ZenGo
11th December 2006, 13:45
Tocmai am terminat niste mobila ce am facut-o pentru un prieten.
Costul total a fost 1500 RON.
Am folosit:
- 3 placi de PAL cires (ieftin, de la Forest)
- o placa de pal galben Wodego cu cant ABS (mai scump - 350 RON placa + taierea + cantul ABS)
- o placa e PFL, pentru spatele dulapurilor
- accesorii cromare de calitate (picioare, manere, papagali pentru polite)
- balamale, glisiere si demontabili Blum
- sticla sablata de 5mm (230 ron usile de sticla + balamalele + politele)
irrational
11th December 2006, 14:10
Da, sunt cei din Lujerului, merci de informare, o sa incerc sa-i evit si pe cei de la Regency cu toate ca mi se pare greu de conceput mai multa nesimtire si debandada ca la AMA12. Oare unde putem gasi niste furnizori mai profesionisti si care sa respecte clientul cat de cat? La Darel unde debitam pana acum si unde servicile sunt departe de a fi bune dar oricum..., comenzile mai nou se onoreaza in 2-3 saptamani. Nu cred ca as fi singurul dar afirm ca prefer sa platesc mai mult debitarea sau montatul cantului ABS dar sa fiu tratat civilizat si sa beneficiez de servicii ca lumea.
Tuliman
11th December 2006, 19:14
Imi puteti recomanda pt Bucuresti un magazin unde gasesc picioare de masa de bucatarie, set de 4 picioare cromate/metalice (eventual sa asigure si asamblarea mesei)? Am fost azi la Forest Trading, am vazut ceva ce mi-a placut ca si idee, dar erau finisate (cromate) prost, adica suprafata nu era uniforma. La fel si mesele de-a gata din magazine, par lucrate destul de prost, fragile, cele cat de cat accesibile ca si pret.
Mai incerc o data: de Martplast, ati auzit ceva, sunt ok? Ma tin de ei de ceva timp sa-mi dea cateva preturi, orientative macar pentru unele module de mobilier de bucatarie si se tot eschiveaza, daca nu fac o comanda sigura.
draku
11th December 2006, 21:19
in bucuresti, pe strada Judetului (pe undeva prin spatele spitalului colentina) este o firma care are tot felul de elemente pt mobilier (feronerie), canturi si diverse modele de pal si alte placaje. fac si debitari la comanda (10 ron/placa, daca imi aduc aminte bine) ca si arajarea bucatilor pe placa, daca solicita clientul.
pal melaminat 2.40x2.70 intre 180 si 350 ron placa in fc de grosime, culoare si calitate,
alte preturi nu stiu, din pacate
si nici numele firmei
ioan_mirceag
11th December 2006, 22:40
Un salut de bun gasit la toti participantii !!
Dupa multe ezitari mi-am facut si eu curaj sa intru in forum.
Intentionez sa imi fac singur deocamdata mic mobilier. Lucrez ca amator tamplarie pentru uz personal ( sunt stupar ), am facut si ceva mobilier din lemn dar la PAL sunt complect afon.
Am unelte de tamplarie: fierastrau circular de firma, banc de tamplarie, masina de gaurit, de insurubat etc dar pentru lucrul cu PAL-ul nu stiu deocamdata ce dotare minima ar trebui sa am.
Imi propun sa sa-mi fac ceva mobila incepand din februarie, si vreau sa fac pentru inceput o masa pentru televizor, un cuier cu oglinda pe hol si pe masura ce prind meserie sa trec si la lucruri mai mari.
Din lectura discutiilor voastre, mi-am dat seama ca sunt unii chiar meseriasi f. buni si de aceea am si eu rugamintea daca este un binevoitr sa-mi spuna si mie ce unelte trebuie sa-mi procur si cam care sunt principalele operatii in fabricarea mobilierului din PAL ( deocamdata vreau sa ma documentez ). Discutand cu unul si cu altul am inceput sa-mi fac ceva idei despre lucrul cu PAL si PFL dar cate bordee atatea obicee si nu am gasit doi sa spuna la fel.
In speranta unui ajutor din partea voastra, multumesc anticipat.
Cum vin sarbatorile, Va doresc tuturor SARBATORI FERICITE si ANUL NOU sa va aduca numai bucurii si inpliniri.
boty
11th December 2006, 22:52
Gasesti la orice geamgerie dar nu dau gauri sau nu pot face nu stiu ce, in bucuresti era pe la morarilor langa regency o firma care facea, stiu ca a facut un prieten acolo trimis de omul care a facut mobila, dar nu mai fac decat geam simplu mat fara alte desene. Si tot la amicul asta am vazut cant ABS pus la regency si nu era chiar aspectos, motiv pentru care intreb si eu poate primesc un sfat. Vreau si eu sa fac un dulap cu ceva sertare (incurajat de voi) si vreau sa nu arunc banii aiurea ca mai bine cumpar gata facut. Geamul vreau sa-l pun la bucatarie peste un dulapior si vreau sa aibe marginile sablate (chenar), cu gauri pentru balamale si maner. Multumesc anticipat celor ce pot sa ma ajute.
angajatul
12th December 2006, 10:23
@ioan_mirceag - vezi ca s-a discutat asta cu sculele mai demult pe acest topic.Oricum, asa ca si scule de baza cu care poti face mobila ar fi : bormasina normala,bormasina cu acumulator,fierastrau pendular,set de biti(confirmatoare,PZ2,PZ1,PH2), fier de calcat,set de finisare cand VIRUTEX, burghie de lemn de 3,5,7,8,10.
Asta ar fi baza....iar pentru cresterea calitatii si a finisajelor ar mai urma : circular de mana+rigla,freza,pistol cu aer cald,slefuitor cu banda,carote de diverse dimensiuni.
VirtualME
12th December 2006, 13:09
Buna,
urmaresc de ceva vreme topicul acesta si am apreciat ca cei care vorbesc aici stiu foarte bine ce fac.Acum as vrea sa va solicit un sfat pentru ca eu chiar nu stiu cu ce se mananca toate astea. Vroiam sa va intreb care ar fi un pret just pentru niste corpuri de bucatarie simple, nepretentioase, din pal de culoare mahon, in felul urmator:
- 2 corpuri cu blat (dintre care una masca de chiuveta) cu o lungime totala de 120 cm(unul de 80, altul de 40), o latime de 60 si o inaltime de 85 cm
- 2 corpuri suspendate cu lungimea totala de 120 cm (cate 60 cm fiecare).
Nu vreau nici cosuri, nici geamuri, just plain and simple.
Motvul pt care va intreb este ca am primit tot felul de estimari de pret, de la 4 milioane la 10 milioane si de aceea as vrea sa aflu exact cam cat face o asemenea lucrare. Si in plus, montajul si transportul ar trebui sa fie incluse in pret, nu?Cam cat mai costa incastrarea chiuvetei?
Va multumesc foarte mult, si astept un raspuns pt ca singura e cam greu sa gasesc in Bucurestiul asta mare o firma care sa nu ma jupoaie in necunostinta de cauza.
ZenGo
12th December 2006, 13:37
A folosit cineva de pe aici MDF pentru mobilier?
melaminat, vopsit, furniruit?
MDF-ul pare "the next level" in realizarea de mobilier...
boty
12th December 2006, 20:16
Intrebare, oare se pot monta 2 usi cu balamale pe acelasi perete, in sensul in care sa pot folosi un singur perete despartitor in loc de doua suprapuse. Daca ma poate lumina cineva si cu detalii , eventual daca este o solutie viabila, ii raman vesnic indatorat.
Zic tot eu ca ar trebui sa se poata cu balamale model special, probabil alte tolerante la usi, peretele impartit la 2, totusi astept un sfat avizat.
roxmob
13th December 2006, 00:36
@boty:
balamale sunt de multe feluri: aplicate, semiaplicate, incadrate,etc, in cazul tau iti trebuie balamale semiaplicate, adica pe jumate de cant si totul s-a rezolvat!
angajatul
13th December 2006, 00:43
QUOTE(boty @ Dec 12 2006, 20:16)

Intrebare, oare se pot monta 2 usi cu balamale pe acelasi perete, in sensul in care sa pot folosi un singur perete despartitor in loc de doua suprapuse. Daca ma poate lumina cineva si cu detalii , eventual daca este o solutie viabila, ii raman vesnic indatorat.
Zic tot eu ca ar trebui sa se poata cu balamale model special, probabil alte tolerante la usi, peretele impartit la 2, totusi astept un sfat avizat.
Poti monta.
Exista 3 categorii majore de balamale : aplicate,semiaplicate si incadrate.
aplicate - acopera peretele pe care sunt prinse
semiaplicate - acopera jumatate din peretele pe care sunt prinse
incadrate - usa e in interiorul peretelui
mai multe detalii gasesti aici http://www.surub.ro/produse/?categ=6&produs=685
dar sincer...mai bine faci 2 corpuri , adica sa ai 2 pereti
angajatul
13th December 2006, 01:04
QUOTE(VirtualME @ Dec 12 2006, 13:09)

Buna,
urmaresc de ceva vreme topicul acesta si am apreciat ca cei care vorbesc aici stiu foarte bine ce fac.Acum as vrea sa va solicit un sfat pentru ca eu chiar nu stiu cu ce se mananca toate astea. Vroiam sa va intreb care ar fi un pret just pentru niste corpuri de bucatarie simple, nepretentioase, din pal de culoare mahon, in felul urmator:
- 2 corpuri cu blat (dintre care una masca de chiuveta) cu o lungime totala de 120 cm(unul de 80, altul de 40), o latime de 60 si o inaltime de 85 cm
- 2 corpuri suspendate cu lungimea totala de 120 cm (cate 60 cm fiecare).
Nu vreau nici cosuri, nici geamuri, just plain and simple.
Ca si materiale intra asa :
luand in calcul corpurile de sus la un standard de 600x300x600 pentru ca nu ai specificat, cu cate o polita fiecare si corpul de jos de langa masca tot cu o polita ai nevoie de o coala si un sfert de pal.Deci daca cei care iti fac tie nu au rulaj mare te vor taxa pentru 2 coli de pal.
Asa ca :
2 coli mahon - 245 RON
1 coala PFL - 60 RON
14 balamale(desi recomand 21) - 14 RON
8 picioare de bucatarie - 12 RON
1 rola 50 m cant - 13 RON
suporti metalici pt prindere suspendate,holz,confirmatoare,capacele mascare etc - 10 RON
In ceea ce priveste blatul,varianta cea mai ieftina e cel din praktiker care costa cam 75 RON 2,6 m
Daca la toate astea adaugi un 50% ca si manopera/transport/montaj ajungi la un rotunjit 650 RON.Dar asta in conditiile in care mesterii raman si cu destul material, respectiv 3/4 din placa de mahon si 1,4 m blat.
Incastrarea chiuvetei o face cel care monteaza mobila.....nu m-am gandit niciodata la un pret pentru asa ceva....mai degraba costa instalatorul care iti face legaturile...
edit - ar mai fi manerele
.....7 buc....dar aici depinde de gust si pretentii - intre 1-30 RON bucata
io1
13th December 2006, 07:42
QUOTE(ZenGo @ Dec 12 2006, 13:37)

A folosit cineva de pe aici MDF pentru mobilier?
melaminat, vopsit, furniruit?
MDF-ul pare "the next level" in realizarea de mobilier...
am folosit MDF plastificat.am folosit strict pentru usi, are intradevar un aspect deosebit pentru ca nu mai ai probleme cu finisarea cantului.
problema apare la firmele care fac plastifierea,de obicei au putine culori , si dureaza minim 2 saptamini ,pentru alte culori decit cele de baza trebuie sa comanzi cantitati mari.
QUOTE(draku @ Dec 11 2006, 21:19)

in bucuresti, pe strada Judetului (pe undeva prin spatele spitalului colentina) este o firma care are tot felul de elemente pt mobilier (feronerie), canturi si diverse modele de pal si alte placaje. fac si debitari la comanda (10 ron/placa, daca imi aduc aminte bine) ca si arajarea bucatilor pe placa, daca solicita clientul.
pal melaminat 2.40x2.70 intre 180 si 350 ron placa in fc de grosime, culoare si calitate,
alte preturi nu stiu, din pacate
si nici numele firmei
cei de pe judetului sunt FORESTTRADING93,
http://foresttrading.ro/
boty
14th December 2006, 20:36
Multumesc mult pentru raspuns, semiaplicate sa fie, si banuiesc ca tolerantele sunt tot 2mm pe latura, si te rog sa-mi spui de ce trebuie sa agreez 2 pereti in loc de unul ca probabil exista un chichirez. Sunt afon in ale mobilei dar am citit ce ati scris voi si cred ca trebuie sa incerc si eu.
Pentru Tuliman picioare gasesti la Regency pe Morarilor la 150 000 buc nedemontabile si la 165 000 parca demontabile, cele demontabile vin prinse cu un surub inbus de flansa care este prinsa de blat, sunt frumoase, bine cromate, vezi la fata locului. Eu am luat nedemontabile si sunt bine facute.
angajatul
15th December 2006, 00:34
QUOTE(boty @ Dec 14 2006, 20:36)

Multumesc mult pentru raspuns, semiaplicate sa fie, si banuiesc ca tolerantele sunt tot 2mm pe latura, si te rog sa-mi spui de ce trebuie sa agreez 2 pereti in loc de unul ca probabil exista un chichirez.
pai motive sunt destule....dar depinde si de ce vrei tu .....daca sunt 2 pereti poti separa corpurile respective si deci le transporti mai usor...le poti aranja diferit....nu mai ai probleme cu suprapunerile gaurilor de la balamale.....poti da gaurile pentru suportii de polita la aceleasi cote....etc...
boty
15th December 2006, 14:20
Credeam ca sunt motive legate de rezistenta, cu transportul nu este problema o montez pe loc (o fac pentru mine acasa) ca nu am alt spatiu, este vorba de bucatarie corpul de jos si ma gandeam la o economie de material mai ales ca nu va suferi modificari de pozitie in timp. daca rezistenta este ok atunci nu cred ca trebuie sa am probleme, gaurile pentru balamale nu sunt o problema deoarece am schimbat putin proiectul si am pus corpul cu sertare la mijloc deci balama pe peretele sertarelor (trebuie doar sa ma asigur ca nu vin holtzurile suprapuse de la balama la glisiere). Partea de sus o fac corpuri separate ca sa nu ma canonesc cu fixarea in perete. Tu ce crezi merge asa, corp cu usi corp cu sertare corp cu usi si doar un perete intre ele.
Balamalele trebuie sa fie tot semiaplicate zic eu, dar nu stiu exact daca se lasa tot 2mm pe latura toleranta. La fetele de sertar toleranta este la fel ca la usi, 2mm pe latura ?
picioare cate crezi ca sunt necesare la 2000mm, 4 pe corp sunt suficiente sau sa mai raresc dat fiind ca blatul de jos este dintr-o bucata?
Ce sa fac, am citit tot ce ati scris voi si am prins curaj sa fac singur. am vrut initial sa o fac cu o firma dar multi lucreaza prost si scump iar cei care lucreaza bine sunt si mai scumpi asa ca mai bine stric eu niste material dar ma straduiesc si pun suflet ca este pentru mine.
Multumesc mult de ajutor.
viorelc
15th December 2006, 18:04
Fratilor!
Am o nelamurire: ce fel de balamale tre sa pun la usile din mijloc ? aplicate sau semiaplicate
La usile mici am pus aplicate si mi se pare ca ceva nu-i in regula tre sa trag tare mult din surubul de reglaj.
Dulapul e cel din postul 1103 , spun asta pt ca nu stiu de ce nu ma lasa sa pun attachmentul.
Sau se vede mai bine in postul lui mr_ionutzz nr 1101.
viorelc
15th December 2006, 20:45
Am uitat sa spun ca usa din margine acopera 7 mm din despartitura , usa din mijloc ar trebui sa acopere restul de 7 mm si sa ramina 4 m,m intre ele.
Din cite am citit mai inainte cred ca am nevoie de semiaplicate dar nu sunt sigur.
Daca am pus deja o balama aplicata pot sa o schimb cu una semiaplicata ?
roxmob
15th December 2006, 23:08
QUOTE(viorelc @ Dec 15 2006, 21:45)

Am uitat sa spun ca usa din margine acopera 7 mm din despartitura , usa din mijloc ar trebui sa acopere restul de 7 mm si sa ramina 4 m,m intre ele.
Din cite am citit mai inainte cred ca am nevoie de semiaplicate dar nu sunt sigur.
Daca am pus deja o balama aplicata pot sa o schimb cu una semiaplicata ?
poti sa schimbi cu alta semiaplicata, dar ai grija sa fie de acelasi firma balamalele si atunci iti potrivesc in acelasi gauri.
@boty: daca tu zici ca vine usa, sertar, usa, de ce sa pui balamalele pe partea de catre sertar? adica din partea stinga luind, uitindu-ne spre corp ar fi asa: miner stinga la usa si balamaua in dreapta, miner mijloc sertar, balama stinga si miner dreapta la usa, deci usile o sa ti se deschida de pe margini, ar fi mai indicat si mai aspectuos(depinde de ce corpuri mai ai), sa faci sa se deschida dinspre mijloc in afara.
angajatul
16th December 2006, 13:42
QUOTE(boty @ Dec 15 2006, 14:20)

este vorba de bucatarie corpul de jos
Partea de sus o fac corpuri separate ca sa nu ma canonesc cu fixarea in perete. Tu ce crezi merge asa, corp cu usi corp cu sertare corp cu usi si doar un perete intre ele.
Balamalele trebuie sa fie tot semiaplicate zic eu, dar nu stiu exact daca se lasa tot 2mm pe latura toleranta. La fetele de sertar toleranta este la fel ca la usi, 2mm pe latura ?
picioare cate crezi ca sunt necesare la 2000mm, 4 pe corp sunt suficiente sau sa mai raresc dat fiind ca blatul de jos este dintr-o bucata?
pai daca faci un singur perete interior trebuie sa decupezi pentru a prinde intariturile din partea de sus.....cele de care prinzi blatul.....sau blatul in prinzi cu coltari/demontabili
teoretic merge,dar ti-am zis cum ar fi mai bine....sa faci pereti separati....corpuri separate.....si iti e mai usor in toate....ca marea economie de material e 2 pereti interiori.
in fine....ideea e ca la sertare poti lasa tot asa...2 m in fiecare parte , dar lasa mai mult intre sertare....cam 4-5 mm
picioarele pune-le in functie de corpuri...ca sa fie greutatea distribuita pe zonele cu pereti ca si cum ar fi fost corpuri separate, deci cate 4 per corp
@roxmob - cred ca el vrea sa aiba 2usi-setar-2usi......ca vad ca dimensiunea corpului e 2000, asa ca nu ar arata ciudat
roxmob
17th December 2006, 00:16
@angajatul:
la 2000 ar fi bine sa faca un corp de 800 in stinga, unul de 400 in mijloc (cel cu sertare) si iar unul de 800 in dreapta, ce zici?, mult mai usor o sa ii fie la montaj si la reglarea usilor/sertarelor.
boty
17th December 2006, 02:45
Da asa vreau sa fac, 2usi sertar 2 usi, da cred ca masca de chiuveta trebuie sa o fac de 900 pentru ca am decuparea la chiuveta de 770 cu 480 si nu cred ca merge pe 800 (golul de 764), pentru cleme trebuie minim 5 mm, si o sa am 900 400 700. Si cred ca trebuie sa fac corpuri separate sa nu ma complic ca si asa sunt bezmetic. Angajatule pentru sertare recomandati 5mm pe latura sau intre sertare ( 2,5 la fiecare fata)? Mai exact cum trebuie proiectate sertarele (ca fete) pe laturi langa usi cati mm si pe laturi intre fete cati mm ? Despre usi am inteles ca se lasa 2mm pe latura pentru arta si 2,5 mm sa poti regla repede si bine. Si daca nu abuzez, glisiere blum de 450 pot fi puse pe sertare de 470 ?
Va multumesc pentru ajutor
roxmob
17th December 2006, 11:28
poti sa pui glisiere de 450 la sertar de 470 dar de ce nu le faci de 450 si sertarele? la masca teoretic ai putea trece cu decupajul in blat peste corpul cu sertare daca ai avea in partea cu sertarele storcatorul ghiuvetei, si atunci ai putea face corpurile pe margine de 800 si ar fi egale!
angajatul
17th December 2006, 13:06
QUOTE(roxmob @ Dec 17 2006, 00:16)

@angajatul:
la 2000 ar fi bine sa faca un corp de 800 in stinga, unul de 400 in mijloc (cel cu sertare) si iar unul de 800 in dreapta, ce zici?, mult mai usor o sa ii fie la montaj si la reglarea usilor/sertarelor.

pai eu asa i-am zis de la inceput...sa le faca separate dar el tot zice de economia de material
masca fa-o de 900 cu totul,adica interior de 864 ca sa nu te complici cu chiuveta deloc
la sertare....pe laterale lasi cate 2-3 mm.....iar daca sa zicem...ai usile de 900....si la corpul cu sertare ai 3 sertare....o fata de sertar va avea....900-4,5-4,5=891/3=297 (am pus 4,5 ca altfel era cu perioada
)
pot sa pui si glisiere de 400 pe sertare de 470,problema e doar de cat de mult iese sertarul afara.
PS - corpurile de bucatarie se fac de 550 adancime, pentru ca dupa adaugarea usilor inca 18 si a manerelor.....si sa nu depaseasca latimea de 600 a blatului.Avand in vedere aceasta dimensiune....de ce faci sertarele de 470??...ca poti sa le faci de 500...
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.