Centrala Electro-Termica
Pagini: 1, 2

Danitzi

Stiu ca exista un thread cu 122 de pagini despre centrale termice dar acolo se vorbeste foarte mult despre cele care folosesc GPL sau lemn, pe mine ma intereseaza doar centalele termice care folosesc ca agent energia electrica.

Care este scopul acestui thread: vreau sa achizitionez o astfel de centrala pe care sa o montez intr-un apartament de 3 camere, 70mp. In orasul in care locuiesc nu exista gaze la teava iar CET-ul local are niste tarife aberante ex.: ultima intretinere a fost de 4.700.000 lei fara apa calda, asta in luna martie, probabil in luna noiembrie voi avea pe undeva la 7.000.000 lei pe luna bineinteles fara apa calda.
Centrala vreau sa o achizitionez la anul dupa ce in prealabil voi izola apartamentul pe exterior cu polistiren expandat de 5 cm. grosime.

So, cine are asa ceva, citi Kw consuma pe luna, cit plateste pe luna (nu din statisticile prezentate de firmele care vind asa ceva), ce suprafata incalzeste sau cite camere, 220v sau 380v, eventual modele, sfaturi.

Multumesc celor care vor contribui prin posturile lor.
andrei1975
Man, eu personal nu am o astfel de centrala, dar la serviciu s-a incercat o astfel de experienta. Nu mi-am batut niciodata capul sa retin datele tehnice privind consumul, dar am bagat la cap o chestie esentiala: consumul te arde la portofel. Tin minte ca dupa ce au schimbat-o cu una pe gaz, costul facturii s-a redus la aproape jumatate.
Unde am eu casa inca nu e gaz si mi-am montat centrala pe lemne. Exemplul mi l-a urmat si cumnatul meu, care locuieste la Babadag. El sta la bloc, si-a montat o centrala similara si e foarte multumit. Poate am fost off topic, dar zic ca n-ar strica sa evaluezi si posibilitatea asta!

Danitzi
Stiu ca este mare consumul de energie electrica, de asta am intrebat, poate are cineva montat intr-un apartament sa aflu de la "sursa" cum sta treaba. Cit depre centrala pe lemne intr-un apartament, exclus!

multumesc pentru raspuns
timisoreanul2005
Am vazut aici unde lucrez un lucru care inca nu e in Romania, poate le vine si lor ideea,

Calorifere cu apa calda incalzita, dar care au legate in spate un mic ventilator la curent continuu si sufla prin

elementii caloriferului (lamele de aluminiu) aerul din camera, consuma putin ptr. ca e curent continuu,

si e mult mai eficient din punct de vedere al consumului de gaz, aerul circula prin elementi si raceste apa

mai repede, nu trebuie fiarta atit de mult cind o trimite prin instalatie. Seamana cu o suflanta de aer cald din

Romania cum erau pe timpul lui ceausescu doar ca foloseste apa calda si calorifere.

QUOTE(Danitzi @ Sep 28 2006, 11:57) *
Stiu ca este mare consumul de energie electrica, de asta am intrebat, poate are cineva montat intr-un apartament sa aflu de la "sursa" cum sta treaba. Cit depre centrala pe lemne intr-un apartament, exclus!
multumesc pentru raspuns

incalzitoarele pe gas cit si pe lemne din Romania au o deficienta, ele ard aerul din locuinta ( pentru centralele de

apartament) si creeaza presiune negativa in camera, astfel incit daca vei dechide o usa ori un geam in

apartament aerul de afara va navali in casa, sa echilibreze balanta de presiuni. Un mod mai eficient sunt

cuptoarele care au conducta de alimentare cu aer din afara camerei de ardere, aerul trebuie pompat practic

cu un mic motoras electric pe curent continuu ( pentru consum redus).
algos
QUOTE(Danitzi @ Sep 28 2006, 16:57) *
multumesc pentru raspuns

Nu pot sa-ti spun exact cat consuma; dar se poate face un calcul simplu, pentru ca randamentul la o centrala electrica e aproximativ la fel ca la una cu gaz (poate ceva mai mare, daca stau sa ma gandesc n-ar trebui sa fie deloc pierderi in exterior, pt ca nu exista gaze de ardere care sa se elimine). Atata ca tu inlocuiesti energia din gazul metan cu cea electrica... Acuma se stie ca un metru cub de gaz are o putere calorica de 10.3 Kwh. Deci daca ai stii cati metri cubi de gaz ai consuma, sa zicem ca inmultesti cu 9 (nu 10, ca sa tinem cont de randamentul mai ridicat) si, voila, obtii nr de kwati-ora necesari...
Daca consumi 10-12 mcubi de gaz pe zi, asta ar veni aprox 100 kwh pe zi, deci al dracu de scump (12mcubi de gaz vine vreo 12 lei, 100kwh = 35 lei). Nu degeaba nu se incalzeste lumea electric...Eventual ar iesi mai ieftin cu un tarif diferentiat zi/noapte. In vest sunt tarife de genul noaptea de 5-7 ori mai ieftin ca ziua; se consuma doar noaptea si se folosesc un fel de "rezervoare" de energie termica pentru regimul zi. La noi nu cred ca e asa mare diferenta, poate doar de 3 ori.
timisoreanul2005
Cauta Electric Flow Boiler pe internet si ai sa gasesti Heatrae Sadia in Marea Britanie modelul Amptec compact, cu ceas de reglaj electric pentru orele de noapte, au cu 4 6 8 10 12 kw
algos
QUOTE(timisoreanul2005 @ Sep 28 2006, 17:19) *
Am vazut aici unde lucrez un lucru care inca nu e in Romania, poate le vine si lor ideea,

Calorifere cu apa calda incalzita, dar care au legate in spate un mic ventilator la curent continuu si sufla prin

elementii caloriferului (lamele de aluminiu) aerul din camera, consuma putin ptr. ca e curent continuu,

si e mult mai eficient din punct de vedere al consumului de gaz, aerul circula prin elementi si raceste apa

mai repede, nu trebuie fiarta atit de mult cind o trimite prin instalatie. Seamana cu o suflanta de aer cald din

Romania cum erau pe timpul lui ceausescu doar ca foloseste apa calda si calorifere.

Nu se poate creste eficienta spectaculos cu minuni din astea. Eficienta e data exact de randamentul centralei. Toata caldura produsa de arderea gazelor ramane in casa, minus ce se pierde prin gazele de ardere. Altfel spus, cat arzi, atata caldura ai. La o centrala normala, eficienta reala e aprox 80% (restul se evacueaza) iar la una in condensatie ajunge la 90-91%.
Chestia cu ventilatorul pe calorifere e ca sa imbunatateasca transferul termic - se poate folosi asfel un radiator mai mic decat ar fi necesar. La o centrala obisnuita, nici nu e bine sa racesti prea mult apa prin radiatoare, ca sa nu intre centrala accidental in condensatie. La o centrala in condensatie, intr-adevar racirea asta duce la o crestere de randament (ajuta condensatia).
In cazul radiatoarelor comuniste, smecheria intr-adevar functiona, pentru ca practic extrageai mai multa caldura din calorifer decat vecinul. Apa pleca mai rece pe retur, dar pe tine nu te interesa, ca nu tu o incalzeai. La centrala proprie, nu se poate sa-ti furi singur palaria, pentru din gazul tau incaleste la loc apa care vine mai rece pe retur inapoi in centrala. Exact la fel de multa caldura ai nevoie ca sa incalesti un litru de apa de la 30 la 40 grade cata ai nevoie sa incalzesti de la 60 la 70 grade.

Danitzi
@algos, cheltuielile sunt intradevar foarte mari dar nu am alta solutie decit curentul electric. Cum am spus, voi izola exterior apartamentul cu polistiren expandat de 5 cm sperind in felul asta sa scad consumul energetic, geamuri termopan am deja la tot apartamentul inclusiv balcon. Daca as putea sa ma incadrez in max. 7.000.000 lei lunar ar fi bine....
timisoreanul2005
Centrala cu condensatie este o centrala pe gas de inalta eficienta, 92-96 % si asta e generata din faptul ca

acele gaze de ardere sunt reciclate pe un traseu si ajuta la preincalzirea apei, gazele de evacuare ajungind

aproape reci la cos ele nu se mai ridica din lipsa caldurii si e necesara o evacuare cu motor DC ( curent

Continuu) sa le trimita afara ( arata ca un usor abur), de asemenea se genereaza compusi care se scurg

acizi ori nitrati si trebuiesc colectati.
algos

QUOTE(timisoreanul2005 @ Sep 28 2006, 19:19) *
Centrala cu condensatie este o centrala pe gas de inalta eficienta, 92-96 % si asta e generata din faptul ca

acele gaze de ardere sunt reciclate pe un traseu si ajuta la preincalzirea apei, gazele de evacuare ajungind

aproape reci la cos ele nu se mai ridica din lipsa caldurii si e necesara o evacuare cu motor DC ( curent

Continuu) sa le trimita afara ( arata ca un usor abur), de asemenea se genereaza compusi care se scurg

acizi ori nitrati si trebuiesc colectati.

Pai da. Atata ca n-am vazut randamente de 96% la centrale de apartament. Poate la termocentrale. Vezi pe www.sedbuk.com randamentele la centrale cu si fara condensatie. Maxim la condesatie e 91%, la fara, cu 10% mai putin.
danb1974
Da' instalatia electrica de la apartament te tine? Banuiesc ca vorbim de 10-12kw necesar in ideea ca ai facut treaba buna cu polistirenul ala, si nu de 2-3kw cit e un circuit normal pt o priza (mi-am zburat o siguranta cu doua calorifere electrice pe ea).

Stiu un apartament cu incalzire electrica prin podea (proiect abandonat din cauza unei facturi demna de un salariu vestic, curentul e de 4-5 ori mai scump decit gazul) dar apartamentul are circuit (si contor) trifazic.

Poate e mai simplu sa faci la inceput experiente cu niste calorifere electrice, ca sint usor de gasit si ieftine.
Danitzi
Chiar nu are nimeni o astfel de centrala?

Sfaturi am tot primit, calcule nu mai spun, chiar am vorbit cu cineva din oras care are asa ceva dar nu am incredere in ele, mi-a zis ca plateste la curent iarna pina in 4.000.000 lei smile.gif . O centrala are un consum instantaneu de cca. 4 Kw, instalatia electrica este noua pe circuitul de prize am cablu de 2,5 mm care rezista fara probleme la acest consum.
rostov
Eu zic ca e mai bine sa folosesti cate un calorifer electric pt. fiecare camera si pt. apa un boiler electric. Nu cumva exista si la noi tarif de seara pt. energia electrica?
Si la exterior ai grija sa pui polistiren de exterior, din ala tare de poti merge pe el. Nu de alta, dar sa nu ai surprize.
Danitzi
Adica 5 calorifere electrice si 1 boiler?

Nu-i o solutie, cum sa zic, comoda. Sunt adeptul confortului si a lucrurilor bine facute chiar dacaasta o sa coste mai mult si presupune un deranj mai mare.
danb1974
Tre sa ai izolatie excelenta ca sa platesti doar 4 mil pt curent

Eu am platit pe gaz 5.6 mil (90mp neizolat, 4/4 fara acoperis, mult perete exterior - deci un caz extrem), pe curent m-ar fi costat probabil 15-20 de mil
timisoreanul2005
QUOTE(Danitzi @ Sep 30 2006, 12:13) *
Adica 5 calorifere electrice si 1 boiler?

Nu-i o solutie, cum sa zic, comoda. Sunt adeptul confortului si a lucrurilor bine facute chiar dacaasta o sa coste mai mult si presupune un deranj mai mare.

http://www.termosolare.ro/products/21_43/c...ntrale_electice

uite aici centrale electrice Proterm Vaillant
timisoreanul2005
QUOTE(timisoreanul2005 @ Oct 2 2006, 13:16) *
http://www.termosolare.ro/products/21_43/c...ntrale_electice

uite aici centrale electrice Proterm Vaillant

calcul consum electricitate :

9 kw / h * 20 ore pe zi * 30 zile * 0,3667 RON / kwh = 1980 RON pe luna
Ignition
65mp izolati centrala pe gaz (distrigaz sud) cea mai mare factura pe luna ianuarie 2006 au fost de ~1.100.000 lei.
Apa calda + aragaz incluse.
Danitzi
QUOTE(Ignition @ Oct 2 2006, 22:18) *
65mp izolati centrala pe gaz (distrigaz sud) cea mai mare factura pe luna ianuarie 2006 au fost de ~1.100.000 lei.

As vrea si eu gaz, dar in orasul unde stau NU EXISTA GAZE!
algos
QUOTE(timisoreanul2005 @ Oct 2 2006, 19:33) *
calcul consum electricitate :

9 kw / h * 20 ore pe zi * 30 zile * 0,3667 RON / kwh = 1980 RON pe luna

Calculul e prost. Centrala nu consuma 9kw constant. Asa poti sa zici si despre o centrala cu gaz ca are 24kw, deci ar rezulta un consum de 2.4 mcubi de gaz pe ora, deci 50 mcubi in 20 ore.
Cel mai sigur e sa compari cu o locuinta asemanatoare care consuma gaz si sa echivalezi gazul cu curent (dupa cum ziceam, 1mcub e aprox 10kwh). Eventual mai scazi un 10% cat e cresterea de randmanent la trecerea pe electric (adica echivalezi 1mcub nu cu 10 ci cu 9kwh).
timisoreanul2005
QUOTE(algos @ Oct 3 2006, 11:20) *
Calculul e prost. Centrala nu consuma 9kw constant. Asa poti sa zici si despre o centrala cu gaz ca are 24kw, deci ar rezulta un consum de 2.4 mcubi de gaz pe ora, deci 50 mcubi in 20 ore.
Cel mai sigur e sa compari cu o locuinta asemanatoare care consuma gaz si sa echivalezi gazul cu curent (dupa cum ziceam, 1mcub e aprox 10kwh). Eventual mai scazi un 10% cat e cresterea de randmanent la trecerea pe electric (adica echivalezi 1mcub nu cu 10 ci cu 9kwh).

http://www.1001case.ro/Centrala_termica_el...ING__p3633.html

"Statie centrala electrica EPR W ca aparat mural. Incalzitor electric cu 3 rezistente de incalzire, pompa de circulatie integrata, vas de expansiune inchis cu membrana (6L), limitator de siguranta la supratemperatura, reglaj de temperatura constanta cu functii auxiliare, ventil de siguranta la supratemperatura, manometru si termometru, izolatie termica, robineti de separare 1" filet interior, necorosiv, placa-sasiu portanta de culoare alba. Necesar amperaj bransament : 27.3 A. Tensiune de alimentare : 220 V monofazat. Suprafata incalzita : 50 - 70 metri patrati. Consum mediu lunar : 600 - 1200 kWh. In functie de necesarul clientului, suntem in masura sa oferim si alte modele, cu puteri electrice cuprinse intre 3 si 15 kW. "
Danitzi
In primul rind vreu sa va multumesc pentru efortul depus cu toate ca acum sunt si mai incurcat ca la inceput smile.gif si sa va spun de ce:

asta ar insemna pentru mine daca as folosi curent electric : 1.100.000 lei gaz * 3 (curentul este mai scump decit gazul de 3 ori) = 3.300.000 lei, adica super bine pentru mine;

"Statie centrala electrica EPR W ca aparat mural. Incalzitor electric cu 3 rezistente de incalzire, pompa de circulatie integrata, vas de expansiune inchis cu membrana (6L), limitator de siguranta la supratemperatura, reglaj de temperatura constanta cu functii auxiliare, ventil de siguranta la supratemperatura, manometru si termometru, izolatie termica, robineti de separare 1" filet interior, necorosiv, placa-sasiu portanta de culoare alba. Necesar amperaj bransament : 27.3 A. Tensiune de alimentare : 220 V monofazat. Suprafata incalzita : 50 - 70 metri patrati. Consum mediu lunar : 600 - 1200 kWh. In functie de necesarul clientului, suntem in masura sa oferim si alte modele, cu puteri electrice cuprinse intre 3 si 15 kW. "

as pune un consum mediu lunar maxim, adica 1200 KW * 3500 lei/KW = 4.200.000 lei, acceptabil, n-as mai intirzia nici un minut daca acesta ar fi consumul!

adica 90 KW/zi * 30 zile = 2700 KW/luna * 3500 lei/KW = 9.450.000 lei cigar.gif

.... si cred ca asta-i varianta corecta, poate cu un milion doua mai putin....
kikina
QUOTE(Danitzi @ Sep 27 2006, 22:06) *
Stiu ca exista un thread cu 122 de pagini despre centrale termice dar acolo se vorbeste foarte mult despre cele care folosesc GPL sau lemn, pe mine ma intereseaza doar centalele termice care folosesc ca agent energia electrica.

Care este scopul acestui thread: vreau sa achizitionez o astfel de centrala pe care sa o montez intr-un apartament de 3 camere, 70mp. In orasul in care locuiesc nu exista gaze la teava iar CET-ul local are niste tarife aberante ex.: ultima intretinere a fost de 4.700.000 lei fara apa calda, asta in luna martie, probabil in luna noiembrie voi avea pe undeva la 7.000.000 lei pe luna bineinteles fara apa calda.
Centrala vreau sa o achizitionez la anul dupa ce in prealabil voi izola apartamentul pe exterior cu polistiren expandat de 5 cm. grosime.

So, cine are asa ceva, citi Kw consuma pe luna, cit plateste pe luna (nu din statisticile prezentate de firmele care vind asa ceva), ce suprafata incalzeste sau cite camere, 220v sau 380v, eventual modele, sfaturi.
Multumesc celor care vor contribui prin posturile lor.

Intra matale pe tread-ul cu 123 pagini si exact la pag.123 post 3662 spune un tip cat a a consumat iarna trecuta cu o centrala electrica!
algos
QUOTE(timisoreanul2005 @ Oct 3 2006, 17:48) *
http://www.1001case.ro/Centrala_termica_el...ING__p3633.html

Consumul asta e scos din burta. Daca ai superizolatie (cauta pe wiki "superinsulation" ) poti sa renunti complet la incalzire, fiind suficienta caldura degajata de persoanele din locuinta, aparatele electrocanice, becuri, etc. Normal ca nu e prea usor si nici ieftin sa pui o izolatie de juma de metru de polistiren w00t.gif (mai apar si alte complicatii). Dar daca ai o izolatie proasta, treci lejer de 10mcubi gaz pe zi la un apartament mediu.
In concluzie nu se poate da un raspuns precis fara a se cunoaste toate datele problemei (locuintei).
Danitzi
QUOTE(kikina @ Oct 3 2006, 22:51) *
Intra matale pe tread-ul cu 123 pagini si exact la pag.123 post 3662 spune un tip cat a a consumat iarna trecuta cu o centrala electrica!

Merci kikina, am dat un pm omului, astept acum detaliile smile.gif
Reclama
Ultimul trend: masini cu 2 rezervoare Pai daca la Petrom alimentezi si apoi castigi inca un plin...
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.