea m-am uitat). si in nici un caz n-am vazut postforming in relief. daca exista...oricum esti limitat la dimensiunile din fabrica...si pretul cred ca se apropie de lemn. daca muschii tai vrea sa faci o usa de 285mm...cam greu sa gasesti postforming la dimensiunile alea. parerea mea. taieturi curbe cu pendularul...si dupa aia pui tot porcarie d-aia de cant sad.gif. si te rog...nu repeta faza cu cant din pvc...care arata jalnic. si chiar daca as gasi cant din pvc cu textura identica cu melamina folosita...probabil ca la pret ar fi aiurea. si vorbim aici de mobila pentru rezidential, nu office, unde intr-adevar e indicat cantul ala de plastic.

4. bleah...vroiam sa spun ca se foloseste o denumire idioata pentru ca in functie de producator "ciresul" are diverse nuante. d-aia am zis ca mi se pare mai normal ca totusi sa aiba nume diferentiate. te duci la unii si le ceri "cires" si te trezesti ca iti prezinta ala roscovan si la altii iti arata un cires mai apropiat de natur. e aberant.

5. dupa cum spuneam...depinde de materialul pe care il folosesc respectivii si de sculele cu care lucreaza. daca "meseriasul" ala n-are 10-15 milioane sa dea pe o freza buna...sau macar 2 milioane pe una care sa ii faca 500 de locasuri de balama si dupa aia se arde...e alta problema. inseamna ca oamenii au ales o firma de cacao care le-a fost recomandata de dusmani. altfel nu vad cum ar fi recomandata firma respectiva.
si ca i se curbeaza lemnul...la fel...aceeasi idee. meseriasul ala cumpara lemn cu umiditate mare ca e mai ieftin...si se apuca sa faca mobila de interior. sau nu stie sa o faca. sau poate la rindul lui a fost intepat de furnizor. nu stiu cit costa un aparat de masurare a umiditatii. daca nu esti sigur pe furnizorul tau de lemn...poate e o idee sa iei un aparat d-ala si sa ii %^&* daca vor sa te tepuiasca.

6. intimplator bucurestiul contine destule ateliere care iti pot debita la cotele pe care le ceri...in functie de banii pe care esti dispus sa ii dai. daca esti pretentios...e un pret. daca ai posibilitatea (scule, spatiu) si vrei sa iti faci tu finisajul...adica nu te deranjeaza ca sectiunea cumparata patrata e mai mult rombica si o indrepti tu...alt pret. deci...concluzia e ca se poate debita la cotele pe care le vrei. finalul va fi in functie de posibilitatile tale. daca esti fixat sa ai lemn in casa facut de tine...atunci cu pretul corect poti sa iti comanzi lemnul la cotele necesare.
si nu...nu e tiganie. in principiu cam asta e ideea la mobila de bucatarie facuta pentru cei care prefera sa aiba un aspect mai natur la un pret decent. te folosesti de avantajele palului pentru partile ascunse (usurinta la debitare, montaj, rigiditate, etc) si aspectul final este dat de fatada din lemn. am vazut asa ceva (spre deosebire de unii care comenteaza in necunostinta de cauza) si arata si se comporta foarte bine.

roxmob

- m-ar fi interesat niste furnizori de cherestea verificati...care nu dau teapa la dimensiuni, umiditate...etc. sa vad oferta, conditii de transport, cantitate minima de achizitionare...in fine..diverse informatii de la ei. daca nu cumva sint secretosi ca bolnavii care iti cer 5000000 de date si faxuri ca sa iti faca o oferta de pret...in orice domeniu, inainte sa-ti prezinte marfa

- spatiul si utilajele sint niste elemente cuantificabile in cascaval. meseriasii si furnizorii...mai greu. deci..ca sa raspund: nu ma intereseaza un spatiu de inchiriat. eventual m-ar interesa diverse preturi pe metru patrat...in bucuresti...si de curiozitate si in alte orase.
- o sursa verificata de utilaje (first si second hand). as avea o alternativa la utilaje deoarece posed un prieten care se ocupa cu productia de utilaje industriale "custom made". poate fi o alternativa...e de vazut. poate comand la el o masina de facut balamale in forma de ursuleti si sparg piata mobilei pentru copii...cine stie...
de asemenea...furnizori verificati de feronerie, accesorii, etc

- da...m-ar fi interesat experienta cuiva care se ocupa/s-a ocupat cu productia de mobiler din lemn. dar nu pe genunchi... si in nici un caz de la habarnisti si urechisti care au vazut doar pal. cineva care sa fi avut un atelier. cineva care sa stie exact cit e manopera comparativ cu pretul materialului, care sint problemele specifice, ce elemente de mobilier produce, care e durata de executie, cit costa comparativ cu palul etc.
la fel...m-ar interesa informatii de la cei care se ocupa cu fabricare de mobila la comanda (pal sau lemn) privind vinzarea: cit si ce tip de mobilier vind pe luna, care e perioada din an in care au vinzarile cele mai mari, care e clientul tipic. ar fi minunat daca persoana respectiva ar fi din bucuresti. evident ca nu refuz sugestii si experienta din alte orase...dar probabil ca difera conditiile pietii: alt ritm de noi locuinte, alt venit mediu pe cap de vita furajata etc

pe termen scurt ma interesa o parere avizata despre tratarea lemnului de rasinoase pentru imbunatatirea rezistentei la uzura. cum am mai spus...mobila de bucatarie intentionez sa o fac in pseudo regie proprie cu metoda mai sus mentionata: structura de pal cu fronturi de lemn de rasinoase. nu intentionez sa iau fag, sa il decolorez si dupa aia sa pictez model de brad pe el doar pentru ca fagul e rezistent biggrin.gif.
nu cred ca imi trebuie hala de productie pentru fronturile respective. sculele si spatiul pentru chestia asta nu prezinta o problema majora. ceva know how pentru realizarea tehnica exista. nici pretentiile nu sint mari pentru ca este oarecum cu titlu de experiment.
Berti
Baieti, in special qqqqq...., hai sa ne rezumam la posturi mai concentrate si mai scurte, nu cred ca-s singuru care-si pierde rabdarea cand are atata de citit! Pana termin de citit, uit ideiile de la inceput.. huh.gif imi pierd rabdarea si dau pe X.

QUOTE(qqqqqqqqqq @ Apr 23 2007, 00:47) [snapback]2738360[/snapback]
eu n-am vazut postforming pe 4 laturi (recunosc ca nici nu prea m-am uitat).

ala de-i pe mai multe laturi e softforming, nu intru in detalii ca nu cred ca-i cazu deocamdata...

meseriasul ala cumpara lemn cu umiditate mare ca e mai ieftin...si se apuca sa faca mobila de interior. sau nu stie sa o faca. sau poate la rindul lui a fost intepat de furnizor.

In general lemnul se cumpara verde, iar producatorii de mobila si-l usca in functie de destinatie. Lemnul uscat nu se poate depozita prea mult timp, pentru ca ii creste umiditatea (mai mult sau mai putin in functie de conditiile atmosferice si conditiile de depozitare). De aceea ce-i care cumpara lemnul uscat mereu au probleme cu umiditatea...

- m-ar fi interesat niste furnizori de cherestea verificati...care nu dau teapa la dimensiuni, umiditate...etc. sa vad oferta, conditii de transport, cantitate minima de achizitionare...

... funizorii seriosi nu se complica cu 1-2 m³ de cherestea. Asta fac doar aia care taie padurea mostenita de la bunicu si incearca s-o vanda pe unde pot, dar fara acte!

- spatiul si utilajele sint niste elemente cuantificabile in cascaval. meseriasii si furnizorii...

Pai meseriasii si furnizorii cu ce-i platesti? Nu tot cu LEI?

... as avea o alternativa la utilaje deoarece posed un prieten care se ocupa cu productia de utilaje industriale "custom made". poate fi o alternativa...e de vazut.

Nu prea... la primu control de la ITM (inspectoratul teritorial de munca) ai muscat-o original daca utilajele respective nu sunt omologate conform standaredelor, daca nu indeplinesc toate conditiile de securitatea muncii, etc...

Continuarea mai tarziu ....
io1
[3. postformingul ar fi o solutie de compromis. eu n-am vazut postforming pe 4 laturi (recunosc ca nici nu prea m-am uitat). si in nici un caz n-am vazut postforming in relief. daca exista...oricum esti limitat la dimensiunile din fabrica...si pretul cred ca se apropie de lemn. daca muschii tai vrea sa faci o usa de 285mm...cam greu sa gasesti postforming la dimensiunile alea. parerea mea. taieturi curbe cu pendularul...si dupa aia pui tot porcarie d-aia de cant . si te rog...nu repeta faza cu cant din pvc...care arata jalnic. si chiar daca as gasi cant din pvc cu textura identica cu melamina folosita...probabil ca la pret ar fi aiurea. si vorbim aici de mobila pentru rezidential, nu office, unde intr-adevar e indicat cantul ala de plastic.

exista mdf plastificat ,nu esti limitat nici la forme nici la dimensiuni si poti lucra si in relief,daca nu ma insel AI POSIBILITATEA sa faci si usi curbe, poate avea diverse grosimi
qqqqqqqqqq
mda...am incercat sa raspund detaliat la intrebari. si in felul asta se linistesc si cei cu remarci de 2 lei care sint paraleli cu subiectul

- ok...sa zicem ca sofforming ar fi o solutie. dar daca n-ai masinarie cu care sa-ti faci tu (banuiesc ca are scoruri pe masura) esti limitat la dimensiunile producatorului. acelasi lucru si la mdf...si parca totusi...mdf? e cam nasol.
- nu-mi spune ca toata lumea are cuptor. banuiesc ca sint destui care iau direct lemnul la 8-10% si nu cred ca absoarbe o cantitate enorma daca e depozitat in interior...adica exact in conditiile in care va fi folosit.
- ok...furnizorii la prima mina nu se complica sa iti dea 2m. exista varianta sa iei de la dealer (mai scump, evident)...sau direct de la fabrica daca e pe aproape. sau o cantitate mai mare daca ai unde sa depozitezi/bani/comenzi...in fine...depinde de locatie. si nici varianta la negru nu e exclusa biggrin.gif
- meseriasii si furnizorii nu inseamna doar bani..asta vroiam sa spun. meseriasii pot lucra bine o luna si dupa aia se apuca de prostii. sau furnizorii pot fi nemaipomeniti la primele comenzi si dupa aia te inteapa.
- masinariile sint conform standardelor. daca nu le-ar face legal probabil ca i-ar merge firma mult mai bine smile.gif

deci...e cineva care are atelier de mobila (de pal si/sau lemn) si e capabil sa raspunda la intrebari (vezi postul meu anterior)?
repet:
1. cam care sint preturile pe mp de spatiu in bucuresti (si in alte orase)
2. furnizor serios de utilaje (mai degraba second hand)
3. furnizor serios de feronerie si accesorii
4. vinzari, anotimp, productie, preturi, probleme, cit timp aduci bani de acasa pina se misca, etc
5. are careva 20-20 CAD si/sau Topsolid Wood? (apropo...Berti...unde ai vazut tu ca iti cer resurse spectaculoase? nu mi se pare iesit din comun ce specifica aia)
vis-a-vis
O remarca de 2 lei, esti plin de teorie, sa te vedem la practica! deadtongue.gif
Berti
1. cam care sint preturile pe mp de spatiu in bucuresti (si in alte orase)

Nu stiu... dar ideea de baza e sa nu platesti chirie, sa nu crezi ca productia de mobilier e un "biznis" banos... iar daca mai trebuie sa dai si chirie, in lunile neproductive mai bine te angajezi controlor la RATB

2. furnizor serios de utilaje (mai degraba second hand)

Nimeni nu-ti poate garanta seriozitatea vreunui furnizor, totusi incearca Ipema, Itpl, DaniBrum... sau mergi in semptembrie la targ!

3. furnizor serios de feronerie si accesorii

Tu ai nevoie de-un magazin bine dotat, si nu de furnizori directi, fiindca pentru inceput nu-ti permiti sa cumperi 100 de balamale de-un fel, 5000 de suruburi, etc... poate colegii din Bucuresti te indruma spre un astfel de magazin!

4..., cit timp aduci bani de acasa pina se misca, etc

Teoretic lucrezi cu banii clientului, adica din avans.... da' e o intrebare atat de generala incat nu pot sa-ti raspund. Depinde de cheltuieli, salarii, chirie, nr. de angajati, etc...

5....unde ai vazut tu ca iti cer resurse spectaculoase? nu mi se pare iesit din comun ce specifica aia)

http://www.spi-software.com/pdf/SPIWOOD_RO.pdf

Tie poate nu-ti par iesite din comun, da' eu fac cu nervii cand un soft nou cere de 3 ori mai multe resurse decat un soft mai vechi care face accelasi lucru... dar hai sa nu intram in amanunte, ca-s foarte multi factori care influnteaza alegerea unui soft!
qqqqqqqqqq
1. avind in vedere ca nu posed spatiu...momentan varianta e chirie
si mai exact care sint lunile neproductive? cind cumpara lumea mai putina mobila? vara, ca sint concedii? toamna, ca incepe scoala? iarna, ca iei cadouri? primavara, cind se scumpesc toate? hmmm...se pare ca tot anul e neproductiv biggrin.gif

2. aha...ma uitasem pe la danibrum. sa vedem ceilalti

3. mda...cam la asta ma refeream la furnizor de accesorii. unii bine aprovizionati (exclus bricostore)...sau un importator cu magazin de desfacere

4. era ideea cit timp mergi in pierdere pina incepi sa recuperezi investitia initiala. in cit timp se amortizeaza...2-5-10 ani? stiu ca depinde de multi factori, tocmai asta e motivul pentru care vreau sa aud din experienta mai multor persoane care se ocupa cu asa ceva. poate unul are spatiu de la bunicu, poate a primit cadou 2 utilaje, poate a avut o intrare si a mobilat o inteprindere...

5. da-le dracu de resurse. zi daca ai 2020 CAD sau Topsolid Wood. sau le tii doar pentru tine tongue.gif si atunci voi fi nevoit sa astept pina in septembrie si sa te fugaresc pe la tirg naughty.gif
Berti
QUOTE(qqqqqqqqqq @ Apr 24 2007, 09:47) [snapback]2743601[/snapback]
... zi daca ai 2020 CAD sau Topsolid Wood. sau le tii doar pentru tine tongue.gif si atunci voi fi nevoit sa astept pina in septembrie si sa te fugaresc pe la tirg naughty.gif

Am mai spus ... NU, nu-l am, s-ar putea sa primesc un demo, totul depinde de bunavointa unui forumist care lucreaza cu asa ceva!
Link cu discutia respectiva nu pot sa-ti dau, ca ma baneaza astia, da' cauta in google "Spiwood", astazi e al treilea rezultat!
qqqqqqqqqq
mda...al treila rezultat este o sursa nefericita. am mai incercat pe acolo sad.gif
Berti
ai bifat pagini scrise în limba românã? sau mai bine vezi PM...
zanetti
Sunt incepator si am o intrebare pe masura, si la obiect: cum si cu ce se da gaura pentru balamale(blum) intr-o usa de dulap?
Berti
Gaurile se dau cu o freza sau burghiu cu diametrul de 35 mm, asemantor cu cel din mijlocu pozei

Partea dificila abia acum urmeaza, gaura aia trebuie s-o dai cat se poate de perpendicular pe placa si cu mare atentie, astfel incat varful de ghidare sa nu atinga/perforeze melamina, in mod normal aceste gauri se dau cu ajutorul unei masini de gaurit cu coloana.

Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.