Centrala Electro-Termica
Pagini: 1, 2

Luke

Minunile alea se folosesc foarte des in instalatiile in care vara bagi apa racita (5-7C) iar iarna bagi apa calda (30-45C), se numesc Ventiloconvectoare.
Intradevar castigi destul de mult folosind de astea intrucat randamentul maxim al centralei se atinge ta temperaturi mici. Cu cat cresti temperatura apei din instalatie cu atat randamentul e mai naspa. Cifra aia indicata de producator e randamentul maxim pe care il scoate centrala, cautati si la ce temperaturi e valabil.

QUOTE(algos @ Sep 28 2006, 19:52) *
Nu se poate creste eficienta spectaculos cu minuni din astea. Eficienta e data exact de randamentul centralei. Toata caldura produsa de arderea gazelor ramane in casa, minus ce se pierde prin gazele de ardere. Altfel spus, cat arzi, atata caldura ai. La o centrala normala, eficienta reala e aprox 80% (restul se evacueaza) iar la una in condensatie ajunge la 90-91%.
Chestia cu ventilatorul pe calorifere e ca sa imbunatateasca transferul termic - se poate folosi asfel un radiator mai mic decat ar fi necesar. La o centrala obisnuita, nici nu e bine sa racesti prea mult apa prin radiatoare, ca sa nu intre centrala accidental in condensatie. La o centrala in condensatie, intr-adevar racirea asta duce la o crestere de randament (ajuta condensatia).
In cazul radiatoarelor comuniste, smecheria intr-adevar functiona, pentru ca practic extrageai mai multa caldura din calorifer decat vecinul. Apa pleca mai rece pe retur, dar pe tine nu te interesa, ca nu tu o incalzeai. La centrala proprie, nu se poate sa-ti furi singur palaria, pentru din gazul tau incaleste la loc apa care vine mai rece pe retur inapoi in centrala. Exact la fel de multa caldura ai nevoie ca sa incalesti un litru de apa de la 30 la 40 grade cata ai nevoie sa incalzesti de la 60 la 70 grade.
bagyi2002
eu am auzit ca se umple sistemul cu ulei in loc de apa cu cazan trifazat si astfel devine mai rentabil,

ghita3001
Salut,

Si pe mine ma tenteaza sa-mi cumpar o centrala electrica, dar nu din lipsa de gaz ci pentru simplul fapt ca este mai sigura si mai fiabila.
Uite la ce m-am gindit eu:
Am 5 camere in toata casa(75mp).
Pe circuitul de incalzire al fiecarui calorifer fac un montaj cu microcontroler care comanda niste electro-valve astfel incat sa am controlul incalzirii fiecarei camere.
Cand plec de acasa pun centrala pe temperatura de siguranta.
Cand vin acasa pot stabili ce temperatura sa am in fiecare camera datorita controlului separat realizat prin microcontroler.
Cand ma culc opresc caldura in toate celelate camere si o mentin doar in dormitor.

Ce parere aveti? Sa ma orientez mai bine spre centrala cu gaz?

Merci!
Danitzi
Da, o centrala electrica este mult mai sigura decit una pe gaz dar curentul este de trei ori mai scump decit gazul aici este buba. Oamenii vor alege sigur pe cea cu gaz chiar daca prezinta ceva riscuri.

Si acum sa revin la problema mea smile.gif , nimeni nu are o astfel de centrala? Era cineva care postase la centrale termice pe gaz si se lauda ca are o astfel de centrala electrica, i-am dat PM dar vad ca nu raspunde, spunea omul ca plateste pe la 4.000.000 lei pe luna, ma gindesc ca a scris la oha si acum se ascunde biggrin.gif
blimpyway
Danitzi,

eu zic sa-ti pui polistiren de 10cm nu de 5. Expandat (alb) e ok, dar sa fie ceva mai solid, de del putin 15kg/m3 . Te costa in plus vreo 10RON/metru patrat - deci probabil 4-6 milioane in plus in total dar daca suplimentu de 5 cm iti scade cu 1-2milioane factura lunara, e clar ca se merita.

Pentru a estima cat vei consuma trebuie sa stii (masori si calculezi) care e suprafata exterioara a apartamentului.
Eventual daca stai la parter sau la ultimul etaj trebuie sa iei in considerare diferenta de temperatura si pierderile prin plafon/podea. La fel si pentru peretii invecinati cu holul scarilor. Apoi suprafata geamurilor si pierderile nominale prin acestea.
Si apoi eventual peretii/plansee comuni cu camerele vecinilor pe care acestia decid sa nu le incalzeasca.

cezar

P.S. Am si eu o intrebare - cine iti monteaza izolatia si la ce etaj?
Danitzi
Pentru montaj am vorbit cu mesterul care mi-a amenajat apartamentul, el se ocupa si de schela exterioara si este vorba de etajul 2, despre manopera nu am vorbit, oricum cit o sa-mi ia? eu ma astept la 10 max 15 mil avind in vedere ca apatamentul este pe 2 parti si am cam 70 m2 de perete exterior. Cit despre polistiren de 10 cm, stiu si eu, cu cit este mai gros cu atit mai bine, "dar" fiind de 10 cm iese mult in afara si va trebui sa-i fac un fel de acoperis smile.gif
blimpyway
QUOTE(Danitzi @ Oct 19 2006, 22:28) *
Pentru montaj am vorbit cu mesterul care mi-a amenajat apartamentul, el se ocupa si de schela exterioara si este vorba de etajul 2, despre manopera nu am vorbit, oricum cit o sa-mi ia? eu ma astept la 10 max 15 mil avind in vedere ca apatamentul este pe 2 parti si am cam 70 m2 de perete exterior. Cit despre polistiren de 10 cm, stiu si eu, cu cit este mai gros cu atit mai bine, "dar" fiind de 10 cm iese mult in afara si va trebui sa-i fac un fel de acoperis smile.gif

Ok, la mine nu cred ca merge, stau muult mai sus.. Poate sa vina cu schela de pe bloc. Cu platforma din aia coborata pe scripeti ca la zgarie nori.

Oricum cred ca-ti trebuie un fel de streasina, doar cu mortar sau chit mi-e teama sa nu gaseasca apa care se scurge pe perete o mica fisura si sa-ti intre sub el - si-ti face buba indiferent cat de gros e polistirenul.
Exista tabla din asta zincata sau poate merge cu carton bituminat? Iti trebuie probabil vreo 4-5m patrati, daca lungimea totala perete exterior e de 28-30 de metri (asa mult?). In plus iti trebuie si la geamuri aranjate gaurile...
Intreaba-l si pe mester ce masuri ia sa nu intre apa sub polistiren.

Daca ar fi numai perete (fara ferestre) polistirenul de 10 cm ar pierde un kilowatt la o diferenta de 30 de grade. Si 2kw prin cel de 5.
Media pe toata iarna sa zicem ca-i numai de 20 de grade diferenta (0 afara, 20 in casa) si tot se aduna o diferenta de vreo 5 milioane economisite de cei 5 cm suplimentari in numai trei luni de incalzire.
Iar polistirenul suplimentar (5cm x 70 metri patrati = 3.5 metri cubi) sa tot fie spre 7 milioane.

Si tine cont ca inevitabil energia se va scumpi in continuare... Pe anul asta se prognozeaza o crestere de 20-40% a pretului la incalzirea centrala. O crestere de 25% pe an inseamna dublarea pretului in 3 ani.

Noroc,
cezar

srjKhan
"Statie centrala electrica EPR W ca aparat mural. Incalzitor electric cu 3 rezistente de incalzire, pompa de circulatie integrata, vas de expansiune inchis cu membrana (6L), limitator de siguranta la supratemperatura, reglaj de temperatura constanta cu functii auxiliare, ventil de siguranta la supratemperatura, manometru si termometru, izolatie termica, robineti de separare 1" filet interior, necorosiv, placa-sasiu portanta de culoare alba. Necesar amperaj bransament : 27.3 A. Tensiune de alimentare : 220 V monofazat. Suprafata incalzita : 50 - 70 metri patrati. Consum mediu lunar : 600 - 1200 kWh. In functie de necesarul clientului, suntem in masura sa oferim si alte modele, cu puteri electrice cuprinse intre 3 si 15 kW. "
[/quote]

Sunt interesat de centrala electrica, iar cea mentionata se incadreaza binisor in conditiile mele de locuit. Consumul ar fi acceptabil dar CARE ESTE DIFERENTA INTRE A PUNE CALORIFERE IN FIECARE INCAPERE SI UTILIZAREA CENTRALEI.
Menionez ca am calorifere in mai toate incaperile iar instalarea unei centrale inseamna o investitie in infrastructura. Daca se poate dovedi ca este mai eficienta ma "arunc" imediat. In sistemul actual (cu calorifere electrice) platesc iarna cam 4 mil curentul.
snpaurash
eu am gasit centrale termice la preturi mici pe www.comstal.ro , mai exact aici http://www.comstal.ro/centrale-termice/ , au toate marcile de centrale si am gasit si instalatii solare.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.